Huonot toimittajat vauhdissa

  • 1 156 844
  • 4 662

Paastainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP & 80-luvun HoNsU
Tapparan alivoima kehutaan maasta taivaaseen, vaikka syykin selviä jo otsikossa "alivoimaviisikko"-
Ensin ne toi kahvan liigaan ja nyt ne pelaa alivoimaa viidellä.. s..tana

Ainiin Jatkoajasta on kyse, ei ilta-lehti/sanomat.
 

Hande75

Jäsen
Suosikkijoukkue
LiverpoolFC, Jokerit, suomalaiset NHL:ssä ja Lauri
Mikä tuossa on niin väärin, kun Lauri L. laskee Metsolan mukaan alaotsikossaan. Totta on, että alivoima tiedostetaan useinmiten nelikon yhteistyöksi, mutta on maalivahdillakin kai jokin merkitys.
 
Iltalehti uutisoi kissankokoisin kirjaimin: "JUURI NYT! DN: Suomen armeijan käynyt mies sotii Ukrainassa"
En lukenut itse juttua, mutta jo otsikosta käy ilmi, että kyseessä on Carolus Löfroos, josta MTV3 teki juttua jo joku pari kuukautta sitten...
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Keskisuomalaisen toimittaja Roope Visuri saa minulta viikon Klikitzer-journalismipalkinnon artikkelillaan "Yllättävä tutkimustulos: Olut sopii liikunnan jälkeen paremmin kuin palautusjuoma".

Visuri osoittaa tinkimätöntä lehtimiestaitoa vertaamalla heti otsikkotasolla pro gradu -opinnäytetyötä tutkimukseksi. Se luonnollisesti herättää lukijassa uskottavuutta ja houkuttelee tekstin pariin. Tekstiin, joka iskee lukijan tajuntaan joka sanalla pajavasaran tavoin. Aineisto oli laaja - aihealueeseen perehdyttiin lukemalla Panimoliiton julkaisema, monta sanaa sisältävä tiedote tiedotefeedistä.

Herkäksi viritetty uutisnenä vainusi siitä kasvavan nopeasti jotain suurta. Uutisointipotentiaali laskettiin arvioimalla siitä loihdittavan nettiuutisen klikattavuus- ja somejakoaste. Uutiskynnys ylittyi kirkkaasti sadoilla klikkauksilla, somejaettavuuspontiaali oli huikea. Vain kissaulottuvuus jäi puuttumaan täydellisestä uutisesta.

Uutisvoitto ja Jaa-napin sini kirkkaana mielessään journalistimme tarttui sanaa kirjaimesta, otti aiheen pelottomasti haltuun muutamalla rivakalla copy-paste-liikkeellä ja loppu on silkkaa journalismin historiaa, samassa saunaseurassa Guttenbergin painokoneen ja ABC-kirian kanssa.

Lukijan "Wanha!"-kommentin pelko jätti pienen kiirekukkasen - artikkelista jäi uupumaan linkki tiedotteeseen ja sivumaininta tutkielman rahoittajatahosta. Eikä koko jutussa ole journalistin itse tuottamaa sisältöäkään kuin otsikossa. Mutta vallan vahtikoira ei voi katsoa peruutuspeiliin - mikään ei ole niin vanhaa kuin ampparit.comin kakkossivu!

www.panimoliitto.fi/oluen-hivenainepitoisuudet-palautusjuomien-tasolla/

www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/jyvaskylalaistutkimus-olut-on-hikoilun-jalkeen-erinomainen-palautusjuoma/1979952?pwbi=f5e4e8bc9251ec66eb434c1e5d588df4

Nimim. journalismin tasosta huolestunut.
 

Uncle Becker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Україна
Erittäin suuri peukku näin hienon uutisen uutisoijalle. Sana on hallussa. En kuitenkaa suostu uskomaan, että mitään epäilyttävää olisi tehty, vaan nautin olueni kuten ennenkin.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Uutisoinnista ja teemasta minulla ei sinällään ole pahaa sanottavaa - sisäinen päiviräsäseni ei siitä närkästynyt (liekö vielä sekaisin kolarista). Vedin humalakasvin nenääni kritiikin puutteesta ja lukijalle tekstin kautta luotavasta mielikuvasta. Toki kyseinen toimittaja tai lehti ei ole ikävä kyllä ainoa näin menettelevä. Ymmärrän toki taloudelliset realiteetit miksi näin toimitaan, mutta silti (naiivisti?) vanhana pieruna toivoisin etenkin sanomalehtien toimittajien pitävän kiinni edes muutamista ohjenuorista uutisointeja tehtäessään. Vai onko "sisällölle" oma koodistonsa jo nykyisin...poistun siis takaisin paperilehteä hypistelemään.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Keskisuomalaisen toimittaja Roope Visuri saa minulta viikon Klikitzer-journalismipalkinnon artikkelillaan "Yllättävä tutkimustulos: Olut sopii liikunnan jälkeen paremmin kuin palautusjuoma".

Iltalehden urheilutoimittaja Teemu "Nollauutinen" Stubin ilmoittautuu viikon Klikitzer-palkinnon saajaksi todellisella kohu-klik-wau-jutulla.

V*ttu, että ottaa päähän tämä journalismin syöksykierre. Ennen kaikkea ottaa päähän niiden (nyttemmin selvässä vähemmistössä olevien) toimittajien puolesta, jotka pyrkivät edelleen vaativaan ja laadukkaaseen journalismiin tänä klikismis-paskajournalismis-aikakautena.


EDIT: Poistin linkin, koska on turhaa tukea moista journalismia. Kyseessä kuitenkin kohu-uutinen dopingkäryistä Norjassa. Itse uutistekstissä toki paljastuu, että kyseessä oli kolme kuntourheilijaa, joista kaksi oli vetänyt epoa ja yksi steroideja.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Iltasanomat on tehnyt klikkihuoraamisesta jo taidetta. Tässä jutussa otsikkona on "Entistäkin rosnkimpaa: Kim Kardashian taas alasti lehdessä - ei peittele yhtään mitään". Tottakai kaikki pervot klikkaa kuola valuen alastomat kardashianit silmissä jutun auki. Jutussa ei kuitenkaan ole kuvia alastomasta Kardashianista, mutta linkki kyllä löytyy siihen alkuperäiseen lehteen (Daily Mail), joka kuvat on jullkaissut. Paitsi että kun sen alkuperäisen jutun klikkaat auki, niin saat virheviestin "Sorry, we can't find the page you are looking for". Eli ei löydy alastonta Kim Kardashiania tuosta linkistä. Eikä siitä linkistä siinä jutussa. Sanoinko jo, että klikkihuorausta.

Niin, itsehän klikkasin tuon sivun auki kun luulin siellä olevan jääkiekkoaiheisia uutisia..
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Hesarin netissä oli ihan sympaattinen juttu amerikkalaisvaarista joka työskenteli uransa huoltomiehenä mutta paljastui kuolemansa jälkeen miljonääriksi.

Rutiköyhäksi luultu talonmies olikin talouslehtien suurkuluttaja ja jätti jälkeensä miljoonaperinnön - Perinnöt - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Mark Aution (kääntämään) juttuun oli alun pitäen pujahtanut pieni virhe jonka Hesari oli kuitenkin asiallisesti korjannut mutta sittenkin...

Korjaus 6.2. kello 15.22: Phillip Brownin etunimi ei ole Stepson. Hän on Ronald Readin poikapuoli.

Onhan tämä ketju täynnä kaikenlaisia älyttömyyksiä mutta kyllä tämä aika masentavan kuvan "laatulehdenkin" nykytoimittajista antaa.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ei mitään käryä mistä tämä matami on julkisuuteen noussut.



Nokun muuten en huoraa niin pitäähän sitä jotenkin..
Kardashianin piti kaiketi olla jonkun realitysarjan tähtenä ja sitten hänen seksivideonsa päätyi julkisuuteen "vahingossa". Sen jälkeen häntä ja hänen takamustaan on seurattu julkisuudessa.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
HS pistää tänään parastaan (verkkoversion kolme "etusivuotsikkoa" 9.2.):

Näin 17-vuotias teinipoika perusti Suomen

Miksi helsinkiläinen ei saa suutaan auki bussissa? – Urbaani metsäläinen tunkee syliin ennemmin kuin pyytää tietä (pääuutinen)

55 annosta, joita pitää syödä Helsingissä

Näin.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Tekniikka ja Talous uutisoi tänään, että:
Hakkerit riehuivat Konecranesin tuotekehityskeskuksessa Hyvinkäällä - Tekniikka&Talous

Itse uutinen kokonaisuudessaan lainattuna:
Avoimella yhteistyöllä voi syntyä uusia ideoita teollisuusyrityksen liiketoiminnan ja tuotteiden kehitykseen, huomattiin viikonloppuna nostolaitteita valmistavan Konecranesin tuotekehityskeskuksessa Hyvinkäällä.

Nelisenkymmentä opiskelijaa ja sovelluskehittäjää kokoontui perjantaista sunnuntaille ideoimaan teollisen internetin ratkaisuja nostureiden hallintaan, kertoo uusi T&T Päivä.

Hyvinkäälle keräännyttiin linja-autolla perjantaina, ja taustapaketin jälkeen kehityshommiin ehdittiin perjantai-iltapäivästä alkaen.

Joukkueet pääsivät ohjelmoimaan kolmea erilaista sisätiloissa nosturia, joilla siirretään tavaraa esimerkiksi teollisuushalleissa.

Tietojenhallinnasta ja digitalisaatiostrategiasta vastaava johtaja Juha Pankakoski Konecranesista pitää viikonloppua menstyksenä.

Huikeaa, pidän uutista menstyksenä.
 
Suosikkijoukkue
Ikuiset sydämen jääriitteet. Elementti: Pimeä aine
Jatkoajasta arvoiseensa julkaisuun eli Aamulehteen ponnistanut Solmu Salminen tuottaa taas mehukasta sisältöä journalismin likasankoon:

Ilves-valmentajan itsehillintä petti – huusi kirosanoja otteluvalvojalle ja medialle
Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola menetti poikkeuksellisesti malttinsa karun JYP-tappion jälkeen keskiviikkona.

Tuokkola aloitti jo ottelun puntaroinnin huutamalla, ja juuri, kun valmentaja alkoi rauhoittua, näkökenttään asteli otteluvalvoja Mikko Suban. Tuokkolaa raivostutti JYPin viimeisen minuutin tasoitusmaali, joka hyväksyttiin videotarkistuksen jälkeen.

- Tuo herra saa kertoa sen, millä se kiekko oli maalissa. Se minua kiinnostaa ihan hitosti! Perustele, miten se kiekko oli maalissa! Tuokkola raivosi.

- Se näkyi kattokamerasta ihan kiistatta. Mennään katsomaan se video, otteluvalvoja vastasi.

- Mennään katsomaan! Sen pitää olla satakymmenenprosenttisesti maalissa! Sen on oltava! Äärettömän epäselvä tilanne, Tuokkola mouhosi.

- Missä kohtaa se oli sisällä? Kerro! Kerro näillekin! Nämä kirjoittavat lehteen, nämä haukkuvat minua joka päivä, Tuokkola jatkoi ryöpytystä.
Mehukas klikkiotsikko, mutta epäselväksi jäi, onko "hitosti" monikkomuotoinen kirosana. Melko säälittävää rääkymistä, voisi joku sanoa.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Sari Sirkiä-Jarva on toimittaja, joka on luultavasti enemmän kiinnostunut jääkiekkoilijoista kuin jääkiekosta. Sarizan kirjoittama otteluraportti illan ottelusta on otsikoitu "Hyvää syntymäpäivää Juha Metsola". Toki on annettava tunnustusta siitä, että jutun sisältö tulee esille jo ingressissä, mikä taitaa olla Yle urheilutoimituksessa nykyään harvinaista.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mennään ilman linkkiä, IS:n nettisivuilla kerrotaan Jaromir Jagrin siirrosta Florida Panthersiin.

Jutussa on kuva, kuvatekstillä "Jaromir Jagr." Kuvassa on kuitenkin Dainius Zubrus.

Varmaan tosi vaikea homma olisi taas pienellä panostuksella ollut löytää kuva niinkin nimettömästä henkilöstä, kuin Jagr on. Kuvan Zubrusilla on tuossa lähikuvassa naama suoraan kohti kameraa ja hihoissa sekä kypärässä loistaa pelinumero 8, ymmärrettävästi Jagrin pelinumero saati naamataulu eivät kovin monelle urheilusta kirjoittavalle ole tuttuja mistään yhteyksistä, eli ei näistäkään ole voinut huomata virhettä.

No voi itku, ne löysivät Jagrin kuvan nyt jostain ja korjasivat tilanteen.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Menköön vaikka tänne.

Kuhta on entisenä HIFK-pelaajana lähimpänä suomalaiskiekon perinteitä, sillä helsinkiläisseura on SM-liigakartan perinteikkäin. IFK-ikoni on tyytyväinen saamastaan kohtelusta, mutta samaan aikaan sanoo koko toiminnan olevan Suomessa lapsenkengissä verrattuna Pohjois-Amerikkaan.

Tällaista runoutta kirjoittaa Yle-jonne Teemu Tammilehto.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös