Mainos

Iron Maiden

  • 421 633
  • 2 315

Durden

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Aamulla tuli kuunneltua levy kokonaisuudessaan kuulokkeilla, eilen veivasin pari kertaa läpi stereoista. Alkaa kääntymään positiiven puolelle, joskin kakkos CD on mielestäni parempi. Ehkä kokonaisuutena pieni tiivistys olisi ollut paikallaan, ja loput biisit vaikka ns. sinkun b-puolelle. En nyt sano että mihinkään Somewhere in Time / Seventh Son tasolle levy yltää, mutta Fear of The Darkin jälkeisistä levyistä (johon minulla on virallisesti Maidenin kulta-aika päättynyt) Book of Souls on kärjen tuntumassa. Lisäkuuntelu selvittää nouseeko FoTDn jälkeisen ajan piikkipaikalle?

Speed of light on hieman kokonaisuudesta irrallinen, ilmeisesti tehty radiosoittoon? Muutamassa biisissä Bruce vetää turhan monotonisesti, mikä on mielestäni paistanut läpi muutamalta edelliseltä levyltä kanssa. Kakkos cd:llä Brucen laulukin alkaa monipuolistumaan. Noita koko bändin "OooOoooOoo" hoilauksia Maidenin ei tarvitsisi käyttää enää lainkaan! Heaven Can Wait naulasi tuon OooOOooo hoilauksen aikanaan hyvin, ja sen jälkeen on tuntunut lähinnä turhan kierrätykseltä ja mielikuvituksen puutteelta.

Shadows of the Valleyn alussa kuultu Wasted Years tyylinen kitara sen sijaan toimi mielestäni ok, ei tuntunut liian kierrätetyltä. Tears of The Clown on hyvä tribuutti Robin Williamsille, ja levyn lopettava 18-minuuttinen mammutti Empire of Cloud pianoineen ja viuluineen kolahti hyvin!

Alustava arvosana 8-, varaan oikeuden muuttaa arvosanaa lisäkuuntelun jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Tappara
Yksittäisenä detaljina huvittaa tuo 'The Red and the Black ' -biisin alun prömpötiprömm-räpellys. Mikähän sen funktio onpi? Aivan kuin joku rampe yrittäisi soittaa hirveessä känässä Joey Dimaion bassosooloa. Kokonaisuutena biisin dynamiikka ei olisi kärsinyt suurtakaan kolausta sen poisjättämisestä.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Levy tuli tänään poimittua paikallisesta Prismasta. Näin fanipoikana on sanottava että parasta Maidenia sitten Brave New Worldin.
En ole uusinta lättyä vielä kuunnellut, mutta tätä hieman sivuten niin meikäläinen tykkää ihan perkeleesti näistä kahdesta aiemmasta, eli A Matter of Life and Deathista ja The Final Frontierista. Jotenkin nostan ne albumit jopa omien suosikkien joukkoon mitä Maideniin tulee, olkoonkin että kyllähän siltä 80-luvun kulta-ajalta myös hienoja kappaleita löytyy. Mutta joku näissä on sellaista mikä koukuttaa enemmän, etenkin tuo A Matter of Life and Death on sellainen mikä potkii kovasti.

Pitää tämä uusinkin jossain vaiheessa ottaa kuunneltavaksi.
 
Suosikkijoukkue
HIFK,Nashville Predators ja Nurmijärven Kurra
5 päivää jouluaattoon. Iron Maiden julkaisee The Book Of Soulsin ekat kiertupäivät 10/9. Pari kertaa olen kuunnellut uuden levyn läpi ja hyvältähän toi vaikuttaa. Tuntuu parantuvan joka kuuntelulla ja hyvä niin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Kovasti tuntuu levy saaneen kehuja, joten pitäähän se ensi viikolla käydä kaupasta ostamassa.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hehkutukseen nähden ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen pieni pettymys. Annetaan aikaa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Ostin ja kuunnellut pariin kertaan. Tälle käynee kuin kolmelle edellisellekin. Kompletistina on pakko ostaa ja muutaman kuuntelukerran jälkeen laitetaan hyllyyn pölyttymään ja sitten kun tekee mieli taas kuunnella Maidenia laitetaan pyörimään kuitenkin Killers tai Powerslave.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Muutama kuuntelukerta ei ole ainakaan itselleni riittänyt Maidenin kanssa yhdenkään levyn kohdalla. Kaikki ovat vaatineet aikaa ja sulattelua, eikä uusin tee poikkeusta. AMOLAD vaati toistaiseksi eniten kuuntelua ja lopulta levystä on muodostunut oma suosikkini kaikista Maidenin tekeleistä.

Viitisen kertaa pyöriteltynä löydän uudelta levyltä sekä hetkellistä täydellisyyttä, että paljon turhaa toistoa, mutta arviota en uskalla antaa vielä. Palataan asiaan joskus parin viikon päästä.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Vähän ihmettelin kun latasin cd:n soittimeen ja näyttö väitti levyllä olevan vain kuusi biisiä. No, huomasinhan pian että kotelosta löytyy toinenkin cd. Eli itse asiassa tavaraa on nyt tähän laitettu todella paljon. Kerran kuunnellut molemmat läpi ja sanoisin että kyllä tuon olisi voinut tiivistää yhdellekin. Muutama aika turhan kuuloinen täytebiisi, joskin joitakin helmiäkin on. Palataanpa aiheeseen jahka tuo on tullut useampaan kertaan ajatuksen kanssa kuunneltua.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Muutama aika turhan kuuloinen täytebiisi, joskin joitakin helmiäkin on.
Tämähän on oikein tuttu ensireaktio Maidenin uutta levyä kuunnellessa. Usein paranee muutaman kuuntelukerran jälkeen.
 

ipaz

Jäsen
Mä olen kuunnellut tuon Empire Of The Cloudsin nyt varmaan kahdeksan kertaa ja on se vaan huikean hieno teos. Pitää puhua teoksesta kun kappaleella on pituutta 18 minuuttia. Wikipedia tietää kertoa että Dickinson kirjoitti kappaletta äänityssessioiden aikana yksin suljetussa tilassa pianolla säestäen. Kappale kertoo tarinan aikansa suurimman ilmalaivan, Brittien R101 neitsytlennosta ja onnettomuudesta. Ilmojen TItanic.
 

Joona D

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK ja Boston Bruins
Onhan tämä ehdottomasti hyvä levy, ehkä tästä kasvaa vielä 2000-luvun paras Maiden kiekko, vaikka bändi ei mitään notkahdusta mielestäni tällä ajalla olekaan kokenut, joten vaikea sanoa.
Ensimmäinen puoli tuntuu ainakin tällä hetkellä selvästi paremmalta kuin toinen, vaikka toiselta puolelta löytyykin sitten The mestariteos eli Empire Of The Clouds. Maidenin paras eepos biisi Rimen ja Seventh Sonin jälkeen.
Välillä tuntuu vähän siltä, että biisit kompuroivat keskinkertaisten säkeistöjen ja laulumelodioiden kanssa kohti biisejä pelastavaa koukkukohtaa tai kertsiä, mutta kyllä sieltä aina jotain törkeän hyvää ja kunnon Maiden fiilistä löytyy.
 

Thombson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hypeen nähden osoittautui pettymykseksi. Pari helmeä tosin löytyy jo ekojen kuunteluiden jälkeen, ensimmäinen ja neljäs raita. Levyn päättävä eepos on jättänyt vähän kylmäksi. No annetaan aikaa.
 

Ice raven

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & Liverpool
Ylipitkiä biisejä huonoilla saundeilla ilman tarttuvia kertosäkeitä eli jatkumoa kolmeen edelliseen julkaisuun. Nykyinen mukaprogeilu on selvästi tarkoitettu jollekkin muulle kuin minulle. Eddie ei herätä oikein mitään tunteita ja olisi ehdottomasti tarvinnut kuvitusta ympärilleen.

Final Frontier levyltä aktiivisessa kuuntelussa on vieläkin Coming Home sekä When The Wild Wind Blows. Graafisesti olisi ehkä odottanut saatavan enemmän irti avaruusteemasta.

A Matter of Life and Death on vähiten kuuntelemani albumi Maidenilta eli jopa Blazen aikaiset tekeleet X-factor/Virtual XI kiilaavat ohi. Löytyy sieltä sentään The Reincarnation of Benjamin Breeg. Kansi oli sinänsä ok mutta paremmin olisi toiminut jompi kumpi versio These Color Dont Run Eddiestä.

Dance Of Deathilta pitää nostaa mainioa Paschendale sekä Rainmaker. On muuten käsittämättömän hirveä levynkansi joka ihmetyttää vieläkin.

Tuskin tulee enää lähdettyä keikoille ellei jollain todella harvinaisilla biiseillä lähdetä rundille. Livenä on tullut nähty kumminkin vissiin kahdeksan kertaa joista ensimmäinen 1990 ja viimeisin stadikalla 2013. Tärkeänä bändi tulee kumminkin aina pysymään Kissin ja Metallican ohella. Noista kolmesta kumminkin oma musiikkiharrastus/elämäntapa on lähtenyt joskus 80-luvun alussa. Viimeiseksi mainitusta voisi S.Harris ja G.Simmons ottaa oppia miten niitä kiinnostavia settilistoja laaditaan vielä vanhallakin iällä...
 

Mäkelä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Durrels Palace
Niin, hype oli kova taas, mutta niinhän se on ollut joka kerta näillä reunionin jälkeisillä julkaisuilla. Realiteetit ovat sitten olleet aina jotain muuta.

Kaikki vouhotus BoS:n ympärillä ei poista sitä faktaa, että vielä tämänkin rieskan jälkeen Dance of Deathin nelikko Montsegur - nimibiisi - Rainmaker - Paschendale on ylivoimaisesti parasta mitä 2000-luvun Maiden on saanut aikaan.

Lähimmäksi tuota nelikkoa tällä levyllä pääsee avausraita If Eternity Should Fail. Tuskin on sattumaa, että kaikkein pakottomimman kuuloiset vokaalit Dickinsonilta irtoaakin juuri omissa biiseissä. Nimiraita menee varsinkin kertsissä jo sellaiseksi mylvimiseksi, että eikö jo kannattaisi luovuttaa ja pudottaa vähän niitä sävellajeja jo inhimillisemmälle tasolle. Sanoistakaan ei tahdo saada selvää pahimmissa kiimainen sonni-imitaatioissa, mutta kun niitä läpyskästä luki, niin eipä hirveästi menettänytkään, vaikka mitään alexanderthegreat-rimanalituksia siellä ei olekaan.

Eka levy pysyy suht koht hyvin kasassa, mutta toinen levy köhii jo pahasti. Lopun eepoksessa on hienoja melodioita siellä täällä, mutta ehkäpä siitäkin olisi muutaman minuutin voinut jättää studion lattialle.. tuntui myös, että olisi voinut toimia sellaisena Space-Dye Vest-paisutteluna paremmin.

Ei eikä yhtä mitäänsanomaton julkaisu kuin A Matter of Life and Death eikä yhtä raskas pettymys kuin Brave New World, koska jotain tälläistä osasi odottaa. Vielä hetkittäin Maiden pystyy muistuttamaan miksi tästä bändistä tuli aikoinaan niin paljon innostuttua, mutta tuloskunto ei ole niin kova, että temput kattaisi sen 92 minuuttia. Mikä ei ole ihme, koska ei niistä 80-luvun levyistäkään ollut lähellä täydellisyyttä kuin Seventh Son of a Seventh Son. Aina niillä niitä täytebiisejä oli - Somewhere in Time oli melkein jämäbiisejä koko levy - mutta huiput olivat vaan korkeampia kuin nykyään.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Ja onneksi kaikki nämä ovat vain mielipiteitä. Ja nehän ovat vähän kuin persereikiä, jokaisella omansa.

Mulla tämä menee heittämällä DoD:n kanssa re-unionin jäkeisen tuotannon kärkeen.
 

Jaksaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, NHL
Niin, hype oli kova taas, mutta niinhän se on ollut joka kerta näillä reunionin jälkeisillä julkaisuilla. Realiteetit ovat sitten olleet aina jotain muuta.


Ei eikä yhtä mitäänsanomaton julkaisu kuin A Matter of Life and Death eikä yhtä raskas pettymys kuin Brave New World, koska jotain tälläistä osasi odottaa. Vielä hetkittäin Maiden pystyy muistuttamaan miksi tästä bändistä tuli aikoinaan niin paljon innostuttua, mutta tuloskunto ei ole niin kova, että temput kattaisi sen 92 minuuttia. Mikä ei ole ihme, koska ei niistä 80-luvun levyistäkään ollut lähellä täydellisyyttä kuin Seventh Son of a Seventh Son. Aina niillä niitä täytebiisejä oli - Somewhere in Time oli melkein jämäbiisejä koko levy - mutta huiput olivat vaan korkeampia kuin nykyään.

BNW:n dissamisen jälkeeen eipä paljon sinun mielipiteesi kiinnosta.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS, Varjomodet
Somewhere in Time oli melkein jämäbiisejä koko levy

Kiitos tästä, en ole hetkeen nauranut spontaanisti jatkista lukiessa. Toki mielipiteensä kullakin :)
 

Mäkelä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Durrels Palace
Kiitos tästä, en ole hetkeen nauranut spontaanisti jatkista lukiessa. Toki mielipiteensä kullakin :)
Vahva sama. Mahtuu alltime top-5:een hienosti. Alex the great on yksi parhaista (jämä)biiseistä ikinä.

Hienoa, että pystyin tuomaan riemua elämäänne. Sen verran on Maiden-fanien sielunelämä tullut tutuksi, että tiesin jo Lähetä-nappia painaessa, että mihin kohtiin tartutaan.

Syyttävän sormeni osoitan Somewhere in Timellä Harrisin biisejä kohtaan. Deja-Vu;ssahan mies taitaa sen alitajuntaisesti tunnustaa itsekin.. 'feel like I've been here before'. Levyä pitäisi tehdä, mutta mitään tuoretta edellislevyihin nähden ei ole nyt tarjota. Miten olisi vaikka pari 7.20 kestävää eeposta? Nehän ovat olleet kovia juttuja ennenkin. Alexander the Greatiin tiivistyy koko epätoivo, hyviä ideoita saattaisi olla, mutta niistä ei nyt jalostu toimivaa kokonaisuutta. Ja ei helvetti, yhdet sanatkin pitäisi tehdä. Käsi kirjahyllyyn ja ensimmäisestä kouriin sattuneista jotain rivejä mukaan. Ei ihme, ettei Dickinson tarinoiden mukaan suostunut laulamaan tuota livenä.

Smithin biisit ovat loistavia, Harris oli täysin kujalla tuota levyä tehdessä.

BNW:n dissamisen jälkeeen eipä paljon sinun mielipiteesi kiinnosta.

No voi hellanduudelis sentään. Kenenkäs mielipiteitä täällä kertoisin jos en omiani. Saa kai tuollaiseen levyyn olla ihan vapaasti pettynyt, odotin nyt muutakin parannusta edellislevyihin kuin sen, että laulaja pysyy nuotissa...Eipä siitä vielä paljoa riemua revitä, biisimateriaalistakin lähes puolet taisi vielä olla Virtual XI:n ylijäämää, joka nyt oli ylivoimaisesti onnettomin Maiden-kiekko siihen mennessä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Book of Souls -levystä. Vähän kliseistä sanoa että paranee jokaisella kuuntelulla mutta kyllähän se paikkansa pitää.
Levyn radiobiisi Speed of light kuuluu mielestäni levyn heikoimpaan genreen kuten on asianlaita monen muunkin Maiden-albumin kohdalla. Miksiköhän noin? Sen sijaan edukseen erottuvat levyn nimibiisi Book of Souls, If eternity Should Fail ja Tears of a Clown. Viimemainittu on noussut minun suosikkibiisiksi levyllä. Kauniin haikea kappale olematta kuitenkaan mikään lällyn lällyn -balladi. Ehkä olisin jättänyt pari biisiä pois ja tiivistänyt levyn yhdelle cd:lle mahtuvaksi mutta kyllä tämä kokonaisuutena plussan puolelle menee.

Täytyy sanoa että ensin nikottelin ”Empire of the Clouds” -kappaleelle. Minä kun olin tottunut siihen että Iron Maiden vanhan liiton bändinä on uskollinen peruskauralle, eikä juuri lähde erilaisiin kokeiluihin. Niinpä ensireaktioni oli: pianoa ja viulua Iron Maidenin biisissä - mitä vittua? Mutta totuin kyllä nopeasti ja tykkään että kappale on kokonaisuutena oikein hieno teos.

Wikipediaan on jo ehditty laittaa levystä varsin kattava kuvaus ja siinä tuon ”Empire of the Clouds” -kappaleen tekijä, Bruce Dickinson kuvaa biisin syntyä:

»Olin ehdottomasti ulkona mukavuusalueeltani, mutta varsinkin Steve Harris kannusti minua jatkamaan biisin ideointia kauemmas ja kauemmas. Hiljalleen ”Empire of the Cloudsista” alkoi muovautua tämä eeppisen mittainen teos ja silloin päätin, että sanoitusten täytyy kertoa vuonna 1930 tapahtuneesta kokeellisen ilmalaivan R101 onnettomuudesta. Tämä oivallus muovasi kappaletta taas eteenpäin ja pian eepoksen lopullinen rakenne hahmottui päässäni.»
(Bruce Dickinson.[15])
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Heitetäänpäs tässä kuuntelun lomassa omaa mielipidettä tästä uutukaisuudesta. Ensikuuntelulla levyllä oli monia hetkiä, josta pidin todella paljon.

CD1

1. If Eternity Should Fail

Alku luo minuun heti hyvän tunnelman ja pidän noista kaiuista. Nyt tulee jotain sellaista mitä kannattaa kuunnella. Sen jälkeen alkaa totuttu Maiden mättö. Ei mitään erityistä ja minusta vaikutti että Brucen ääni rupeaa vähän hajoamaan joillakin kappaleilla ja tämä on yksi niistä. Se ei paikoin kuulosta kovin hyvältä.

Muhun ei koskaan Maidenissa ole oikein nuo kertsit uponneet ja tässä biisissä on ihan sama juttu. Tylsän kuuloista. Loppupuolella saa sitten kitarat tilaa ja joo... ihan näppärän kuuloista, mutta ei mitään kummoista. Kaiken kaikkiaan tämä biisi vähän lässähtää minusta lupaavan alun jälkeen.

2. Speed Of Light

Tämä oli se biisi joka tuli ulos ennen levyn julkaisua. Yksi levyn lyhyemmistä kappaleista.

Alkuriffi ja Brucen huuto kuulostaa ihan helvetin hyvältä. Mukaansa tempaava. Sitten alkaa tässäkin tuttu Maiden jyystö. Vähän samat sanat tämänkin biisin kertsille, mitä edelliseenkin. Brucen ääni hajoaa tässä vielä pahemmin.

Selkeä radiobiisihän tämä on ja eihän siinä, kyllähän tätä kuuntelee. Tässä päästään jo vähän maistamaan yhtä monista levyltä löytyvistä pitkistä sooloista. Taattua Maiden kamaa ja hyvältä kuulostaa. Ei mitään, oikein hyvä biisi. On Maiden minusta paljon kehnompiakin radiohittejä tehnyt ja ne ei minusta muutenkaan koskaan ole parasta osaa Maidenia ollut.

3. The Great Unknown

Alusta tulee mieleen semmoinen että tämä on kuultu joskus ennenkin. Löytyy semmoisia elementtejä mitä varsinkin näissä 2000-luvun levyissä on ollut. Aika täytebiisimäinen tunnelma tulee ja tässäkin sama vitsaus eli Brucen ääni ei kestä noita ylemmäksi meneviä kiekuja enää.

Lyhyt ja hyvänkuuloinen soolo keskivaiheille biisiä, mutta ei tässä oikein mitään muuta ole minuun makuuni. Tai näin luulin kunnes lopun tilulilut alkavat. Ja tämä on juuri se syy minkä takia minä olen Maidenin musiikkiin niin kovasti tykästynyt. Nuo soolot kuulostavat vain ihan helvetin hyvältä. Silti ei tämäkään vielä mikään ihan lights out biisi ole.

4. The Red And The Black

Ruutuun tärähtää 13:33, eli pitkää eeposta luvassa.

Alku tärähtää käyntiin laukkaavalla riffillä, jonka jälkeen jää vähän junnaamaan paikoilleen. Noi Vo-ooo-o-ou huudatukset kuulostaa minusta ihan hyviltä, vaikkakin ovat ehkä hieman irrallisen tuntuisia. Tätähän se onkin sitten pitkälle biisin jatkuessa samaa. Keskivaiheilla alkaa taas ne minun rakastamat soolot ja täyttä timanttiahan ne on. Minusta biisi rupeaa saamaan muutenkin vähän siipiä alleen ja paranee loppua kohden. Tämä tiluttelu jatkuu monta minuuttia ja on tosissaan helvetin hyvän kuuloista. En tiedä, ehkä tämä biisi olisi riittänyt vähän lyhyempänäkin?

No nousee kuitenkin tähän astisista parhaimmaksi ja voi jo niistä levyn "helmiksi".

5. When The River Runs Deep

Biisi tärähtää todella voimakkaasti käyntiin, kunnes alkaa taas Brucen kiekumiset. Riffi ja soolot kuulostaa tässäkin todella hyvältä. Peruskauraa ja hyvää Maidenia, mutta ei tää kuitenkaan sillä tavalla räjähdä esiin että jotenkin nousisi erityisesti muiden joukosta. Noista sooloista pitää vielä kerran kuitenkin sanoa, että ne miellyttää omaa korvaa tosissaan. Tykkään ihan v*tusti noista.

6. The Book Of Souls

Levyn nimikkobiisi ja sen kunniaksi pituuskin menee tälläkin päälle 10 minuutin.

Alku on semmoista tässäkin biisissä, kuten tuossa ensimmäisessä että tällaista ei pahemmin Maidenilta ole ennen kuultu. Kunnes sitten n. minuutin kohdalla tärähtää. Äkkiseltään mulle tulee mieleen tuo AMOLAD ja tässä on jotenkin samaa tunnelmaa mitä sillä levyllä oli. Brucen laulu kuulostaa jostain syystä paremmalta tässä kuin noissa edellisissä biiseissä. Mitähän ne on sille tehnyt? :D Mutta jotenkin omasta mielestä kestää kasassa paljon paremmin ja kuulostaa hyvältä. Tämä biisi ei muutenkaan mielestäni mene semmoiseksi tylsäksi junnaamiseksi. Tosissaan pitää sanoa että Brucen laulusuoritus tekee tämän biisin. Helvetti, miten se äijä pystyy sen ikäisenä vielä tällaiseen?

Puolesta välistä lähtee kunnon laukat käyntiin. Ja ne minun rakastamat soolot tulevat myös sieltä mukaan ja hyvältähän ne kuulostaa, totta kai.

Tämä biisi nousee myös tuon 4. raidan tapaan selvästi massasta ylös. On todella tasapainoisen kova paketti alusta loppuun. Heikkoja hetkiä ei pahemmin tule.

CD2

7. Death Or Glory

Tästä biisistä mulle tuli ensikuuntelulla vähän täytebiisimäinen tunnelma. Nyt toisella kerralla tuntuu alusta että perkeles ollaankos tässä otettu takapakkia oikein kunnolla 80-luvulle? Vähän tulee samanlaiset fiilikset että tämän kuuloista tuotantoahan ne paljon teki siihen maailman aikaan. Toisaalta Brucen laulu kyllä sitten tuo aikakoneen taas tukevasti takaisin 2000-luvulle.

Eikä tämä nyt uudestaan kuunneltuna yhtään pöllömpi biisi olekkaan. Voisi kuvitella että myös tämä tulee löytämään tiensä tuonne radiosoittoon. Onhan tämä ihan hittiainesta kumminkin ja oikein menevä ralli. Loppuun vielä pakolliset tiluttelut.

8. Shadows Of The Valley

Tuttu ja turvallinen "seiska puolikas", eli biisillä pituutta se 7:32.

Alusta ensifiilikset on että vähänhän nämä samat jutut on jo tällä levyllä tullut kuultua ennenkin. Brucen ääni kuitenkin kestää paljon paremmin jostain syystä mitä pidemmälle tämä levy etenee. Ei tämä kuitenkaan mitään ihmeitä tarjoile. Ehkä tämä olikin sitten se täytebiisi? Ei mitään ihan pohjakosketusta, muttei mitään erityistäkään. Särmä puuttuu tästä kappaleesta minusta aika tyystin. Vaikka noista sooloista paljon pidänkin ja niitä kehun, niin ei nekään nyt oikein tätä kappaletta minusta pelasta.

9. Tears Of A Clown

Kovasti etukäteen hypetetty kappale. Kuvailtu haikeatunnelmaiseksi, joten odotin jotain pitkää "slovaria". Ja mitäs vielä, 5 minuuttinen tiukka rypistyshän tämä onkin. Haikeus tuleekin tarkemmin katsottuna, kappaleen sanoituksista jotka kieltämättä itsestänikin ovat aika koskettavat ja puhuttelevat.

Joku tässä biisissä on kyllä tosi mukaansa tempaavaa ja tässä tuo kertsikin on jopa aika hyvä. Hyvä kappale, mutta ei minusta kuitenkaan ihan sen hypetyksen arvoinen. Lyriikat ovat tosissaan ehkä levyn parhaimmat. Taitaa olla myös niin että tämäkin tullaan kerran jos toisenkin kuulemaan vielä radiosta? Tai ne kuulee, jotka radiota enemmän kuuntelevat. Omalta kohdaltani se on aika vähäistä.

10. The Man Of Sorrows

Tässä kappaleessa sitten on soitossakin sitä haikeutta mukana. Biisi alkaa surullisen kuuloisella kitaroinnilla, josta Bruce aloittaa vaikeroivan laulun. Tämä erottuu mielestäni vähän erilaisena kappaleena, tai tässä on ainakin selkeästi haettu omanlaista tunnelmaa. Aika synkissä vesissähän tämä jatkuu loppuun asti. Jotenkin mä en jostain syystä löydä mitään mihin oikein tarttua tässä. Brucen laulu kuulostaa paikoitellen tosi hyvältä ja kitarat soivat hienosti, mutta vähän tässä tulee semmoinen fiilis että tässä jo odotellaan tuota levyn päättävää eeposta.

11. Empire Of The Clouds

Maiden on tunnetusti tehnyt vaikka mitenkä ja paljon semmoisia keskipitkiä 6-8 minuuttia kestäviä kappaleita, mutta tämmöistä pläjäystä ei kyllä ole koskaan ennen tullut. On aika haasteellista minusta etenkin näin pitkän kappaleen ollessa kyseessä että sinne ei osu mitään pidempiä suvantovaiheita, jotka tappaa ainakin omasta mielestäni koko biisin.

Kappale alkaa siis pianon soitolla. Iron Maiden ja piano? Kyllä. Eikä minulla mitään sitä vastaan ole. Piano on hieno soitin, kuten ovat nämä viulutkin, jotka liittyy mukaan.

Tätä alkua kuunnellessa tulee mieleen että näinköhän soittavat tämän livenä? Olisihan sekin erilaista nähdä Bruce kaiken sen riehumisen sijasta rauhallisesti pianon edessä.

Kun laulu sitten alkaa niin paljastuu että muiltakin osilta tämä on sellaista, mitä ei pahemmin Maidenilta ole ennen kuultu. Biisissä on jännä rytmi ja vaikken minä näitä musiikin termejä niin tarkasti tiedäkkään. Tulee joku merirosvolaulu mieleen. :D

Biisissä on sellaista "Stairway To Heaven" tyylistä meininkiä mukana, eli se rupeaa hitaasti kasvamaan suuremmaksi mitä pidemmälle se etenee. Ja eihän siinä mitään, se onkin varmasti ihan hyvä tapa tehdä tällaisia pidempiä biisejä.

Tulee fiilis että tässä kappaleessa erityisesti tahdotaan kertoa jotakin tarinaa. Ja tarinaahan se Bruce ilmeisesti tahtoikin siitä ilmalaivasta kertoa, josta tämä biisi on tehty. Reippaan kolmanneksen jälkeen tahti sitten muuttuu ja mukaan rupeaa tulemaan tutumpia Maiden elementtejä. Esimerkiksi Nickon rummut saavat oikein kunnolla tilaa. Pitkä pätkä mennään instrumentaalisesti ja onhan sinne se kitarasoolokin mukaan ympätty. Lopussa ruvetaankin sitten taas menemään tutumpaan Maiden kaavaan. Valitettavasti Brucen ääni ei taaskaan ihan kestä tuota korkealle menemistä.

On tämä hyvä biisi ja levyn parhaimmistoa ehdottomasti, mutta kyllä minusta on bändejä jotka tekee paremminkin nämä hirveän pitkät eepokset. Dream Theater ja Pink Floyd on tämän lajin parhaimmistoa minusta.

Yhteenvetona tämä levy on oikein tasapainoisen hyvä minusta. Itselleni helmiksi nousi The Red And The Black ja The Book Of Souls. Myös monta muuta hyvää biisiä levyltä löytyy ja aivan sellaisia totaalisia rimanalituksia ei ole.

En tykkää levyjä laittaa mihinkään paremmuusjärjestykseen kun jokainen levy on aina aikansa tuotos, mutta on tämä esimerkiksi minusta paljon parempi kuin se edellinen levy. Lähinnä todella kunnioitettavaa on se että nämä jätkät yhä pystyvät tekemään näin laadukasta musiikkia.

Perkeleen hyvää musiikkia, mutta luulenpa itsekin että kuten tuolla joku edelläkin sanoi että hyvin nopeasti tullee kuitenkin käymään se että kun fiilis kuunnella Maidenia tulee joskus, niin kyllä se on joku Piece Of Mind joka sinne soittimeen tulee pistettyä, ei sille vaan minkään voi. ;)
 

Meeps

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Frölunda
Onpa ihan kivasti hintaa Hämeenlinnan lipuilla, alkaen 82,50. Taidanpa mennä mielummin Göteborgin keikalle 51 eurolla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös