Isomäen jäähalli – ladosta liigahalliksi

  • 1 146 997
  • 5 510

Vesku

Jäsen
Jäähallit ovat sinänsä mitättömiä rakennuksia, mutta kiekkofanille ne ovat rakkaita nähtävyyksiä. Porin jäähallin aka Isomäen näin ja koin eilen ensimmäistä kertaa. Kovin on tosin halli ja yleisö siistiytynyt 1990-luvun alusta, puhumattakaan 1970- ja 80-luvuista.

Nyt seisomakatsomossa voi olla rauhassa vierasjoukkueen paita päällä, eikä eilen muutenkaan havaittu kahakoita joukkueiden fanien välillä. Kovin katteettomilta tuntuivat nuo 1990-luvun puolivälistä juurtuneet mielikuvani äänekkäästä ja jopa väkivaltaisesta porilaisyleisöstä.

Silti sivukatsomon karussa seisomakatsomossa on nähtävissä edelleen alkukantaista menoa: nelikymppiset äijät kierrättävät avoimesti salmiakkikossupulloa, mutta heistäkään ei voi havaita suurta tunteiden paloa ottelun tiimellyksessä.

Tässä kohtaa voimme tarkastella lähemmin Porin legendaarista seisomakatsomoskeneä. Katselin tänään Urheiluruudun pätkää Porin hallista syksyltä 1995, ja siinä tasan puolet katsomosta oli seisomakatsomoa! Toisen päädyn kulmasta vastakkaiseen kulmaukseen oli pelkkää puista, kapeaportaista seisomakatsomoa. Se oli yhtämittainen katsomo, sillä sitä ei erottanut edes mitkään katsomoontuloaukot. Se oli vaikuttava, suorastaan neuvostoliittomainen näky!

Kesällä 1996 toteutettu remontti muutti hallia dramaattisesti. Kuvaamaani jättiseisomokatsomoa jäi jäljelle vain kaukalon suoralle sivulle ja senkin ylle tuli piippuhylly. Muut muutokset ovat toissijaisia: toisen päädyn alaosaan tuli pyörätuolikatsomo ja pääkatsomon yläosaan aitiot.

Porin halli on edelleen sokkeloinen. Toisesta päätykatsomosta pääsee pääkatsomon takaiselle käytävälle nousemalla parit portaat ja kävelemälle "sillan" yli. Tämä järjestely johtuu siitä, että ko. päätykatsomon alla sijaitsee pukukopit ja kulmassa hallin huoltotilat.

Suomen jääkiekkokulttuuri menettää paljon elävää historiaansa, kun halleja remontoidaan. Kaikella sillä mukavuudella ja nykyaikaistumisella on siis toisaalta toinenkin puolensa. Ainakin Porin Isomäessä historia näkyy edelleen hyvin toisin kuin Lahdessa ja Lappeenrannassa. Vanhan jättiseisomakatsomon yläosa on nykyään uusien istumakatsomojen alla käytävänä eikä sitä ole kaunistettu millään lailla.

Tässä ketjussa odotan hallin pitkäaikaisilta kävijöiltä näkö- ja kuulomuistihavaintoja Isomäen hallin olemuksesta ja sen yleisöstä.
 
Viimeksi muokattu:

Hasselnut-80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Jussi Aho
No ite ainakin voin kommentoida sen verran että ikävä on tota kokonaisvaltaista seisomakatsomoa. Vaikka ikää ei vielä liikaa olekkaan, ehdein näkemään osan Ässien 80-luvusta. Oli aina suuria tunteita herättävä kokemus kun isä-ukon kanssa meni matsiin ja seisomakatsomon sisäänkäynnistä(joka siihen aikaan taisi olla ainoa, varma en ole) niin makkara haisi jo ovella ja mykistävä oli se kuuluisa kurvi joka näkyi ovelta asti. Koko halli oli siihen aikaan yhtä punaista lippumerta, ja meininki sen mukainen. Tähän voisi sanoa sen että kyllä tulisi tunnelmaa kun otettaisiin kurvi takaisin, koska harva seisomakatsomossa viitsii olla hiljaa.
Oi niitä aikoja!
 

kapa76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Koin itse ensimmäistä kertaa Isonmäen tunnelman vuonna 1987 (ehkä tämänkin muistan väärin...). Halli oli täynnä ja vastassa Kalpa. Pelistä en paljoa muista. Ässät voitti, oli ainoa asia mikä jäi mieleen. Mahtavia hetkiä on tuolla koettu ja tuskan taipaleita. Niitä enimmäkseen. Itse en ole vielä nähnyt sitä huippuhetkeä. Se vielä tulee ja sitä odotan. On ollut hyviä pelejä, trillereitä ja taisteluita. Kaikkein suurin _the peli_ vielä puuttuu omalta osaltani, jonka olisin kokenut tuolla kiekkopyhäkössä.

Seisomakatsomo ja Rauman puoleinen pääty on monet kerrat tullut tutuksi ja n. 6-9 "katsomorivi". En tunne paljoa ihmisiä katsomosta jotka ympärillä ovat, mutta jos joku outo kävelee vastaan kaupungilla tunnistan: tuo on hengenheimolainen. Aika outoa että täysin vieras ihminen jää muistiin.

Laitetaan vielä aikaisemmin toisessa ketjussa ollut linkki "kurvista". Mielestäni kuuluu ketjuun: www.hut.fi/~kmvanhat/kurvi.avi
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
kapa76 kirjoitti:
En tunne paljoa ihmisiä katsomosta jotka ympärillä ovat, mutta jos joku outo kävelee vastaan kaupungilla tunnistan: tuo on hengenheimolainen. Aika outoa että täysin vieras ihminen jää muistiin.

Totta turiset. Sellaisia patanaamatuttuja on todella paljon. Olisko pari morjestustuttuakin jo ainoastaan Isomäen lehtereillä usein nähtyä naamaa. Itse 90-luvun alkupuolella kävin peleissä yksin, koska kaverit eivät hyvän päälle ainakaan niin paljon tajunneet kuin meikäläinen. Isukki vei Ulvilasta peliin ja haki pois. Seisoskelin siellä "rekkamiesten" paikalla lähellä kaidetta kurvin alkupäässä aina samassa paikassa. Ihan aluksi taisin tosin olla päädyssä aika alhaalla, hurja oli meininki. Ihan eri luokkaa kuin nykyään tai siltä se ainakin tuntuu. Maalia juhlittiin jumalauta kuin brasilialaisessa jalkapallokatsomossa, lippuja oli aina todella paljon. On se kivaa vieläkin, mutta ei kyllä vedä mitenkään vertoja tuolle ajalle.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ensimmäinen käyntini Isomäen pyhätössä oli 15.11.1981 kun Ässät voitti TPS:n 10-6. Olin silloin istumakatsomossa, eikä ollut mikään kuppi-istuin. Seisomapaikalla ensimmäistä kertaa finaaleissa 1984. Tuohon aikaanhan vielä molemmat päädyt olivat seisomakatsomoa ja hallissa oli PIRUN kylmä ja vettä tuli katon läpi halliin sisälle. Tältä ajalta itsekin kaipaisin jotain kuvia hallista, koska muistikuvat ovat hämärtyneet aika paljon. 1987 on tehty remontti, jolloin toinen pääty muutettiin istumakatsomoksi ja silloin tulivat myös nuo kuppi-istuimet ja hallista vähän lämpimämpi. Katsojakapasiteetti muuttui 8000:sta 7500:n (tai jotain sinne päin).

Näistä 7500:sta taisi vielä olla 6000 seisomapaikkoja, eli tunnelmaa täydessä hallissa kyllä riitti. Viinapullojen lisäksi monet polttelivat tupakkaa, vaikka kissan kokoisin kirjaimin takaseinässä oli legendaarinen "Tupakanpoltto hallissa kielletty" -kyltti.

Nyttemmin on tunnelmaa tapettu vähentämällä seisomapaikkoja ja tekemällä sinne älyttömät betoniportaat (puuportaat ja se kurvi takaisin!), mutta onneksi meille on kuitenkin yksi kaukalonmitta jätetty seisomapaikkoja. Siellä se paras tunnelma syntyy. Kotiottelun katson aina seisomapaikalta.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Kyllähän Isomäki Garden on näitä legendaarisimpia halleja mitä Suomessa on ollut. Seisomakatsomo oli aikanaan varsin karu paikka mutta toisaalta siellä tunnelma tiivistyi kuin Rinkelimäen "sikakatsomossa" ikään. Näihin verrattuna joku Turkun samppakalja-tynnyri on ollut jopa Hakametsääkin steriilimpi paikka.
Eräs muisto Isomäki Gardenista on jostain 90-luvun alkupuolelta Ässät - Ilves ottelusta.. Peli pyöri Ässien kenttäpäädyssä melkein kuin ylivoimaa olisivat pelanneet, vaikka ketään ei istunutkaa jäähyaitiossa. Tavallaan vastustaja kyllä pelasikin yv:tä, sillä eräs legendaarinen Ässä-pelaaja oli unohtanut itsensä Ilveksen kenttäpäätyyn. Aikansa kuulumisia vaihdettuaan tämä pelaaja ja Ilveksen maalissa pelannut "Taisto" Tammi alkoivatkin sitten riisumaan toisiltaan varusteita... Tämä sankari oli "yllättäen" Jari Korppari Korpisalo... Ensimmäinen reaktio oli lähinnä tyrmistynyt... Mitä h..vettiä Korpparin päässä mahtoi oikein liikkua..
 

Clark Kent

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät,Leafs,Everton, MuSa,P-Kärpät, Sea City Storm
Yksi vinkki miten voisi lisää ääntä ja tunnelmaa tulla hallille olisi se, että saatais ne "lauteet" takaisin seisomakatsoon. Ei välttämättä tulisi edes kalliiksi jos vaikka joku puufirma lähtisi sponsoroimaan moista "halliuudistusta".
 

Jerkkola

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki Porilaiset, etenkin Ässät.
Clark Kent kirjoitti:
Yksi vinkki miten voisi lisää ääntä ja tunnelmaa tulla hallille olisi se, että saatais ne "lauteet" takaisin seisomakatsoon. Ei välttämättä tulisi edes kalliiksi jos vaikka joku puufirma lähtisi sponsoroimaan moista "halliuudistusta".

Tuo saattaisi ihan oikeasti jopa auttaa. Nykyinen betoniporras kun on paljaana niin hyvä kaikupohja, että ääni puuroutuu pakostikin vähänkään pienemmällä yleisömäärällä.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Taitaa palo- tai vastaavat määräykset kieltää uusien puurakenteiden tekemisen tällaiseen tilaan.
 

tkks

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
kapa76 kirjoitti:
Laitetaan vielä aikaisemmin toisessa ketjussa ollut linkki "kurvista". Mielestäni kuuluu ketjuun: www.hut.fi/~kmvanhat/kurvi.avi

Meillä oli aina tapana arvuutella ottelun yleisömäärää kurvin ja tuon päätyseisomakatsomon perusteella. Siitä pystyi aika hyvin päättelemään, kun näki miten alas katsomo täyttyy.

Veikkaisin että tämän klipin ottelussa on ollut aika lähelle 7000 katsojaa. Jos tuo kuva on vähän ennen pelin alkua, niin ihan kaikki eivät ole vielä paikalla ja tuo katsomo täyttyy kokonaan. Ja aina kun mentiin yli 7000:n niin porukkaa seisoi jo aika paljon käytävillä. 6000:n kohdalla jäi pari-kolme riviä alhaalta tyhjäksi ja sitten kun jäätiin 3000:n tai alle niin porukka katsoi peliä istualtaan kurvista.

Vai muistankohan ihan väärin?
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Itse kävin lähes kaikki kotipelit vuosina 1989-1994. Parhaimmillaan halli oli silloin kun kurvi oli vielä paikoillaan. Itse seisoskelin seisomakatsomossa keskiviivan kohdilla, aivan lähettyvillä oli se vanhojen jarrujen hengenjättiläisklubi. Kaverit huuteli kentälle, että: "siikaaa, siiikaaa, siiikaa". Kunnes aina joku valopää sanoi: "Eisse mikää kala ole, siika". Sen jälkeen pappojen naurut päälle ja muut tunsivat myötähäpeää.

Seisomakatsomosta jäi mieleen tietysti Halli-Harri, se yksi kaveri jolla oli sinnikkäästi se Ilveksen takki joka pelissä ja vanhojen pappojen kerho. Jos silloin olisi saanut joka kerta 10 markkaa kun joku aloitti lauseen: "Sillo ku Vellu pelas viel ..:", niin olisin miljonääri.

Joskus viikonloppupeleissä tuli eksyttyä kurviin, siellä näki kavereita ja aina joku jossain vaiheessa kysy, että "Otak vähä hörppyy?"

Vaan ei ole sellasta enää ollut viime vuosina kun olen uudelleen myllätyssä hallissa käynyt. Aika vierii.
 

JanJ

Jäsen
Major Julli kirjoitti:
Itse kävin lähes kaikki kotipelit vuosina 1989-1994. Parhaimmillaan halli oli silloin kun kurvi oli vielä paikoillaan. Itse seisoskelin seisomakatsomossa keskiviivan kohdilla, aivan lähettyvillä oli se vanhojen jarrujen hengenjättiläisklubi.
Siinähän minäkin seisoin vuodet 1982-1994 aika tarkkaan, paikka valui pikkuhiljaa kohti lehdistökatsomon kaidetta, kunnes muutin pois Porista.
Siinä tuli tutuksi tämä herraskerho, heistä muutama kiersi jopa vieraspeleissäkin. Läskiäijä, tahallinen, köyhä, kurki, tärinä-äijä, räkähitsari, kätyri klik, siinä nostalgisia nimiä historiasta. Tottakai myös Jimi, vahvistus Sri Lankasta. "tulka tyto katsoma iso kurpa" raikasi Forssan vierasmatsissa, vieläkin muistan sen kuin eilisen. Ukko kusee pokkana kioskijonossa ja huutelee. Lauantai-matsi ja musta mies ässäpipo päässä.

Ekat pelit Isomäen hallissa, eli alkaen vuodesta 1978, katsoin kioskin katolta tai Tupakointi kielletty-kyltin rakenteista. Myös kioskilta lainatut maitolaatikot olivat kova sana. En tosin ihan saletiksi muista vuoden 1978 pelejä, missä ne katsoin. Seisomakatsomossa kuitenkin.

Joskus mentiin ajoissa jonottamaan ovelle ja sitten juostiin niin ehdittiin ekana Satakunnan Radion selostuskopin muurille istumaan. Aivan luksuspaikka!
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Niin ja vielä semmonen asia joka hallista on jäänyt lähtömättömänä muistiin, on se tuoksu. Tuoksu jossa yhdistyy höyrymakkara ja jäähdytyslaitteiden haju. Sen tunsi tullessaan hallin ovesta sisään. Hiukan viileä halli ja jääkiekon tuoksu. Sitä tuoksua ei uusissa halleissa ole, johtuen varmaan nykyaikaisesta ilmastoinnista ja jäähdytyslaitteista.
 

mikkou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Kajo
Tuo kilpajuoksu hyville paikoille on kyllä jäänyt aikanaan itsellenikin mieleen..... Oi niitä aikoja.
 

Zauli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät ja Red Wings
Itse olin ensimmäistä kertaa pelissä kaudella 90-91 Ässät-Ilves ottelussa ja Ässät hävisi sen 2-4, mutta silti Ässät ja Isomäki teki muhun suuren ja pysyvän vaikutuksen. Ennen ottelua en kannattanut kumpaakaan, mutta porilaisen serkkuni painostuksesta aloin sitten kannattamaan Ässiä ja sillä tiellä ollaan. Muistan sen, että halli suurinpiirtein räjähti aina kun Ässät teki maalin. Muistan myös kuinka raumalaiset tulivat sinne kaivosmiehen kypärät päässä, kun edellisessa ottellussa oli sähkökatkos. Senki muistan, että aina vähä ennen ottelun loppua mentiin sinne kaiteelle, minkä alta pelaajat luistelivat koppiin ja kinuttiin mailaa pelaajilta. Oi niitä aikoja....

Millä ihmeellä se porilainen yleisö saataisiin takaisin Isomäkeen. Marraskuun yleisömääät Hifk peliä lukuunottamatta olivat hälyttävän alhaisia. Keskiarvo on alle 4000, mun mielestä se kyllä pitäis olla Porin kokoisessa kaupungissa ainakin sen 4500 ellei 5000. Miettikääpä kuinka paljon se vaikuttaisi Ässien talouteenkin. Minkä takia Porilaisten on niin vaikea tulla katsomaan Ässiä? Ollaan sarjassa kuudentena ja fyysiste peliäkin pelataan. Ite oon käyny 9 pelissä ja matkaa Poriin on 80km. Sen takia on välillä vaikea ymmärtää, että miksi ei Porissa asuvat saa hilattua persettään hallille.
 

Kalmari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, LäKi, KK-V, PaRa, Suomalaiset NHL:ssä
Zauli kirjoitti:
Millä ihmeellä se porilainen yleisö saataisiin takaisin Isomäkeen. Marraskuun yleisömääät Hifk peliä lukuunottamatta olivat hälyttävän alhaisia. Keskiarvo on alle 4000, mun mielestä se kyllä pitäis olla Porin kokoisessa kaupungissa ainakin sen 4500 ellei 5000. Miettikääpä kuinka paljon se vaikuttaisi Ässien talouteenkin. Minkä takia Porilaisten on niin vaikea tulla katsomaan Ässiä? Ollaan sarjassa kuudentena ja fyysiste peliäkin pelataan. Ite oon käyny 9 pelissä ja matkaa Poriin on 80km. Sen takia on välillä vaikea ymmärtää, että miksi ei Porissa asuvat saa hilattua persettään hallille.

Jeps, itselläni on kans 50km matkaa Poriin, mutta pyrin mahdollisimman usein käymään peleissä, tällä kaudella olen 5 peliä nähnyt.

Isomäki menetti tietynlaisen hohdon, kun istumakatsomoita tuli lisää. Muistan 90-luvun alussa pikkunassikkana, kun kaverin kanssa vaihdeltiin paikkaa seisomokatsomossa sen mukaan, missä Takko pelasi.
 
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kalmari kirjoitti:
Isomäki menetti tietynlaisen hohdon, kun istumakatsomoita tuli lisää.

Näin varmaan on. Ennen miehet rautaa ja seisomakatsomon lattia puuta... Vaan ei se tietysti yksistään niistä räkäsistä lauteista ole kiinni. Itselläni on käynyt mielessä - vaikken arkkitehti olekaan - että luultavasti Isonmäen halliin olisi vielä yksi, tällä kertaa positiivisesti regressiivinen, parannusmuutos tehtävissä. Raumantien puoleisen päädyn istumakatsomo on korkea ja rajoittuu hallin ulkoseinään ylhäällä. Eikö siihen olisi varsin kohtuullisilla ponnistuksilla mahdollista tehdä samantapainen lipparatkaisu kuin nykyiseen seisomakatsomoon. Toisin sanoen: 1) hallin pääty auki 2) katsomo loivemmaksi ja ulottumaan nykyisen päätyseinän ulkopuolelle 3) ylös istumakatsomo ja 4) alas koko päädyn mitalta seisomakatsomoa lisää. Saataisiin varmaan hallin kapasiteettikin alkamaan seitsemällä! Eipä silti, mahtuvathan nuo 2900 nykyiseenkin ratkaisuun... Hävetkäämme!!! (Mikä kumma on porilaisessa kansassa, kun ei matsit kiinnosta? Minä olen käynyt otteluissa aikanaan Savonmaalta siellä asuessani ja nyt Helsingistä. Ja niin tekee mieli matsiin, että melkein sitä jouksuksi pistää Isonmäen rinteessä.). Vaan kyllä keväällä viimeistään on tupa täynnä, jos esim. Pata ja HIFK osuvat vastakkain playoffseissa. Mikä olisi semmoisissa karkeloissa parempi muutos tunnelman kohootamisen kannalta kuin yllä esittämäni muutos. Joo joo, maksaa maksaa. Hattu kiertämään Aholan Penan toimesta ja suunnitelmat käyntiin! Mutta ensin: porilaiset hallille!!!
 

Radek

Jäsen
Vanhoja on aina kiva muistella. Ensimmäinen "kokemukseni" Isomäestä on vuodelta 1987 ottelusta Ässät - Tappara. Laajoja muistikuvia ei ensivisiitistä jäänyt, sillä ikää oli tuolloin 3-vuotta. Sen verran kuitenkin muistan, että oleskelimme kaupunginpuoleisessa päässä.
Seuraavat käynnit ajoittuivat kaudelle 92-93. Silloin paikkana oli istumakatsomo (eli nykyinen A-katsomo?). Pelikello taisi olla vielä silloin kaupunginpuoleisella seinällä? Arto Javanainen, Jari Korpisalo sekä Kari Takko jäivät pikkupojan mieliin ikuisiksi ajoiksi.
Seuraavat kaudet vierähtivätkin sitten seisomakatsomossa. Alkuun tuli oltua muitten pikkujannujen kera aivan pleksin takana. Siellä sitten huudeltiin kaikkia typeryyksiä vastustajan maalivahdille ym. Merkittävimpiä hetkiä tältä ajalta oli puolivälierät HIFK:ta vastaan.
Jossain vaiheessa tuli kaiteet pleksien taa ja paikka löytyikin sen jälkeen milloin mistäkin osasta seisomakatsomoa. Viimeisimmän halliremontin myötä jotain merkittävää kuoli hallista. No tää on kait tätä nykyaikaa. Kyllähän silti Isomäkeen vieläkin saa mahtavan tunnelman aikaiseksi.

EDIT: Touch & Go jäi myöskin jo varhain mieliin. Kyseinen kappale onkin osa Isomäkeä ja sen tunnelmaa.
 
Viimeksi muokattu:

rama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Habs, FC Jazz-j, Newcastle United
Uusi jäähallihanke?

Seuraavassa urheiluruudussa juttua tälläisestä.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
rama kirjoitti:
Seuraavassa urheiluruudussa juttua tälläisestä.

Voitko hieman selventää. Rauhallisesti ja selkeästi kiitos. Uusi jäähalli mihin, ei ainakaan Poriin? Missä urheiluruudussa?
 

rama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Habs, FC Jazz-j, Newcastle United
Näkkäri kirjoitti:
Voitko hieman selventää. Rauhallisesti ja selkeästi kiitos. Uusi jäähalli mihin, ei ainakaan Poriin? Missä urheiluruudussa?

Noilla sanoilla Hoopi tuon urheiluruudussa ilmaisi. En kuitenkaan usko, että tässä mitään uutta jäähallia ollaan pystyttämässä, mutta jotain mullistavaa saattaa kuitenkin tapahtua.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös