Mainos

Itsenäinen Kosovo?

  • 10 320
  • 55

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Perkeleen veristä ja surullista silti. Oli se vaan niin älytön määrä kuolonuhreja Euroopan alueella. Ei sitä tajunnut silloin, kuva alkoi aueta vasta kun kävi sielläpäin kylässä.

On totta, että erityisesti Bosnian sota oli aivan järkyttävän verinen. Samaten Kroatian sodassa syyllistyttiin moniin julmuuksiin molemmin puolin rintamaa. Lähinnä pointtini oli siinä, että Balkan mielletään yhä turhan vahvasti monien mielissä jonkinlaiseksi sotien ja konfliktien alueeksi. Kuitenkin ehdottomasti suurin osa alueesta on jo rauhallista. Kroatia on komeasti jaloillaan. Bosnia samaten, vaikka valtio onkin periaatteessa jakautunut kahteen eri osaan.

Itselläni muuten kävi ihan samoin, Kroatiassa ja Sloveniassa käynnin jälkeen kiinnostus Balkanin alueeseen nousi eksponentiaalisesti. Slovenian sotakin kiinnostaa, vaikka se olikin vain kymmenen päivän kahakka. Siinäkin vähälukuinen ja heikosti aseistautunut, mutta tehokkaasti organisoitu aluepuolustus pysäytti ylivoimaisen maahantunkeutujan. Jotain yhtymäkohtia kenties yhteen vuosina 1939-1940 sodittuun sotaan...

Joku voisi nyt esitelmöidä entisen Jugoslavia alueen hallintoja. Montako presidenttiä ja pääministeriä koko alueella nykyään on? Sai nauraa aikanaan kun katselin sitä hallintojen rakennetta.

Slovenia: 1
Kroatia: 1
Bosnia: 2
Montenegro: 1
Serbia: 1 + 1 autonominen maakunta (Vojvodina)
Makedonia: 1 (+ albaanivähemmistöllä on kai jonkinlainen autonomia?)
Kosovo: 1

Nopeasti katsottuna 8 + 2.


Tässä kuvana selkeyttävä tilkkutäkki alueesta.

Jeps. Erityisesti tuosta tajuaa, miksi Bosnian sota oli niinkin verinen. Rintamalinjat ovat niin sekavasti jakautuneet. Tuohon kun vielä saisi jonkun kuvan albaanien levittäytymisestä, niin tajuaisi, miten laajaksi tämäkin konflikti voisi pahimmillaan levitä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämän vuoksi ainakin Espanja, Slovakia ja Romania tunnustanevat, vaikka ovatkin antaneet ristiriitaista signaalia omista sisäisistä syistään. Sen sijaan Kyproksen tilanne on niin kimurantti, että se mahdollistaa sekä Kyprokselle että Kreikalle mahdollisuuden "pelata" aidan molemmilla puolilla.

Espanja ei ainakaan toistaiseksi tunnusta:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Espanja+ei+aio+tunnustaa+itsenäistä+Kosovoa/1135234153660

Yksipuolinen itsenäisyysjulistus on siis Espanjan mielestä liikaa. Taitaa olla niin, että sitä Serbian tunnustusta on aika turhaa odottaa ainakaan hetkeen. Ajan kanssa sekin tullee, kun toteavat, että turha vastaanhangottelu ei enää muuta kuin haittaa kansainvälisiä suhteita.

Mitenkähän muuten on, milloinka valtio katsotaan kansainvälisessä politiikassa itsenäiseksi de jure? Vaaditaanko siihen esimerkiksi enemmistö YK:n jäsenmaista + kaikki turvallisuusneuvoston pysyvät? Vai miten tuo menee? Kosovo tuskin voi YK:n jäsenyyttä hakea ennen kuin Venäjä tunnustaa maan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Mitenkähän muuten on, milloinka valtio katsotaan kansainvälisessä politiikassa itsenäiseksi de jure? Vaaditaanko siihen esimerkiksi enemmistö YK:n jäsenmaista + kaikki turvallisuusneuvoston pysyvät? Vai miten tuo menee? Kosovo tuskin voi YK:n jäsenyyttä hakea ennen kuin Venäjä tunnustaa maan.

Tai sitten valtio on itsenäinen vasta kun "isot pojat" ovat itsenäisyyden hyväksyneet, vai mikä esim. Taiwanin tilanne nyt oikeastaan onkaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämä, periaatteessa hyvä idea, kaatuisi todennäköisesti Ranskan ja Britannian vetoon :)

Kosovon tilanteesta sellainen kysymys tuli mieleen, että kuinka kauan kosovo on nykymuodossaan ollut olemassa? Siis kansalaisuutena, ei alueena.

Lueskelin Wikipediasta Kosovosta eilen kun pohdin serbien argumentteja siitä, että Kosovo kuuluu Serbialle. Referoin siis wikipediaa:

Oikeastaanhan kosovolaisuus ei ole etnisesti ajateltuna kansalaisuus. Suurin osa Kosovon alueella asuvista on albaaneja. Tähän perustuukin pelot tai ajatukset Kosovon kestämättömyydestä ja pyrkimyksestä suur-Albaniaan.

On esitetty näkemyksiä, että albaanien kielelliset esi-isät olisivat saapuneet Balkanille joskus perkeleen kauan ennen ajanlaskun alkua. Kosovosta tuli osa Serbian valtakuntaa 1100-luvun alussa ja 1300 ja 1400-luvuilla osmanit valloittivat koko Serbian. Tuolloin albanien osuus alueella alkoi kasvaa suhteessa serbeihin. Albanit omaksuivat osmaneilta islaminuskon. 1600-1900 luvuilla Kosovoon muutti paljon albaaneja myös Albaniasta.

Serbian kansanperinteen mukaan Serbian prinssi Lazar koki osmaneja vastaan maallisen tappion Kosovo Poljen taistelussa, mutta uhrasi itsensä ja kansansa saadakseen serbeille ikuisen taivaspaikan. Kansanperinne pitää Kosovoa serbialaisuuden kehtona.

***

Serbit ovat hyvin ylpeitä kansalaisuudestaan ja heille historialliset ja uskonnolliset arvot ovat hyvin tärkeitä. Serbit olivat ex-Jugoslavian valtakansa ja Jugoslavian hajoamisesta asti he ovat kokeneet tulleensa nöyryytetyiksi Länsi-Euroopan ja USA:n toimesta. Kosovon itsenäistyminen on heille ikään kuin nöyryytyksen multihuipentuma, vaikka isolle osalle kansasta uskonto ei merkitsekään enempää kuin mitä se merkitsee suurimmalle osalle suomalaisista. Samalla kuitenkin serbit ummistavat silmänsä siltä tosiasialta, että Kosovon albaanit ovat tulleet nöyryytetyiski (enemmän tai vähemmän) jo satojen vuosien ajan - ajoittaisesta autonomiasta huolimatta. Serbia (Jugoslavia) on katsonut alistamisen oikeutetuksi, koska Kosovo on alunperin osa Serbian valtakuntaa (huom 1100-luvulla). Osmanien aikana (1500-luvulla) albanien kieli, kulttuuri ja uskonto muodostui suurin piirtein nykyiselleen.

Vertauksena voisi olla se, että Suomi vielä 500 vuoden päästä vaatisi Karjalaa takaisin, koska se kuuluu historiallisesti Suomelle. Huolimatta siitä, että siellä ei vuodesta 1945 asti ole asunut suomalaisia. Vertaus on todella ontuva, mutta tavallaan se osoittaa sen, että serbien halu pitää Kosovosta itsepäisesti kynsin hampain kiinni on puhtaasti tunnepitoinen (uskonnollinen ja nationalistinen) - liittyen edellä mainittuihin asioihin.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Kypros pelkää turkkilaisosansa takia, Espanja taas mitä ilmeisimmin omien autonomisten alueidensa vuoksi.

Noniin, nyt äkkiä vain Ike tunnustamaan Kosovoa, jotta Ahvenanmaalla voitaisiin ottaa vaikutteita ja irtautua mahdollisimman pian. Tarvittaessa annetaan Turku kaupanpäällisiksi.
 

ipaz

Jäsen
Sinänsä ristiriitaisia ajatuksia tämä itsenäisyysjulistus on minussa aiheuttanut, että en oikein tiedä onko se hyvä vai huono asia. Hyvänä pidän sitä että 95% alueella asuvista albaaneista (kosovolaisista) saivat vihdoin haluamansa oman, tosin vielä vuosia EU:n valvoman valtion. Samalla kuitenkin ymmärrän jotenkin serbejä, jotka menettivät "pyhän maansa". Toisaalta taas se että serbit eivät ole aluetta pystyneet pitämään itsellään, vaan että sinne on vuosien saatossa syntynyt albaanienemmistö ei anna mielestäni serbeille oikeutta pitää alueesta kiinni kynsin hampain (jota he näytä tekevänkään). Kosovoa kun ei kuitenkaan ole pakkotyhjennetty, vaan suuri osa serbeistä muutti pois sodan jälkeen koska eivät suvainneet asua albaaneiden kanssa. Eivätkä albaanit serbien kanssa. Lähihistorian tuntien tämän ymmärtää hyvin. Suomella on oma verrattava tapahtumansa, mutta silloin asukkaan muuttivat erittäin vapaaehtoisesti pois ikivanhoilta asuinalueiltaan, myös ymmärrettävistä syistä.

Se että Venäjä on ottanut todella kriittisen linjan Kosovoon aiheuttaakin sitten enemmän ihmetystä. Tottakai Venäjä tukee serbialaisia "veljiään", mutta miksi pieni Kosovo on Venäjälle mukamas niin tärkeä? Mitä se on alueelle tai siellä asuvien serbien eteen tehnyt? Tälläkin hetkellä Kosovon serbejä suojelee YK:n joukot, mutta Venäjä uhkailee "kolmannella maailmansodalla". Tuntuu että sata kilometriä liian lännessä olevan itärajan takana ei osata antaa siimaa kenellekään.

Itsenäisellä Kosovolla on edessään kivinen tie, sillä maassa on 50% työttömyys, siellä ei ole oikeastaan minkäänlaista teollisuutta ja hallinto on korruptoitunutta. Ehkä itsenäisyys kuitenkin avaa maan ovet vihdoin ulkomaisille investoinneille, sillä työvoiman hinta tuskin kovin kallista alueella on. Voidaan kuitenkin olettaa että ehkä joskus kymmenen vuoden päästä maassa voi olla jo jonkin näköinen tasapaino, kunhan oppivat länsimaisen demokratian käytännöt. Ja jos parinkymmenen vuoden päästä näyttää siltä ettei kehitystä tapahdu ja ulkomaat joutuvat vieläkin valvomaan aluetta, niin ottakoon Serbia alueen takaisin ja yrittäkööt itse saada sinne edistystä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jenkkien suurlähetystö on sitten poltettu Belgradissa. Mikäs siinä. Eivät nämä lähetystöjen polttelut ole enää pelkästään "hullujen muslimihihhuleiden" tekemisiä, kuten joskus muinoin on kuullut väitettävän...

Muutenkin Belgradissa on pidetty suuria mielenosoituksia Kosovon itsenäisyyttä vastaan ja väkimäärä on ainakin Iltasanomien artikkelin mukaan ollut jopa 200 000. Myös Kroatian ja Saksan lähetystöihin on hyökätty. Mellakointia on ollut myös Bosnian serbialueilla, kuten Banja Lukan kaupungissa sekä myös Sarajevossa.

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1491591

Tänään uutisissa oli puhetta Suomen tunnustuksesta. Ike siellä puheli, että tunnustus tulee kyllä, mutta virallisia menettelykanavia pitkin. Ensimmäinen mahdollisuus olisi 29.2. Eli tulevana karkauspäivänä. Saapi nähdä, karkaako myös Suomen Belgradin suurlähetystö tuolloin savuna taivahalle...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oho oho... uutta kylmää sotaa pukkaa? Venäjä valmis käyttämään voimatoimia Kosovossa: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/200802227286226_ul.shtml

Tuossa pari lainausta kyseisestä uutisesta.

-clip-
Venäjä uhkaa voimankäytöllä, mikäli EU tai Nato laajentaa valtaansa Kosovossa.
-clip-
Rogozinin mukaan Venäjän olisi tällaisessa tilanteessa käytettävä asevoimiaan.
-clip-

En jaksa uskoa, että Venäjä oikeasti ryhtyisi mihinkään sotatoimiin, vaan kyseessä ovat ainoastaan kovat puheet. Joka tapauksessa suurvaltapolitiikka on selkeästi kiristynyt viime vuosina ja jonkinlaisia kylmän sodan piirteitä on havaittavissa.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Se että Venäjä on ottanut todella kriittisen linjan Kosovoon aiheuttaakin sitten enemmän ihmetystä. Tottakai Venäjä tukee serbialaisia "veljiään", mutta miksi pieni Kosovo on Venäjälle mukamas niin tärkeä?

Venäjä luultavasti pelkää, että Kosovon itsenäisyysjulistus rohkaisee mm. Tsetsheniaa uusiin itsenäistymispyrkimyksiin. Sinänsä Kosovon itsenäistymisellä ei Venäjälle ole muuten mitään merkitystä. Jos vaikka jokin Papua-Uusi-Guinean lääni julistautuisi YK:n tuella itsenäiseksi, Venäjä tuskin vetäisi hernettä siitä nenään.

Esimerkiksi Georgia ei tunnusta Kosovoa, koska se voisi toimia esimerkkinä Etelä-Ossetialle, joka on jo 1991 antanut yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen, mutta yksikään maa ei ole tunnustanut maakunnan itsenäisyyttä.

Monilla tunnustamatta jättävillä mailla on oma lehmä ojassa ja ne pitävät Kosovon itsenäisyyttä varoittavana esimerkkinä ja provosoimista kansankiihotukseen. Espanja pelkää baskien innostuvan, Georgia pelkää myös Abhasian irrottautumista emämaastaan. Myös Abhasia on tosin de facto itsenäinen, mutta de jure vain osa Georgiaa.

Kosovo lienee seuraavat vuosikymmenet rauhanturvaamisaluetta. Kosovo ei missään nimessä ole itsenäinen de jure ennen kuin Serbia sen tunnustaa ja sitä emme näe piiiitkiin aikoihin. Toivottavasti ruutitynnyri ei nyt räjähdä ja dominoefekti pysähtyy alkuunsa.

Venäläisten sanomalehtien III maailmansota -maalailut ovat Putinin talutusnuorassa toimivien lehtien populistisia kommentteja, joille ei tarvitse paljon arvoa antaa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Separatististen pyrkimysten pelko ja liittolaisensa puolustaminen ovat vain sivusyitä sille, että Venäjä vastustaa äänekkäästi Kosovon itsenäistymistä. Tärkein syy on jälleen kerran se, että Venäjä kokeilee lännen reagointia. Vahvistuva Venäjä haluaa vähän kukkoilla nähdäkseen miten länsi siihen suhtautuu. Sama tapahtui Tallinnan patsaskiistassa: alettiin mesoamaan jostakin patsaasta, joka tuskin Kremliä kiinnostaa pätkääkään. Välillä alkaa vituttamaan tuo Putinin rottailu.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1496732

Etelä-Ossetia on julistautunut yksipuolisesti itsenäiseksi Kosovoon vedoten. Tämä meneekin mielenkiintoiseksi. Varsinkin Venäjän kanta on kiintoisaa kuulla. Jos he tunnustavat Etelä-Ossetian, Kosovon tunnustaminen pitäisi tehdä samoilla perusteilla. Jos taas eivät tunnusta Etelä-Ossetiaa, se olisi positiivinen signaali Georgialle. Entä mitä tekee EU?
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Entä mitä tekee EU?

Puhaltelee muniinsa, istuu pitkän pöydän ääressä pari vuorokautta ja sitten ilmoittavat etteivät tunnusta Etelä-Ossetian itsenäisyyttä. "Lisäksi oli todella hankala saada näinkin yksimielinen julkilausuma aikaiseksi", on myös yksi pontentiaalinen vastaus EU:lta.

Mutta asiaan. Näitä itsenäistymisiä alkaa varmaan sadella sieltä sun täältä nyt, kun Kosovo on "pienten mutta pippuristen" lippulaiva. Hankalaksihan tämä menee sitten vasta, kun "oikeat valtiot" tunnustavat yhden muuteivat toista ilman todella hyviä perusteluja.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Lisää voimaa ja kovemmat lamput KFOR-joukoille. Eiköhän tuokin liikehdintä ole enemmän tai vähemmän r-peräisesti masinoitua.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Serbiaa kohtaan EU voisi alkaa harkita tiukkojen talouspakotteiden asettamista, kunnes maa tunnustaa Kosovon itsenäisyyden. Sisämaavaltiona Serbia on käytännössä motissa, mitä tulee ulkomaankauppaan ja maa on EU:n ja Naton toimesta melko helppo eristää.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Voisi olla vähän kyseenalainen ratkaisu,kun eivät kaikki EU-maatkaan ole Kosovoa tunnustaneet.
Pitää toki paikkansa ja tässä EU:n pitäisikin mielestäni ojentaa Espanjaa ja kumppaneita. Suomellahan on myös vähän nolo rekordi, sillä tunnustimme Kosovon vasta 7.3.2008, eli noin kolme viikkoa itsenäistymisjulistuksen jälkeen 18.2.2008 vasta 26:na maana.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Voisi olla vähän kyseenalainen ratkaisu,kun eivät kaikki EU-maatkaan ole Kosovoa tunnustaneet.
Onko ongelmia muiden kuin Espanjan kohdalla? Espanjahan "ostaa" tällä Serbialta lupauksen olla tunnustamatta Kataloniaa.
En oikein ymmärrä, mihin ylipäänsä tarvittaisiin täyttä tunnustusta, kun aina on näitä lypsäjiä.
 

Malmi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sympatiat: DIF
Onko ongelmia muiden kuin Espanjan kohdalla? Espanjahan "ostaa" tällä Serbialta lupauksen olla tunnustamatta Kataloniaa.
En oikein ymmärrä, mihin ylipäänsä tarvittaisiin täyttä tunnustusta, kun aina on näitä lypsäjiä.
Viisi maata siellä on vielä jättäneet tunnustamatta.

Tässä muutaman vuoden vanhassa artikkelissa avattu hieman tilannetta.

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toivon mukaan myös kiistan toista osapuolta, eli Serbiaa pyrittäisiin edes jollain tavalla pistämään ruotuun. Aika avoimestihan heidät on otettu osaksi eurooppalaista perhettä, vaikkeivät EU-jäseniä olekaan.

Paljon kansainvälistä sosiaalista mediaa seuraavana, serbeillä näyttää monilla edelleen olevan nationalistinen uho Kosovon takaisinvaltauksesta. Miksi emme rajoittaisi yhteistyötä maan kanssa, mikä edelleen mahdollistaa tilanteen jatkumisen?
 
Viimeksi muokattu:
Osaako joku sanoa, miksi Kosovoon jäi tuo ihme serbialue Serbian lähellä? Onko siellä ennen asunut kosovon albaaneja vai mitä hyötyä siitä oli, että se kuuluu Kosovoon?
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ikäviä symboleita Kosovon serbeillä tunnuksinaan. Kosovon hallinto ei saa täysiä pisteitä luonnollisestikaan, mutta käsittämätöntä että tämän vain "annetaan tapahtua" Manner-Euroopassa.

Missä on kansainvälinen paine Serbiaa kohtaan?
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Tämä viimeisin rupeama lienee täysin ryssän masinoimaa sekasortoa, kun serbien ääriryhmät ja vähän vähemmän ääriryhmätkin ovat yhä kremlin kusipäiden talutusnuorassa. Ja näitä vituttaa, kun alueen kaikilla länsimaihin kallellaan olevilla mailla, Kroatia ja Slovenia etunenässä, menee helvetin paljon paremmin (omista ongelmistaan huolimatta) kuin perinteisesti nenä itäpaskeen perseessä olevilla serbaaneilla. Sen sijaan, että hoitaisivat oman pesänsä kondikseen, aiheutetaan vitutusta ympäristössä - ah, miten tutulta kuulostaakaan!

Lisäksi kun serbit ovat käyttännössä aiheuttaneet pelkkää pahaa suunnilleen tuon alueen kaikille muille maille/kansoille, niin ei ihme jos pikkuprovoillakin on vakavia seurauksia. Kovin lämpimästi ei serbeihin suhtauduta Kroatiassa tai Sloveniassa, saati sitten Kosovon albaanien keskuudessa. Ja ihan ansaitusti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös