Mutta uskotko että Iranin laivasto voisi miinoittaa tuota lahtea. USA.lla ja Israelilla on kykyä iskeä Iranin paatit vaikka satamaan. Tietääkseni USA pystyy juuri tuollaisiin strategisiin iskuihin hyvin. Varmaan tuollainenkin skenaario on aika mietitty USA:ssa.
No kumma on jos ei pysty. Miinoittamistahan voidaan tehdä muillakin keinoilla kuin isoilla ja helposti tuhottavilla miinalaivoilla. Ensinnäkin Iranilla on kohtuullinen määrä nopeita miinoittajia, jotka eivät ole kovin isoja, mutta kun niitä on tarpeeksi, niin saadaan kapea salmi miinoitettua kohtuullisen nopeasti ja tehokkaasti. Lisäksi Iranhan tulee miinoittamaan myös sukellusveneillä. Niillähän on kolme kilo -luokan sukellusvenettä, muutama Nahang 1 -luokan sukellusvene sekä noin tusinan verran erikokoisia pienempiä sukellusveneitä, joiden päätarkoituksen uskoisin olevan nimenomaan miinoittaminen, eikä niinkään vihollislaivoja vastaan hyökkääminen. Ainakin noiden pienempien ja Iranin rakentamien sukellusveneiden tehtävä lienee lähinnä miinoittaminen. Nahang -luokan alukset on joiden huhujen mukaan tosin varustettu venäläsillä VA-111 Shkval -torpedoilla, jolloin voisi olettaa että aluksille on vakavasti ajateltu myös muuta kuin miinoitustehtäviä. Niiden kyky vihollisaluksien upottamiseen jää nähtäväksi. Myös Kilo -luokan tehtävät jäävät nähtäväksi. Niitä pystyisi käyttämään niin vihollisen rahtilaivojen ja tankkereiden upottamiseen syvemmissä vesissä Hormuzin salmen itäisellä puolella, jossa niiden havaitseminen ja tuhoaminen on vaikeampaa, kuin myös perinteiseen miinoittamiseen. Vihollisen taistelualuksien upottamistakin niillä voi kokeilla, joskin riskialtistahan se Iranille olisi. Lisäksi miinoitusta voidaan tehdä esim. helikoptereilla, joskaan ei kovin laajamittaisesti.
Iranin laivastosta puhuttaessa on syytä muistaa, että miinoitus on yksi sen päätehtävistä, ja johonka se sen takia on hyvin varustautunut. Iranillahan on muuten tiettävästi neljänneksi eniten merimiinoja maailmassa, jo tätäkin vasten lienee järkevää olettaa niiden hommanneen tarvittavan kaluston myös sodan ajan miinoitusta varten. Iranilla on sanottu olleen merimiinojen massatuotanto käynnissä jo vuosikaudet, mutta tämän lisäksi ne ovat ostaneet suuria määriä merimiinoja Venäjältä ja etenkin Kiinasta. Kiinasta ne on ostanee muun muassa ohessa mainittuja. Tai nykyään ne varmaan valmistaa itse noiden kopioita.
http://www.sinodefence.com/navy/weapon/em52mine.asp
http://www.sinodefence.com/navy/weapon/m4mine.asp
Tosin suurin osa niiden merimiinoista lienee edelleen kosketusmiinoja, mutta joukkossa on isoja määriä myös herätemiinoja. Etenkin etukäteen merenpohjaan asennetut ohjelmoitavat pohjamiinat ovat pahoja. Nehän voidaan siis asentaa etukäteen ja aktivoida tarvittaessa, lisäksi ne voidaan ohjelmoida päästämään muutama etualus ylitse ja laittaa se räjähtämään vasta vaikkapa kolmannen aluksen kohdalla. Saattueessahan se arvokkain alushan ei siis mene ensimmäisenä, joten se ensimmäinen alus kannattaa päästää ylitse ja hakea jäljempänä mahdollisesti tulevaa isompaa maalia. Varsinkin noiden "rising rocket mine" raivaaminen on hyvin vaikeata, niitä kun voidaan käyttää niin syvissä vesissä, ettei niiden havaitseminen ja raivaaminen ole kunnolla mahdollista.
Lisäksi pitää aina muistaa, että Iranilla on kohtuullinen määrä venäläisiä ja kiinalaisia meritorjuntaohjuksia, joilla myös voidaan Hormuzin salmen käyttöä estää. Esimerkiksi Kiinasta ostettujen C-802 merimaaliohjuksien kantama on noin 100 kilometriä, kun vertailuna mainittakoon että tuon salmen leveys kapeimmillaan lienee jossain 40 kilometrin luokassa.
Itse en usko, että tuossa alla mainitussa INS Hanit -tapauksessa tuo ohjus olisi ollut edellä mainittu c-802 vaan tuo linkissäkin mainittu pienempi C-701. Hanit olisi mennyt pohjaan 802:n osumasta. Tuo tapaus käy kuitenkin hyvin esimerkkinä siitä, kuinka haavoittuvaisia nykyisetkin laivat ovat merimaaliohjuksille, oli niissä Phalax (tai vastaava) tai ei. Kaikkissa jenkkien sota-aluksissahan on juuri tuo sama Phalax ohjuksien torjunta-aseena. Tuon linkin loppupuolella ollut maininta Phalaxin aktivoimisesta vasta ulkoa tulevan varoituksen jälkeen on lähinnä huono vitsi. Tottakai se oli jo päällä ja toimintavalmiina, se ei vain havainnut ohjusta ollenkaan. Phalax vain on liian tärkeä järjestelmä, jotta Israel saisi kyseenalaistaan sen hyvyyttä julkisesti. Sama homma oli Ensimmäisen Irakin sodan aikana Patriot torjuntajärjestelmän kanssa. Järjestelmässä oli softabuki, joka teki sen käytännössä täysin hyödyttömäksi, mutta sen suojaksi piti keksiä kaiken maailman verukkeita, varsinkin sen kuuluisan Dhahranin tapauksen aikoihin. Tuolloinhan Irakin ampuma Scud osui jenkkien sotilastukikohdan miehistöparakkiin Saudi-Arabiassa tappaen kolmisenkymmentä sotilasta ja haavoittaen kymmeniä muita. Tuolloin Patriotin väitettin olleen huollon takia poissa toiminnasta, mutta todellisuudessahan se ei vain havainnut ohjusta. Tai joidenkin lähteiden mukaan Patriotin tutka kyllä havaitsi Scudin aluksi, mutta kadotti sen samantien sen bukin takia, eikä siis koskaan edes laukaissut torjuntaohjusta.
http://en.wikipedia.org/wiki/INS_Hanit
http://en.wikipedia.org/wiki/Phalanx_CIWS