Historiallisia katsojalukuja suomalaisista jääkiekkosarjoista, SM-sarjasta ja SM-liigasta

  • 31 716
  • 202

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Sen enempää tällä kertaa noista jutuista puhumatta vuoden 1983 tilanne on siis seuraava:

Pohjautuen 25.12 viime vuonna kirjoittamaani pitkään viestiin sen pohjalta näyttää siltä, että jo aiemmin kerrotusti JoKP ensin verrattavissa puhuvana keräsi sarjajohtajana yleisömääriin tai edes neljän joukkoon päästen kuten aina vuosien 1982-1989 väliltä puhuen ja mikäli voi vahvistaa niin alustavasti mainittuna 3000 katsojaa ja sitten lopullisissa yhteyksissä yleensä mainittuna 2959 katsojaa keskimäärin kauteen.

Entäpä sitten HPK ja FoPS/FPS?

Vuodeksi 1983 HPK oli ristiriitaisen ja kovin huhupuheisen arvion joukkue mitä tuli yleisömääriin.

2000 katsojaa tai yli kauteen ovat nyt epämääräisissä tiedoissa ja sen mitä olen aiemmin onnistunut löytämään runkosarjaan ennen jatkopelejä niin niitä keränneet seuroina puhuen vahvistusta odotellen JyP HT, HPK, Imatran Ketterä luoden todellista Ketterä-ilmiötä paikkakunnalle ja ehkä vähän valtakunnallisestikin ja KooKoo.

Tuon hetken ja ennen kaikkea tämän hetken mahdollisesti päivittyvän tilanteen mukaan HPK vetäisi ennen jatkopelejään kauteen mahdollisesti selventävänä yleislukuna 1761 katsojaa ja nyt uusin löytämäni loppuluku seuralle olisi parhaimmillaan väitetysti lähempänä 2000 katsojaa, vähän päälle tai sen yli reilustikin jälleen pelatun tuon sarjatason eli Jääkiekon 1. Divisioonan nk. Playoff-kauden takia.

Kysymys kuuluu, että onko näin siis HPK:n kannalta eli pienestä muusta heikkenemisestä huolimatta olisi sitten ollut päälle 2000 katsojan ja ehkä ylikin ollut joukkue loppupelissä?

Eli voiko tuon kaiken vahvistaa ja kai luvut on olleet parempia kun päästiin Liigakarsintaan ja noustiin jolloin se juuri huhujen mukaan olisi paras yleisöjoukkue tai yksi parhaimmista kaikessa tapauksessa juuri tuon heidän suuren saavutuksen täyttymisessä?

Sitten onkin seuraava ikävä ongelma:

FoPS/FPS/Forssan Palloseura ja KooVee ovat kaiketi olleet näissä määritteissä ristiriitaisimmat joukkueet.

Forssaan ja Tampereelle sanottiin heidän välillä kyllä kuuluneen nk. Tonnikerhoon yleisömäärissä, mutta muuten olleet siis ainoat ulkopuoliset joukkueet.

Onko sitten tilanne todella tuo Forssaan ja Tampereelle vuoden 1983 osalta?

Kun tällä hetkellä etenkin Forssaan tilanne on mahdollisesti synkkenemässä paljonkin:

Forssan Palloseuralle ja sikäli kun vahvistamaton luku ennen pitkää vahvistuisi oikeaksi ennen jatkopelejä niin se tietäisi joutumista alle nk. Tonnikerhoon yleisömäärissä loppulukujen ollessa juuri nyt 864 katsojaa.

Kysymys kuuluu, että onko näin Forssan Palloseuran osalle?

Lisäksi on vielä kysyttävä, että olisiko Forssan Palloseuran koko kauden kuva yleisömäärissä vähän parempi kun huomioi sen pelaamiset nk. Kesälomalaisten pudotusotteluissa ja sitten joutumisessa tietysti erittäin murheellisesti Putoamiskarsintaan.

Putoamiskarsinnassa toki Forssan Palloseura sitten olikin ylivoimainen.

Eli olisiko niin, että nk. Tonnikerhoon Forssan Palloseura kuuluu vuodeksi 1983 vain jos sarjaan ihan kaikki lasketaan ja siihenkin täpärästi?

Kaukana oli ainakin ilo Forssassa sinä vuonna kun niin paljon tuntui olevan laskettu vuoden 1982 menestyksessä sen lopulliseksi kruunaamiseksi vuodeksi 1983. Ainakin edes oman sarjan nk. Playoff-kaudelle olisi pitänyt huonoimmillaankin sellaisenaan päästä aluksi ja siitä sitten askel askeleelta kohti nousua.

Eli voiko nuo mainitut luvut vahvistaa?

Toisaalta on totta, että Hämeenlinnaan päin miettien katsojaluvut kasvoivat rajustikin. Etenkin myöhemmin sarjaan miettien. HPK myös selvisi aivan päätyyn asti eli Liigakarsintaan nousemalla Jääkiekon SM-Liigaan vuodeksi 1984.

Forssan Palloseura vuorostaan mokasi paljon iloisemmaksi tarkoitetun vuotensa ennen pitkää enemmän tai vähemmän täysin mitä nyt sentään säilyi sarjassa äärimmäisen selkein lukemin.

Eli vaikka JoKP juuri tällä hetkellä olisi parempi katsojaluvuiltaan kuin HPK niin olisiko kuitenkin kauden kaikkien mahdollisten pelien pelaaminen kuitenkin tehnyt seurasta vähän heikommasta yleisvuodesta huolimatta hyvinkin korkean luokan yleisöjoukkueen loppupelissä? Ehkä kun kaiken laskee niin lähes, samaa tai jopa JoKP:n edellä?

Vuoden 1985 pariin mennään seuraavassa viestissä vuoden 1984 jäädessä välistä kun ei ole edes huhuiksi järkevästi puhuttu tai kerrottu Forssan Palloseuran katsojalukuja vaikka sen 500 katsojan pinnassa niiden väitettiin olleen.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Sen enempää tällä kertaa noista jutuista puhumatta vuoden 1985 tilanne on siis seuraava:

Pohjautuen 26.12 viime vuonna ja 17.2 tänä vuonna kirjoittamiini pitkiin viesteihin sen pohjalta näyttää siltä, että jo aiemmin kerrotusti JoKP ensin verrattavissa puhuvana keräsi sarjajohtajana yleisömääriin tai edes neljän joukkoon päästen kuten aina vuosien 1982-1989 väliltä puhuen ja mikäli voi vahvistaa niin tiettävän vahvan alustavasti mainittuna 2045 katsojaa keskimäärin kauteen.

Tämän lisäksi laskettiin mukaan TuTo, mutta TuTo:n tilannetta haittaa kaksikin eri mainittua katsojalukua ennen Liigakarsintaa:

TuTo Turusta hädin tuskin Liigakarsintaan mukaan päässeenä oli näillä näkymin aiemmin kerännyt vuodeksi 1985 tuon hetken tilanteen mukaan 783 katsojaa ja nyt löytyneiden lukujen perusteella sillä olisi loppulukuna ennen muita ratkaisuja 785 katsojaa.

Molemmat huonoja ellei peräti huonoin sarjassaan jo ennen ratkaisuakin.

Kysymys kuuluu vieläkin vähän edelleen, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 783 katsojaa vai 785 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan?

Entäpä sitten HPK ja FoPS/FPS?

Joensuussa pahoitettiin mieli vuodesta 1985 kuten tunnettua, mutta niin pahoitettiin mieli Hämeenlinnassakin.

Jääkiekon 1. Divisioonan paluukausi HPK:lle oli shokki:

Jääkiekon SM-Liigan debyyttikauteen nähden ja mikäli vain luku pitää paikkansa yleisömäärissä niin se oli vain 1400 katsojaa jääden siis kunnolla alimittaiseksi ja tilanteen 'kruunasi' vähemmän yllättäen JoKP:n tapaan äärimmäisen niukka ulosjääminen jatkosta ihmeittä näillä lukemilla!

Puhuttiin liiasta mukavuudenhalusta tai ei niin HPK:lla silloin olivat mietteet suuria, että liigakiekkoko vain kiinnostaisi tätä nykyä enää Hämeenlinnassa silloin?

Asioihin valitettavasti tunnuttiin reagoivan kovin voimakkaasti silloin.

Tuo väitetty 1400 katsojaa olisi ollut siis sama kuin Imatran Ketterällä mikäli se vain voi vahvistaa oikeaksi.

Imatran Ketterällä ja HPK:lla toki kausi muuten ja koko suoritevarmuus erosi kuin yö ja päivä toisistaan.

Lisäksi Imatralla oli alkanut mitä ilmeisimmin vähitellen mennä aiempien kausien suurnoste yleisötasoltaan alemmaksi jopa suuremmista ottelukierrosmääristä huolimatta.

Hämmennystä Hämeenlinnaan lisää näinä päivinä löytämäni uusi luku minkä mukaan HPK:lla oli kiitos nyt ilman nk. Playoff-kautta pelattavan sarjan suhteen kun nk. Kesälomalle jäätiin niin 1409 katsojaa!

Eli onko näin, että HPK todella oli aivan rahtusen verran Imatran Ketterää edellä ja Ketterällä olisi sitten ollut tuo tasan 1400 katsojaa ja voiko tämän sitten vahvistaa?

Forssan Palloseuran tilanne on nyt ikävä kyllä entistäkin hankalampi määrittää uusien lukujen perusteella:

Sitä on sitkeästi väitetty nk. Tonnijoukkueeksi, mutta lukuna on myös alle tuon joukkuetason määritelmän eli vain 873 katsojaa keskimäärin ottelua kohti sarjan huonoimpana yhdessä TuTo:n kanssa ja toisin kuin TuTo:n suunnalla Turussa niin Forssassa FoPS:n/FPS:n kausi ei jatkunut enää eteenpäin.

Tämä parempi luku olisi sitten nyt kiistalukuna ja sitkeästi väitettynä 1067 katsojaa samalla tapaa keskimäärin Forssaan!

Ettei vaan tuo suurempi luku kuitenkin olisi sittenkin ollut mahdollinen vuoden 1984 luvuksi tarkoitettu lukema kaikki mahdolliset ottelut sisältäen ja sitten tuo 873 katsojaa olisi oikea vuoden 1985 luku Forssaan sen Palloseuralle?

Toki ei tuonkaan luvun turvin pitkälle päästäisi ylemmäs vaan voitettaisiin lähinnä Helsingin Karhu-Kissat.

Vuoden 1984 tilannetta haittaa sitten tietenkin Forssaan muu perin heikko yleisömäärien luku tässä vaiheessa mikäli vain voisi vahvistaa kauteen edes huhuna eli sen 500 katsojan määrä olisi sitten kovan paikan edessä sentään noussut päälle tonnin tuohon väitelukuun asti. Sitä ei vain ikävästi ole voinut vahvistaa.

Kun toisaalta vuoteen 1985 jälleen palaten mietteissä tosiasia oli, että Forssassa ja Turussa ei vain tuolloin vuodeksi 1985 oikein tämän sarjan jääkiekko oikein napannut tai yleisö ei vain juuri tuoksi vuodeksi innostunut sitten millään peleihin tulemaan.

TuTo:lla aiemmin selvitettynä oli perin heikko yleisötaso ihan Liigakarsinnassakin joten siinä mielessä Forssassa oli varmaankin ajankuvassa ja jälkikäteenkin ehkä vähän turhaa heittää henkistä tuhkaa päälle liian kanssa.

Eli voiko nuo mainitut luvut vahvistaa? Loppukysymyksenä siis?

Vuoden 1986 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Sen enempää tällä kertaa noista jutuista puhumatta vuoden 1986 tilanne on siis seuraava:

Pohjautuen 26.12 viime vuonna ja 17.2 tänä vuonna kirjoittamiini pitkiin viesteihin sen pohjalta näyttää siltä, että jo aiemmin kerrotusti JoKP ensin verrattavissa puhuvana keräsi sarjajohtajana yleisömääriin tai edes neljän joukkoon päästen kuten aina vuosien 1982-1989 väliltä puhuen ja mikäli voi vahvistaa niin tiettävän vahvan alustavasti mainittuna 2237 katsojaa keskimäärin kauteen.

Tämän lisäksi laskettiin mukaan TuTo, mutta sillä on edelleen omat harminsa:

Aiemmin kirjoitin seuralla olleen ennen ratkaisuja jopa 2000 katsojaa kauden otteluissa keskimäärin sellaista kohti eli samaa tasoa kuin kilpailijat HPK ja SaPKo vähän tätä kilpailijana enintään tätä kolmikkoa Turun Toverit huomioiden olisi vielä lähestynyt Lahden Kiekko-Reipas/Kiekkoreipas.

Kuitenkin nyt uusien löytöjen ja havaintojen perusteella TuTo:n katsojatilanne ennen Liigakarsintaa olisi vähän pienempi kuin mitä sanottiin eli 1855 katsojaa silti hienona!

Vuodelle 1986 kun näyttäisi olleen TuTo:lla olleen sen aiemmin kerrotulle koko tutkimusajalle suhteessa kovin yleisömäärälukema muutenkin, mutta mene ja tiedä ennen todella selkeää ja huomattavan riittävää vahvistusta asiaan.

Tuolla luvulla se onkin jo hätyytellyt JoKP:ia ja neljän yleisökärkeä eli lieneekö ollut sitten viidenneksi paras yleisöjoukkue?

Mene ja tiedä vielä juuri nyt!

Liigakarsinta itsessään ristiriitaisesti ei vain kerännyt TuTo:lle niin hyvin yleisömääriä kuin olisi voinut luulla.

Toki HPK niissäkin lyötiin, mutta itsessään ei paljolla.

Sen Liigakarsintavuoden eli 1986 katsojakeskiarvo oli hulppeat 3463 katsojaa varmaankin kai koko karsintaan kun joissakin muisteluissa tuota vähän yksinään on ehkä turhan siirappisin tunnelmin yritetty ujuttaa TuTo:lle ikään kuin paikkansa pitäväksi ja eihän se niin taida kuule mennä!

Kysymys kuuluu, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 2000 katsojaa vai 1855 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan mikäli Liigakarsinnan luvut ilman muuta mahdollisesti haluaisi päälle laskea ellei sitten tuo 2000 katsojaa olisikin jo koko kausi päälle?

Entäpä sitten HPK ja FoPS/FPS?

HPK jo yllä olevasti on kerrottu olleen TuTo:n kilpailija ja se selvisi myöskin Liigakarsintaan.

HPK:lla oli myös niin hirveän kovin kehuttu olleen sen 2000 katsojaa tavallaan kaudessa, mutta senkin luvut ovat nyt pienenemässä kun ennen Liigakarsintaa muut tavalliset ottelut keräsivät ja mikäli vain luvun voi vahvistaa niin se olisi ollut 1749 katsojaa!

Liigakarsinta oli ymmärtääkseni Hämeenlinnaan synkin mahdollinen ainakin yleisömäärissä aiemmin puhutun perusteella:

HPK:lla tilanne oli huonoin ja mikäli luvun varmentaa niin kokonaiskatsojaluku oli enintään yhteensä 5000 katsojaa eli ottelua kohti katsojia olisi ollut siis kuhunkin kertaan 1667 katsojaa.

Tämäkin vain parhaassa tapauksessa kun huonompaakin Hämeenlinnaan joskus sanottiin olleen tilanne.

Joskus ihan uskomattoman sysisurkea tilanne.

Kysymys kuuluu, että onko näin siis HPK:n kannalta eli oliko sillä 2000 katsojaa vai 1749 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan mikäli Liigakarsinnan luvut ilman muuta mahdollisesti haluaisi päälle laskea ellei sitten tuo 2000 katsojaa olisikin jo koko kausi päälle?

Tietysti voi olla kiitos murheellisen huonon Liigakarsinnan yleisömäärien reippaasti alempikin kuin mitä on vain niin perin jääräpäisesti hämeenlinnalaismuistoissa väitetty toisinaan!

Tuolla luvulla kaikesta huolimatta se onkin jo hätyytellyt JoKP:ia ja neljän yleisökärkeä eli lieneekö ollut sitten kuudenneksi paras yleisöjoukkue heti TuTo:n jälkeen HPK?

Mene ja tiedä vielä juuri nyt ovat mietteeni jälleen kerran!

Viimein vielä Forssan Palloseuran tilanne mietteineen kertauksena tähän asti aiemman mukaan:

Lahden Kiekkoreipas/Kiekko-Reipas nyt alemmassa sarjassa pelaten, FoPS/FPS/Forssan Palloseura ja aiemmin mainitut Karhu-Kissat kuuluivat nk. Tonnijoukkueiden kerhoon joista siis ristiriitaisesti Lahteen puhuen yleisömäärä siis joko laski, oli samaa tasoa kuin SM-Liigassa ja jopa ehkä vähäisesti nousi ylittämättä 2000 katsojaa kauteen.

Forssassa päin yleisömäärät tosiaan kohosivat vuotta aiempaan nähden ja Karhu-Kissat polkivat paikallaan tai vähäisyydessään huononivat yleisöjoukkueena edeltävään vuoteen nähden.

Nuo tosin kaikki kolme ovat harmittavan epämääräisesti ilmaistuja joukkueita ennen varmennuksia yleisömäärissä.

Tai tällä haavaa ei ehkä enää kiitos nyt löytyneiden mahdollisten uusien lukujen nimissä kun FoPS/FPS on yhtä mahdollisesti kerännyt kauteen nyt selvennettynä lukuna 1038 katsojaa.

Miten oikein Forssan Palloseuralle kävi nk. Tonnijoukkueiden kerhossa mikäli näin eli oliko se heikoin, yksi heikoimpia vai vähän mainettaan parempi vuodeksi 1986?

Tuo olisi varmaan helpompi kysymys, mutta vuoden 1985 katsojalukujen ristiriitaisuudet kiistoineen herättävät tietenkin kysymyksiä myös vuodesta 1986 puhuen Forssaan.

Mikäli vuodeksi 1985 edes ajatuksella Forssan Palloseura oli nk. Tonnijoukkueiden kerhoon kuuluva niin vuoden 1986 olisivat olleet sitten sitä huonommat. Vastaavasti sitten mikäli oli varauksella niin huono tilanne vuonna 1985 niin sittenhän vuosi 1986 oli rakentavasti Forssan Palloseuralle oikeastaan vähän parempi.

Valitettavasti näistä kahdesta vuodesta tuntuu olevan forssalaismuistoissa ajoittain paljon kiistoja siitäkin, että kumpi nyt oikeasti oli yleisömäärällisesti tai pelillisesti mitenkään toistaan huonompi.

Toisessa vuodessa oltiin toista huonompia, mutta muu menestyksellisyys jäällä ja taktisesti lienee makuasia kun sinänsä tilanne pystyi olemaan parempi ja ehkä vähän nyt sitä vuoden 1985 tiettyä 'tuhkanheittovaihetta' siihen nähden paremmin se vuosi kokonaisuutena vaikutti sujuvan silloisesti paremmin.

Toki ja mikäli luvut voi vahvistaa niin se on selvää, että verraten melko häntäpäähän Forssan Palloseura silti sarjassa kuului ainakin yleisömäärien perusteella.

Toisaalta tämä on tämän lyhyen tutkimusajan mittaista aikaa HPK:ta ja FoPS:ia/FPS:ää koskien Forssan Palloseuran viimeinen nk. Tonnijoukkueiden kerhoon kuulumisen kausi mikäli vain luvut voi vahvistaa.

Eli voiko nuo mainitut luvut vahvistaa? Loppukysymyksenä siis?

Vuoden 1987 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös