Pisin Kääpiö 186cm
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kuulostaa tutulta tilanteelta, ihan kirjaimellisesti.Ei tarvitse olla mikään ”Matemaatikko Mutikainen”, että arjessa huomaa, että ihan sama, kuinka yrität antaa helpon vinkin johonkin, jos toinen ei asiaa sisäistä niin ei sitä voi myöskään muistaa jatkossakaan. Jos vaikka työkaveri kysyy, miten saan tähän seitsemäntoista prosenttia lisää ja sanot, että kerro se summa 1,17 laskimella niin ei sitä voi muistaa, kun ei koko laskua ja tavallaan koko asiaa ymmärrä. Ja niin on monessa muussakin asiassa kuin matematiikassa. Siinä ei paljon mitkään muistisäännöt auta, jos kaikki on lopulta irrallaan omasta ymmärryksestä.
Vuosien takainen kollegani oli pienen firman sihteeri, joka hoiti kaikenlaisia talon yleisiä asioita. Käytännöksi oli myös muodostunut, että hän vastasi yrityksen osto- ja myyntilaskutuksesta, ynnä muutamista pienelle yritykselle tavanomaisista talous- ja raportointirutiineista.
Kyseinen sihteeri totesi olevansa varmaan Suomen ainoa talousvastaava, joka ei ymmärrä prosenttilaskuista mitään. Muutaman kerran kävi ilmi, että tilanne oli todellakin näin traaginen. Onneksi useimmat asiat hoituivat muiden tekemien Excel-pohjien ym. avulla, jolloin riitti, että sihteeri syötti valmiit luvut paikalleen. Tämän hän yleensä osasi hyvin, mutta soveltaminen oli aina yhtä vaikeaa. Lopulta hän oli oivaltanut, kuinka pitää toimia, jos verottomaan hintaan pitää lisätä arvonlisävero, tai jos alvillisesta hinnasta pitää vähentää alv pois. Tästä huolimatta sihteeri saattoi olla vaikeuksissa, jos vastaava laskutoimitus piti tehdä eri luvuilla ja muussa kuin alv-kontekstissa. Hän oli tavallaan ymmärtänyt arvonlisäveron laskemisen mekaanisen periaatteen, ja osasi itsenäisesti laskea verolliset ja verottomat hinnat eri alv-kannoilla, mutta hän ei kyennyt soveltamaan oppimaansa muualla.
Kerran lounaspöydässä sihteeri kysyi tyyliin ”kuinka monta prosenttia hinta nousee, jos 50 rahaa maksaneen tuotteen uusi hinta on 150 rahaa”. Kun joku vastasi 200 prosenttia, niin sihteerin mielestä tämä ei voinut olla mahdollista, koska ”sata prosenttia on maksimi”. Oli kyllä käynyt joskus 70-80-lukujen taitteessa kauppaopistoa.