Mainos

ISIS – ääriliikkeistä vaarallisin?

  • 320 151
  • 1 830

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Juuri tulleen tiedon mukaan Turkki on ampunut alas hävittäjäkoneen Syyrian vastaisella rajallaan.

Vielä ei tiedetä, kenen kone kyseessä - ei varmasti ISIS:n - mutta tavallaan kyllä toivoisi, etteivät Turkin (NATO-)hävittäjät nyt ainakaan venäläistä konetta ole alas ampuneet...

linkki IL:n uutiseen:Turkki ampui sotilaskoneen alas Syyrian rajalla

Ketäs nyt niitä sitten siellä lentelee? Tuskin NATO-liittolaisten USA:n tai Ranskan koneita sentään ovat ampuneet alas (vaikka mikään ei sitten sinällään yllättäisi). Vaihtoehtoina ovat sitten Venäjä ja Syyrian ilmavoimat. Venäläiset ovat aika kovia testaamaan muiden maiden ilmapuolustusta näillä tahallisilla ilmatilaloukkauksilla, joten en nyt pitäisi kovin ihmeellisenä jos turkkilaiset eivät olisi katsoneet tätä touhua niin läpi sormien kuin länsimaat Pohjois-Euroopassa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Oli Venäjän pommikone. Putin aika raivoissaan.
 

tuuriman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Bayern, Berliinin joukkueet , Saksa
Aika käsittämätöntä minusta, että Turkin suoraa ISIS:in puolustamista ja aseistamista katsotaan länsimaissa ihan täysin läpi sormien, eikä maa saa osakseen mitään pakotteita/sanktioita jne. Ihan vaan koska NATO-maa? Ihan helvetin turha käyttää mitään kurdeja jne tekosyynä. Lisäksi, aika iisisti siitä Turkin rajan yli kulkevat niin Eurooppalaiset Syyriaan taistelemaan ISIS:in riveihin, kuin myös ISIS:in tyypit tänne Eurooppaan....

Onhan tuo Erdogan sitten Assadin lailla yksi sellainen johtaja, joka pitäisi saada helvettiin siitä roolista. Kurdien kansanmurha on selkeästi tämän diktaattorin asialistalla, siinä missä naisten oikeuksien vähentäminenkin.

Linkki Seuraan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Oikeastihan ongelmana ei ole ISIS/Daesh tai sen edeltäjä al-Qaida. Vaan ongelmana on seitsemän askeleen suunnitelma islamin jaloilleen nostamiseksi ja maailman valloittamiseksi, jonka alSkeida aikanaan teki (Linkissä Der Spiegelin yhteenveto suunnitelmasta vuodelta 2005). On aivan sama mikä järjestö tuhotaan, sillä islamiin intohimoisesti suhtautuvat jatkavat suunnitelman toteutusta jossakin välissä uudessa järjestössä.

Kolmesta ensimmäisestä vaiheesta toisessa vaiheessa, "Silmien avaaminen" (2003-2006), he tarvitsivat jenkkien apua saadakseen Irakin sodan aikaiseksi ja tuodakseen islamilaisen yhteisön olemassaolon kaikkien tietoisuuteen . Samaten neljäs vaihe "Vanhojen Regiimien kaataminen" (2010-2013) näytti vyöryvän omalla painollaan ilman suurta ponnistusta, kun arabikevät pääsi vauhtiin ja vielä lännen pitkälle tukemana. En osaa sanoa, onko al-Assadin hallinnon vallassa roikkuminen hankkeelle hyväksi vai huonoksi, mutta lyhyellä aika välillä se on ainakin mahdollistanut viidennen vaiheen eli Kalifaatin julistamisen (2013-2016) ja vaikka se moderneihin valtioihin verrattuna on pieni tekijä, niin sen varat on arvioitu kuitenkin ainakin 4.5 miljardiksi$ ja öljykauppa tuottaa joka päivä 1-3 miljoonaa lisää. Kuudennen vaiheen pitäisi alkaa 2016, sen nimi on "totaalinen yhteenotto". Suunnitelma on siis tehty 1990-luvulla ja vuosiluvut vedettiin hihasta silloin, joskin yllättävän hyvin ovat paikkaansa pitäneet.

Ongelmana on nyt, että vaikka suunnitelman tehnyt al-qaida saatiin käytännössä tuhottua, niin unelma islamilaisesta hallinnosta ja kalifaatista jäi elämään. Daesh eli ISIS jatkaa parhaansa mukaan alkuperäisen suunnitelman toteuttamista. Tällä hetkellä Daesh rekrytoi maailman muslimeja kehottaen tulemaan islamin puolelle, sillä Irak ei irakilaisille eikä Syyria syyrialaisille vaan koko maapallo kuuluu jumalalle. Kalifaatti on (olisi) ainoa islamilainen valtio. Taistelijoita ja martyyreja rekrytoidaan erityisest huonosti kotoutuneista ja identiteettinsä kanssa painivista nuorista miehistä ympäri maailman, myös Euroopasta. Käytetään myös huvipoisto-vertausta. Miksi odottaa tylsistyen pitkässä jonossa(=elämä maan päällä) huvipuistoon (=paratiisiin) pääsyä, kun martyyrit pääsevät jonon ohi?

Ongelmana ei siis ole ISIS vaan unelma kalifaatista ja erityisesti se, että kalifaattin perustamiselle tehtiin väkivaltainen suunnitelma. Suunnitelma ei unohdu noin vain vaikka ISIS saataisiin tuhottua. Irakkiin ja Syyrian alueille tarvittaisiin hyvin vahvat valtiot. Toistaiseksi se on onnistunut vain diktaattoreilta tyranniaa harjoittaen. On epätodennäköistä, että demokratiaan pohjautuvat ihmisoikeuksia kunnioittavat hallinnot saavat aluetta koskaan kuriin. Eli lyhyesti, ongelmat eivät kokonaan poistu vaikka ISIS sotilaallisesti voitettaisiin. Jonkun erittäin vahvan toimijan pitää valvoa aluetta vuosikymmeniä, ja sittenkin on epävarmaa saadaanko ideaa unohtumaan. Eikä toistaiseksi ole edes olemassa tahoa, joka saisi Lähi-Itään rauhan, jotta tilanne rauhoittuisi. Terrorismi lienee siis pysyvämpi ilmiö.
 
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Samaten neljäs vaihe "Vanhojen Regiimien kaataminen" (2010-2013) näytti vyöryvän omalla painollaan ilman suurta ponnistusta, kun arabikevät pääsi vauhtiin ja vielä lännen pitkälle tukemana. En osaa sanoa, onko al-Assadin hallinnon vallassa roikkuminen hankkeelle hyväksi vai huonoksi, mutta lyhyellä aika välillä se on ainakin mahdollistanut viidennen vaiheen eli Kalifaatin julistamisen (2013-2016)

Jos mitataan Irakin, Libyan ja osin Egyptinkin hallitusten kaatamiseen niin tuskin al-Assadin syrjäyttäminen länneltä putkeen menisi sekään. Näissä kulttuureissa on vuosisatojen perinne vahvojen johtajien kuuntelemisessa. Länsimaisen demokratian istuttaminen näihin maihin on sukupolvien mittainen kivulias prosessi, jonka onnistumisesta ei ole mitään takeita. Tässä tilanteessa lännen olisi syytä ottaa opiksi ja vetäytyä Syyrian agendastaan ja keskittyä olennaisimpaan ongelmaan, eli islamilaisten radikaaliryhmittymien 'kansannousun' kukistamiseen.

Tästä päästäänkin siihen, miten naivi maailmankuva ihmisillä keskimääräisesti länsimaissa on. Arabikevään seurauksena Euroopassa luultiin Pohjois-Afrikan maissa tapahtuvan jonkinlainen länsimaisen demokratian renesanssi. Lisäksi täällä ikäänkuin odotettiin sen tapahtuvat kuin taikasauvan iskusta ilman, että länsi mitenkään osallistuisi yhteiskuntien jälleenrakentamiseen näissä maissa. Tavallisen kansan heikkous kävi ilmeiseksi, vallankumous jäi piippuun ja jihadistit ottivat diktaattorien vallan. Pohjois-Afrikkaan ja Lähi-itään ei kaavailla demokratiaa, vaan kalifaattia, joka vihdoin rättipäiden unelmissa valloittaisi seuraavan sadan vuoden aikana myös Euroopan.

Lännessä pitäisi vihdoinkin ymmärtää, ettei iso osa muslimeista ajattele ympäröivästä maailmasta samoin kuin käytännössä ateistisessa lännessä ihmiset tekevät. Lännessä ei ole käytännön ymmärrystä siitä, että joillekin materialistinen elämäntapa on 'saatanasta' eikä siitä mitä se todella merkitsee, että toiset elävät elämänsä 'allahin' tahdon toteuttamiseksi. On täysin naivi ajatus, että kaikki muslimit haluavat omaksua eurooppalaisen elämäntavan. Se, että moni lännessä uskoo niin, on osa ongelmaa, joka nyt uhkaa turvallisuuttamme.

Olemme itse niin vieraantuneita vielä tervehenkisistä judeo-kristillisistä juuristamme, ettemme siksikään osaa enää ymmärtää muslimi fundamentalistien ajatuksenjuoksua vähimmässäkään määrin voidaksemme suojella omaa kulttuuriamme. Asiaansa uskova jihadisti ei muutu länsikelpoiseksi sillä, että käteen lyödään mersun avain ja uusin Iphone.

Merkillistä on se, että järkevä maallistunut islam ei ole onnistunut saamaan omaa pesää kuntoon, vaikka sillä miten aidot pyrkimykset länsi-integraation syventämiseen olisikin.
 
Viimeksi muokattu:

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Suomi kriminalisoi terrorismitarkoituksessa matkustamisen niin omilta kuin muidenkin maiden kansalaisilta. Jo pelkästä yrityksestä liittyä esim. Isisin riveihin joutuu jatkossa vankilaan. Myös terrorismitarkoituksessa matkustamisen rahoittaminen on jatkossa rikos.

Pelkkä yritys matkustaa Isis-terroristiksi säädetään Suomessa rangaistavaksi | Satakunnan Kansa

Tässä on kyllä sellainen juttu, mistä voivat muutkin EU-maat potentiaalisesti katsoa esimerkkiä. Harmi vain, että tätä lakimuutosta joudutaan odottamaan lähes puoli vuotta.
 
Viimeksi muokattu:

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
...
Kuudennen vaiheen pitäisi alkaa 2016, sen nimi on "totaalinen yhteenotto".
...
Tämä osuus kyllä jaksaa ihmetyttää, kun eiköhän nämä DAESHin idiootit (samoin kuin hengenheimolaisensa) ole jo huomanneet ettei Allah ammuskele vääräuskoisia salamoilla tai edes rutolla tai vastaavilla vitsauksilla vaikka miten pitäisi. Samoin pitäisi olla joka ainoalle jihadistille melkoisen itsestäänselvää että "totaalinen yhteenotto" kestäisi (länsimaiden halutessa tuollaiseen osallistua) juuri niin kauan, kuin mitä kestää mannertenvälisellä ohjuksella viilettää laukaisualustaltaan Mekkaan. Koko islamilaisen maailman asevoimat yhdessä (jos siis valtiolliset toimijat haluaisivat "totaaliseen yhteenottoon" osallistua) eivät näissä kekkereissä tulisi pärjäämään lainkaan, vaikka Saudeilla, Qatarilla ja Jemenillä on yhteispuolustussuunnitelmat (joihin on kaavailtu mukaan myös muita Lähi-idän, sekä Pohjois-Afrikan maita) ja (lähinnä lännestä) päivitetyt puolustusvoimat.

Luulisi olevan siis jihadistille helpompaa kun pistäisi itsensä suoraan kylmäksi eikä suotta kurjistelisi jossain aavikolla tai vuorilla täsmäpommeja piilossa.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle

Morgoth

Jäsen
Peruskyynisenä epäilen että ainoastaan väärän poliittisen kannan omaavat terroristit saavat sapelista, eikä välttämättä tarvitse olla edes terrorisoinut millään twitteriä ihmeellisemmällä välineellä.

Aivan, miten Saudi-Arabia edes voisi taistella ISISiä vastaan? Sehän sotisi itseään vastaan siinä tapauksessa. Saudit se todellinen "mastermind" tämän kaiken jihadismin taustalla on.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Aivan, miten Saudi-Arabia edes voisi taistella ISISiä vastaan? Sehän sotisi itseään vastaan siinä tapauksessa. Saudit se todellinen "mastermind" tämän kaiken jihadismin taustalla on.

Tämä on kieltämättä erittäin vastenmielinen fakta, jonka perusteet toki tiedämme, eli jenkkien geopoliittiset intressit Lähi-Idässä, saudien ollessa heidän tärkein liittolaisensa. Helvetin ärsyttävää, koko 2000-luvun ajalta tiedämme, että oli kyse sitten ISIS:n rahallisesta tai ideologisesta tukemisesta, tai vaikka Al Qaidan piloteista 911 iskuissa, niin samasta suunnasta tulee tukea.

Tietysti tilanne on siinä mielessä mutkikas, että saudeissa erilaisia prinssejä riittää ja monet näistä superrikkaista tukevat jihadismia epävirallisesti, omilla rahoillaan.
 

Morgoth

Jäsen
Tämä on kieltämättä erittäin vastenmielinen fakta, jonka perusteet toki tiedämme, eli jenkkien geopoliittiset intressit Lähi-Idässä, saudien ollessa heidän tärkein liittolaisensa. Helvetin ärsyttävää, koko 2000-luvun ajalta tiedämme, että oli kyse sitten ISIS:n rahallisesta tai ideologisesta tukemisesta, tai vaikka Al Qaidan piloteista 911 iskuissa, niin samasta suunnasta tulee tukea. Tietysti tilanne on siinä mielessä mutkikas, että saudeissa erilaisia prinssejä riittää ja monet näistä superrikkaista tukevat jihadismia epävirallisesti, omilla rahoillaan.

Mutkikas yhtälö ja toisen alueellisen suurvallan, Iranin kanssa jenkeillä on niin hankala historia vuoden 1979 jälkeen, joten Saudit jäävät ainoaksi mahdolliseksi liittolaiseksi alueella. Saudien epäsuorasti tukemat (tai ainakin aatteellisesti läheiset) sunnit länttä terrorisoivat. Sunnit kenties eniten länsimaalaisista arvoista kaueimpana olevia muslimeja, mutta silti niin kanssa ollaan liittolaisia. Shiiat keskittyvät enemmän Israelin vainoamiseen ja ovat Venäjän blokissa.

Syyrian sisällissodassa on niin monta osapuolelta nykyään ja eri osapuolien intressit menevät niin ristiin, että onko yhtä monimutkaista konfliktia ollut edes historiassa, ainakaan noin pienestä alueesta. Olen hieman epäleväinen johtaako tämän Ranskan yrittämä liittouman perustaminenkaan mhinkään, kun Pariisin iskujen jälkeiset kostot on suoritettu ja tilanne normalisoituu. Tosin on ISISiä hitaasti onnistuttu jonkin verran hillitsemään tai ainakin laajentuminen on pysäytetty, mutta vaikea nähdä että tuosta oikein edistytään mihinkään. Toki öljybisneksen häiritseminen voi johtaa johonkin, jos sitä ihan tosissaan edes tehdään.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Syyrian sisällissodassa on niin monta osapuolelta nykyään ja eri osapuolien intressit menevät niin ristiin, että onko yhtä monimutkaista konfliktia ollut edes historiassa, ainakaan noin pienestä alueesta...

30-vuotinen sota, sikäli mikäli ajattelee asiaa maantieteellisesti siten, että Syyria nyt on samanlainen alueellinen sekamelska, kuin Saksa 1600-luvulla. Toki 30-vuotinen sota piti sisällään erilaisia "heijastevaikutuksia", sodan levitessä mm. Espanjan Alankomaihin, mutta toisaalta kyllä Syyriankin konflikti heijastelee epävakautena lähialueille...
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Syyrian sisällissodassa on niin monta osapuolelta nykyään ja eri osapuolien intressit menevät niin ristiin, että onko yhtä monimutkaista konfliktia ollut edes historiassa, ainakaan noin pienestä alueesta. Olen hieman epäleväinen johtaako tämän Ranskan yrittämä liittouman perustaminenkaan mhinkään, kun Pariisin iskujen jälkeiset kostot on suoritettu ja tilanne normalisoituu. Tosin on ISISiä hitaasti onnistuttu jonkin verran hillitsemään tai ainakin laajentuminen on pysäytetty, mutta vaikea nähdä että tuosta oikein edistytään mihinkään. Toki öljybisneksen häiritseminen voi johtaa johonkin, jos sitä ihan tosissaan edes tehdään.

Eivätkös Kurditaistelijat(Suomalaisten kouluttamat huom!) juuri katkoneet ISISin tärkeimmän huoltoreitin valtaamalla Sinjarin kaupungin takaisin. Ja ISIS on ainakin Irakin armeijan ja Kurdien toimesta alkanut ottamaan jo hiljalleen turpiinsa ja sitä on työnnetty kohti länttä, mitä ei tietenkään länsilehdistössä niin ole noteerattu. Muutamat turvallisuusasiantuntijat ilmoittivatkin että ISISin terrori-iskut ovat juuri osoitus siitä että järjestö alkaa menettämään sotilaallisia asemiaan ja sen vuoksi on yritettävä käyttää vielä epätoivoisia keinoja rekrytoinnin vuoksi.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Mutkikas yhtälö ja toisen alueellisen suurvallan, Iranin kanssa jenkeillä on niin hankala historia vuoden 1979 jälkeen, joten Saudit jäävät ainoaksi mahdolliseksi liittolaiseksi alueella. Saudien epäsuorasti tukemat (tai ainakin aatteellisesti läheiset) sunnit länttä terrorisoivat. Sunnit kenties eniten länsimaalaisista arvoista kaueimpana olevia muslimeja, mutta silti niin kanssa ollaan liittolaisia. Shiiat keskittyvät enemmän Israelin vainoamiseen ja ovat Venäjän blokissa.

Syyrian sisällissodassa on niin monta osapuolelta nykyään ja eri osapuolien intressit menevät niin ristiin, että onko yhtä monimutkaista konfliktia ollut edes historiassa, ainakaan noin pienestä alueesta. Olen hieman epäleväinen johtaako tämän Ranskan yrittämä liittouman perustaminenkaan mhinkään, kun Pariisin iskujen jälkeiset kostot on suoritettu ja tilanne normalisoituu. Tosin on ISISiä hitaasti onnistuttu jonkin verran hillitsemään tai ainakin laajentuminen on pysäytetty, mutta vaikea nähdä että tuosta oikein edistytään mihinkään. Toki öljybisneksen häiritseminen voi johtaa johonkin, jos sitä ihan tosissaan edes tehdään.

Jotenkin tässä on nyt alkanut mennä jo aika huvittavaksi lännen kohdalta kun lännen tukemat kurdit ovat viime päivinä hyökänneet Venäjän ilmavoimien tuella Aleppon seudulla myös lännen (tai oikeastaan lännen liittolaisten) tukemaa oppositiota vastaan. Irakin puolella taas lännen ISIStä vastaan aseistamat shiiamilitantit taistelevat lännen tukemia kurdeja vastaan. Sinänsä Venäjällä on helpompi tilanne tuolla alueella, kun Assad ja Iran ovat sentään suhtkoht luotettavia liittolaisia kun Turkki ja Saudit vetävät tuolla omaa show'taan ja Irakin hallinto on heikko tai muuten saamaton. Vastaavasti lännen luotetuimmat liittolaiset tuolla alueella ovat kurdit, joita ei voi tukea liikaa koska muuten Turkki ja Irakin hallinto ärähtävät.
 

Morgoth

Jäsen
Eivätkös Kurditaistelijat(Suomalaisten kouluttamat huom!) juuri katkoneet ISISin tärkeimmän huoltoreitin valtaamalla Sinjarin kaupungin takaisin. Ja ISIS on ainakin Irakin armeijan ja Kurdien toimesta alkanut ottamaan jo hiljalleen turpiinsa ja sitä on työnnetty kohti länttä, mitä ei tietenkään länsilehdistössä niin ole noteerattu.

Irakin armeijan motivaatiosta voi olla montaa mieltä esim. tämän näin Isis saa aseensa jutun perusteella. Varmaan jotain edistystä on tapahtunut, en kiellä, juuri kurdien toimesta, mutta paljonko huoltoreitin katkaiseminen hyödyttää, jos vastustajalle myydään ammuksia? Tuohan on ihan mielipuolista mitä tuolla tapahtuu!
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Ei sunnalaisuus itsessään ole kauempana länsimaisista arvoista kuin shiialaisuus, pikemminkin päinvastoin, mutta tämä Saudi-Arabian "valtionuskonto" wahhabismi, joka siis on sunnalaisuuden suuntaus, on.
 

Morgoth

Jäsen
Sinänsä Venäjällä on helpompi tilanne tuolla alueella, kun Assad ja Iran ovat sentään suhtkoht luotettavia liittolaisia kun Turkki ja Saudit vetävät tuolla omaa show'taan ja Irakin hallinto on heikko tai muuten saamaton.

Venäjällä ainakin selkeä strateginen tavoite, pommittaa kaikki muu paskaksi paitsi Assadin hallinto. Eri asia onko tuo hyvä tavoite, mutta ainakin siinä on suhteellisen selkeä tavoite, johon pyritään. Lännellä ei oikein tunnu olevan edes mitään visiota tai selkeää tavoitetta. Yritetään tukeutua jo lähtökohtaisesti aivan epäluotettaviin kapinallisiin joiden takki kääntyy nopeammin kuin Paavo Väyrysellä aikoinaan tilanteen mukaan.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lännellä ei oikein tunnu olevan edes mitään visiota tai selkeää tavoitetta.
ON: Alueen rauhoittaminen ja al Assadista pääseminen eroon + IS heikentäminen. Tosin se on jäänyt visoon ja militarian voima on kastroitu poliitikkojen jeesustelevilla säännöillä. Tästä epäröinnistä ja haparoinnista maksetaan Euroopassa hintaa pakolaisten ja pommien muodossa. Niin, että ei ole mennyt ihan putkeen. Siinä voi kaikki EU-jäsenet ml Suomi ja USA katsoa peiliin ja sanoa: epäonnistuja ja looseri.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös