ifota kirjoitti:
1. Miten play-off rahojen pitäminen itsellä lisää seurojen panostusta play-off'seihin pääsyyn? ( )
2. Mielipiteeni on siis, että PO-rahojen seuroille suoraan meneminen todennäköisesti kasvattaisi seurojen keskinäistä taloudellista kuilua joka ei ole liigan etu. Rahamäärä pysyisi vakiona, mutta jako siis muuttuisi. Tällä perusteellahan Lintumäki ajaa (ehkä sosialistisin keinoin) siis myös SM-liigan etua.
1. Jos seura ei mene playoffeihin, se ei saa playoffeista pääsylipputuloja. Hallin koosta riippuen bruttotulot voivat olla esimerkiksi kahdeksalta playoffien kotiottelulta 1 000 000 eurosta (á 5 000 henkeä, lipput 25 €) aina jonnekin 1 800 000 euroon (á 9 000 henkeä, liput 25 €). Jos lasketaan seuran osuudeksi 50 prosenttia brutosta, puhutaan 500 000 - 900 000 euron menetetyistä tuloista, jos playoffeihin ei päästä. Tämä lisää 100 prosenttisen varmasti panostusta joukkueen rakentamiseen ja vahvistusten hankintaan. Nyt tuloksella on merkitystä. Viittaan tässä edelleen Ruotsin malliin, joka on osoittanut toimivuutensa muutenkin kuin vain playoffien yleisötulojen osalta. SM-liigan malli (= a) playoffit liigalle ja b) kukin seura ajaa omaa etuaan) taas on johtanut siihen, että liiga on tällä hetkellä mutasarjaa Euroopassa. Ei tämä voi olla niin vaikea ymmärtää?
2. Playoff-rahojen meneminen seuroille pakottaisi kaikki seurat satsaamaan laatuun. Syntyisi todellista kilpailua, koska nyt olisi vihdoin panosta. Jos joku luulee, että pelkkä urheilullinen panos riittää ammattilaisseuroissa, hän on valitettavasti siinä ajassa, jolloin Mäntyranta hiihti puusuksilla. Tänä päivänä SM-liigassa on periaatteessa tietyille seuroille aivan sama, ovatko ne kuudes vai kolmas. Avaamalla ovi todellisella kilpailulle (= a) playoff-tulot seuroille ja b) liiga auki) luodaan vihdoin yritystoimintaa ja samalla uusia työpaikkoja.
Oma mallini tästä (löytyy ao. ketjusta Jatkoajassa) on se, että seurojen osuutta kasvatetaan siten, että jatkossa osa playoffien tuloista menee liigalle. Sopiva määrä voisi olla 30-50 % nettotuloista. Seurat saisivat siis kulut + selvän palkkion menestyksestään.
Toki voidaan jatkaa sillä tiellä, joka pitää kaikki köyhinä.
Mutta jos vihdoin ei tunnusteta sitä, että tämä tie on johtanut SM-liigan rappiolle, niin se on tosiasioiden kieltämistä. Varsinkin kun Ruotsin malli tuossa vieressä toimii erinomaisesti SM-liigan malliin verrattuna. Ja korostan sitä, että kyseessä on SM-liigan muuttaminen Ruotsin tapaan kokonaisbisnekseksi. Siinä liigalla on keskeinen rooli, jota seurat hyödyntävät ja saavat rahat itselleen. Kyse ei siis ole yksin playoffien tulonjaosta.
HPK:n johdon ja samalla liigan voimamiehen Lintumäen näkökulma
tässä asiassa on mielestäni totaalisen väärä.