Historiallisia katsojalukuja suomalaisista jääkiekkosarjoista, SM-sarjasta ja SM-liigasta

  • 30 717
  • 192

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1985 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun jälleen löytyy JoKP kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

JoKP olisi taas kerännyt eniten tai neljän parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 2045 katsojaa, mutta entäpä sitten TuTo?

TuTo Turusta hädin tuskin Liigakarsintaan mukaan päässeenä oli näillä näkymin aiemmin kerännyt vuodeksi 1985 tuon hetken tilanteen mukaan 783 katsojaa ja nyt löytyneiden lukujen perusteella sillä olisi loppulukuna ennen muita ratkaisuja 785 katsojaa.

Molemmat huonoja ellei peräti huonoin sarjassaan jo ennen ratkaisuakin.

Liigakarsinnan huonouteenkin kiinnitin silloin huomiota pitkässä viestissä jota en tähän toista, mutta näillä näkymin kai on ollut parhaimmillaankin hädin tuskin sitä 800 katsojaa TuTo:lle!

Se oli todella pieni ellei välillä perin onneton katsojaluku muuhun Liigakarsintaan nähden ja siinä esiintyneisiin joukkueisiin verrattuna. Ja kun eihän TuTo itse pelillisesti niin kovin huonosti edes pelannut vaan oli kuitenkin nousussa kiinni ennen sitten rannalle jäämistä.

Kysymys kuuluu, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 783 katsojaa vai 785 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan?

Vuoden 1986 pariin mennään seuraavassa viestissä ja se on vähän muita tulevia viestejä laajempi johtuen tuon vuoden erikoistilanteestakin.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1986 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun jälleen löytyy JoKP kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

JoKP olisi taas kerännyt eniten tai neljän parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 2237 katsojaa, mutta entäpä sitten TuTo?

Tällä kertaa TuTo keräsi hienon kauden ja nyt tuleekin sen ristiriitaisempi osuus:

Aiemmin kirjoitin seuralla olleen ennen ratkaisuja jopa 2000 katsojaa kauden otteluissa keskimäärin sellaista kohti eli samaa tasoa kuin kilpailijat HPK ja SaPKo vähän tätä kilpailijana enintään tätä kolmikkoa Turun Toverit huomioiden olisi vielä lähestynyt Lahden Kiekko-Reipas/Kiekkoreipas.

Kuitenkin nyt uusien löytöjen ja havaintojen perusteella TuTo:n katsojatilanne ennen Liigakarsintaa olisi vähän pienempi kuin mitä sanottiin eli 1855 katsojaa silti hienona!

Vuodelle 1986 kun näyttäisi olleen TuTo:lla koko tutkimusajalle suhteessa kovin yleisömäärälukema muutenkin, mutta mene ja tiedä ennen todella selkeää ja huomattavan riittävää vahvistusta asiaan.

Tuolla luvulla se onkin jo hätyytellyt JoKP:ia ja neljän yleisökärkeä eli lieneekö ollut sitten viidenneksi paras yleisöjoukkue?

Mene ja tiedä vielä juuri nyt!

Liigakarsinta itsessään ristiriitaisesti ei vain kerännyt TuTo:lle niin hyvin yleisömääriä kuin olisi voinut luulla.

Toki HPK niissäkin lyötiin, mutta itsessään ei paljolla.

Uusintaottelu Nousemisesta oli asia mikä sykähdytti Turussa Turun Tovereita ja yleisöä ja vaikka tätä ei pitänyt tähän liittää niin 26.12 viime vuonna kerroin asiasta näin sen tullessa tähän lainausmerkein:

''Uusintaottelu Nousemisesta TuTo:lle oli ehkä ainut verrattava ottelu koko Liigakarsinnan päätteeksi suhteessa KooKoo:n hegemoniaan tai ilmiöön siinä vaiheessa kun Kupittaalle tulikin aikamoinen vyöry ja silloin povattiin hurjimmillaan loppuunmyytyäkin ottelua sen kai jäädessä toki ehkä komeasta määrästä huolimatta silti pienemmäksi yleisömäärissä?

Sen TuTo hävisi kuitenkin Jokereille ja joutui jäämään tähän sarjaan vuotta 1987 koskien.''

Erikoisottelu nousua koskien hävittiin maalein 1-4. Sen Liigakarsintavuoden eli 1986 katsojakeskiarvo oli hulppeat 3463 katsojaa varmaankin kai koko karsintaan kun joissakin muisteluissa tuota vähän yksinään on ehkä turhan siirappisin tunnelmin yritetty ujuttaa TuTo:lle ikään kuin paikkansa pitäväksi ja eihän se niin taida kuule mennä!

Kysymys kuuluu, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 2000 katsojaa vai 1855 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan mikäli Liigakarsinnan luvut ilman muuta mahdollisesti haluaisi päälle laskea ellei sitten tuo 2000 katsojaa olisikin jo koko kausi päälle?

Vuoden 1987 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1987 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun jälleen löytyy JoKP kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

JoKP olisi taas kerännyt eniten tai neljän parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 2665 katsojaa, mutta entäpä sitten TuTo?

Aiemmin kirjoitin seuralla olleen ennen ratkaisuja 1605 katsojaa vähän muutenkin muillekin joukkueille hämärään vuoteen.

Kuitenkin nyt uusien löytöjen ja havaintojen perusteella TuTo:n katsojatilanne ennen Liigakarsintaa olisi vähän pienempi kuin mitä sanottiin eli 1550 katsojaa silti hienona juttuna kun vain vuonna 1986 korjatusti tai ilman mahdollisesti vanhoin väärin väittein olisi ollut parempi luku ja tämän kyseisen vuoden jälkeen TuTo ei moneen vuoteen Turussa kerännyt tai tulisi keräämään näin paljon yleisöä ennen oletettuja ratkaisujakaan!

Toki ei TuTo niitä ennen pitkää aina ollut edes lähimaillakaan, mutta siitä kohta lisää.

Näyttää kuitenkin siltä, että ei TuTo vuoden 1986 malliin vuodeksi 1987 hätyytellyt JoKP:ia tai muita yleisökärkijoukkueita kuin mielikuvissa. Olisi mukavaa kuulla lisää mikäli kuitenkin tilanne olisi vielä kerran tuollekin vuodelle ollut toinen.

Kysymys kuuluu, että onko näin siis TuTo:n kannalta eli oliko sillä 1605 katsojaa vai 1550 katsojaa sitten loppulukemat mahdollisesti ehkä siitä vähän suurentuen tilanteen mukaan mikäli Liigakarsinnan luvut ilman muuta mahdollisesti haluaisi päälle laskea ellei sitten olisi jo lähemmäs 2000 katsojaa jolloin olisikin jo koko kausi päälle?

Liigakarsintaan joukkue kyllä pääsi, mutta jäi rannalle jolloin se joutui jäämään Jääkiekon 1. Divisioonan pariin myös vuodeksi 1988.

Vuoden 1988 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1988 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun jälleen löytyy JoKP kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

JoKP olisi taas kerännyt eniten tai neljän parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 2772 katsojaa, mutta entäpä sitten TuTo?

Aiemmin ei ikävä kyllä TuTo:n asemaa voitu vahvistaa muuten kuin siten, että se kuului nk. Tonnijoukkueiden kerhon ulkopuolelle yhdessä Forssan Palloseuran kanssa.

Katsojaluvut Turun Tovereille olivat siis huonompia pariin edeltävään vuoteen verrattuna.

Toki myönteisesti paremmat kuin vuonna 1985 ja tuolloin oli selvitty myös Liigakarsintaan!

Mikäli tämän luvun voi vahvistaa niin TuTo siis uusimman löydön perusteella on kerännyt tuolloin keskimäärin katsojalukuna puhuttaessa ottelua kohti 946 katsojaa.

Kysymys kuuluu enää, että onko näin?

Vuoden 1989 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1989 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun jälleen löytyy JoKP hetkeen viimeisenä kertana joensuulaisten noustessa silloisesti liiganousun yhteydessä korkeimpaan sarjaan kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

JoKP olisi taas kerännyt eniten tai neljän parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 3133 katsojaa, mutta entäpä sitten TuTo?

Tuon vuoden osalta se oli melkoista mysteeriä aiemmin selvittää ja nyt sittemmin löytyneiden uusien lukujen pohjalta ajatellen katsojia keskimäärin ottelua kohti oli ajoittain tyrmäävänkin huonolta tuntunut lukema eli 514 katsojaa!

Kysymys kuuluu, että onko näin eli voiko tuon sitten tosiaan vahvistaa olleen noin huono sen tilanne?

Toki tietenkin tuon vuoden sarjan SaPKo:sta alaspäin tiettävästi olleet yleisöjoukkueet olivat äärimmäisen huonoja katsojalukuja keränneitä joka tapauksessa sen pidemmän viestin pohjalta ja Heinolan Peliitoilla oli perin ristiriitainen yleisövuosi kun huonoimmillaan se on jäänyt TuTo:n taakse, mutta parhaimmillaan on ollut reilustikin turkulaisten edellä niin, että tuntuu!

Toisaalta saattoi mukana kyllä olla vähän heinolalaista värikynää kun mitä noita sen vuoden yleisömääräjuttuja on välillä tullut luettua ja aika levotonta tuntui olevan peleissä.

Totta kuitenkin oli, että TuTo ja Peliitat eivät olleet huonoimmat yleisöjoukkueet vaan ihmeittä se oli KooVee Tampereelta.

Vuoden 1990 pariin mennään seuraavassa viestissä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1990 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun tällä kertaa löytyy Kärpät ensimmäistä kertaa oululaisten pudotessa silloisesti liigalaskun yhteydessä toiseksi korkeimpaan sarjaan kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

Oulun Kärpät olisi kerännyt toiseksi eniten yhtä toiseksi parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 3143 katsojaan vaikkakin myös 3142 katsojaa on esiintynyt eri aikakirjoissa Kärpille, mutta entäpä sitten TuTo?

Aiemmin kerrottuna alustavia lukuja on ollut 610 katsojaa ja 606 katsojaa, mutta loppuluvuiksi näyttäisivät jääneen 609 katsojaa edelleen silloisestikin ilmoitettuna.

Kysymys kuuluu enää, että onko näin?

Olisiko mahdollisesti myös joihinkin tiettyihin Turun Tovereiden aikakirjoihin tai muisteluihin tullut tuosta vuodesta aina vähän kirjoitusvirhettä kun tuota 606 katsojaa tai milloin vähän siitäkin alaspäin olevia lukuja on esiintynyt ajoittain kovin häiritsevästi kun tuota vuotta on yrittänyt muistella yleisövuotena?

Viimeinen väite siitä, että vuoden 1990 katsojaluvut olisivat murheistaan huolimatta olleet rahtusen paremmat vuoteen 1989 nähden niin oliko tosiaan näin myös?

Hyvä joskin vaatimaton juttu Tovereille Turkuun mikäli näin.

Vuosi 1991 jää poikkeuksena nyt välistä jolloin siirrytään vuoteen 1992 suorilta tein.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vaikka vuodelle 1991 ei pitänyt muistella mitään niin menköön tämän kerran pienenä väliheittona:

Tuolle vuodelle eli 1991 Jääkiekon 1. Divisioonaan tuntuu olevan melkoisenkin vaikeaa sen vuoden yleisömääriä nyt löytää.

Ihmeittä näin pienenä heittona GrIFK Kauniaisiin kai on kerännyt vuoden huonoimpana yleisöottelunaan sen 23-26 katsojaa vähän muistoista riippuen kun tuossa pelissä tuntui olevan tunnelmana kuin FST:n selostajan sanoin huvittuneen ennen muinoin Tapaninpäivän perinteisessä jääpallo-ottelussa: "Näyttää olevan pakkasasteita enemmän kuin katsojia."
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1992 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun tällä kertaa jälleen löytyy Kärpät toista kertaa oululaisten pysytellessä toiseksi korkeimpaan sarjaan jääneenä edelleen kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 26.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

Oulun Kärpät olisi kerännyt varmaankin yhtenä parhaimmista ellei parhaan yleisöjoukkueen nimiin päästen sarjassa 3412 katsojaan ennen Liigakarsintaa, mutta entäpä sitten TuTo?

Tästä päästäänkin ensimmäiseen uusien tietojen väitteeseen niiltä osin mitkä eivät perustuneet vanhempiin tuttuihin lukemiin tai niiden erillisiin vahvistuspyyntöihin.

TuTo:n katsojaluvut kaiketi ovat olleet koko vuotta koskien nyt ennen muuta vahvistusta 778 katsojaa.

Ei siis paljon keskimäärin ottelua kohti ajatellen, mutta TuTo:n osalta on väitetty sen olleen 7:ksi suosituin yleisöjoukkue sarjaan vuodeksi 1992.

Mahdollisesti voi olla näin, mutta huonoimmillaan ei ehkä välttämättä pidä paikkaansa.

Toisaalta vuodeksi 1992 tähän sarjaan oli melkoinen yleisökato sellaisenaan käynnissä ja jos vielä sinänsä välillä oli ihan hyvinkin katsojia otteluissa niin juurikin erilaisten todella alhaisten yleisömäärien joukkueet kuten Karhu-Kissat ja HJK-Jääkiekko veivät kyllä sarjamainetta alas perässään!

Siltä ainakin tuntui tätä mietittäessä.

Kysymys kuuluu vain, että onko näin ja voiko tuon TuTo:n katsojaluvun vahvistaa?

Etenkin kun joissakin muistoissa on myös niin, että tuo seitsemänneksi väitetty asia ei olisi väärinkäsityksenä koskenut yleisömääriä vaan enemmänkin sarjasijoitusta kuin yleisömääräsijoitusta ja ne olisi jotenkin mahdollisesti sotkettu sitten seurasta kertovien sivujen pariin mahdollisesti mennen juuri noin.

On kyllä lähtökohtaisesti paha sanoa, että miten vielä tuossa kysymyksessä ja etenkin nyt lähiviestien pohjalta tulevaan muutamaan seuraavaan viestiin tämän asian suhteen käy.

Vuosi 1993 tulee kuitenkin seuraavaan viestiin mietteineen päivineen kun vuoteen 1992 nähden muutenkin alkoi laajempi turnausmuodonkin läpivienti Jääkiekon 1. Divisioonassa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1993 on tullut eteen mitä Jääkiekon 1. Divisioonaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun tällä kertaa jälleen löytyy Kärpät, mutta myös JoKP Joensuusta palaavana joukkueena tälle tasolle näiden molempien ollessa nyt ensi kertaa näissä vertailuissa yhdessä kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 27.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä.

Sarja oli viimeistä kertaa hetkeen tällä nimellä käytössä ja perin laajentuva.

Yleisömäärien ollessa melkoisen vähän tiedossa muuten kuin nyt tänne palanneelle JoKP:lle ja Kärpille ei ole ollut helppoa niitä löytää joukkuekohtaisesti.

Kärpille oli kaiketi ihmeittä 3197 katsojaa aiemmin kerrotuin määritelmin ja JoKP:lle toki SM-Liigaa pienempi, mutta tälle sarjatasolle hyvin kelpaava 2747 katsojaa myös aiemmin kerrotuin määritelmin. Mitä ilmeisimmin molemmille koko kauteen tai muihin vastaaviin kuvioihin ajatellen.

Tosin ennen pitkää Kärpät jäi katkerasti lopullisesta Liigakarsinnasta ulos, mutta JoKP pääsi sinne ollen tosin tietenkään nousematta joten Joensuussa päin katsojaluvut voivat vielä korottua ellei tuo sitten ole jo koko kaudelle tuo pääosin kerrottu luku. Etenkin kun ongelmana on tämän sarjan monet eri vaiheet.

Ongelmiin nähden vielä ainakaan vuodelle 1993 ei välttämättä tilannehyötyä monista hurjista vaiheista tullut, mutta vuosilta 1994 ja 1995 eteenpäin ennen pitkää saattaisi tulla kun niin monia vaiheita oli ja joskus hurjia katsojalukuja minkä turvin saattaisi sitten enemmän lähempänä olla tämä nk. Miljoonaurheilun kysymyksen ratkaisu tälle toisen sarjatason kotimaiselle jääkiekolle yleisömäärissä.

Samoin aiemmin löytynyt kokonaislukukin saattaa vielä kyseenalaistua tai todella olla se luku mikä on menestysvuosiin nähden huonompana vaikkakin toki vuotta 1992 parempana silti.

Sen näkee sitten.

Ilmiötä hämmentää ja sekoittaa entisestään TuTo:n suhteen olleet uudet tiedot:

Mikäli nämä luvut voisi vahvistaa tietenkin muistaen laajentuneen sarjan eri vaiheet niin TuTo:n katsojaluvuiksi siis keskimäärin yksittäistä ottelua kohti väitettiin olleen 1503 katsojaa ja samalla väitettiin sen olleen toiseksi paras koko vuoteen sarjan joukkueista!

Ehkä joo on voinut olla toinen, mutta missä vaiheessa sarjaa?

Runkosarjassa, Jatkosarjassa tai useammassa sellaisessa, tämän sarjan nk. Playoff-kaudella vai missä muussa käsitettävässä ottelutapahtumassa TuTo jos totta niin olisi muka ollut toiseksi seuratuin yleisöjoukkue?

Katsojaluku Kärppiin ja JoKP:n tilanteeseen nähden on niin pieni, että melkein vuorenvarmasti missään tapauksessa ei ole voinut olla ainakaan toiseksi seuratuin yleisöjoukkue koko sarjan osalta puhuen millään.

Tietenkin TuTo meni yhdessä JoKP:n kanssa sarjan kaikki vaiheet läpi aina loppuun asti ja siihen vielä liittyi mukaan KooKoo Kouvolasta päälle.

Siinä missä Kärpät jäi katkerasti rannalle jo todetusti loppuvaiheista puhuen, mutta siltikin lisäyksineen ei taida nyt kyllä turkulaisille tulla sitä ihan kirkkainta kruunua kuitenkin yleisömäärissä tai edes hopeamitaliakaan tässä tapauksessa ellei sitten muuta tule hyvinkin vankasti ilmi.

Liigakarsinnassa puhuen TuTo olikin aiempien tutkimusten nimissä silloin omanlaisensa vähän hämmentävä joukkue:

TuTo oli pelillisesti menettelevä joukkue, mutta yleisö ei tuntunut oikein syttyvän Liigakarsinnasta puhuen.

Vähän epävarmasti Turun Tovereille yleisömäärät pyörivät siellä 1000-1333 katsojaan asti sen pelaamissa otteluissa periaatteessa ottelua kohti miettien ilmaisten.

Vaikka ikävä kyllä aiemmin tuota TuTo:n koko vuoden 1993 katsojalukua ei ole ollut käytössä kiitos tämän toisen sarjatason monen eri vaiheen pelaamisen niin ainakin puheissa tuo kerrottu keskimääräinen luku on ollut mitä ilmeisimmin nololla tavalla jopa pienempi kuin miten oli ollut aiemmalla puolella koko kautta niin Liigakarsinnassa!

Eli olisiko tämä uusin TuTo:a koskeva luku ollut koskenut pelkkää rajausta Liigakarsintaan ja joku muu osa kaudesta on sitten suurempi tai pienempi aivan koko kauden ollessa sitten jotain muuta?

Eli mikäli tuo luku 1503 katsojaa ehkä olisi totta niin mitä osaa se kaudesta sitten koskisi Turkuun Tovereille?

Tässäkin tapauksessa on hyvin vaikea ellei mahdotonta nähdä TuTo:a toiseksi parhaimpana yleisöjoukkueena koko sarjaan.

Kuten vuoden 1992 suhteen jo mietin niin olisiko mahdollista, että tuo toiseksi väitetty asia ei olisi väärinkäsityksenä koskenut yleisömääriä vaan enemmänkin sarjasijoitusta kuin yleisömääräsijoitusta ja ne olisi jotenkin mahdollisesti sotkettu sitten seurasta kertovien sivujen pariin mahdollisesti mennen juuri noin?

TuTo tietysti muuna huomiona jäi rannalle nousua koskien ja joutui jäämään tähän sarjaan josta vuodeksi 1994 ainoan kerran tuli alkujaan vain sarjan erään pelivaiheen mukaan nimettynä nyt kokonaan omalle nimelleen sitten oikeastikin täydeksi Jääkiekon Finlandia-Liigaksi.

Paljon tuota vuotta 1993 voisi arvostella tai pitää huonona, mutta vuosien 1984-1999 ja enintään vuodelle 2000 ulottuvalla tutkimusvälillä tämä saattaisi olla ehkä TuTo:lle Turkuun kolmanneksi katsotuin yleisövuosi koko tutkimusvälillä jolloin vain vuodet 1986 ja 1987 olisivat olleet tätä parempia ja tämäkin siis kun oltiin toiseksi korkeimmassa sarjassa pelaamassa.

Näissä kieltämättä murheellisen kysymyksellisissä näkymissä vuosiin 1984-1990 ja 1992 verrattuna mennään seuraavaan viestiin ja vuoden 1994 Jääkiekon Finlandia-Liigan pariin.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Turun Tovereiden vuosi 1994 on tullut eteen mitä silloiseen uuteen ja sittemmin ainoan kerran koskaan vietettyyn Jääkiekon Finlandia-Liigaan tulee sen mahdollisesti löytyneiden ja toivottavasti vahvistettavien katsojalukujen suhteen.

Vertailuun tällä kertaa jälleen löytyvät tuttuun tapaan Kärpät ja JoKP joukkueina tälle tasolle näiden molempien ollessa nyt ensi kertaa näissä vertailuissa yhdessä kun tätä kaikkea olen käynyt kyllä läpi 27.12 viime vuonna laajasti, mutta nyt yritän pitää viestin lyhyenä vaikka tämän vuoden kohdalta ehkä vähän jo edeltävän vuoden tapaan se voi olla vaikeaa kun on niin laaja sarja ja jo löytynyt tiedon määrä tuntuu huikealta kun se pitäisi vielä käsitellä sarjana omalle tasolleen.

Kärpille ja JoKP:lle kyse oli viimeisestä kerrasta näiden joukkueiden tavallaan nk. Alkuperäisten tai nk. Vanhojen sellaisten osalta kun sittemmin tulivat tietysti konkurssit ja taustayhtiöiden muutokset Joensuussa myös nimenkin vaihtuessa Joensuun Kiekko-Karhuiksi/Kiekkokarhuiksi.

Siinä missä Kärpillä lyhyttä ja tietynaikaista Kärpät HT-esiintymistä huomioimatta aika äkkiä homma pysyi kuitenkin edelleen Kärppinä ja hävisihän tietysti pian puheista taustayhtiönäkin esiintyminen Kärpät HT:nä, mutta se on toinen juttu kun kyseessä enimmäkseen on Turun Tovereiden tämän hetken tilanne.

Ilmiötä hämmentää ja sekoittaa entisestään TuTo:n suhteen olleet uudet tiedot:

Mikäli nämä luvut voisi vahvistaa tietenkin muistaen laajentuneen sarjan eri vaiheet niin TuTo:n katsojaluvuiksi siis keskimäärin yksittäistä ottelua kohti väitettiin olleen 1181 katsojaa ja samalla väitettiin sen olleen muka paras koko vuoteen sarjan joukkueista!

Ehkä joo on voinut olla paras, mutta missähän vaiheessa sarjaa?

Runkosarjassa, Jatkosarjassa tai useammassa sellaisessa, tämän sarjan nk. Playoff-kaudella vai missä muussa käsitettävässä ottelutapahtumassa TuTo jos totta niin olisi muka ollut seuratuin yleisöjoukkue?

Katsojaluku Kärppiin ja JoKP:n tilanteeseen nähden on jopa viime viestiin kerrottuun edeltävään vuoteen silloisesti eli vuoteen 1993 nähden niin pieni, että melkein vuorenvarmasti missään tapauksessa ei ole voinut olla ainakaan seuratuin yleisöjoukkue koko sarjan osalta puhuen millään.

Tietenkin TuTo meni yhdessä JoKP:n kanssa sarjan kaikki vaiheet läpi aina loppuun asti ja siihen vielä liittyi mukaan SaiPa päälle.

Siinä missä Kärpät jäi katkerasti rannalle jo todetusti loppuvaiheista puhuen, mutta siltikin lisäyksineen ei taida nyt kyllä turkulaisille tulla sitä ihan kirkkainta kruunua kuitenkin yleisömäärissä, hopeamitaliakaan saati sitten edes sitä helkkarin pronssimitaliakaan tässä tapauksessa ellei sitten muuta tule hyvinkin vankasti ilmi.

Muutoin tähän kaikkeen puhuen:

Jääkiekon Finlandia-Liigan eri vaiheiden ja määritteiden takia on paha paljonkaan sanoa yleisömääristä siihen.

Oulun Kärpillä ja Joensuun JoKP:lla viimeistä kertaa enemmän tai vähemmän sellaisenaan alkuperäisinä tuntuivat ainakin olevan katsojaluvut kohdallaan.

Ne lienevät olleen kokonaislukuina oikeat, mutta JoKP:n osalta ongelma on vain lähinnä ollut ottelukierrosten tarkka määrä kauteen.

Se kun voi joko vielä nostaa tai laskea katsojalukuja sille lopulta kaikkiaan!

Kärpillä katsojaluku olisi siis ollut aiemmin mainittua määritettä kohti 2879 katsojaa ja JoKP:lla 2393 katsojaa, mutta on tietenkin paha sanoa vielä tässä vaiheessa jälkimmäisen kaikkea vaihetta.

Kun tuo voi olla vain peruskaudelle runkosarjaan, toinen erinäisten lähtökohtaisten jatkosarjojen ja kolmanneksi mainittuna myös viimeiseksi ehkä jonkinlainen yhdistelmä vähän kaikkea siltä, tältä ja tuolta väliltä!

Mikäli jossakin välin tuon vuoden tietyt ottelukierrokset saisi selville tai ehtisi vielä selkeämmin tarkistaa niin asiat saattaisi ainakin JoKP:lle vaikkakin ehkä ikävä kyllä vain yksin selvitäkin.

JoKP:n ja Kärppien jälkeen niiden vanavedessä ihmeittä on löytynyt melko vähän eri yleisömäärätietoa:

Olettaen noiden kahden useimmiten mainitun ja eräässä vaiheessa pitkään toistensa kanssa kilpailleen joukkueen olleen ehkäpä jopa tämän sarjan katsotuimmat yleisöjoukkueet mahdollisena oletuksena ja jälleen riippuen siitäkin, että pääsikö toinen näistä joukkueista vai molemmat Liigakarsintaan vai ei ja mielestäni JoKP pääsi, mutta Kärpät ei niin kolmanneksi paras yleisöjoukkue nyt uutensa olisi ollut myöhemmille vuosille aika paljonkin yleisömääriään menettänyt Kokkolan Hermes.

Jääkiekon Finlandia-Liigan ainoalle vuodelle Kokkolan Hermes varauksella olisi toistaiseksi kerättyjen hyvinkin katsottujen ottelujen valossa saanut itselleen ottelua kohti kai 2232 katsojaa.

Jo pelkästään tuokin vahvistaa sen, että TuTo:lla on melkoisen kova työ edessään päästä edes Hermeen ohi yleisömäärissä olemaan edes se oletettu yleisökolmonen!

Sitten oli tietysti häntäpää kun ikävän vähän tuota yleisömäärätietoa on löytynyt.

Imatran Ketterä kai oli tai on mahdollisesti ollut yksi heikoimpia ellei ehkä heikoin yleisöjoukkue sarjaan.

Jääkiekon Finlandia-Liigan ainoalla kaudella mahdollinen sarjajumbo kerran toisensa jälkeen välillä todella rumastikin hävinneenä silloin olisi kuitenkin tappiokierteestään huolimatta kerännyt hemmetin kovasti yleisöä siihen putkeen nähden!

Imatran Ketterällä ja mikäli luvun vain pystyisi vahvistamaan niin se olisi ollut 767 katsojaa.

Kaikkiaanko vaiko vain sellaisenaan johonkin tiettyyn vaiheeseen niin jää vielä tässä vaiheessa perin nähtäväksi.

TuTo sijoittunee nyt jonnekin kärjen ja häntäpään välille todellisesti mitä yleisömääriin tulee sillä mahdollisesti tuon 1181 katsojan ollessa vääräkin niin lyötäisiin tässä vaiheessa Ketterä ja yhtä mahdollisesti joitakin muita epämääräisiä häntäpään yleisöjoukkueita.

Liigakarsinnasta ei paljonkaan sanottu mitä nyt TuTo:n ratkaisuottelu Kupittaalla mitä ilmeisimmin oli loppuunmyyty ja mikäli ei ollut niin kaikkein suurimmillaan ei ollut kaukana näin käydä täpötäydellä tai sitä lähellä olleella Kupittaalla ja tämä varmaankin oli se ottelu missä Reipas kaatui maalein 8-3 ja nousu Jääkiekon SM-Liigaan vuodeksi 1995 oli totta.

Muuan pian ja oikeammin vielä sitten saman vuoden aikana lähempänä ihan loppupuolta niitä vähän ulkomaisempia, eurooppalaisempia ja kansainvälisempiä pelipaitansa mukaan tunnettuja Jääkukkoja valmentamaan lähtenyt Juhani 'Tami' Tamminen oli juhlittu mies Turun kilpailevassa ja useimmiten pienemmässä tai pienemmäksi katsotussa seurassa.

Liigakarsintaan todella, todella hyvin pitkien vaiheiden jälkeen kun olivat taas huonon kauden pelannutta SM-Liigan Lahden Reipasta vastaan pelaamassa TuTo kuten kerrottu, SaiPa ja JoKP.

Tämäkin seikka todennäköisesti kasvattaa loppuun mennessä melkoisesti siis JoKP:n yleisömääriä, mutta jääköön se pohdinta ja etsintä todellakin toiseen, toiseen kertaan!

Jääkiekon Finlandia-Liigan katsojaluvun sellaisenaan kokonaisena olen kyllä laittanut aiemminkin jo joitakin vuosia sitten, mutta tuo kyseinen yleisömäärä vaikuttaa melko pieneltä ja saattaa enemmänkin olla vain jonkinlainen yhdistelmä sarjaa tai tietty yksi osio sarjaa.

Ehkä se oli enemmänkin runkosarjasta tai jostakin muusta osasta koko sarjaa, mutta melkein varmasti katsojaluvut ovat kylläkin suurenemassa ihmeittä tuota ilmoitettua lukua paljon suuremmaksi tai edes vuotta 1993 suuremmaksi ilmoitusten perusteella.

Varsinkin kun ei ollut enää erillistä lyhyempää runkosarjaa ja lisäksi ottelukierroksia oli vuodesta 1993 vuoteen 1994 mennessä suurennettu pelimääriltään osuutta kohti.

Vuoden 1994 tilanne sellaisenaan on kyllä verraten ikävän vaikea eli voidaanko tuota 1181 katsojan lukua jotenkin sitten vahvistaa TuTo:lle vai ei?

Se onkin omanlaisensa kysymys.

Kysymyksiä on muitakin kuten:

Eli olisiko tämä uusin TuTo:a koskeva luku ollut koskenut pelkkää rajausta Liigakarsintaan ja joku muu osa kaudesta on sitten suurempi tai pienempi aivan koko kauden ollessa sitten jotain muuta?

Eli mikäli tuo luku 1181 katsojaa ehkä olisi totta niin mitä osaa se kaudesta sitten koskisi Turkuun Tovereille?

Tässäkin tapauksessa on hyvin vaikea ellei mahdotonta nähdä TuTo:a parhaimpana yleisöjoukkueena koko sarjaan. Etenkin kun tuo lähes naurettavasti koko muutoin hienon vuoden muistaen omalle ikäryhmälleen ikimuistoisena olisi huonompi kuin jo tuolloinen edeltänyt vuosi kaikkiaan!

Kuten vuoden 1992 ja vuoden 1993 suhteen jo mietin niin olisiko mahdollista, että tuo parhaaksi väitetty asia TuTo:n yleisömääriä koskien ei olisi sittenkään väärinkäsityksenä koskenut yleisömääriä vaan enemmänkin sarjasijoitusta kuin yleisömääräsijoitusta ja ne olisi jotenkin mahdollisesti sotkettu sitten seurasta kertovien sivujen pariin mahdollisesti mennen juuri noin?

TuTo toisaalta nousi Jääkiekon SM-Liigaan vuodeksi 1995 viettäen siellä myös vuoden 1996 ennen putoamistaan vuodeksi 1997 takaisin Jääkiekon Fazer-Liigana olon jälkeen sitten tähän nimeltään vuodeksi 1997 palanneeseen Jääkiekon 1. Divisioonaan.

Vuosiksi 1995 ja 1996 TuTo oli SM-Liigassa toki onnensa kukkuloilla katsojalukuineen sellaisenaan normaaliin nähden, mutta ennen säilymisiä tai mahdollisia Liigakarsintoja ennen katsojaluvut olivat vain 4034 katsojaa ja 3383 katsojaa eli runkosarjan pohjalta silloin TuTo oli korkeimmalla sarjatasolla viidenneksi vähiten ja kolmanneksi vähiten seuratuin yleisöjoukkue noina vuosina.

Samalla TuTo pelillisesti noina vuosina oli toiseksi huonoin ja huonoin siitä sitten viimein joutuen Liigakarsintaan ja pudoten alempaan sarjaan.

Vuoden 1997 mietteitä tulee seuraavaan viestiin pikaisesti sillä sekin vuosi TuTo:lle on viittä vaille täydellinen mysteerivuosi selvitettäväksi ikävä kyllä vaikka onneksi muun muassa nyt sarjan oman kerrontasivun löydyttyä Wikipediaan siitä sentään voi vähän jo vetää jotakin johtopäätöstä pelivuoden menemisestä ja kulusta paremmin kaikkiaan.

Suurempi käsittely jää toki välistä ja vuoden 1998 pariin mennään sitten hyvin pian sen jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vaikka vuodelle 1997 ei pitänyt muistella mitään niin menköön tämän kerran pienenä väliheittona:

Tuolle vuodelle eli 1997 Jääkiekon 1. Divisioonaan tuntuu olevan melkoisenkin vaikeaa sen vuoden yleisömääriä nyt löytää.

Turun Toverit eivät olleet poikkeus.

TuTo itsessään ennen tuota vuotta oli kerännyt perin vaihtelevan ristiriitaisesti yleisöä ennen tuota vuotta 1997 milloin mitenkin muistoissa.

1980-luvun alkuvuosien jälkeen lähinnä vuosina 1986 ja 1987 oli ollut TuTo:n peleissä väkeä tavallaan suuriakin määriä etenkin ajoittain.

1990-luvun alku osin kuitenkin jo vuonna 1989 alkaneena ja noin vuoteen 1992 asti jatkuneena olivat osin synkkiä yleisövuosia tavallaan. Jotenkin tuntui siltä, että yleisömäärät pyörivät siinä ottelussa ja vuodesta toiseen 400-600 katsojassa ja mikä tahansa 1000 katsojaa tai yli ollut TuTo:n ottelu tuntui harvinaisuudelta.

Toisaalta vain harvoin jäätiin kerta kaikkiaan alle 300 katsojan.

Eli kilpailevan pienemmän seuran eli K-67:n/Kiekko-67:n tasolle ei varsinkaan alhaisimpina murhevuosina pudottu kun siellä häntäpään katsojaluvut olivat pienempiä, mutta eivät kuitenkaan harvoin arvostelua ja herjailua vasten silti alle 150 katsojan.

Ja vaikka olisi niin silti kaiken maailman GrIFK:n, HJK-Jääkiekon ja Karhu-Kissojen melkein kuin täysin tyhjille katsomoille vetäneisiin joukkueisiin nähden nämä kaksi joukkuetta Turussa sentään edes vetivät aina yleisöä paikan päälle.

K-67/Kiekko-67 joinakin vuosina jopa yllättäen TuTo:n kuten esimerkiksi vuonna 1990 oli onnistunut tekemään olemalla tätä parempi!

Tuo aiempi TuTo:n mietintä muisteluvertailuna voi pitää paikkansa myös vuonna 1991 tai sitten ei. Sen tilanteena pohtien siis vaikka huonompaakin on muisteltu.

TuTo:n ollessa Jääkiekon SM-Liigassa kahdesti ennen vuotta 1997 juurikin vuosina 1995 ja 1996 1500 katsojaa tuntui olevan se eräänlainen talouteen ja vakauttamiseen tähdätty peruskatsojien määrä, mutta mieluusti aina haluttiin parempaa ja oikein viime kädessä hieman tietenkin mutristellen Turkuun näin saatiin.

Tuolloinhan verraten harvoin oli tuon luvun alle eli 1500 katsojan kun 2000-3000 katsojaa olivat yleisempiä ja välillä oli todella huikeitakin katsojalukuja. Siltikin ja toki ilman muuta riippuen TuTo:n ristiriitaisista vuosista tuolloin Jääkiekon SM-Liigassa ja vähän siis vaihdellen ihan Turkuun pieneen ikuisuuteen äärimmäisen yleisömäärien ja ennätysten suitsutuksista sellaisiin katsojalukemiin, että jo 5000 katsojaa tuntui ihan ylimaalliselta juurikin TuTo:lle kiitos TPS:n liian selvän yleisösuosikin aseman kaikkiaan!

Sitten vuoden 1997 pariin vähäisyydessään:

Ikävä kyllä TuTo:lle ei löytynyt katsojalukuja sille vuodelle, mutta sen kuitenkin mainittiin erittäin hämäräperäisissä harvoissa muisteluissa olleen tuon vuoden sarjan vankka keskikastilainen niin kauden peleissä kuin itse kaudella sellaisenaan osin ainakin ennen muita vaiheita.

Toki pelillisesti runkosarjassa sen ollessa selvästi lyhyempi pelattiin tosiaan vielä erilaisia jatkosarjoja ja TuTo itse pelillisesti pääsi Jääkiekon 1. Divisioonan Noususarjan pariin.

TuTo kuitenkin oli siellä huonoin jääden selvästi nk. Kesälomille eikä nk. Playoff-kaudesta ollut muita puheita kuin haavepuheita mikäli niitäkään.

Kun tuon keskikastin väitehaaveen laskee mukaan niin mikäli se oli noin pelillistä kuin yleisöllistä keskikastia niin se olisi tarkoittanut 16 joukkueen sarjassa ainakin nyt kokonaisesti puhuen 8:ksi parhaimman yleisöjoukkueen asemaa mikäli kaikki selviää!

Kysymys on enää vain, että oliko todella näin?

Muuna ainoana johtolankana on selvinnyt, että runkosarjassa mitä ilmeisimmin paikallisottelussa K-67:n/Kiekko-67:n kanssa on pelattu TuTo:n vuoden 1997 paras yleisöottelu ja se olisi ollut tällä hetkellä vahvistamattomien tietojen tai muistojen varassa 1500 katsojaa.

Muut ottelut ehkä olisivat olleet sitten vaatimattomia kuitenkin hyvällä rutiininomaisella yleisöpohjalla tuoden myös sarjan keskikastin joukkueelle sopivan aseman myös yleisöjoukkueena.

Ellei muuta vastausta noihin kysymyksiin löydy niin vuosi 1997 jää poikkeuksena nyt välistä jolloin siirrytään vuoteen 1998 suorilta tein.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1998 Jääkiekon 1. Divisioonan suhteen TuTo:lle Turkuun olen aiemminkin yrittänyt sille löytää sen katsojalukuja.

Aiemmin muutenkin kautta on laajamittaisesti yritetty etsiä ja kertoa katsojaluvuiltaan vertauksin 28.12 viime vuonna ja 17.1 tänä vuonna mahdollisen sarjan kärkiseitsikon suhteen yleisömäärissä miettien.

TuTo on saamassa viimein selvennystä sen omiin katsojalukuihin, mutta edelleen on paljonkin omaa selvitettävää.

Nyt uusimpien katsojalukujen pohjalta sille on selviämässä väitetyksi luvuksi keskimäärin ottelua kohti 676 katsojaa.

Tuolla 676 katsojalla sen on väitetty olleen muka viidenneksi paras yleisöjoukkue tuolle vuodelle.

Voi olla ehkä viidenneksi katsotuin johonkin yhteyteen, mutta mihin?

TuTo selviytyi töin tuskin edes sarjan omalle nk. Playoff-kaudelle ja myös tippui nopeasti pois melko alkuvaiheessa Hermeen Kokkolasta sen pudottaessa.

Siihenkin nähden tuo on melko outo väite ja ristiriitainen ellei sitten kyse olisi selvästi nyt pienemmän, selväpiirteisemmän ja 12 joukkueen sarjaksi supistuneessa sarjassa kaikkiaan koko vuoden katsojalukujen keskimäärästä tai sitten ajalta ennen runkosarjaa?

TuTo:n katsojaluku kun alkoi kuutosella aivan Forssan Palloseuran/FPS:n ja UJK:lla eli Uudenkaupungin Jää-Kotkilla/Jääkotkilla joten olisiko se tämän kolmikon paras sitten?

Siis tuolla 676 katsojalla?

Tämän kolmikon takana olisi ollut vielä Järvenpään Haukat ja Hyvinkään Ahmat hyvin huonoilla katsojaluvuilla eli ehkä sillä synkeän surkeasti alkaneella viitosella eli 500 katsojalla ehkä päällekin nousten, mutta mene ja tiedä sitten?

Muut yleisömäärät oikean lähtökohtaisen runkosarjan kärkiseitsikon yleisömäärissä ennen ratkaisuotteluja tai joillekin seuroille suoraan koko kauden perusteella kai olisivat muodostaneet seuraavat joukkueet kuten aiemmin kerroin ja ei TuTo:n yleisömäärät tuossa kyllä yllä siihen joukkoon, mutta tässä se tulee:

Kärpät 3986 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. Kärppien katsojalukuja suurentaa sekin seikka, että jo valmiiksi mittavina he pääsivät Liigakarsinnassa viimeiseen mahdolliseen otteluun asti häviten tietysti lopulta sitten Kuopion KalPa:lle.)

Sport 1934 katsojaa (Tämä oli jo yllättävänkin heikko katsojamäärä sellaisenaan ja silti oli sarjan toiseksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin? Etenkin kun tämä seura jäi lisäksi nk. Kesälomillekin?)

Hermes 1820 katsojaa (Yhä jonkin verran heikompanakin kuin Sport Vaasasta niin Kokkolan Hermeelle hienoa tiesi nk. Playoff-kaudelle pääseminen. Oli muutenkin sarjan toiseksi sijoittunut ennen jatkopelejä niin sitä taustaa vasten nämä katsojaluvut olivat osin ehkä suurikin pettymys.

Sittemmin taisteli hienosti Kärppiä vastaan vaikka sittemmin hävisikin pelit kauden päättäen. Silti katsojamäärän heikkoudesta huolimatta mahdollisesti oli kolmanneksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin?)

Joensuun Kiekko-Karhut/Kiekkokarhut 1318 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Katsojaluvut jäivät näin pieneksi kun nk. Kesäloma kutsui joensuulaisia viettoonsa sinä vuonna vähän aivan liian turhan aikaisin! Tässä kysymys todella on lähinnä vain nimellisesti se jos mitään on, että oliko tosiaan Jokipojiksi pian muuttuva seura Joensuussa todella näinkin hyvin eli neljänneksi paras yleisöjoukkue?)

Lahden Pelicans 1316 katsojaa (Tämä oli melko heikko ehkä vieläkin edeltävän vuoden tapaan varovaista peliä sinänsä noudattavalta melko uudelta Pelicansilta vieläkin silloisesti puhuen katsojamääränä. Lahteen Pelicansille tiesi mainion reilusti hyvää pääsy nk. Playoff-kaudelle.

Varmaankin seuran katsojaluvut nousivat todella korkeiksi ottaen huomioon myös pyristelyt ja taistelut melkein loppuun asti Niiralan Susijengiä eli KalPa:aa vastaan loppuun asti.

Katsojamäärän heikkoudesta huolimatta mahdollisesti oli viidenneksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Tasapeliin Kiekko-Karhujen/Kiekkokarhujen kanssa huhuttiin alustavasti päässeen ja lopulta oli ihan vähän heitä heikompi yleisömäärä keskimäärin ottelua kohti katsottuna.

Oliko näin kun mikäli tämä pitää edes osin paikkansa niin mahdollisesti Pelicans oli myös viimeinen nk. Tonnijoukkue tähän sarjaan?)

SaPKo 910 katsojaa (Tämä oli todella heikko katsojamäärä kauteen ja se olisi ilman muuta parantunut mikäli jatkoon olisi päästy, mutta katkerasti jäätiin ulos nk. Playoff-kaudelta liittyen siis myös sarjan nk. Kesälomalle lähteneisiin joukkueisiin niistä parhaimpana. Kysymys kuuluu enää, että oliko näin siis tälle joukkueelle sarjan kuudenneksi paras tila irtoamassa yleisömääristä näin?)

Jyväskylän Diskos 885 katsojaa (Tämä oli todella heikko katsojamäärä kauteen, mutta ei SaPKo:a paljonkaan heikompana sinänsä ja täpärästi Diskos meni jatkoon nk. Playoff-kaudelle joten katsojaluvut lienevät tästä parantuneet? Muu kysymys kuuluu enää, että oliko näin siis tälle joukkueelle sarjan seitsemänneksi paras tila irtoamassa yleisömääristä näin?)

Noihin joukkue-esittelyihin nähden TuTo ei mitenkään todennäköisesti voi yltää viiden katsotuimman yleisöjoukkueen joukkoon. En tiedä sitten mikäli olisi jotkut katsojahuiput ja ilmaislippukatsojat mukana niin ehkä sitten, mutta tuskin niilläkään kun ei TuTo:lla vain tuntunut silloin olevan niin korkeaa innostusta.

Siten kysymys onkin, että olisiko TuTo nyt edes vaikka sentään kahdeksanneksi katsotuin yleisöjoukkue vuodeksi 1998 ennen mitään jatko-otteluja?

Eli mikäli tuo luku 676 katsojaa ehkä olisi totta niin mitä osaa se kaudesta sitten koskisi Turkuun Tovereille?

Tässäkin tapauksessa on hyvin vaikea ellei mahdotonta nähdä TuTo:a viidenneksi parhaimpana yleisöjoukkueena koko sarjaan.

Toki jokin yksittäinen ottelu välillä oli ihan hyvä katsojalukuna kuten esimerkiksi Kärppiä vastaan pelattujen ottelujen suhteen sen 1500 katsojaa kerännyt ottelu tai ottelut ehkä useampanakin.

Liigakarsinnasta en nyt enempiä puhu sen laajuuden vuoksi vaikka olihan sielläkin laajan laajoja yleisömääriä niissä ajoittain esiintyvänä huomattavastikin.

Kuten vuoden 1992, vuoden 1993 ja vuoden 1994 suhteen jo mietin niin olisiko mahdollista, että tuo parhaaksi väitetty asia TuTo:n yleisömääriä koskien ei olisi sittenkään väärinkäsityksenä koskenut yleisömääriä vaan enemmänkin sarjasijoitusta kuin yleisömääräsijoitusta ja ne olisi jotenkin mahdollisesti sotkettu sitten seurasta kertovien sivujen pariin mahdollisesti mennen juuri noin?

TuTo kun ainakin oli viides runkosarjassa päästen mukaan nk. Playoff-kaudelle jolloin sekaannus olisi sitten tullut siinä?

Näissä ehkäpä vanhempiin mietevuosiin nähden helposti selviävien kysymysten parissa siirrytään viime aikojen tutkimusvuosien toiseksi viimeiseen vuoteen eli vuoteen 1999 kun päätin ottaa vielä myös nk. Milleniumin eli vuoden 2000 käsiteltäväksi, mutta nyt vuoden 1999 pariin seuraavassa viestissä!
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1999 Jääkiekon 1. Divisioonan suhteen TuTo:lle Turkuun olen aiemminkin yrittänyt sille löytää sen katsojalukuja.

Aiemmin muutenkin kautta on laajamittaisesti yritetty etsiä ja kertoa katsojaluvuiltaan vertauksin 28.12 viime vuonna ja 17.1 tänä vuonna mahdollisen sarjan kärkikuusikon suhteen yleisömäärissä miettien.

TuTo on saamassa viimein selvennystä sen omiin katsojalukuihin, mutta edelleen on paljonkin omaa selvitettävää.

Nyt uusimpien katsojalukujen pohjalta sille on selviämässä väitetyksi luvuksi keskimäärin ottelua kohti 676 katsojaa.

Tuolla 795 katsojalla sen on väitetty olleen muka kuudenneksi paras yleisöjoukkue tuolle vuodelle.

Voi olla ehkä kuudenneksi katsotuin johonkin yhteyteen, mutta mihin?

TuTo selviytyi töin tuskin edes sarjan omalle nk. Playoff-kaudelle ja myös toki tippui edelleen melko nopeasti pois melko vähän edistyneemmässä vaiheessa Niiralan Susijengin eli KalPa:n sen pudottaessa ja kun tätä ennen oli verraten sensaatiomaisesti pudotettu suuryleisöjoukkue ja sarjan rahaseura Kärpät ulos loppupelejä koskien.

Siihenkin nähden tuo on melko outo väite ja ristiriitainen ellei sitten kyse olisi selvästi nyt pienemmän, selväpiirteisemmän ja 12 joukkueen sarjana pysytelleen sarjan koko vuoden yleisömääriä koskeva keskiarvon tilanne?

TuTo:n tilanne vuoteen 1998 nähden oli ainakin aiemmin kovin hämärän epäselvä ja on edelleen jossain määrin kun ei se ole murtautumassa ainakin aiemmin esiteltyjen yleisöjoukkueiden oletettavaan kärkikuusikkoon.

Ja mikäli on vuodeksi 1999 niin se kilpailee alle tulevien ja esiteltävien joukkueiden häntäpään kanssa välttämättä ohittamatta ketään muuta.

Muut yleisömäärät oikean lähtökohtaisen runkosarjan kärkikuusikon yleisömäärissä ennen ratkaisuotteluja tai joillekin seuroille suoraan koko kauden perusteella kai olisivat muodostaneet seuraavat joukkueet kuten aiemmin kerroin ja ei TuTo:n yleisömäärät tuossa kyllä yllä siihen joukkoon, mutta tässä se tulee:

Kärpät 4595 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. TuTo:lle tosin Kärpät menivät häviämään ja samalla kaikkiaan päättämään kautensa todella murheelliseen rakoon.

Ehkä normaalimmissa oloissa tämä olisi voinut riittää jäämiseen olematta katsojalukujen ykkösnimi, mutta Kärpillä kyllä varmastikin pelkkä valtavuus riitti kärkitilan pitämiseen toisin kuin miten muilla seuroilla tilanne olisi ollut. Kärppien ahdingosta hyötyi monien mielestä sinänsä vain ja ainoastaan Lahden Pelicans.)

Lahden Pelicans 1879 katsojaa (Tämä onkin mielenkiintoista, että tällä haavaa Pelicansin osalta Lahteen oli parantumisesta huolimatta silti näinkin verraten pieni ellei jopa huono katsojalukukin tällä haavaa sarjaan silti toiseksi parhaimpana katsojalukuna?

Itse katsojaluku varmasti parani ennen pitkää kaudella hyvinkin korkeaksi kun Kärpät putosi ennen todellisia ratkaisuja ja Liigakarsinnassa Pelicans voitti nousten SM-Liigaan asti. Kysymys kuuluu enää, että onko näin?)

Hermes 1734 katsojaa (Mielenkiintoisesti edeltävään vuoteen nähden Hermeelle Kokkolaan tilanne katsojalukujen suhteen jopa vähän heikkeni hieman. Jatkoon nk. Playoff-kaudelle mentiin vähän heikomman viitostilan kautta, mutta kausi päättyi jo verraten aikaisin taas kerran. Kysymys kuuluu enää, että onko näin yleisömäärien kolmostilan kannalta?)

Sport 1449 katsojaa (Mielenkiintoisesti edeltävään vuoteen nähden Sportille Vaasaan tilanne katsojalukujen suhteen oikeastaan heikkeni aika paljonkin. Jatkoon nk. Playoff-kaudelle mentiin kolmostilan kautta, mutta ennen pitkää kausi päättyi Pelicansille häviten. Kysymys kuuluu enää, että onko näin yleisömäärien nelostilan kannalta?)

Jokipojat 1372 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Katsojaluvut jäivät näin pieneksi kun nk. Kesäloma kutsui joensuulaisia viettoonsa sinä vuonna niin kovin kalkkiviivoilla tasapelitilanteessa!

Tässä kysymys todella on lähinnä vain nimellisesti se jos mitään on, että oliko tosiaan Jokipojiksi muuttunut seura Joensuussa todella näinkin hyvin eli vähän parempana edeltävään vuoteen nähden silti viidenneksi paras yleisöjoukkue?

Oliko myös näin kun mikäli tämä pitää edes osin paikkansa niin mahdollisesti Jokipojat oli myös viimeinen nk. Tonnijoukkue tähän sarjaan?)

Jyväskylän Diskos 898 katsojaa (Paljonkaan ei parantunut yleisömäärät verrattuna edeltävään vuoteen mikäli nämä voi vahvistaa ja silti se ehkä olisi ollut kuudenneksi katsotuin yleisöjoukkue sarjassa.

Edeltävään vuoteen nähden selvemmin Diskos meni jatkoon nk. Playoff-kaudelle joten katsojaluvut lienevät tästä parantuneet? Tosin Diskos myös tippui melko varhain pois joten on paha sanoa, että miten sitten oikein kävikään? Onko näin ollut Jyväskylään?)

Noihin joukkue-esittelyihin nähden TuTo ei mitenkään todennäköisesti voi yltää kuuden katsotuimman yleisöjoukkueen joukkoon. En tiedä sitten mikäli olisi jotkut katsojahuiput ja ilmaislippukatsojat mukana niin ehkä sitten, mutta tuskin niilläkään kun ei TuTo:lla vain tuntunut silloin olevan niin korkeaa innostusta.

Siten kysymys onkin, että olisiko TuTo nyt edes vaikka sentään seitsemänneksi katsotuin yleisöjoukkue vuodeksi 1999 ennen mitään jatko-otteluja?

Eli mikäli tuo luku 795 katsojaa ehkä olisi totta niin mitä osaa se kaudesta sitten koskisi Turkuun Tovereille?

Tässäkin tapauksessa on hyvin vaikea ellei mahdotonta nähdä TuTo:a kuudenneksi parhaimpana yleisöjoukkueena koko sarjaan.

Toki jokin yksittäinen ottelu välillä oli ihan hyvä katsojalukuna kuten esimerkiksi Kärppiä vastaan pelattujen ottelujen suhteen sen 1500 katsojaa kerännyt ottelu tai ottelut ehkä useampanakin.

Mikäli kuitenkin TuTo ajatuksellakin olisi kuudes mutkien kautta tai ilman niin vaihtoehtoisesti Diskosille Jyväskylään olisi ehkä laskettu aavistuksella liikaa katsojia, mutta luulenpa sen olevan väärin tai mahdollisesti lähinnä turkulaista toiveajattelua.

Liigakarsinnasta en nyt enempiä puhu sen laajuuden vuoksi vaikka olihan sielläkin laajan laajoja yleisömääriä niissä ajoittain esiintyvänä huomattavastikin.

Kuten vuoden 1992, vuoden 1993, vuoden 1994 ja vuoden 1998 suhteen jo mietin niin olisiko mahdollista, että tuo parhaaksi väitetty asia TuTo:n yleisömääriä koskien ei olisi sittenkään väärinkäsityksenä koskenut yleisömääriä vaan enemmänkin sarjasijoitusta kuin yleisömääräsijoitusta ja ne olisi jotenkin mahdollisesti sotkettu sitten seurasta kertovien sivujen pariin mahdollisesti mennen juuri noin?

TuTo kun ainakin oli kuudes runkosarjassa päästen mukaan nk. Playoff-kaudelle jolloin sekaannus olisi sitten tullut siinä?

Näissä ehkäpä vanhempiin mietevuosiin nähden helposti selviävien kysymysten parissa siirrytään viime aikojen tutkimusvuosien viimeiseen vuoteen eli nk. Milleniumin eli vuoden 2000 pariin seuraavassa viestissä!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 2000 Jääkiekon 1. Divisioonan suhteen TuTo:lle Turkuun olen aiemminkin yrittänyt sille löytää sen katsojalukuja.

Aiemmin muutenkin kautta on laajamittaisesti yritetty etsiä ja kertoa katsojaluvuiltaan vertauksin 28.12 viime vuonna ja 17.1 tänä vuonna mahdollisen sarjan kärkikuusikon suhteen yleisömäärissä miettien.

Tämä on moniin edellisiin vuosiin nähden ehkä vähän helpompi juttu kun muutamilta tämän sarjan jäähyväisvuoden suhteen muistavilta tahoilta on tullut Turun Tovereiden kannattajien suhteen vähän paremmin tietoja noihin muihin kysymyksen vuosiin nähden tietoja siitä, että tämän vuoden luvut ovat pitämässä paremmin paikkansa.

Onko kuitenkin näin niin kysyn kertauksena vielä kerran.

Välillä pieniä eroja oli myös TuTo:n sanomisesta ollen muka neljänneksi suosituin yleisöjoukkue, mutta kyllä se vain viidenneksi on jäämässä ja mikäli ei niin kyllä haluaisin mielellään kuulla asiasta ja nähdä todisteitakin mahdollisesta joukkueohituksesta paremmille sijoille.

Vielä kerran tähän siis yleisömäärien kärkikuusikon tilanne mikäli näin:

Kärpät 4646 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi ennen jatkopelejä kaudelle kun katsojaluvut tosiaan olivat valtavia sellaisenaan nousussa koko ajan suuremmaksi ja suuremmaksi. Liigakarsinnassa Pelicansia vastaan katsojaluvut nousivat peräti 7286 katsojaan asti ja koko kausi mitä ilmeisimmin laskuineen meni huonoimmillaankin päältä 5000 katsojan helpostikin ellei parempaankin päästy.

Kärpät nousi SM-Liigaan juuri ajoissa sen muuttuessa suljetuksi tai tavallaan jo ollen suljettu mitä nyt karsinnat vielä ilman muuta sai suorittaa loppuun. Pelicans sai myös jäädä kaiken jälkeen silti suljettuun SM-Liigaan.)

Sport 2049 katsojaa (Tämä oli jo yllättävänkin heikko katsojamäärä sellaisenaan ja silti oli sarjan toiseksi paras yleisöjoukkue tässä valossa mikäli sen vain voi vahvistaa oikeaksi. Oliko näin?

Tämä joukkue selvisi kyllä myös Liigakarsintaan asti siitä sitten häviten juurikin Kärpille ja päättäen kauden kriittisessä paikassa. Vähänkin paremmalla historiallisella onnella kun Sport olisi voinut olla SM-Liigassa sen ollessa tulevaksi suljettuna, mutta tuolloin kävi kuten kävi.

Kun Liigakarsintaan asti päästiin niin katsojaluvut varmaankin paranivat tuntuvasti? Sport oli mikäli näitä lukuja voi vahvistaa niin ainoa muu päälle 2000 katsojaa tämän sarjan päätösvuoteen yksittäistä ottelua kohti kerännyt yleisöjoukkue. Se oli murheellista sinänsä todistaa mikäli näin.)

Jokipojat 1370 katsojaa (Tämän voi ainakin normitilanteen valossa vahvistaa oikeaksi. Hieman huvittavasti marginaalisesta huonontumisesta huolimatta ja vastoin seuran omia pelkoja se ei ollut missään yleisömäärien peräpäässä tai enintään puolivälissä kuten oli pelätty vaan itse asiassa mikäli voi vain muuten kokonaistilanteen vahvistaa niin perin kummallisesti sarjan kolmanneksi katsotuin yleisöjoukkue!

Viimeinkin Jokipojat nähtiin myös nk. Playoff-kaudelle, mutta murheellisesti Sportille häviämisten myötä sitten kausikin päättyi. Kohtalonottelujen voittamisella ajatuksellakin olisi oltu Liigakarsinnassa, mutta se jäi unelmaksi. Viimeinen kysymys on vain, että oliko tosiaan näin kun varmaankin tuosta sitten katsojaluvut kokonaisesti vielä parantuivat ylöspäin?)

KooKoo 1224 katsojaa (Kouvolaan tosiaan palattiin tässäkin sarjassa, mutta ongelmallista oli tiettyjen nk. Hegemonia-ottelujen ulkopuolella yllättävänkin pienenä pysytelleet katsojalukemat. Vastoin odotuksia kai ainakin vielä runkosarjaan ottelut kai eivät paljonkaan porukkaa vetäneet.

Vaihtoehtoisesti ne olivat hyvät Kouvolaan, mutta eivät kyllä sarjan kokonaiskuvan kannalta. Tuohonkin katsojamäärään pääsyyn taisi perin paljon vaikuttaa aiemmin mainitun Kärpät-ottelun kenties 3200 katsojan lukukin. KooKoo pääsi kyllä nk. Playoff-kaudelle, mutta kausi päättyi alkuvaiheessa sitä häviöön Jokipojille. Kysymys kuuluu enää vain, että oliko näin yleisöjoukkueena neljäntenä oleminen?)

TuTo 1040 katsojaa (Turun Tovereilla oli melkoisen vaiherikas vuosi pitkälti edeltävän vuoden Kärppien pudottamisen jälkeen enemmän tai vähemmän jopa ennen kiekon putoamista jäähän ensi kertaa koko kaudellakaan!

Pelikaudellakin vielä vauhtia riitti, mutta sittemmin meno alkoi vähän kyllä hyytyä. Ilman muuta alkaneista kangerteluista huolimatta nk. Playoff-kaudelle päästiin. Yleisömäärät lienevät olleet täten noususuhtaiset. Melko pitkällekin siellä mentiin kunnes viimein pudottiin ja kausi oli siinä. Kohtalonottelujen voittamisella ajatuksellakin olisi oltu Liigakarsinnassa, mutta se jäi unelmaksi.

Kysymys kuuluu enää vain, että oliko näin yleisöjoukkueena viidentenä oleminen? Viimeinen kysymys on myös, että oliko tämä joukkue todella tämän sarjan viimeinen nk. Tonnijoukkue yleisömääriin?)

Hermes 871 katsojaa (Tälle joukkueelle Kokkolaan perin järkyttävästi katsojaluvut siis pariin edeltävään vuoteen nähden lähes puolittuivat juuri tuoksi vuodeksi! Tästäkin huolimatta kysymys kuuluu, että voiko tämän joukkueen vahvistaa olleen sarjan kuudenneksi katsotuin yleisöjoukkue vai ei?

Ilman muuta välillä perin surkeasti sujuneesta runkosarjasta huolimatta päästiin mukaan nk. Playoff-kaudelle, mutta Hermeelle ikävästi he putosivat jo varhain poiskin. Toisaalta ilman tuon vuoden sääntömuutoksia myös nk. Playoff-kaudelle pääseviin joukkuemääriin Hermes olisi jo jäänyt täpärästi nk. Kesälomalle tuolloinkin. Kysymys vain kaikkeen kuuluu lopuksi, että oliko näin tämän joukkueen asema?)

Noiden joukkue-esittelyjen yhteydessä on selvää, että ei TuTo ole ohittamassa KooKoo:ta mitä nelostilaan tulisi yleisömäärissä. Ei sitten mitenkään.

Vielä sitäkin vähemmän on todennäköistä, että Tovereita Turusta puhuen jaksettiin paljoa katsella kauden otteluissa Kärpät-otteluja huomioimatta. Ne sitten olivatkin poikkeus kauden mittaan kun silloin TuTo-Kärpät-ottelujen kohtaamisissa olikin hyvin todennäköisesti kauden parhaat ottelut ennen ehkä olleita nk. Playoff-kauden otteluja 2051 katsojan ja 2399 katsojan voimin.

Ja tuohon nähden nk. Playoff-ottelujen yleisömäärät saattoivat vähän aiempiin vuosiin nähden olla pettymys.

Vaikka hieman oudosti juuri ennen nk. Suljetun Sarjan alkamista miettien esimerkiksi Jääkiekon SM-Liigan tasolta puhuen TuTo pääsi aika pitkällekin nk. Playoff-kaudellaan ennen sitten viimein putoamistaan kesken kauden pois jääden tähän sarjaan ja on sittemmin pysynytkin monella tapaa tällä sarjatasolla näihin päiviin asti myös Jääkiekon Mestiksenä tuntien.

Eli tämän kyseisen vuoden pitäisi selvitä tavallaan joissakin muistoissa myös kesken sarjanimien muutosten takia myös jo tuolloin Mestiksenä tuntien helpommin noihin muihin vähän aiemmin ja hieman paremmin tiedossa oleviin 1990-luvun lopun vuosiin nähden.

Nyt lähinnä on vain kyse enää siitä, että oliko todella sitten noin tilanne kaikkiaan tai mikä ehkä sitten olisi ollut vaikka TuTo:n paras yleisöottelu koko vuonna noiden Kärpät-ottelujen ulkopuolella?

Sellaisia pienempiä ja ei onneksi ihan niin haastavia kysymyksiä jää tämän vuoden osalta jatkoon kun kyse olisi lähinnä vain vahvistamisesta eikä niinkään aivan niin suuresta selvittämisestä toisin kuin noiden vanhempien vuosien osalta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon Mestiksen osalta puhuen tosiaan sen muuksi avausvuodeksi viimein omanaan tosiaan näillä näkymin puhuen TuTo ja Jokipojat menivät kautensa suhteen runkosarjasta puhuen tasapeliin siihen mitä tuli yleisömääriin.

Jokipojat taisi olla lopulta hyvin täpärästi TuTo:n edellä vain kokonaismäärien häviävän pienen katsojaedun vuoksi ja se olisi ollut siis erotuksena sen pari katsojaa enemmän Joensuuhun Turkuun nähden tai sitä luokkaa näin muistin varasta heittäen.

Molemmilla ja mikäli tosiaan noin kävi niin aiemmin mietittynä TuTo:lla olisi myös ollut kuitenkin keskimääräisesti katsojia kutakin otteluaan kohti samalla tapaa kuin Jokipojilla niin 1017 katsojaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tuossa puhuessani aiemmin Turun Tovereiden tai TuTo:n eri historiallisia katsojalukuja tai miettiessäni niitä katsoin tosiaan tuota TuTo:n katsojalukujen tilannetta uudelleen vuodeksi 1995 ja jossain määrin korjaan hieman sanomaani:

Korjaus koskee lähinnä yleisömäärää tai yleisöjoukkueen asemaa sillä TuTo itsessään oli kyllä edelleen Jääkiekon SM-Liigan tuon vuoden toiseksi viimeinen sarjassa kylläkin säilyen.

Itse yleisöjoukkueena vielä ensimmäisenä vuotenaan pitkään, pitkään aikaan korkeimmalla sarjatasolla pelaten ei TuTo niin huono kuitenkaan ollut, että se olisi ollut toiseksi vähiten seuratuin joukkue.

Päinvastoin!

Ei toki ollut tavattoman suosittu joukkue, mutta oli kuitenkin.

TuTo:n otteluja seurasi vuodeksi 1995 keskimäärin ottelua kohti kylläkin jo oikean ja mainitsemani luvun verran eli 4034 katsojaa.

TuTo oli kahdeksanneksi seuratuin joukkue sarjaan kun alle tuon luvun jäivät Niiralan Susijengi eli KalPa 3876 katsojalla, Rauman Lukko 3700 katsojalla, HPK 2867 katsojalla ja yleisömäärien hännänhuipuksi jäi Kiekko-Espoo 2331 katsojalla.

Vuodeksi 1996 sitten myöskin tilanne oli myös väärin eli korjaus koskee edelleen lähinnä yleisömäärää tai yleisöjoukkueen asemaa sillä TuTo itsessään oli kyllä edelleen Jääkiekon SM-Liigan tuon vuoden viimeinen sarjasta pudoten.

Yleisöjoukkueena puhuen myös ei TuTo ollut niin huono kuitenkaan, että se olisi ollut vähiten seuratuin joukkue.

Se oli mainettaan suositumpi joukkue, mutta ei liikaa ja ilman muuta pelillisesti vuosi oli huono sen sitten päättyessä Liigakarsintaan ja putoamiseen takaisin vuodeksi 1997 Jääkiekon 1. Divisioonaan.

TuTo:n otteluja seurasi vuodeksi 1996 keskimäärin ottelua kohti kylläkin jo oikean ja mainitsemani luvun verran eli 3383 katsojaa.

TuTo oli kymmenenneksi seuratuin joukkue samoin kolmanneksi huonoimpana yleisöjoukkueena sarjaan kun alle tuon luvun jäivät vain HPK 3349 katsojalla ja Kiekko-Espoo 2009 katsojalla.

Nämä pienet huomautukset korjaan näin pienenä juttuna jälkikäteen tuonne noiden liigamuistelujen puolelle tuon vuoden 1994 viestien yhteyteen kun sinne noita mietin Turun Tovereille.

Toivottavasti sitä ei vain katsottaisi itsemoderoinnin piikkiin meneväksi asiaksi. Toki se myös on yleisesti ottaen hyvin vähäinen korjaus ja ei sinänsä häiritsevä. Ja muuten ilman korjausta taas väärin puhuttu juttu jäisi elämään joten mieluummin korjaan vääryyden kun annan sen lojua.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
TuTo:n suhteen olin vähän aiemmin enemmän kuin erittäin lähellä kertoa ilouutisen eli sen, että viimein sen katsojaluvut sarjakauden 1990-1991 suhteen Jääkiekon 1. Divisioonaan olisivat löytyneet kokonaan.

Ikävä kyllä sitten tutkintojen jälkeen ilmeni, että kolmesta ottelusta tulee uupumaan niiden yleisömäärät kun ne eivät vain ole olleet löydettävissä sitten millään.

Turun Tovereilla tosiaan oli perin vaihtelevaa tuolla sarjakaudella pelaaminen ja eivät yleisöluvut ainakaan välillä olleet mistään kotoisin.

Toisaalta taas kaikkea välillä hirvittäviä alakuloisuuden otteluja vasten nähtiin todella riemastuttavia katsojalukuja ellei ihan kaikkein suurimman ollessa tässä vaiheessa löytyneistä otteluista niin suuri, että itse asiassa sarjasta puhuttaessa tässä vaiheessa löytyneistä otteluista puhuttaessa suurempia enää yleisömääriltään ovat vain enää tietyt Oulun Kärppien ottelut!

Ennen tuota hyvin suurta ja hehkutettavaa ottelua on vielä todettava, että mitkä ottelut puuttuvat yleisömäärältään ja ne ovat 24.1.1991 pelattu TuTo-Kärpät mahdollisesti hyvinkin suurena yleisöotteluna, 2.2.1991 pelattu TuTo-Kiekko-67/K-67 Turku mahdollisesti hyvinkin suurena paikallisotteluna siinä mitä yleisöotteluun varmaankin tulisi ja TuTo:n kauden toiseksi viimeinen ottelu yleensäkin eli 17.2.1991 pelattu TuTo-Imatran Ketterä.

Hirvittävän puutteelliselle päätöskierrokselle TuTo ei onneksi enää ollut pelaamassa ja osin puutteelliselle toiseksi viimeiselle kierrokselle tuon sarjakauden suhteen TuTo:lle kyllä löytyi sen vaatimaton oman kauden päätösottelun katsojaluku aiemmin.

Ikävä kyllä tosiaan nuo kolme aiemmin mainittua ottelua puuttuvat joukosta.

Katsojalukujen suhteen puhuen TuTo keräsi niitä tosiaan melko hyvin, mutta suurimman kautta ne olivat lähinnä yllättävän tasaisia ja aiemmin kerrotun mielikuvien mukaisia 400-600 katsojan otteluja ja vain harvoin ylittäen 1000 katsojaa tai oikein edes sitä olla lähelläkään.

Toisaalta kuten sanoin aiemmin niin harvoin myöskään lähellä 300 katsojan äärimmäistä alarajaa TuTo oli vajoamassa.

Lähin ja ellei puuttuvat ottelut muuta kerro niin enimmäkseen näin toistaiseksi löydettyjenkin yleisöottelujen saralla huonoin tähän asti löytynyt sellainen ottelu oli 10.2.1991 pelattu TuTo-Kiekko-Espoo 318 katsojalla.

TuTo:n oma kauden päätösottelukin oli tuota mainittua ottelua Kiekko-Espoota vastaan parempi.

Sitten päästään niihin harvoihin päälle 1000 katsojaa keränneisiin otteluihin ja kun näin kävi tässä vaiheessa niin ne olivat hyvin isoja yleisömääriltään.

Molemmat ottelut ovat sattuneet näillä näkymin myös vuoden 1990 puolelle sarjakautta.

Ensimmäinen oli vuoden 1990 puolen oma TuTo-Kiekko-67/K-67 Turku-ottelu missä oli 2 411 katsojaa ja tuo ottelu pelattiin 11.11.1990.

Sitten olikin vielä tämä toinen näillä näkymin ja ellei nyt vuoden 1991 puolella ole tosiaan ollut Kärppiä vastaan tai uudestaan Kiekko-67:n/K-67:n suhteen Turussa jotain uskomatonta hegemonia-tason ottelua luvassa yleisöviihteenä niin toistaiseksi suurin yleisömäärä koko sarjakaudelle tälle joukkueelle todella suurena sellaisena tuli tästä tulevasta ja kerrottavasta ottelusta.

Nimittäin uskomattomasti ehkä erikoisella tavalla ja pitkään epäilin tämän ottelun olleen jonkinlainen pila, muutoin hyväntekeväisyysottelu, aivan jostakin muusta uskomattomasta syystä väärin mennyt toisen joukkueen ottelu kirjoitusvirheenä tai vaikka väärin laitettu kierroksen kokonaiskatsojaluku, mutta kun riittävän useasta lehtilähteestä tuli nuo todisteet tuosta ottelukierroksesta verrattua, katsottua ja lopulta verrattua esimerkiksi yhteen muuhun suureen otteluun eli erääseen tuon kierroksen KooKoo:n otteluun niin kaiken jälkeen tämä kaikki tähän suuryleisöotteluun juuri nyt sarjakauden parhaimpana TuTo:lle täsmäsi:

2.12.1990 otteluun TuTo-GrIFK oli verraten hulppeat ja uskomattoman, mutta myös toden totta olleen tunnelman jälkeen peräti 6 231 katsojaa ehdottomasti ottelukierroksen parhaimpana sellaisena ja todennäköisesti yhtenä parhaimmista otteluista TuTo:lle tuolloin muutenkin!

Kaiken tuon jälkeen ja kun kolme ottelua uupuu vielä TuTo:n sarjakaudelta 1990-1991 niin yleisömääristä puhuen TuTo olisi tässä vaiheessa kerännyt vähimmäismääränä 17 868 katsojaa ja noin keskimäärin ottelua kohti sen otteluja olisi seurannut yksittäistä sellaista kohti 940 katsojaa ja se voi pudota aina 812 katsojaan asti.

Ikävä kyllä tuolle sarjakaudelle puuttuu useimmille muillekin seuroille niiden pelaamia otteluja tai niiden yleisömääriä yleisesti ottaenkin sen 2-3 ottelun ja joskus jopa 5 ottelunkin verran seurasta riippuen.

Ehkä tulevaisuudessa tilanne olisi vähän helpompi tätä kaikkea miettien kunhan vain jostakin löytyisi noita tuon sarjakauden muita erinäisiä katsojalukuihin liittyviä tietoja.

Pitää miettiä vielä, että löytyisikö mahdollisesti jotain muuta kiinnostavaa yleisömäärätietoa joltakin muulta vuodelta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vanhempien aikojen kotimaista jääkiekkoa ja sen yleisömäärien suhteen puivaa tutkimusta miettien on ollut oikeastaan pitkän aikaa aikomuksena selvittää Jääkiekon Suomen Sarjan/Suomensarjan ja Jääkiekon Maakuntasarjan eri vuosia.

Pitkälti 1960-luvulta noin vuodelta 1961 tai viimeistään 1962 alkaen kun ihan vuodeksi 1961 ei löytynyt välttämättä niiden sarjaohjelmaa koskevaa tietoa ja päättäen ne noiden sarjojen viimeiseen pelattuun vuoteen ennen jääkiekon nk. Divisioonien Aikaa eli vuoteen 1973.

Miksi näin?

Noina vuosina alkoivat vähitellen vaikeuksien jälkeen todellisemmat yleisömäärien ilmoittelut tai kerronnat entistä selvemmin julkisuuteen ja kun toisaalta paljon helpommin on ollut tiedettävissä niiden sarjaohjelmat ilman kokoaikaista arvailua tai mahdollista tuhottomalta tuntuvien lehtimäärien selailua eri lehdistä!

Todennetun virallista katsojalukutietoa minkä voi vahvistaa tai nk. Vannottaa Oikeaksi on noista sarjoista olemassa sarjakausilta 1956-1957 ja 1957-1958 lähtien eli verraten todella paljon myöhemmin kuin mitä Jääkiekon SM-Sarjasta mistä sentään on olemassa samaa tietoa jo sarjakausilta 1950-1951 ja 1951-1952 alkaen.

Lisäksi joistakin eri paikallislohkoista on odotettavissa hyvää apua erinäisten muiden tietolähteiden turvin. Aina sieltä missä Töölön Vesa on pelannut niin löytyy taustatietoa ja historiatietoa Jokerit Wikian kautta kun tietenkin sitä voisi tiettyyn rajaan asti kutsua ilman muuta myös Vesa Wikiaksi töölöläistaustan muistaen. Aina sieltä missä JoKP ja PeTo Joensuu ovat pelanneet niin löytyy myös mukavan hienolla tavalla taustatietoa.

Vaikka ikävää on toisinaan ollut havaita, että kotiseutuni lehti eli Karjalainen on aina välillä ollut perin vaihteleva ja joskus vähän turhan niukka noilta eri tiedonannoilta ainakin toistaiseksi mitä on tullut havaittua näinä vuosina.

Tosin tuo näkemys noilta vuosilta oli kovin, kovin kauan sitten ja osin jo ajalta ennen nk. Korona-aikaa milloin viimeksi harkitsin tätä vakavammin ennen kuin luovuin kiireiden ja muka oletetun liian suuren työmäärän takia.

Vaikka hämmästyttävää on kyllä ollut sekin huomata sen mitä on pöytäkirjoista tai kausiohjelmista käynyt ilmi, että vanhempina aikoina mikä tahansa Jääkiekon SM-Sarjaa alempi sarja on välillä ollut todella tiuhaan ja tiukkaan tahtiin pelattu sarja ja lopulta yllättävänkin lyhyen päivämääräajan kuluessa!

Tässä kohtaa vaikuttavat/ovat vaikuttaneet varmasti jäähallien, jäästadionien, jääkenttien, tekojään/keinojään tilanteet, kaukalojen suuruus yleismittaisina tai huonoimmillaan pienlaitakaukalona ja muuten ihan vain luonnonjäätilannekin milloin mitenkin silloisesti vaikuttaneen talvenkin mukaan.

Ajan mittaan siirryttiin onneksi kohti jäähalliaikaa, mutta kyllähän siinäkin oli vaikeutensa ja siirtymäkautensa.

Ja enemmän siitä loppupelissä hyötyi vasta nk. Divisioona-aika suomalaisjääkiekkoilussa.

Korona-aikana mietin myös tilannetta silloisen uudemman kerran, mutta tuolloin tuli viime hetkellä luovuttua kiireiden takia.

Osin olen luopumaisillani ehkä tästä kaikesta nytkin, mutta kaduttaa osin vieläkin sen viitisen vuotta sitten pian tekemä päätös olla tekemättä silloista urakkaa.

Ensinnäkin sitä ei nyt tarvitsisi tehdä mikäli tuolloin olisin jo asian tehnyt ja toinen mikä kaduttaa niin on se, että muun muassa Pohjoislohkoon tuohon toiseksi korkeimpaan sarjaan ei välttämättä nyt ole löydettävissä paljonkaan jos juuri lainkaan yleisömäärätietoa ilman ihmeitä varsinkaan ihan alkuvuosille.

Syy on siinä, että aiemmin käyttämäni ruotsinkielisten alueiden lehdet ja niiden nettiarkistot ovat jostain syystä olleet määrittelemättömästi viimeiset pian kolme vuotta eli sen Ukrainan Sodan verran olleet kohta siis tauolla!

Kärpät kun useimmiten oli sijoitettu pohjoisempaan lohkoon/lohkoihin välillä eri nimien alla ja samoin Pohjois-Suomen pienempiäkin seuroja esimerkiksi vaikkapa Raahen Vesa/Kiekko-Vesa ja nämä pelasivat usein vaikkapa Kokkolan Hermestä ja Vaasan Sporttia vastaan paljon alempien sarjojen pelejä kerran ja sitten muuten näiden sarjojen vastaavia seuraajasarjoja.

Jonkin verran noilta ruotsinkielisiltä alueiden lehdistä sain tietoa talteen ennen tuota taukoa, mutta niitä on toistaiseksi silloin harvoin kun on tullut kirjoitettua niin tullut kirjoitettua lähinnä muistin varassa ja vaikka tietenkin ne on useimmiten voitu todeksi esittää niin ainahan siinä voi mahdollisesti olla joukossa hieman väärinkin muistettua tietoa.

Ei tosin ole paljon kun on ne onneksi merkintöinä tallessa.

Noiden ruotsinkielisten alueen lehtien tietoja ja muistoja käytin kerran myös erinäisten vanhempien aikojen jääkiekon TV-ottelujen jäljittämiseen ja etsintään mitä nyt niistä puuttui hieman yllättäen joiltakin vuosilta TV2:n tiedot kokonaan.

Tämä siis vanhemmilta ajoilta.

Suunnitelmani on tehdä mikäli tämän aion viimein tehdä ja laittaa edes koemielessä alulle niin jokunen kausi aina sinne olikohan vuoteen 1965 asti ja siitä varoen vuoteen 1967 asti.

Jääkiekon Suomen Sarjasta/Suomensarjasta puhuen tuolloin alkoi edes niiden jonkinlaiset kokonaiskatsojalukemien kerronnat ja viimein seurakohtaisemmat kauteen olleet katsojaluvut tulla julkisuuteen.

Esimerkiksi Jääkiekkokirjojenkin parista miettien ja puhuen.

Vuoden 1967 jälkeen suunta keskittyisi näissä tutkimuksissa loppuun asti kenties enemmän Jääkiekon Maakuntasarjan puoleen sillä olen näinä vuosina kuullut väsymättömän tuntuisia huhuja siitä, että vaikka itse 'Dynamo' eli Honkavaaran Aarne kerran sai näitä korvaamattomia yleisömääriä ja ennätyksiä talteen eri seuroille tinkimättömällä tavalla niin silti häneltä olisi jäänyt joitakin niistä ajallaan puuttumaan tai hän vain olisi vahingossa ottanut vain tiettyjä näyteotteluja yleisömäärineen talteen sen enempää sitten käymättä niitä läpi eri virheiden varalta.

Vaihtoehtoisesti hän kävi niitä ehkä läpi, mutta niitä ei vain tosiaan jälleen harvoja seuroja tai esimerkkiotteluja huomioimatta kerrottu julkisuuteen enempää kuin mitä ehkä kerrottiin jos kerrottiin.

Ja mikäli kerrottiin niin Jääkiekkokirjojen puolelle näitä ei tosiaan juuri eksynyt varmaankin sarjalaajuuden syistä johtuen vanhempina päivinä tai muista erinäisistä jutuista johtuen.

Myöhemmin sitten eri alempien sarjojen seuraajat eivät olleetkaan enää nk. Liiton Sarjoja joten silloin sentään vastaavaa kertomattomuutta pystyi ainakin varauksella odottamaan ja ymmärtämään.

Huhuvirheitä on myös ylemmän sarjan puolelle, mutta sentään jo toisesta sarjatasosta puhuttiin ja kirjattiin talteen paljon enemmän kuin kolmannesta joten sen uskon pääosin ehkä jotain paikallisottelujen ihan korkeimpia huippulukuja huomioimatta olevan kunnossa.

Tuon näkisi vaan kun sinne asti ennen pitkää näitä tutkimuksia tekisi.

Sitten on tietysti myös erinäisten vanhempien aikojen karsintasarjat:

Eli mihin ne oikein luettaisiin? JoKP Joensuusta puhuen pääsi sellaiseen kolme kertaa ennen sitten neljättä kertaa ja onnistunutta nousua Jääkiekon SM-Sarjaan.

Senkin yleisömääriä on välillä laskettu vähän miten sattuu sitten ikään kuin molempiin sarjoihin kuuluvaksi vaikkakin joskus on myös erotusosa tai käsittely pelkästään 'erikoistapauksena' suoritettu sen sitten häiritsemättä SM-Sarjaa tai Suomen Sarjaa/Suomensarjaa sen enempää.

Ainoastaan pari vuotta Jääkiekon Suomen Sarjalle/Suomensarjalle ja kolme vuotta Jääkiekon Maakuntasarjalle on sellaisia joille en ainakaan ihmeittä itse aio ryhtyä niiden tilanteita etsimään ainakaan vielä nyt:

Syy siinä on vuosille 1970 ja 1971 toiselle sarjatasolle ja vuosille 1970, 1971 ja 1972 kolmannelle sarjatasolle löytymättömät ja liian myöhässä olleet kausiohjelmien julkaisemattomuudet noille vuosille.

Jääkiekon Maakuntasarjan osalta mikäli alan sitäkin tutkimaan niin saattoi silloin tällöin 1960-luvulla jäädä yksittäisesti jollekin vuodelle kausiohjelma julkaisematta otteluineen, mutta yllättävänkin hyvin sillekin ihan alkuvuosia tässä tutkimuksessa kompasteluineen miettimättä niitä kerrottiin.

Muun muassa vaikka syyt olivat monia niin vuodelle 1970 näin esimerkkinä Upon Pallon ja TPV:n jääkiekon täydellinen loppuminen kuten myös erinäisten seurafuusioiden tapahtumiset viime hetkellä sitten aiheuttivat otteluohjelmien muutokset sen verran rajuina, että vain Jääkiekon SM-Sarjan sen vuoden otteluohjelmatilanne voitiin taata ja alemmat sarjat alulta ympäri maata sitten lykättiin alkamiseltaan.

Joko kokonaan tai mikäli ei lykätty niin kausiohjelmaa ei ennen tuon vuoden marraskuun loppua ja 30.11.1970 viimeistään siihen mennessä siis ollut saatavilla.

Sitten kun viimein oli 'joululahjaksi' ennen aikojaan saatavilla niin lehdissä julkaistiin sitten vähän milloin mitenkin sinä vuonna niitä ja sitten Jääkiekkoliiton toimistolta sai myös kyseisiä juttuja käyttöönsä ajankohtaisesti hyvityksenä kaudesta kiinnostuneet henkilöt ja tahot.

Siten tämän kaiken myötä mikäli noille vuosille edes jaksan tutkia niin Jääkiekon Suomen Sarjan/Suomensarjan kaksi viimeistä vuotta koskaan varmasti ja Jääkiekon Maakuntasarjan päätösvuosi koskaan varmasti ovat sentään tutkittavissa.

Vuodet 1967-1973 toiselle sarjatasolle onkin paremmassa kerrontakunnossa, mutta vuodet 1967-1973 ovat kolmannelle sarjatasolle hämärämpiä vaikka kyllähän eri seurojen oletettuja joko koko kauden katsojalukuja tai välillä yleisöennätyksiäkin oli kerrottu sieltä.

Välillä ne vaikuttavat kuitenkin etenkin ihan Jääkiekon Maakuntasarjan loppumetrejä koskien pelottavankin pieniltä.

Etenkin kun niin moni muukin seura vain tuolloin alkoi kerätä ihan helkkarinmoisia yleisömääriä vanhempiin päiviin verrattuna ja saattoivat ehkä sittenkin vastoin luulemaani mennä ohi muun muassa vuoden 1962 pitkään koko sarjan yleisöennätyksenä olleen Imatran Pallon vastaavan 1200 katsojan yleisöottelun ohikin.

Forssan Palloseura, Forssan Alku ja Espoon Tapiolan Honka olivat jo menneet tuosta ohi noina Jääkiekon Maakuntasarjan loppuvuosina kuten aiemmin olenkin jo kertonut.

Muu tutkimuksen sytyke on se, että millä tapaa sitten oikein todella paljon enemmän kotimainen jääkiekko kiinnosti jos kiinnosti myös alemmallakin tasolla kuin vain koko ajan kehutussa ja kehuja herättäneessä Jääkiekon SM-Sarjassa!

Muuna pitkän aikavälin ajatuksena ehkä sitten joskus olisi miettiä tuota kotimaisen jääkiekon 1950-lukua lisäten ja päättäen sinne ehkä vuosiin 1960 ja 1961 asti mikäli tästä jää pois tuo vuosi, mutta se vaatisi vieläkin enemmän aikaa ja tuolloin ihan koko ajanjakson loppua huomioimatta ei vielä ollut sarjajääkiekko Suomessa niin suosittua tai katsottua mikäli sentään maajoukkuejääkiekko alkoikin jo olla Leijonien suhteen.

Katsotaan nyt vielä lähipäivinä, että miten tässä käy.

Muuten ehkä muuna mietteenä kun katsoin noita Jääkiekon SM-Sarjan vastaavia Wikipedian sivuja niin kaikki on siellä melko hyvin mitä nyt eri joidenkin vuosien tai sarjakausien karsintoja ja mahdollisia yleisömääriä niistä ei ollut kovin hyvin mainittu mikäli lainkaan ja sarjakaudesta 1958-1959 yhtään alemmaksi mennen ei ole syystä tai toisesta johtuen laskettu noita yleisömääriä tai kerrottu vaikka niitä kyllä siis löytyy ja ensimmäinen kertomaton sarjakausi olisi täten 1957-1958 ja siitä alemmas päin mennen.

Varmaankin niitä voisi laskea sitten pienempänä hankkeena jossakin vaiheessa ja laittaa tänne. Etenkin mikäli päätän olla tekemättä tuota toisen ja kolmannen sarjatason suurempaa tutkimusta toistaiseksi.

Lisäksi tietenkin noina vuosina minään vuonna ikävä kyllä ei järkevästi koskaan puhuttu tai kunnolla ainakaan löytynyt noita Jääkiekon Perussarjan ja myöhemmän ylemmän tai alemman vastaavan kausiohjelmia otteluineen tarkkailtavaksi ja mahdollisesti katsojaluvuiltaan kerrottavaksi.

Katsellaan ehkä lähipäivinä ja viikkoina tätäkin kaikkea.

Lisätietoa toki mikäli löytyy joltakin niin voi kertoa koska tahansa noiltakin vuosilta keillä sitä vain on kerrottavaksi asti!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös