Jääkiekkoaiheiset elokuvat ja dokumentit

  • 108 002
  • 202

Jyyd

Jäsen
Suosikkijoukkue
♠️, Flyers
Pakko kompata muita, hyvä dokumentti tuo Detroitin Punakone. Fedorov ja Larionov on niminä tuttuja, mutta ikinä ei tällaista kosketuspintaa oikein heihin saanut kuin dokkarin katsottuani.

Ja tosiaan, Larionov on skarpin oloinen kaveri. Siinä suomalaisprofessori Aholle hyvä esikuva.
 

juhani1992

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Blues
Ville Hussosta tullut youtubeen uusi 35min kertova jakso Gaming Sohva nimellä - itselle ainakin paljon uutta informaatiota kyseisestä pelaajasta hänen omin sanoin.
 

Matbus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Nyt on areenaan ilmestynyt Susanna Tapanista kertova dokkari jäänsärkijä. Itse dokkarin anti on mielestäni vähän vaisu, koska siinä kerrataan aika paljon arvokisajuttuja. Se mikä jäi mieleen oli Pasi Mustosen muutamat kommentit esimerkiksi hän sanoi Tapanille aikalailla suoraan, eetä jos hän haluaa olla maailman parhaimmistoa niin ringette pitää jättää syrjään. Mielestäni Mustosen kommentti on osuva, sillä jos haluaa huipulle jossakin on tehtävä valintoja ja priorisointeja. Tässä päällimmäiset ajatukset pätkästä.
 
Suosikkijoukkue
#17 & #29
Se mikä jäi mieleen oli Pasi Mustosen muutamat kommentit esimerkiksi hän sanoi Tapanille aikalailla suoraan, eetä jos hän haluaa olla maailman parhaimmistoa niin ringette pitää jättää syrjään. Mielestäni Mustosen kommentti on osuva, sillä jos haluaa huipulle jossakin on tehtävä valintoja ja priorisointeja. Tässä päällimmäiset ajatukset pätkästä.
No ei tainnut Mustosen kommentit mennä perille asti. Eikös se ollut juurikin Tapani joka kehotuksista huolimatta yritti ringetteharhautusta jääkiekko nimisen lajin finaalin ratkaisevassa rankkarissa?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
En tiedä olinko ainut, joka oli näkevinään Faselin tuossa Red Penguins -dokumentissa niiden idän "liikemiesten" kanssa katsomossa? Hyvin oli Faselin näköinen kaveri.

Uskaltaisin lyödä vaikka alushousuni vetoa siitä, että kyseinen mursuviiksinen herrasmies oli (ja on edelleen) sveitsiläinen hammaslääkäri René Fasel (ks. kuva).

On myös kompattava kyseistä dokumenttia, oivallista katsottavaa menneiltä vuosilta. Muistan lukeneeni kiekkolehdistä 90-luvun alkupuolella näistä kiekkoviritelmistä tuolla villissä idässä - Red Penguins mainittiin usein tässä yhteydessä. Tuolloin internet oli kaukainen haave, joten se vähäinen tieto oli haalittava erilaisista julkaisuista. Alkuun hehkutus oli suurta mutta sitten kohu laimeni, lakaten lopulta kokonaan, joten sikälikin oli kiinnostavaa nähdä dokumentti ja nähdä kuinka lopulta kävi. No, sikäli positiivisesti, että Steven Warshaw'n henkikulta säilyi (6500 taalaa ei ole iso summa) mutta monelle kävi ika kolkosti.

Tuolloin palkkamurhat olivat, nykyistä yleisempiä Venäjällä, ne ulottuivat "bisnesmaailmasta" lehdistöön ja myös urheiluun. Edellinen voidaan myös esittää siten, että tänään ei tarvitse tappaa niin montaa, järjestelmä pitää tästä huolen. Monille, sikäläisessä kulttuurissa kasvaneelle, murhaaminen tuntui tuolloin luonnolliselta keinolta ratkoa ongelmia. Moraalikadon myötä epäluonnollisesta oli tullut näennäisen normaalia.
 

Liitteet

  • Rus312.jpg
    Rus312.jpg
    273,6 KB · kertaa luettu: 471

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
En tiedä saako tänne postata netistä jääkiekkoaiheisia videoita ja otteluita, enkä sellaiselle omaa ketjua löytänyt - mutta laitetaan nyt rikkeen uhallakin, kun sen verran kovaa tavaraa tarjolla.

Tällainen lätkähistorian ystäville varmasti hausta aikamatka: Tukholman vuoden 1970 MM-kisojen ottelu Suomen ja Ruotsin välillä kokonaisuudessaan ja väreissään. Mukana mm. Juhani Tamminen, Urpo Ylönen, Matti Keinonen, Lalli Partinen, Jorma Valtonen, V-P Ketola ym. historian sankarit ja antisankarit.

Suomi pelasi tuossa hyvän pelin. Syöttöpeli ainakin paljon ruotsalaisten omaa edellä. Tässä mielessä ihme, että se suurten joukkoon pääsy kesti niin kauan kuin kesti.

 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Kuun lopussa Netflixiin tulee katsottavaksi "Rike ja rangaistukset", Untold -sarjan dokkari UHL-liigan Danbury Trashersistä.


Tämä on nyt nähtävillä!


 

Turder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Tuo on varmasti hyvä pätkä. Joukkuekin aika mielenkiintoinen noina kahtena kautena:


Onhan siellä NHL-kokemusta ollut tai myöhemmin pelasivat. Ja aikamoisia hahmoja kun Nasty Mirasty. Semir Ben-Amor myös grindasi siellä yhden kauden.

Tässä vielä omistajan wikipedia-artikkeli: James Galante - Wikipedia
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Semir Ben-Amor myös grindasi siellä yhden kauden.

Maikkari haastatteli Ben-Amoria Danburyn kokemuksistaan:

 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Koho-mailan isästä Kari Arosta on tehty dokkari, joka esitetään Ylellä ensi vuonna.

Tässä traileri:

Yle teki tuosta artikkelin tänään:


Myös Veikkauksen X-lehti julkaisi miehestä laajan jutun taannoin:

 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Tänä vuonna kokonaan verkossa järjestettävällä DocPoint-festarilla mukana yllämainittu Koho-dokkari sekä Etelä-Korean maajoukkueesta kertova (suomalaista tuotantoa oleva) leffa Hockey Dreams.


 
Viimeksi muokattu:

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Tänä vuonna kokonaan verkossa järjestettävällä DocPoint-festarilla mukana yllämainittu Koho-dokkari

HS julkaisi tänään laajan jutun Aroon ja dokkariin liittyen:

 
Nyt kun varmaan monella Discovery+ tilaus päällä olympialaisten alla, niin suosittelen sieltä löytyvää Nagano Tapes -dokumenttia. Katsoin eilen lämmittelynä Suomen olympiafinaalille, ja kertoo siis Tshekin joukkueen matkasta kohti Naganon vuoden 1998 olympiakultaa. Kulissien takaisia pätkiä ja monen muunkin joukkueen pelaajia sekä valmentajia kertomassa näkemyksiään turnauksesta. Lisäksi käsitellään NHL:n mukanaoloa maailman parhailla pelaajilla ensi kertaa olympiatasolla. Ja pientä kertausta Tshekin lähihistoriasta ja miten peilautuu maan jääkiekkoon. Oli todella hyvä!

The Nagano Tapes
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Tänä vuonna kokonaan verkossa järjestettävällä DocPoint-festarilla mukana yllämainittu Koho-dokkari
Nyt nähtävissä Yle Areenassa:
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC
Nyt myös Hockey Dreams löytyy Yle Areenasta. Simply great, sanoisi varmasti dokkarissa vilahtava Tami.

 
Näin leffateatterissa trailerin. Marko Jantusesta kertova Laitapuolen hyökkääjä tulee elokuviin syksyllä.

Olen lukenut kirjan johon elokuva ilmeisen vahvasti perustuu, ja minusta tämä on hyvä tarina kerrottavaksi myös visuaalisesti. En tiedä että onko elokuva oikea formaatti, ehkä sarja olisi ollut jotenkin kotikutoisempi tai sopivampi. Mutta tulee olemaan ihan hyvä juttu että tästä tulee ehkä vähän myös yleisesti puhetta, miten ongelmien kanssa pyöriviä ihmisiä voisi auttaa kun ei olla vielä pohjalla... Martti Syrjä tähän toki sitten sanoisi omat viisautensa, ja näinhän se taisi Jantusellakin sitten olla, että vasta sitten kun se pohja tuli vastaan, muuttui elämässä suunta.

Noh, se miksi kirjoitan ja mitä itse odotan leffasta tuon itse teeman lisäksi on tämä, miten leffassa onnistutaan kuvaamaan lätkäkohtaukset. Urheiluun liittyvissä leffoissa on minun mielestäni ollut aina vaikea toteuttaa urheilukohtaukset uskottavasti. Jokerifanina muistan miten se pelkkä Jarnan olemus kentällä oli erityistä, pelkkä luistelu oli aivan oman näköistänsä tehokkaan potkulautaliukunsa myötä, ja miten lähes aina Jantusen saatua kiekon lapaansa alkoi tapahtua hyviä asioita. Se peliäly ja syöttötaito. Jantunen oli parhaimmillaan myös esim. Ruotsissa koko kaupungin sekä varsinkin kotikaukalon kuningas, ja jos elokuva saisi jollain tapaa taltioitua sitä hallin hurmosta myös katsojalle leffassa, olisi jo tuo itsessään maksamisen arvoinen kokemus.

Miten tuo sitten on edes mahdollista tehdä leffaan ilman tuhansia avustajia? Ei varmaan mitenkään, ja vaihtoehdoksi kai tulisi käyttää arkistomateriaaleja. Onkohan niitä edes olemassa kovin paljoa olemassa 2000-luvun ympäriltä ainakaan siten, että sopisi leffan tarinaan missä kerrotaan asiat Jantusen näkökulmasta. Leffoissa niitä ei kovin paljoa yleensä edes käytetä kesken elokuvan, monestakin hyvästä syystä.

Odotan ihan hyvillä mielin Laitapuolen hyökkääjän katsomista draamaleffana. Se on sitten bonusta jos lätkäkohtauksetkin näyttävät hyviltä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Jatkoajan verkkolehden ingressi:

"En ole nähnyt yhtään elokuvaa, jossa lätkän pelaaminen näyttäisi hyvältä” – Työryhmä kertoo kokemuksia “Laitapuolen hyökkääjä” -elokuvan tekemisestä.

Minun mielestäni lätkän pelaaminen näytti erityisen hyvältä ainakin kulttielokuvassa "Lämäri". Ehkäpä kuvausryhmä on niin nuorta väkeä, että eivät muista.

Toivottavasti tämä uusi leffa menestyy.
 

Wanhajalka

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Isot Totovoitot, Gracefull Swamp
Laitapuolen hyökkääjä - elokuva on puhtaasti ansaintamielessä tehty leffa. Jo ilmenneen julkisuuden (kirja +muu) lisäksi se ei tuo mitään lisäarvoa samojen ongelmien kanssa kamppaileville.
 

Simolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikko
Laitapuolen hyökkääjä - elokuva on puhtaasti ansaintamielessä tehty leffa. Jo ilmenneen julkisuuden (kirja +muu) lisäksi se ei tuo mitään lisäarvoa samojen ongelmien kanssa kamppaileville.
Ja jo pelkästään traileri leffasta pudotti meikäläisen katsomosta.
Se on jännä juttu näiden sporttileffojen kanssa, että ne on todella vaikeeta saada näyttämään aidolta.
Toki joku ei erota tempo- tai fyysisyyseroo naisten ja miesten urheilussakaan, et siinä mielessä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Roku

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Laitapuolen hyökkääjä on nyt nähty. Jos joku odottaa siitä jääkiekkoelokuvaa, niin pettyy. Jääkiekkoa elokuvassa nähdään aika vähän. Minusta ratkaisu kuitenkin toimii. Laitapuolen hyökkääjä on nimenomaan elokuva ihmisestä, joka menestyy, mutta sortuu päihteisiin. Ja pääosassa on nimenomaan se Jantunen, joka on päihteiden takia jo pudonnut ojan pohjalle. Tottakai Jarnan elämäkerta on kirjana paljon moniulotteisempi, mutta sehän on yksi parhaita urheilijan elämäkertoja ikinä. Ei elokuvassa ehtisi millään kertomaan sitä kaikkea. Nyt se on rajattu näin, ja ihan perustellusti.

Ensimmäinen tunne elokuvan jälkeen oli hyi saatana. Aika onnistunutta valistusmateriaalia päihteistä ja niiden hallitsemasta elämästä. Kyllähän siinä hyvin kuvataan se Jantusen kujanjuoksu ja ahdinko ennen kuin hän raitistui. Kirjakaan ei asioita hirveästi kaunistellut, mutta elokuvan keinoin tilanne vedettiin vähintään yhtä rumaksi. Ja Severi Saarinen on Jarnan roolissa hyvä, etenkin siinä narkkariroolissa.

Elokuva ei ole täydellinen, mutta se on yksi kulma Jarnan tarinasta. Kyllä se kannattaa käydä katsomassa, jos Jarnan tarina kiinnostaa. Silti kannattaa myös muistaa, mitä Jarna on nykyään. Tuolta tieltä ei ihan jokainen entinen urheilutähti ole palannut. Siitä annan aina Jarnalle maximum respect, ja arvostan sitä työtä, mitä hän nykyään tekee. Onneksi tarinalla on onnellinen loppu.

Pikkuasioista nipotan varmaan sitten enemmän, kun näen leffan toisen kerran. Sen kuitenkin huomasin, että Jarna oli pöhinöissään kommentaattorina Pelicans-KooKoo -matsissa. Tämä meni vihkoon, sillä KooKoo nousi liigaan vasta Jantusen raitistuttua. Pisteet annan kuitenkin siitä, kun olin huomaavinani, että Lahden aikoinaan Jantunen veti viinaa Liipolan Villiruusussa. Toivottavasti näin oikein, se on nimittäin kova mesta se.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös