Vaalijärjestelmä on toden totta epädemokraattinen, mutta kannattaa muistaa, että myös parlamentti ja hallituksen muodostus poikkeaa merkittävästi vaikkapa Suomesta.
Eikä tämä ole vain joku poliittisen eliitin juoni ylläpitää omaa valtaansa - kuten tuo kansanäänestys osoitti. Kun demareiden äänestäjät ovat saaneet omansa valtaan, vaalijärjestelmän muuttaminen nähdään vain heikentämässä oman jengin valtaa ja että sen kerran kun päästiin puikkoihin, joku nakertaakin sitä voittoa.
Vastaavasti toryjen äänestäjät ajattelevat, että kun he sitten seuraavaksi saavat itse äänestämänsä puolueen omalla vuorollaan valtaan, se ei olekaan enää samanlaista kuin nyt.
Niin äänestäjillä kuin erityisesti nykypoliitikoilla ja medialla on myös täysin mahdoton ymmärtää koalitiohallituksia. Siis: koko konsepti tuntuu mahdottomalta. Miten sellainen voisi toimia? Eihän siitä tule mitään, kukaan ei saa mitään tehtyä ja päätettyä ja viisi vuotta riidellään joka päivä. Tai sitten edes vähän alusta ymmärretään, mutta se koalitio pystytään ajattelemaan vain valtapuolueena ja parilla omalla jutulla mukaan lahjottuna apupuolueena.
Lisäksi parlamenttiedustajatkin ovat hyvin erilaisessa roolissa kuin Suomessa. Jokaisella on se oma 80 000 äänestäjän vaalipiirinsä, missä heidän odotetaan olevan joka perjantai olevan pitämässä vastaanottoa. Parlamenttiedustaja on valitustuomioistuin, sosiaaliavustaja, tuomari, asianajaja, velkaneuvoja ja sen seitsemän muuta asiaa.
Heidän siis odotetaan ratkovan ja hoitavan jos joku ei ole saanut vammaiselle lapselleen oikeaa apua kunnalta, ratkomaan naapuririidat, prässäämään kunnanvaltuustoa kaavoitusasioissa, siltarumpuloimaan entä Pekkarinen konsanaan, olemaan avaamassa kauppakeskuksia ja kirjastoja jne.
Se että enää ei olisikaan tällaista paikallista parlamenttiedustajaa, tuntuu yhtä mahdottomalta ajatukselta kansalaisille. (Totta kai vain hyvin harva ymmärtää miten MP:n hoidettavaksi asioitaan saa järjesteltyä ja läheskään kaikki edustajat eivät ole siinä yhtä hyviä.)