Mälkiä on tosiaan tullut tunnetuksi pitkien miesten kehitysprojekteistaan, ja pääsääntöisesti tosi menestyksekkäistä sellaisista.
Muutama hyökkääjä, mainitut Immonen ja Pajula, ovat olleet Mälkiän ja Selinin koulussa, mutta äkkiä sanoisin, että melkein useammin he ovat tehneet vastaavaa duunia pakkien kanssa: Pettinen, Smith, Majesky, Malmivaara, Kudroc, Levokari...
Joo, keskityin lähinnä hyökkääjiin sen vuoksi, että Mälli työskenteli enemmän hyökkääjien kanssa ja Atu pakkien. Ja Mälli vielä puhui monesti näistä tornihyökkääjäprojekteista sävyllä, että ymmärsi hänen todella haluavan kehittävän isoja poikia. Luonteenomaista muutamalle hyökkääjälle on ollut, että he ovat pelanneet Mällin alaisuudessa huikean kauden verrattuna muuhun uraansa. Ville Immonen nousi tähdeksi ja TPS osti 26-vuotiaan hyökkääjän isoin toivein, mutta tuloksena oli kaamea floppi ja uran hiipuminen. Pajula eli omaa kulta-aikaansa, Eetut Holma ja Qvist saivat myös nostetta. Eräs positiivinen puoli Mällistä nousee esille ja se on se, että useatkin pelaajat ovat sanoneet, että SaiPassa heistä tuli urheilijoita.
Vaakakupin toisella puolella on sitten muutamat täysin ryytyneet pelaajat, joita viime vuosina tuli kiihtyvään tahtiin. Jos Ilves päätyy Jesse Niinimäen sopimukseen, pyörähtää veikkaustoimistossa kertoimien lasku. Kertooko Jesse keväällä 2010, että Mälli teki hänestä urheilijan vai lähteekö Jesse häntä koipien välissä lokakuussa 2009?
Valitettavasti on sitten nämä viimeiset surulliset vuodet, eikä niitä voi sivuuttaakaan. Voidaan puhua vakavasta sairaudesta ja toivonkin, että Ilves ottaa tämän ennakolta huomioon. Jokainen yksityiskohta tulee olla mietittynä. Ei saa kuvitella, että purkupykälä sopimuksessa on vakuutus paremmasta. Sehän ei Ilvestä auta pätkääkään, jos päävalmentaja poistuu rivistöstä marraskuussa. Mutta vakava sairaus on onneksi hoidettavissa, vaikka se tulee olemaan koko ajan läsnä.
Kannattaa ja pitää ajatella myös sitä, kuinka korkea on kunkin pelaajan potentiaali a) lyhyellä ja b) pidemmällä tähtäimellä.
Juurikin näin ja sen takia korostin sanaa "tällä hetkellä". Moni vain tuntuu olevan ihastuneen nuorten poikien otteista (minä myös), ja silloin on helpompaa sivuuttaa edellistä vuosikertaa. Näin voi käydä taas Raskeille ja kumppaneillekin, kun Tomi Wilenius tulee ja todetaan, että toihan vasta se pelimies onkin.
Potentiaalin lisäksi tulisi olla kyky nähdä Ilvesläisyyttä. Nuorissakin on muutamia pelaajia, jotka eivät oman pelaamisen lisäksi ole välttämättä tulen palavasti kiinnostuneita jääkiekosta tai Ilveksestä. Lahjakkuuksista löytyy poikia, jotka ovat kolmevuotiaina vetänyt Ilves-paidassa Sorsapuiston jäillä ja sitten niitä, jotka ovat vain ohikulkumatkalla. Lahjakkuuden ja potentiaalin lisäksi seurajohdon tulisi kyetä nähdä myös se, kuka haluaa pelata Ilveksessä ja kuka Ilvekselle. Tietenkin tämä romanttinen ajatus on tekijänä pienempi, mutta ei mitätön. Satsatako siis ehkä hieman potenttiaalisempaan lyhytaikaiseen liittoon vai kestävään?
Jos ensi kaudella R-kolmikkomme on kokoonpanossa, niin Ilvestä auttaa myös se, että he saavat miesten pelejä alleen jo nyt. Pellinen pelaa koko ajan miesten pelejä isolla vastuulla (eilenkin 1+1), mutta R-kolmikkomme on pelanut vasta noin 100 minuuttia mieheen.
Jos Ilves-Hockey Oy nyt jostain ihmeen syystä palaisi aidosti toteuttamaan muutaman vuoden takaista strategiaansa, niin sisäisesti sen tulisi ensin kyetä puhdistamaan ilmapiiri ja vakuuttamaan rehellisesti, että nyt ollaan tosissaan ja sanahelinän aika on ohitse. Päättyy Saken aika miten tahansa, niin tästä aikakaudesta jää rumat arvet aidon Ilveksen ja Ilveksen nimen käyttöoikeuden saaneen osakeyhtiön välille.