Historiallisia katsojalukuja suomalaisista jääkiekkosarjoista, SM-sarjasta ja SM-liigasta

  • 30 914
  • 193

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tuli tuossa katsottua 23.12 viime vuoden puolella kirjoitettua SM-Liigan nk. Liigajumboja koskevaa viestiä taas kerran ja samalla verrattua hieman noihin aiemmin ennen viime vuoden hyvin lopun pelikieltoani juuri ennen sitä saamiin uusiin tietoihin.

Niiden perusteella kyllä vieläkin ikävä kyllä löytyi virheitä ja samalla tuli myös todistettua, että muun muassa JoKP ei koskaan harvoilla SM-Liigan kertavuosinaan kun oli mukana niin ei ollut edes vuodeksi 1992 liigajumbona yleisömäärissään vähiten seuratuin joukkue!

Tarkempaan läpikäyntikertaan menee aikaa, mutta joistakin joukkueista puhuen SaiPa tulee ainakin saamaan vähän synninpäästöä mitä yleisömääriin tulee, Ässät ja Ilves ovat olleet vähän turhankin suurina taas kerran mainittuina kun ei nyt niin oikeasti (Voi kunpa oiskin!) nk. Liigajumbot Suomessa ole olleet niin suuresti katsottuja yleisöjoukkueina yleisömäärien perusteella ja lisäystä yleisömäärien hännänhuippuna olemiseen tulevat saamaan murheellisella tavalla vanhoista päivistä etenkin puhuen Jokerit ja varsinkin Lahteen Kiekkoreippaalle seuraajineen eri nimien alla on tulossa murheellista lisäystä.

HPK on myös ollut vähän huomiota herättävänä juttuna useana, useana vuotena mikäli ei heikoin yleisöjoukkue nk. Liigajumbona niin äärettömän lähellä olla silti siellä vähiten seuratuimpien joukkueiden joukossa kuitenkin.

Tosin Hämeenlinnaan on sentään hieman tulossa näillä näkymin yleisölisäystäkin kuten myös Mikkeliin Jukureille joskin ihmeittä myös yksi uudemman ajan vuosi tulee olemaan sitten muutosten jälkeen Jukureiden vuosi murheellisella tavalla olla sitten jälleen yleisömäärien huonoin joukkue seurannassa.

Siihen lisää puhutaan ja mainitaan kunhan nuo laskutiedot ovat vielä kerran todella laskettuja, mutta täytyy kyllä sanoa noiden aiempien vanhempien tilastojen kokoajien olleen kyllä laskuissaan vähän turhan usein kyllä väärässä ja lisäksi eivät oikein ole taitaneet JoKP:sta pahemmin pitää.

Lieneekö osin olleet kun ei olevinaan Lahdessa ole ollut huonoja lukemia niin myös ehkä Pelicansin edeltäjien vankkoja kannattajia silloin joskus?

Jätetään sen mietintä ehkä johonkin muuhun yhteyteen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ennen tuota nk. Liigajumbojen yleisömäärien toivottavasti nyt vihdoin ja viimein viimeistä kertaa päivitettävää viestiä tässä lähipäivinä vuoden alusta lukien löytyi jälleen hieman vanhempiin aikoihin yleisömäärämietteitä.

Etenkin koskien kotimaisen jääkiekkoilun historiallista yleisömäärää ja ennen kaikkea kaiken kotimaisen jääkiekon yleisömäärää.

Kysymys oli ja olisi yhä tavallaan siitä, että milloin tarkalleen se 2 miljoonaa katsojaa ylitettiin tai saatiin ensi kerran kaikkien sarjojen osalta kokoon vuotta kohti?

Kun moneen kertaan todeten tietenkin lopullisen viimeistään vuonna 1991 näin tapahtui, mutta monia muitakin kertoja tiettävästi on ollut aikavälillä 1972-1990 milloin tilanne on ehkä tapahtunut mahdollisesti ainakin kerran!

Uusimpien muun vanhempien aikojen tutkimuksia tehden osui Jääkiekkoliiton vuoden 1986 papereista 12.9.1986 olleen tilanteen valossa silloisena tiedonantona nk. Kiekkoliittomme osalta siinä se, että näillä näkymin vuosina 1985 ja 1986 kotimaisen jääkiekon suosio oli ollut erittäinkin korkeaa luokkaa ja lähimpänä ennätystään tai silloista uutta ennätystään.

Tämän hetken tietojen valossa se seikka näyttäisi siltä, että vuosina 1985 ja 1986 kokonaisvaltainen jääkiekko kaikkien sarjojen osalta olisi kerännyt huonoimmillaankin kai kauteen 1,8 miljoonaa katsojaa ja korkeimmillaan ollaan oltu aivan vähän alle 2 miljoonan katsojan, tasan 2 miljoonassa katsojassa tai aivan ihan vähän tuon 2 miljoonan katsojan ylikin!

Kysymys kuuluu, että olisiko noin voinut olla?

Vuodeksi 1987 jo muun muassa SM-Liiga tunnetusti sai ensi kerran itse kootuksi sen miljoona katsojaa tai enemmän lähtökohtaisen vuorenvarmasti kauteen jo ihan pelkkään tavalliseen runkosarjaankin yleisöä.

Eli sinänsä voi pitää paikkansa, mutta vuosien 1972-1986 aikana on vain ollut niin monia eri katsojatutkimustilanteita kovin ristiriitaisena.

Tiedä sitten, että onko 1970-luvulla ihan vielä kuitenkaan kaikki sarjat huomioidenkaan 2 miljoonaa katsojaa silloin yhtä ihan vielä ylitetty?

1980-luvulta lähtien se ainakin on vaikuttanut olevan vastoin oletettua tai muisteltua jo kai aika alkupuoleltakin lähtien koko ajan mahdollisempaa.

Kysymys vain kuuluu, että milloin ja miten näin on tapahtunut?

Tämäkin olisi hienoa tietää varsinkin kun yleensä on muisteltu senkin mahdollisesti ollessa virheellistä, että 2 miljoonan katsojan raja mikäli ylittyi niin olisi ylittynyt vain Calgaryn 1988 menestyksen takia eikä muutoin.

Sitten on vielä yksi seikka tuossa Jääkiekkoliiton muistion papereissa:

Jääkiekon 1. Divisioona vuosiksi 1985 ja 1986 näyttää olleen äärimmäisenkin kovassa suosiossa myös sellaisenaan!

Häiritsevänä piirteenä siinä tosin sanottiin vähän vihjailevasti sen verran, että vuosina 1985 ja 1986 katsojaluvut jotenkin toiseksi korkeimpaan sarjaan olisivat olleet vuosia 1982-1984 jälleen heikompia tavallaan.

Vuosina 1985 ja 1986 pelattiin tietenkin pidempi runkosarja laajemmalla sarjalla, mutta ei ollut enää sarjan ikiomaa nk. Play Off-kautta ja muutenkin sarjan loppuvaiheet mahdollisine ylimääräotteluineen olivat tuntuvasti lyhyempiä.

Parhaimmillaan toiseksi korkeimpaan sarjaan hehkutettiin olleen kaikkien aikojen lukemia, mutta vuosiin 1982-1984 siis jossain määrin heikompia kun ei vain ollut niin paljon otteluja kauteen tai ne eivät sellaisenaan kokonaismääräisesti vain keränneet tarpeeksi yleisöä toisin kuin toiseksi korkeimman sarjan huippuvuodet 1982-1984 nähtävästi ovat keränneet.

Jääkiekon 1. Divisioona vuosiksi 1985 ja 1986 oli kuitenkin edelleen niin suosittua, että muun muassa Jalkapallon SM-Sarja yhdessä oman vastaavan Jalkapallon 1. Divisioonan kanssa ei yltänyt molempienkaan osalta siis yleisömäärissä jääkiekon vastaavaan sarjatasoon ja sitäkin heikompi olisi uudistuksistaan huolimatta ollut Pesäpallon SM-Sarja myös Pesäpallon Mestaruussarjanakin tuntien!

Mikäli tuota linjaa haluaisi katsojaluvuista olettaa siis vuosia 1982-1984 heikompana niin Jääkiekon 1. Divisioonan huonoimmatkin katsojaluvut kai koko sarjaan näillä näkymin olisivat olleet sen 500 000 katsojaa nyt ainakin tai enemmän vuosiksi 1985 ja 1986.

Vertailuksi kun vuoden 1987 Jääkiekon 1. Divisioona ei enää saanut kuin enintään ehkä rimaa hipoen jo aiemmin kerrottujen taustojen selvittyä sen 500 000 katsojaa jääden ehkä jopa vähän alle ja tosiaan vuosina 1988-1991 ja myös vuodeksi 1992 toiseksi korkein sarjamme jääkiekossa kärsi ajoittaisista heilahteluista parempaan suuntaan mennen silti yleisökadosta jossakin määrin.

Mikä sitten oikein lienee ollut tilanne noille vuosille?

Siitä saa paremmin muistavat tai tietävät kertoa koska tahansa noita katsojalukujen tietoja tuohon 2 miljoonan katsojan kysymykseen ensi kerran kaikkia sarjoja koskien tai sitten myös tuohon Jääkiekon 1. Divisioonan mahdollisesti ainoaan nk. Miljoonaluokan katsojavuoteen mikäli sitä ikinä sellaisenaan olikaan!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon SM-Liigan ja myöhemmän Liigan aikaväliltä 1975-2024 on tulossa lopullinen päivitys korjauksena neljättä kertaa noihin yleisiin nk. Liigajumbojen tilanteisiin.

Sen jälkeen tulisi vielä yleisen nk. Liigajumbojen yleisömääriä koskevia tutkimuksia samalta ajalta kuitenkin tähdentäen, että nyt olisikin enemmän ehkä joidenkin aiempien nimimerkkien tekemien vastaavien laskentojen tapaan viimeinkin itse sijoituksellisen nk. Liigajumbon toimista kuin sen merkitsemisestä ikään kuin koskemaan kaikkea huonointa mahdollista nk. Liigajumbon tekemistä.

Eli toisin kertoen tällöin erinäiset yleisömäärät olisivat korkeampia kuin mitä ne nyt ovat olleetkaan joskin niissäkin silti oli virheitä kun vanhoja viestiä olivat, niitä ei aina ollut laskettu alkujaankaan kunnolla tai oli ollut unohduksia välissä.

Niiden jälkeen olisi vielä tutkimus samalta ajalta puhuen runkosarjavoittajien yleisömääristä ja lopulta sitten väistämättä samalta ajalta puhuen vielä yleisömäärien kärkijoukkueet tulossa samaan vertailuun.

Laajuuden nimissä jokaiselle näistä julkaistaan ilman muuta eri viesti.

Nyt viimeinkin tulee nk. Liigajumbojen korjaus kun viimeksi 23.12 viime vuonna oli tästä asiasta puhetta ja kun uudet tiedot tuli vastoittain viimein vertailtua niin korjaukseen joutuvat toivon mukaan nyt lopultakin viimeistä kertaa!

Muuten puhuen tällä välin tai ehkä näiden viestien aikanakin mikäli vain Jääkiekon 1. Divisioonan vuosien 1982-1986 väliseen tilanteeseen noista yleisömäärien huhuista tuon sarjan eräänlaisina yleisömäärien 'kultavuosina' ihan sarjan loppuaikoja ja mahdollisia 1990-luvun ajan muita laajojen sarjavaiheiden kausia huomioimatta tulisi selvyyttä niin hienoa olisi tuokin tietää!

Ongelmana kun on ollut se, että onko tosiaan parhaimmillaan suurestakin suosiosta huolimatta ollut välttämättä koskaan toisen sarjatason jääkiekolla Suomessa edes vaikka kertaluontoisesti sen miljoona katsojaa kauteen vai ei?

Ehkäpä nämäkin asiat selviävät ajan kanssa, mutta nyt erikoisuudet muistaen juhlavuottaan viettävän Liigan ja sen edeltäjän pariin!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tässä liigajumbojen yleisömäärät jälleen, toivon mukaan tällä kertaa nyt lopullisen varmasti viimeistä kertaa korjattuna ja päivitettynä kauteen normaalin oloisesti runkosarjassa ennen välittömyyksiä sellaisenaan aikana ennen koronaa, vertailun muuten loputtua tulee vielä muita loppuhuomioita, tällä erää viestiä on lyhennetty ja lyhennän hieman noita muita loppuhuomioita tarpeen tullen:

1975-1976 Sport 1957 katsojaa

1976-1977 FoPS 2238 katsojaa

1977-1978 KOO-VEE 2668 katsojaa

1978-1979 KOO-VEE 2948 katsojaa

1979-1980 KOO-VEE 1963 katsojaa

1980-1981 Lukko 2337 katsojaa

1981-1982 Lukko 2750 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2751 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1982-1983 Lukko 2538 katsojaa

1983-1984 Kiekkoreipas 1778 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun HPK oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta 2283 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan. Ihan vähän huonompi oikeasti oli Kiekkoreipas Lahteen.)

1984-1985 Kiekkoreipas 1776 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 1777 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1985-1986 Jokerit 3293 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun SaiPa oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta itse asiassa nyt vähän korkeammallakin katsojaluvullaan nyt korjattuna vähäisesti näinkin eli 3702 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan. Ihan vähän tai ehkä jopa jonkin verran huonompi oikeasti oli Helsingin Jokerit.)

1986-1987 Jokerit 3386 katsojaa

1987-1988 KooKoo 3458 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3459 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1988-1989 HPK 3162 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3163 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1989-1990 HPK 3211 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3212 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1990-1991 Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas 3544 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin ellei aika suurestikin. Aiemman kerronnan mukaisesti SaiPa 3570 katsojalla oli oikeastaan vasta kolmanneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona pelillisesti, mutta tosiaan ei yleisöllisesti.

Ei ollut erityisen paljon HPK:ta parempi kun HPK:lla oli 3555 katsojaa, mutta silti HPK:n lisäksi oli vielä ihan hyvin vähän enää parempana myös kuin kun Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas Lahteen kun sillä oli 3544 katsojaa vastaavalla tapaa mietittynä yleisöjoukkueena runkosarjaan. Toisin kertoen HPK oli toiseksi huonoin ja Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas Lahteen oli nyt korjausten jälkeen huonoin.)

1991-1992 Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas 2979 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin ellei aika suurestikin. Aiemman kerronnan mukaisesti JoKP nyt muutenkin hieman parempana katsojaluvuiltaan oikeasti eli 3892 katsojalla oli oikeastaan vasta kolmanneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona pelillisesti, mutta tosiaan ei yleisöllisesti.

Oli itse asiassa paljon HPK:ta parempi kun HPK:lla oli 3322 katsojaa, mutta silti HPK:n lisäksi oli vielä ihan helkkarin selvästi parempana myös kuin Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas Lahteen kun sillä oli 2979 katsojaa vastaavalla tapaa mietittynä yleisöjoukkueena runkosarjaan.

Toisin kertoen HPK oli toiseksi huonoin ja Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas Lahteen oli nyt korjausten jälkeen tuntuvan kiusallisen selvästi huonoin.)

1992-1993 Reipas 2547 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2548 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1993-1994 Reipas 1998 katsojaa

1994-1995 Kiekko-Espoo 2331 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ilves nyt vielä vähän lisää korjatusti 4984 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin on nyt varmistuneena korjatusti viides ja todennäköisesti näin oli tuntuvasti vankka yleisöjoukkue liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ilveksen tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin nyt vielä uutena mukaan näihin tilastoihin löytynyt Porin Ässät 4411 katsojalla, JyP HT 4239 katsojalla, TuTo 4034 katsojalla, KalPa 3876 katsojalla, Lukko 3700 katsojalla ja HPK 2867 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä Kiekko-Espoon nimiin.)

1995-1996 Kiekko-Espoo 2009 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin ellei aika suurestikin. Aiemman kerronnan mukaisesti TuTo 3383 katsojalla oli oikeastaan vasta kolmanneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona pelillisesti, mutta tosiaan ei yleisöllisesti.

Melko valtavastikin paljon Kiekko-Espoota parempi, mutta silti HPK:ta ihan hyvin vähän enää parempana kun HPK:lla oli 3349 katsojaa vastaavalla tapaa mietittynä yleisöjoukkueena runkosarjaan.)

1996-1997 Kiekko-Espoo 2258 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin ellei ehkä edelleenkin aika suurestikin. Aiemman kerronnan mukaisesti KalPa 3024 katsojalla Jäiden Susijenginä oli oikeastaan vasta kolmanneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona pelillisesti, mutta tosiaan ei yleisöllisesti.

Melko suuresti ellei valtavastikin paljon Kiekko-Espoota parempi, mutta silti Rauman Lukkoa Jäiden Kettujenginä ihan hyvin vähän enää parempana kun Lukolla oli 3006 katsojaa vastaavalla tapaa mietittynä yleisöjoukkueena runkosarjaan.)

1997-1998 KalPa 2701 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2702 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1998-1999 Lukko 3022 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun Jään Susijengi Niiralasta tuttuna oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta 3072 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan. Ihan vähän huonompi oikeasti oli nk. Jään Kettujengi/Kettujengi Raumalta eli toisin kertoen jo mainittu Rauman Lukko.)

1999-2000 Lukko 3464 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun Lahden Pelicans oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta 3577 katsojallaan tai jälleen pyöristykseen liittyvästä tulkinnanvaraisesta asiasta johtuen 3578 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan nyt tähdennettynä.

Ihan vähän huonompi oikeasti oli nk. Jään Kettujengi/Kettujengi Raumalta eli toisin kertoen jo mainittu Rauman Lukko.)

2000-2001 Ässät 3076 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3077 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2001-2002 Lukko 2858 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun SaiPa oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta 3040 katsojallaan tai jälleen pyöristykseen liittyvästä tulkinnanvaraisesta asiasta johtuen 3041 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan nyt tähdennettynä.

Ihan vähän huonompi oikeasti oli nk. Jään Kettujengi/Kettujengi Raumalta eli toisin kertoen jo mainittu Rauman Lukko.)

2002-2003 Pelicans 3133 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ilves 4879 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin oli seitsemäs ja todennäköisesti oli tuntuvasti parempi liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ilveksen tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin HPK 3818 katsojalla, JYP 3666 katsojalla, SaiPa 3492 katsojalla, Ässät 3470 katsojalla ja Lukko 3420 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä Pelicansin nimiin.)

2003-2004 Pelicans 3165 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3166 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2004-2005 Pelicans 2916 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2917 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2005-2006 Lukko 3183 katsojaa (Tämä oli ikävä kyllä ihan vähän väärin kun Jään Susijengi Niiralasta tuttuna oli tuolloin oikeasti liigajumbon asemastaan huolimatta 3302 katsojallaan oikeasti vasta toiseksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan. Ihan vähän huonompi oikeasti oli nk. Jään Kettujengi/Kettujengi Raumalta eli toisin kertoen jo mainittu Rauman Lukko. Lukollekin tuota lukua on ihan vähän korjattu aiempaan nähden paremmaksi.)

2006-2007 KalPa 3119 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3120 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2007-2008 HPK 3282 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Aiemman kerronnan mukaisesti Ässät 4234 katsojalla oli oikeastaan kuitenkin kuudenneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona kyllä pelillisesti, mutta tosiaan ei niin huono yleisöllisesti.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ässien tilaan nähden olivat muun muassa vähäisesti JYP 4054 katsojalla, tätä vähän enemmän huonompana Lukko 3733 katsojalla ja tästä eteenpäin selvästi huonompina ensin SaiPa 3557 katsojalla ja viimein huonoimpana hyvin vähän SaiPa:aa huonompana KalPa 3388 katsojalla sitten HPK:n ollessa juuri se nyt korjattu oikea huonoin yleisöjoukkue. HPK:llekin tuota lukua on ihan vähän korjattu aiempaan nähden paremmaksi.)

2008-2009 SaiPa 3437 katsojaa

2009-2010 HPK 3607 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ilves 5360 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin oli seitsemäs ja todennäköisesti oli tuntuvasti parempi liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ilveksen tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin Lukko 4304 katsojalla, Ässät 4115 katsojalla, JYP 4086 katsojalla, Pelicans 3847 katsojalla ja SaiPa 3615 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä HPK:n nimiin. HPK:llekin tuota lukua on ihan vähän korjattu aiempaan nähden paremmaksi.)

2010-2011 SaiPa 3256 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin. Aiemman kerronnan mukaisesti Lahden Pelicans 3838 katsojalla oli oikeastaan vasta kolmanneksi huonoin yleisöjoukkue runkosarjaan liigajumbona pelillisesti, mutta tosiaan ei yleisöllisesti.

Menettelevästi suurempi oli niin HPK:ta kun sillä oli 3465 katsojaa kuin jo mainittua peränpitäjä SaiPa:aa yleisömäärissä ajatellen SaiPa:n vastaavan ollessa siis nyt korjatusti huonoin. SaiPa:lle tuota lukua on ihan vähän korjattu aiempaan nähden paremaksi.)

2011-2012 SaiPa 3394 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ilves 5175 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin oli seitsemäs ja todennäköisesti oli tuntuvasti parempi liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ilveksen tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin KalPa 4170 katsojalla, JYP 3993 katsojalla, Lukko 3849 katsojalla, Espoon Blues 3743 katsojalla ja HPK 3480 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä SaiPa:n nimiin.)

2012-2013 SaiPa 3873 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Kuten hieman epäilinkin, mutta en vain voinut tietojen puutteessa tarkemmin suuremmin asiaa todistaa. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ilves nyt vielä vähän lisää korjatusti 4879 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin on nyt varmistuneena korjatusti kuudes ja todennäköisesti näin oli tuntuvasti vankka yleisöjoukkue liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Ilveksen tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin nyt vielä uutena mukaan näihin tilastoihin löytynyt Espoon Blues 4685 katsojalla, Ässät 4556 katsojalla, Pelicans 4246 katsojalla, KalPa 4000 katsojalla, Lukko 3959 katsojalla, HPK 3931 katsojalla ja JYP 3903 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä SaiPa:n nimiin.)

2013-2014 KalPa 3174 katsojaa

2014-2015 Sport 3369 katsojaa

2015-2016 HPK 3251 katsojaa (Tämä oli tosiaan jonkin verran väärin. Kuten hieman epäilinkin, mutta en vain voinut tietojen puuttuessa tarkemmin suuremmin asiaa todistaa. Näillä näkymin tämä joukkue varmistuneesti korjausten ja tutkimusten jälkeen oli neljänneksi huonoin yleisöjoukkue vain hyvin vähän JYP:n takana.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Espoon Bluesin tilaan nähden olivat sitä jonkin verran huonompina Sport 3285 katsojalla, KalPa 3252 katsojalla ja HPK 3251 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä HPK:n nimiin.)

2016-2017 SaiPa 3053 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3054 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2017-2018 Sport 2840 katsojaa

2018-2019 Jukurit 2870 katsojaa (Tämä oli tosiaan melko räikeästikin väärin. Kuten hieman epäilinkin, mutta en vain voinut tietojen puutteessa tarkemmin suuremmin asiaa todistaa. Aiemmilla keskimääräistä ottelua kohti kauteen olleilla katsojaluvuilla Ässät 4225 katsojalla oli kyllä pitkän, pitkän matkaa enemmän lähempänä sarjan kärkijoukkueita mitä tulee yleisömääriin kuin häntäpäätä.

Aivan minimikatsojalukujen sijoitus mikä sille tuli niin on nyt varmistuneena korjatusti kuudes ja todennäköisesti näin oli tuntuvasti vankka yleisöjoukkue liigajumbonakin.

Huonompia yleisöjoukkueita väitettyihin Porin Ässien tilaan nähden olivat selvästi huonompina laskevassa järjestyksessä ainakin nyt vielä uutena mukaan näihin tilastoihin löytynyt Lahden Pelicans 4018 katsojalla, HPK 3845 katsojalla, JYP 3749 katsojalla, Lukko 3664 katsojalla, KalPa 3441 katsojalla, KooKoo 3313 katsojalla, SaiPa 3265 katsojalla ja Vaasan Sport 3001 katsojalla muista peränpitäjistä puhuen kun huonoinhan on juuri mainittu sen mennessä Mikkelin Jukurien nimiin.)

2019-2020 Sport 2642 katsojaa (Tämä sarjakausi oli ensi kerran jollakin tapaa koronan riivaama. Lisäksi tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2643 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2020-2021 Pelicans 391 katsojaa (Tämä sarjakausi varsinkin oli mahtavasti koronan riivaama.)

2021-2022 Ässät 1530 katsojaa (Tämä sarjakausi oli myös pahoin tai melko pahoin vielä koronan riivaama.)

2022-2023 Jukurit 2550 katsojaa (Tämä sarjakausi oli viimeisen kerran jollakin tapaa aina vähäisestä melko paljoonkin vaihtelevan vaihtelevasti asti olleen koronan riivaama.)

2023-2024 SaiPa 2357 katsojaa

Keskiarvo odotetusti jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 2789 katsojaa kauden päätteeksi tai aikanaan myös ennen putoamista koskevia jatko-otteluja ja jatkovaiheita

Karsintaa koskevina kausina odotettu keskiarvo jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja äärimmäisen rajallisesti tarpeen tullen Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 2796 katsojaa kaikki vaiheet tai yksittäisen yleisottelutapahtuman sisältäen sisäisenä kamppailuna säilymisestä tai putoamisesta

Suljettuna tai äärimmäisen käytännössä suljettuna sarjana pelattaessa kullakin kautena odotettu keskiarvo jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa 2000-luvulla tai heti liigan tultua käytännön melkein pysyvästi suljetuksi ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 2777 katsojaa

Jumboista parhaimman keskiarvon omannut joukkue katsojaluvuista puhuen näkemyksestä riippuen vähiten huonoimpana tai huonoista parhaimpana SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: SaiPa sarjakaudella 2012-2013 3873 katsojalla kauteen

Jumboista huonoimman keskiarvon omannut joukkue tai huonoimmista huonoin SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Pelicans sarjakaudella 2020-2021 391 katsojalla kauteen (Tämä tosin oli koronan riivaama sarjakausi. Korona-ajan ulkopuolelta huonoin oli Kiekkoreipas sarjakaudeksi 1984-1985 1776 katsojalla kauteen.)

Korona ei tosiaan voinut olla vaikuttamatta noihin uusimpiin lukuihin kuten eivät uudet korjauksetkaan.

Loppuun edelleen bonuksena laitan vielä Jääkiekon SM-Sarjan viimeisen sarjakauden jumbon katsojien keskiarvon joka joskus on vuoden 1975 puolelle osuneesti sattuneena joskus laskettu myös SM-Liigan aivan alkumetrien mietintöihin ja se jumbojoukkue oli tämä:

1974-1975 TuTo 2667 katsojaa

TuTo oli ainut joukkue Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena jolla ei ollut 50 000 katsojaa tai enemmän kauteen sitten millään.

Sitä katsojamäärää jopa sekin lähestyi silloin.

Näin muuna juttuna vielä tuohon kaikkeen mitä yleisökärkeen tuli päättyvässä sarjassa silloin:

Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena täysin ylhäisessä yksinäisyydessään katsojakärkenä oli Tappara 115 735 katsojalla kauteen ja 100 000 katsojan rajasta kauteen eivät paljon jääneet HIFK ja Ilves kun näillä oli 97 154 katsojaa ja 96 513 katsojaa.

Mahdollisesti mikäli vielä kerta kaikkiaan tässä viestissä on jotain väärää tai korjattavaa löytyy niin katsotaan tilannetta sitten tarpeen mukaan jälleen uudelleen. Toivottavasti neljäs kerta tähän kaikkeen puhuen riittää.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan ja Liigan ajan juttujen suhteen vuosilta 1975-2024 siltä ajalta vuoroon tulisivat nyt yleisömäärällisten nk. Liigajumbojen sijaan puhtaat nk. Liigajumbot katsojalukuineen kerättynä sellaisenaan ottelua kohti tavallaan.

Muuta määritettä ei ole paitsi, että tietenkin täytyi sellaisenaan olla pelillisesti viimeinen eli katsojaluvut saattoivat olla nyt tällä kertaa paljonkin korkeampia kun aiemmin esitellyssä ja huomattavan usein korjatussa tapauksessa päättyen nyt onneksi mielestäni nyt ainakin viime viestiin.

Tosin niin sekin viesti kun tämäkin nk. Puhtaiden Liigajumbojen viesti alkujaankin pohjautui erään toisen vuosia sitten näitä asioita selvittäneen nimimerkin selvityksiin.

Tosin ne toisen nimimerkin tekemät selvitykset olivat valitettavasti alkujaankin virheellisiä osin kuten myös laskettu väärin.

Kumpi oli enemmän väärin eli yleisömääräiset nk. Liigajumbot vai puhtaat pelilliset nk. Liigajumbot niin mielestäni enemmän yleisömääräiset vastaavat olivat väärin kuin puhtaat pelilliset sellaiset.

Ikävä kyllä tuo kaikki loi hyvin sekoittavan lopputilanteen aiempaan viestiin vielä lisäselvityksineen kun nyt onneksi tähän viestiin tulevien nk. Puhtaiden Liigajumbojen pelillisen määrittelyn kautta tehtävä juttu ei ole niin vaikea tehdä.

Lisäys aikoinaan tehtyyn selvitykseen ovat myös nykypäiväisemmät nk. Korona-vuodet ja niiden jälkeiset vuodet joita nyt elämme.

Sen enemmittä puheitta tässä olisi nyt nk. Puhtaiden Liigajumbojen vuoro ja näille tulee sulkuihin lisähuomautuksia yleisömäärien perään mikäli he eivät olleet myös huonoimpia mahdollisia yleisömäärissä kuten ehkä vähän hämmentävän usein itse asiassa eivät olleet!

Tässä tuleekin itse luvut:

1975-1976 Sport 1957 katsojaa

1976-1977 FoPS 2238 katsojaa

1977-1978 Jokerit 2934 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi heikoin kun taakse jäivät Kiekkoreipas 2921 katsojalla ja KOO-VEE 2668 katsojalla.)

1978-1979 Kärpät 4734 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti viidenneksi paras kun taakse jäivät Ilves 4709 katsojalla, Kiekkoreipas 3655 katsojalla, Jokerit 3306 katsojalla, Lukko 3237 katsojalla ja KOO-VEE 2948 katsojalla.)

1979-1980 KOO-VEE 1963 katsojaa

1980-1981 Lukko 2337 katsojaa

1981-1982 Lukko 2750 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2751 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1982-1983 Lukko 2538 katsojaa

1983-1984 HPK 2283 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Kiekkoreipas 1778 katsojalla.)

1984-1985 Kiekkoreipas 1776 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 1777 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1985-1986 SaiPa 3702 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Jokerit 3293 katsojalla.)

1986-1987 Jokerit 3386 katsojaa

1987-1988 KooKoo 3458 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3459 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1988-1989 Ässät 3416 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät SaiPa 3169 katsojalla ja HPK 3163 katsojalla.)

1989-1990 JoKP 3800 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti muutenkin hieman korjattuna oikeasti kahdeksanneksi paras kun taakse jäivät KooKoo 3618 katsojalla, SaiPa 3468 katsojalla, Lukko 3423 katsojalla ja HPK 3212 katsojalla.)

1990-1991 SaiPa 3570 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät HPK 3555 katsojalla ja Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas 3544 katsojalla.)

1991-1992 JoKP 3892 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti muutenkin hieman korjattuna oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät HPK 3322 katsojalla ja Hockey-Reipas/Hockeyreipas/H-Reipas 2979 katsojalla.)

1992-1993 Reipas 2547 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2548 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1993-1994 Reipas 1998 katsojaa

1994-1995 Ilves 4984 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti muutenkin hieman korjattuna oikeasti viidenneksi paras kun taakse jäivät Ässät 4411 katsojalla, JyP HT 4239 katsojalla, TuTo 4034 katsojalla, KalPa 3876 katsojalla, Lukko 3700 katsojalla, HPK 2867 katsojalla ja Kiekko-Espoo 2331 katsojalla.)

1995-1996 TuTo 3383 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät HPK 3349 katsojalla ja Kiekko-Espoo 2009 katsojalla.)

1996-1997 KalPa 3024 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät Lukko 3006 katsojalla ja Kiekko-Espoo 2258 katsojalla.)

1997-1998 KalPa 2701 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2702 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

1998-1999 KalPa 3072 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Lukko 3022 katsojalla.)

1999-2000 Pelicans 3578 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Lukko 3464 katsojalla.)

2000-2001 Ässät 3076 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3077 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2001-2002 SaiPa 3041 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Lukko 2858 katsojalla.)

2002-2003 Ilves 4880 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kuudenneksi paras kun taakse jäivät Espoon Blues 4427 katsojalla, HPK 3818 katsojalla, JYP 3666 katsojalla, SaiPa 3493 katsojalla, Ässät 3469 katsojalla, Lukko 3421 katsojalla ja Pelicans 3133 katsojalla.)

2003-2004 Pelicans 3165 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3166 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2004-2005 Pelicans 2916 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2917 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2005-2006 KalPa 3302 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Lukko 3183 katsojalla.)

2006-2007 KalPa 3119 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3120 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2007-2008 Ässät 4235 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti yhdeksänneksi paras kun taakse jäivät JYP 4055 katsojalla, Lukko 3733 katsojalla, SaiPa 3558 katsojalla, KalPa 3388 katsojalla ja HPK 3282 katsojalla.)

2008-2009 SaiPa 3437 katsojaa

2009-2010 Ilves 5361 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kuudenneksi paras kun taakse jäivät KalPa 4457 katsojalla, Espoon Blues 4350 katsojalla, Lukko 4304 katsojalla, Ässät 4116 katsojalla, JYP 4086 katsojalla, Pelicans 3847 katsojalla, SaiPa 3616 katsojalla ja HPK 3607 katsojalla.)

2010-2011 Pelicans 3839 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo nyt vähän korjattunakin oli yleisömäärällisesti oikeasti kolmanneksi huonoin kun taakse jäivät HPK 3466 katsojalla ja SaiPa 3256 katsojalla.)

2011-2012 Ilves 5176 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kuudenneksi paras kun taakse jäivät Ässät 4798 katsojalla, Pelicans 4760 katsojalla, KalPa 4170 katsojalla, JYP 3993 katsojalla, Lukko 3849 katsojalla, Espoon Blues 3743 katsojalla, HPK 3480 katsojalla ja SaiPa 3394 katsojalla.)

2012-2013 Ilves 4879 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kuudenneksi paras kun taakse jäivät Espoon Blues 4685 katsojalla, Ässät 4556 katsojalla, Pelicans 4246 katsojalla, KalPa 4000 katsojalla, Lukko 3959 katsojalla, HPK 3931 katsojalla, JYP 3903 katsojalla ja SaiPa 3873 katsojalla.)

2013-2014 KalPa 3174 katsojaa

2014-2015 Sport 3369 katsojaa

2015-2016 Blues 3366 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti neljänneksi huonoin kun taakse jäivät Sport 3285 katsojalla, KalPa 3252 katsojalla ja HPK 3251 katsojalla.)

2016-2017 SaiPa 3053 katsojaa (Tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 3054 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2017-2018 Sport 2840 katsojaa

2018-2019 Ässät 4225 katsojaa (Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeasti kuudenneksi paras kun taakse jäivät Pelicans 4018 katsojalla, HPK 3845 katsojalla, JYP 3749 katsojalla, Lukko 3664 katsojalla, KalPa 3441 katsojalla, KooKoo 3313 katsojalla, SaiPa 3265 katsojalla, Sport 3001 katsojalla ja Mikkelin Jukurit 2870 katsojalla.)

2019-2020 Sport 2642 katsojaa (Tämä sarjakausi oli ensi kerran jollakin tapaa koronan riivaama. Lisäksi tässä ei välttämättä ole mielestäni mitään väärää, mutta toisinaan ilmoitettiin muutenkin joissakin lähteissä olevan ihan vähän suurempi eli 2643 katsojaa seuraavan luvun mukaan. Lienee pyöristykseen liittyviä tulkinnanvaraisia asioita?)

2020-2021 JYP 686 katsojaa (Tämä sarjakausi varsinkin oli mahtavasti koronan riivaama. Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti oikeastaan melko hyväkin oikeasti eli seitsemänneksi paras. JYP:n taakse jäivät KooKoo 635 katsojalla, SaiPa 657 katsojalla, KalPa 559 katsojalla, Ässät 489 katsojalla, HPK 437 katsojalla, Sport 506 katsojalla, Mikkelin Jukurit 420 katsojalla ja Lahden Pelicans 391 katsojalla.

Näitä katsojalukuja kieltämättä oli melkoisenkin vaikeaa selvittää ja määritellä kun kaikilla ei ollut järkevästi puhuen tasalukua kauteen otteluita järkevästi jaettavaksi asti.

Noin suuret erot sellaisenaan tietyin painotuksin johtuivat tietysti todella erillisestä määrästä sallittuja ja pelattavaksi ehdittyjä kotiotteluja kun kautta jouduttiin lyhentämään muutenkin kaikkiaan edes jotenkin myös jatkopelejä ajatellen tuolloin vaikkakin edeltävään sarjakauteen verrattuna mentiin edes nk. Playoff-kaudelle, mutta ilman yleisöä käytännössä.

Mahdollisesti mikäli jotain meni pieleen niin korjaan kyllä tilanteen käydessä niin.)

2021-2022 Ässät 1530 katsojaa (Tämä sarjakausi oli myös pahoin tai melko pahoin vielä koronan riivaama.)

2022-2023 SaiPa 2581 katsojaa (Tämä sarjakausi oli viimeisen kerran jollakin tapaa aina vähäisestä melko paljoonkin vaihtelevan vaihtelevasti asti olleen koronan riivaama. Pelillinen nk. Liigajumbo oli yleisömäärällisesti vasta oikeasti toiseksi huonoin kun taakse jäi Mikkelin Jukurit 2550 katsojalla.)

2023-2024 SaiPa 2357 katsojaa

Keskiarvo odotetusti jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 3189 katsojaa kauden päätteeksi tai aikanaan myös ennen putoamista koskevia jatko-otteluja ja jatkovaiheita

Karsintaa koskevina kausina odotettu keskiarvo jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja äärimmäisen rajallisesti tarpeen tullen Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 3290 katsojaa kaikki vaiheet tai yksittäisen yleisottelutapahtuman sisältäen sisäisenä kamppailuna säilymisestä tai putoamisesta

Suljettuna tai äärimmäisen käytännössä suljettuna sarjana pelattaessa kullakin kautena odotettu keskiarvo jumbojoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa 2000-luvulla tai heti liigan tultua käytännön melkein pysyvästi suljetuksi ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 3029 katsojaa

Jumboista parhaimman keskiarvon omannut joukkue katsojaluvuista puhuen näkemyksestä riippuen vähiten huonoimpana tai huonoista parhaimpana SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Ilves sarjakaudella 2009-2010 5361 katsojalla kauteen

Jumboista huonoimman keskiarvon omannut joukkue tai huonoimmista huonoin SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: JYP sarjakaudella 2020-2021 686 katsojalla kauteen (Tämä tosin oli koronan riivaama sarjakausi. Korona-ajan ulkopuolelta huonoin oli Kiekkoreipas sarjakaudeksi 1984-1985 1776 katsojalla kauteen.)

Korona ei tosiaan voinut olla vaikuttamatta noihin uusimpiin lukuihin kuten eivät uudet korjauksetkaan.

Loppuun edelleen bonuksena laitan vielä Jääkiekon SM-Sarjan viimeisen sarjakauden jumbon katsojien keskiarvon joka joskus on vuoden 1975 puolelle osuneesti sattuneena joskus laskettu myös SM-Liigan aivan alkumetrien mietintöihin ja se jumbojoukkue oli tämä:

1974-1975 TuTo 2667 katsojaa

TuTo oli ainut joukkue Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena jolla ei ollut 50 000 katsojaa tai enemmän kauteen sitten millään.

Sitä katsojamäärää jopa sekin lähestyi silloin.

Näin muuna juttuna vielä tuohon kaikkeen mitä yleisökärkeen tuli päättyvässä sarjassa silloin:

Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena täysin ylhäisessä yksinäisyydessään katsojakärkenä oli Tappara 115 735 katsojalla kauteen ja 100 000 katsojan rajasta kauteen eivät paljon jääneet HIFK ja Ilves kun näillä oli 97 154 katsojaa ja 96 513 katsojaa.

Mahdollisesti mikäli vielä kerta kaikkiaan tässä viestissä on jotain väärää tai korjattavaa löytyy niin katsotaan tilannetta sitten tarpeen mukaan jälleen uudelleen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan ja Liigan ajan juttujen suhteen vuosilta 1975-2024 siltä ajalta vuoroon tulisivat nyt yleisömäärällisten asioiden kannan ymmärtäen katsojalukuineen runkosarjan voittajat sellaisenaan kerättynä yhtä sellaisenaan ottelua kohti tavallaan.

Tällaiselta ne näyttivät kun verrokkina on siis runkosarjan voittajat huolimatta siitä, että olivatko he todella myös yleisömäärissä parhaimpia joukkueita vai eivät ja mahdollisesti mukaan tulee lisäkommentteja tilanteen tullen:

1975-1976 TPS 5532 katsojaa

1976-1977 Tappara 5647 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS kun TPS:llä oli 6004 katsojaa.)

1977-1978 Tappara 5006 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään Ässät 5146 katsojalla, TPS 5554 katsojalla ja Kärpät 5846 katsojalla.)

1978-1979 Ässät 5679 katsojaa

1979-1980 TPS 5401 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain HIFK kun HIFK:llä oli 5563 katsojaa.)

1980-1981 Tappara 5680 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS kun TPS:llä oli 5833 katsojaa.)

1981-1982 TPS 5532 katsojaa

1982-1983 Jokerit 5345 katsojaa

1983-1984 Tappara 3603 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli vasta seitsemänneksi paras yleisömääriltään edellään Ässät 3911 katsojalla, Jokerit 4004 katsojalla, TPS 4301 katsojalla, HIFK 4368 katsojalla, Ilves 4618 katsojalla ja Kärpät 5367 katsojalla.)

1984-1985 TPS 4396 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään Ilves 4545 katsojalla, Kärpät 4686 katsojalla ja HIFK 4944 katsojalla.)

1985-1986 Tappara 4521 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli kuudenneksi paras yleisömääriltään edellään Kärpät 4694 katsojalla, JyP HT 4779 katsojalla, HIFK 4993 katsojalla, Ilves 5149 katsojalla ja TPS 5223 katsojalla.)

1986-1987 Kärpät 4871 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli kuudenneksi paras yleisömääriltään edellään KalPa 4903 katsojalla, Ilves 5133 katsojalla, Tappara 5151 katsojalla, TPS 5301 katsojalla ja HIFK 5768 katsojalla.)

1987-1988 Ilves 5355 katsojaa (Runkosarjan voittajana Ilves oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 5465 katsojalla.)

1988-1989 TPS 5756 katsojaa

1989-1990 TPS 5631 katsojaa

1990-1991 TPS 7656 katsojaa

1991-1992 JyP HT 4231 katsojaa (Runkosarjan voittajana JyP HT oli vasta kahdeksanneksi paras yleisömääriltään edellään KalPa 4280 katsojalla, Ässät 4625 katsojalla, Tappara 5835 katsojalla, HIFK 5936 katsojalla, Ilves 5971 katsojalla, Jokerit 7363 katsojalla ja TPS 8826 katsojalla.)

1992-1993 TPS 8506 katsojaa

1993-1994 TPS 8190 katsojaa

1994-1995 Jokerit 7396 katsojaa (Runkosarjan voittajana Jokerit oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 8116 katsojalla.)

1995-1996 Jokerit 7132 katsojaa (Runkosarjan voittajana Jokerit oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 8184 katsojalla.)

1996-1997 Jokerit 6480 katsojaa (Runkosarjan voittajana Jokerit oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 7376 katsojalla.)

1997-1998 TPS 7475 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Jokerit 12 232 katsojalla.)

1998-1999 TPS 7956 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Jokerit 10 377 katsojalla.)

1999-2000 TPS 7772 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Jokerit 10 060 katsojalla.)

2000-2001 Jokerit 10 421 katsojaa

2001-2002 Tappara 5784 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli viidenneksi paras yleisömääriltään edellään Kärpät 6097 katsojalla, HIFK 6315 katsojalla, TPS 7755 katsojalla ja Jokerit 9662 katsojalla.)

2002-2003 HPK 3818 katsojaa (Runkosarjan voittajana HPK oli vasta kahdeksanneksi paras yleisömääriltään edellään Espoon Blues 4427 katsojalla, Ilves 4880 katsojalla, Tappara 5484 katsojalla, Kärpät 6036 katsojalla, HIFK 6550 katsojalla, TPS 7472 katsojalla ja Jokerit 9581 katsojalla.)

2003-2004 TPS 7705 katsojaa (Runkosarjan voittajana TPS oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Jokerit 9093 katsojalla.)

2004-2005 Kärpät 5892 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään vain HIFK 7007 katsojalla, TPS 7230 katsojalla ja Jokerit 9637 katsojalla.)

2005-2006 Kärpät 5791 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli kuudenneksi paras yleisömääriltään edellään Tappara 5866 katsojalla, Ilves 5867 katsojalla, TPS 6444 katsojalla, HIFK 6821 katsojalla ja Jokerit 8850 katsojalla.)

2006-2007 Kärpät 5697 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään TPS 6441 katsojalla, HIFK 6629 katsojalla ja Jokerit 8928 katsojalla.)

2007-2008 Kärpät 6055 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli kolmanneksi paras yleisömääriltään edellään vain HIFK 6573 katsojaa ja Jokerit 8591 katsojalla.)

2008-2009 JYP 4016 katsojaa (Runkosarjan voittajana JYP oli vasta todella huonosti puhuen yhdenneksitoista paras yleisömääriltään edellään Pelicans 4081 katsojalla, Ässät 4120 katsojalla, KalPa 4599 katsojalla, Espoon Blues 4651 katsojalla, Tappara 5138 katsojalla, TPS 5139 katsojalla, Ilves 5672 katsojalla, Kärpät 5741 katsojalla, HIFK 6324 katsojalla ja Jokerit 8456 katsojalla.)

2009-2010 JYP 4086 katsojaa (Runkosarjan voittajana JYP oli edelleen vasta todella huonosti puhuen yhdenneksitoista paras yleisömääriltään edellään Ässät 4116 katsojalla, Lukko 4304 katsojalla, Espoon Blues 4350 katsojalla, KalPa 4457 katsojalla, Ilves 5361 katsojalla, Tappara 5523 katsojalla, Kärpät 5691 katsojalla, TPS 6057 katsojalla, HIFK 6306 katsojalla ja Jokerit 8295 katsojalla.)

2010-2011 JYP 4015 katsojaa (Runkosarjan voittajana JYP oli edelleen vasta todella huonosti puhuen vähän kuitenkin parantaen sijoitustaan olemalla kymmenenneksi paras yleisömääriltään edellään KalPa 4025 katsojalla, Espoon Blues 4357 katsojalla, Ässät 4575 katsojalla, Tappara 4936 katsojalla, Ilves 5277 katsojalla, TPS 5469 katsojalla, Kärpät 5620 katsojalla, HIFK 6625 katsojalla ja Jokerit 8487 katsojalla.)

2011-2012 KalPa 4170 katsojaa (Runkosarjan voittajana KalPa oli vasta melko huonosti puhuen yhdeksänneksi paras yleisömääriltään edellään Pelicans 4760 katsojalla, Ässät 4798 katsojalla, Ilves 5176 katsojalla, Tappara 5358 katsojalla, TPS 5534 katsojalla, Kärpät 5821 katsojalla, HIFK 8266 katsojalla ja Jokerit 9173 katsojalla.)

2012-2013 Jokerit 9828 katsojaa

2013-2014 Kärpät 6086 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli kolmanneksi paras yleisömääriltään edellään vain HIFK 6763 katsojalla ja Jokerit 9252 katsojalla.)

2014-2015 Kärpät 5658 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain HIFK 6855 katsojalla.)

2015-2016 HIFK 6938 katsojaa

2016-2017 Tappara 5598 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli kolmanneksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 5613 katsojalla ja HIFK 7090 katsojalla.)

2017-2018 Kärpät 5395 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään TPS 5493 katsojalla, Tappara 5545 katsojalla ja HIFK 7165 katsojalla.)

2018-2019 Kärpät 5261 katsojaa (Runkosarjan voittajana Kärpät oli kolmanneksi paras yleisömääriltään edellään vain TPS 5463 katsojalla ja HIFK 7100 katsojalla.)

2019-2020 Kärpät 5161 katsojaa (Runkosarjan ja lopulta kiitos nk. Korona-ajan periaatteessa ikään kuin voittamalla sen myötä Kärpät olisi voinut voittaa erillisellä kilpailupäätösmääräyksellä poikkeusoloissa Jääkiekon SM:n nimiinsä. Mestaruusjuhlia tai muutakaan ei vietetty edes sellaisenaan kun sarjakausi julistettiin lopetetuksi ilman nk. Playoff-kauttakaan jonka myötä myös aivan viimeinenkin runkosarjan ottelukierros kokonaan jäi pois taulukoista pelaamatta. Runkosarjan voittajana Kärpät oli neljänneksi paras yleisömääriltään edellään Tappara 5248 katsojalla, Ilves 5637 katsojalla ja HIFK 6987 katsojalla. Tämä sarjakausi oli ensi kerran jollakin tapaa koronan riivaama.)

2020-2021 Rauman Lukko 721 katsojaa (Runkosarjan voittajana Lukko oli viidenneksi paras yleisömääriltään edellään TPS 837 katsojalla, Ilves 988 katsojalla, Tappara 1030 katsojalla ja HIFK 1425 katsojalla.

Tämä sarjakausi varsinkin oli mahtavasti koronan riivaama. Näitä katsojalukuja kieltämättä oli melkoisenkin vaikeaa selvittää ja määritellä kun kaikilla ei ollut järkevästi puhuen tasalukua kauteen otteluita järkevästi jaettavaksi asti.

Noin suuret erot sellaisenaan tietyin painotuksin johtuivat tietysti todella erillisestä määrästä sallittuja ja pelattavaksi ehdittyjä kotiotteluja kun kautta jouduttiin lyhentämään muutenkin kaikkiaan edes jotenkin myös jatkopelejä ajatellen tuolloin vaikkakin edeltävään sarjakauteen verrattuna mentiin edes nk. Playoff-kaudelle, mutta ilman yleisöä käytännössä.

Mahdollisesti mikäli jotain meni pieleen niin korjaan kyllä tilanteen käydessä niin.)

2021-2022 Tappara 5185 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Ilves 5433 katsojalla. Tämä sarjakausi oli myös pahoin tai melko pahoin vielä koronan riivaama.)

2022-2023 Tappara 7647 katsojaa (Runkosarjan voittajana Tappara oli toiseksi paras yleisömääriltään edellään vain Ilves 8217 katsojalla. Tämä sarjakausi oli viimeisen kerran jollakin tapaa aina vähäisestä melko paljoonkin vaihtelevan vaihtelevasti asti olleen koronan riivaama.)

2023-2024 Tappara 8494 katsojaa

Keskiarvo odotetusti runkosarjan voittajajoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5922 katsojaa kauden päätteeksi tai aikanaan myös ennen putoamista koskevia jatko-otteluja ja jatkovaiheita

Karsintaa koskevina kausina odotettu keskiarvo runkosarjan voittajajoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja äärimmäisen rajallisesti tarpeen tullen Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5895 katsojaa kaikki vaiheet tai yksittäisen yleisottelutapahtuman sisältäen sisäisenä kamppailuna säilymisestä tai putoamisesta

Suljettuna tai äärimmäisen käytännössä suljettuna sarjana pelattaessa kullakin kautena odotettu keskiarvo runkosarjan voittajajoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa 2000-luvulla tai heti liigan tultua käytännön melkein pysyvästi suljetuksi ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5964 katsojaa

Runkosarjan voittajista parhaimman keskiarvon omannut joukkue katsojaluvuista puhuen parhaimpana SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Jokerit sarjakaudella 2000-2001 10 421 katsojalla kauteen

Runkosarjan voittajista huonoimman keskiarvon omannut joukkue tai huonoimmista huonoin SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Rauman Lukko sarjakaudella 2020-2021 721 katsojalla kauteen (Tämä tosin oli koronan riivaama sarjakausi. Korona-ajan ulkopuolelta huonoin oli Tappara sarjakaudeksi 1983-1984 3603 katsojalla kauteen.)

Korona ei tosiaan voinut olla vaikuttamatta noihin lukuihin.

Loppuun bonuksena laitan vielä Jääkiekon SM-Sarjan viimeisen sarjakauden katsojien keskiarvon parhaimmalta joukkueelta joka joskus on vuoden 1975 puolelle osuneesti sattuneena joskus laskettu myös SM-Liigan aivan alkumetrien mietintöihin ja se joukkue oli tämä:

1974-1975 Tappara 6430 katsojaa

Tappara oli ainut joukkue Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena jolla oli 100 000 katsojaa tai enemmän kauteen sitten millään.

Sitä katsojamäärää eli jo 120 000 katsojaa jopa sekin lähestyi silloin.

Näin muuna juttuna vielä tuohon kaikkeen mitä yleisökärkeen tuli päättyvässä sarjassa silloin:

Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena täysin ylhäisessä yksinäisyydessään katsojakärkenä oli Tappara 115 735 katsojalla kauteen ja kerrotulla keskimääräisellä ottelua kohti olevalla katsojaluvullaan ja 100 000 katsojan rajasta kauteen eivät paljon jääneet HIFK ja Ilves kun näillä oli 97 154 katsojaa ja 96 513 katsojaa.

HIFK:n ja Ilveksen vastaava ottelukohtainen katsojaluku yksittäistä sellaista kohti keskimäärin oli 5397 katsojaa ja 5362 katsojaa.

Mahdollisesti mikäli tässä viestissä on jotain väärää tai korjattavaa löytyy niin katsotaan tilannetta sitten tarpeen mukaan uudelleen.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan ja Liigan ajan juttujen suhteen vuosilta 1975-2024 siltä ajalta vuoroon tulisivat nyt yleisömäärällisten asioiden kannan ymmärtäen katsojalukuineen runkosarjan parhaimmat yleisöjoukkueet sellaisenaan kerättynä yhtä sellaisenaan ottelua kohti tavallaan.

Tällaiselta ne näyttivät:

1975-1976 TPS 5532 katsojaa

1976-1977 TPS 6004 katsojaa

1977-1978 Kärpät 5846 katsojaa

1978-1979 Ässät 5679 katsojaa

1979-1980 HIFK 5563 katsojaa

1980-1981 TPS 5833 katsojaa

1981-1982 TPS 5532 katsojaa

1982-1983 Jokerit 5345 katsojaa

1983-1984 Kärpät 5367 katsojaa

1984-1985 HIFK 4944 katsojaa

1985-1986 TPS 5223 katsojaa

1986-1987 HIFK 5768 katsojaa

1987-1988 TPS 5465 katsojaa

1988-1989 TPS 5756 katsojaa

1989-1990 TPS 5631 katsojaa

1990-1991 TPS 7656 katsojaa

1991-1992 TPS 8826 katsojaa

1992-1993 TPS 8506 katsojaa

1993-1994 TPS 8190 katsojaa

1994-1995 TPS 8116 katsojaa

1995-1996 TPS 8184 katsojaa

1996-1997 TPS 7376 katsojaa

1997-1998 Jokerit 12 232 katsojaa

1998-1999 Jokerit 10 377 katsojaa

1999-2000 Jokerit 10 060 katsojaa

2000-2001 Jokerit 10 421 katsojaa

2001-2002 Jokerit 9662 katsojaa

2002-2003 Jokerit 9581 katsojaa

2003-2004 Jokerit 9093 katsojaa

2004-2005 Jokerit 9637 katsojaa

2005-2006 Jokerit 8850 katsojaa

2006-2007 Jokerit 8928 katsojaa

2007-2008 Jokerit 8591 katsojaa

2008-2009 Jokerit 8456 katsojaa

2009-2010 Jokerit 8295 katsojaa

2010-2011 Jokerit 8487 katsojaa

2011-2012 Jokerit 9173 katsojaa

2012-2013 Jokerit 9828 katsojaa

2013-2014 Jokerit 9252 katsojaa

2014-2015 HIFK 6855 katsojaa

2015-2016 HIFK 6938 katsojaa

2016-2017 HIFK 7090 katsojaa

2017-2018 HIFK 7165 katsojaa

2018-2019 HIFK 7100 katsojaa

2019-2020 HIFK 6987 katsojaa (Tämä sarjakausi oli ensi kerran jollakin tapaa koronan riivaama.)

2020-2021 HIFK 1425 katsojaa (Tämä sarjakausi varsinkin oli mahtavasti koronan riivaama. Näitä katsojalukuja kieltämättä oli melkoisenkin vaikeaa selvittää ja määritellä kun kaikilla ei ollut järkevästi puhuen tasalukua kauteen otteluita järkevästi jaettavaksi asti.

Noin suuri ero sellaisenaan tietyin painotuksin johtuu tietysti todella erillisestä määrästä sallittuja ja pelattavaksi ehdittyjä kotiotteluja kun kautta jouduttiin lyhentämään muutenkin kaikkiaan edes jotenkin myös jatkopelejä ajatellen tuolloin vaikkakin edeltävään sarjakauteen verrattuna mentiin edes nk. Playoff-kaudelle, mutta ilman yleisöä käytännössä.

Mahdollisesti mikäli jotain meni pieleen niin korjaan kyllä tilanteen käydessä niin.)

2021-2022 Ilves 5433 katsojaa (Tämä sarjakausi oli myös pahoin tai melko pahoin vielä koronan riivaama.)

2022-2023 Ilves 8217 katsojaa (Tämä sarjakausi oli viimeisen kerran jollakin tapaa aina vähäisestä melko paljoonkin vaihtelevan vaihtelevasti asti olleen koronan riivaama.)

2023-2024 Tappara 8494 katsojaa

Keskiarvo odotetusti runkosarjan parhaalle yleisöjoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 7489 katsojaa kauden päätteeksi tai aikanaan myös ennen putoamista koskevia jatko-otteluja ja jatkovaiheita

Karsintaa koskevina kausina odotettu keskiarvo runkosarjan parhaalle yleisöjoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja äärimmäisen rajallisesti tarpeen tullen Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 7242 katsojaa kaikki vaiheet tai yksittäisen yleisottelutapahtuman sisältäen sisäisenä kamppailuna säilymisestä tai putoamisesta

Suljettuna tai äärimmäisen käytännössä suljettuna sarjana pelattaessa kullakin kautena odotettu keskiarvo runkosarjan parhaalle yleisöjoukkueelle keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa 2000-luvulla tai heti liigan tultua käytännön melkein pysyvästi suljetuksi ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 7880 katsojaa

Runkosarjan parhaimman keskiarvon yleisömäärissä omannut joukkue katsojaluvuista puhuen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Jokerit sarjakaudella 1997-1998 12 232 katsojalla kauteen

Runkosarjan parhaimman keskiarvon yleisömäärissä omannut joukkue huonoimmista huonoimpana parhaimpien joukossa katsojaluvuista puhuen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: HIFK sarjakaudella 2020-2021 1425 katsojalla kauteen (Tämä tosin oli koronan riivaama sarjakausi. Korona-ajan ulkopuolelta huonoin oli HIFK sarjakaudeksi 1984-1985 4944 katsojalla kauteen.)

Korona ei tosiaan voinut olla vaikuttamatta noihin lukuihin.

Loppuun bonuksena laitan vielä Jääkiekon SM-Sarjan viimeisen sarjakauden katsojien keskiarvon parhaimmalta joukkueelta joka joskus on vuoden 1975 puolelle osuneesti sattuneena joskus laskettu myös SM-Liigan aivan alkumetrien mietintöihin ja se joukkue oli tämä:

1974-1975 Tappara 6430 katsojaa

Tappara oli ainut joukkue Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena jolla oli 100 000 katsojaa tai enemmän kauteen sitten millään.

Sitä katsojamäärää eli jo 120 000 katsojaa jopa sekin lähestyi silloin.

Näin muuna juttuna vielä tuohon kaikkeen mitä yleisökärkeen tuli päättyvässä sarjassa silloin:

Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena täysin ylhäisessä yksinäisyydessään katsojakärkenä oli Tappara 115 735 katsojalla kauteen ja kerrotulla keskimääräisellä ottelua kohti olevalla katsojaluvullaan ja 100 000 katsojan rajasta kauteen eivät paljon jääneet HIFK ja Ilves kun näillä oli 97 154 katsojaa ja 96 513 katsojaa.

HIFK:n ja Ilveksen vastaava ottelukohtainen katsojaluku yksittäistä sellaista kohti keskimäärin oli 5397 katsojaa ja 5362 katsojaa.

Mahdollisesti mikäli tässä viestissä on jotain väärää tai korjattavaa löytyy niin katsotaan tilannetta sitten tarpeen mukaan uudelleen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Aiempaan lisäilyihin tai tätäkin aiempiin korjauksiin nähden laitetaan vielä päivitettynä ja vähäisesti korjattuna tähän eri sarjakausilta puhuen Jääkiekon SM-Liigan ajan kuusi huonointa yleisöjoukkuetta runkosarjassa sarjakaudesta 1994-1995 aina sarjakauteen 2011-2012 asti:

SM-Liigan Kuusi Huonointa Yleisöjoukkuetta Runkosarjassa Aikavälillä 1994-2012 (Huomiona seurat on esitetty lyhennenimikkeinä ja joillakin joukkueilla satunnaisesti voi olla toinenkin nimi käytössä seuran nimenmuutoksen seurauksena.)

1994-1995

JyP HT 4239 katsojaa

TUT 4034 katsojaa

KAL 3876 katsojaa

LUK 3700 katsojaa

HPK 2867 katsojaa

K-ES 2331 katsojaa

1995-1996

JyP HT 4213 katsojaa

KAL 3639 katsojaa

LUK 3456 katsojaa

TUT 3383 katsojaa

HPK 3349 katsojaa

K-ES 2009 katsojaa

1996-1997

JyP HT 4129 katsojaa (Viimeinen kerta nimitettäessä HT:ksi.)

HPK 3810 katsojaa

SAI 3631 katsojaa

KAL 3024 katsojaa

LUK 3006 katsojaa

K-ES 2258 katsojaa

1997-1998

SAI 4142 katsojaa

JYP 3749 katsojaa

HPK 3497 katsojaa

LUK 3173 katsojaa

K-ES/BLU 2759 katsojaa (Nimenvaihto menossa tuolloin Kiekko-Espoosta viimeistä kertaa vanhalla nimellään pelaavana Espoon Bluesiksi kun välillä oli uusi nimi käytössä vanhalla logolla ja välillä oli jo uusi logokin mainoksissa ellei peräti jo käytössä uudelleen nimettävällä joukkueella.)

KAL 2701 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 2702 katsojaa.)

1998-1999

SAI 3902 katsojaa

HPK 3616 katsojaa

JYP 3611 katsojaa

BLU 3544 katsojaa (Viimein kokonaan uudella nimellä Espoon Blues entisen Kiekko-Espoon sijaan ja välillä nimitys lyhenteenä oli kerran vielä käytössä BLU/K-ES.)

KAL 3072 katsojaa

LUK 3022 katsojaa

1999-2000

SAI 3933 katsojaa

JYP 3800 katsojaa

HPK 3757 katsojaa

ÄSS 3613 katsojaa

PEL 3577 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3578 katsojaa.)

LUK 3464 katsojaa

2000-2001

SAI 3723 katsojaa

PEL 3389 katsojaa

HPK 3341 katsojaa

JYP 3175 katsojaa

LUK 3102 katsojaa

ÄSS 3076 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3077 katsojaa.)

2001-2002

PEL 4026 katsojaa

JYP 3812 katsojaa

HPK 3759 katsojaa

ÄSS 3385 katsojaa

SAI 3040 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3041 katsojaa.)

LUK 2858 katsojaa

2002-2003

HPK 3818 katsojaa

JYP 3666 katsojaa

SAI 3492 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3493 katsojaa.)

ÄSS 3470 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3471 katsojaa.)

LUK 3420 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3421 katsojaa.)

PEL 3133 katsojaa

2003-2004

LUK 3820 katsojaa

JYP 3589 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3590 katsojaa.)

ÄSS 3576 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3577 katsojaa.)

HPK 3497 katsojaa

SAI 3176 katsojaa

PEL 3165 katsojaa (Joissakin lähteissä myös 3166 katsojaa.)

2004-2005

ÄSS 3913 katsojaa

LUK 3787 katsojaa

JYP 3722 katsojaa

HPK 3542 katsojaa

SAI 3343 katsojaa

PEL 2916 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 2917 katsojaa.)

2005-2006

JYP 3807 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3808 katsojaa.)

SAI 3723 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3724 katsojaa.)

HPK 3555 katsojaa

PEL 3454 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3455 katsojaa.)

KAL 3302 katsojaa

LUK 3182 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3183 katsojaa.)

2006-2007

PEL 4042 katsojaa

LUK 3769 katsojaa

HPK 3556 katsojaa

SAI 3439 katsojaa

JYP 3351 katsojaa

KAL 3119 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3120 katsojaa.)

2007-2008

ÄSS 4234 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 4235 katsojaa.)

JYP 4054 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 4055 katsojaa.)

LUK 3733 katsojaa

SAI 3557 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3558 katsojaa.)

KAL 3388 katsojaa

HPK 3281 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3282 katsojaa.)

2008-2009

ÄSS 4119 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 4120 katsojaa.)

PEL 4081 katsojaa

JYP 4015 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 4016 katsojaa.)

HPK 3780 katsojaa

LUK 3707 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3708 katsojaa.)

SAI 3437 katsojaa

2009-2010

LUK 4304 katsojaa

ÄSS 4115 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 4116 katsojaa.)

JYP 4086 katsojaa

PEL 3847 katsojaa

SAI 3615 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3616 katsojaa.)

HPK 3606 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3607 katsojaa.)

2010-2011

KAL 4025 katsojaa

JYP 4015 katsojaa

LUK 3949 katsojaa

PEL 3838 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3839 katsojaa.)

HPK 3465 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3466 katsojaa.)

SAI 3255 katsojaa (Lähteistä riippuen myös 3256 katsojaa.)

2011-2012

KAL 4170 katsojaa

JYP 3993 katsojaa

LUK 3849 katsojaa

BLU 3743 katsojaa

HPK 3480 katsojaa

SAI 3394 katsojaa

Tuollaisilta siis huonoimmat kuusikot näyttivät siis SM-Liigaan silloisesti puhuen runkosarjaan yleisömäärissä päivitettynä, korjattuna ja lisättynä 23.12 viime vuoden puolelle laitetun viestin uudelleen kertomisen jälkeen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon Fazer-Liigasta ja Jääkiekon 1. Divisioonasta on löytynyt lähtökohtaisia katsojalukuja erilaisten tapahtumien päätteeksi.

Jääkiekon Fazer-Liigan ensimmäisen vuoden eli 1995 osalta puhuen sille on löytynyt huomioitavana juttuna Fazer-Liigan Noususarjan tai lähinnä sen päätöstilanteen katsojalukuja oletettavasti paikkansa pitävinä ja mistä tietenkin on juttua jopa sarjan omilla Wikipedia-sivuilla kaikessa vähyydessään.

Jääkiekon 1. Divisioonan loppuvuosilta eli vuosien 1998-2000 väliltä olevien vuosien tietoja on myös löytynyt, mutta ne eivät välttämättä kerro koko sarjan tilannetta vaan ainoastaan normaalin sarjakauden tai runkosarjan tilannekuvan ennen jatkopelejä tai jos selvästi aikaisempia vuosia tavallaan yksinkertaisempiin pelivuosiin nähden kausi päättyi joidenkin joukkueiden osalta mahdollisesti jo silloin nk. Kesälomille jäämiseen.

Enimmäkseen kyse olisi katsojalukujen tai yleisömäärien kärkikuusikosta pois lukien vuoden 1998 tilanne missä olisi vielä oletettava kärkiseitsikko kaikkiaan kun Jyväskylän Diskos pääsisi siihen normaaliin kärkikuusikkoon mukaan viimeisenä seitsemäntenä joukkueena.

Mikäli luvut voisi vain vahvistaa niin hienoa kun loppuvuosia tuosta Jääkiekon 1. Divisioonasta ja Jääkiekon Fazer-Liigasta vuodelta 1995 viimeksi oli viime vuoden aivan lopulla joulukuussa.

Erinäisiä seuroja mitä voi vahvistaa alustavasti tai sellaisenaan ehkä kokonaan ovat vain ja ainoastaan Oulun Kärppien ja Joensuun Jokipoikien tilanteet myös Jokipoikien osalta Joensuun Kiekko-Karhuina/Kiekkokarhuina.

Innoituksen tai lähtökohtaisen sytykkeen tälle kirjoitukselle antoi eräs vanhempi nimimerkki jolla oli tämän tyyppinen tutkimus vireillä sittemmin väliin jääneenä tai vain erittäin pienimuotoisena pikalaskuna suoritettu sellainen viesti joskus siinä vuoden 2013 Liigakarsinnan tienoilla!

Kun hänellä ei ollut tuolle laskentahetkelle muuta tekemistä ja pystyi silloin laskemaan lukuja niin tähän nyt käsiteltävään sarjaan kuin myös Mestiksenkin puolelle.

Ikävä kyllä vuodelle 1996 ja 1997 hän ei silloin löytänyt juurikaan katsojalukuja tai ei suostunut tekemään oikein pyydettäessä kun kieltämättä nuo kaksi vuotta ovat valtavat osin myös 16 joukkueen sarjana pelaamisenkin vuoksi.

Laitetaan seuraavaan viestiin siis yleisömäärien kärkikuusikko keskimääräistä ottelua kohti katsoen seuroittain keskimäärin pois lukien vuotta 1998 johon tulisi poikkeuksena täten kärkiseitsikko.

Seuraavaan viestiin tulee tuo varsinainen katsojalukulaitto liiallisen viestipituuden ja merkkimäärän Virhe 503:n herjailun välttämiseksi kun koko ajan puskee inhottavasti päälle!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tässä viime viestissä kuvaillut yleisömäärien tilanteet tällä hetkellä kysymyksessä esitettävällä tavalla:

Yleisömäärien Kärkikuusikko/seitsikko Jääkiekon Fazer-Liigassa ja Jääkiekon 1. Divisioonassa vuonna 1995 ja vuosina 1998-2000?

Jääkiekon Fazer-Liiga 1995 Noususarja

SaiPa 1936 katsojaa (Ennen pitkää tällä seuralla mielestäni oli ylivoimaisesti paras yleisömäärä sarjan joukkueista kauteen siksikin, että Liigakarsinnassa mentiin viimeiseen mahdolliseen muuhun otteluun asti kaudella häviten tietysti lopulta sitten Tampereen Ilvekselle.)

Hermes 1767 katsojaa (Tämä seura pääsi Liigakarsintaan, mutta hävisi siellä melko varhain tippuen siis pois kaudeltaan eli on kyllä mainettaan paremmin kerännyt katsojia kaudelle. Ei kuitenkaan ehkä niin paljon kuin mitä odotettiin.)

KooKoo 1444 katsojaa (Tämä seura pääsi Liigakarsintaan, mutta hävisi siellä melko varhain tippuen siis pois kaudeltaan eli on kyllä mainettaan paremmin kerännyt katsojia kaudelle. Ei kuitenkaan ehkä niin paljon kuin mitä odotettiin.

Ristiriitaisuutta herättää myös se seikka, että tälle seuralle on mainittu katsojia olleen myös 1439 katsojaa. Kumpi siis on ollut alustavasti sellaisena oikea vaikka loppulukemat ihan lopulliseen päätökseen mennessä olisivatkin toiset?)

SaPKo 1135 katsojaa (Tämä seura pääsi Liigakarsintaan korottaen ennen pitkää katsojalukujaan melkoisesti puhuen mainettaan ylemmäs päin. Ikävä kyllä hävisi sen kestäessä Tampereen Ilvekselle pelejään pudoten sittemmin siis pois kautensa päättäen.)

Reipas Lahti 1063 katsojaa (Tämä seura ei päässyt Liigakarsintaan, mutta tämän seuran suhteen puhuen ristiriitaisuutta herättää myös toinen vähän pienempi katsojaluku eli 1062 katsojaa. Kumpi näistä luvuista sitten oikein olisi oikea?)

KooVee 1055 katsojaa (Tämä seura ei päässyt Liigakarsintaan, mutta tämän seuran suhteen puhuen ristiriitaisuutta herättää myös toinen vähän suurempi katsojaluku eli 1057 katsojaa. Kumpi näistä luvuista sitten oikein olisi oikea?)

Jääkiekon 1. Divisioona 1998

Kärpät 3986 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. Kärppien katsojalukuja suurentaa sekin seikka, että jo valmiiksi mittavina he pääsivät Liigakarsinnassa viimeiseen mahdolliseen otteluun asti häviten tietysti lopulta sitten Kuopion KalPa:lle.)

Sport 1934 katsojaa (Tämä oli jo yllättävänkin heikko katsojamäärä sellaisenaan ja silti oli sarjan toiseksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin? Etenkin kun tämä seura jäi lisäksi nk. Kesälomillekin?)

Hermes 1820 katsojaa (Yhä jonkin verran heikompanakin kuin Sport Vaasasta niin Kokkolan Hermeelle hienoa tiesi nk. Playoff-kaudelle pääseminen. Oli muutenkin sarjan toiseksi sijoittunut ennen jatkopelejä niin sitä taustaa vasten nämä katsojaluvut olivat osin ehkä suurikin pettymys.

Sittemmin taisteli hienosti Kärppiä vastaan vaikka sittemmin hävisikin pelit kauden päättäen. Silti katsojamäärän heikkoudesta huolimatta mahdollisesti oli kolmanneksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin?)

Joensuun Kiekko-Karhut/Kiekkokarhut 1318 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Katsojaluvut jäivät näin pieneksi kun nk. Kesäloma kutsui joensuulaisia viettoonsa sinä vuonna vähän aivan liian turhan aikaisin! Tässä kysymys todella on lähinnä vain nimellisesti se jos mitään on, että oliko tosiaan Jokipojiksi pian muuttuva seura Joensuussa todella näinkin hyvin eli neljänneksi paras yleisöjoukkue?)

Lahden Pelicans 1316 katsojaa (Tämä oli melko heikko ehkä vieläkin edeltävän vuoden tapaan varovaista peliä sinänsä noudattavalta melko uudelta Pelicansilta vieläkin silloisesti puhuen katsojamääränä. Lahteen Pelicansille tiesi mainion reilusti hyvää pääsy nk. Playoff-kaudelle.

Varmaankin seuran katsojaluvut nousivat todella korkeiksi ottaen huomioon myös pyristelyt ja taistelut melkein loppuun asti Niiralan Susijengiä eli KalPa:aa vastaan loppuun asti.

Katsojamäärän heikkoudesta huolimatta mahdollisesti oli viidenneksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Tasapeliin Kiekko-Karhujen/Kiekkokarhujen kanssa huhuttiin alustavasti päässeen ja lopulta oli ihan vähän heitä heikompi yleisömäärä keskimäärin ottelua kohti katsottuna.

Oliko näin kun mikäli tämä pitää edes osin paikkansa niin mahdollisesti Pelicans oli myös viimeinen nk. Tonnijoukkue tähän sarjaan?)

SaPKo 910 katsojaa (Tämä oli todella heikko katsojamäärä kauteen ja se olisi ilman muuta parantunut mikäli jatkoon olisi päästy, mutta katkerasti jäätiin ulos nk. Playoff-kaudelta liittyen siis myös sarjan nk. Kesälomalle lähteneisiin joukkueisiin niistä parhaimpana. Kysymys kuuluu enää, että oliko näin siis tälle joukkueelle sarjan kuudenneksi paras tila irtoamassa yleisömääristä näin?)

Jyväskylän Diskos 885 katsojaa (Tämä oli todella heikko katsojamäärä kauteen, mutta ei SaPKo:a paljonkaan heikompana sinänsä ja täpärästi Diskos meni jatkoon nk. Playoff-kaudelle joten katsojaluvut lienevät tästä parantuneet? Muu kysymys kuuluu enää, että oliko näin siis tälle joukkueelle sarjan seitsemänneksi paras tila irtoamassa yleisömääristä näin?)

Vuoden 1999 tilanne tulee tässä ja toisin kuin viime vuoden lopun aikaan niin nyt on löytynyt muitakin seuroja tilanteineen yleisömäärissä kuin Kärpille ja Jokipojille, mutta niiden varmennus on ongelma tässä vaiheessa:

Jääkiekon 1. Divisioona 1999

Kärpät 4595 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. TuTo:lle tosin Kärpät menivät häviämään ja samalla kaikkiaan päättämään kautensa todella murheelliseen rakoon.

Ehkä normaalimmissa oloissa tämä olisi voinut riittää jäämiseen olematta katsojalukujen ykkösnimi, mutta Kärpillä kyllä varmastikin pelkkä valtavuus riitti kärkitilan pitämiseen toisin kuin miten muilla seuroilla tilanne olisi ollut. Kärppien ahdingosta hyötyi monien mielestä sinänsä vain ja ainoastaan Lahden Pelicans.)

Lahden Pelicans 1879 katsojaa (Tämä onkin mielenkiintoista, että tällä haavaa Pelicansin osalta Lahteen oli parantumisesta huolimatta silti näinkin verraten pieni ellei jopa huono katsojalukukin tällä haavaa sarjaan silti toiseksi parhaimpana katsojalukuna?

Itse katsojaluku varmasti parani ennen pitkää kaudella hyvinkin korkeaksi kun Kärpät putosi ennen todellisia ratkaisuja ja Liigakarsinnassa Pelicans voitti nousten SM-Liigaan asti. Kysymys kuuluu enää, että onko näin?)

Hermes 1734 katsojaa (Mielenkiintoisesti edeltävään vuoteen nähden Hermeelle Kokkolaan tilanne katsojalukujen suhteen jopa vähän heikkeni hieman. Jatkoon nk. Playoff-kaudelle mentiin vähän heikomman viitostilan kautta, mutta kausi päättyi jo verraten aikaisin taas kerran. Kysymys kuuluu enää, että onko näin yleisömäärien kolmostilan kannalta?)

Sport 1449 katsojaa (Mielenkiintoisesti edeltävään vuoteen nähden Sportille Vaasaan tilanne katsojalukujen suhteen oikeastaan heikkeni aika paljonkin. Jatkoon nk. Playoff-kaudelle mentiin kolmostilan kautta, mutta ennen pitkää kausi päättyi Pelicansille häviten. Kysymys kuuluu enää, että onko näin yleisömäärien nelostilan kannalta?)

Jokipojat 1372 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Katsojaluvut jäivät näin pieneksi kun nk. Kesäloma kutsui joensuulaisia viettoonsa sinä vuonna niin kovin kalkkiviivoilla tasapelitilanteessa!

Tässä kysymys todella on lähinnä vain nimellisesti se jos mitään on, että oliko tosiaan Jokipojiksi muuttunut seura Joensuussa todella näinkin hyvin eli vähän parempana edeltävään vuoteen nähden silti viidenneksi paras yleisöjoukkue?

Oliko myös näin kun mikäli tämä pitää edes osin paikkansa niin mahdollisesti Jokipojat oli myös viimeinen nk. Tonnijoukkue tähän sarjaan?)

Jyväskylän Diskos 898 katsojaa (Paljonkaan ei parantunut yleisömäärät verrattuna edeltävään vuoteen mikäli nämä voi vahvistaa ja silti se ehkä olisi ollut kuudenneksi katsotuin yleisöjoukkue sarjassa.

Edeltävään vuoteen nähden selvemmin Diskos meni jatkoon nk. Playoff-kaudelle joten katsojaluvut lienevät tästä parantuneet? Tosin Diskos myös tippui melko varhain pois joten on paha sanoa, että miten sitten oikein kävikään? Onko näin ollut Jyväskylään?)

Loppuun vielä vuoden 2000 eli nk. Milleniumin tilanne, se tulee tässä ja toisin kuin viime vuoden lopun aikaan niin nyt on löytynyt muitakin seuroja tilanteineen yleisömäärissä kuin Kärpille ja Jokipojille.

Ikävä kyllä niiden varmennus on edelleen ongelma tässä vaiheessa:

Jääkiekon 1. Divisioona 2000

Kärpät 4646 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. Liigakarsinnassa Pelicansia vastaan katsojaluvut nousivat peräti 7286 katsojaan asti ja koko kausi mitä ilmeisimmin laskuineen meni huonoimmillaankin päältä 5000 katsojan helpostikin ellei parempaankin päästy.

Kärpät nousi SM-Liigaan juuri ajoissa sen muuttuessa suljetuksi tai tavallaan jo ollen suljettu mitä nyt karsinnat vielä ilman muuta sai suorittaa loppuun. Pelicans sai myös jäädä kaiken jälkeen silti suljettuun SM-Liigaan.)

Sport 2049 katsojaa (Tämä oli jo yllättävänkin heikko katsojamäärä sellaisenaan ja silti oli sarjan toiseksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin?

Tämä joukkue selvisi kyllä myös Liigakarsintaan asti siitä sitten häviten juurikin Kärpille ja päättäen kauden kriittisessä paikassa. Vähänkin paremmalla historiallisella onnella kun Sport olisi voinut olla SM-Liigassa sen ollessa tulevaksi suljettuna, mutta tuolloin kävi kuten kävi.

Kun Liigakarsintaan asti päästiin niin katsojaluvut varmaankin paranivat tuntuvasti? Sport oli mikäli näitä lukuja voi vahvistaa niin ainoa muu päälle 2000 katsojaa tämän sarjan päätösvuoteen yksittäistä ottelua kohti kerännyt yleisöjoukkue. Se oli murheellista sinänsä todistaa mikäli näin.)

Jokipojat 1370 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Hieman huvittavasti marginaalisesta huonontumisesta huolimatta ja vastoin seuran omia pelkoja se ei ollut missään yleisömäärien peräpäässä tai enintään puolivälissä kuten oli pelätty vaan itse asiassa mikäli voi vain muuten kokonaistilanteen vahvistaa niin perin kummallisesti sarjan kolmanneksi katsotuin yleisöjoukkue!

Viimeinkin Jokipojat nähtiin myös nk. Playoff-kaudelle, mutta murheellisesti Sportille häviämisten myötä sitten kausikin päättyi. Kohtalonottelujen voittamisella ajatuksellakin olisi oltu Liigakarsinnassa, mutta se jäi unelmaksi. Viimeinen kysymys on vain, että oliko tosiaan näin kun varmaankin tuosta sitten katsojaluvut kokonaisesti vielä parantuivat ylöspäin?)

KooKoo 1224 katsojaa (Kouvolaan tosiaan palattiin tässäkin sarjassa, mutta ongelmallista oli tiettyjen nk. Hegemonia-ottelujen ulkopuolella yllättävänkin pienenä pysytelleet katsojalukemat. Vastoin odotuksia kai ainakin vielä runkosarjaan ottelut kai eivät paljonkaan porukkaa vetäneet.

Vaihtoehtoisesti ne olivat hyvät Kouvolaan, mutta eivät kyllä sarjan kokonaiskuvan kannalta. Tuohonkin katsojamäärään pääsyyn taisi perin paljon vaikuttaa aiemmin mainitun Kärpät-ottelun kenties 3200 katsojan lukukin. KooKoo pääsi kyllä nk. Playoff-kaudelle, mutta kausi päättyi alkuvaiheessa sitä häviöön Jokipojille. Kysymys kuuluu enää vain, että oliko näin yleisöjoukkueena neljäntenä oleminen?)

TuTo 1040 katsojaa (Turun Tovereilla oli melkoisen vaiherikas vuosi pitkälti edeltävän vuoden Kärppien pudottamisen jälkeen enemmän tai vähemmän jopa ennen kiekon putoamista jäähän ensi kertaa koko kaudellakaan!

Pelikaudellakin vielä vauhtia riitti, mutta sittemmin meno alkoi vähän kyllä hyytyä. Ilman muuta alkaneista kangerteluista huolimatta nk. Playoff-kaudelle päästiin. Yleisömäärät lienevät olleet täten noususuhtaiset. Melko pitkällekin siellä mentiin kunnes viimein pudottiin ja kausi oli siinä. Kohtalonottelujen voittamisella ajatuksellakin olisi oltu Liigakarsinnassa, mutta se jäi unelmaksi.

Kysymys kuuluu enää vain, että oliko näin yleisöjoukkueena viidentenä oleminen? Viimeinen kysymys on myös, että oliko tämä joukkue todella tämän sarjan viimeinen nk. Tonnijoukkue yleisömääriin?)

Hermes 871 katsojaa (Tälle joukkueelle Kokkolaan perin järkyttävästi katsojaluvut siis pariin edeltävään vuoteen nähden lähes puolittuivat juuri tuoksi vuodeksi! Tästäkin huolimatta kysymys kuuluu, että voiko tämän joukkueen vahvistaa olleen sarjan kuudenneksi katsotuin yleisöjoukkue vai ei?

Ilman muuta välillä perin surkeasti sujuneesta runkosarjasta huolimatta päästiin mukaan nk. Playoff-kaudelle, mutta Hermeelle ikävästi he putosivat jo varhain poiskin. Toisaalta ilman tuon vuoden sääntömuutoksia myös nk. Playoff-kaudelle pääseviin joukkuemääriin Hermes olisi jo jäänyt täpärästi nk. Kesälomalle tuolloinkin. Kysymys vain kaikkeen kuuluu lopuksi, että oliko näin tämän joukkueen asema?)

Mietteitä näistä kaikista asioista tulee vielä seuraavaan viestiin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime viestissä tai viesteissä esitettyihin katsojalukuihin kotimaisen jääkiekkomme toiselta sarjatasolta tulee noista edeltävistä viestistä tai viesteistä poistettuja mietteitä kun niidenkin kohdalla Virhe 503 esti niitä liittämästä ikävästi niille sopiviin viesteihin ja ne tulisivat tässä lainausmerkeissä:

''Tällaiselta siis näyttivät näiden vuosien ja kahden sarjan kärkikuusikot kuitenkin vuoden 1995 erikoistilanteet muistaen yleisömääriin ja ennen jatko-otteluja.

Vuodesta 2000 eli nk. Milleniumista puhuen välillä eri työryhmien papereissa tai sarjanimessä esiintyi silloin tällöin ensi kertaa nimenä myös jo Mestis. Mikäli tuon laskisi osaksi Mestistä sen ajatukselliseksi avausvuodeksikin niin Kärppien ajatuksellakin oleva yleisömäärä olisi ollut heittämällä Mestiksen kaikkien aikojen yleisömäärä joukkue-ennätyksenä sarjan normaaliin kauteen tai runkosarjaan.

Totuus kuitenkin on, että mikäli nuo luvut voi vahvistaa niin Kärppien suuryleisöhegemoniaa huomioimatta muilla joukkueilla oli tuon Mestiksen edeltävän sarjan loppuvuosina jo verraten perin vaatimatonta meno verrattuna todellisiin sarjan kultavuosiin yleisömäärissä.

Taitaa olla niin, että mikäli nk. Miljoonaluokan Vuotta on ikinä vietetty toisella sarjatasolla jääkiekossa niin ehkä kertaalleen ja ei välttämättä noinakaan kerrottuina vuosina vaan kauan, kauan ennen niitäkin.

Jossakin kohtaa näille vuosille ehkä tulee yritettyä etsiä noita yleisömäärien lopputarkennuksia ja varsinkin vuosien 1996 ja 1997 katsojaluvut ihan perinpohjaisen kunnolla.

En vain vielä tiedä valtavuuden johdosta, että pystyisikö niitä oikein edes etsimään kunnolla kerralla vai olisiko ajan kanssa vähin erin yksittäisesti per joukkue hiljakseen etsiminen parempi juttu?

Toivottavasti tilanteeseen vuodelle 1995 ja vuosille 1998-2000 tulisi apua ja selvityksiä tai selvennystä kun näitä muutamiin muihin vuosiin nähden on toki paljon sinänsä selvemmin kehuttu tai muisteltu!''

Mikä sitten oikein on todella ollut tilanne?
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon 1. Divisioonaan vuodelle 1976 löytyi pitkästä aikaa lisää katsojatietoa.

Ei tosin kovinkaan paljon, mutta muun muassa Uusintaottelu Nousemisesta Nousukarsintaan löytyi ja vähäisiä määriä myös Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsintaan ja samaa vähäistä luokkaa olisi lisäys Jääkiekon 2. Divisioonaan tässä vaiheessa kaikkiaan.

Pitänee päivittää suureen viestiin jota on pariin otteeseen ennenkin tehty tai päivitetty näinä vuosina.

Yritin noita katsojalukuja etsiä tuon vuoden 1976 yleisen kotimaisen jääkiekkovuoden katsojalukujen etsinnöissä ja kun luulin, että muun muassa tuon vuoden JoKP:n kauden loppupuolen erinäisiä ottelujen katsojalukuja ennen putoamista löytyisi.

Ikävä kyllä ei sitten löytynyt toisin kuin odotin vaikka hieman oudosti samassa yhteydessä vähäisyydessään katsojalukuja löytyi myös Espoon Jäähongallekin siinä missä JoKP:llekin, mutta ei esimerkiksi nk. Vanhalle JyP:lle Jyväskylään löytynyt katsojalukuja.

Harmittavasti viimeistä vuotta nk. Vanhana JyP:nä pelanneelle Jyväskylän tutulle seuralle ja lisäyksenä StU:lle eli Savitaipaleen Urheilijoille ei löytynyt katsojalukuja sinänsä myös asian tiimoilta puhuen heidän kausiensa lopuille.

Päivitetään tuo pitkä viesti niin on ainakin valmiina sitten joskus mikäli kerta kaikkiaan löytyisi jonakin päivänä entistä enemmän lisätietoa.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Iloisena asiana on löytynyt edes vähän lisää katsojalukuja vuodelle 1976.

Nimittäin vuoden 1976 Jääkiekon 1. Divisioonan Uusintaottelu Nousukarsintaan ja sen yleisömäärä löytyivät!

Kuten myös vähäisesti tulevat lisääntymään tämän kyseisen sarjan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut kun en nähnyt vielä järkeväksi niin vähäisten lisätietojen valossa laittaa erilleen tämän sarjan Putoamiskarsintaa ja samoin hieman lisääntyvät myös Jääkiekon 2. Divisioonan katsojaluvut tätä kautta.

Täten vuosi 1976 päivittyy lyhentyen kaikkien sarjojen osalta.

Ikävästi edelleen alempiin divisiooniin jää puuttumaan silti hyvin suureksi osaksi vuodeksi 1976 Putoamiskarsinta 1. Divisioonaan ja Nousukarsinta 2. Divisioonaan kuten jälkimmäistä sarjaa koskien paljon muutakin.

Tekstimuoto päivittyy samalla lisäten siihen muuten yleisen, ainakin kolmea ylintä sarjaa koskevan katsojalukujen kokonaisuuden kun tuolloin 26.3.2019 en ymmärtänyt/muistanut sitä tehdä ja kun viimeksi tätä vuotta on käsitelty 13.1.2023 muutenkin.

Tosin niin tuolloin kuin nytkään en ikävästi ole löytänyt mahdollista Jääkiekkoliiton tekemiä lähtökohtaisten yleisömäärien selvityspaperia koskien vuoden 1976 tilannetta Suomen kaikkeen kotimaiseen jääkiekkoon.

Se tietysti tarkoittaa jälleen leijonanosaa, mutta ei vuorenvarmaa kaiken jääkiekon yleisömäärää pelkästään kolmelle ylimmälle sarjatasolle.

Toivottavasti lisätietoja löytyisi vielä tulevaisuudessa puuttuviin katsojalukuihin, mutta tässä viimein vuosi 1976 päivitettynä lyhyesti:

1. Divisioonan/1-divisioonan katsojaluvut 1976

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Kärpät 18 53 825 2 990
SaiPa 18 28 342 1 574
Lahden Kiekko-Reipas 18 28 641 1 591
KooKoo 18 31 208 1 733
HPK 18 18 637 1 035
SaPKo 18 18 622 1 034
Jukurit 18 11 925 662
JoKP 18 12 793 710
JyP 18 16 566 920
PiTa 18 4 430 246

Uusintaottelu Nousemisesta 1. Divisioonan/1-divisioonaan Nousukarsintaan 1976: Kärpät-SaiPa 5 860 katsojaa

Seuraavaksi tulee vuoroon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut vuodelta 1976:

2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut 1976

2. Divisioonan/2-divisioonan Länsilohko 1976

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Hilpara 10 2 819 281
Kiekko-67/K-67 Turku 10 4 543 454
Salon Palloilijat/SalPa 10 5 507 550
Hämeenlinnan Tiikerit 10 839 83
Forssan Alku 10 3 431 343
Porin Kiekko-Salamat/Ki-Sa/KiSa Pori 10 702 70
Yhteensä 60 17 841 297

2. Divisioonan/2-divisioonan Etelälohko 1976

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Espoon Jäähonka 10 866 86
Heinolan Peliitat 10 2 165 216
Tikkurilan Jääveikot/TJ-V/T-JV/Jääveikot Tikkurila 10 5 377 537
Karhulan Titaanit 10 2 997 299
Hyvinkään Kaukasten Voima Jokela/KaVo Jokela 10 1 493 149
GRIFK/KIFK/GrIFK/KaunIFK Grankulla/Kauniainen 10 631 63
Yhteensä 60 13 529 225

2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohko 1976

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

StU/Savitaipaleen Urheilijat 10 4 418 441
Valtit 10 4 360 436
VarTP 10 4 567 456
KalPa 10 2 450 245
Hurtat 10 3 582 358
Ketterä 10 2 781 278
Yhteensä 60 22 158 369

2. Divisioonan/2-divisioonan Pohjoislohko 1976

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Hermes 10 2 140 214
RaVe 10 4 785 478
Pattijoen Tempaus/PaTe 10 5 157 515
Oulun Polar-Kiekko/P-Kiekko Oulu/Oulun P-Kiekko 10 1 242 124
Kalajoen Junkkarit 10 2 503 250
Pateniemen Urheilijat/PatU 10 993 99
Yhteensä 60 16 820 280

Suomen jääkiekon sarjojen katsojaluvut tulevat nyt vuoroon tästä vuoden 1976 osalta hieman suppeammassa muodossa kuin yleensä aiemmin tähän asti mitä nyt luvut tietysti päivittyvät 1. Divisioonan Nousukarsinnan löydyttyä mukaan kuten myös loppuun tulevin kokonaisluvuin toistaiseksi:

SM-Liigan kokonaiskatsojaluvut 1976: 705 857 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1976 ennen Uusintaottelua Nousemisesta Nousukarsintaan: 224 991 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1976 yhdessä Uusintaottelulla Nousemisesta Nousukarsintaan: 230 851 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut 1976: 46 404 katsojaa (Tietenkin luku olisi suurempi mikäli Putoamiskarsinta löytyisi kyseiseen sarjaan.

Nyt kerrottu luku koskee tietenkin Nousukarsintaa enimmäkseen lisättynä vain ikävä kyllä kahdella uudella 200 katsojan ottelulla siihen päälle tuoden siis 400 katsojaa lisää entiseen kokonaislukuun kun ne ovat siis Putoamiskarsinnan toistaiseksi löytyneitä otteluja.

Erilleen laitan luvut vain mikäli niitä löytyisi merkittävästi tai edes auttavasti erottelun tekemistä varten varmistetusti lisää.)

Keskimäärin katsojia 1. Divisioonassa/1-divisioonassa 1976 pelattua yksittäistä ottelua kohti ennen Uusintaottelua Nousemisesta Nousukarsintaan: 1 249 katsojaa

Keskimäärin katsojia 1. Divisioonassa/1-divisioonassa 1976 pelattua yksittäistä ottelua kohti yhdessä Uusintaottelulla Nousemisesta Nousukarsintaan: 1 275 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1976: 70 748 katsojaa

Keskimäärin katsojia 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1976 pelattua yksittäistä ottelua kohti: 295 katsojaa (Alustavasti katsojakeskiarvo oli paljon korkeampi, aina 586 katsojaan asti vaikkakin on muistettava mahdollinen katsojalisäys joissakin keskiarvoissa nimenomaan 2. Divisioonan/2-divisioonan Karsinnat sisällyttäen jolloin siinä tapauksessa voi hyvinkin olla noinkin korkea katsojakeskiarvo.

Muussa tapauksessa ei toki ole niin korkealla ollut 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvun keskiarvo vuonna 1976.

Katsojaluvut ovat vähäisesti viime päivityskertaan nähden korkeampia niin kokonaiskatsojaluvulta kuin keskimääräisiltä katsojiltaan yksittäistä pelattua ottelua kohti johtuen siitä, että mukaan on löytynyt tämän sarjan karsintapuolelta johtuen pari uutta ottelua noin 400 katsojan edestä itse varsinaiseen sarjaan pienenä erona.

Tarkempaa erottelua tehdään vain mikäli katsojalukuja löytyisi tämän hetken tilanteeseen nähden merkittävästi lisää.)

Kotimaisen jääkiekon kolmen ylimpien sarjojen katsojien yhteiskatsojamäärä vuonna 1976: 1 053 860 katsojaa (Luku on leijonanosa, mutta ei vuorenvarma kattaus olemaan hyvinkin merkittävä määrä katsojia jääkiekon suhteen Suomeen.

Voi kyllä hyvinkin olla, että loputkin ottelut löytyvät puuttuvista myöhemmin jolloin sitten tietysti luvut oikeasti kaikkiaan lienevät kyllä olleen edes jonkin verran suurempia lopuksi sitten tuolle vuodelle. Siten tämä luku on lähinnä varmistus korkeimmille sarjatasoille.

Voi kyllä hyvinkin olla kun niin paljon erinäisiä karsintojen kuten muidenkin sarjojen katsojalukuja puuttuu, että kyse olisi enemmänkin kolmen ylimmän sarjatason katsojamääristä jolloin sitten tietysti luvut oikeasti kaikkiaan lienevät kyllä olleen edes jonkin verran suurempia lopuksi sitten tuolle vuodelle.

Päivitetty suurempi luku sisältää juurikin löytyneet harvat uudet yleisöottelut huomioiden myös Uusintaottelun Nousemisesta Nousukarsintaan Jääkiekon 1. Divisioonassa/1-divisioonassa.)

Toivottavasti joskus vielä löytyisi vuodelle 1976 noita katsojalukuja uudemmankin kerran ja silloin laajemmin kuin juuri nyt!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1977 kotimaiseen jääkiekkovuoteen olisi pian tulossa hyvin pitkästä aikaa yleisömäärien päivitystä ilouutisena!

Ikävänä juttuna tosin vielä kerran on joitakin yksittäisiä otteluja puuttuvina sellaisia ja osa erilaisista jatko-otteluista ovat hyvinkin kinkkisiä ja ehkä mahdollisesti huonoimmillaan mahdottomia löytää kaikkiaan yleisömääriltään.

Tällä hetkellä otteluja on puuttumassa ainakin ikävä kyllä yksi JoKP:lle ja yksi K-67:lle/Kiekko-67:lle Turkuun Jääkiekon 2. Divisioonan Lajitteluotteluihin Nousua Koskien Jääkiekon 2. Divisioonan Karsintaan, yksi ottelu JoKP:lle Jääkiekon 2. Divisioonan Karsinnassa ja vielä yksi ottelu PiTa:lle eli Pitäjänmäen Tarmolle Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsintaan.

Kaikkien sarjojen katsojaluvut ovat nyt kohoamassa jonkin verran täten kunhan vain viestin ehdin päivittää.

On paha sanoa, että kertoisinko tiettyjen seurojen suhteen päivittäväni niitä niiden omaan historialliseen aihealueeseen, tuoreempaan aihealueeseen vai erikoistapauksena jopa tännekin juuri tähän aihealueeseen?

Vuodeksi 1977 JoKP nyt esimerkiksi Joensuuhun puhuen sai kauden parhaat yleisömääränsä juurikin näissä loppuvaiheidensa erikoistapahtumissa ja molemmat olivat reilusti nk. Tonniluokkaa yleisömääriltään ja oikeastaan päälle puolentoista tuhannen katsojan!

Ikävä kyllä kun loppulukemat puuttuvat niin ihan ei ikävä kyllä täyttä kuvaa Joensuuhun yleisövuodesta ole vuoden 1977 osalta ihan löytymässä, mutta merkittävän mittava ja mainettaan parempi se kuitenkin oli.

Tilannetta joko lisää avataan ja käydään läpi tuon vuoden 1977 päivityksen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti sitten tuolla JoKP:n oman aihealueen puolella kun ehditään.

Pidemmittä puheitta seuraavaan viestiin tulee siis kotimaisen jääkiekkovuoden 1977 päivitys.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Iloisena asiana on löytynyt edes vähän lisää katsojalukuja vuodelle 1977.

Jonkin verran tulevat lisääntymään tämän kyseisen sarjan eli Jääkiekon 1. Divisioonan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut kun en nähnyt vielä järkeväksi melko menettelevien, mutta silti enintään kohtuullisten lisätietojen valossa laittaa erilleen tämän sarjan Putoamiskarsintaa ja samoin hieman lisääntyvät myös Jääkiekon 2. Divisioonan katsojaluvut tätä kautta.

Ikävästi edelleen alempiin divisiooniin jää puuttumaan silti jossakin määrin vuodeksi 1977 Putoamiskarsinta 1. Divisioonaan ja Nousukarsinta 2. Divisioonaan kuten jälkimmäistä sarjaa koskien paljon muutakin.

Tekstimuoto päivittyy samalla lisäten siihen muuten yleisen, ainakin kolmea ylintä sarjaa koskevan katsojalukujen kokonaisuuden suhteen ja kun viimeksi tätä vuotta on käsitelty 2.1.2023 ja 13.1.2023 muutenkin.

Täten vuosi 1977 päivittyy lyhentyen kaikkien sarjojen osalta.

Nyt tosin löytyi tosiaan vähän lisää yleisömääriä, mutta kieltämättä ne ovat kinkkisiä.

Päivityksen yhteydessä jätän pois alempien divisioonien turhat mietteet pois tiivistyksen nimissä.

Toivottavasti lisätietoja löytyisi vielä tulevaisuudessa puuttuviin katsojalukuihin, mutta tässä jälleen vuosi 1977 päivitettynä nyt kohtuullisen suuresti vähän myös eriyttäen tiettyjä asioita tällä kertaa omiksi kokonaisuuksikseen:

1. Divisioonan/1-divisioonan katsojaluvut 1977

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Kärpät 18 66 066 3 670
SaiPa 18 31 842 1 769
Sport 18 27 916 1 550
JyP HT 18 22 254 1 236
HPK 18 16 947 941
KooKoo 18 16 840 935
SaPKo 18 12 668 703
Jukurit 18 8 284 460
Espoon Jäähonka 18 2 991 166
PiTa 18 4 678 259

Seuraavaksi tulee vuoroon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut vuodelta 1977 kun muistaa sen, että tämän sarjan Pohjoislohkosta puuttui yksi joukkue kun 3. Divisioonasta/3-divisioonasta ei viime kädessä haluttu enää ottaa tilalle yhtä ylimääräistä täydentävää joukkuetta muutoin edellisenä vuonna menestyneistä sellaisista:

2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut 1977

2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohko 1977

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

VarTP 10 5 317 531
JoKP 10 5 806 580
KalPa 10 4 276 427
Valtit 10 3 514 351
Hurtat 10 3 563 356
Ketterä 10 2 564 256
Yhteensä 60 25 040 417

2. Divisioonan/2-divisioonan Länsilohko 1977

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Salon Palloilijat/SalPa 10 4 580 458
Hilpara 10 1 927 192
Forssan Alku 10 3 446 344
Kiekko-67/K-67 Turku 10 2 320 232
Hämeenlinnan Tiikerit 10 943 94
Kangasalan Voitto 10 892 89
Yhteensä 60 14 108 235

2. Divisioonan/2-divisioonan Pohjoislohko 1977

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Pattijoen Tempaus/PaTe 8 2 860 357
Kiekko-Vesa Raahe/KieRaVe/K-RaVe/KieVeRa/K-VeRa 8 2 695 336
Oulun Polar-Kiekko/P-Kiekko Oulu/Oulun P-Kiekko/PoKi Oulu 8 1 298 162
Kalajoen Junkkarit/KaJu 8 1 732 217
Hermes 8 979 122
Yhteensä 40 9 564 239

2. Divisioonan/2-divisioonan Etelälohko 1977

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Tikkurilan Jääveikot/TJ-V/T-JV/Jääveikot Tikkurila 10 6 028 602
Heinolan Peliitat 10 3 755 375
StU/Savitaipaleen Urheilijat 10 3 061 306
Kotkan Titaanit 10 2 334 233
Hyvinkään Kaukasten Voima Jokela/KaVo Jokela 10 2 315 231
Karhu-Kissat/K-Kissat Helsinki 10 1 554 155
Yhteensä 60 19 047 317

Suomen jääkiekon sarjojen katsojaluvut tulevat nyt vuoroon tästä vuoden 1977 osalta hieman suppeammassa muodossa kuin yleensä aiemmin tähän asti mitä nyt luvut tietysti päivittyvät 1. Divisioonan Nousukarsinnan löydyttyä mukaan myös 1. Divisioonan Putoamiskarsinnan katsojalukuja omaan yhteiseen yleisömäärien kokonaislukuun toistaiseksi ja siihen päälle tulee vielä osin kokonaan uutena 2. Divisioonan Lajitteluotteluja Nousua Koskien ja samoin myös 2. Divisioonan Karsintaa.

Tuttuna juttuna myös loppuun tuleviin Suomen jääkiekon kaikkien eri sarjojen katsojien virallisen yhteiskatsojamäärän päivityksenä vuodelle 1977 tulee uudistettu luku sen ihmeittä pohjautuen Jääkiekkoliiton 30.3.1977 kirjattuun selvitykseen kaiken vuoden päätteeksi.

Joka kuitenkin voi vielä epätarkkuudessaan päivittyä mikäli vain kaikki luvut todella löytyisivät kun siitä paperista murheellisesti ei löytynyt todella puhdasta ja järkevää seurapohjaista erottelua aivan kaiken lopulliseksi varmentamiseksi.

Mitä nyt varmaa on, että yleisömäärät olivat nousseet ja tässähän niitä tähän alle päivitettynä tuleekin:

SM-Liigan kokonaiskatsojaluvut 1977: 751 168 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1977: 210 486 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut 1977: 53 713 katsojaa (Tietenkin luku olisi suurempi mikäli Putoamiskarsinta löytyisi kyseiseen sarjaan lopullisen varmennetusti. Nyt kerrottu luku koskee tietenkin Nousukarsintaa enimmäkseen lisättynä kohtuullisen suuresti sen kymmenkunnalla ottelulla siihen päälle tuoden siis 4125 katsojaa lisää entiseen kokonaislukuun kun ne ovat siis Putoamiskarsinnan toistaiseksi löytyneitä otteluja.

Erilleen laitan luvut vain mikäli niitä löytyisi merkittävästi tai edes auttavasti erottelun tekemistä varten varmistetusti lisää.)

Keskimäärin katsojia 1. Divisioonassa/1-divisioonassa 1977 pelattua yksittäistä ottelua kohti: 1 169 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1977: 72 634 katsojaa

Keskimäärin katsojia 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1977 pelattua yksittäistä ottelua kohti: 330 katsojaa (Alustavasti katsojakeskiarvo oli paljon korkeampi, aina 615 katsojaan asti vaikkakin on muistettava mahdollinen katsojalisäys joissakin keskiarvoissa nimenomaan 2. Divisioonan/2-divisioonan Karsinnat sisällyttäen jolloin siinä tapauksessa voi hyvinkin olla noinkin korkea katsojakeskiarvo.

Muussa tapauksessa ei toki ole niin korkealla ollut 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvun keskiarvo vuonna 1977.

Lisäksi kun yksi joukkue puuttui muutenkin useine ottelukierroksineen niin riittävän oikealla ottelumäärällä tuo luku olisi pienempi kuin mitä näkyy eli ilman erinäisiä karsintoja se olisi 303 katsojaa kuin oikein ottelumäärin ja joukkuein.

Katsojaluvut ovat kohtuullisen tyydyttävän paljon viime päivityskertaan nähden korkeampia niin kokonaiskatsojaluvulta kuin keskimääräisiltä katsojiltaan yksittäistä pelattua ottelua kohti johtuen siitä, että mukaan on löytynyt tämän sarjan karsintapuolelta johtuen melko montakin uutta ottelua kaikkiaan kahteen vaiheeseen tarkoittaen lisäystä noin 4875 katsojan edestä itse varsinaiseen sarjaan pienenä erona.

Tarkempaa erottelua tehdään vain mikäli katsojalukuja löytyisi tämän hetken tilanteeseen nähden merkittävästi lisää.)

2. Divisioonan/2-divisioonan Lajitteluottelut Nousua Koskien 2. Divisioonan Karsintaan 1977 kokonaiskatsojaluvut: 2 467 katsojaa (Tämä onkin toistaiseksi kokonaan uutta yleisömäärätietoa pelivaiheineen. Ikävä kyllä yksi JoKP:n ottelu ja yksi Turun K-67:n/Kiekko-67:n ottelu puuttuu joukosta kokonaiskatsojakuvan saamiseksi todennäköisesti kokonaisuudessaan tässä vaiheessa.)

2. Divisioonan Karsinta 1977 kokonaiskatsojaluvut: 2 408 katsojaa (Tämä onkin toistaiseksi kokonaan uutta yleisömäärätietoa pelivaiheineen. Ikävä kyllä ainakin yksi JoKP:n ottelu puuttuu joukosta kokonaiskuvan saamiseksi todennäköisesti kokonaisuudessaan tässä vaiheessa.)

Suomen Jääkiekon kaikkien eri sarjojen katsojien virallinen yhteiskatsojamäärä vuonna 1977: 1 103 000 katsojaa (Alustava luku oli oletettuna tasan miljoona tai vähän yli miljoona katsojaa, mutta toteutuneella katsojaluvulla pysyttiin vähän yli miljoonassa katsojassa.

Tuo luku eli 1,103 miljoonaa katsojaa ihan tarkalleen puhuen perustuu Jääkiekkoliiton aiemmin mainittuun ja 30.3.1977 olleeseen muistiopaperissa esiintyvään lukuun joskin sitä ei ole kunnolla eritelty tai vielä ainakin lukuja väistämättä jotenkin puuttuisi joukosta. Näillä laskuilla kun ei tule kuin 1 088 001 katsojaa eli siinä mielessä yhtä katsojaa vaille 15 000 katsojaa ollaan vielä vajaalla määrällä liikkeellä. Päivityksen myötä tuli menettelevän tuntuista kasvua lisää.

Voi kyllä hyvinkin olla kun niin vieläkin ikävän paljon erinäisiä karsintojen kuten muidenkin sarjojen katsojalukuja puuttuu, että kyse olisi enemmän Jääkiekkoliitonkin paperien mukaan enemmänkin kolmen ylimmän sarjatason katsojamääristä ja etenkin kun mukana oli SM-Liigan ja nk. Divisioonahallituksen/Sarjaseurojen merkkihenkilöiden edustajia lukuja takaamassa jolloin sitten tietysti luvut oikeasti kaikkiaan lienevät kyllä olleen edes jonkin verran suurempia lopuksi sitten tuolle vuodelle.

Siten tämä luku on lähinnä lähtökohtainen olettamus kotimaan jääkiekon kokonaismääriin tälle vuodelle kuten osin virheellinenkin kirjaimelleen ilmennettynä Jääkiekkoliitolle.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Mikkelin Jukureiden vuoteen 1977 on löytynyt tosiaan nyt erinäisten päivitysten yhteydessä niiden oikeat katsojaluvut kun ne ovat tuolla heidän omilla sivuillaan muistettu tai kirjoitettu väärin mahdollisesti myös katsojahuippujen perusteella ja ihan ne eivät pidä paikkaansa väitteiden mukaisen 500 katsojan keskimääräisellä luvulla yksittäistä ottelua kohti.

Wikipedia-sivuille kun noin oli merkitty.

Mikkelin Jukureiden katsojaluvuthan oikeasti olivat seuraavat:

Mikkelin Jukurit 1977 Katsojaluvut

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa Runkosarjassa kokonaiskatsojaluvuin: 8284 katsojaa

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa Runkosarjassa katsojia yksittäistä ottelua kohti keskimäärin: 460 katsojaa

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa Putoamiskarsinnassa kokonaiskatsojaluvuin: 1449 katsojaa

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa Putoamiskarsinnassa katsojia yksittäistä ottelua kohti keskimäärin: 483 katsojaa

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa koko vuotta koskien kaikkiaan katsojia seuralle kauden peleihin: 9733 katsojaa

Mikkelin Jukurit 1977 Jääkiekon 1. Divisioonassa koko vuotta koskien kaikkiaan katsojia yksittäistä ottelua kohti keskimäärin: 463 katsojaa

Puolustukseksi virheelliseen Wikipedia-sivun tietoon on tuon vuoden kohdalta tosin sanottava Jukureiden kohdalta, että heillä ei sentään sinänsä onneksi oltu edes yritettykään selvittää noita Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsinnan katsojalukuja tai ei välttämättä ollut aikomuskaan selvittää muitakaan mahdollisia jatko-otteluja sarjan tiimoilta silloin.

Onhan noita muutamia eri seuroja selvinnyt kokonaan tai vielä vähän vajaukselta puhuen vuoden 1977 suhteen.

Melko vaatimatonta menoa on ollut epäselvyyksin Pitäjänmäen Tarmolle ja alempaan sarjaan eli Jääkiekon 2. Divisioonaan epäselvyyksin Kiekko-67:lle/K-67:lle Turkuun ja Helsinkiin Karhu-Kissoille ja kokonaan selviten Oulun Polar-Kiekolle.

JoKP:n vuoden 1977 ongelmia taidan kirjoittaa tuonne JoKP:n yleisömäärien puolelle tässä vaiheessa!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kotimainen jääkiekkovuosi 1978 olisi katsojalukuineen saamassa pitkästä aikaa päivitystä.

Merkittävimpänä osin ovat kasvamassa olevat, mutta eivät tiettyjä erikoispoikkeamia huomioimatta Jääkiekon 1. Divisioonan katsojaluvut yhdessä tietenkin Jääkiekon 2. Divisioonan katsojalukujen kanssa juuri tuolle vuodelle.

Joillekin alemmille seuroille on kyetty laskemaan otteluja aika paljon kauden osalta, mutta tarkempaan erittelyyn ja kokonaan siirtoon erilleen tarvitsisin enemmän ottelutietoja varmistettunakin.

KooKoo:n suhteen ja lisäksi myös sen kanssa HJK Jääkiekolta puuttuu ikävä kyllä parikin ottelua sellaisenaan seuroja itseään kohti joten niiden tietoja ei voi tässä vaiheessa varmentaa Jääkiekon 1. Divisioonan Putoamiskarsintaan.

KooKoo:lta puuttuu ottelut KooKoo-HJK Jääkiekko ja KooKoo-Kiekko-67/K-67 Turku ja HJK Jääkiekolta puuttuu ottelut HJK Jääkiekko-Jyväskylän Lohi-Kiekko ja HJK Jääkiekko-KooKoo.

Ne kun löytäisi niin kenties tuo kyseinen sarja olisi kerännyt niin paljon katsojalukuja, että sen voisi täysin laittaa erilleen.

Jääkiekon 2. Divisioonan joukkueista puhuen Jyväskylän Lohi-Kiekolta ja Kiekko-67:ltä/K-67:ltä Turkuun ikävä kyllä puuttuu tälle vuodelle todella paljon katsojia heidän jatkokauden peleistään joten niille saa kertoa lisätietoa koska tahansa, mutta VarTP Varkauteen on löytynyt mukavalla tavalla vaiheineen käytännössä eräitä tiettyjä pieniä ongelmia huomioimatta ihan kokonaan katsojalukuineen sellaisenaan!

Jääkiekon 2. Divisioonan Nousukarsintaa ei ikävä kyllä sellaisenaan eritellymmin nyt löytynyt viimein löydettäessä, mutta katsojalukuja siihenkin kyllä löytyi kokonaismäärinä puhuen menettelevän riittävä määrä.

Tuota pikaa tulevat päivitykset ja jos vain ehtii tai jaksaa niin ehkä voisi ajan kanssa miettiä tuota vuoden 1978 VarTP:n yleisömäärien laittoa kun Varkaudessa tuolloin oli jääkiekkoinnostusta kovastikin vaikka lopulta kohtalon ivana taisi Varkaudessa ensimmäisen pääsyn ja nousun jääkiekkoon niinkin korkealle kuin toiseen sarjatasoon tehdä Varkauden Valtit enemmän kuin VarTP vastoin odotuksia tuolloin.

Päivitysten myötä toivottavasti vain vielä ehtii laittaa tuon vuoden 1978 päivityksen jatkon ollessa sen jälkeen sitten aika auki näiden viime päivien eri kotimaisten jääkiekkovuosien yleisömäärien suhteen!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kotimaisen jääkiekkoilumme katsojalukujen tarkastelu vuodelle 1978 on tullut viimein eteen päivityksenä.

Uutena mukaan tulee Jääkiekon SM-Liigan kierroskatsojaluvut kaudelle kuten myös vuosille 1979-1980 on näin tehty kerran ja tullaan jossain vaiheessa viimein tekemään koskien myös vuotta 1981.

Viimeksi näitä asioita ja pikemmin juuri tätä vuotta käytiin läpi 6.1.2023 eli sen jo pari vuotta ja 12 päivää sitten.

Vuoden 1978 suhteen kotimaisen jääkiekon alimpiin sarjoihin ei ole katsojalukuja, mutta kolmeen korkeimpaan sarjaan kyllä on.

Jääkiekon 1. Divisioonasta tosin vielä varmennetusti puuttuu täysin siihen luettu Putoamiskarsinta ja Jääkiekon 2. Divisioonasta samoin vielä vähän enemmänkin erinäisempiä jatkotapahtumia kuten myös sen oma Nousukarsinta puuttuu täysin varmennetusti, mutta uusia katsojalukuja sellaisenaan näiksi lukien on löytynyt vahvan alustavasti ja liitettäväksi tulevina.

Siten puuttuviin lukuihin noin miljoonan katsojan tai vähän yli menevään kokonaiskatsojalukuun ne voivat hyvinkin koostua täydennetysti sitten niistä.

Paitsi tietenkin mikäli jo nyt tulevat luvut riittävät niihin jolloin todellinen määrä on ollut suurempi jo heti kättelyssä jolloin Jääkiekkoliiton sen vuoden silloinen luku olisi ollut virheellinen.

Jääkiekkoliiton oman muistion mukaan sen tultua julkaistuksi tiettävästi 10.4.1978 oli siellä esiintynyt luku 1,1 miljoonaa katsojaa, mutta tuo on joko tosiaan alustava luku mahdollisesti juurikin vuoteen 1978 tai sitten se on ikävä kyllä sotkettu tarkoittamaan enemmänkin edeltävää vuotta silloisesti eli vuotta 1977! Onko näin niin jää nähtäväksi.

Vuodesta 1978 sitä vielä miettien mikäli Jääkiekkoliiton muistio pitäisi paikkansa ajatuksella ja vuoteen 1977 verrattuna se olisi suurempi...

No siten ajatellen:

Tosin siihen päälle tietysti väistämättä lisää toisi alimmat mahdolliset divisioonat tai vuoden 1978 kuten myös tätä edeltäneen vuoden eli 1977 suhteen selvästi laajennettu Jääkiekon 3. Divisioona.

Joka tapauksessa tässä katsojalukuja Suomen jääkiekon katsotuimpien sarjatasojen osalta vuodelta 1978 päivitettynä menettelevän tuntuisesti:

Jääkiekon SM-Liigan katsojaluvut kierroksittain 1978

1. Kierros: 29 780 katsojaa

2. Kierros: 18 211 katsojaa

3. Kierros: 29 641 katsojaa

4. Kierros: 21 320 katsojaa

5. Kierros: 28 241 katsojaa

6. Kierros: 20 656 katsojaa

7. Kierros: 26 772 katsojaa

8. Kierros: 17 522 katsojaa

9. Kierros: 31 549 katsojaa

1. Neljännes

Kokonaiskatsojamäärät ensimmäiselle neljännekselle 1978: 223 692 katsojaa

Keskimäärin katsojia ensimmäiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 24 854 katsojaa

Keskimäärin katsojia ensimmäiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 4970 katsojaa

10. Kierros: 24 480 katsojaa

11. Kierros: 22 333 katsojaa

12. Kierros: 31 588 katsojaa

13. Kierros: 17 869 katsojaa

14. Kierros: 19 256 katsojaa

15. Kierros: 17 780 katsojaa

16. Kierros: 24 048 katsojaa

17. Kierros: 24 594 katsojaa

18. Kierros: 15 676 katsojaa

2. Neljännes

Kokonaiskatsojamäärät toiselle neljännekselle 1978: 197 624 katsojaa

Keskimäärin katsojia toiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 21 958 katsojaa tai 10 979 katsojaa

Keskimäärin katsojia toiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 4391 katsojaa tai 2195 katsojaa

1. Puolisko

Kokonaiskatsojamäärät ensimmäiselle puoliskolle 1978: 421 316 katsojaa

Keskimäärin katsojia ensimmäiselle puoliskolle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 23 406 katsojaa

Keskimäärin katsojia ensimmäiselle puoliskolle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 4681 katsojaa

19. Kierros: 22 882 katsojaa

20. Kierros: 16 169 katsojaa

21. Kierros: 30 866 katsojaa

22. Kierros: 15 524 katsojaa

23. Kierros: 24 631 katsojaa

24. Kierros: 15 512 katsojaa

25. Kierros: 21 804 katsojaa

26. Kierros: 14 522 katsojaa

27. Kierros: 23 490 katsojaa

3. Neljännes

Kokonaiskatsojamäärät kolmosneljännekselle 1978: 185 850 katsojaa

Keskimäärin katsojia kolmosneljännekselle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 20 650 katsojaa tai 6883 katsojaa

Keskimäärin katsojia kolmosneljännekselle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 4130 katsojaa tai 1376 katsojaa

28. Kierros: 18 879 katsojaa

29. Kierros: 20 284 katsojaa

30. Kierros: 19 799 katsojaa

31. Kierros: 13 685 katsojaa

32. Kierros: 18 565 katsojaa

33. Kierros: 15 726 katsojaa

34. Kierros: 23 694 katsojaa

35. Kierros: 15 246 katsojaa

36. Kierros: 12 627 katsojaa

4. Neljännes

Kokonaiskatsojamäärät viimeiselle neljännekselle 1978: 156 505 katsojaa

Keskimäärin katsojia viimeiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 17 389 katsojaa, 8694 katsojaa tai 4347 katsojaa

Keskimäärin katsojia viimeiselle neljännekselle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 3477 katsojaa, 1738 katsojaa tai 869 katsojaa

2. Puolisko

Kokonaiskatsojamäärät toiselle puoliskolle 1978: 342 355 katsojaa

Keskimäärin katsojia toiselle puoliskolle 1978 kierroksittain selvin kierrosnumeroin: 19 019 katsojaa

Keskimäärin katsojia toiselle puoliskolle 1978 kierroksittain selvin ottelunumeroin: 3803 katsojaa

Paras kierros 1978: 12. Kierros 31 588 katsojalla

Huonoin kierros 1978: 36. Kierros 12 627 katsojalla

Paras kierros keskimäärin 1978: 12. Kierros 6317 katsojalla

Huonoin kierros keskimäärin 1978: 36. Kierros 2525 katsojalla

Paras neljännes 1978: 1. Neljännes 223 692 katsojalla

Huonoin neljännes 1978: 4. Neljännes 156 505 katsojalla

Paras neljännes keskimäärin 1978: 1. Neljännes 4970 katsojalla

Huonoin neljännes keskimäärin 1978: 4. Neljännes 3477 katsojalla

Paras puolisko 1978: 1. Puolisko 421 316 katsojalla

Huonoin puolisko 1978: 2. Puolisko 342 355 katsojalla

Paras puolisko keskimäärin 1978: 1. Puolisko 4681 katsojalla

Huonoin puolisko keskimäärin 1978: 2. Puolisko 3803 katsojalla

Tästä siirrytään sitten Jääkiekon 1. Divisioonan pariin vuodelle 1978:

1. Divisioonan/1-divisioonan katsojaluvut 1978

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

SaiPa 18 36 165 2 009
FPS/FoPS/Forssan Palloseura 18 34 979 1 943
HPK 18 29 523 1 640
Sport 18 27 585 1 532
JyP HT 18 17 160 953
SaPKo 18 13 742 763
KooKoo 18 14 404 800
Jukurit 18 11 966 664
HJK 18 9 680 537
Espoon Jäähonka 18 4 552 252

Seuraavaksi tulee vuoroon 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut vuodelta 1978 kun muistaa sen, että tämän sarjan Pohjoislohkosta puuttui useitakin joukkueita kun 3. Divisioonasta/3-divisioonasta ei viime kädessä haluttu enää ottaa tilalle ylimääräisiä täydentäviä joukkueita muutoin edellisenä vuonna menestyneistä sellaisista ja kun tietenkin ei enää ollut Etelälohkoa:

2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvut 1978

2. Divisioonan/2-divisioonan Itälohko 1978

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

VarTP 8 4 657 582
Hurtat 8 5 206 650
Valtit 8 4 167 520
JoKP 8 4 228 528
Kotkan Titaanit 8 3 750 468
KalPa 8 2 746 343
Ketterä 8 3 165 395
Heinolan Peliitat 8 3 144 393
StU/Savitaipaleen Urheilijat 8 2 017 252
Yhteensä 72 33 080 459

2. Divisioonan/2-divisioonan Länsilohko 1978

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Tikkurilan Jääveikot/TJ-V/T-JV/Jääveikot Tikkurila 8 3 454 431
Salon Palloilijat/SalPa 8 3 583 447
Kiekko-67/K-67 Turku 8 2 609 326
Tampereen Weikot/TaWe 8 1 890 236
Hilpara 8 1 209 151
Kiekko-74/K-74 Rauma 8 2 104 263
Hämeenlinnan Tiikerit 8 1 054 131
Kangasalan Voitto 8 474 59
Karhu-Kissat/K-Kissat Helsinki 8 897 112
Yhteensä 72 17 274 239

2. Divisioonan/2-divisioonan Pohjoislohko 1978

Seura Ottelut Yleisömäärä Yleisökeskiarvo

Kuhmon Kiva/KuKi/KuhKi 10 7 604 760
Jyväskylän Lohi-Kiekko 10 4 877 487
Kiekko-Vesa Raahe/KieRaVe/K-RaVe/KieVeRa/K-VeRa 10 3 208 320
Hermes 10 2 877 287
Oulun Polar-Kiekko/P-Kiekko Oulu/Oulun P-Kiekko/PoKi Oulu 10 1 851 185
Kalajoen Junkkarit/KaJu 10 1 751 175
Yhteensä 60 22 168 369

Suomen jääkiekon sarjojen katsojaluvut tulevat nyt vuoroon tästä vuoden 1978 osalta edelleen hieman suppeammassa muodossa kuin yleensä aiemmin tähän asti niiden koskiessa tietenkin kolmea ylintä sarjaa ja nyt lisättynä jonkin verran löytyneillä karsinnoilla tai loppusarjoilla katsojalukuineen divisioonien puolelle.

Joista ilahduttavimpana asiana löytyi myös kauan kadoksissa ja silti tavallaan tiedossa ollut Uusintaottelu Putoamisesta Jääkiekon 2. Divisioonaan vuodeksi 1979:

SM-Liigan kokonaiskatsojaluvut 1978: 763 671 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1978: 199 756 katsojaa

1. Divisioonan/1-divisioonan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut 1978: 32 476 katsojaa (Tietenkin luku olisi suurempi mikäli Putoamiskarsinta löytyisi kyseiseen sarjaan. Nyt kerrottu luku koskee tietenkin Nousukarsintaa ja siinä oli tarkennuksena peruslukuna 24 346 katsojaa. Tuo suuri luku uutena lisäyksenä pitää sisällään tähän asti löytyneiden 1. Divisioonan Putoamiskarsinnan varmennetut katsojaluvut eli noin 8130 katsojaa.)

Uusintaottelu Putoamisesta Jääkiekon 2. Divisioonaan 1979: 2000 katsojaa (Tämä ottelu oli viimeinen mahdollinen sarjaottelu Jääkiekon 1. Divisioonaan/1-divisioonaan vuodeksi 1978. Vastakkain olivat KooKoo-VarTP ja ottelu pelattiin viimeisenä otteluna myös viimeisten mahdollisten 1. Divisioonan Putoamiskarsinnan ottelujen jälkeen niidenkin päätyttyä tasan.

VarTP:lle kävi kylmät kun se hävisi sitten maalein 1-3 ollen nousematta ja KooKoo sai jäädä tuolloin vuodeksi 1979 juuri tälle sarjatasolle. Varmennettuja 1. Divisioonan Putoamiskarsinnan katsojalukuja olisi täten tässä vaiheessa 10 130 katsojan verran, mutta varmaankin niitä ehkä vielä löytyisi lisää ajan kanssa.)

1. Divisioonan/1-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1978 lisättynä Uusintaottelulla Putoamisesta Jääkiekon 2. Divisioonaan 1979: 34 476 katsojaa (Yllä olevan mukaisesti jo kerrottuna varmennuksia ja katsojalukulisäyksiä tämä tilanne kaipaisi kovasti. Uudet lisätyt luvut parantavat katsojalukujen tilannetta siis myös tulevaan vanhan perusluvun täydennyksenä.)

Keskimäärin katsojia 1. Divisioonassa/1-divisioonassa 1978 pelattua yksittäistä ottelua kohti: 1 109 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan Runkosarja 1978: 72 522 katsojaa

Keskimäärin katsojia 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1978 Runkosarjassa pelattua yksittäistä ottelua kohti: 355 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan Karsintojen kokonaiskatsojaluvut 1978: 32 671 katsojaa (Tietenkin luku olisi suurempi mikäli Nousukarsinta löytyisi kyseiseen sarjaan. Kuten myös sen lajitteluottelut viimeisine mahdollisine pudotusotteluineen.

Lajitteluotteluihin on löytynyt kolme vaihetta jotka on kerrottu tuohon alapuolelle. Nyt kerrottu luku koskee niihin rinnastettavia lukuja eli Jatkosarjat Yläloppusarjan/Loppusarjan/Noususarjan nimellä tuntien ja Alaloppusarjan/Putoamissarjan/Putoamiskarsinnan nimellä tuntien käydyt tapahtumat.

Lisäksi tähän lukuun on laskettu mukaan uutena lisäävänä tekijänä kuten myös juttuna noiden kerrottujen vaiheiden lisäksi katsojalukuja joiden oletan hyvin vahvasti ilman muita todella merkittäviä todisteita asiaan olevan 2. Divisioonan Nousukarsinnan katsojalukuja. Eritellyt luvut lisäyksineen olisivat 2384 katsojaa, 4384 katsojaa, 5746 katsojaa ja 7746 katsojaa.

Näistä etenkin viimeinen todennäköisesti oli suoran 2. Divisioonan Nousukarsinnan katsojaluku sellaisenaan, mutta korjaan toki kyllä mikäli luku tarkentuu tai tuo tapahtumaottelujen sarja tarkoitukseltaan selviää paremmin.)

2. Divisioonan/2-divisioonan Lajitteluottelut Ensimmäinen Vaihe 1978: 2 384 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan Lajitteluottelut Toinen Vaihe 1978: 4 384 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan Lajitteluottelut Kolmas Vaihe 1978: 5 746 katsojaa

2. Divisioonan/2-divisioonan kokonaiskatsojaluvut 1978: 105 193 katsojaa

Keskimäärin katsojia 2. Divisioonassa/2-divisioonassa 1978 pelattua yksittäistä ottelua kohti: 376 katsojaa

(Alustavasti katsojakeskiarvo oli paljon korkeampi, aina 632 katsojaan asti vaikkakin on muistettava mahdollinen katsojalisäys joissakin keskiarvoissa nimenomaan 2. Divisioonan/2-divisioonan Karsinnat kaikki mahdolliset ottelut sisällyttäen jolloin siinä tapauksessa voi hyvinkin olla noinkin korkea katsojakeskiarvo.

Muussa tapauksessa ei toki ole niin korkealla ollut 2. Divisioonan/2-divisioonan katsojaluvun keskiarvo vuonna 1978. Lisäksi kun kolme joukkuetta puuttui muutenkin useine kymmenine ottelukierroksineen niin riittävän oikealla ottelumäärällä tuo luku olisi pienempi kuin mitä näkyy eli ilman erinäisiä karsintoja se olisi 325 katsojaa kuin oikein ottelumäärin ja joukkuein. Päivitetyt katsojaluvut tiesivät nousua tälle sarjalle sittenkin sellaisenaan melkoisesti. Ne voivat ehkä tulevaisuuteen myös päivittyäkin.)

Suomen Jääkiekon kaikkien eri sarjojen katsojien virallinen yhteiskatsojamäärä vuonna 1978: 1 103 096 katsojaa (Alustava luku oli oletettuna tasan miljoona tai vähän yli miljoona katsojaa, mutta toteutuneella katsojaluvulla pysyttiin vähän yli miljoonassa katsojassa.

Voi kyllä hyvinkin olla kun niin paljon erinäisiä karsintojen kuten muidenkin sarjojen katsojalukuja puuttuu, että kyse olisi enemmän Jääkiekkoliitonkin paperien mukaan enemmänkin kolmen ylimmän sarjatason katsojamääristä ja etenkin kun mukana oli SM-Liigan ja nk. Divisioonahallituksen/Sarjaseurojen merkkihenkilöiden edustajia lukuja takaamassa jolloin sitten tietysti luvut oikeasti kaikkiaan lienevät kyllä olleen edes jonkin verran suurempia lopuksi sitten tuolle vuodelle.

Siten tämä luku on lähinnä lähtökohtainen olettamus kotimaan jääkiekon kokonaismääriin tälle vuodelle kuten osin virheellinenkin kirjaimelleen ilmennettynä Jääkiekkoliitolle. Tosin päivitettynä asiana 10.4.1978 kirjatun ja päivätyn muistiotiedon mukaisesti siinä esiintyi luku 1 100 000 katsojaa ja voi olla, että ollaan oltu aivan tasoissa vuoden 1977 vastaavan kanssa tai vähän sitä parempiakin sitten lopulta kuitenkin.

Ja juuri nyt ollaan vähän parempia joka tapauksessa ja kohti parempaa mennään todella paljonkin ihmeittä. Kunhan vain noita katsojalukuja löytyisi noihin puuttuviin otteluihin enemmän kuin mitä on tällä hetkellä. Jääkiekkoliiton muistiossa esiintyvä luku voi toki harmittavasti olla myös tarkoitettu olemaan vuoden 1977 vastaava luku eikä vuoden 1978 luku tuolloin.

Sen totuuden saisi sitten selville ehkä jonkun toisen kerran niitä ehtiessä selata tai löytää. Vaihtoehtoisesti myös jokin muu vuoden 1978 aikainen tai vuoden 1979 puolen muistiopaperi saattaisi sisältää tuon kotimaisen jääkiekkovuoden 1978 mahdollisen korjauksenkin tarkennuksena. Sen näkee sitten ajan kanssa!)

On paha sanoa, että mitä ihan hetkeen tekisi noiden kotimaisten yleisömäärien suhteen ainakin koko lajin Suomessa koskevaa yleisösuosiota miettien.

Suurempia hankkeita laskettavaksi olisi enää vain vuoden 1981 osuus kuten myös vuoden 1992 osuus minkä ehkä voisi vielä suurista vaivoista huolimatta tehdä melko selväpiirteisiin sarjoihin kunhan ehtisi.

Toisena juttuna voisi kai ihmeittä odotella noita Jääkiekon 1. Divisioonan nk. Kulta-aikojen katsojalukuja 1980-luvun eri vuosilta joita olen koettanut selvitellä ja odotellut mahdollisia lisätiedon ja muistojen kertojia. Harmittavasti joskus noissa jutuissa on saanut melko lyhyeenkin kysymykseen odotella vastausta sitten perin kauan.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1981 kotimaisen jääkiekkovuoden osalta on todettava, että aina kun vihdoin ja viimein aikoisi laittaa tuota vuotta katsojalukuineen näkyville niin aina löytyy mielenkiintoisella tavalla uutta tietoa siihen sitten lisää!

Tällä kertaa uusin havainto on yleensä perin näkymättömänä pysyttelevästä ja vaikeasti yleisömääriltään löydettävästä Jääkiekon 3. Divisioonasta vuodelta 1981!

Tämä uusin havainto ja muu on näillä näkymin sen vuoden eli vuoden 1981 Savo-Karjalan Alueen seuroista puhuen tai niiden kokonaiskatsojaluvuista.

Vaikka on toki mahdollista, että näitä löytyneitä katsojalukuja kokonaisuudessaan koskien ne olisivat jopa jo osa koko sarjaa niin se olisi ehkä vähän liian pieni katsojaluku kuitenkin koko sarjaan.

Ehkä aiemmin ja sarjan alkuvuosina sen alettua noin pieni katsojaluku olisi voinutkin ehkä olla uskottava, mutta vuoteen 1981 mennessä kyllä sitä mielenkiintoa oli vain niin perin muuallakin Suomessa juurikin toisilla alueilla samaan sarjaan mikäli ei ollut kerta kaikkiaan sitten Savo-Karjalaan.

Ihan alimpien mahdollisten sarjojen katsojalukuja ei välttämättä vuodelle 1981 tai sen jälkeenkään ennen sitten ilman muuta niitä kaikkien aikojen parhaimpia mahdollisia kotimaisia jääkiekkovuosia voi ehkä saadakaan selville sinänsä aivan kaikkia mahdollisia katsojalukuja koskevia kysymyksiä kun ihan alimmissa mahdollisissa sarjoissa oli myös pelaamisia ihan tyhjänä oleville katsomoille tai sitten ihmisiä ei jaksanut tulla seuraamaan otteluja.

Vaihtoehtoisesti itse asiassa noiden ihan alimpien sarjojen otteluihin vanhoinakin aikoina katsojia tuli joskus ihmeteltävänkin sankoin joukoin paikalle ja jopa parempia, ylempiä sarjoja paremmin, mutta tuolloin ne olivat siis ilmaisotteluja.

Muuten muilla tavoin sitten vaikka katsojia olisi ollut niin yleisömäärien ilmoitustavoissa ja kerronnoissa kuten myös niihin liittyvissä tilityksissä oli niin paljon erilaisia ristiriitoja tai viiveitä, että ne eivät tuntuneet oikein sitten ikinä ehtivän Jääkiekkoliittoon asti vaan jäivät pyörimään mitä erinäisimpiin Aluetoimistoihin, Seututoimistoihin tai Piiritoimistoihin.

Viime kädessä jopa joidenkin todella pienten seurojen osalle lähinnä ikiomaan seurakirjaan merkittiin yleisömäärät kun eivät asianmukaiset tahot saaneet aikaiseksi suorittaa tehtäviään tai kertoivat kyllä ajankuvassa tietonsa, mutta ylemmät henkilöt eivät vastaavasti raportoineet yhtään sen pidemmälle kuin miten heille oli soitettu ja kerrottu asiat!

Tosin verrattuna oikeasti muuhun urheiluun Suomessa sentään jääkiekossa tilastointi on aina tai lähes aina jo todella pitkän ajan verran hoidettu hyvin. Jopa jo tuolloin ja tuolloin ehkä vielä paremmin kun oli oikein viime kädessä sitten asiasta kieltäytyjien ja inttäjien puhelimessa tiukkaamassa ja haluamassa niitä ihan mitättömimmiltäkin kuulostavista sarjoista niiden yleisömääriä aikakirjoihin ylös itse 'Dynamo' Honkavaarakin!

Tuossa 11.5.1981 tuolle päivämäärälle kirjoitettujen Jääkiekkoliiton muistiotietojen valossa kävi ilmi myös monta olosuhdeasiaa yleisömäärien osalta niiden lisäksi. Savo-Karjalassa ikävästi muuan Eno Jets joutui tuolloin luopumaan sarjapaikastaan ja putoamaan Jääkiekon 4. Divisioonaan huolimatta paikastaan siis Jääkiekon 3. Divisioonassa.

Toki vuodeksi 1982 Eno Jets nousi heittämällä takaisin Jääkiekon 3. Divisioonan pariin vuoden 1981 päätteeksi.

Olosuhdeasiaa Savo-Karjalasta vuodelta 1981 voisi käydä läpi vaikka kuinka, mutta kun tämä on yleisömäärien ja katsojalukujen aihealue niin puhutaan niistä toisilla aihealueella jaksamisen ja tarpeen mukaan.

Aivan varma en ole yleisömääristä kun vähintään ja huonoimmillaan seuraava yleisömäärä on jopa koko Savo-Karjalan Alueelle vuodeksi 1981 Jääkiekon 3. Divisioonaan ja parhaimmillaan tämä seuraava katsojaluku on itse asiassa melkoisen kovana juttuna sen omaan yhteen lohkoon kun muitakin lohkoja oli missä pelattiin ja joukkuekohtaistakin tietoa tulee ilmi vähän:

Jääkiekon 3. Divisioona 1981 Savo-Karjalan Alue Katsojaluvut Alueelle tai Lohkoon 1

Jääkiekon 3. Divisioona 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Alueelle ikään kuin mahdollisesti esitettävillä luvuilla koko sarjaan ja koko alueelle tarkoittaen: 12 201 katsojaa

Jääkiekon 3. Divisioona 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Alueelle ikään kuin mahdollisesti esitettävillä luvuilla koko sarjaan pelkästään rajaten sisältäen jokaisen ottelun karsintoineen: 12 201 katsojaa

Jääkiekon 3. Divisioonan 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Alueelle keskimääräisesti yksittäistä ottelua kohti mahdollisesti esitettävillä luvuilla koko sarjaan pelkästään rajaten sisältäen jokaisen ottelun karsintoineen: Vaihtelevasti riippuen siitä mitä laskee mukaan niin 174 katsojaa, 177 katsojaa ja 179 katsojaa

Jääkiekon 3. Divisioonan 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Alueelle ikään kuin mahdollisesti esitettävillä luvuilla koko sarjaan pelkästään rajaten sisältäen jokaisen ottelun ilman Loppusarjaa/Noususarjaa Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaan, Jääkiekon 3. Divisioonan Putoamissarjaa ja Lopullista Jääkiekon 3. Divisioonan Putoamiskarsintaa Jääkiekon 4. Divisioonaan 1982: 12 201 katsojaa

Jääkiekon 3. Divisioonan 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Alueelle keskimääräisesti yksittäistä ottelua kohti mahdollisesti esitettävillä luvuilla koko sarjaan pelkästään rajaten sisältäen jokaisen ottelun ilman Loppusarjaa/Noususarjaa Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaan, Jääkiekon 3. Divisioonan Putoamissarjaa ja Lopullista Jääkiekon 3. Divisioonan Putoamiskarsintaa Jääkiekon 4. Divisioonaan 1982: 381 katsojaa

(Huomiona Loppusarjan/Noususarjan Jääkiekon 3. Divisioonaan Nousukarsintaan lisäten edes ajatuksellakin yksittäistä ottelua kohti katsojia olisi ollut siinä tapauksessa jo nuo ottelut sisällyttäen melkoisesti vähemmän eli 197 katsojaa.)

Jääkiekon 3. Divisioona 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Lohkoon 1: 12 201 katsojaa

Jääkiekon 3. Divisioonan 1981 Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Lohkoon 1 keskimääräisesti yksittäistä ottelua kohti mahdollisesti juuri tähän lohkoon: 610 katsojaa

(Parhaimmillaan tilanne voisi olla juuri näinkin hyvä siis jo pelkkää lohkoakin kohti kun yleisömäärät olivat ainakin suurimmillaan ihmisten muistikuvissa sellaisinaan niin suuren tuntuisia ja tiettävästi ihan oikeastikin kai on ollut tai alkanut olla viimeisiä aikoja jolloin ei olisi ollut niin hetkeen. Mene ja tiedä tilanteesta juuri nyt!)

Rautalammin Urheilijat/RautU/RauTU/RtU/RTU Rautalammi Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Lohkossa 1 Jääkiekon 3. Divisioonassa 1981 kokonaisuudessaan: 3 825 katsojaa

(Pääasiassa näin ilmaistuna ja mielestäni oli vain pelkkään lohkoon ja siis tämän sarjan omaan mahdolliseen runkosarjaan, mutta alle tulee vielä pari samaa katsojalukua ikävä kyllä tilanteen tämän hetken sekavan olemuksen vuoksi kun miten asiat ovat ilmoitettu.)

Rautalammin Urheilijat/RautU/RauTU/RtU/RTU Rautalammi Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Jääkiekon 3. Divisioonassa Lohkossa 1 Loppusarjaan/Noususarjaan Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaa koskien: 3 825 katsojaa (Tämäkin voi olla tuon katsojaluvun muu yhdistelmä etenkin mikäli ei omaan lohkoonsa tämä seura kerännyt näin paljon yleisöä syystä tai toisesta.)

Rautalammin Urheilijat/RautU/RauTU/RtU/RTU Rautalammi Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueella Jääkiekon 3. Divisioonassa Lohkossa 1 Lopullisesti Vuodeksi 1981 Kokonaisuudessaan Kaikki Ottelut Laskien: 3 825 katsojaa

(Aivan ehdoton huippu ja onneksi tämä on vähän selvempää kahteen muuhun toistoon nähden siitä syystä, että Rautalammin Urheilijoiden vuosi 1981 päättyi jäämiseen sarjaan kun tuohon Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaan lähti OoKoo eli Outokummun Kiekko yksin jatkamaan.)

Rautalammin Urheilijoilta/RautU:lta/RauTU:lta/RtU:lta/RTU Rautalammilta Katsojaluvut Savo-Karjalan Alueelta Lohkossa 1 Jääkiekon 3. Divisioonassa 1981 keskimäärin yksittäistä ottelua kohti kokonaisuudessaan: Vaihtelevasti riippuen siitä mitä laskee mukaan niin 425 katsojaa, 765 katsojaa ja 956 katsojaa

(Tilanne on riippuvainen siitä, että mistä kohtaa kautta haluaa tuon keskimääräisen katsojaluvun sellaisenaan ottaa eli alkuvaiheesta sen lohkopeleistä, Loppusarjasta/Noususarjasta vai aivan kokonaisesti kaikkea miettien.)

Rautalammin Urheilijoista puhuen sen sanottiin olleen ainakin yksi oman alueensa ja lohkonsa paras yleisöjoukkue ja tietyin ehdoin ajatellen saattoi olla ellei vain ollut sitten liikakehuja niin ihan koko Jääkiekon 3. Divisioonan/3-divisioonan sellaisenaan ollut paras yksittäinen yleisöjoukkue kaikkiaan.

Todennäköisesti oli kuitenkin vain omaan lohkoon tai alueotteluihin tai varauksella mahdollisesti tuohon Loppusarjaan/Noususarjaan Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaa koskien se paras yksittäinen yleisöjoukkue.

Vielä loppuun Rautalammin Urheilijoiden paras yleisömäärä jostakin kauden ottelusta puhuen kun sellainen löytyi, mutta ikävä kyllä vastustajaa ei ilmoitettu:

Rautalammin Urheilijat/RautU/RauTU/RtU/RTU Rautalammi Parhaiten Katsottu Ottelu Jääkiekon 3. Divisioonassa 1981: 735 katsojaa

(Ikävä kyllä tähän otteluun ei löytynyt Rautalammin Urheilijoiden vastustajaa eikä oikein vaihetta, että missä kohti kyseistä vuotta ja mitä vaihetta Rautalammin Urheilijat noin hyvin keräsi yksittäisesti katsojia vuoden 1981 otteluihinsa. Yleisöstä ajatellen ehkä mikäli tuo ottelu ei alkuvaiheisiin kuulunut niin tuo kauden paras yleisömäärä lienee nähty ratkaisun hetkillä kenties Outokummun Kiekkoa vastaan, mutta voin olla hyvinkin ehkä myös väärässä.)

Outokummun Kiekosta vielä puhuen vähän oudosti sinänsä puhuen Jääkiekon 3. Divisioonan Nousukarsintaa mainostettiin vuoden 1981 osalta puhuen alimpana nk. Liiton Sarjojen suojelumenettelyn piirissä olevana tapahtumana muuten vaikka muu sarja ei välttämättä ole tuon suojelun piiriin kuulunut tai on ollut äärimmäisen vähäisen sellaisen alla tavallaan kaiketi.

Lieneekö kyse sitten ollut Jääkiekkoliiton erinäisistä taloudellisista avustuksista, jäävuokrakulujen hyvityksistä, jäähallien pitosuojelusta ylempien paikkakuntien korvaaville joukkueille tai aluejoukkueleirien päivärahoista ja kulukorvauksien katteesta kyse minkä varmasti Jääkiekkoliiton suojeluksessa pystyi hoitamaan takuulla paremmin kuin vain piirien puolesta silloin tai ehkä jopa myöhemminkään?

Jääkiekon 3. Divisioonan vuoden 1981 puoleen tai uudemmallekin ajalle saa kertoa noita taustatietoja tai katsojalukuja milloin tahansa ja korjatakin ilman muuta tätä puolta saa!

Muuten tuohon kotimaiseen jääkiekkovuoteen 1981 taidan sisällyttää kuitenkin tämän Jääkiekon 3. Divisioonan osuuden aika lyhyenä kun ottaa huomioon, että viesti voi venyä ja vaikka ei venyisi niin eihän ikävä kyllä yleensäkään ole kovin hyvin löytynyt tuota Jääkiekon 3. Divisioonaa tai alempia divisioonia oikein katsojaluvuiltaan tutkittavaksi asti.

Huolimatta Suomen jääkiekon sarjojen laajenemisesta ja uusien sarjojen syntymisestä tuolloin 1980-luvun alussakin jo kovaa vauhtia tai joidenkin sarjojen lopullisesta virallistumisesta.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Lähinnä heijastuksia aiemmin toki 11.12 viime vuoden puolen viestin pohjalta mietitään nyt olevassa esimerkissä kertauksena, korjauksena KooKoon eli kotoisten sarjojemme, erääseen aikaan myös nyt tietysti kotimaisista otteluista ja seurajoukkueista puhuttaessa Jääkukkojemme suhteen suhteessa muutamaan muuhun joukkueeseen sen pelaamilla 'perinteisillä' sarjakausilla silloin kun se nähtiin korkeimmalla sarjatasolla.

Ensimmäisen sarjakauden heijastus oli tämä kun tietysti puhutaan tähän kuin jatkoonkin keskiarvosta keskimäärin per ottelu normaalilla sarjakaudella tai runkosarjassa joko ottelut päättäen tai ennen jatkopelejä aiempia kertomisia jonkin verran lyhentäen:

1987-1988:

Kärpät, 4362 katsojaa/per ottelu
KooKoo, 3459 katsojaa/per ottelu

KooKoo oli ennen pitkää Liigakarsinnassa liigajumbona kun Oulun Kärpät lähti kuutostilalla kesälomille jääden kolme pistettä nk. Playoff-kaudesta rannalle eli aikamoista eroa oli silloin yleisömäärissä. Oli aiemmin paha sanoa, että millainen tilanne vielä oli yleisömäärissä ja oliko ehkä joku KooKoon suhteen sitä yhtä ehkä huonompikin.

Sitä mietin silloin viime vuoden joulukuussa, mutta sittemmin on selvinnyt KooKoo:n jumbona oleminen myös yleisömäärissä sitä muutenkin vähän korjaten ja Kärpät oli yleisömäärissä kuudes kuten oli pelillisestikin kuudes.

Seuraavat pari sarjakautta vielä tähän vertailuun eli 1988-1989 ja 1989-1990 ovatkin joukkueiltaan laajempia määriltään ja osoittaa sen paremmin, että liigajumbo ei aina ollut välttämättä heikoiten seuratuin joukkue kaikkea yleisömäärää koskien sitä ajatellen myös sarjaa miettien:

1988-1989:

Lukko, 3836 katsojaa/per ottelu
Kärpät, 3806 katsojaa/per ottelu
KooKoo, 3659 katsojaa/per ottelu
Ässät, 3416 katsojaa/per ottelu
SaiPa, 3169 katsojaa/per ottelu
HPK, 3163 katsojaa/per ottelu

Porin Ässät oli ennen pitkää Liigakarsinnassa liigajumbona yleisömäärissä kymppipaikalla kolmanneksi heikoimpana kun Rauman Lukko lähti seiskatilalla kesälomille ja parhaana nk. Kesälomajoukkueenakin Lukko ei ollut mitenkään sietämättömän paljon Ässiä edellä katsojaluvuissa ollen yleisömäärissäkin seiskatilalla.

Kärpät vuorostaan oli toiseksi viimeinen lähtien myös Ässien tapaan Liigakarsintaan ja sillä oli melkein yhtä paljon yleisöä kaikesta huolimatta kuin Lukolla yleisömäärien kahdeksannella tilalla.

KooKoo oli 'perinteisten' liigavuosiensa ainoan kerran välttävällä, ehkä kohtalaisella ja enintään tyydyttävällä varmuudella pelastanut jossain määrin itselleen sarjapaikan silloin.

Yleisömäärissä KooKoo oli jotain ihan nk. Kesälomakärjen tai toisen Liigakarsinnan edustajan ja muiden kesälomaluokan seurojen väliltä puhuen ollen ysipaikalla yleisömäärällisesti kuten pelillisestikin kaudella.

Ässät oli tosiaan liigajumbo, mutta tosiaan se ei ollut synonyymi olemiselle myös surkein yleisöjoukkue tuolle sarjakaudelle ainakin mikäli vain nuo kaksi muuta joukkuetta osuu yleisömäärissä oikein ja mielestäni osuu kuten osuikin korjausten ja päivitysten jälkeen jo osin aiemmin muihin viesteihin kirjoitettuna.

SaiPa vuorostaan oli kymppipaikalla töin tuskin säilynyt sarjaan kesälomille ja sikäli melkoinen yllätys yleisömääriin, että ne sinänsä olivat jo noinkin huonoja ja välillä näyttivät sitten huonommaltakin kuten olivat kun SaiPa oli yleisömäärissä toiseksi huonoin.

Ehkä suurin yllätys sinänsä ja mikäli ei tuolle sarjakaudelle huonompaa joukkuetta SM-Liigaan yleisömäärissä löytynyt niin HPK kuten ei päivitysten jälkeen löytynyt eli HPK oli huonoin.

Oli ehkä aavistuksen turhan vaisu ja kaukainen joukkue nk. Playoff-kautta ajatellen, mutta ei ollut kuitenkaan heittopussi kesälomajoukkueena.

Sinänsä kuitenkin etenkin yleisöjoukkuepettymys niin HPK oli tuolloin ehdottomasti kun pelillisesti HPK oli kasipaikan joukkue sarjaan.

Lopuksi vielä tämä sarjakausi kun tämän jälkeen KooKoo tietenkin putosi, kun tässä mukana olikin jo JoKP Joensuusta ikävä kyllä myös pudoten sen katsojaluvun tullessa päivitettynä korjatuksi HPK:n tapaan ja kun bonuksena mukaan tulee myös yksi uusi seura väliin mukaan Jokereiden ja JoKP:n seuraksi eli JyP HT:

1989-1990:

Jokerit, 4490 katsojaa/per ottelu
JyP HT, 4307 katsojaa/per ottelu
JoKP, 3800 katsojaa/per ottelu
KooKoo, 3631 katsojaa/per ottelu
SaiPa, 3468 katsojaa/per ottelu
Lukko, 3243 katsojaa/per ottelu
HPK, 3212 katsojaa/per ottelu

JoKP oli Joensuusta puhuen ennen pitkää Liigakarsinnassa hyvin selvänä joukkueena siellä liigajumbona, mutta kiitos pitkästä aikaa Joensuussa ja ensi kertaa liigakiekon näkemisen ja olemisen ihan pääsarjassa asti niin se toden totta näkyi melkoisena yleisöinnostuksena kaikki tyynni paikkakunnan melko pienestä jäähallista huolimatta kasipaikkana yleisömääristä puhuen.

Jokerit vertailuksi lähti kymppipaikalla menettelevän hyvällä erolla kesälomille ja samalla se oli nk. Kesälomajoukkueista puhuen ylivoimaisesti paras yleisöjoukkue päivitysten jälkeen ollen itse asiassa kuudenneksi paras yleisöjoukkue.

JyP HT lähti vertailussa yleisömääristä puhuen olemaan seiskapaikan joukkue, mutta pelillisesti Jyväskylän seurasta puhuen se pääsi SM-Liigan nk. Playoff-kaudelle pelaamaan tippuen silti kuitenkin pois melko varhain sen ollessa siis myös runkosarjan nelonen sinne päästessään Tapparan ja KalPa:n kanssa pelaamasta tasapelitilanteesta huolimatta.

KooKoo tuntui olevan toiseksi viimeisenä joukkueena sarjaan myös välillä häiritsevänkin selvä lähtijä Liigakarsintaan.

KooKoo välillä joutui purevankin arvostelun kohteeksi, mutta oli erittäinkin hyvästi ellei ehkä jopa erinomaisesti seurattu joukkue kielteiseen mediakuvaan nähden. Ei ollut siis häiritsevästi JoKP:n takanakaan yleisömäärissä ollen siis ysipaikalla.

SaiPa tuntui painiskelevan melkoisissa yleisöpaineissa ja odotuksissa ja oli sinänsä verraten oudon heikosti seurattu joukkue. Ikävä kyllä kesälomille lähdettiin kasipaikalta käsin. HPK:n tilaan nähden ei oltu paljon jäljessä pisteissä ja oltiin yleisömäärissä ajatellen edelläkin kymppipaikalla!

Rauman Lukkoa tuskin mikään valmisti yhtäkkiseen rajuun yleisömääräheikennykseen. Menettelevästi sitä yritettiin paikkailla, mutta siltikin sarjakauden toiseksi huonoin lähtökohtainen yleisömäärä keskiarvoltaan ottelua kohti nyt varmistuneesti ei hirvittävämmin riemua herättänyt.

Lukko lähti kesälomalle ysipaikalle.

Töin tuskin oltiin parempia yleisömäärissä kuin HPK:

HPK tosiaan oli paras nk. Kesälomajoukkue sarjaan seiskapaikalla.

HPK:lla oli tuolloin hämmentävän masentavankin heikkoa yleisömäärät todistaa ajoittain.

Ja ihan koko kauden kuvassa kokonaankin nyt varmistuneesti eli sillä oli siis huonoin yleisömäärä koko sarjan sarjakauden joukkueista yleisöjoukkueena puhuen.

Erikoisia teitä tuolloin nähtävästi yleisömäärissä sellaisenaan kuljettiin!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kun vallan unohdin aiemmin noihin suurempiin vuosien 1975-2024 ajan aiempiin yleisömääriin laittaa joitakin tiettyjä lukuja niin laitetaan ihmeessä seuraavaan viestiin tuo kulloisenkin SM-Liigan ja Liigan ajan Suomen Mestarinkin katsojalukujen määrä ja suhde vastaavasti mahdollisesti sitä parempiin joukkueisiin nähden runkosarjasta puhuen yleisömäärissä.

Tämä siis mikäli mikä tahansa joukkue olisi siis ollut joko jo hallitseva mestari tai sellaiseksi tuleva joukkue.

Kompia on kaksi:

Aivan alussa tietenkin oli vasta ensimmäinen mahdollinen liigamestari Suomessa jolloin kompana sitten enintään tai viestin lopuksi kerrotaan vain viimeisen mahdollisen sarjamestarin Suomessa ollut yleisötilanne.

Jääkiekon SM-Sarjaan siis tilanne olisi sille viimeiselle edeltäjämestarille.

Toinen ja viimeinen kompa on tietenkin koronan takia peruttu yksi sarjakausi milloin ei Suomen Mestarina voinut olla kukaan ja teoreettisestikin sen tullessakin jaetuksi sen olisi saanut runkosarjan voittaja.

Jälkikäteen ehkä tuolloin olisi voinut ihan kauden niin äkkiä lopettamisen sijaan tehdä kuin tehtiin niin pelata äkkiä runkosarja muilta osin loppuun tai mikäli se ei olisi ollut mahdollista niin jonkinlainen moniosainen tai vaihtoehtoisesti kerrasta poikki-menetelmällä ollut yksi ja ainoa Finaali.

Mestaruuden ratkaisemiseksi siis.

Viisi vuotta sitten toimittiin kuitenkin koronan alussa toisin eikä seuraavanakaan vuonna toki pahasta koronatilanteesta huolimatta silloisillekin lähivuosille ei aiottu muilla tavoin riskejä mitä nyt kautta jatkettiin, mutta ilman yleisöä.

Sen enemmittä puheitta ei muuta kuin seuraavan viestin pariin tarkasteluun!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan ja Liigan ajan juttujen suhteen vuosilta 1975-2024 siltä ajalta vuoroon tulisivat nyt yleisömäärällisten asioiden kannan ymmärtäen katsojalukuineen mestareista tai sellaisenaan tulevien mestareiden parhaimmat yleisöjoukkueet sellaisenaan kerättynä yhtä sellaisenaan ottelua kohti tavallaan.

Tietenkin taustoittaen niiden vuosien kohdalla lisää mikäli eri joukkueita oli hallitsevien tai tulevien mestareiden ohella pari kompaa muistaen.

Tällaiselta ne näyttivät:

1975-1976 TPS 5532 katsojaa (Kompana ensimmäinen liigamestari Suomessa.)

1976-1977 Tappara 5647 katsojaa (Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli suosituin yleisöjoukkue 6004 katsojalla hopealle jääneenä.

1977-1978 Ässät 5146 katsojaa (Ässät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5554 katsojalla pronssille jääneenä ja Kärpät oli suosituin yleisöjoukkue 5846 katsojalla seiskapaikalla sarjaan katsoen.)

1978-1979 Tappara 4786 katsojaa (Tappara oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 5090 katsojalla pronssille jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5197 katsojalla neljänneksi jääneenä ja Ässät oli suosituin yleisöjoukkue 5679 katsojalla hopealle jääneenä.)

1979-1980 HIFK 5563 katsojaa

1980-1981 Kärpät 5207 katsojaa (Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5680 katsojalla hopealle jääneenä ja TPS oli suosituin yleisöjoukkue 5833 katsojalla pronssille jääneenä.)

1981-1982 Tappara 4460 katsojaa (Tappara oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Jokerit oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 4476 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä ja myös Liigakarsintaan joutuneena, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 4668 katsojalla pronssille jääneenä ja TPS oli suosituin yleisöjoukkue 5532 katsojalla hopealle jääneenä.)

1982-1983 HIFK 4555 katsojaa (HIFK oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Tappara oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 4566 katsojalla viidenneksi jääneenä, Ilves oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5207 katsojalla pronssille jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 5345 katsojalla hopealle jääneenä.)

1983-1984 Tappara 3603 katsojaa (Tappara oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Ässät oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 3911 katsojalla hopealle jääneenä, Jokerit oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 4004 katsojalla seitsemänneksi jääneenä, TPS oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 4301 katsojalla aluksi viidenneksi ja sittemmin myös neljänneksi jääneenä, HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 4368 katsojalla aluksi neljänneksi ja sittemmin myös viidenneksi jääneenä, Ilves oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 4618 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja Kärpät oli suosituin yleisöjoukkue 5367 katsojalla pronssille jääneenä.)

1984-1985 Ilves 4545 katsojaa (Ilves oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Kärpät oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 4686 katsojalla pronssille jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 4944 katsojalla viidenneksi jääneenä.)

1985-1986 Tappara 4521 katsojaa (Tappara oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Kärpät oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 4694 katsojalla pronssille jääneenä, JyP HT oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 4779 katsojalla viidenneksi jääneenä, HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 4993 katsojalla hopealle jääneenä, Ilves oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5149 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja TPS oli suosituin yleisöjoukkue 5223 katsojalla neljänneksi jääneenä.)

1986-1987 Tappara 5151 katsojaa (Tappara oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5301 katsojalla neljänneksi jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 5768 katsojalla pronssille jääneenä.)

1987-1988 Tappara 5228 katsojaa (Tappara oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Ilves oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5355 katsojalla neljänneksi jääneenä ja TPS oli suosituin yleisöjoukkue 5465 katsojalla viidenneksi jääneenä.)

1988-1989 TPS 5756 katsojaa

1989-1990 TPS 5631 katsojaa

1990-1991 TPS 7656 katsojaa

1991-1992 Jokerit 7363 katsojaa (Jokerit oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina TPS:n ollessa suosituin yleisöjoukkue 8826 katsojalla alkujaan kolmanneksi ja myöhemmin viidenneksi jääneenä. TPS oli muun muassa katkerasti tasoissa Jokereiden kanssa nk. Playoff-kauden takuupaikassa ja lisäksi runkosarjan voitossakin kun sen vei JyP HT nimiinsä.)

1992-1993 TPS 8506 katsojaa

1993-1994 Jokerit 6872 katsojaa (Jokerit oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina TPS:n ollessa suosituin yleisöjoukkue 8190 katsojalla hopealle jääneenä.)

1994-1995 TPS 8116 katsojaa

1995-1996 Jokerit 7132 katsojaa (Jokerit oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina TPS:n ollessa suosituin yleisöjoukkue 8184 katsojalla hopealle jääneenä.)

1996-1997 Jokerit 6420 katsojaa (Jokerit oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina TPS:n ollessa suosituin yleisöjoukkue 7376 katsojalla hopealle jääneenä.)

1997-1998 HIFK 7162 katsojaa (HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina TPS:n ollessa toiseksi suosituin yleisöjoukkue 7475 katsojalla viidenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 12 232 katsojalla pronssille jääneenä.)

1998-1999 TPS 7956 katsojaa (TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Jokereiden ollessa suosituin yleisöjoukkue 10 377 katsojalla seitsemänneksi jääneenä.)

1999-2000 TPS 7772 katsojaa (TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Jokereiden ollessa suosituin yleisöjoukkue 10 060 katsojalla hopealle jääneenä.)

2000-2001 TPS 7592 katsojaa (TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Jokereiden ollessa suosituin yleisöjoukkue 10 421 katsojalla kuudenneksi jääneenä.)

2001-2002 Jokerit 9662 katsojaa

2002-2003 Tappara 5484 katsojaa (Tappara oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 6036 katsojalla hopealle jääneenä, HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 6550 katsojalla seitsemänneksi jääneenä, TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 7472 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9581 katsojalla neljänneksi jääneenä.)

2003-2004 Kärpät 6081 katsojaa (Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 6624 katsojalla pronssille jääneenä, TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 7705 katsojalla hopealle jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9093 katsojalla seitsemänneksi jääneenä.)

2004-2005 Kärpät 5892 katsojaa (Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 7007 katsojalla seitsemänneksi jääneenä, TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 7230 katsojalla viidenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9637 katsojalla hopealle jääneenä.)

2005-2006 HPK 3555 katsojaa (HPK oli yhdenneksitoista suosituin yleisöjoukkue mestarina kun SaiPa oli kymmenenneksi suosituin yleisöjoukkue 3724 katsojalla seitsemänneksi jääneenä JYP oli yhdeksänneksi suosituin yleisöjoukkue 3808 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä, Ässät oli kahdeksanneksi suosituin yleisöjoukkue 4183 katsojalla hopealle jääneenä, Espoon Blues oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue 5111 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä, Kärpät oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 5791 katsojalla pronssille jääneenä, Tappara oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 5866 katsojalla viidenneksi jääneenä, Ilves oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 5867 katsojalla kuudenneksi jääneenä, TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 6444 katsojalla kymmenenneksi jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6821 katsojalla neljänneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 8850 katsojalla yhdenneksitoista jääneenä.)

2006-2007 Kärpät 5697 katsojaa (Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 6441 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6629 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 8928 katsojalla hopealle jääneenä.

2007-2008 Kärpät 6055 katsojaa (Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6573 katsojalla seitsemänneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 8591 katsojalla neljänneksi jääneenä.)

2008-2009 JYP 4016 katsojaa (JYP oli yhdenneksitoista suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Pelicans oli kymmenenneksi suosituin yleisöjoukkue 4081 katsojalla seitsemänneksi jääneenä, Ässät oli yhdeksänneksi suosituin yleisöjoukkue 4120 katsojalla neljänneksitoista ja viimeiseksi jääneenä Liigakarsintaan mennen, KalPa oli kahdeksanneksi suosituin yleisöjoukkue 4599 katsojalla pronssille jääneenä, Espoon Blues oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue 4651 katsojalla neljänneksi jääneenä, Tappara oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 5138 katsojalla yhdenneksitoista jääneenä, TPS oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 5139 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä, Ilves oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 5672 katsojalla kymmenenneksi jääneenä, Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 5741 katsojalla hopealle jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6324 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 8456 katsojalla kuudenneksi jääneenä.)

2009-2010 TPS 6057 katsojaa (TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6306 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 8295 katsojalla kymmenenneksi jääneenä.)

2010-2011 HIFK 6625 katsojaa (HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Jokereiden ollessa suosituin yleisöjoukkue 8487 katsojalla seitsemänneksi jääneenä.)

2011-2012 JYP 3993 katsojaa (JYP oli kymmenenneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun KalPa oli yhdeksänneksi suosituin yleisöjoukkue 4170 katsojalla viidenneksi jääneenä, Pelicans oli kahdeksanneksi suosituin yleisöjoukkue 4760 katsojalla hopealle jääneenä, Ässät oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue 4798 katsojalla myös seitsemänneksi jääneenä, Ilves oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 5176 katsojalla neljänneksitoista ja viimeiseksi jääneenä Liigakarsintaan mennen, Tappara oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 5358 katsojalla kahdenneksitoista jääneenä, TPS oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 5534 katsojalla kymmenenneksi jääneenä, Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 5821 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 8266 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9173 katsojalla pronssille jääneenä.)

2012-2013 Ässät 4556 katsojaa (Ässät oli kahdeksanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Espoon Blues oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue 4685 katsojalla kahdenneksitoista jääneenä, Ilves oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 4879 katsojalla neljänneksitoista ja viimeiseksi jääneenä Liigakarsintaan mennen, Tappara oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 5648 katsojalla hopealle jääneenä, Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 6005 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä, TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 6103 katsojalla kolmanneksitoista ja toiseksi viimeiseksi jääneenä, HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 7363 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9828 katsojalla viidenneksi jääneenä.)

2013-2014 Kärpät 6086 katsojaa (Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 6763 katsojalla kymmenenneksi jääneenä ja Jokerit oli suosituin yleisöjoukkue 9252 katsojalla yhdeksänneksi jääneenä.)

2014-2015 Kärpät 5658 katsojaa (Kärpät oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 6855 katsojalla seitsemänneksi jääneenä.)

2015-2016 Tappara 5226 katsojaa (Tappara oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Kärpät oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5564 katsojalla pronssille jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 6938 katsojalla hopealle jääneenä.)

2016-2017 Tappara 5598 katsojaa (Tappara oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5613 katsojalla viidenneksi jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 7090 katsojalla neljänneksi jääneenä.)

2017-2018 Kärpät 5395 katsojaa (Kärpät oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 5493 katsojalla neljänneksi jääneenä, Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5545 katsojalla myös hopealle jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 7165 katsojalla pronssille jääneenä.)

2018-2019 HPK 3845 katsojaa (HPK oli kahdeksanneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun Pelicans oli seitsemänneksi suosituin yleisöjoukkue 4018 katsojalla viidenneksi jääneenä, Ässät oli kuudenneksi suosituin yleisöjoukkue 4225 katsojalla viidenneksitoista ja viimeiseksi jääneenä, Ilves oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue 5143 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä, Tappara oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 5228 katsojalla pronssille jääneenä, Kärpät oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 5261 katsojalla hopealle jääneenä, TPS oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 5463 katsojalla kuudenneksi jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 7100 katsojalla neljänneksi jääneenä.)

2019-2020 Suomen Mestaruutta ei jaettu joten ei mestaria (Tämä sarjakausi oli ensi kerran jollakin tapaa koronan riivaama. Samoin mestaruutta ei jaettu. Mestaruuden jakamattomuutta voi pitää toisena ja viimeisenä kompana. Mikäli olisi jaettu esimerkiksi runkosarjan voittamisen perusteella niin runkosarjan voittaja Kärpillä olisi ollut 5161 katsojaa tehden heistä neljänneksi suosituimman yleisöjoukkueen, runkosarjan kolmostilan joukkueella eli Tapparalla olisi ollut 5248 katsojaa tehden heistä kolmanneksi suosituimman yleisöjoukkueen, runkosarjan nelostilan joukkueella eli Ilveksellä olisi ollut 5637 katsojaa tehden heistä toiseksi suosituimman yleisöjoukkueen ja runkosarjan kuutostilan joukkueella eli HIFK:llä olisi ollut 6987 katsojaa tehden heistä suosituimman yleisöjoukkueen.)

2020-2021 Rauman Lukko 721 katsojaa (Lukko oli viidenneksi suosituin yleisöjoukkue mestarina kun TPS oli neljänneksi suosituin yleisöjoukkue 837 katsojalla hopealle jääneenä, Ilves oli kolmanneksi suosituin yleisöjoukkue 988 katsojalla kahdeksanneksi jääneenä, Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue 1030 katsojalla neljänneksi jääneenä ja HIFK oli suosituin yleisöjoukkue 1425 katsojalla pronssille jääneenä.

Tämä sarjakausi varsinkin oli mahtavasti koronan riivaama. Näitä katsojalukuja kieltämättä oli melkoisenkin vaikeaa selvittää ja määritellä kun kaikilla ei ollut järkevästi puhuen tasalukua kauteen otteluita järkevästi jaettavaksi asti.

Noin suuri ero sellaisenaan tietyin painotuksin johtuu tietysti todella erillisestä määrästä sallittuja ja pelattavaksi ehdittyjä kotiotteluja kun kautta jouduttiin lyhentämään muutenkin kaikkiaan edes jotenkin myös jatkopelejä ajatellen tuolloin vaikkakin edeltävään sarjakauteen verrattuna mentiin edes nk. Playoff-kaudelle, mutta ilman yleisöä käytännössä.

Mahdollisesti mikäli jotain meni pieleen niin korjaan kyllä tilanteen käydessä niin.)

2021-2022 Tappara 5185 katsojaa (Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Ilveksen ollessa suosituin yleisöjoukkue 5433 katsojalla pronssille jääneenä. Tämä sarjakausi oli myös pahoin tai melko pahoin vielä koronan riivaama.)

2022-2023 Tappara 7647 katsojaa (Tappara oli toiseksi suosituin yleisöjoukkue mestarina Ilveksen ollessa suosituin yleisöjoukkue 8217 katsojalla pronssille jääneenä. Tämä sarjakausi oli viimeisen kerran jollakin tapaa aina vähäisestä melko paljoonkin vaihtelevan vaihtelevasti asti olleen koronan riivaama.)

2023-2024 Tappara 8494 katsojaa

Keskiarvo odotetusti runkosarjassa Suomen Mestarille tulevana tai hallitsevana yleisöjoukkueena keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5807 katsojaa kauden päätteeksi tai aikanaan myös ennen putoamista koskevia jatko-otteluja ja jatkovaiheita

Karsintaa koskevina kausina odotettu keskiarvo runkosarjassa Suomen Mestarille tulevana tai hallitsevana yleisöjoukkueena keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja äärimmäisen rajallisesti tarpeen tullen Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5851 katsojaa kaikki vaiheet tai yksittäisen yleisottelutapahtuman sisältäen sisäisenä kamppailuna säilymisestä tai putoamisesta

Suljettuna tai äärimmäisen käytännössä suljettuna sarjana pelattaessa kullakin kautena odotettu keskiarvo runkosarjassa Suomen Mestarille tulevana tai hallitsevana yleisöjoukkueena keskimäärin kauteen SM-Liigassa ja Liigassa 2000-luvulla tai heti liigan tultua käytännön melkein pysyvästi suljetuksi ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: 5739 katsojaa

Runkosarjan jälkeen eniten kiinnostavin Suomen Mestari tulevana tai hallitsevana parhaimman keskiarvon yleisömäärissä omannut joukkue katsojaluvuista puhuen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Jokerit sarjakaudella 2001-2002 9662 katsojalla kauteen

Runkosarjan jälkeen vähiten kiinnostavin Suomen Mestari tulevana tai hallitsevana parhaimman keskiarvon yleisömäärissä omannut joukkue huonoimmista huonoimpana mestareiden joukossa katsojaluvuista puhuen SM-Liigassa ja Liigassa vuosina 1975-2024 ajalta ennen koronaa ja sen jälkeen: Rauman Lukko sarjakaudella 2020-2021 721 katsojalla kauteen (Tämä tosin oli koronan riivaama sarjakausi. Korona-ajan ulkopuolelta huonoin oli HPK sarjakaudeksi 2005-2006 3555 katsojalla kauteen.)

Korona ei tosiaan voinut olla vaikuttamatta noihin lukuihin.

Loppuun bonuksena laitan vielä Jääkiekon SM-Sarjan viimeisen sarjakauden katsojien keskiarvon parhaimmalta joukkueelta joka joskus on vuoden 1975 puolelle osuneesti sattuneena joskus laskettu myös SM-Liigan aivan alkumetrien mietintöihin ja se joukkue oli tämä:

1974-1975 Tappara 6430 katsojaa

Tappara oli ainut joukkue Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena jolla oli 100 000 katsojaa tai enemmän kauteen sitten millään.

Sitä katsojamäärää eli jo 120 000 katsojaa jopa sekin lähestyi silloin.

Näin muuna juttuna vielä tuohon kaikkeen mitä yleisökärkeen tuli päättyvässä sarjassa silloin:

Jääkiekon SM-Sarjan jäähyväiskautena täysin ylhäisessä yksinäisyydessään katsojakärkenä oli Tappara 115 735 katsojalla kauteen ja kerrotulla keskimääräisellä ottelua kohti olevalla katsojaluvullaan.

Erikoista kyllä Jääkiekon SM-Liigan avauskaudella Tapparan katsojaluvut kauteen heikkenivät aina 92 724 katsojaan asti ja keskimäärin ottelua kohti ollut katsojaluku oli tämän myötä 5151 katsojaa sellaista kohti ja tällä se oli liiga-ajan avauskaudella toiseksi seuratuin yleisöjoukkue ja ei ollut samoin edes uuden sarjan ensimmäinen mestarikaan siinä missä oli sitä päättyneeseen sarjaan viimeisenä sarja-ajan mestarina.

Mahdollisesti mikäli tässä viestissä on jotain väärää tai korjattavaa löytyy niin katsotaan tilannetta sitten tarpeen mukaan uudelleen.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vaihteeksi yleisömäärien suhteen vähän ulkopuolelta puhuen löytyi myönteistä sanottavaa joskin ei liikaa, mutta kuitenkin Jääkiekon 1. Divisioonan historiaan:

Sille löytyy viimein sellaisenaan tai väliaikaisine seuraajineen ennen paluuta taas sille nimelle melkein kaikkiin sarjakausiin tai yleisiin vuosiin nähden sen omat yleiset sivut Wikipediassa kun näin ei ollut aiemmin ihan kaikkiin sarjakausiin tai yleisiin vuosiin!

Uusimpana liittyivät viimein vuosien ja lieneekö ja vähäisten vuosikymmentenkin odotusten jälkeen sarjakausi 1996-1997 16 joukkueen laajempana kautena viimeistä kertaa,1997-1998 12 joukkueen alempana sarjakautena ja sitten sarjakautta 1998-1999 laajennettiin kerronnaltaan edes selkeämpään muotoon loppuun asti suuresti toisin kuin edellinen asiasta jotenkin kiinnostunut tekijä oli jättänyt koko sarjakauden väsymyksen takia kesken ja sarjatilanteet lojumaan jonnekin neljännen kierroksen sarjataulukon kohdalle ja se sitten oli olevinaan puhunut kausikuvaa kyseisestä sarjasta silloin!

Vaikka ilman muuta erinäisiä suuria välivaiheita joku muukin sarjakausi vaatisi lisäyksiltään kuten vaikka Jääkiekon Fazer-Liigan tämä ensimmäinen vuosi niin enimmäkseen tilanne alkaa näyttää oikeastaan nyt viimeinkin melko hyvältä tai erinomaisen hyvältä.

Nämä uusimmatkin lisäykset ovat siitä hyviä siinä mielessä, että nyt voi ainakin sanoa eri joukkueiden pelaamat ottelukierrokset kutakin vuotta kohti periaatteessa ainakin selvimpänä ja suurimpana kuin koskaan aiemmin ilman ihme hämäryyttä ja epätietoisuutta ainakin pääosin hienolla tavalla!

Ainoa yleinen vuosi mikä enää Wikipediasta puuttuu on vain ainoa Jääkiekon Finlandia-Liigan vuosi eli 1994.

Sekin kausi oli ja on toki muun muassa selvitettävänä yleisövuotena edes ajatuksella vallan helkkarin laaja sarja mitoitukseltaan!

Onneksi toisaalta asian selvittävälle taholle tai tekijälle vaikka vain sarjan hahmottavalta kokonaiskuvaltaan se olisi viimeinen.

Toivottavasti sekin joskus selviäisi ja mikäli näin käy niin sitten on upealla tavalla kaikki kaudetkin katsottavissa ja tarkkailtavissa selvemmin.

Muutoin vähän loppuun yleisömääristäkin puhuen vaikuttaa siltä, että 1980-luvun alkupuolen Jääkiekon 1. Divisioonan silloisten nk. Playoff-kauden ottelujenkin suhteen niillä kyllä oli yleisöä suuren suuresti periaatetasolla.

Ei kuitenkaan ehkä siltikään ottelujen vain loppuessa kesken välttämättä siltikään tarpeeksi luomaan tarpeeksi yleisönostetta ja saamaan siis jääkiekkomme toisesta sarjatasosta nk. Miljoonaurheilua siinä mitä yleisömääriin tulee.

Mahdollista se kyllä on, mutta ei välttämättä todennäköistä.

Vuosina 1985 ja 1986 väkeä kävi myös paljon peleissä ja ainakin huhu/kehumuistoissa jopa noita vuosia 1982-1984 eli äsken kerrottuja nk. Play-off-kausien vuosia enemmän, mutta tuolloin pelattiin kuitenkin vain yksinkertaistettua laajennettua sarjaa ja kun se oli ohi niin yleisesti ottaen suurimmalle osalle kauden joukkueista myös kauden ottelut olivat ohi kokonaan olipa sitten nousija tai putoaja.

Tämäkin puhuu sitä vastaan, että vaihtoehtovuodet edes kerrankaan toisen sarjatason jääkiekkomme olosta katsojien valossa nk. Miljoonaurheiluna alkaa valua vähiin.

Lähinnä mahdollisuuksiltaan, että milloin näin oli, oliko edes kerran elämässä kokemuksena vai eikö kertaakaan?

Sen saattaisi saada selville kun vain löytyisi noita eri kehutuimpien kausien katsojalukuja tai kun niihin vain saisi noita lisätietoja asioista mahdollisesti tietäviltä tai muistavilta!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tuossa viime päivinä onnistuin hieman löytämään ja mikäli vain voi sellaisenaan vahvistaa niin Turun Tovereiden, TuTo:n tai myös TUTO Hockeyn nimellä tunnetun turkulaisjoukkueen katsojalukuja toki tiedossa sinänsä muistikuvissa usein olevien, mutta välillä myös silti hämärtyvien 1980-luvun vuosien ja 1990-luvun vuosien suhteen.

Toki näissäkin on ongelmansa ja hieman epäilyttää niiden eräiden vuosien yhteydessä olleet väitteet siitä, että ne muka olisivat olleet katsotuimpia tai lähes katsotuimpia sarjassaan sellaisenaan!

Ehkä joissain kannattajien ellei melkein ehkä jo suorastaan fanaatikkojen silmin tai katsojahuippujen perusteella tunnelmat saattoivat nousta ilman muuta kattoon Turussa, mutta ei kai vain ole sivuutettu vuosia jolloin muuan JoKP Joensuusta ja Kärpät Oulusta olisi nyt kuitenkin 'hieman' olleet TuTo:n edellä eikä kyllä oikeastaan ihan vähän vaan aika paljon nyt pian käsillä olevien väite-esittämien tai ihan kauteen keränneiden yleisömäärien kohdalla Jääkiekon 1. Divisioonassa tai sen eri seuraajissa?

Kun vuosina 1982-1989 näin esimerkiksi JoKP mikäli luvut voi vahvistaa niin oli milloin ei ollut sarjan katsotuin joukkue niin aina liiganousuun asti oli kuitenkin sarjan neljän parhaimman yleisöjoukkueen joukossa ja vähän myöhempinä aikoina Kärppienkin pelatessa Kärpät oli sitten ihan uskomattomia ja ajoittain ihan SM-Liigan tasoa yleisöä keräävä joukkue alemmasta sarjasta huolimatta.

Ei sellaiseen TuTo:lla vain ollut mahdollisuuksia juuri päästä.

Varauksella on ollut Turkuun sen Tovereille kaksi kertaa ehkä näinä pian tutkittavina, lisättävinä tai vähän ehkä myös uudelleen kerrottavina vuosina noin aikavälille 1984-1999 enintään lisäten nk. Milleniumilla eli vuodella 2000 milloin näin olisi voinut käydä ja ei oikein kyllä edes silloinkaan näin varmasti ole käynyt.

TuTo oli välillä myös huonompikin kuin mitä Joensuun tai Oulun joukkueet olivat yleisömäärien keräämisessä kun ei vain kiinnostanut tai pelättiin ikävä kyllä erilaista yleisömäärien ylikuumenemista kilpailutilanteessa ajatuksella TPS:iä vastaan.

Muun muassa välillä TuTo tuntui jäävän vaikkapa Kokkolan Hermeen jalkoihin mitä tuli yleisömääriin silloin kun Kokkolassa oli intoa päällä.

Nuo kaksi kertaa milloin vaikutti olevan toisin oli vain tämä vuoden 1986 aikaan ollut Liigakarsinta missä ihan pakottamalla pakottaen päästiin Uusintaotteluun Nousemisesta sen sitten häviten ja jääden Jääkiekon 1. Divisioonaan seuraavaksi vuodeksi ja sitten tietysti Jääkiekon Finlandia-Liigan ainoalla pelivuodella eli 1994 milloin nousu SM-Liigaan vuodeksi 1995 tapahtui hienolla tavalla!

Jääkiekon Finlandia-Liigassa mikäli edes nyt ajatuksella tuon TuTo:n parhaimman mahdollisen yleisöjoukkueen aseman voisi tosiaan tämänkin ollessa aika ajatuksellista tässä vaiheessa ja melkein mahdotonta niin se voisi johtua vain siitä, että TuTo kirjaimellisesti pelasi kaikki mahdolliset ottelut loppuratkaisuun asti niin hyvin kuin pystyi Reipas Lahden sitten pudotessa vuodeksi 1995 tulevaan Jääkiekon Fazer-Liigaan.

Ainoat muut joukkueet lähes yhtä pitkään ja aivan viittä vaille loppuratkaisuihin kautta pelanneet joukkueet sinne asti päässeinä olivat vain SaiPa ja JoKP tuolloisena ja nykyään nk. Vanhana JoKP:na viimeistä kertaa.

Näistä tosin JoKP oli murskaavasti enemmän TuTo:n tilanteeseen nähden kerännyt parempia yleisömääriä vielä alkupuolella vuotta 1994 siis Jääkiekon Finlandia-Liigan runkosarjassa ja osin varmaankin vielä eri jatkosarjoissa.

TuTo:n homma on siitäkin epäuskottavaa, että samassa yleisömäärien suurkeräämisessä olisi pitänyt tosiaan voittaa ei vain JoKP vaan myös Kärpät ja nähtäväksi jää kyllä tilanne.

Pahaa pelkään, että tilanne tuon olettamuksen osalta enemmänkin on TuTo:lle vuodelle 1994 Jääkiekon Finlandia-Liigaan siis sama kuin vuoden 1995 Jääkiekon Fazer-Liigaan on SaiPa:lle lähtökohtaisesti ja oikeastaan sitäkin heikommalla ja vähemmällä katsojalukujen uskottavuudella.

Vuodeksi 1995 SaiPa:lla kun oli eräänlaisesti muuten ajatellen edes parempi katsojapohja kuin TuTo:lla vuotta aiemmin, mutta mikäli sekin olisi noussut suureksi niin se olisi vain johtunut niin kovin paljon paremmasta peruskannattajapohjasta ja innostuksesta. Toki paljon sai SaiPa:kin tehdä töitä silloin ja ei mielestäni ihmeittä ainakaan vain kyennyt samaan suuryleisömäärien keräämiseen kuin miten JoKP ja Kärpät tuolloin kykenivät keräämään.

Lisäksi muutamia kertoja aiemminkin maininneena vuodelle 1995 Jääkiekon Fazer-Liigan tuo eräs SaiPa:n suhteen kertomani katsojaluku mitä ilmeisimmin oli vain erään tuon sarjan vuoden eräänlainen kilpailuvaiheen katsojaluku ja ei vielä todellakaan lopullinen päätösluku koko joukkueelle missään tapauksessa niin suurena tai oikeastaan melko pienenäkin kuin oli.

Etenkin kun SaiPa meni siis jatkoon ja aivan loppuun asti häviten sitten ikävästi kuin hävisi Ilvekselle ja jääden jatkamaan vielä yhden vuoden ajaksi toiseksi korkeimmassa sarjassa.

Väitteiden pariin hieman palauttaen viime vuoden lopulla laittamieni Jääkiekon 1. Divisioonan alkamisjuhlavuoden eli 50-vuotismietinnän kunniaksi kirjoitettujen suurviestien pohjalta mennään seuraavassa viestissä siitä eteenpäin tarpeen tullen useammassa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Viime viestissä kerrotun mukaisesti erinäisten Turun Tovereiden vuosien 1984-1999 ja mahdollisesti lisättynä vuodella 2000 olleita muistoja omien vuosien sarjoista siinä mitä tulee yleisömääriin niin alkavat.

Tilanne näissä on väitepohjainen ja vertailuja hieman käydään JoKP:n ja ajankuvan myöhemmässä vaiheessa myös Kärppiä kohtaan/vastaan.

Lisäksi vertaillaan jo löytyneiden ja jossain määrin verrattavissa olevien vuosien katsojalukuja muidenkin joukkueiden tilanteeseen kun nekin valitettavasti kyllä vastoin näitä nyt olevia juttuja kyllä olivat TuTo:n edellä tuolloin.

Ainakin silloin kun heilläkin olivat omat nk. Hegemonian aikansa kuten esimerkiksi Hermeellä Kokkolassa.

Siihen päästään kun vain vuoro tulee.

Vuodesta 1984 päätin aloittaa siksi, että TuTo tuolloin pääsi sarjaan mukaan eli Jääkiekon 1. Divisioonaan KOO-VEE:n luovuttua siltä vuodelta kyllä ihan selkeästikin paikkansa säilyttäneenä talousvaikeuksien takia.

Toki olisi TuTo:sta puhuttaessa muutama muukin vuosi alemmista sarjoista ja vuosista puhuen esimerkiksi Jääkiekon 2 .Divisioonan ajoilta.

Kuten esimerkiksi vuoden 1980 puolelta paikallisotteluna K-67:aa/Kiekko-67:aa vastaan Turussa oli kauden ensimmäisenä paikallisotteluna 1300 katsojaa, mutta toisessa paikallisottelussa ennen pitkää muun muassa silloisen nk. Lehtilakkokauden vuoksi vaivaiset 640 katsojaa.

Sen enempää tällä kertaa noista jutuista puhumatta vuoden 1984 tilanne on siis seuraava:

Pohjautuen 25.12 viime vuonna kirjoittamaani pitkään viestiin sen pohjalta näyttää siltä, että jo aiemmin kerrotusti JoKP ensin verrattavissa puhuvana keräsi sarjajohtajana yleisömääriin tai edes neljän joukkoon päästen kuten aina vuosien 1982-1989 väliltä puhuen ja mikäli voi vahvistaa niin 2912 katsojaa keskimäärin kauteen.

Entäpä sitten TuTo?

Vuodeksi 1984 TuTo tuon hetken tilanteen mukaan vetäisi nousijajoukkueena ennen jatkopelejään kauteen 1000 katsojaa ja nyt uusin löytämäni loppuluku seuralle olisi 1097 katsojaa joko jo tuota tarkoittaen tai sitten alkumetreilleen hävityn, viimeistä kertaa hetkeen pelatun tuon sarjatason nk. Playoff-kauden takia.

Kysymys kuuluu, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 1000 katsojaa vai 1097 katsojaa sitten loppulukemat?

Vuoden 1985 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 

Pitkävedossa tänään

Päivän pelit:

  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
  • 1
  • x
  • 2
HPK vs JYP
  • 2.20
  • 3.90
  • 2.94
Ilves vs Tappara
  • 2.02
  • 4.00
  • 3.25
Jukurit vs Pelicans
  • 3.30
  • 4.05
  • 1.98
KalPa vs Kärpät
  • 1.65
  • 4.55
  • 4.40
Lukko vs SaiPa
  • 1.80
  • 4.35
  • 3.75
HIFK vs TPS
  • 1.82
  • 4.55
  • 4.00
Apua pelaamisen hallintaan pelaamaltilla.fi
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös