Historia-visa

  • 46 295
  • 616

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Päätinkin julkistaa tulokset ja oikeat vastaukset jo tänään. Sarjataulukko päivittyy sitten huomenna (jospa @WarWas olisi palannut silloin rinnakkaistodellisuudesta järjestämään lupaamansa torijuhlat?). Valitukset alhaisista pisteistä YKSITYISVIESTILLÄ! En enää vastaa ketjussa vaadittaviin pistehyvityksiin.

Historia-visa 6 tulokset:

@Denverin Munasyndi 10,50 pistettä

@Wiljami 10,25 pistettä

@Hiltsu04 9,75 pistettä

@Proffa_20 ja @mjr 9,50 pistettä

@Hatchetman, @J.C.S., @KwutsNI ja @Tukaton 9 pistettä

@sekolust 8,75 pistettä

@Alamummo 8,65 pistettä

@Hauptmann ja @Ollakseni 8,50 pistettä

@heikkik 8,15 pistettä

@finnjewel 7,95 pistettä

@Unkka 7,90 pistettä

@Buster ja @CreaseMonkey 7,30 pistettä

@jalperi 7 pistettä

@Dynamo 6,85 pistettä

@Peltinen 6,70 pistettä

@Pisin Kääpiö 186cm 6,65 pistettä

@Jj 5,35 pistettä

@FASlapsi ja @MegaForce 5,30 pistettä

@Rekka Pinne 5,25 pistettä

@Everton 5,20 pistettä

@AlapaanKarvaaja ja @Hols Nilgerssön 5,10 pistettä

@Numero66 ja @Roger Moore 4,85 pistettä

@Raimoton 4,55 pistettä

@CuJo#31 4,45 pistettä

@lade 4,30 pistettä

@redpecka 4,10 pistettä

@Tjapalala 3,60 pistettä

@Moto 3,50 pistettä

@WarWas 3,45 pistettä (torijuhlat?)

@Aatelinen 3,30 pistettä

@Snacilep 3,15 pistettä

@Purkan Jauhaja 2,45 pistettä

Historia-visa 6 oikeat vastaukset:

1. Laita seuraavat historialliset aikakaudet allekkain järjestykseen vanhimmasta nuorimpaan: (Renessanssi, Teollistuminen, Uusi aika, Antiikki) (0,25 pistettä kustakin oikeasta aikakauden järjestyspaikasta)

Antiikki (noin 800 eaa. – 500 jaa.), Renessanssi (noin 1300-luvun loppupuoli/1400-luvun alku-1400-luvun loppu), Uusi aika (Kolumbuksen vuoden 1492 saapuminen Amerikkaan on katsottu uuden ajan aluksi), Teollistuminen (1700-luvulla)

Vaikka uusi aika katsotaan renessanssin ja teollistumisen yläkäsitteeksi, sijoittuu se kumminkin niiden väliin, koska renessanssi syntyi ennen uutta aikaa.

2. Millä nimellä tunnettiin ensimmäinen maailmansota ennen toista maailmansotaa (vastaus joko englanniksi tai suomeksi) (1 piste oikeasta nimestä)

The Great War/Suuri sota

Nykyajan kutsumamme ensimmäinen maailmansota ennen toista maailmansotaa tunnettiin paremmin nimellä The Great War/Suuri sota. Myös muita nimityksiä käytettiin, kuten ”Sota, joka lopettaa kaikki sodat” (The War, which ends all the wars) tai maailmansota. Mutta The Great War/Suuri sota on tunnetuin, joten se on oikea vastaus tähän kysymykseen (toki noista muista olisi voinut antaa 0,5 pistettä, mutta olen tässä kohtaa ankara ja vaadin Suurta sotaa/The Great Waria).

3. Kuka henkilö piti toisen maailmansodan jälkeen kuuluisan "Rautaesirippu (Iron Curtain)-puheen)"? (1 piste henkilön oikeasta nimestä)

Sir Winston Churchill

Olen hyväksynyt tässä pelkän Winston Churchillin tai Churchillin. Hän piti ”Rautaesirippu”, eli Iron Curtain-speechinsä Yhdysvaltojen Missourin osavaltion Fultonin kaupungissa. Puheensa aikana hän mainitsi muun muassa: ” From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the Continent. Behind that line lie all the capitals of the ancient states of Central and Eastern Europe. Warsaw, Berlin, Prague, Vienna, Budapest, Belgrade, Bucharest and Sofia; all these famous cities and the populations around them lie in what I must call the Soviet sphere, and all are subject, in one form or another, not only to Soviet influence but to a very high and in some cases increasing measure of control from Moscow.” Tällä hän tarkoitti, kuinka Eurooppa on jakaantunut läntiseen vapaaseen Eurooppaan ja itäiseen Neuvostoliiton hallitsemaan Eurooppaan.

4. Kylmän sodan loppupuolella solmittiin ydinasekielto- ja ydinaseriisuntasopimuksia. Mainitse näistä kahden lyhenne! (0,5 pistettä oikeasta lyhenteestä)

Tässä on haettu 1970-luvun, 1980-kuvun ja 1990-luvun alun ydinasekielto- ja ydinaseriisuntasopimuksia: ABM, Salt I, Salt II, START I.

5. Totta vai tarua (vastaa onko väite joko totta tai tarua. Huom! Väite voi myös olla myös osittain totta ja osittain tarua, jolloin vastaukseksi riittää jompi kumpi vaihtoehdoista; ei siis tarvitse vastata totta ja tarua, vaan pelkkä totta tai tarua riittää) (0,25 pistettä oikeasta vastauksesta)

A) Kreikkalaiset kopioivat jumalansa roomalaisilta

Tarua

Todellisuudessa roomalaiset kopioivat jumalansa roomalaisilta. Muun muassa kreikan sodanjumala Ares oli roomalaisille Mars


B) Benito Mussolini oli aluksi vasemmistolainen ennen kuin hänestä tuli fasisti

Totta

Benito Mussolini oli todellakin aluksi vasemmistolainen. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän aluksi vastusti sotaa, mutta hän ajatteli sen sitten levittävän sosialismia/kommunismia ja kaatavan etenkin monarkiat, joten hän alkoi kannattaan sotaa. Tästä ei hänen puolueensa tykännyt ja erottivat Mussolinin puolueesta. Tämän jälkeen Mussolini muokkasi ajattelutapaansa kohti fasismia.

C) Viipurin linna on novgorodilaisten rakentama linna
Tarua

Viipurin linna on ruotsalaisten rakentama. Alun perin se oli karjalaisten kauppapaikka, joka tuhottiin kolmannen ristiretken aikana ja jonka perustuksille ruotsalaiselle rakensivat Viipurin linnan.


D) Jo muinaiset egyptiläiset suorittivat ympärileikkausta

Totta.

Muinaiset egyptiläiset suorittivat ympärileikkausta etenkin pojilla. Tästä oli artikkeli tämän vuoden Tieteen kuvalehti Historia numerossa 15.

6. Toisen maailmansodan aikana liittoumat olivat liittoutuneet (USA, Iso-Britannia, Neuvostoliitto ja Ranska) ja Akselivallat (natsi-Saksa, Italia ja Japani). Luettele näiden lisäksi 5 valtiota kustakin liittoutumasta (erottele valtiot erikseen liittoutuneisiin ja akselivaltoihin). (0,1 pistettä oikeasta liittouman valtiosta)

Liittoutuneet: Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka, Puola, Norja, Tanska, Kanada, Intia, Alankomaat/Hollanti, Belgia, Jugoslavia, Brasilia, Etiopia (Abessinia), Kreikka ja Kiina + Mongolia ja Filippiinit (satelliittivaltioina, Mongolia NL:n ja Filippiinit itsenäisenä ja USA:n hallinnassa)

Akselivallat: Bulgaria, Romania, Unkari, Thaimaa + Suomi ja Irak (Aseveljet/Erillissota) +, Mantshukuo, Vichyn Ranska, Slovakia, Serbia, Kroatia, Filippiinit (Japanin miehityksen aikana)

Muutamassa vastauksissa oli mainittu Tshekkoslovakia, Itävalta ja Burma. Burma ei ollut tuolloin itsenäinen valtio. Itävalta oli natsi-Saksan miehittämä ja se ei ollut itsenäinen valtio toisen maailmansodan aikaan. Tshekkoslovakiakin oli myös Saksan miehittämä ja siitä muodostui erillinen Slovakian valtio toisen maailmansodan ajaksi.


7. Mitkä kaksi nykyistä Yhdysvaltain osavaltiota Yhdysvallat on ostanut toiselta valtiolta? (Osavaltion valtion myyjää ei tarvitse nimetä) (Tässä siis haetaan oston yhteydessä olevaa osavaltion/alueen nimeä!) (0,5 pistettä oikeasta valtiosta)

Louisiana ja Alaska

Yhdysvallat osti Louisianan territorion Ranskalta vuonna 1803 15 miljoonan dollarin hintaan. Siitä ja Orleansin territoriosta muodostettiin vuonna 1812 Louisianan osavaltio. Alaskan territorion puolestaan Yhdysvallat osti Venäjän keisarikunnalta 7,2 miljoonalla dollarilla, jota pidettiin Yhdysvalloissa järjettömänä, sillä Alaskan territoriota pidettiin hyödyttömänä erämaalta. Alaskan territoriosta tuli Yhdysvaltain osavaltio vuonna 1959.

8. Kuka oli ensimmäinen eurooppalainen, joka purjehti nykyään tunnetun "Hyväntoivonniemen" (Afrikan lounaiskärjen) ympäri? (1 piste

Bartolemeu Dias/Bartolomé Díaz

Bartolemeu Dias oli portugalilainen löytöretkeilijä, joka purjehti nykyään tunnetun ”Hyväntoivonniemen”, eli Afrikan lounaiskärjen ympäri. Alun perin Bartolomeu Dias nimesi paikan ”Myrskyjen niemeksi”, mutta Portugalin kuningas Juhana II nimesi paikan uudelleen ”Hyväntoivonniemeksi”. Bartolomeu Diasin onnistunut purjehdus Afrikan lounaiskärjen ympäri osoitti sen, että Afrikan ympäri voi purjehtia Intiaan.

Yleinen vastaus oli Vasco da Gama, mutta Vasco da Gama oli ensimmäinen eurooppalainen, joka purjehti Euroopasta Afrikan ympäri Intiaan.


9. Millä suomenkielisellä nimillä tunnettiin vapauden ajalla Ruotsissa vaikuttanutta kahta puoluetta?

Hatut ja myssyt

Hatut olivat radikaalimpia kuin myssyt. Hatut muun muassa vaativat Ruotsin suurvallan palauttamista, kun taas myssyt pyrkiä sovittelemaan linjaan etenkin Venäjän keisarikunnan kanssa. Hatut aloittivat vuonna 1741 Venäjää vastaan niin kutsutun hattujen sodan, jonka aikana tapahtui myös Suomessa pikkuviha. Hattujen sota päättyi vuonna 1743 solmittuun Turun rauhaan, jossa Kymijoen länsihaara muodostui valtioiden väliseksi rajaksi. Ruotsi menetti muun muassa Savonlinnan (myös Olavinlinnan linnoituksen) Venäjän keisarikunnalle.

10. Bonus-kysymys: Miksi asteekkien valtakunta hajosi espanjalaisten saavuttua alueelle? (2 pistettä)

Tässä on haettu etenkin näitä asioita: Espanjalaisten parempi aseistus (tuli- ja teräaseet), kuin asteekkien, espanjalaisten solmimat liitot asteekkien alistamien kansojen kanssa, espanjalaiset vangitsivat asteekkien päällikön Montezuman ja espanjalaisten tuomat taudit (muun muassa isorokko, tuhkarokko ja salmonella) tappoivat asteekkeja. Asteekit pitivät myös espanjalaisia ainakin aluksi jumalina. (kun on maininnut näistä 4, on saanut täydet pisteet). 0,25 pistettä on saanut, kun on maininnut vähän tuon suuntaista, muun muassa tappoivat asteekkien johtajia.
 
Suosikkijoukkue
HPK
Olisi voinut mennä huonomminkin. Vähän joutui turhan hätäisesti vastaamaan, mutta itseään tässä voi vain syyttää.
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
Tänään torijuhlat Turun kauppatorilla. Jos haluaa niin saa mennä vaikka Espoon torille jos siellä semmoista.
Melkein itsekin nauroin tälle jutulle.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Päivitetty sarjataulukko:

Sarjataulukko:
1. Denverin Munasyndi 60,25 pistettä
2. Hiltsu04 54,25 pistettä
3. Proffa_20 53,50 pistettä
4. Wiljami 52,25 pistettä
5. J.C.S. 49,50 pistettä
6. KwutsNi 47,75 pistettä
7. mjr 46 pistettä
8. Hauptmann 45,75 pistettä
9. CreaseMonkey 45,30 pistettä
10. heikkik 45,15 pistettä
11. Hatchetman 44,75 pistettä
12. Buster 44,55 pistettä
13. Ollakseni 44,25 pistettä
14. Peltinen 43,95 pistettä
15. Pisin Kääpiö 186cm 43,65 pistettä
16. Unkka 41,65 pistettä
17. lade 40,80 pistettä
18. finnjewel 40,45 pistettä
19. FASLapsi 40,10 pistettä
20. Everton 38,95 pistettä
21. Dynamo 38,60 pistettä
22. Raimoton 37,05 pistettä
23. Jj 36,10 pistettä
24. NDT 32,75 pistettä
25. Megaforce 32,05 pistettä
26. Hols Nilgerssön 31,85 pistettä
27. Cujo#31 30,55 pistettä
28. sekolust 29,50 pistettä
29. Roger Moore 27,35 pistettä
30. L. Paraske 26,50 pistettä
31. Virveliä kainaloon 25,25 pistettä
32. Numero66 23,10 pistettä
33. Snacilep 22,40 pistettä
34. Tjapalala 21,85 pistettä
35. Aatelinen 21,55 pistettä
36. Moto 21,50 pistettä
37. WarWas 20,45 pistettä
38. Alapaankarvaaja 18,10 pistettä
39. Tukaton 17,50 pistettä
40. Mastokaupunki 17,25 pistettä
41. redpecka 16,60 pistettä
42. jalperi 15 pistettä
43. Purkan Jauhaja 12,95 pistettä
44. Turha Kauaklo 12 pistettä
45. banaaninviljelijä 11,25 pistettä
46. Rekka Pinne 8,75 pistettä
47. Alamummo 8,65 pistettä
48. stairox 8,50 pistettä
49./50. V-G- ja Vesuri 5,75 pistettä
51. Rautapohkeet 5 pistettä

@Denverin Munasyndi lisäsi eroa kärjessä, mutta hänen takanaan käydään tiukkaa kamppailua viimeisistä mitalisijoista. 3 Historia-visaa siis jäljellä, kunnes ensimmäinen "kausi" päättyy!
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Asteekit pitivät myös espanjalaisia ainakin aluksi jumalina.

Huomautin tästä vastauksessani, mutta laitan sen nyt uudelleen. Eivät pitäneet. Tässä on ihan hyvä artikkeli aiheesta: The Mexica Didn't Believe the Conquistadors Were Gods - JSTOR Daily (tämä siis vapaasti saatavilla, tieteellinen artikkeli, johon se pohjautuu on The American Historical Review'n nro 108, 3.6.2003, Burying the White Gods: New Perspectives on the Conquest of Mexico on JSTOR).

Lyhennettynä hieman (lihavoinnit minun):
The legend can be dated to 1552: Francisco López de Gómara was the first person to say that the Spaniards conquered Mexico because the conquistadors had been seen as gods by the indigenous people. [...]

Cortés own letters during the conquest make no mention of being mistaken for or interpreted as a god. Nonetheless, López de Gómara’s version quickly became the accepted story, writes the historian Camila Townsend, even among the post-conquest indigenous peoples. [...]
Today, most educated people in the United States, Europe, and Latin America are fully versed in this account[…]. In fact, however, these is little evidence that indigenous people ever seriously believed the newcomers were gods, and there is no meaningful evidence that any story about Quetzalcoatl’s returning from the east ever existed before the conquest.
Historians of early Mexico have buried the myth of the “white gods,” but this news hasn’t filtered into general knowledge. [...]

Superior technology, including the diseases that came with it, should be front and center in the history of the conquest. “The Mexicans themselves immediately became aware of the technology gap and responded to it with intelligence and savvy rather than wide-eyed talk of gods,” writes Townsend. “They knew before we did, it seems, that technology was the crux.”
[...]

Eli tarinan keksi Francisco Lopez de Gomara jotakuinkin vuonna 1552. Cortés ei mainitse asiasta mitään, eikä myöskään alkuperäiskansoilta ole jäänyt mitään todistusaineistoa uskomuksen puolesta. Siitä huolimatta sekä espanjalaiset että paikalliset omaksuivat myytin nopeasti. Historioitsijat ovat jo tyrmänneet myytin, mutta tieto ei ole vielä siirtynyt yleiseen tietoisuuteen. Keskeistä valloituksesta oli teknologinen ero ja kulkutaudit, ja myös atsteekit tiesivät tämän.

Enemmän tietoa kaipaavat voinevat löytää esim. Townsendin kirjan, tai viihteellisempää otetta haluavat voivat kuunnella aiheesta podcastin: Episode #9 – Did the Aztecs Think Cortés Was a God? (Part I) – Our Fake History (ensimmäinen osa kaksiosaisesta jaksosta, sisältää myös lähdeluettelon)

Pisteisiin tämän ei tarvitse vaikuttaa, mutta hyvä levittää oikeaa tietoa aina kun mahdollista!
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
@KwutsNI Voihan se myöskin olla, ettei Cortés tajunnut asteekkien pitävät konkistadoreja jumalana tai ei halunnut pitää itseään "epäjumalana" katolisuutensa vuoksi, joten jätti asian mainitsematta. Teorioitahan nämä ovat ja monitulkintaisia asioita:).
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@KwutsNI Voihan se myöskin olla, ettei Cortés tajunnut asteekkien pitävät konkistadoreja jumalana tai ei halunnut pitää itseään "epäjumalana" katolisuutensa vuoksi, joten jätti asian mainitsematta. Teorioitahan nämä ovat ja monitulkintaisia asioita:).

Viitaten edelliseen viestiini, ilmeisesti myöskään atsteekit eivät tajunneet pitävänsä Cortesia jumalana. Ehkä se kertoo jotain? ;)
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Noniin! On Historia-visa 7 aika! Edelleenkään googlea tai muita apuvälineitä ei saa käyttää vastausten etsimiseen! Vastaukset spoiler-tageihin! Vastausajan deadline on 22.11.2021 kello 21.00. Tässä tulevat kysymykset:

1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA

KL

NATO

Valpo

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta.

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa.

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00.

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella.

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)

Tägään edellisiin historia-visoihin osallistujat:

@J.C.S.
@KwutsNI
@Denverin Munasyndi
@Ollakseni
@heikkik
@Wiljami
@mjr
@FASlapsi
@Hiltsu04
@Pisin Kääpiö 186cm
@Proffa_20
@finnjewel
@Hatchetman
@NDT665
@Turha Kaukalo
@Virveliä kainaloon
@Buster
@Hols Nilgerssön
@Hauptmann
@CuJo#31
@lade
@MegaForce
@Peltinen
@CreaseMonkey
@sekolust
@Jj
@Unkka
@stairox
@Everton
@Dynamo
@Purkan Jauhaja
@Mastokaupunki
@redpecka
@Moto
@Raimoton
@Roger Moore
@Aatelinen
@Snacilep
@banaaninviljelijä
@Tjapalala
@L. Paraske
@Numero66
@WarWas
@jalperi
@AlapaanKarvaaja
@Vesuri
@Tukaton
@Rekka Pinne
@Rautapohkeet
@Alamummo
 

WarWas

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÅIFK. Kaikki Fin maajoukkueet. 99+
1: --------------
2: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi :D
3: Eise kyl Gilgames ole, mut antaa mennä :D
4:
YYA= yhteistyö ja avunanto
KL = KansainLiitto, se ennen YK:ta?
NATO = North Atlantic treaty organization, pare kelvata ku tarpeeks lähellä :D
Valpo= Valtiollinen poliisi

5: Tarua, tarua, totta ja tarua

6: -------------------------

7: Mainilan laukauksista, ei varmaan tarvi enempi selitellä.

8: Etiopia ja ----

9: Tanner???

10: Ydinasekielto, Natsipuoleen lopettaminen....
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
1. Rooman rauha
2. Koira, sika, vuohi, hevonen
3. Iliad ja Odysseia
4. YYA = Ystävyys, yhteistyö ja avunanto
KL = Kansainliitto
NATO = North Atlantic Treaty Organization
Valpo = Valtiollinen poliisi
5. A) Tarua, tuntuu oikeammalta
B) Totta
C) Totta
D) Tarua
6. Ptolemaiolainen maailmankuva tarkoitti maakeskeistä maailmankuvaa.
7. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen.
8. Etiopia ja Eritrea
9. En tiedä/muista
10. Saksa menetti siirtomaansa Afrikassa (1), Preussi jaettiin kahtia että Puolalle saadaan väylä merelle (2), Saksan armeija ei saanut rakentaa ilmavoimia (3) eikä myöskään panssarivoimia (4).
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
1. Rooman rauha

2. Sika, Vuohi, Hevonen, Koira

3. Ilias ja Odysseia

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA=Ystävyys, yhteistyö ja avunanto

KL=Kansainliitto

NATO=North Atlantic Treaty Organization

Valpo=Valtion poliisi

5.

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta. TOTTA

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa. TOTTA

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00. TOTTA

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella. TARUA

6. Sitä, että luultiin maapallon olevan pannukakun muotoinen.

7. Mainilan laukauksista

8. Etiopia ja Eritrea

9. Vihtori Kosola

10. Ruhrin demilitarisointi.
Valtavien sotakorvauksien maksaminen.
Saksan piti myöntää, että Saksa on yksinään vastuussa koko sodasta.
Saksalla ei saa olla kuin pieni armeija, jonka kalustoa rajoitettiin paljon, mm. panssarivaunujen ja laivaston suhteen.
"Heil Hitler, muil Mussolini, meil Kosola"
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä) Rooman valtakunta oli vahva ja vakaa ja sen rajoilla ja rajojen sisäpuolella vallitsi enimmäkseen rauha.

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä) Koira, sika, vuohi, hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta) Ilias ja Odysseia

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus

KL Kansainliitto

NATO North Atlantic Treaty Organization

Valpo Valtiollinen poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta. Totta (tai vähintään sitä osaa mikä piti valtaa muun muassa Venäjän alueella ja jonka vasalli Moskova oli)

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa. Totta

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00. Totta (siis GMT-aikaa)

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella. Arvaan että tarua

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste) Äh, lyö tyhjää, heliosentrinen maailmankuva?

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste) No siis riippuu mitä haetaan, Neuvostoliitto väitti sen alkaneen Mainilan laukauksista (korkeintaan ammuskelivat itse), mutta käytännössä sota alkoi Helsingin pommituksella sekä rajanylityksillä Karjalassa

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta) Etiopia ja Eritrea

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä) Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä) Puolan käytävän luovuttaminen Puolalle, armeijan rajoittaminen 100 000 mieheen, Elsass-Lothringenin luovuttaminen Ranskalle, valtavat sotakorvaukset liittoutuneille
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
- Rooman rauha

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
- Koira, sika, vuohi, hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)
- Ilias ja Odysseys. Jälkimmäisen kirjoitusasu voi olla reisillään.

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA = Ystävyys-, yhteystyö- ja avunantosopimus

KL = Kauppalehti :)

NATO = North Atlantic Treaty Organization

Valpo = valtiollinen poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta.
- Totta

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa.
- Totta

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00.
- Totta

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella.
- No tää on sit tarua

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)
- Ptolemaioksen mukaan nimettyä näkemyskantaa. Tarkemmasta sisällöstä ei mitään käryä.

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)
- Teknisesti Mainilan laukauksista, vaikkakin prosessina Saksan ja Neuvostoliiton ylimääräisestä pöytäkirjasta.

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)
- Etiopia ja Eritrea.

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)
- Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
- Siirtomaat pois
- Erittäin rajut leikkaukset armeijan palveluksessa olevaan väkeen
- Alueluovutuksia
- Rahaa
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
- Roomalainen rauha

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
- koira, vuohi, sika, hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)
- Ilias ja Odysseija. Toinen ei tule mieleen vaikka miten miettii.

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA
- Ystävyys, yhteistyö ja avunantosopimus.
KL
- Kansainliitto
NATO
- North Atlantic Treaty Organisation
Valpo
- Valtiollinen poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta.
- tarua

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa.
- totta

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00.
- totta

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella.
- tarua

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)
- Olikos tämä se maa-keskeinen, eli muut taivaankappaleet kiertävät maata.

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)
- Mainilan laukauksista

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)
- Etiopia ja Eritrea

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)
- Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
Nyt menee aika lailla arvailuksi, kokeillaan:
- kiellettiin sukellusveneet
- rajoitettiin ilmavoimien kokoa
- määrättiin sotakorvaukset
- luovutettiin Alsacen/Elsassin alue Ranskalle.
 

MegaForce

Jäsen
1. Rooman rauha
2. Vuohi, hevonen, koira, sika
3. Ilias, Odysseia
4. YYA= Ystävyys, yhteistoiminta ja keskeinen avunanto, KL = - NATO = North Atlantic Treaty Organization Valpo = Valtiollinen poliisi
5. a) Totta b) Totta c) Totta d) Tarua
6. -
7. Mainilan laukaukset
8. Etiopia, Eritrea
9. Vihtori Kosola
10. Mittavat sotakorvaukset, Reininmaan alueet miehitettiin, armeijaa leikattiin, talouspakotteet
 

CuJo#31

Jäsen
Suosikkijoukkue
Penguins | HIFK | Leijonat | Les Bleus
1. Sotaisa Rooma

2.
Koira
Hevonen
Vuohi
Sika

3. Ilias ja Odysseia

4.
YYA
Ystävyys, yhteistoiminta ja avunanto

KL
Ei mitään hajua äkkiseltään. KaukalopalloLiiga.

NATO
North Atlantic Treaty Organization (Pohjois-Atlantin liitto)

Valpo
Valvontapoliisi

5.
A) Tarua
B) Totta
C) Totta
D) Tarua

6. Ei mitään käryä. Vaikka yksisilmäinen maailmankuva.

7. Mainilan laukauksista (venäläisten lavastama tapahtuma, tämän varjolla he aloittivat Talvisodan Suomea vastaan).

8. Etiopia ja Somalia

9. Vihtori Kosola

10.
Aseiden ja ammuksien valmistamisen lopettaminen
Asevoimien lakkauttaminen
Sotakorvausten maksaminen
Sotarikosten tekijöiden tuomitseminen
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä) Roomalainen rauha

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä) koira, vuohi, sika, hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta) Ilias ja Odysseia

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA ystävyys, yhteistyö ja avunanto

KL Kansojen liitto

NATO North Atlantic Treaty Organization

Valpo valtion poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta. totta ja tarua

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa. tarua

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00. totta

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella. tarua

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste) Maapallo on kaiken keskipiste, jota aurinko ja muut tähdet ja planeetat kiertävät.

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste) Mainilan laukaukset

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta) Etiopia ja Eritrea

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä) Viktor Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä) sotakorvaukset ja aluemenetykset.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)

Roomalainen rauha

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)

Vuohi, koira, sika ja hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)

Odysseja

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

Sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja avunannosta

Kansainliitto

North Atlantic Treaty Organisation

Valtiollinen poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

Totta, totta, tarua, tarua

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)

Emmä tiiä

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)

Mainilan laukauksista

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)

Etiopia ja Eritrea

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)

Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)

Ruhrin alueen menettäminen Ranskalle
Siirtomaiden menettäminen
Armeijan miesmäärän rajoittaminen
Sotalaivaston osittainen luovuttaminen, upottivat alukset viimeisenä jekkuna
 

Numero66

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, Kärpät
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
Pizza päivässä pitää miehen tyytyväisenä

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
Hevonen, Koira, Vuohi, Sika

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)
-

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):
YYA
Yhdistyneet ylijäämä alueet
KL
Kouvostoliitto
NATO
n a ja o oli tiedossa ja t unohtui.. piti googlata ettei jää vaivaamaan..
Valpo
Valtakunnan poliisi

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta.
Totta
B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa.
Totta
C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00.
Totta
D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella.
Tarua
6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)
-
7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)
Mainilan laukaukset

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)
-
9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)
-
10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
Ei lennostoa, armeijan pienentäminen, demilitarisoidut alueet, sukellusveneiden kieltäminen.
Kolme pistettä taitaa tulla ellei joku arvoista osunu..
 

Aatelinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Glen Metropolit, New England Patriots
1. Rauhan aika
2. Vuohi, Hevonen, Koira, Sika
3. Ilias ja Odysseia
4. YYA - Ystävyys, yhteistyö, avustus
KL - Kansainliitto
NATO - National Arms Together Organization
Valpo - Valtion poliisi
5. A) Totta
B) Tarua
C) Tarua
D) Tarua
6. Maakeskinen maailmankuva
7. Mainilan laukaukset
8. Niger ja Nigeria
9. Jorma Häjy
10. Sotilaiden määrän ja tankkien määrän rajoittaminen, johtajan vaihto, sotakorvaukset
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
- Pax on rauha. Sanotaanpas siis vaikka Rauha roomalaisille.

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
- Koira, vuohi, sika, hevonen

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)
- Ilyas ja Odysseia

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA - Ystävyys, yhteistyö ja avunantosopimus (Suomen ja Neuvostoliiton välillä)

KL - Kansojen liitto (oli tavallaan YK:n edeltäjä, mutta hampaaton ja epäonnistui tehtävässään maailman rauhan turvaajana pahasti)

NATO - North Atlantic Threaty Organization (USAn yhdessä muiden ns. länsimaiden toisen maailmansodan jälkeen perustama yhteinen sotilasliitto)

Valpo - Valtiollinen poliisi (poliisi- ja urkintaorganisaatio, nykyisen Suojeluspoliisin esiaste)

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta. - Tarua (en ole ainakaan kuullut koskaan tuollaista termiä.)

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa. - Totta, kun kerran se aiemmin tässä skabassa kysytty luonnonilmiökin esti valloitusyritykset :-)

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00. - Tarua. Kyllä se loppuvuodesta 1918 taisi loppua (ellei sitten kahakointi jatkunut vielä jossain muualla pidempään), mutta päivämäärä voi olla ihan mikä tahansa muukin.

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella. - Tarua. Voi olla, että Colosseumia rakennettiin myös Ceaserin valtakauden aikana, mutta veikkaan että rakentaminen on kestänyt niin pitkään, että keisarikin on ehtinyt siinä rakennustöiden aikana vaihtua.

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste) - Mulla on yleensä tapana arvata kaikkiin edes jotain. Nyt ei meinaa edes irrota mitään arvausta, sillä en keksi edes mitään assosiaatiota. Sanotaan nyt vaikka, että siinä palvotaan luontoa ja eläimiä.

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste) - Varmaankin Mainilan laukauksia tässä haetaan vastaukseksi.

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta) - Etiopia ja Sudan

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä) - Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
- alueluovutukset Ranskalle
- sotakorvausten maksaminen
- laivaston koon rajoittaminen
- tunnustautuminen syylliseksi sotaan
 

Buster

Jäsen
1. Roomalainen rauha latinankielen taidollani käännettynä, jossa pax on rauha ja romana lienee roomalainen.

2. Vuohi
Koira
Sika
Hevonen

3. Ilias ja Odysseia. On myös luettu läpi.

4.
YYA = Ystävyys, yhteistoiminta ja avunanto. Suomen ja Neuvostoliiton välinen sopimus.

KL = En tiedä. Tarkoititko KHL?

NATO = North Atlantic Treaty Organisation.

Valpo = Valtiollinen poliisi.

5.

A) Totta. Kai.

B) Tarua. Kai.

C) Totta.

D) Tarua.

6. -

7. Mainilan laukauksista.

8. Etiopia ja Eritrea.

9. Vihtori Kosola.

10. Reininmaasta demilitarisoitu alue. Sotakorvaukset. Alueluovutukset. Ottaa kontolleen syy sodan aloittamisesta.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olen kysyjän iloksi vastannut pidemmin, silloin kun tilaa ei ole rajattu. :)

1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
Kai se ulottui pidemmällekin kuin Augustuksen aikaan? Pax Romana tarkoittaa sanatarkasti 'roomalainen rauha' (suomeksi sanoisimme ehkä pikemmin genetiivillä 'Rooman rauha'), ja se tarkoitti sitä, että Rooman valtakunnassa vallitsi pitkien sisällissotien jälkeen sisäinen rauha.

Ulkoisestihan Rooma ei ollut mitenkään rauhassa, vaan jatkoi sotia ihan normaalisti. Oikeastaan kyseessä oli julkisuustemppu. Voitettuaan Antoniuksen ja Kleopatran Augustus julisti sisällissodat päättyneeksi ja pystytti Roomaan "Augustuksen rauhan alttarin", 'ara pacis augusti', jota voi vieläkin käydä katselemassa Tiberin varrella.

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
Koira on ensimmäinen ja Hevonen viimeinen, mutta kaksi muuta ovat vaikeampia. Sanon Koira-Vuohi-Sika-Hevonen.

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta)
'Ilias' (= Troijan sota) ja 'Odysseia' (Odysseuksen paluumatka), kummankin "kirjoittajana" sokea Homeros, joka ehkä oli olemassa, ehkä ei (homeerinen kysymys, kuten se tunnetaan).

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA
Yhteinen yhteistyö- ja avunantosopimus, Suomen ja Neuvostoliiton yhteistyösopimus, jossa Suomi mm. lupasi puolustaa aluettaan jos Saksa tai Saksan kanssa liitossa oleva maa yrittäisi käyttää Suomen aluetta Neuvostoliittoa vastaan hyökätäkseen. Se sisälsi myös pykälän mahdollisista sotilaallisista konsultaatioista tarpeen vaatiessa.

Kansainliitto, ensimmäisen maailmansodan jälkeen, pitkälti Yhdysvaltojen presidentin Woodrow Wilson aloitteesta perustettu YK:n edeltäjä, jolta kuitenkin puuttui (mm. Yhdysvaltojen jäätyä pois) todellista voimaa puuttua kriiseihin.

North Atlantic Treaty Organization, Pohjois-Atlantin Sopimuksen järjestö, alun perin Neuvostoliiton vaikutusvallan vastapainoksi perustettu puolustusliitto, jonka mandaatti on sittemmin kasvanut laajemmaksi kriisinhallintaorganisaatioksi.

Valtiollinen Poliisi, suojelupoliisin (SUPO, aik. SuoPo) edeltäjä, joka vastasi Suomen valtiollisesta turvallisuudesta. 1920- ja 30-luvuilla tämä tarkoitti erityisesti kommunistien tarkkailua, toisen maailmansodan jälkeen puolestaan nk. Puna-ValPo keskittyi "vastavallankumouksellisten" voimien kurissa pitämiseen.

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta.
TARUA, vaikka osin totta? Siis olihan se "mongolien valtakunta", vaikkei "mongolivaltakunta". Kultainen orda oli siis yksi niistä valtakunnista, joihin Tshingis-kaanin ja hänen jälkeläistensä luoma mongolivaltakunta hajosi. Nyt menee ehkä semanttiseksi, mutta ymmärrän kysymyksen ilmauksen "mongolien valtakuntaa" ilman minkäänlaista tarkennetta (yksi, eräs tms.) tietyksi mongolien valtakunnaksi, ikään kuin se olisi indoeurooppalaisten kielten mukaisesti määräinen muoto. Siksi pysyn kannassani, että Kultainen orda ei ole yhtä kuin mongolien valtakunta ('the'), vaan eräs mongolien valtakunta ('a'), ja sanon TARUA.

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa.
TOTTA

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00.
TOTTA

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella.
TARUA, ensinnäkään Caesar ei teknisesti ollut keisari (augustus), toiseksi Colosseum (Flaviuksen amfiteatteri) on rakennettu paljon myöhemmin.

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste)
Klaudios Ptolemaioksen, alexandrialaisen oppineen, hahmotelmaa maailmankaikkeudesta, jossa maa on keskipisteenä, ja planeetat, Kuu ja Aurinko kiertävät sitä monimutkaisilla kehillä. (Monimutkaisilla, koska pelkät ympyräradat eivät riittäneet selittämään esim. planeettojen näennäistä liikettä maasta käsin havaittuna.)

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste)
Mainilan laukauksista, eli Neuvostoliiton lavastamasta tykistöhyökkäyksestä sen joukkoja vastaan Mainilan kylässä.

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta)
Abessinia tai Abyssinia on Etiopian vanha nimi, joten oletettavasti Etiopian ja Eritrean.

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä)
Vihtori Kosola

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
- mittavia sotakorvauksia
- alueluovutuksia (Elsass ja Lothringen)
- sotavoimien koon rajoitusta, koskien mm. miehistön, panssarivaunujen ja lentokoneiden määrää
- tiettyjen alueiden, kuten Reininmaa (Rheinland), demilitarisointia
 

FASlapsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
1. Keisari Augustuksen aikana Roomassa oli "Pax Romana"-jakso. Mitä "Pax Romana" tarkoittaa suomeksi? (1 piste oikeasta merkityksestä)
Rooman rauha.

2. Laita seuraavat eläinlajit siihen järjestykseen, kun ihminen ne kesytti ensimmäisestä kesytetystä eläimestä alkaen: Hevonen, Koira, Sika, Vuohi. (0,25 pistettä kustakin oikeasta järjestyksestä)
Koira, vuohi, sika, hevonen. Nää on perseestä kun jos yksi on sopivan väärässä kohdassa, tulee nolla pointsia vaikka muiden järkkä olisikin oikein. SE ON EPÄREILUA!!!!! VARSINKIN KUN EI TIEDÄ MIHINKÄÄN VASTAUSTA JA JOUTUU AINA ARVAILEMAAN!!!! Mutta kai joillain saatanan luolamiehillä oli jo vahtikoiria susista jalostettuna, vuohi ja sika tuli sit varmaan kun alettiin viljelyä ja sen sellasta vääntämään, vuohi noista paremmin varmaan liikkuu jengin mukana ni oisko se tullu eka sit. Ja hepat vikaksi koska Horseback riding oli aika myöhäinen teknologia Civilization IV:ssä, Animal Husbandry tuli paljon aiemmin.

3. Kalevala-teos on Suomen kansalliseepos. Mutta mitkä kaksi teosta ovat Kreikan kansalliseepokset? (0,5 pistettä kustakin oikeasta Kreikan kansalliseepoksesta) Ööö.. Odysseia ja Ilias tuli jostain syystä mieleen. Sanon siis ne. Mitenhän noi pitäis oikeesti kirjottaa.. Odysseuksen menot tiedän, mutta en tiiä mitä vittua toi Ilias tarkottaa, onko se ees mikään oma teoksensa vai miksi tulee mielleyhtymä että kun sanoo Odysseia, pitää sanoa sen jälkeen myöskin Ilias?

4. Avaa seuraavat lyhenteet (0,25 pistettä kustakin oikeasta lyhenteen avaamisesta):

YYA
Yhteistyö- ja avunantosopimus, Suomen ja Neuvostoliiton välillä oli tämmönen joskus

KL
Kansainliitto, YK:n edeltäjä, oli ihan perseestä eikä kyennyt estämään maailmansotia.

NATO
North Atlantic jotain, Pohjois-Atlantin liitto tää taitaa suomeksi olla, sotilasliitto käytännössä Venäjää vastaan.

Valpo
Öö oisko Valtiollinen poliisi?

5. Totta vai tarua (Vastaa, onko väite joko totta vai tarua. HUOM! Väite voi olla myös sekä totta että tarua, jolloin jompi kumpi vastausehdotuksista riittää siitä saatavan pistemäärään) (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

A) Mongolien valtakuntaa kutsuttiin Golden Hordeksi, eli suomeksi Kultainen orda-valtakunta. TOTTA

B) Japani ei ollut koskaan minkään maan siirtomaa. TOTTA, vaikka kyllähän britit siellä aika tavalla jöötä pitivät joskus.

C) Ensimmäinen maailmansota päättyi virallisesti 11.11.1918 kello 11:00. TOTTA, jos vaan tuo vuosi on oikein, ja miksei olisi. Päivämäärän ja kellonajan tiedän, koska mun Jääkiekko-nippelivisassa laitoin jonkun deadlinen 11.11. klo 23:59, ja joku kommentoi että oisit laittanut kellonajaksi klo 11 historiallisista syistä, ja sitten googletin että mikä vittu se tommonen on, ja se oli tää.

D) Colosseum rakennettiin Julius Caesarin keisarikaudella. Öö.. TARUA, oisko se kuitenkin sitä aiemmin tehty? Asterixissa tais Caesar hengailla Colosseumillakin joskus kun oli joku gladiaattori-hommia, ja Asterix on historiallisesti 100% totta.

6. Mitä tarkoittaa ptolemaiolainen maailmankuva? (1 piste) No en minä tiedä. Semmosta, että Kreikka ja sitä ympäröivät alueet niinku Välimeri on kaiken keskiössä.

7. Mistä tapahtumasta alkoi talvisota? (1 piste) Mainilan laukauksista.

8. Millä kahdella nykyisen Afrikan maan alueella oli Abessinia? (0,5 pistettä kustakin oikeasta maasta) Etiopia ja..? Mitäs siinä nyt on, Sudan taitaa olla aika lähellä kanssa, Djibouti on joku kärpäsenpaska jossain siellä suunnilla.. onkohan Eritreakin lähellä? Oisko se sinne niinku Egyptiä päin lähtenyt Etiopiasta, ei Somaliaan, eli tota sanotaan nyt sit vaikka Sudan toiseksi.

9. Kuka oli vuosina 1929-1932 vaikuttaneen Lapuanliikkeen johtaja? (1 piste oikeasta nimestä) En minä muista. Otto-Ville Kuusinen oli joku kusipää-kommunisti, sanotaan se.

10. Bonus-kysymys: Ensimmäinen maailmansota päättyi Versailles'n rauhansopimukseen. Siinä Saksalle asetettiin tiukat rauhanehdot. Mainitse maksimissaan neljä asiaa, joita Saksalta vaadittiin edellä mainitussa rauhansopimuksessa! (yhteensä 2 pistettä)
No tuota, jotain kauheen julmaa ja raakaa ja vittumaista se oli koska Hitler ja muut veti siitä hirveet pultit. Armeijan demilitarisointia varmaankin, alueluovutuksia, hirmuisia sotakorvauksia ja siihen päälle kaikkien saksalaisten piti joka torstai kello 12 mennä polvilleen, hakata itseään oksilla naamaan ja huutaa "OLEMME IHMISSAASTAA, ANTEEKSI ETTÄ EMME OLE VIELÄ KUOLLEET!" Suomen kielellä siis.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös