Mainos

Holy tights! Keskustelua DC-universumin elokuvista ja tv-sarjoista

  • 137 845
  • 763

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Batman v Superman: Dawn of Justice nähty eilen ja nohh, hyvin ristiriitaiset fiilikset jäi päälle. Ehkä kuitenkin sekaan mahtui enemmän huonoa kuin hyvää, valitettavasti. Liian tönkkö suoritus ja tarinankuljetus oli epätasapainossa ja huonosti rytmitetty. Leffahan oli paikoin ihan helvetin laahaava ja teennäisin tavoin asetelmia hakeva, jopa alleviivaava. Lisäksi kaikki symboliikan hakeminen ja mystiikka herätti jopa vähän myötähäpeää. Nolan hallitsi sen puolen paremmin. Kuten hallitsi myös vakavuuden. Tämähän oli jopa turhankin ryppyotsainen ja ylidramaattinen elokuva ja mielestäni se ei vaan ole viihdyttävää. En tarkoita, että supersankarivääntöjen tulisi olla jatkuvaa suunsoittoa ja kieliposkella, mutta ei ihan näin pönöttämistäkään. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin trikooisiin pukeutuvista tyypeistä jotka jakaa omankäden oikeutta ja seikkailee täysin epätodellisessa maailmassa. Tämä kun ei nyt kuitenkaan ole sillä tapaa realistisempaa lähtökohtaa hakeva kuten Nolanin trilogia, niin tuo ylenpalttinen synkistely ja vakavointi on vähän oudossa kontrastissa.

On myös hyvä, että elokuvan tarinaa ja hahmojen motiiveja ja taustaa alustetaan ja pohjustetaan, mutta se menettää helposti merkityksensä jos elokuvan tärkeissä käännekohdissa niillä asioilla ei juurikaan ole merkitystä ja jutut vaan tapahtuu, koska pitää tapahtua. Sitä puolta tässä oli paljon ja etenkin loppua kohden.

Mutta oli tässä hyvää, nimittäin castaus. Pidin oikeastaan kaikista roolituksista ja Affleck on tosiaan sopiva rooliin, vaikka etukäteen häntä teilattiinkin. Mielestäni myöskään Eisenberg Luthorina ei ollut huono, vaikka se nyt ei ollutkaan niin perinteinen Luthor. Eniten yllätti positiivisesti Gal Gadot, jota etukäteen en pystynyt uhkeana amatsonina näkemään mitenkään kuvien ja trailerien perusteella, mutta vakuutti kuin vakuuttikin ja itse asiassa Wonder Womanin soololeffa alkoi kiinnostaa enemmän kuin muut DCEU:n leffat. Muihinkin tuleviin elokuviin oli runsaasti viittauksia, mikä oli todella jees. Lisäksi mainittakoot, että Jeremy Irons oli todella mainio Alfred ja yllättäen toi eniten sitä huumoria mukaan keitokseen, mitä kaipasinkin. Cavill nyt on nähty jo aiemmin Supermanina ja on mielestäni puitteiltaan siihen erittäin sopiva.

Toimintakohtaukset oli hienoja, mutta parempaakin olisi voinut olla. Hienointa oli tietysti päähenkilöiden kaksintaistelu, joka oli oikeasti todella viihdyttävää ja tietysti ikonisuudessaan ihan ainutlaatuinen, kun sitä ei tässä muodossa olla koskaan vielä nähty.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin turhan käsikirjoitukslelisesti ontuva ja epätasapainoinen esitys ja elokuvan huimaan pituuteen nähden turhan venytettyjä, melodramaattisia kohtauksia. Aikamoinen vuori on kiivettävänä vielä, että tästä saa todella kiehtovan kokonaisuuden, mutta kaksi leffaa vasta tehtynä ja mitään suurempaa kuvaa voi olla vaikeaa saada. Tällä haavaa ei kyllä Marvelin kokonaisuutta uhkaa millään lailla, mutta etu tässä on tietysti se, että kaikki mahdollisest universumiin kuuluvat keskeiset hahmot on käytettävissä. Hiukan pettymykseksi tämä kääntyi, kun odotin hitusen enemmän. Nyt tämä on sellainen kolmen tähden elokuva.

Tulevia leffoja odottelen kuitenkin ja ainakin osan käyn katsomassa. Mm. tänä vuonna myöhemmin ilmestyvä Suicide Squad.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Petyin kyllä pahasti tähän leffaan. Silkkaa spoileria tästä eteenpäin.

Viimeiseen asti yritin keksiä leffa-Luthorin motiivia Teräsmiehen tappamiseen, mutta jäi hämärän peittoon. Varsinkin lopussa, kun se pim-pim-pimahti ja varoitteli jonkin pahan olevan tulossa, koska Teräsmies on kuollut. Siis mitä vittua? Perinteisestihän Luthorin motiivi on ollut pelastaa maailma, ei luoda maailmantuhoajaörkki ja/tai tappaa Teräsmies että joku maailmantuhoaja voisi tulla käymään. Tosin näin huumorintajuttomassa leffassa tämän uuden Lexin maneerit oli oikeasti kaivattu huumorikevennys. Tykkäsin, vaikka muut haukkuu.

Ja sitten tämä Batman vs Superman -taistelu. Täysin pilattu ja potentiaali hukattu. Syyt tappeluun olivat köykäiset. Batman on kuuluisa siitä, että hän pystyy suunnittelemalla ja valmistautumalla pistämään kampoihin kelle vain. No, nyt ne valmistelut oli robopuku ja kryptoniittispammi. Siis jumalauta, kaikki Dark Knight Returns -sarjakuvien coolit konstit oli joko unohdettu tai vesitetty. En edes tajunnut, mikä se eka härveli oli, ennen kuin vertailun vuoksi kattelin alkuperäisiä tappeluja. Ei ollut uskottavaa ultraääniasetta, ei "syötän kaupungin sähköt aivoihisi"-kohtausta, ei räjähdyksiä, ei romahduteta luolaa niskaan, ei käytetä talonpurkukalustoa nyrkkeilyhanskoina, ei pyydetä muita supersankareita apuun, ei sekoita tasapainoaistia sisäkorvaa kiusaamala, ei sitä, ei tätä. Spämmätään kryptoniittia ja mätkitään robopuvulla jonka konkreettista iskuvoimaa ei demonstroida vaikka jotain raskasta nostamalla.

Doomsday oli kuitenkin ihan vaikuttava, mutta draamamielessä sen mukaantuloa ei pohjustettu lainkaan, ja "syntytarina" oli aika karmea verrattuna alkuperäiseen. Mitäpä olisi Luthor tehnyt örkillään, jos Batman olisikin tappanut Suppiksen?

Fanin arvosana yhdestä-kymmeneen asteikolla 6. Elokuvana 5.
 

Kumielvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paltamon Pantterit
Parempi oli tuo leffa kuin mitä odotin. En tosin odottanut juuri mitään joten semmonen ihan ok 3/5.
Plussaa Batfleckistä ja muutenkin tuosta "Batman-setä on nyt hyvin vanha ja vihainen"- meiningistä. Siinä ei paljoa ollut mitään moraalidilemmoja että käykö pahisten kanssa nyt vahinkoja. Mun mielestä batmanin kuuluukin olla vähän tappava, ei se ole mikään perinteinen sankari sillai, vaikka esim johonkin Deadpooliin verrattuna onkin enempi "hyvis". Muutenkin noita harmaampia moraalisävyjä kaipaa aina näihin ja nyt niitä oli. Tykkäsin kans vähän pumpummasta mieslepakosta.
Batmankohtaukset (miinus se todella randomi aavikkokohtaus mitä en ihan hiffannut, joku näky tulevista leffoista?) olivat elokuvan ehdotonta plussaa.
Vaikka teräsmies onkin sitten ehkä mun inhokeista inhokein supersankari niin tässä oli alkupuolella ihan ok pohdintaa tuosta jumaluusaspektista, oikeastaan ainut näkökulma miten koko hahmoon saakaan mitään mielenkiintoa.

Miinusta sitten geneerisestä ja tylsästä loppumähinästä, loppuörkistä, Lex Luthorista hahmona ja näyttelijävalinnasta, teräsmiehestä ihan noin yleensä, erityismiinus vielä Snyderista ohjaajana. On se vaan niin maneereittensa kanssa runkkaava slomoerotiikkaa harrastava, pelkällä mustalla ja harmaalla väripaletilla maalaava mölli. Watchmenista tykkäsin, koska lähdematsku. Tääkin leffa olisi kuitenkin ollut alle kaksi tuntia pitkä ilman tuota slo mo -fetissiä.

Perusviihdyttävä leffa jolla olisi ollut paremmalla ohjaajalla potentiaalia olla jopa hyvällä tasolla. Nyt jäätiin tähän keskinkertaiseen.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Batman vs. Superman oli epäelokuva, vailla itsenäistä elokuvallista kaarta.

Hyvä perusidea toimi hetkittäin eli silloin kun elokuvassa jopa maltettiin keskittyä Lepiksen ja Teriksen keskinäisiin asetelmiin ja vääntöihin, mutta enemmän tämä tuntui irrallisten ja hajanaisten episodien koosteelta, jolla yritetään kovaa vauhtia (liian kovaa vauhtia) pohjustaa isompia kriisejä ja isompaa DC-universumia. Alku jatkui Man of Steel -elokuvasta ja lopussa pohjustetaan jatko-osia, muuten sitten vain vyörytetään hyvinkin irrallisia kohtauksia. Koherenssi puuttui, samoin syvyys. Ero oli huikea esimerkiksi Nolanin elokuviin.

Tästä olisi voitu saada liiallisesta synkistelystään ja totaalisesta huumorin puutteestaan huolimatta kelpo elokuva, jos olisi suosiolla keskitytty kahden ikonisen hahmon henkiseen ja fyysiseenkin taistoon. Tällöin olisi pitänyt karsia väkinäiset viittaukset uusiin sankareihin ja tuleviin tapahtumiin, Batmanin sekavat shamanistiset visiot tulevaisuudesta sekä ehdottomasti koko Doomsday, joka ei tuonut mitään muuta kuin puoli tuntia lisää mittaa ja sekin oli pelkkää efektimäiskettä. Hahmo oli ja on paska sarjakuvissakin, ja sitä se oli valkokankaallakin.

Lexin hahmo toimi hyvin vielä Doomsdayn tekoon asti ja Eisenberg oli mainio, mutta Tuomiopäivän tehtailussa ei ollut elokuvan sisäisessä logiikassa yhtään mitään järkeä. Ei haittaa, jos supersankarielokuvasta halutaan "realistisempi", mutta silloin myös konnien motiivien ja tekojen pitää olla jollain tasolla realistisia ja toimivaksi ajateltuja, ellei konnan ole tarkoitus olla täysi pipipää heti alusta.

Tästä pitäisi tulla noin 100 minuutin mittainen "concentrated edition", jossa olisi ainesta muistettavaan ja ehyeen elokuvaan. Nyt tästä jäi valju sivumaku, kun hämärät visiot, tietokoneruutujen salavideoiden tutkimiset ja muut söivät itse päätapahtumaa eli kahden sankarin taistoa, josta jäi lopulta puuttumaan tunnelataus.

Ben Affleck oli elokuvan parasta antia ja mies sopi kuin nakutettu vanhan, yrmeämmän Lepiksen rooliin. Tosin polttorauta oli vähän liikaa, ei Lepis mikään sekopäinen sadisti kumminkaan ole koskaan ollut sarjakuvissakaan. Järeän kokoinen Affleck jätti minutkin kaipaamaan Lepiksen omaa sooloelokuvaa, josta toivottavasti saadaan yhtenäisempi ja draaman kaarta selkeämmin noudattava paketti eikä mikään väliosa, jossa unohdetaan elokuvan pääidea ja pohjustellaan jatko-osia.

Marvelin valitsema linja jossa pohjustetaan ensin kunnolla hahmoja, sitten seikkaillaan yhdessä ja sitten jatketaan omia seikkailuja on toiminut niin hyvin, että DC yrittää haukata liian suuren palan yrittäessään puskea koko DC-valkokangasuniversumia ja Oikeuden Puolustajia näin tiiviisti. Paljon enemmän tuntuu olevan emotionaalisesti pelissä Marvelilla jossa tuleva Captain America: Civil War saa elokuvayleisön aidommin valitsemaan puolensa sankarien keskinäisessä rähinässä, koska näitä hahmoja on jo vuosia pohjustettu valkokankaalla yhdessä ja erikseen.

Saattaa juuttua pulla kurkkuun tämmöisellä tahdilla ja yleisökään tuskin ehtii muodostaa tarvittavaa tunnesidettä kun kohta on jo ryhmä kasassa ja pian varmaan jo tunkee Darkseid avaruudesta niskaan efektivyöryn saattelemana. Näitä tuomiopäivän heppuja tuntuu tulevan muutenkin joka tuutista, Ryhmä-X:llä seuraavaksi pelivuorossa Tuho ja Kostajilla aikanaan Thanos.

Batman vs. Superman -elokuvan tähdet: Pyöristetään kahteen tähteen viidestä, jos pitää tasatähtiä antaa.
 

Waluigi

Jäsen
Siinähän se yllä jo tulikin. Batman vs. Superman tuntui koko leffan ajan absurdilta vitsiltä, jossa ei ollut mitään järkeä. Ajatus näiden kahden supersankarin taistelusta on kiinnostava, mutta mätkinnän pitäisi sentään pohjautua johonkin syyhyn. Nyt kummankin hahmon motiivi toisen listimiseen oli täysin nollassa, eikä kumpaankaan ollut edes mitään syytä samaistua. Teriksen tylsyydelle nyt ei vain oikein voi mitään, mutta tämän leffan Batman oli lähes yhtä ankea. Batman on siis sadistinen kiduttaja, joka puukottaa ja polttomerkitsee vihollisia silloin kun ei saa rynkyllä ammuttua? Kyllä on ikävä Christopher Nolanin trilogiaa, jossa pelkästään aseeton taistelu kissanaisen kanssa antoi enemmän syvyyttä hahmolle kuin tuorein leffa yhteensä. Kenties koko leffan antiklimaattinen huipentuma oli kuitenkin ihan lopussa, jolloin
Batman perustelee Supermanin haudalla koko Justice Leaguen keräämisen syyn hyvin syvällisellä "Musta tuntuu" -fiiliksellä. Kiitos tästäkin vähästä.

Todettakoon, että oli leffassa muutamia hyviäkin asioita. Bruce Waynen vanhempien kuolema kuvattiin kiinnostavalla tavalla, joka kertoi oleellisen ilman turhaa joutokäyntiä. Lisäksi Affleckin suoritus Bamanina sekä Jeremy Ironsin esittämä Alfred olivat erinomaisia. Harmillisesti onnistumiset vain katoavat surkeuden suohon, kun käsikirjoitus on pelkkää epäuskottavaa moskaa. Vaikka kuinka pitäisi leffan eeppisestä ääniraidasta, Zack Snyderillä ei vain ole kyvykkyyttä sen käyttämiseen. Dramaattisimmat musiikit olisi syytä ujuttaa esimerkiksi lopputaisteluun, mutta sen sijaan BvS hyödyntää näitä täysin turhissa kohdissa, kuten Brucen epämääräisessä salitreenikollaasissa. Aavikkosotaa, jäävuoren huipulla käyntiä ja muita vastaavia ei tarvinne edes sanoa. Lisäksi on mystistä, miten tämän kaliiberin budjetilla tehtyyn leffaan voidaankaan laittaa näin alkeellista dialogia. Suurin osa hahmojen puheista on perinteistä trailereihin laitettavaa höpöhöpöä, mutta että lopulliseen versioon? "Do you bleed? You will". Ei lisättävää.

Leffa itsessään ei ansaitse edes toista tähteä viidestä. Samalla on kuitenkin sanottava, että leffakokemus oli yksi elämäni hilpeimmistä. Paketti kuitenkin nauratti enemmän kuin moni komedia, joskin vain siksi, että kokonaisuus oli niin totaalisen tunaroitu. Kännileffaksi voisi kenties suositella, mutta muutoin ei ole hääviä sanottavaa.

Sivukaneettina todettakoon, että aikanaan inhosin Superman Returns -elokuvaa todella paljon. Sen jälkeen Man of Steel tuli ja räjäytti pankin tekemällä kaiken vieläkin huonommin. Batman vs. Supermanin jälkeen on todettava, että Superman Returns taitaa sittenkin olla paras mahdollinen suoritus, johon tuolla hahmolla on vain mahdollista päästä. Affleckin vedon jälkeen soisi miehen saavan oman Batman-seikkailunsa, joka perustelisi tässä elokuvassa esitetyn synkkyyden ja vihamielisyyden. Senkin aika olisi tosin ollut ennen tätä leffaa, jolloin Batmanin hahmon toiminta olisi ehkä voinut olla perusteltua.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Tulevia sooloelokuvia ajatellen jäi häiritsemään tämä:

Jos Affleck-Batman on valmis ilman päteviä syitäkin tappamaan Teräsmiehen ja pahisten rivimiehiäkin, niin miksi vitussa Jokeri tai kuka tahansa superroisto on vielä hengissä tässä elokuvauniversumissa, jossa Batman on jo 20 vuotta ollut työssään?
 
Suosikkijoukkue
Kerhon Pallo, Capitals, Liverpool, Real Madrid
Täällähän on pankki tyhjennetty aika totaalisesti. Olihan tuo nyt melkoinen epäloogisuuden mitäänsanomaton lässähdys suhteuttenu sihne potentiaaliin, mitä näillä kahdella olisi voitu saada aikaan.

Joku taisikin jo sanoa, että tuntui kuin Man of Steelin jatko-osa, Batmanin oma pohjustus ja Justice Leaguen alustus olisi kaikki lyöty samaan leffaan. Lopputulos olikin juuri sen näköinen sekamelska, että oikein itkettää. Batman ja Teris menivät aivan naurettavan helposti napit vastakkain, jo pelkästään tuon takia nämä kaksi olisivat tarvinneet kokonaan näiden kahden ympärille keskittyvän leffan, tai sitten tosiaan Superilla ja Battikselle täysin omat leffansa tätä alustamaan. Nyt jäi lähinnä tuntumaan että DC tyhjensi täydellisen pajatson yhteen elokuvaan ja kuvitteli sillä pyyhkivänsä Marvelilla lattiaa. Noh, lopputulema oli sitten juuri sen näköinen oksennus mikä se voikin olla kun kaikki mahdollinen oksennetaan samaan paikkaan.

Affleckin synkkä ja vittuuntunut Batman varmasti toimisi aivan pirun hyvin, jos olisi saanut oman leffansa pohjustaakseen tätä leffaa. Hahmohan sinällään on hyvä versio Batmanista, mutta nyt jäi vain sellainen kuva että Brucea nyt vitutti joku asia ja hän halusi vain kylvää tuhoa ympärilleen. Ensin sadistisella toiminnalla pikkurikollisia vastaan ja sitten itse Supermania vastaan, lähinnä vain näyttääkseen että hei, minähän olen se kukkulan kuningas. Erittäin kaukana siis siitä Batmanistä, jonka minä olen oppinut tuntemaan. Battis kun on kuitenkin mielestäni kaikista trikoosankareista se "älykkäin" (lue=suunnitelmallisin), joka nyt tässä leffassa tunnuttiin romutettavan täysin. Ensin hetken mielijohteesta lähdetään tappamaan Supermiestä, ja vielä tämän jälkeen lähdetään tekemään se tavalla jota ei ole mietitty tai suunniteltu yhtään kryptoniitin ja hieman buustia lissävän suojapuvun lisäksi. Ei näin. Ja ne näyt? Miten helvetissä voi lyödä tuollaisia kohtauksia pöytään ja jättää ne sitten kokonaan huomiotta?

Teris nyt on teris, tuommoinen hieman angstaava, minä en kuule tänne - te ette ymmärrä minua -hahmo toimii mielestäni ihan kohtuullisesti vaikkei mitään suurta tarjoakaan. Se Martha-kohtaus taisi olla suhteellisen ikoninen suoraan sarjakuvista jos oikein ymmärsin? Itse en ole niitä lukenut niin jäi lähinnä fiilis että Affleck olisi suoraan voinut sanoa "ai sun mutsis nimi on Martha? Sori hei oikeesti et hakkasin susta paskat pellolle, en tienny yhtään. Kavereita?". Jotenkin kömpelö käännös ja siihen vielä kankea dialogi päälle.

Jotain hyvää sentään. Eisenberg oli mielestäni hyvä Luthorina ja muutenkin casting oli onnistunut. Affleck toimi paljon paremmin kuin mitä pelkäsin. Lisäksi Wonder Womenista tehtiin kertaheitolla mielenkiintoinen hahmo. Harmi vaan, että se että hänen hahmonsa on jäänyt leffan kiinnostavimpana mieleen vain alleviivaa muun leffan mahalaskua.

Elokuva oli kuvattu mielestäni hienosti, ja muutamia hyviä pointteja leffasta löytyi. Esimerkiksi Batmanin ja Supermanin mättö oli hienon näköistä ja sitä katselisi uudestaankin. Samoin lopun paini Doomsdayn kanssa oli mielestäni visuaalisesti ihan kiinnostavaa katsottavaa, vaikka olikin melkoista tehostemässäilyä. Harmi vaan, etteivät nämä pelasta mitään kun leffa tuntui siltä, että olisin sen voinut itse darrakoomassani kirjoittaa kun minulle olisi annettu hahmot ja kaikki asiat mitä leffaan on sisällytettävä valmiiksi. Nyt oli yritetty korjata alemmuuskompleksia marveliin kolmen leffan sijasta änkemällä kauhea ilotulitus yhteen leffaan. Toivotaan, että sama tahti ei jatku, sillä pohjustuksena tämä leffa vielä voidaan saada toimimaan. Jos jatkossa mennään yhtä kovalla vauhdilla perse edellä puuhun niin DC:n elokuville en pitkää historiaa ennusta.
 
Suosikkijoukkue
Leijonat, Jokerit
Jaahas, ja epäloogisuudet sen kuin lisääntyy.

Se tapettu CIA-agentti alkukohtauksessa, se joka oli Lois Lanen reportterikollega. Se oli sitten ihan oikeasti Jimmy Olsen, Lanen ja Kentin paras kaveri. Notta näin, todella tärkeä sivuhahmo tapetaan, eikä päähenkilöt reagoi millään lailla. Teatterissa kävi mielessä, että toi olisi voinut olla Olsen, muttei ilmeisesti sitten ollut. No kyllä se vain oli. Vähän niin kuin Alfred olisi tapettu, mutta Batmania olisi kiinnostanut enemmän panna naista kylpyammeessa.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Affleck oli leffan kantava voima, Cavill keskittyi enimmäkseen huutamiseen ja nyrpeänä ilmeilyyn ja Gadot oli vielä turhempi kuin osasin odottaa. Tosin viimeksi mainitun esitykset Fast & Furious-leffoissa eivät muutenkaan olleet mitenkään erikoisia. Eisenberg oli kohtuu hyvä Luthorina, mutta minkä takia leffaan piti sotkea Doomsday, joka näytti joltain Peter Jacksonin hobittitrilogian örkiltä?

Arvosanaksi 7.
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
"Hei onks sunkin mutsis nimi Martha? Ollaan bestiksiä!" Ja ihan äsken on yritetty tappaa toinen.

Jos nyt joku leffa aiheutti pienen pettymyksen niin tämä. Ihan oikeasti. Synkkää mättöä ja hemmetin kovalla äänenvoimakkuudella. Tarinaa ei oikein jaksettu kuljettaa eteenpäin vaan kauheeta runnomista ja survomista, lopputuloksena oli ei-varmasti-paras-supersankarielokuva tähän mennessä.

Eipähän ole paljon odotuksia tuleviinkaan DCEU-leffoihin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tulevia sooloelokuvia ajatellen jäi häiritsemään tämä:

Jos Affleck-Batman on valmis ilman päteviä syitäkin tappamaan Teräsmiehen ja pahisten rivimiehiäkin, niin miksi vitussa Jokeri tai kuka tahansa superroisto on vielä hengissä tässä elokuvauniversumissa, jossa Batman on jo 20 vuotta ollut työssään?

Tämä on erinomainen kysymys. Tosin niin epälooginen ja sekava tämä uusi ja uljas DC-universumi oli, että eipä tähän kysymykseen varmaan vastausta tule. Polttorauta-Lepiksen luulisi tosiaan hommat hoitaneet nimekkäämpien tapausten kohdalla, jos tappokynnys on muutenkin niin alhainen.

Sinänsähän tappaja/sadisti-Batman on irvikuva hahmon 77 vuoden historiasta, jossa Lepiksen ideana on villejä alkuvuosia lukuun ottamatta ollut aina se, että Lepis ei tapa vastustajiaan, koska se tekisi hänestä samanlaisen kuin muistakin laittomista tappajista. Lepis ei myöskään perinteisesti ole juuri koskenut tuliaseisiin. Voi sitä taiston tiimellyksessä konnia kuolla, mutta aseilla räiskivä ja polttoraudalla heiluva Batman on melko kaukana hahmon perusolemuksesta.

Kun kerran Frank Millerin Yön Ritari -sarjakuvatarinaa niin usein nostetaan esiin uusien Batman-tulkintojen esikuvaksi ja uuden leffankin inspiraatioksi, niin sopisi tekijöiden muistaa, että ei edes Millerin tarinassa Lepis tappanut yhtään ketään. Monet tuntuvat muistavan, että Batman olisi Millerin sarjakuvatarinassa tappanut Jokerin, mutta näinhän ei ollut. Jokeri tosin kuoli, mutta oman käden kautta.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Se Martha-kohtaus taisi olla suhteellisen ikoninen suoraan sarjakuvista jos oikein ymmärsin? Itse en ole niitä lukenut niin jäi lähinnä fiilis että Affleck olisi suoraan voinut sanoa "ai sun mutsis nimi on Martha? Sori hei oikeesti et hakkasin susta paskat pellolle, en tienny yhtään. Kavereita?". Jotenkin kömpelö käännös ja siihen vielä kankea dialogi päälle.

Ei tuo minusta mistään sarjakuvasta ole, ei se ainakaan ikoninen kohtaus ole. Minulla on Batman-albumeita muutama kymmen hyllyssä, ja täysin vieras tuontyyppinen kohtaus on. Syyt hahmojen taistoon esimerkiksi kuuluisassa Frank Millerin Yön Ritari -sarjakuvatarinassa olivat ihan muut, siinä Teris oli hallituksen kätyri joka oli käskytetty taltuttamaan Lepistä ja Lepis päätti antaa Terikselle ns. isän kädestä (vailla tarkoitustakaan tappaa tätä, kunhan veti turpaan) jotta tämä ja viranomaiset jättäisivät hänet rauhaan. Ei siinä mistään äideistä juteltu.

Ovat hahmot sarjakuvissa muutamaankin otteeseen riidelleet tosissaan, esimerkiksi Jeph Loebin Hush-tarinassa Teris oli aivopesty/huumattu Myrkkymuratin toimesta ja Muratti käskytti hänet Lepiksen niskaan. Tämäkin oli kuitenkin ns. järkevä syy taisteluun, ei mikään "en pidä tosta jätkästä, otanpa ja tapan sen pois kuljeksimasta paitsi jos sen äidillä on sama nimi kuin minun äidilläni."
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Marvelin valitsema linja jossa pohjustetaan ensin kunnolla hahmoja, sitten seikkaillaan yhdessä ja sitten jatketaan omia seikkailuja on toiminut niin hyvin, että DC yrittää haukata liian suuren palan yrittäessään puskea koko DC-valkokangasuniversumia ja Oikeuden Puolustajia näin tiiviisti. Paljon enemmän tuntuu olevan emotionaalisesti pelissä Marvelilla jossa tuleva Captain America: Civil War saa elokuvayleisön aidommin valitsemaan puolensa sankarien keskinäisessä rähinässä, koska näitä hahmoja on jo vuosia pohjustettu valkokankaalla yhdessä ja erikseen.
Tässä on hyvin tiivistetty, mikä tässä leffauniversumissa jo näin alkumetreillä mättää ja leijuu uhkakuvina.

Man of Steel vaikutti vielä aika lupaavalta tulevaa nähden, sillä se oli mielestäni jopa yllättävän toimiva Teris-leffa, toi vähän uutta särmää hahmoon ja koko supersankarin syntymää taustoitettiin suht rauhallisesti ja poikkeavalla tavalla ja myös Kryptonin tapahtumia käsiteltiin tavallista enemmän, mikä oli hyvä. Tässä uusimmassa elokuvassa sitten oli jatkuva hätäilyn ja asioiden edelle menemisen maku, yritettiin liikaa tunkea elementtejä soppaan jo tässä kohtaa. Näitä pitäisi oikeasti rakennella maltilla ja vähitellen ja herätellä katsojien janoa ja uteliaisuutta ja vihjailla hienovaraisemmin. Ymmärrän tietysti, että DC tulee nyt aika pahasti vuosia Marvelin jalanjäljissä tälläisen kokonaisuuden kanssa, joten hinku on kova saada yhtä massiivinen eepos aikaan. Vähän vaan tuntuu, että mennään perse edellä puuhun, mutta katsotaan. Näin raskasta epäonnistumista jo näin alkuvaiheessa ei vaan soisi tulevan.

DC:n puolelta on mielestäni tv-sarjapuolella onnistuttu paremmin, siinä, että laajennetaan hahmokaartia, luodaan spinoff-sarjoja jne. Tällä hetkellä Arrow/The Flash/Legends of Tomorrow -kolmikko kyllä tarinankaareltaan vetää DCEU:ta neniin ihan 10-0. Tuohon päälle sitten vielä Gotham, joka toki on täysin näistä kaikista irrallaan, mutta rakentaa tarinaa rauhassa ja upeasti.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Kyllä oli todella ristiriitainen leffa. Paljon hyvää, mutta myös paljon sontaa, lähinnä lähdemateriaalin raiskausta isolla kädellä. Tärkeintä oli tietysti, että Batman voitti tuon kaksintaistelun nin kuin kuuluu. Affleckin kohdalla olin totaalisen väärässä. Mies oli erinomainen sekä Batmanina että Bruce Waynena. Balen jälkeen nousee all-time kakkoseksi. Myös tuo alun vanhempien kuolema-pohjustus oli loistavasti tehty, samoin kuin tuo alun Zodin ja Teriksen yhteenotto Brucen silmin. Jeremy Irons oli myös erinomainen Alfred.

Sitten niihin huonoihin puoliin. Suurin vikahan koko leffassa ja suoranainen rikos Snyderitla oli tuo Doomsdayn syntytarina, että sekoitetaan Lexin ja Xodin verta ja bum meillä on Doomsday. Snyder sanoi jossain haastattelussa, että hän haluaa nimenomaan kunnioittaa lähdemateriaalia. No nyt kyllä raiskattiin lähdemateriaalia kvoalla kädellä.
Toisekseen Doomsdayn lisäys oli turha, ja leffan olisi pitänyt keskittyä Batmanin ja Supermanin yhteenottoon ja tehdä siitä eeppisempi. Doomsdayta olisi voinut sitten käyttää tulevaisuudessa, kenties teriksen oikean kuoleman muodossa. Samoin nämä häröt uni-kohtaukset oli ihan turhia.
Toinen järkyttävä lähdemateriaalin raiskaus tapahtui, kun Batmanilla oli pirssissään ja lennokissaan konekiväärit, joilla lahtasi väkeä, ja lisäksi mies polttomerkkasi väkeä. Batmanin moraalinen koodi on nimenomaan, että hän ei tapa eikä käytä aseita.
Sitten on tämä Lexin hahmo. Lex Luthorin pitäisi olla helvetin älykäs kaveri ja haluta suojella maata. Nyt Eisenberg näytteli Heath Ledger-kopiota, joka oli täysi hullu ja oli aiheuttamassa maapallon tuhoa.
Tällaisesta lähdemateriaalin raiskauksesta Znyderin pitäisi joutua vankilaan. Ei Mona Lisaankaan saa mennä graffiteja tuhrimaan.

Ja tämä partiopojan "kuolema" nyt oli ihan turhan päiväinen tähän loppuun, kun kaikki tietää ettei tuo rinnanlävistys riitä ja mies on kunnossa kun saa vähän arskaa.
Lisäksi Batcave ei ollut ollenkaan uskottava. Bruce ja Alfredko ovat muka kahdestaan tuollaisseen pytinkin rakentaneet? Kyllä on täytynyt käyttää helvetisti työmiehiä tuon rakentamiseen, ja sen jälkeen kaikille on varmaan selvää, että Wayne on Batman, kun talon alle on rakennettu niin helvetisti tunnelia ja härveliä.

Tulevaisuutta ajatellen mielenkiintoisia oli kyllä tuhottu Waynen kartano ja luolasta löytynyt Jokerin tuhrima Toddin Robin-puku. Nähdäänkö näistä kenties jotain tulevassa Suicide Squadissa? Tuo Toddin tarina olisi kyllä hieno leffa-aihe.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Plus se etta paljon kritisoimani toinen traileri oikeasti kertoi koko leffan kulun kuten ounastelin (poislukien yhta tapahtumaa lopussa). Youtubessa tehdaan hauskoja versioita "se ja se leffa parissa minuutissa" patkia ja nyt sellaista ei tarvitse tehda, koska tuo traileri kertoi kaiken. Olihan se kylla niin hieno aivopieru joltain, etta tehdaan Batman v Superman leffa, mutta paljastetaan etta siella on lopussa hirvio ja sitten taistellaankin rinta rinnan sita vastaan. Hieno asennoitua kahen hyviksen taisteluun ja traileri otti ilmat pihalle siita renkaasta heti kattelyssa. Jostain olin lukevinani, etta filmin markkinointikulut olisivat ollut jopa huikeat 150 vitun miljoonaa dollaria (joilla pystyisi tekemaan ihan huippulaadukkaan supersankari filmin) ja sitten siella tunaroidaan nyt. Jos joku ei saa tuolta kenkaa taman leffan jalkeen, niin ihme on. Ihan kuin suomen hallitus pyorittaisi tuota kioskia.
 
Tulee mieleen South Parkin jakso, jossa pojat itkevät Indiana Jones raiskausta. Saisivat tehdä nyt jakson, jossa Snyder ja kumppanit vetelevät kuivana Batmania ja muita hahmoja kakkoseen.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks
Jaaha mikäköhä mulla on kun tykkäsin. 4/5 helposti. Eilen nähty ensimmäistä kertaa. Pientä arviointia/spoilereita:

Affleck oli loistava Batman/Bruce Wayne. Parasta sitten Keatonin. Ei enää mitään syöpäkurkkua, jonka leffat varastaa viholliset. Itselläni ei ole ongelmaa, että pistää jengiä kylmäksi. Tämä Batman on vittuuntunut ja kiinnostavaa nähdä mikä on saanut miehen tähän tilaan seuraavissa elokuvissa. Robinin kuolema? Jeremy Irons myös loistava uudenlainen Alfred.

Cavill oli perusvarma Supermanina. Tässä tapahtui juuri se mitä odotin Supermanin uudelleen kertomisessa. Supermanin pitää hävitä, että voi voittaa myöhemmin faneja puolelleen, kun moni pitää Supermania ihan lamena hahmona. Myöhemmäksi jää nähtäväksi onnistuttiinko tässä.

Wonder Woman. Gal Gadot. Olen rakastunut. Loistava tunnari ja leffassa esillä juuri sopivasti, mikä saa odottamaan sankarittaren omaa soololeffaa.

Lex Jr. En tiedä miten monilta mennyt ohi, mutta Eisenberg esitti Lexin adoptoitua poikaa Alexanderia. "My father is the Lex in front of LexCorp". Sellaisen kuvan sain, että isukin oli pistänyt kylmäksi tästä puhuessaan. Motiivina näin tämän huonon isäsuhteen, minkä takia oli "hieman" mielenvikainen, ja sen, ettei maailma tarvitse trikoosankareita/kaiken tiedon haaliminen meta-ihmisistä. Ehkä joku Bryan Cranston olisi ollut perinteisempään Luthoriin parempi valinta, mutta en nyt täysin tyrmää Eisenbergiä, sen verta viihdyttävä näyttelijä.

Muu cast oli myös hyvä. Jimmy Olsenin kuolema ei nyt itseä hetkauta, ja kun nimeä ei mainittu niin voidaan tuoda tod. näk. takaisin ja sanoa, että se tapettu oli vaan joku muu CIA-tyyppi.

Itse matsi B v S, oli isä vs. poika. Alussa Batman koitti sitä ultraääniansaa (mitä joku tässä väitti ettei tehnyt) ja jotain muutakin mitä nyt en muista. Sitten nämä kryptoniittikaasukranaatit, joiden ansiosta Superman ilman voimia oli ihan pulassa (ei ole kaksinen tappelija/taktikko vielä) ja jonka pelasti ainoastaan se Martha-juttu. Ehkei mikään paras mahdollinen veto, mutta Batman tajusi siinä, ettei Superman niin erilainen "alien" olekkaan ja muisti Flashin varoituksen/enneunen/näyn vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta. "Lois is the key". Jos Batman ei olisi kuunnelut Loisia eikä pelastanut Marthaa niin kenties Superman olisi kääntynyt pahaksi tms. ja tapahtunut tämä aavikkodystopia.

Ja nämä unet/näyt oli perustelut Justice League kokoamiselle + Lexin varoitukset. Ei pelkkä "musta tuntuu".

Leffalla oli ongelmansa, sitä en kiellä, mutta ei ne minua haitannut. Monella parempia arvosanoja saanella leffalla on vielä suurempia ongelmia, mutta tämä nyt jostakin syystä on saanut kaikki keyboard warriorit liekkeihin. Toivottavasti pidennetty versio paikkailee juonta ja tuo lisää materiaalia jo nähtyihin kohtauksiin.

Marveliin en lähde vertailemaan. Heillä on oma tyylinsä, omat hyvät ja huonot leffansa.

Ja pidin leffan kuivahkosta huumorista myös.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Leffalla oli ongelmansa, sitä en kiellä, mutta ei ne minua haitannut. Monella parempia arvosanoja saanella leffalla on vielä suurempia ongelmia, mutta tämä nyt jostakin syystä on saanut kaikki keyboard warriorit liekkeihin.
Jostakin syystä? Voisikohan syy olla se, että tässä raiskataan anteeksiantamattomasti lähdemateriaalia(Batman tappaa, Doomsdayn origin jne). Sinä et ilmeisesti kauhean suuri Batman/sarjis-fani ole, jos sinua ei haittaa se että Batman täysin hahmon moraalikoodin vastaisesti lahtaa väkeä leffassa.
Lisäksi Teriksen-kuolema tarinan käyttäminen heti ekassa leffassa oli todella tyhmää. Tekijöiden olisi pitänyt ottaa Disneyltä mallia miten he ovat tuon Marvel-maailman kanssa tehneet. Siellä on jokainen merkittävä hahmo pohjustettu ensin omilla leffoillaan ennen kuin on ruvettu virittämään Avengers-touhua. Valitettavasti DC-leffojen tekijöillä on kuitenkin pakkomielle saada Marvel-porukka heti kiinni, ja ovat päättäneet heti syöksyä Justice Leagueen ilman hahmojen pohjustusta. Tuo Teriksen kuolema olisi ollut todella hieno ja tunteikas tarina, jos se olisi kerrottu vasta joskus tulevaisuudessa. Nyt kun se pamautettiin heti alkuun, niin se ei tuntunut missään, kun hahmoon ei ollut mitenkään ehtinyt kiintyä.
Lisäksi Disneyn linjana on ollut kunnioittaa lähdemateriaalia massojen kalastelun sijaan. DC puolella puolestaan ei ole kunnioitettu yhtään sarjiksia, ja ollaan rivosti lähdetty tekemään leffaa isolle massalle.
 

Nosebleed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, San Jose Sharks
Jostakin syystä? Voisikohan syy olla se, että tässä raiskataan anteeksiantamattomasti lähdemateriaalia(Batman tappaa, Doomsdayn origin jne). Sinä et ilmeisesti kauhean suuri Batman/sarjis-fani ole, jos sinua ei haittaa se että Batman täysin hahmon moraalikoodin vastaisesti lahtaa väkeä leffassa.

Sarjiksia en ole lukenut. Ne DC Animated Universen elokuvat olen katsonut ja niitä kahta piirrettyä sarjaa joskus nuorempana. Pelejä pelanut ja leffat kattonut. Mutta joo, en ole sillain hardcore-fani, joka on sitä mieltä, että asiat pitää olla just näin.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Batman v Superman -leffa nähtynä. Peittosihan tuo Marvelin tuotannot excl. X-Menit.

Ihan hienosti tehty leffa. Affleck ja Cavill sopivat rooleihin kuin nakutetut. Gadotkin, mutta jäi pahasti sivuraiteelle. Eisenbergin Luthor oikeastaan varasti jopa shown, yllättävän hyvä.
Leffasta jäi vähän kaksijakoiset fiilikset. Toisaalta pieteetillä tehty scifidraama jonka juonikoukut miellyttivät, toisaalta vähän yksioikoinen ja poikamainenkin efektimyllyfantasia. Unikohtaukset ym. visuaalinen tarinankerronta toki taattua snyderia.

Loppu jätti mielestäni toivomisen varaa, koska siinä ei oikein ollut yllättävää, superörkki jäi pelkäksi tempuksi. Jotenkin leikkaus nyt vähän yllätti ja petti? Koska kokonaisuudesta jäi hätäilty, hajanainen maku. Joissain kohtauksissa oli tahatontakin komiikkaa.

Eka arvio 3,5/5 mutta tämä voi hyvinkin laskea sinne 3/5 tasolle pitemmän päälle.

Nautin kyllä kokemuksesta ja tavallaan tuo oli sellainen kuin pitikin - liikaakin?
Se mikä ärsytti oli 3 eri reaalijulkkiksen käyttäminen ehkä vakuuttavuutta lisäämään, etenkin se Neil DeGrass Tyson alkoi jo huvittaa ristiriitaisuudessaan. Tuo meni aivan yli ja muistutti turhaan ikävästä tosielämästä. Synkkä tämäkin toki oli. ;-)
 
Viimeksi muokattu:

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Supergirl on vähitellen alkanut lunastaa potentiaaliaan. Muutamat viimeisimmät jaksot on olleet oikeasti viihdyttäviä ja aika kiperiä ja nyt ihan viimeisin jakso oli kerrassaan mainio, jossa nähtiin vierailijana kukapas muukaan kuin The Flash! Aivan mahtava crossover-jakso. Hyvä, etten hihkaissut ääneen kun scarlett speedster singahti esiin.

Kyllä tätäkin sarjaa nykyään seuraa ihan mielenkiinnolla ja vähän isompia kuvioitakin on alkanut tulla esiin.
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suicide Squadin uusi treileri. Linkki youtubeen. (En kyllä pitänyt trailerista, siis siitä miten se oli tehty.) Visuaalisesti leffa näyttäs kyllä ihan hyvältä.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joo. Hyvältä vaikuttaa. Toivottavasti myös on hyvä, toisin kuin Batman v Superman...

Batman on myös tässä leffassa pienemmässä roolissa. Oletettavasti Jokeria jahtaamassa. Odotankin mielenkiinnolla millaista välienselvittelyä on. Jäänee kuitenkin sivujuonteeksi ja ehkä pedataan sitten asetelmia jatkoa ajatellen. Sain sen käsityksen jostain, että Batmanin soololeffa olisi suunnitteilla ja Joker olisi siinä mukana.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Joo. Hyvältä vaikuttaa. Toivottavasti myös on hyvä, toisin kuin Batman v Superman...

Batman on myös tässä leffassa pienemmässä roolissa. Oletettavasti Jokeria jahtaamassa. Odotankin mielenkiinnolla millaista välienselvittelyä on. Jäänee kuitenkin sivujuonteeksi ja ehkä pedataan sitten asetelmia jatkoa ajatellen. Sain sen käsityksen jostain, että Batmanin soololeffa olisi suunnitteilla ja Joker olisi siinä mukana.

Veikkaisin, että Batmanin ja ehkä Jokerinkin osuus itse leffassa on kutakuinkin yhtä pitkä kuin mitä trailereissa on nähty, eli kyse on lähinnä mainosmielessä tehdyistä flashbackeista, joita Harley Quinn ehkä pohtii parikymmentä sekuntia tarinan lomassa. Voin olla tietysti väärässäkin ja Jokeri voi olla isommassakin roolissa, mutta ei mr. J oikein istu Itsarijoukon seikkailuihin sellaisenaan.

Tai sitten leffa on tehty yhtä sekavasti ja yhtenäisyydestä välittämättä kuin Lepis vs. Teriskin oli, ja päätarinan lomaan on ympätty ties mitä visioita, trailer-henkisiä pätkiä tulevista leffoista ja väkinäisiä ymppäyksiä ns. suurempaan kokonaisuuteen. Toisaalta David Ayer on parempi ja jämäkämpi ohjaaja kuin Zack Snyder, jonka filmografiassa on tällä hetkellä tasan yksi elokuvallisesti ja tarinallisesti onnistunut teos eli Watchmen (lähinnä director's cut), muu tuotanto onkin sitten hyvin epätasaista ja varsin persoonatonta CGI-painotteista mäiskettä.

Lepiksen soololeffa Affleckin tekemänä pitäisi tulla muutaman vuoden päästä, toivottavasti Ben saa ohjaajana vapaat kädet eikä hänen tarvitse tuottajan (Znyder?) mahtikäskystä ympätä tähän leffaan mitään ylimääräistä laajempaa DC-universumia ellei se tarinaan olennaisesti liity.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllä minusta näytti, että Jokerin ja SQ-tiimin tiet ihan risteää tuossa konkreettisestikin ja olettaisin, että Jokeri on se, mitä tuo friikkilauma tuossa jahtaa. En tiedä tarkemmin, mutta oletan. Tuskin ne on Jared Letoa palkannut leffaan mihinkään pikkurooliin. Batman sen sijaan on varmasti suht pienessä roolissa.

Vaikuttaisi joka tapauksessa, että tämä leffa ei ole ihan yhtä kurttuotsainen ja yltiövakava kuten nuo Snyderin tekeleet, vaan löytyy vähän vinksahtaneempaakin menoa ja huumoria vastapainona synkeämmälle ja raadolliselle menolle. Kenties juuri Mustan Nuolen mainitseman Watchmenin takia olen Snyderia arvostanut ohjaajana korkeammalle kuin ansaitseekaan. Siinä oli pohjateos ja käsikirjoitus sen verran vahvaa kamaa, ettei sitä oikeastaan voinut ihan ryssiä jos vaan yhtään kunnioitta lähdeteosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös