Ikuiset lupaukset

  • 28 218
  • 80

Aunt Wang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brommapojkarna, John Eichel
Kuten palstan tapoihin kuuluu, niin mainittakoon jo näin aluksi että pikaisella haulla ei löytynyt samanlaista ketjua.

Ikuiset lupaukset, bustit, pettymykset... ketä he ovat? Oliko se nyt Adam Proteau, joka totesi ytimekkäästi että pelaaja on bust, jos hän ei lunasta häneen kohdistettuja odotuksia. Itse olen tästä hieman eri mieltä. Kaikki varmasti tietävät ne kuuluisimmat bustit, herrat Daiglen ja Stefanin. Tässä on kaksi täydellistä esimerkkiä siitä, miten pelaajaa kohtaan on asetettu suuria odotuksia jotka ovat jääneet lopulta toteutumatta. Joku voisi sanoa, että kumpikin näistä entisistä ykkösvarauksista on pelannut ihan hyviä kausia. Niin ovatkin, Daiglen 26+25 ja Stefanin 14+26 ovat ihan hyviä tehoja 2-3. kentän pelureilta. Se mikä tässä mättää, on se että lähtökohtaisesti ensimmäiseltä sijalta varatulta pelaajalta odotetaan paljon enemmän. Eikä siinä mitään, Daigle esimerkiksi oli ihan pomminvarma ykkösvaraus mutta homma ei sitten vaan jostakin syystä natsannut ison liigan puolella. Mutta entäpä tapaukset, jossa pelaajasta tulee sylkykuppi pelkästään typerän GM:n tai surkean pelaajatarkkailun takia...

Mietitään vaikka Glen Satherin järjetöntä päätöstä varata gooni-McIlrath ohi Tarasenkon, Fowlerin ja Gormleyn. Onko ihme, että pelaaja jonka ei kuulunut tulla varatuksi top-10 joukossa, ei myöskään kehity tuolta sijalta varattavien pelaajien tasoiseksi? Nythän McIlrath on tuomittu menetetyksi tapaukseksi, Rangersin omat kannattajat ilkkuvat Satherille ja elättelevät toiveita että ehkä joskus vuoden 2020 tienoilla Dylan ottaa ne puuttuvat askeleet ja valtaa kutospakin paikan. Olisiko asia näin, jos pelaaja olisi varattu toisen kierroksen puolivälissä, kuten asiantuntijat arvioivat? Kenties silloin olisi helpompi sulattaa se fakta, että McIlrathista ei kehittynytkään franchise-pakkia.

Entäpä ns. "listan ulkopuolelta varaaminen". Läski-Jay Feaster varasi vuoden 2012 21. varausvuorolla hyökkääjän nimeltä Mark Jankowski. Jatkoajassakin seurattiin draftia ja tyrmistys oli suuri, kun Jankowskin nimi huudettiin lavalla. Flames kannattajat vaativat Feasterille potkuja ja varaus tyrmättiin heti. Syystäkin aiheesta tuli melua, tuskin kovin moni oli edes kuullut koko kaverista. Jos Jankowski ei ikinä pelaa peliäkään NHL:ssä, niin olisiko oikeammin puhua paskasta varaamisesta kuin ikuisesta lupauksesta?

Stefanista ja Daiglesta odotettiin huippupelaajia liigaan. Kumpikin epäonnistui surkeasti, tämä on mielestäni pelaajien vika. McIlrath ja Jankowski eivät välttämättä pelaa yhteensä edes kahtasataa ottelua Show'n puolella, tämäkin menee pelaajien piikkiin. Ero on kuitenkin se, että Stefanin ja Daiglen kohdalla odotukset olivat realistisia. Ketä käy syyttäminen, jos manageri varaa pelaajan liian matalalla sijoituksella ja tämä pelaaja ei pysty kehittymään varausnumeroa vastaavalle tasolle?

Eli olisiko ikuisen lupauksen määritelmä sitten pelaaja, joka ei pysty nousemaan tasolle jota häneltä on voitu realistisesti odottaa. Eli siinä missä Magnus Pääjärvi-Svensson on bust, Alexander Ruuttu ei ole. Miten käy Connor McDavidin, jos hän ei riko sadan pisteen rajaa ensimmäisen kolmen kautensa aikana? Vaikka hän sijoittuisi jokaisella kaudella pistepörssin top-20 joukkoon, niin hän ei dominoisi kaukaloa pisteiden valossa kuten Crosby taikka Gretzky joihin häntä jatkuvasti verrataan. Ikuisesta lupauksesta tuskin olisi noilla tehoilla kyse, mutta pelaisihan hän silloin alle odotusten.

Parempaa avausta en nyt jaksa väsätä, joten keskustelu alkakoon jos ketään tämä aihe kiinnostaa. Itseäni kiinnostaa erityisesti vuoden 2010 draft, joten jos jollakin kannattajalla on tietoa oman seuransa varauksista kyseisenä vuotena niin ollos hyvä vaan.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Tämä nyt on vielä kovin, kovin aikaista, mutta olen kovin skeptinen Jonathan Drouinin mahdollisuuksista nousta TOP-3-varaukselta odotettavalle tasolle. Adam Larssonilla oli omat kasvukipunsa, mutta viime kausi oli jo varsin mallikas. Osa odottaa Armiasta vielä NHL-tason snaipperia, mutta juna ajaa kohta ohi. Tämä koskee kuitenkin lähinnä vain suomalaisia kiekkofaneja. Burmistrov ei sopeutunut NHL-kiekkoon ja palasi KHL:ään nostamaan ruplia. 2009 draftista Scott Glennie on juuttunut AHL-jyräksi, mutta odottiko kukaan mieheltä koskaan mitään? Chris Kreiderilla kesti hyvin pitkään päästä edes lähelle sitä "huippulupausta", jona hänet jokaisessa Rangers-aiheisessa jutussa esiteltiin.

Kokonaisuutena aika vaikea poimia 2010-luvun drafteista ketään sellaista, joka olisi totaalisesti pettänyt ennakko-odotukset.
 

Pipolätkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Dallas
Itselle tulee mieleen Eric Johnson, jota hehkutettiin aikanaan lähes täydellisenä puolustajana. Oppirahoja on kuitenkin maksettu paljon ja kalliisti ja vasta viime vuosina mies on kai alkanut pelaamaan kuten kuuluu Colorado fanit kai tietävät paremmin miehen peleistä nykyään.
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Pavel Brendl, Nikolai Zherdev, Alexandre Daigle, Rostislav Olesz, ja varauksin Eric Lindros. Hienon uranhan Lindros teki, muttei kuitenkaan pystynyt olemaan se "The next one".
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Mietitään vaikka Glen Satherin järjetöntä päätöstä varata gooni-McIlrath ohi Tarasenkon, Fowlerin ja Gormleyn. Onko ihme, että pelaaja jonka ei kuulunut tulla varatuksi top-10 joukossa, ei myöskään kehity tuolta sijalta varattavien pelaajien tasoiseksi?

Eli olisiko ikuisen lupauksen määritelmä sitten pelaaja, joka ei pysty nousemaan tasolle jota häneltä on voitu realistisesti odottaa. Eli siinä missä Magnus Pääjärvi-Svensson on bust, Alexander Ruuttu ei ole.

Mikä on "tuolta sijalta varattavien pelaajien taso"? Tai mitä heiltä "on voitu realistisesti odottaa"? Omasta mielestä se olisi oleellisempi kysymys kuin että jälkikäteen katsoa, että ois pitänyt varata Tarasenko tai Fowler. Jos nyt katsotaan väliä 2000-2010 niin ei kenestäkään #10 varauksesta mitään tähteä ole tullut.

2000, Mikhail Yakupov, 53 ottelua, 12 pistettä
2001, Dan Blackburn, 63 ottelua
2002, Eric Nyström, 547 ottelua, 116 pistettä
2003, Andrei Kostitsyn, 398 ottelua, 222 pistettä
2004, Boris Valabik, 80 ottelua, 7 pistettä
2005, Luc Bourdon, 36 ottelua RIP
2006, Michael Frolik, 512 ottelua, 235 pistettä
2007, Keaton Ellerby, 212 ottelua, 27 pistettä
2008, Cody Hodgson, 289 ottelua, 134 pistettä
2009, Magnus Pääjärvi, 228 ottelua, 71 pistettä
2010, Dylan McIlrath, 3 ottelua, 0 pistettä

Ei tuossa nyt yhtään tähteä ole, Frolik ja Nyströn ovat nyt vakituisia pelaajia, mutta enemmän sitä 3-4 työmyyriä. On siellä yritystä ylempiin ketjuihinkin (Kostitsyn, Hodgson, Pääjärvi), mutta ei oikein kukaan heistäkään ole kunnollista uraa saanut aikaiseksi - ainakaan vielä. Mikä on siis odotusarvo, kun varataan #10? Ei ainakaan 2000-2010 väliä tarkastellessa kovinkaan kova. Ovatko siis kaikki luokkaa bust vai pitäisikö rimaa hivenen laskea?
 

red.machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slovakia
Slovakialaisia ikuisia lupauksia on valitettavan monta. Esimerkkeinä vaikkapa Marek Zagrapan, Boris Valabik ja Vladimir Mihalik. Ja onhan noita useita muitakin vielä. Surullista, koska Slovakian kaltaisella keskitason kiekkomaalla ei olisi varaa hukata yhtään lupausta.
 

aessi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TBL & Elias Pettersson
Tämä nyt on vielä kovin, kovin aikaista, mutta olen kovin skeptinen Jonathan Drouinin mahdollisuuksista nousta TOP-3-varaukselta odotettavalle tasolle..

Drouinin pitää vaan parantaa puolustuspelaamistaan, ei siinä oikein muuta. Kyllähän mies nyt lopulta veti melkein 0,5ppg tahtia (hauskasti Barkovin ja McKinnonin kanssa aika identtisesti statsit tältä kaudelta) ja playoffien viimeisissä peleissä esiintyi edukseen Palatin ja Johnsonin kanssa. Sitä en sitten tiedä mikä se odotettava taso on, kun siellä kärjessä on varattu monelaista pelaajaa. Eiköhän Jonathan kuitenkin hienon uran vielä tee, olihan se tiedossa että tuosta kolmikosta hänellä on kaikista eniten tekemistä pärjätäkseen shown puolella. Ei pidä myöskään unohtaa, että Drouin loukkaantui ennen kauden alkua ja harjoitusleirit ja monta peliä kauden alusta jäi kokonaan välistä.

E: Niin ja jos ei muisti pahasti petä niin paljon Drouin pelasi tosiaan ihan neloskentässä, toki mahdollisuuskia sai aina välillä ykkösessäkin, mutta eiköhän seuraavalla kaudella parane pistesaldokin huomattavasti.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Nino Niderreitter näyttää nyt aika yksipuoliselta pelaajata tuon vuoden 2010 kattauksessa siihen nähden, että on varattu numerolla 5. Ei nyt mikään aivan floppi, mutta ei nyt ehkä paraskaan onnistuminen vuorolle 5. Top5 varaukset pitäisi minusta onnistua hoitamaan niin hyvin, että käteen ei jää edes keskitason pelaajaa.

Edit- Tosin eipä tuo Brett Conollykään vuoden 2010 mikään fiksuin valinta numerolla 6 ole ollut Tampalta.
 
Viimeksi muokattu:

Aunt Wang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brommapojkarna, John Eichel
Mikä on siis odotusarvo, kun varataan #10? Ei ainakaan 2000-2010 väliä tarkastellessa kovinkaan kova. Ovatko siis kaikki luokkaa bust vai pitäisikö rimaa hivenen laskea?

Kyllä mä sanoisin, että kun varataan numerolla 10 niin sieltä yritetään oletusarvoisesti saada parempi pelaaja kuin vuoroilla 11-210. Potentiaalin tai lähtötason pitää olla aika kova, jos pelaaja arvostetaan jossain organisaatiossa paremmaksi kuin nuo seuraavat 200 pelaajaa. Sehän nyt on sanomattakin selvää, että McIlrath ei ollut edes tuolloin top-10 joukossa millään osa-alueella. Aivan järjettömän huono varaus.

Tuosta listastasi voisin sanoa että omasta mielestäni jokainen noista pelaajista on flopannut. Jos nyt re-draftattaisiin kyseiset vuosikerrat, niin ei nuo ole ne pelaajat jotka menisivät top-10 joukossa. Ihmetyttää miten juuri tuolle numerolle on sattunut noin paljon huonoja varauksia.
 

Juteeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avalanche ja Tappara
Slovakialaisia ikuisia lupauksia on valitettavan monta. Esimerkkeinä vaikkapa Marek Zagrapan, Boris Valabik ja Vladimir Mihalik. Ja onhan noita useita muitakin vielä. Surullista, koska Slovakian kaltaisella keskitason kiekkomaalla ei olisi varaa hukata yhtään lupausta.

Oliko Valabik ja Mihalik mitään kunnolisia lupauksia loppu viimein? Junnuissa kummallakin aika nihkeät tilastot ja omaan silmään lähinnä näyttää siltä, että varanneet seurat ovat hirveällä riskillä hakeneet vain omaa kopio-Charaa.
 

Wilderness

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, Minnesota Wild
Nino Niderreitter näyttää nyt aika yksipuoliselta pelaajata tuon vuoden 2010 kattauksessa siihen nähden, että on varattu numerolla 5. Ei nyt mikään aivan floppi, mutta ei nyt ehkä paraskaan onnistuminen vuorolle 5. Top5 varaukset pitäisi minusta onnistua hoitamaan niin hyvin, että käteen ei jää edes keskitason pelaajaa.

Edit- Tosin eipä tuo Brett Conollykään vuoden 2010 mikään fiksuin valinta numerolla 6 ole ollut Tampalta.

Suurin syy tuossa Niederreiterin tapaukseen on juurikin Islandersissa, joka pisti jätkän heti ihan liian suureen rooliin. Muutos parempaan tapahtui Wild siirron myötä ja katsotaan vasta parin vuoden päästä oliko pelaaja totaalinen floppi.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Drouinin pitää vaan parantaa puolustuspelaamistaan, ei siinä oikein muuta. Kyllähän mies nyt lopulta veti melkein 0,5ppg tahtia (hauskasti Barkovin ja McKinnonin kanssa aika identtisesti statsit tältä kaudelta) ja playoffien viimeisissä peleissä esiintyi edukseen Palatin ja Johnsonin kanssa. Sitä en sitten tiedä mikä se odotettava taso on, kun siellä kärjessä on varattu monelaista pelaajaa. Eiköhän Jonathan kuitenkin hienon uran vielä tee, olihan se tiedossa että tuosta kolmikosta hänellä on kaikista eniten tekemistä pärjätäkseen shown puolella. Ei pidä myöskään unohtaa, että Drouin loukkaantui ennen kauden alkua ja harjoitusleirit ja monta peliä kauden alusta jäi kokonaan välistä.

E: Niin ja jos ei muisti pahasti petä niin paljon Drouin pelasi tosiaan ihan neloskentässä, toki mahdollisuuskia sai aina välillä ykkösessäkin, mutta eiköhän seuraavalla kaudella parane pistesaldokin huomattavasti.
Allekirjoitan kaiken tämän mielelläni. Drouin on vain mielestäni tuon vuoden 2013 kärjestä se pelaaja, jolla on suurin todennäköisyys jäädä suoranaisen tähtikategorian ulkopuolelle. Koko, loukkaantumiset ja kokonaisvaltaisen kahden suunnan pelin puute ovat riskitekijöitä. Todelliseen testiin kaveri ei tietenkään ole vielä päässyt ja rooli on ollut pieni, joten odotellaan mielenkiinnolla tulevaa. Kangertelu saattaa pitkittyä tai sitten saadaan 30 maalia.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Ihana aihe, josta ollaan kaveriporukassa speklattu vaikka kuinka helvetisti.

Suomen -86 syntyneet tais voittaa U-18 MM-kisoissa pronssia aikanaan, ykkösketjuna Korpikoski-Nokelainen-Tukonen. Kolmikko jakoi turnauksen pistepörssin voiton (wiki, itse muistan vain että olivat kaikki tosi korkealla). NHL-varaukset jokaisella oli sijoilla 11-20. Lauri Tukonen, 5 NHL-ottelua, Petteri Nokelainen, vähän jo kunnioitettavammat 245 NHL-ottelua, mutta vain 41 pistettä jämärooleissa. Korpikoski, nykyään NHL:n vakipelaaja mutta kahden viime kauden tehot pyörivät 25p tietämillä vaikka pelejä melkein 70. Ei kauhean hyvin mennyt.

Jesse Niinimäki, ei tarvitse varmaan enempää avata.

Ehkä oma lempparini, tilanne joka kertoo, ettei nuoren urheilijan kohdalla pysty sanomaan oikeasti lähes mitään, tuleeko hänestä ammattilaista/tähteä. Kanadan vuoden 2006 U-20 MM-kultajoukkueen ykkösmaalivahti Justin Pogge, päätyi pelaamaan mm. Italian sarjaa ja Ruotsin toiseksi korkeinta sarjaa, ennen kuin viime kaudella, kypsässä 28-vuoden iässä, pääsi Elitserieniin. Wuhuu!

Tai ei toi ole lähellekkään paras, mutta ehkä tuorein minkä itse "bongasin". Aikaisemmin mehustelin NBA:n puolella tapahtunutta vuoden 2007 draftin ykköstä, Greg Oden, joka päätyi pelaamaan ajalla 2008-2014 yhteensä 105 NBA:n runkosarja kamppailua, näistä 61 kaudella 08-09. Siitä vaan laskemaan, tuliko draftin ykköspickille arvoa :) Ps. Draftin kakkonen oli muuan Kevin Durant, kauden 13-14 MVP :D
 

Viipastu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ducks
Fowler kuului niihin pelaajiin, jotka ennakkoarvioissa olisivat pitäneet mennä TOP5:ssa, mutta syystä tai toisesta tippuivat varaustilaisuudessa useita sijoja odotetusta. Vastaavasti McIlrath oli Rangersilla haku, joita nähdään muutama vuodessa.

Dropit, joista tuli pelimiehiä
2010 Cam Fowler ~5 - 7 sijaa
2011 Brandon Saad ~20 - 22 sijaa
2012 Filip Forsberg ~3 - 8 sijaa

Vastaavasti hyvät haut
2010 Jaden Schwartz ~30 +16
2011 -
2012 Hampus Lindholm ~15 +9
 

Abdel

Jäsen
Vuoden 2010 draftissa #11 Dallasiin varattu erittäin lupaavana pidetty maalivahti Jack Campbell ei ole täyttänyt likimainkaan niitä odotuksia joita häneen asetettiin. Campbell on RFA, joten mielenkiintoista nähdä löytyyky Starsilta enää uskoa mieheen, sen verran heikot ovat näytöt viime kausilta.
 
Suurin syy tuossa Niederreiterin tapaukseen on juurikin Islandersissa, joka pisti jätkän heti ihan liian suureen rooliin. Muutos parempaan tapahtui Wild siirron myötä ja katsotaan vasta parin vuoden päästä oliko pelaaja totaalinen floppi.

Jos tarkastellaan vaikkapa vuosina 2000-10 numeroilla 4-6 varattuja pelaajia, niin pelaamalla tämän vuosikymmenen loppuun nykyisellä tasollaan Niederreiter olisi jo tehnyt sen verran komean uran, ettei erottuisi tuosta porukasta mitenkään erityisen negatiivisesti.
 

Aunt Wang

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brommapojkarna, John Eichel
2010-luvun drafteista:

Austin Watson, kolme kautta takana Milwaukeen riveissä eikä kehitystä ole pahemmin tapahtunut. Vuoden 2010 #18 varaus, tulee tekemään tiukkaa jos meinaa mahtua Nashvillen kokoonpanoon. Siirto toiseen joukkueeseen voisi olla hyvä veto tässä vaiheessa, jos ei ole parempaa tulevaisuutta luvassa Nashvillessa. Pelannut 6 ottelua NHL:n puolella.

Beau Bennett on kärsinyt todella paljon loukkaantumisista, joten hyppy ammattilaiseksi on ollut vaikea. Jos saisi edes yhden ehjän kauden alleen, niin kenties kehitys lähtisi taas rullaamaan. Penguinsin kausiketjusta muistelisin lukeneeni, että kemiat eivät ole kohdanneet Crosbyn saatika Malkinin kanssa joten hieman vaikealta tuntuu sijoittaa Bennettiä kokoonpanoon vaikka olisikin terveenä.

Joe Morrow, josta puhuttiin pitkään yhtenä tulevaisuuden Penguins-puolustuksen kärkinimistä. Sitten alkoi tulla huhuja asennevammaisuudesta, siirto Dallasiin ja lopulta Bostoniin jossa pelipaikka on avautunut farmin puolelta. Ikää tulee tänä vuonna "jo" 23 vuotta.

Tyler Biggs on kyllä niin epäonnistunut varaus että ei paremmasta väliä. Varattiin ensimmäisellä kierroksella ilmeisesti vain sen takia, koska Burkella on joku outo fetissi isoja ja voimakkaita hyökkääjiä kohtaan. Vetänyt lähes kiikaritehoilla koko AHL-uransa ja viime kaudella Biggs kävi myös ECHL:n puolella kokeilemassa. En varmaan hirveästi mene metsään, jos väitän että Biggs ei pelaa tulevaisuudessa otteluakaan NHL:ssä ja siirtyy viimeistään kauden päästä Allsvenskaniin.

Stefan Noesen on Bennettin tapaan ollut paljon loukkaantuneena. Oli aikoinaan ihan lupaava junnu, mutta päätyi lopulta Anaheimiin sopimusdumppina. Kaksi vuotta ammattilaisena ja tältä ajalta on kertynyt huimat 30 ottelua.

Vancouverin leirissä on vissiin menetetty toivo siitä, että Nicklas Jensen murtautuisi pelaavaan kokoonpanoon. Brendan Gauncellakin on ollut vaikeaa, eikä Hunter Shinkarukillakaan ole ihan nappiin mennyt. Näitä en vielä leimaisi menetetyiksi tapauksiksi, ikää on vielä kovin vähän.
 

Up089

Jäsen
Suosikkijoukkue
FLA, JYP, KeuPa HT
Tähän voitaisiin lisätä Dallasin toinen ns. huono varaus vuodelta 2009, jolloin varasi numerolla #8 Scott Glennien. Pelannut kuitenkin yhden NHL pelin ja draftin jälkeen 4 kautta AHL:ssä 0,5ppg tahtia.

2008 draftista poimin numerolla #6 Columbukseen menneen Nikita Filatovin, NHL:ssä 6+8 53 pelissä. KHL:ssä kuitenkin jotenkuten mennyt, ettei ihan turha kaveri. Kuitenkin odotukset oli isommat.

Myös samassa draftissa numerolla #11 meni Chicagoon muuan Kyle Beach joka muutaman AHL vuoden jälkeen matkasi ruotsin kautta itävaltaan. Itävallan sarjassakin 0,5ppg.
 

Apheu

Jäsen
Viime aikojen drafteissa vaikuttaa olevan sellainen suunta, että siellä on aivan absoluuttinen kärki, joka on "varma" NHL-kärkipelaaja. Sitten jo kun mennään vuoroille #3 ja eteenpäin, alkaa ikäänkuin "joka toinen pelaaja on ollut se, mitä odotettiin, joka toinen pelaaja on flopannut jossain määrin". Sitten sieltä sun täältä tulee muutama pelaaja, joka on parempi, mitä odotettiin.

Eli tästä voi helposti nähdä, että etenkin first ja second -overallien arvot ovat erittäin korkeat, mutta siitä alaspäin alkaa kyllä sitten olemaan niin, että se on lähes sama (tietenkin hieman vuodesta riippuen) varaatko esimerkiksi kuudentena vai seiskana. Ero on ihan mitätön oikeastaan.

Esimerkiksi vuonna juuri tuo vuosi 2010. 5-10 pickeillä on varattu hyvin eritasoista pelaajaa. Erityisesti laitureissa, #5 ja #6 Niederreitter ja Connolly eivät ole olleet mitään häikäiseviä, vaikkakin Niederreitter alkaa päästä ihan hyvälle tasolle. Heidän jälkeensä varattu Skinner taas on rohmunnut kovasti tehopinnoja NHL-tasolla, ja tällä hetkellä vuoroilla #14 ja #16 menneet Schwartz ja Tarasenko ovat mielestäni selkeästi draftin parhaimmat laiturit. Pakistossakin on #3 overall Gudbransonia, #10 McIlrath, Fowlerit ja Gormleyt siitä perään, mutta tällä hetkellä kenties suurimman valuen pakeista omaa #37 overall pick, Justin Faulk. #47 overall Tyler Toffoli taas on ajanut kehityksessään ihan draftin parhaimmien laiturien joukkoon.

Tämäkin 2010 drafti kertoo nimenomaan siitä, että yleisissä listoissa olevat "best player available" ei todellakaan ole mikään paras vapaana oleva pelaaja. Skouttauksella on hemmetin paljon väliä. Jos esimerkiksi St. Louis Blues olisikin #14 ja #16 pickien sijaan omistanut #4 ja #5 ja ottaneet Tarasenkon ja Schwarzin tilalle Connollyn ja Niederreitterin, ei hyvältä näyttäisi.

Sama asia on nähtävissä myös 2011 ja 2012 (2013 ja eteenpäin on kyllä turhan aikaista puhua vielä oikein mitään). Esimerkiksi 2011 kärkikaksikko/kolmikko on jälleen selvä, RNH, Landeskog ja Huberdeau. Mutta sen jälkeen lähtee taas ihan täysin eri järjestykseen nykyinen arvo, mitä draftarvo oli. #4 Adam Larsson. Sieltä on selkeästi Dougie Hamilton ja Jonas Brodin ajaneet ohi. Toki heidän paikkansa kehittyä on kenties ollut parempi (Charat ja Suterit siellä mukana). #43 overall Brandon Saad on draftin ihan top-3 laiturivaraus.

2012 vaikuttaa hivenen erikoiselta varausvuodelta. Vähän on aikaista tästäkään kertoa muuta, kuin isoja suuntaviivoja. Hemmetisti oli pakkeja varattavana, ja varausjärjestys on ihan erilainen, kuin mitä heidän oikea arvonsa tällä hetkellä. Trouba on kenties tuon draftin paras puolustaja tällä hetkellä, ja meni #9. Sitten Olli Määttä, #22.

Mutta pääpointtina lieni se, että yleensä ihan top-3 kärkipickeja lukuunottamatta ei sieltä mitään tähtiä tule, tai jos tulee, niin ne ovat lähes yhtä todennäköisesti joku 10-20 overall varaus kuin siitä seuraava 4-10 overall. Ainakin siltä on muutamana viime draftina vaikuttanut. Erityisesti tuo pakkien kehittyminen on todella vaikea ennakoida. Siksi näitä Keithejä ja Letangeja tulee. Esim. myös 2008 draft, pakkien oikea varausjärjestys: (#3 overall) Doughty, Bogosian, Pietrangelo, Schenn, Myers, Teubert, Karlsson, Gardiner, Sbisa, Del Zotto, Cuma, Carlson, Voinov, Coloubef, Josi (#38 overall). Kyllähän tuo nykyarvon mittareilla kääntyisi aika pahasti. Doughty olisi nykyään edelleen varmaan kovin, mutta sitten siihen tulisi ehdottomasti Karlsson tuolta #15 overall, ja Josi kakkoskiekan keskivaiheilta. Pietrangelo toki olisi tuossa missä nytkin. John Carlson, Voinov myös noita late first/early second pickeja, jotka olisivat menneet aiemmin.

Näitä pakiston keikkauksia draftvuoden jälkeen ollaan nyt ihan lähivuosinakin nähty, 2013 Ristolainen menisi varmaan ennen Nursea nykyään, Shea Theodore #26 overall nousisi melkoisen paljon sijoituksia... 2014 Hurricaneskin saattaisi vaihtaa mielellään #7 overall Haydn Fleuryn #19 overall DeAngeloon, vaikka draftista ei ole kulunut edes vuotta.

Elikkäs, ylipäätään on ehkä liian kovat odotukset erityisesti näihin top-10 varauksiin ja se absoluuttinen lahjakkuuksien kärki (Doughtyt, Stamkosit, McDavidit yms.) on havaittavissa ja he menevät kärjessä, mutta sen parin-kolmen ensimmäisen pickin jälkeen on hyvin paljon väliä sillä, onnistutko löytämään sieltä sen oikean pelaajan. Tänäkin vuonna on tuo McDavid ja Eichel -kaksikko, mutta sitten tuleekin jo epävarmuutta siitä, ketä kannattaisi seuraavaksi ottaa. Tasaista on, ja on iso kömmähdys erityisesti näille juuri rebuildinginsa aloittaneille (Arizona, Toronto), mikäli floppaavat nyt näiden #3 ja #4 vuorojensa kanssa ja valitsevat esim. "braydenschennin", kun tarjolla olisi "ekman-larsson" tai "erikjohnsonin" kun tarjolla olisi "jonathantoews".
 

Abdel

Jäsen
Starsiltahan näitä näyttää löytyvän, Radek Faksa oli seuran ensimmäisen kierroksen varaus vuonna 2012, hänet varattiin #13. Tuolla 2011-2012 kaudella OHL:ssä vielä yli piste per peli, kahdella seuraavalla kaudella ei yltänyt edes ppg vauhtiin. Menneellä kaudella AHL:ssä 32 otteluun summasi tehot 4+6, eli ei ole ihan putkeen mennyt, kun Faksasta on kuitenkin odotettu tulosyksikön miestä.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Jos tarkastellaan vaikkapa vuosina 2000-10 numeroilla 4-6 varattuja pelaajia, niin pelaamalla tämän vuosikymmenen loppuun nykyisellä tasollaan Niederreiter olisi jo tehnyt sen verran komean uran, ettei erottuisi tuosta porukasta mitenkään erityisen negatiivisesti.

Tässäpä se ongelma juuri joukkueilla on, aivan kärjessä menevät suhteellisen valmiit NHL-tason pelaajat, joita ei kovin monta vuodessa ole. Sitten tulee seuraava ryhmä missä NHL-Joukkueet tekevät suurimat virheet. Tämä on ryhmä joka sijoittuu juuri ikäluokan terävimmän muutoman pelaajan kärjen jälkeen. Siellä valitaan näitä pelaajia jotka ovat kookkaina pelaajina pelanneet junnu sarjoissa "ok hyvin" ohi pienempien parempien pelaajien. Minusta suurimmat virhe varaukset sattuvat juuri ryhmään 4-15, jossa tuntuu tapahtuvan käsittämätön määrä virheitä joukkueille, kun yliarvostetaan kokoa. Jokseenkin kummallista, että NHL-Joukkueilla tuntuu olevan vaikeudet löytää ne oikeat pelaajat heti kirkkaimman kärjen jälkeen.

Esmerkikkinä tuo 2010 vuoden draftia pelkästään yksinään kun tarkkailin, niin aika monta parempaa pelaajaa kun Niederritter on luisunut hänen taakseen, kokonsa, ja ehkä Eurooppalaisuuden takia.

Tässä ei ole nyt tarkoitus lobata Nideraitteria hyvä pelaaja hän on, vaan yleisesti ihmetellä tuota NHL-joukkueiden puusilmäisyyttä. Ei ole Nideraitterin vika, että on varattu liian korkealla, ja tosiaan saattaa ollakkin jopa hyvä varaus kierrokselle 5 verrattuna muihin drafteihin. Tosiasia on kuitenkin, että kierroksella 5 ja siinä tuntumassa pitäisi onnistua varmaan muutakin kun perus ok pelaajia tai floppeja.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Voi myös olla, että 17-18-kesäisten pelaajien arvioiminen on käytännössä vaikeampaa kuin miltä se vuosia jälkikäteen kotisohvalta arvioita tehdessä vaikuttaa.

Ei ole koska minäkin aivan amatöörinä osaan tuon nähdä avaamalla sivuston nimeltä Elite Prospects. Detroit on ilmeisesti ainoa joukkue missä on tajuttu avata sama sivu.

koko teksti

Tämän kyllä allekirjoitan. Hyvin haettu oikeat pointit.
 

morukara

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Voi myös olla, että 17-18-kesäisten pelaajien arvioiminen on käytännössä vaikeampaa kuin miltä se vuosia jälkikäteen kotisohvalta arvioita tehdessä vaikuttaa.
Tämä. En muutenkaan allekirjoita sitä että varausikäiseltä voitaisiin "realistisesti odottaa" jotain ja jos tämä ei siihen yllä, on hän epäonnistunut kun ei ole lunastanut potentiaaliaan. Keskimäärin varausikäisen potentiaalia pystytään jotenkin arvioimaan, mutta vain keskimäärin. 18-vuotiaasta tehty analyysi on vain arvaus eikä yhtään mitään muuta. Ne arvaukset eivät määritä pelaajan potentiaalia. Ei sitä potentiaalia tiedä kukaan. Pelaajien kehityskaaret voivat olla niin erilaisia, ettei paria kärkivarausta lukuunottamatta pystytä arvaamaan riittävän isolla todennäköisyydellä että nämä pelaavat pitkän ja ansiokkaan uran.

Armiaan kohdistui melkoiset odotukset Suomessa vaikka varausnumero oli vasta toisen kymmenen puolivälissä. Vieläkin sitkeimmät odottavat hänestä huippumaalintekijää vain siksi että hän oli huippulupaus 16-18-vuotiaana. Tämä on se tavallinen ongelma näissä draft-keskusteluissa, eli nykyhetken sijaan tuijotetaan sitä vanhaa varausnumeroa. Ei Armiakaan tulevaisuutta enää pidä arvioida sen mukaan miltä se näytti 4 vuotta sitten.

Se arvioidaan nykyhetkellä saatavilla olevan tiedon perusteella, mikä on paljon enemmän kuin mitä varauskesänä oli. Siksi on tyhmää määritellä pelaajan onnistumistasoa varausnumeron ja varaushetkellä arvioidun potentiaalin mukaan. Ei tämän Juhannuksen säätäkään kukaan ennusta kahden viikon takaisilla tiedoilla kun parempaa tietoa on saatavilla. Drafti ei siis määritä pelaajan potentiaalia, vaan se on pelkkä arvaus siitä kyseisellä ajanhetkellä.

Isojen pelaajien tapauksessa tulevaisuuden ennustaminen voi olla vaikeaa koska nämä voivat dominoida junnusarjoissa ison kokonsa ja varhaisen kehityksensä takia. Pieni pelaaja taas voi dominoida junnuissa (ja isolla jäällä) taitonsa ja nopeutensa ansiosta, mutta ei pysty tekemään samaa isossa kaukalossa. Ei se ole automaattisesti pelaajan epäonnistumista jos hän ei pysty ottamaan sitä askelta jota varausnumeron perusteella häneltä odotetaan. Pelaaja on yleensä vain arvioitu väärin, ja se on draftissa normaalia.

Varauksia on analysoitu enemmänkin. Tässä linkki yhteen tutkielmaan:
http://myslu.stlawu.edu/~msch/sports/Schuckers_NHL_Draft.pdf

Siinä on tutkittu paljonko varatut pelaajat ovat pelanneet NHL-pelejä ja yritetty arvottaa varausvuorot. Tuostakin näkee miten epätodennäköistä on saada varattua pelaaja joka pelaa yli 200 NHL-peliä.

Tässä toinen linkki juttuun, jossa on keskitytty ekaan kierrokseen:
http://hockeyanalytics.com/2009/06/the-real-draft-lottery/

Sen mukaan ekan kymmenen varausvuoron jälkeen (sijoilla 11-30) varatuilla pelattujen pelien määrä ja pisteet ovat aikalailla samalla tasolla, eli ei ole juuri väliä pääseekö varaamaan vuorolla 11 vai 30. Vastaavasti ekan kierroksen jälkeisien varauksien tulevaisuudenkuvat eivät muutu paljon huonommiksi mentäessä kakkoskierrokselta seiskakierrokselle. Toiset seurat tosin ovat parempia poimimaan OK pelaajia myöhemmiltä kierroksilta kuin toiset.
 

Apheu

Jäsen
Siinä on tutkittu paljonko varatut pelaajat ovat pelanneet NHL-pelejä ja yritetty arvottaa varausvuorot. Tuostakin näkee miten epätodennäköistä on saada varattua pelaaja joka pelaa yli 200 NHL-peliä.

Täytyy tässä myös muistaa se, että jossain määrin noista ykköskierroksen varauksista automaattisesti odotetaan jotain ykköskorin ukkoja, sanotaan nyt vähintään ykkös-kakkoskentän tai kahden ensimmäisen puolustajaparin pelaajaa. Todellisuudessahan NHL-joukkuiden yhteenlaskettu kahden ensimmäisen kentän sekä pakkiparin yhteismäärä on 300. Ja kun nyt nopeesti katsoin, niin NHL Draft 2000 -lähtien alkaa olemaan nykypelaajia vielä hyvin NHL:ssä (on siellä Sedinit 1999 jne, mutta heitetään raja nyt tuohon 2000-vuoteen). Tämän vuoden jälkeen on siis ollut 14 draftia, joiden ensimmäisellä kierroksella on varattu yhteensä 420 pelaajaa. Eli onhan se nyt ihan järkiajattelulla selvä juttu, että ei tuolta ensimmäiseltä kierrokselta per vuosi kuin kourallinen, keskimäärin varmaan noin puolet pystyy vetämään sen pitkähtkön uran suurehkossa roolissa, eli olemaan "hyviä varauksia". Maalivahdeista nyt puhumattakaan, joissa onnistuneina varauksina pidetään kenties ainoastaan sitä hyvää uraa ykkösmaalivahtina pelaavaa, ja heitä on NHL:ssä kerrallaan se kolmisenkymmentä.

Näinpä sinänsä ymmärtää myös sen, että sieltä haetaan sellaisia kovia, isoja pelaajia, jotka kenties joskus ovat niitän kolmosketjun Saadeja, Killorneja ja Kreidereitä. Esimerkiksi Rangersin varaus 2010 eli Dylan McIlrath vaikutti tällöin erittäin kummalliselta, kun vapaana oli vielä Cam Fowlerkin. Mutta jälkikäteen olen ajatellut, että varmasti Rangersilla oli sellainen visio, että Cam ei ole tarpeeksi kova top-4 rooliin voittavaan joukkueeseen NHL:ssä. He tiesivät, että siihen ei myöskään ole McIlrathista, mutta tämä voisi olla erittäin hyvä palanen top-6 pakistoon, ilkeäksi peruspakiksi. Täytyy ymmärtää se, että ykköskierrokseltakin voi löytää joukkueeseen hyviä ns. syvyyspelaajia. Tietenkin näitä pelaajia on helpompi kerätä muualta, treidein, myöhemmiltä kierroksilta ja vapailta markkinoilta, mutta silti. Olen kyllä ylipäätään sitä mieltä, että esim. Crouset ja kumppanit ovat turhan ylhäällä nykyisissä 2015 Draft Rankingeissa, mutta olen alkanut ymmärtämään myös logiikkaa varata sitä kokoa ja voimaa ohi selvästi paremman offensiivisen potentiaalin. Tässäkin kyllä pätee se yksi asia, johon kaikki lopulta kulminoituu, pohti tässä mitä tahansa; draftaa se oikea pelaaja. Chicago juuri cupin voittaneena on kyllä tässä erinomainen. Osattiin draftata oikea taitopelaaja (Teräväinen), vaikka siinä olisi voitu ottaa esim. Scott Laughton voima/two-way hyökkääjänä. Sitten taas toisena vuonna mentiin voimahyökkääjällä (Saad), vaikka takana olisi ollut mm. Markus Granlund taitopelaajana. Ei varmaankaan olisi mitään Cupia juhlittu Laughton ja Ma. Granlund rosterissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös