Sen verran Vonnista että on varmasti eräs kaikkien aikojen tunnetuimpia, ellei jopa tunnetuin naisalppihiihtäjä, mutta ei tuota kyllä puhtaasti menestyksen osalta voi nostaa kärkeen naisten alppihiihdosta. Toki sieltä löytyy syöksylaskun olympiakultaa ja MM-kultaa syöksyssä ja supersuurpujottelussa, mutta Vonnin saavutukset ovat kuitenkin suurelta osin käytännössä '"vain" vauhtilajien puolelta. Siellä löytyy kuitenkin tekniikkalajien puolelta esim. Janica Kostelic, Maria Riesch, Mikaela Shiffrin ja Anja Pärson jotka on ottaneet useamman olympiakullan (pl. Pärson jolla vain yksi olympiakulta) tekniikkalajeista ja siihen päälle sitten himmeämpiä mitaleita myös vauhtilajien puolelta. Kostelic esim. on nelinkertainen olympiavoittaja ja viisinkertainen maailmanmestari, mukana on myös syöksylaskun MM-kulta.
Mutta ei mitään Vonnilta pois, tunnettuudessaan kyllä varmasti ihan omaa luokkaansa näihin muihin nähden ja onhan tuo menestystäkin niittänyt. Ja siinä mielessä kyllä näitä muita lueteltuja varmasti merkittävämpi hahmo alppihiihdon puolella että hänet varmasti tunnistaa useampi sellainen joka ei alppihiihtoa niin muuten seuraisikaan.
Toisaalta eikö alppihiihdossa kuitenkin arvosteta maailmancupin kristallipalloja jopa olympiakultaa korkeammalle (tai tällaisen käsityksen olen ainakin penkkiurheilijana saanut ja esim.
tässä artikkelissa sitä vahvistetaan: "... the overall World Cup title, a prize more coveted in the sport than Olympic gold..."). Asiaan vaikuttanee se, että ymmärtääkseni usein arvokisoissa, erityisesti miesten vauhtilajeissa, kilpaillaan helpommissa rinteissä kuin maailmancupissa keskimäärin.
Maailmancupista Vonnilta löytyy neljä kokonaiscupin voittoa (naisista toiseksi eniten Moser-Pröllin jälkeen), 16 lajicupin voittoa (tilaston kärjessä Stenmarkin kanssa) ja 82 osakilpailuvoittoa (tilastokakkonen, Stenmarkilla 86). Ja parhaimmillaan kykeni voittamaan myös tekniikkalajeissa (suurpujottelussa neljä ja pujottelussa kaksi MC-osakilpailuvoittoa).
En nyt edellä luetelluista saavutuksista huolimatta kuitenkaan Vonnia historian parhaaksi urheilijaksi nostaisi, mutta Marcel Hirscheriä kahdeksine peräkkäisine kokonaiscupin voittoineen voisi jo aika korkelle sijalle tarjotakin.
En tiedä, onko kyseessä kaikkien aikojen paras
urheilija, mutta jokainen urheilija kilpailee omassa lajissaan. Ja omassa lajissaan ylivoimaisin urheilija kautta aikojen on Donald "Don" Bradman, australialainen kriketinpelaaja.
Kautta aikojen maaotteluissa verrataan yleensä vähintään 20 kertaa lyöneitä pelaajia. Yli 50 keskiarvoa pidetään kovana suorituksena, ja kaikkiaan viisi on saavuttanut 60 pisteen keskiarvon. Näistä toiseksi korkein on Adam Vogesin 61,87. Don Bradmanin keskiarvo 80 lyöntivuorosta on
99,94! Wikipedian artikkelista löytyy vertailututkimus siitä, kuinka poikkeavia eri urheilijoiden tilastot ovat omissa lajeissaan, ja siinä Bradman on ykkönen:
Don Bradman - Wikipedia
Bradmaniin verrattuna jonkun Cristiano Ronaldon maalimässäilyt Luxemburgia vastaan ovat aika toissijaisia.
Hieman jo ketjua luettuani aloin ihmetellä, että eikö Bradmania ole lainkaan mainittu, mutta onneksi kuitenkin
@KwutsNI oli ehtinyt, niin ei itseni tarvinnut. Tuo test-otteluiden lyöntikeskiarvotilasto on ehdottomasti käsittämättömin urheilutilasto, johon olen ikinä törmännyt (nimenomaan siis Bradmanin ylivoima on käsittämätöntä).
On myös kaksi eri asiaa olla paras urheilija tai ylivoimaisin urheilija. Pitkä ura painaa ainakin meikällä tuossa parhaudessa. Monen ylivoimaisen urheilijan piikki on lyhyt.
Tämä
longevity vs peak on asia, jota olen monen GOAT-keskustelun yhteydessä paljon miettinyt. Jos nyt otetaan jääkiekko esimerkiksi, niin kuinka painotetaan esim. koko uran pisteitä, koko uran pistekeskiarvoa, viiden parhaan kauden pisteitä tai pistekeskiarvoa, parhaan viiden vuoden jakson pisteitä tai pistekeskiarvoa, yli 80 pisteen kausien lukumäärää, yli 100 pisteen kausien lukumäärää, parhaan kauden pisteitä, playoff-pisteitä vs runkosarjapisteitä jne. Ja joukkuelajeissa oma kysymyksensä on tietysti vielä, missä määrin joukkueen menestys pitää ottaa huomioon yksilön suuruutta arvioitaessa.