Arvelen muuten, että tarkoitamme ristiin rastiin vähän eri asioita harrastekiekolla. Alla parit tätä sivuvat täsmennykset ja muitakin huomioita.
Ensinnäkään tyypillistä E-junioritoimintaa (ja siitä ylöspäin) en itse pidä harrastekiekkona. Jossain aluesarjassa pelataan, on kausisuunnitelmaa, ohjeisharjoitteita jne. ja ennen kaikkea toiminnalla halutaan huolehtia siitä, että intohimoisimmat voivat kehittyä kohti maksimipotentiaaliaan. Osittain näin jo F:ssä ja G:ssä. Harrastekiekossa varsinkaan tuo viimeinen ei minusta päde, vaan selkeästi joustetaan kilpapolun vaatimustasosta, pyrkimyksenä "vain" tarjota kivaa ja virkkeellistä liikuntatoimintaa, joka houkuttelisi pysymään mahdollisimman pitkään mukana.
Siinä sitä onkin valmentajalle haastetta, että saa ne ns. neloskentän kaveritkin sille tasolle, että niitä ei tarvi tiputtaa pois joukkueesta
Tämä on ihan hyvä nosto, ja kaikessa opetuksessa ja valmennuksessa tärkeä näkökulmakysymys: halutaanko, että toiminta kehittää kaikista parhaiten kärkeä, häntää, vai jollain tapaa maksimaalista massaa.
Ja siis joo, ehkä aivan ihannetilanteessa varsinkin nuoremmassa päässä Easy Hockeyn ja kilparyhmän välillä voisi vielä olla vähän liikennettä. Toki kauttaaltaan tässä harrastekiekkolangassa puhutaan pääosin kaupunkiolosuhteista, ja ihan varmasti vähänkään pidemmältä Easy Hockey -visiitiltä kilpajoukkueeseen nouseminen vaatii myös omatoimista tekemistä. On luultavasti koko lailla harvinaista.
Molemmat toiminnot mahtuvat hyvin saman seuran alle, eikä ainakaan minun kohdalle ole sattunut että kilpakiekko söisi resursseja harrastekiekolta. Molemmissa on omat toimijat.
No joo itse näen jatkuvasti, että Easy Hockey harjoittelee hankalina aikoina, tai sitten vuoroille ilmestyy tämän tästä kilparyhmien pelejä. Näen kyllä sitten parempiakin esimerkkejä. Tämä harrasteen ja kilpapolun yhteiselon sujuvuus riippuu epäilemättä kovasti seurasta.
Jäävuoroja harrasteporukalla on vähemmän juuri sen takia, että pelkästään harrastuksena kiekkoa pelaavat pelaajat eivät halua sitoutua useisiin harjoituksiin viikossa.
Tämäkin on mielenkiintoinen nosto. Voi olla totta. Voi olla myös, että Easy Hockeyn puolelle on hakeuduttu, koska "toiminta ei vain ollut enää niin hauskaa" (LIITU-tutkimuksen mukaan tärkein syy urheilun lopettamiselle). Ulkojäillä näkyy tosi usein samoja lapsia luistelemassa, eli ainakaan aivan yksiselitteisesti harjoittelun suuri määrä ei välttämättä ole ongelma. Mutta tästä ei nyt kieltämättä ole mitään selkeää varmuutta. Viimeisin kuulemani perusteet lopettamiselle (vanhempien kertomina) olivat valmennuksen liika kunnianhimo ja se, että treeneissä pelataan lapsen mukaan liian vähän.
Mietin itse isompia kaupunkeja ja jäävuoroja. Ei taida olla yhtään isoa seuraa, jolla olisi jäävuoroja halleista yli oman tarpeen? (Korjatkaa, jos olen väärässä). (...) Btw, Tappara ry aloitti viime kaudella koulujen läheisyydessä ja koulupäivien yhteydessä tapahtuvan jääkiekon harrastus kerhon.
Joo epäilemättä ei löydy jäitä ilta-aikaan. Tuo Tapparan toimintamalli kuulostaa aivan loistavalta. Siinä lienee Tampereen kaupunki jotenkin mukana valmentajien osittaisena palkanmaksajana?
34 kenttäpelaajaa, (...) 11+11+12 pelaajaa / kaksi ryhmää joissa on 17 pelaajaa (...) tiivistämään 30 pelaajaan, jolloin tulee kaksi peliryhmää 15+15.
Joo on tässä palapelinsä. Mahdollista on myös tuo 17 pelaajan malli, jossa osa on aina peleistä lepovuorossa ja vaikkapa 1 + 10 pelaamassa. Tällöin kokonaispeliaika ei kylläkään ole valtava, mutta yksittäisellä pelireissulla pääsee hyvin kentälle.
esiin astuu pojan vanhempi (...) sitten kerrotaan isän töissä, että tämä seura pudotti tämän ikäisen pojan pois toiminnasta.
Joo noin yleisestikin tämä on tärkeä muistaa: oikein raflaava kertomus voi olla totta, mutta voi myös olla, että värikynää on jossain kohtaa käytetty.
Edit: vedetään nyt vielä tämän verran yhteen: kilpapolkujen olemassaolo ja maksimipotentiaalin tarvoittelu ovat ehtottoman myönteisiä asioita. Lisäksi tarvitaan kuitenkin ryhmiä, joissa voi "vain harrastaa", ja joissa toiminnan lähtökohdat ovat siinä, mitä lapset haluavat, eikä siinä, miten saadaan tulevia huippupelaajia.