HPK:n juniorit kaudella 2010 - 2011

  • 27 091
  • 55

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Hämeenlinnan Lyseon lukio voitti eilen Tampereella Suomen lukioiden mestaruuden. Hämeenlinnalainen jääkiekon juniorityö tuottaa tulosta tälläkin saralla. Arvostettua lukioiden mestaruutta oli tavoittelemassa korkeatasoisia joukkueita mm. pääkaupunkiseudulta, Porista ja Tampereelta. Hämeenlinnan lukion pelaajat ovat HPK:n A- ja B-junioreita. Valmennuksesta ovat vastanneet HPK:n A-nuorten päävalmentaja Antti Pennanen ja B-juniorivalmentaja O-P Yrjänheikki. Hämeenlinnalainen A- ja B-junioreiden taitokiekkoon (kiekotteluun) perustuva pelitapa on yhteneväinen, joten sama pelisysteemi oli hämeenlinnalaisten etuna lukioiden turnauksessa.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Hämeenlinnan Lyseon lukio voitti eilen Tampereella Suomen lukioiden mestaruuden. Hämeenlinnalainen jääkiekon juniorityö tuottaa tulosta tälläkin saralla. Arvostettua lukioiden mestaruutta oli tavoittelemassa korkeatasoisia joukkueita mm. pääkaupunkiseudulta, Porista ja Tampereelta.

Onnea vaan Hämeenlinnan lukiolaisille. Sen verran kysyisin siffalta, että kun hypetät tätä arvostettua lukioiden mestaruutta, niin kertoisitko missä ympyröissä tämä on niin arvostettu? Itse kuulin tuollaisesta turnauksesta nyt ensimmäistä kertaa.

Tottakai tuollaisissa turnauksissa pikkukaupunkien lukioilla on vahva etu, koska uskon, että esimerkiksi Helsingissä Jokerien ja HIFK:n lukioon menevät juniorit jakautuvat useisiin eri lukioihin, koska niitä on kaupungissa yli 30.

Hämeenlinnassa lukioita on vain kolme. Ja koska lyseossa on urheilulinja, vetää se luonnollisesti kiekkoilijoita - varsinkin, kun pikkukaupungissa välimatkatkin ovat niin pieniä, että sijainninkaan perusteella kukaan urheilija ei joudu valitsemaan toista koulua. Sen takia tällaisen turnauksen perusteella ei kannattaisi vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä hämeenlinnalaisen juniorityön erinomaisuudesta.

Siffa tosin kuitenkin jonkun aasinsillan kautta näkee tämän lukiomestaruuden HPK:n B-junnuja valmentavan Petteri Sihvosen ansioksi ja hänelle merkittäväksi meriitiksi :D
 

PJx

Jäsen
En ole ihan varma mikä turnaus tuo nyt loppujen lopuksi oli. Käsittääkseni mestaruudesta kisasivat "urheiluoppilaitokset". Esimerkiksi Tampereen joukkue oli koottu Sammon lukion ja taitokeskuksen pojista (+ muut, joissa on "urheiluluokkia") (siis urheiluluokkien poikia?) ja pojat pelasivat taitokeskuksen paidoissa.

Sinänsä käsittääkseni esimerkiksi Sammon urheiluluokilta ei edes käsittääkseni pystyisi kasaamaan täyttä joukkuetta, joten, oli nimi mikä hyvänsä, niin kysymys oli jostain muusta.

Oli Hämeenlinnan jengi koottu millä perusteella hyvänsä, hieno suoritus, että Hämeenlinnasta löytyy tarpeeksi kriteerit täyttäviä pelaajia ja vieläpä ihan hyvä-tasoisia kavereita. Ainakin Tampereella iso osa on jättänyt koulunkäyntinsä tai on muissa kouluissa, joten molemmat joukkueet tarvittiin.

Toki esimerkiksi tamperelaiset pojat eivät tainneet vielä viikonloppuna tietää koko turnauksesta "mitään" ja tulivat karkeloihin ilman ensimmäisiäkään jää-reenejä (kaverit ainakin 4:stä eri pelityylin joukkueesta). Jos pääkaupunkiseudulla oli sama meininki, niin siinä tuli hieman tasoitusta muille.

Yleisesti ottaen pääkaupunkiseutu oli niin hyvin edustettuna, että tuloksista huolimatta, pääkaupunkiseudun junnutyö näyttäisi olevan hyvällä mallilla. Peukkua siihen suuntaan.

EDIT: Seuraavaa viestiä kommentoisin sen verran, ettei ainakaan Tampereen joukkue koostunut pelkistä lukiolaisista vaan mukana oli muitakin urheiluluokkalaisia. Lisäksi siellä pelattiin eikä pelailtu ja pelaajat olivat ihan hyvän tasoisia. Ainakaan paikallisilla (Tamperelaisilla) B-junnujoukkueilla olisi tuskin karkeloissa kärkisijoista kamppailtu paremmasta yhtenäisyydestä huolimatta, pikemminkin päinvastoin.
 
Viimeksi muokattu:
Kyseessähän nyt on lähinnä pilipali-turnaus, jossa otetaan mittaa urheilulukioista hyvän mielen palkinnolla. Mukaan lähtee ne, joita pelailu kiinnostaa. Ja korostaen sanaa pelailu.
Toki onhan tuo tietyllä tavalla tasonmittausta ja hyvää harjoitusta yksilötasolla kun yhtenäistä pelityyliä ei ole.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Siffa tosin kuitenkin jonkun aasinsillan kautta näkee tämän lukiomestaruuden HPK:n B-junnuja valmentavan Petteri Sihvosen ansioksi ja hänelle merkittäväksi meriitiksi :D

Taas ihmeellinen kommentti mirasanelta. En kirjoittanut Petteri Sihvosesta yhtään mitään, joten lopeta tuo jatkuva vääristelysi minun kirjoituksistani.

Kerroin, että Hämeenlinnan Lyseon lukion valmentajina toimivat HPK:n A-junioreiden päävalmentaja Antti Pennanen ja B-junioreiden valmentaja O-P Yrjänheikki. Antti Pennanen on lähivuosien ansioitunein juniorivalmentaja HPK:ssa, mm. valmensi toissa vuonna HPK:n B-juniorit hopealle. Yrjänheikki on pitkäaikainen K-Vantaan junioripäällikkö, joka oli kouluttamassa paljon junioreita pääkaupunkiseudun SM-liigajoukkueiden pelaajiksi. Yrjänheikki toimii nyt toista vuotta HPK:n juniorivalmennuksessa. Viime vuodelta hänellä on ansiolistallaan B-junioreiden SM-hopea. Olen varma, että niin Pennanen kuin Yrjänheikkikin tullaan näkemään lähivuosina SM-liigavalmentajina. He ovat molemmat peliä ja sen pelikirjoja kehittäviä innovatiivisia valmentajia. Yksi esimerkki nykyisen pelisysteemin yhteensovittamisesta ja toimivuudesta oli juuri tuo oppilaitosten mestaruus Tampereella. Esim. mirasanen kannattaman Saipan juniorityö on mennyt rajusti alaspäin samaan aikaan, kun HPK on satsannut ansiokkaasti junioreiden kasvattamiseen.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Olen varma, että niin Pennanen kuin Yrjänheikkikin tullaan näkemään lähivuosina SM-liigavalmentajina.
Tunnut olevan sen verran varma kaveri ja hyvin perillä HPK:n juniorivalmentajista, että ihan mielenkiinnosta kysyn; mitä mieltä olet Petteri Sihvosen mahdollisuuksista SM-liigan valmentajamarkkinoilla lähivuosina?

He ovat molemmat peliä ja sen pelikirjoja kehittäviä innovatiivisia valmentajia.
Ei taida sellaista valmentajaa löytyä, joka ei oman joukkueensa pelitapaa ja –taktiikkaa kehitä johonkin suuntaan. Kiekkokaukalossa harva asia pysyy vakiona, joten tilanteisiin on reagoitava, joskus nopeastikin. Innovatiivisuus yksinään ei ole mikään hyve, eikä takaa pelaajamateriaalin parasta mahdollista hyödyntämistä tai pelaajien kehittymistä. Huipputasolla valmentaminen vaatii valmentajalta paljon eri ominaisuuksia, pelkällä pelikirjan piirustelulla ei välttämättä lehtimiestä pitemmälle pötkitä.

Yksi esimerkki nykyisen pelisysteemin yhteensovittamisesta ja toimivuudesta oli juuri tuo oppilaitosten mestaruus Tampereella.
Olitko kenties seuraamassa pelejä, kun pystyt tällaisen johtopäätöksen tekemään?

Esim. mirasanen kannattaman Saipan juniorityö on mennyt rajusti alaspäin samaan aikaan, kun HPK on satsannut ansiokkaasti junioreiden kasvattamiseen.
Olen kuullut että Lappeenrannassa jääolosuhteet, resurssit ja joukkueen heikko vetovoima ovat omalta osaltaan olleet esteinä juniorityön kehittämiselle ja menestykselle. Hämeenlinnassa tilanne taitaa kaikilta osin olla parempi.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Ei taida sellaista valmentajaa löytyä, joka ei oman joukkueensa pelitapaa ja –taktiikkaa kehitä johonkin suuntaan. Kiekkokaukalossa harva asia pysyy vakiona, joten tilanteisiin on reagoitava, joskus nopeastikin. Innovatiivisuus yksinään ei ole mikään hyve, eikä takaa pelaajamateriaalin parasta mahdollista hyödyntämistä tai pelaajien kehittymistä. Huipputasolla valmentaminen vaatii valmentajalta paljon eri ominaisuuksia, pelkällä pelikirjan piirustelulla ei välttämättä lehtimiestä pitemmälle pötkitä.

HPK:n A- ja B-junioreiden pelitapaan on käynyt tutustumassa (videoimassa) muiden SM-liigajoukkueiden valmentajia. Erkka Westerlund kehitti jo viime vuonna Kiekkoreippaan B-junioreille HPK:ta vastaan pelitavan, jolla HPK:n täysin muiden joukkueiden käyttämistä pelisysteemeistä poikkema pelitapa saataisiin eliminoitua. Erkan poikahan pelasi viime vuonna Kiekkoreippaan B-junioreissa ja tänä vuonna sen A-junioreiden ykköskentän laiturina. Tiedän myös, että muidenkin huippuvalmentajien/-pelaajien poikia pelaa B- ja A-juniorijoukkueissa ja HPK:n ennen Suomessa juniorijoukkueilla käyttämätön pelisysteemi pyritään eliminoimaan. Kaudesta tulee erittäin mielenkiintoinen.

Toistan vielä, että minä olen kirjoittanut Hämeenlinnan Lyseon lukion valmentajista Antti Pennasesta ja O-P Yrjänheikistä. He ovat tehneet arvokasta tuota juniorisaralla. Kaiken perustana ovat HPK:n A- ja B-junioreiden samankaltaiset, huolellisesti ja ajan kanssa suunnitellut pelisysteemit sekä harjoitukset, joissa harjoituksesta toiseen syksystä kevääseen toistetaan pelisysteemiä, joka perustuu taitokiekkoon, kiekotteluun ja pelivälineen hallintaan. Erityisesti nuoret pakit saavat hyvää kiekollista taitoa lisää, kun paineen alla omassa päädyssä pyritään kiekon hallinnalla ja syöttelyillä omille pitämään kiekko omalla joukkueella.

Olet pahasti ulkona HPK:n juniorikiekkoilun tavoitteista ja niiden toteuttamisista, jos luulet, että siellä pelkästään piirustellaan pelikirjoja. Junioripäällikkönä toimii yksi Suomen parhaista pelikirjaexperteistä eli Timo Lehkonen, jolla on varmasti näppinsä pelissä, kun uutta HPK-laista peli-ilmettä on kehitetty. Lehkosen veljekset tunnetaan siitä, että vaatimustaso harjoituksissa on erittäin korkea, joten pilkallinen vain "piirustelu"-arviosi meni nyt niin pieleen kuin pieleen voi mennä.
 
Viimeksi muokattu:
Erkka Westerlund kehitti jo viime vuonna Kiekko-Reippaan B-junioreille HPK:ta vastaan pelitavan, jolla HPK:n täysin muiden joukkueiden käyttämistä pelisysteemeistä poikkema pelitapa saataisiin eliminoitua. Erkan poikahan pelasi viime vuonna Kiekko-Reippaan B-junioreissa ja tänä vuonna sen A-junioreiden ykköskentän laiturina.

Kovasti on poika kehittynyt kesän aikana jos/kun viime kauden Reippaan B:n nelosketjun hyökkääjästä on leivottu täksi kaudeksi A:n ykkösketjun hyökkääjä. Tai sitten lahtelaisten joukkueessa on käynyt kova kato.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Olet pahasti ulkona HPK:n juniorikiekkoilun tavoitteista ja niiden toteuttamisista, jos luulet, että siellä pelkästään piirustellaan pelikirjoja.
En minä tällaista ole väittänyt. Väsyttää vain tämä pelikirjan korostaminen, kun puhutaan hyvistä ja huonoista valmentajista. Käytettävissä oleva pelaajamateriaali luo useasti rajoituksia eri taktiikoiden/systeemien menestykselliseen toteuttamiseen. Tästä syystä olisi paljon mielekkäämpää arvioida/arvostella sitä, onko kyseisen valmentajan käyttämä pelitaktiikka sopivin kyseiselle joukkueelle, kuin sitä millainen se pelitaktiikka itsessään on. Ja kaikkihan tapahtuu suhteessa kulloiseenkin vastustajaan.

HPK:n B-junnujen pelaajamateriaali oli ainakin viime kaudella suhteessa useisiin vastustajiin sellainen, että se mahdollisti kiekkokontrolliin perustuvan taktiikan käyttämisen menestyksellisesti. Yksinkertaisesi heiltä löytyi tarpeeksi pelaajia, jotka pystyivät nopeudellaan ja kiekollisilla taidoillaan voittamaan aikaa ja tilaa pelin rakentamiseen. Voisi kuvitella ettei kyseisen pelikirjan valjastaminen esim. tämänhetkisen SM-liigajengi Tapparan käyttöön olisi kovinkaan menestyksekästä.

Toisen joukkueen pelitaktiikkaa (tai pelikirjaa) on helppo arvostella heikoksi/vanhanaikaiseksi ohittamalla täysin ne realiteetit mistä se kumpuaa.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Tästä syystä olisi paljon mielekkäämpää arvioida/arvostella sitä, onko kyseisen valmentajan käyttämä pelitaktiikka sopivin kyseiselle joukkueelle, kuin sitä millainen se pelitaktiikka itsessään on...
Jos minulta kysytään niin tuo on kyllä niin kaukana pitkäjänteisestä toiminnasta kuin vain olla ja voi. HPK on päättänyt ruveta nimenomaan pitkässäjuoksussa kehittämään myös niitä ei niin hyviä pelaajia peluuttamalla heillä taktiikkaa joka pakottaa pelaajat kehittymään siellä kentällä.

Kyllähän jollain jämäporukallakin voidaan saada tuloksia aikaiseksi pelaamalla räkäkiekkoa, jossa taktiikkana on enemmän vastustajan rikkominen ja oman alueen sumputtaminen, kuin jääkiekon pelaaminen.

Sanomalla pelitaktiikan olevan riippuvainen joukkueen materiaalista kun kyseessä on B ja A juniorit, olisi aivan turha toivoa pelaajia jotka nousisivat tulevaisuudessa parrasvaloihin SM-liigan puolella. Nyt sen sijaan joukkueilla on taktiikka jossa nimenomaan kaikki pelaajat kehittyvät ja tämä ainakin minun mielestäni on se juoniori valmennuksen tehtävä, kehittää pelaajia ja poistaa heidän heikkouksiaan, ei peluuttaa heitä vain vahvuuksien mukaan. Kalpa teki tämän saman SM-liigassa, HPK tekee sen vain siellä missä se on huomattavasti helpompaa ja missä sen tekeminen ei aiheuta vuosien taaperrusta konkurssin partaalla.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Taas ihmeellinen kommentti mirasanelta. En kirjoittanut Petteri Sihvosesta yhtään mitään, joten lopeta tuo jatkuva vääristelysi minun kirjoituksistani.

Jos nyt tarkkoja ollaan, niin sanoit....

Hämeenlinnalainen A- ja B-junioreiden taitokiekkoon (kiekotteluun) perustuva pelitapa on yhteneväinen, joten sama pelisysteemi oli hämeenlinnalaisten etuna lukioiden turnauksessa.

Jos olisit paremmin asioista perillä, tietäisit, että Petteri Sihvonen on nykyään löytänyt valmennustaidoilleen sopivan sarjatason ja valmentaa HPK:n B-junnuja. Eli jos hehkutat lukiomestaruuden johtuvan A- ja B-juniorijoukkueiden pelitavasta, liittyy se aika olennaisesti näiden joukkueiden valmentajiin. P.Sihvonnen nyt vain sattuu olemaan toinen näistä.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Täydellinen vastaus BlackWolfilta, joten minun ei tarvitse puuttua siihen, mikä on pitkäjänteisesti harjoitellun pelisysteemin vaikutus pelaajien kehittymiselle ja pelisuorituksille. Jukka Jalosen HPK-mestaruus oli tästä oiva esimerkki ja HPK:n juniorit jatkavat Timo Lehkosen johdolla hyväksi koetulla tiellä.

Mirasane toi ja tuo jatkuvasti Petteri Sihvosen nimen esille, mutta se on Saipa-kannattajan ikioma murhe, joten jääköön tähän. Minä olen kirjoittanut Antti Pennasesta ja O-P Yrjänheikistä, joista kuullaan vielä SM-liigatason valmentajina.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
Minä olen kirjoittanut Antti Pennasesta ja O-P Yrjänheikistä, joista kuullaan vielä SM-liigatason valmentajina.

Ja tuo erottaakin heidät Petteri Sihvosesta. Siinä olet oikeassa.

Mutta lopetan tämän keskustelun osaltani tähän ennen kuin karkaa kokonaan offtopiciksi.
 

lexberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mike Green
Erkka Westerlund kehitti jo viime vuonna Kiekkoreippaan B-junioreille HPK:ta vastaan pelitavan, jolla HPK:n täysin muiden joukkueiden käyttämistä pelisysteemeistä poikkema pelitapa saataisiin eliminoitua. Erkan poikahan pelasi viime vuonna Kiekkoreippaan B-junioreissa ja tänä vuonna sen A-junioreiden ykköskentän laiturina. Tiedän myös, että muidenkin huippuvalmentajien/-pelaajien poikia pelaa B- ja A-juniorijoukkueissa ja HPK:n ennen Suomessa juniorijoukkueilla käyttämätön pelisysteemi pyritään eliminoimaan. Kaudesta tulee erittäin mielenkiintoinen.

Niin, Erkan pojista Tomas pelasi viime vuonna Reippaan B-junioreissa keskushyökkäjänä ja laidassa ja tällä kaudella Vierumäki A-junioreissa, kakkosen tai kolmosen sentteriä. Niklas oli viime vuonna Pelicans A-junnuissa. Se niistä pojista.
 

Stultus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan LämyAkat
Jos minulta kysytään niin tuo on kyllä niin kaukana pitkäjänteisestä toiminnasta kuin vain olla ja voi.
Sehän nyt riippuu täysin tilanteesta. Eikä joukkueelle parhaiten sopivan pelityylin käyttäminen läheskään kaikissa tapauksissa tarkoita pitkäjänteisyyden merkittävää laiminlyöntiä. Menestyvä joukkue dominoi usein kiekollisia tapahtumia, mikä tarjoaa pelaajistolle enemmän onnistuneita toistoja.

Sitä paitsi pelityyli, jonka uskotaan parhaiten kehittävän pelaajia pitkällä tähtäimellä, saattaa loppujenlopuksi paljastua ihan muuksi jos pelaajat eivät kykene sitä tehokkaasti toteuttamaan. Tällainen pelityyli voi heikon menestyksen aiheuttamana johtaa turhautumiseen, sisäisiin ristiriitoihin, yleisen harjoittelumotivaation alenemiseen ja lopulta jopa valmentajan pätevyyden kyseenalaistamiseen.

HPK on päättänyt ruveta nimenomaan pitkässäjuoksussa kehittämään myös niitä ei niin hyviä pelaajia peluuttamalla heillä taktiikkaa joka pakottaa pelaajat kehittymään siellä kentällä.
Ymmärrän asianlaidan. Tarkoitukseni ei ollut hyökätä HPK:n junioritoimintaa vastaan, vaan kummastella tätä Playbook-jumalointia.

Sanomalla pelitaktiikan olevan riippuvainen joukkueen materiaalista kun kyseessä on B ja A juniorit, olisi aivan turha toivoa pelaajia jotka nousisivat tulevaisuudessa parrasvaloihin SM-liigan puolella.
Oli pelaajamateriaali millainen tahansa, mahdollistaa se silti erilaisten variaatioiden käyttämisen, usein jopa tehokkaasti. Uskon, että käytettävissä oleva kokoonpano ja kulloinenkin vastustaja vaikuttavat pelitaktiikkaan myös HPK:ssa, sillä voitosta sitä myös siellä pelataan. Mikäli joukkueen kaksi kärkisentteriä ovat sairastuvalla, pakottaa se varmasti tekemään muutoksia pelitapaan.

Huippulupaukset, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti 30 tuntia viikossa menevät eteenpäin, piirtelevät valmentajat fläppitaululle sitten melkein mitä tahansa. Se pelaajan omatoiminen tekeminen ja asioihin suhtautuminen on kuitenkin se selvästi tärkein asia.

Nyt sen sijaan joukkueilla on taktiikka jossa nimenomaan kaikki pelaajat kehittyvät ja tämä ainakin minun mielestäni on se juoniori valmennuksen tehtävä, kehittää pelaajia ja poistaa heidän heikkouksiaan, ei peluuttaa heitä vain vahvuuksien mukaan.
Kun pelaajat pelaavat vahvuuksiaan hyödyntäen, he usein pääsevät paremmin peliin sisälle ja osallistumaan kiekolliseen peliin. Kentällisen ollessa vahvasti pelissä sisällä, sen toimintaa on helpompi hienosäätää ja ohjata monipuolisempaan suuntaan. Pelaajan vahvuuksien kehittäminen on myös tärkeää, mikäli kentällä ei haluta viilettävän kymmentä Juha Lind -kloonia.

minun ei tarvitse puuttua siihen, mikä on pitkäjänteisesti harjoitellun pelisysteemin vaikutus pelaajien kehittymiselle ja pelisuorituksille.
Slurp, slurp. Minkälainen vaikutus Teemu Rautiaisen, Robert Leinon ja Ville Järveläisen virtuositeetilla oli siihen, että HPK:n B-junnut ylipäätänsä selviytyivät SM-sarjaan viime kaudella?
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Sitä paitsi pelityyli, jonka uskotaan parhaiten kehittävän pelaajia pitkällä tähtäimellä, saattaa loppujenlopuksi paljastua ihan muuksi jos pelaajat eivät kykene sitä tehokkaasti toteuttamaan. Tällainen pelityyli voi heikon menestyksen aiheuttamana johtaa turhautumiseen, sisäisiin ristiriitoihin, yleisen harjoittelumotivaation alenemiseen ja lopulta jopa valmentajan pätevyyden kyseenalaistamiseen.

Näinkin voi luonnollisesti käydä. HPK:n junioriorganisaatiossa ainakin A- ja B-junioreiden käyttöönottama pelitapa on tuottanut parin viimeisen vuoden aikana yllättävän kovan tuloksen. Joukkueiden kaikki pelaajat ovat oppineet uuden pelisysteemin lukuisten harjoitusten tuloksena. Se vaatii pitkäjänteisyyttä ja uskoa omaan pelitapaan ja toistoja, toistoja, toistoja.

Ymmärrän asianlaidan. Tarkoitukseni ei ollut hyökätä HPK:n junioritoimintaa vastaan, vaan kummastella tätä Playbook-jumalointia.

Niin. Sinä kirjoitit vähättelevästi pelikirjojen piirtelyistä. Pelikirjat on ensin huolellisesti ja monien palavereiden tuloksena kirjoitettava. Sen jälkeen alkaa vasta se arjen harjoittelu niin, että pelisysteemi syöpyy automaattiseksi toiminnaksi jäällä jokaisella pelaajalla. Mistä pelikirja-jumaloinnista sinä puhut? Vähätteletkö pelikirjojen vaikutusta jääkiekossa?

Oli pelaajamateriaali millainen tahansa, mahdollistaa se silti erilaisten variaatioiden käyttämisen, usein jopa tehokkaasti. Uskon, että käytettävissä oleva kokoonpano ja kulloinenkin vastustaja vaikuttavat pelitaktiikkaan myös HPK:ssa, sillä voitosta sitä myös siellä pelataan. Mikäli joukkueen kaksi kärkisentteriä ovat sairastuvalla, pakottaa se varmasti tekemään muutoksia pelitapaan.

Kun kärkisentterit loukkaantuvat, on joukkueen jatkettava entisten tiukemmin sovitun pelisysteemin noudattamista. Mitään muutoksia ei pelitapaan tehdä. Opittu pelisysteemi on suuri tuki jokaiselle joukkueen pelaajalla ja sitä toteutetaan pelistä toiseen. Muutoksia pelitapaan tehdään sen sijaan silloin, kun vastustajat tarkan seurannan ja pohdinnan jälkeen suunnittelevat pelisysteemin, jolla pyrkivät estämään oman joukkueen pelitavan mukaisen pelin. Näin kävi viime kaudella mm. Erkka Westerlundin ohjeiden (Kiekkoreipas) sekä Porin Ässien valmentajien toimesta.

Huippulupaukset, jotka harjoittelevat tavoitteellisesti 30 tuntia viikossa menevät eteenpäin, piirtelevät valmentajat fläppitaululle sitten melkein mitä tahansa. Se pelaajan omatoiminen tekeminen ja asioihin suhtautuminen on kuitenkin se selvästi tärkein asia.

Huippujen tulee toimia juuri näin. Omatekeminen toiminta koko pelaajauran ajan lisättynä joukkueharjoituksiin on välttämätöntä huipulle pääsemiseksi. Pelikirjat ja niiden pelisysteemien tunnollinen harjoittelu auttaa niin huippuja kuin varsinkin huippujen takana tulevien pelaajien kehittymistä.

Slurp, slurp. Minkälainen vaikutus Teemu Rautiaisen, Robert Leinon ja Ville Järveläisen virtuositeetilla oli siihen, että HPK:n B-junnut ylipäätänsä selviytyivät SM-sarjaan viime kaudella?

HPK:n B-juniorit joutuivat käymään pitkän tien päästäkseen SM-sarjaan. Syksyllä joukkue oli Vaasan Sportin ja KooVeen tasoinen. Pelisysteemin sinnikkään sisäänajon tuloksena onnistui HPK voittamaan ristiinkarsinnoissa Mika Niemisen valmentaman KooVeen. Ilves ja Tappara veivät niinkuin Oulun Kärpätkin syksyllä HPK:ta. Kauden aikana HPK ajoi näiden kaikkien ohi. Kukaan ei olisi uskonut, että HPK päätyisi keväällä peräti finaalijoukkueeksi. Näin kuitenkin kävi. Teemu Rautiainen ja Ville Järveläinen pelasivat pääosin HPK:n A:ssa, mutta olivat B:n peleissä tuikitärkeitä vahvistuksia. Yhteinen pelisysteemi mahdollisti näiden ikäluokkansa huippujen sisääntulon B:n käyttämään pelisysteemiin. Robert Leino, Heikki Liedes ja Henri Allen nousivat B:stä tämän kauden ikäluokkansa maajoukkuepelaajiksi.
 

PJx

Jäsen
Kukaan ei olisi uskonut, että HPK päätyisi keväällä peräti finaalijoukkueeksi. Näin kuitenkin kävi.
Höpö höpö, ainakin minä kirjoitin jo karsintasarjan aikana, ennustuksen, että HPK:sta kuullan vielä, jos saavat toimimaan sitä, mitä yrittävät ja pääsevät SM-sarjaan. En ollut ainoa. Ainakin Bluesin leiristä tuli tukea (Luultavasti löytyy HPK-osion historiasta). Toki, jos tuijotit tilastoja, sait varmaan tällaisen käsityksen.

Siinä olet aivan oikeassa, että HPK ajoi alusta asti poikkeuksellisen vahvasti pelitapaa virheistä välittämättä sisään, mikä ei ole tavallista B-junnuissa. Hyvä niin ja kaikki kunnia ainakin Sihvoselle. Näin pitäisi muidenkin toimia, mutta ihan jokaisella junnuvalmentajalla ei eväät riitä tähän..
 

Teddy_H

Jäsen
Suosikkijoukkue
T-73, Pantserfaust
A-junnut kaudella 2010-11

Pienenä vinkkinä:

Sarjaa johtavalla A-junnuilla on peli tänään Kärppiä vastaan klo. 14. Pii teer oor elsveer.
 

Teddy_H

Jäsen
Suosikkijoukkue
T-73, Pantserfaust
Piti sunnuntaina heittää pari riviä tekstiä tuosta Kerhon A-junnujen matsista, mutta kun unohtui.

Peli oli ihan kokonaisuutena ihan mielenkiintoista seurattavaa. Kerho pelaa korostuneen kiekollisella tavalla. Parin viime kauden aikana junnumatsien seuraaminen on jäänyt valitettavan vähälle, mutta jonkinlainen yleinen linjanveto tuo tuntuisi olevan koska B-junnut pelasivat samalla tavalla viime kauden. Kiekotellaan mielummin vaikka hyökkäyssiniseltä oman maalin taakse kuin että luovutaan kiekosta. Tuossa on puolensa, koska se eittämättä kehittää pelaajien kiekollista taitoa ja pelinlukutaitoa, koska tuolla pelitavalla kiekko on valtaosan Kerhon hallussa. Toisaalta Kerholla on varsin pienikokoinen joukkue varsinkin puolustajien osalta, joten ehkä se on vain järkevää että kiekkoa pidetään itse sen sijaan että sitä yritettäsiin saada pois vastustajalta.

Itse ottelun Kerho aloitti vähän huolimattomasti. Syötöt hieman karkailivat ja Kärpät saikin pari paikkaa vastahyökkäyksillä mutta maalilla ollut Salo poimi kiekot varmasti. Pikkuhiljaa Kerho sai paremmin otetta pelistä ja syöttöketjujen avulla Kerho tulikin monesti omista asti tyylikkäästi hyökkäysalueelle saakka. Peli oli parhaimmillaan hyvin näyttävää kun syötöt napsuivat lavasta lapaan ja pelaajat liikkuivat kiekottomina järkevästi pelaten itseään vapaaksi. Heikointa oli terävyyden puute maalintekotilanteissa. Ratkaisut olivat huonoja - heikkoja laukauksia tai älyttömiä syöttöjä selvissä laukaisupaikoissa. Kertonee ehkä vähän suoraviivaisuuden puutteesta. Samasta asiasta kertoi myös se että Kerho tyytyi monessa tilanteessa siihen että kiekon kanssa mentiin jopa vapaaehtoisesti kulmiin pyörimään. Hupaisin tilanne oli sellainen jossa Kerho pääsi melko vauhdikkaasit hyökkäysalueelle ja kiekko pelattiin maalin takaa parilla syötöllä oikeaan laitaan puolustajalle siniviivan läheisyyteen. Laitahyökkääjä ajoi maalilla, joten järkevähkö ratkaisu olisi ollut pelata kiekkokin sinne - sen sijaan puolustaja heitti kiekon uudelleen rännin kautta maalin taakse.

Avauserän paras paikka tuli Karri Koivulle kun tämä kaadettiin läpiajossa ja tilanteesta tuomittiin rankipodku. Ratkaisu oli vähän pehmeä laukaus molarin patjoihin. Rankkariin johtanutta tilannetta edelsi Kärppäpelaajan todella kova taklaus avanneeseen Kerhopuolustajaan.

Toisessa erässä Kerho pelasi aloitti paljon sähäkämmin. Hyökkäykset vyöryivät jotenkin järkevämmin suoremmin maalia kohden ja laukauksiakin alkoi tulla kauempaakin. Avausmaalin Kerho sai pitkälti puolustaja Jussi Korvakankaan hienosta pelaamisesta. Korvakangas katkoi heikon Kärppäavauksen hyökkäyssinisellä, piti kiekkoa viivan tuntumassa maltilla, jotta Teemu Rautiainen pääsi luistelemaan vapaasti kohti maalia. Napakka syöttö lapaan ja Rautiainen ampui kiekon längistä sisään.

Toinen maali olikin sitten pelin hienoin. Kerho katkoi taas Kärppähyökkäyksen keskialuella ja kiekko pelattiin vasemmassa laidassa olleelle Joonas Mäkiselle. Mäkinen puski alueelle sisään, kääntyi keskelle väisti Kärppä-taklauksen ja ampui kiekon takayläkulmaan. Tuuletuksista näki että hyvältä tuntui.

Kerho teki toiseen erään vielä kolmannenkin maalin. Ensin Kerho sekoili kiekon kanssa ja joku puolustajista meinasi syöttää laidasta keskellä päivystäneen Kärppäpelaajan läpiajoon. Kiekko onneksi osui kuitenkin tämän luistimiin ja kimposi taaksepäin. Kerho käänsi pelin nopeasti toiseen laitaan jossa Robert Leino luisteli hyökkäyssinisen yli ja ampui terävästi ranteella kiekon pakin luistimista taka-alakulmaan.

Päätöserässä tuli vielä pari maalia. Ensin Jesse Häkkinen pääsi napauttamaan Leinon hienosta syötöstä maalin hieman sekavan tilanteen päätteeksi. Lopussa Kerhon odotellessa jo ottelun päättymistä Kärpät sai lohtumaalin. Harri Pälve ohjasi viivasta tulleen laukauksen ihan tyylikkäästi maalivahdin kainalosta maaliin. Ei tainnut olla täyttä minuuttia edes peliaikaa jäljellä, joten harmillisesti jäi nollapeli saavuttamatta muuten maalissa ihan mallikkaasti esiintyneelle Salolla.
 

Boogeyman

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS
HPK:n C-nuoret ovat omassa SM-sarjassaan sijalla 5, mutta niin vain hävisivät viikko sitten harjoituspelissä FoPSin vastaavalle, Miikka Ruokosen valmentamalle erittäin tasokkaalle joukkueelle maalein 4-3.
 

dimmu

Jäsen
HPK:n C-nuoret ovat omassa SM-sarjassaan sijalla 5, mutta niin vain hävisivät viikko sitten harjoituspelissä FoPSin vastaavalle, Miikka Ruokosen valmentamalle erittäin tasokkaalle joukkueelle maalein 4-3.

Varmaan ihan uskomattomalla motivaatiolla Kerhon pojat lähteneet pelaamaan jotain joulutauon reenipeliä jotain vitosdivarin porukkaa vastaan.
 

Fossey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Varmaan ihan uskomattomalla motivaatiolla Kerhon pojat lähteneet pelaamaan jotain joulutauon reenipeliä jotain vitosdivarin porukkaa vastaan.

Väärin. Forssan C-junnut ovat poikkeuksellisen lahjakas porukka, joka ei jostain täysin käsittämättömästä sääntöpykälästä johtuen päässyt pelaamaan SM:aa, vaikka tasoltaan sinne kuuluisikin. Harmin paikka hyville pojille, jotka olisivat ansainneet ja tarvinneet kovia pelejä. Olisi voinut olla paikka vaikkapa yhteistyölle HPK:n kanssa, vaikka toki täälläkin ihan mukiinmeneviä "ysivitosia" pari ketjullista onkin.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
En nyt heti muista, niin maksaako A-nuorten peleihin liput ja esimerkiksi miten tänään?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
En nyt heti muista, niin maksaako A-nuorten peleihin liput ja esimerkiksi miten tänään?

Hyvä, että nostit tämän ketjun ylös. Tuossa "HPK:n tulevaisuus" -ketjussa olen tarkoittanut keskusteltavan nimenomaan HPK:n tulevaisuudesta seurana.

A:n tilannehan vaikuttaa erinomaiselta. Eipä tuolla muutkaan jengit playoffseihin mitään huippuvahvistuksia saa. Mites se sääntö nyt meneekään? Kuinka monta liigapeliä saa olla pelattuna, että on oikeutettu pelaamaan A:ssa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös