Hissa-kisa 1, osa 3

  • 3 930
  • 46

Juulia

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa. Sympatioita ei muille heru...
Vastaukset

1. Luettele Saksan naapurivaltiot.
Niitähän on 9: Alankomaat eli Hollanti, Belgia, Itävalta, Luxemburg, Puola, Ranska, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. Tämän tiesi 11 kisailijaa täysin oikein. Asettelin pientä kikkaa pisteytykseen, jotta ei olisi niin helppo =)

2. Kuinka monesta osavaltiosta Saksa muodostuu? Nimeä niistä viisi.
Saksassa on 16 osavaltiota, jotka ovat:
Baden-Württemberg, Baijeri (vapaavaltio), Berliini, Brandenburg, Bremen (vapaakaupunki)
Hampuri (vapaakaupunki), Hessen
Mecklenburg-Vorpommern
Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen
Rheinland-Pfalz
Saarland, Sachsen (vapaavaltio), Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein
Thüringen

11 vastaajaa tiesi osavaltioiden määrän oikein, 9 pystyi luettelemaan vähintään viisi niistä oikein ja kokonaisuudessaan tästä tuli 7 vastaajalle täydet 8 pistettä.

3. Mikä on nimeltään Saksan suurin järvi ja kuinka syvä on sen syvin kohta?
Saksan suurin järvi, Bodenjärvi (saksaksi Bodensee, ranskaksi Lac de Constance), on järvi Sveitsin, Saksan ja Itävallan rajalla. Järven syvin kohta on 252 metriä. Moni tiesi järven nimen, mutta syvyyden tiesi tarkalleen vain Niilo. Hänelle täydet pinnat.

4. Missä kaupungissa sijaitsi kreivi Zeppelinin ilmalaivatehdas?
Tehdas sijaitsi Friedrichshafenissa, jossa asustelee 57.208 asukasta (joulukuu 2005). (4)

5. Kolme saksalaista säveltäjää, joiden sukunimi alkoi B-kirjaimella? (4½p.)
Ludwig van Beethoven (kastettu 17. joulukuuta 1770–26. maaliskuuta 1827). Syntymäaika on epävarma, sillä vain kastepäivä – 17. joulukuuta – tunnetaan varmasti, mutta tähän aikaan vastasyntyneet lapset oli tapana kastaa heti syntymistä seuraavana päivänä. Ludwig syntyi Bonnissa.

Johann Sebastian Bach (21. maaliskuuta 1685–28. heinäkuuta 1750) syntyi Eisenachissa itäisessä Saksassa. Hänellä oli 3 poikaa, joista 2 oli myös säveltäjiä (Carl Phillip ja Johann Christian), joten Old TJ:lle myös täydet pisteet tästä kysymyksestä. Hieno oivallus!

Johannes Brahms (7. toukokuuta 1833-3. huhtikuuta 1897) syntyi Hampurissa.
Tämä oli helppo, 18 oikein vastannutta, sillä hyväksyin tietenkin Evertonin Blixa Bargeldin.

6. Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymiseen liittyy kansallisesti merkittävä asia, ’Berliinin muurin murtuminen’. Milloin tämä tunnettu muuri siis murtui? (pvm/kk/vuosi)?
9. marraskuuta 1989. Kuvittelin tämän olevan helppo, mutta täysin oikein meni vain neljällä. Tosin moni tiesi kuukauden ja vuoden oikein. Päivä tuotti eniten vaikeuksia.

7. Mitä Stasi teki DDR:ssä, milloin se perustettiin (vuosi riittää vastaukseksi)?
Stasi, Ministerium für Staatssicherheit oli DDR:n turvallisuus- ja tiedusteluorganisaatio, sitä pidettiin yhtenä maailman tehokkaimmista tiedustelupalveluista. Stasi perustettiin 1950 ja se järjestettiin Neuvostoliiton KGB:n mukaan. Sen tehtävä oli kansalaisten epäsopivan poliittisen käyttäytymisen kontrollointi.
Stasin vaikutus ulottui DDR:n elämän joka kolkkaan. 1989 DDR:n romahtaessa sillä oli 91 000 kokopäiväistä työntekijää ja 300 000 ilmiantajaa. Tämä tarkoitti, että joka viideskymmenes itäsaksalainen oli tekemisissä Stasin kanssa. Vuoden 1989 vallankumouksen yhteydessä kansalaiset tunkeutuivat Stasin toimistoihin, mutta viranomaiset ehtivät tuhota suuria määriä arkistoista. Nykyisin arkistot on avattu ja valvotut ovat saaneet huomata ystäviensä, perheenjäsentensä ja kollegoidensa jättäneen säännöllisesti raportteja Stasille. Stasi tuki myös salaa lännessä toimivia terroristeja, kuten Punaista armeijakuntaa. Nämä terroristiryhmittymät eivät tosin olleet todellisuudessa mitään Stasin luomia kulisseja - pääasiassa ideologisen kuilun takia tuki ei ollut läheskään suoraa ja esimerkiksi Stasin Punaiselle Armeijakunnalle antama tuki sijoittuu lähinnä 1980-luvulle, jolloin varsinaiset opiskelijaradikalismille pohjanneet ensimmäisen sukupolven terroristit eivät olleet enää mukana kuvioissa. DDR:n suhtautuminen uusnatseihin oli aikanaan kaikkein tiukimpia. Uusnatsit joko välittömästi ammuttiin tai karkoitettiin maasta.
Siinä hieman tietoa kiinnostuneille. Tästäkin tuli hyvät pisteet monelle.

8. Vuoden 1936 kesäolympialaiset pidettiin Berliinissä 1. 16. elokuuta. Saksan mitalisaalis oli ylivoimainen. Kuinka monta mitalia Saksa sai, mikä maa oli toinen ja paljonko ko. maa sai mitaleita? Tästä vain Niilolle täydet pisteet, moni sai lähes täydet.
Saksa sai 89 mitalia, joista kultaisia 33, hopeisia 26 ja pronssisia 30. Toiseksi tuli USA 56 mitalillaan (24 – 20 – 12). Suomi sai muuten näissä kisoissa 19 mitalia (7 – 6 – 6) ja oli jaetulla viidennellä sijalla yhdessä Ranskan kanssa.

9. Missä maissa virallisena kielenä on saksa?
Saksa, Sveitsi, Itävalta, Liechtenstein, Belgia, Luxemburg.
Tästä täydet pisteet sistikselle ja schollille. Belgia oli varmasti yllätys monelle, myös minulle.

10. Kuinka usein Saksassa valitaan presidentti, kuka/mikä hänet valitsee ja kuka presidenttinä on tällä hetkellä?
Horst Köhler on tämän hetkinen presidentti.
Presidentin valitsee liittokokous (Bundesversammlung), johon kuuluvat kaikki Bundestagin edustajat, ja sama määrä osavaltioiden edustajia. Liittokokouksella ei ole muuta tehtävää kuin valita presidentti viiden vuoden välein.
Tästä Niilolle täydet pisteet. Moni sai kuitenkin ihan hyvät pisteet tästä.

11. Minne Hitler teki yllätysvierailun kesällä 1942?
Kesällä 1942 Hitler vieraili yllättäen kutsumatta Suomen marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivillä Focke-Wulf Fw-200 Condor -koneellaan.
Tiesittekö, että tuon lentomatkan aikana maailma oli päästä Hitleristä eroon? Nimittäin tämä Condor-pommikone oli matkan aikana törmätä tehtaan piippuun, mutta lentäjän nopea reagointi pelasti Hitlerin. Keskusteluista salaa tehty nauhoitus on luultavasti ainoa, jossa Hitler puhuu rauhallisella äänellä tavanomaisen raivoisan puheensa sijasta. (11)

12. Mikä oli Blondi ja miten se liittyy Hitleriin?
Blondi (k. 30. huhtikuuta 1945 Berliinissä) oli Martin Bormannin vuonna 1941 Adolf Hitlerille lahjoittama lemmikkisaksanpaimenkoira. Hitler piti Blondista erityisen paljon, antoi sen nukkua makuuhuoneessaan ja opetti sille lukuisia temppuja. Hitler määräsi henkilääkärinsä Werner Hassen lopettamaan syanidikapselilla koiransa ennen omaa itsemurhaansa vuonna 1945, ehkä uskoen että venäläiset rääkkäisivät koiraa kostoksi hänelle, ehkä kokeillakseen syanidin toimivuutta. Blondi haudattiin Führerbunkerin edessä olleeseen kranaattikuoppaan, jossa se myöhemmin poltettiin Adolf ja Eva Hitlerin ruumiitten kanssa.

Tästä täydet pisteet yhdelletoista kisailijalle. Pelkästä "Suomeen" sai pisteen. Valitan =)

13. Minkä niminen oli ensimmäinen kuvattu puhe-elokuva Manner-Euroopassa?
Josef von Sternbergin ohjaama elokuva Sininen enkeli (Der Blaue Engel) oli ensimmäinen Manner-Euroopassa kuvattu puhe-elokuva. Elokuva kuvattiin samanaikaisesti sekä saksaksi että englanniksi. Ilmestyi vuonna 1930.
Kierroksen vaikein, kukaan ei tiennyt tätä.

14. Mitä 'Maß' tarkoittaa Baijerissa? (1p.)
Litran oluttuoppia.
Muutamalle täydet pinnat. Osa sai ½ pistettä.


Ketkä ovat kuvassa? (1p./oikea vastaus)
A) Marlene Dietrich (oik. Maria Magdalena Sieber os. Dietrich von Losch, s. 27. joulukuuta 1901, Schöneberg (nyk. osa Berliiniä), Saksa - k. 6. toukokuuta 1992 Pariisi, Ranska) oli saksalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja, jonka tavaramerkki oli matala ja tunnelmallinen ääni. Dietrich tunnettiin suorasukaisten ja itsenäisten naisten esittäjänä. Näytteli mm. Sininen enkeli –elokuvassa. Helppo, 20 tiesi näyttelijätären.

B) Johannes Rau oli saksalainen poliitikko (SPD). Rau toimi 1.7.1999 - 30.6.2004 Saksan liittotasavallan liittopresidenttinä. (11)

C) Hermann Hesse oli saksalainen runoilija, kirjailija ja taidemaalari, joka palkittiin vuonna 1946 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hänet tunnetaan parhaiten romaaneistaan Arosusi ja Lasihelmipeli. (schillaci ja 8-ball)

D) Richard Wagner (s. 22. toukokuuta 1813, Leipzig – k. 13. helmikuuta 1883, Venetsia) oli saksalainen säveltäjä, musiikkiteoreetikko ja esseisti, säveltänyt mm. Der fliegende Holländer ( Lentävä hollantilainen) 1841, jonka kantaesitys Dresdenissä 1843. (8)

F) Adolf Eichmann oli korkea-arvoinen SS-upseeri natsi-Saksassa.
Häntä pidetään holokaustin Endlösungin ("Lopullinen ratkaisu") pääsuunnittelijana. (7)

G) Klaus Kinski – näyttelijä, joka näytellyt mm. elokuvassa Tohtori Zhivago (Doctor Zhivago) (1965) (mikkoz ja Another HAB)

*****

scollkirjoitti: Protestoin noita kuvia. Eivät kuvaa suuria saksalaisia, eikä joka alalta. Rau on suorastaan vitsi
Protestisi on huomioitu, käsitelty ja ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.
T; kilpailun jury

*****

Tämän kisan pisteet:

1. DAF, D-Kiekko/Diskos, 46½
2. SGD, HIFK, 46
3. Niilo, Tampereen Tappara, 45½
4. scholl, HIFK, 43
5. Old TJ, Kärpät, 38


6. Alamummo, HIFK, 37½
7. Hauptmann, Jokerit, 34½
8. Kerouac, Tampereen Ilves, 34
9. seeyou@jäähalli, HIFK, 32½
9. Sistis, HPK RY, 31½

11. Anton, 31
12. Another HAB, Jokerit, 29½
13. ipa rules, Ilves, 28
14. Lyrinna, Porn Ässät, 26½
14. Moto, HIFK, 26½
16. Viikate, D-Kiekko, 24½
16. Everton, KooKoo, 24½


18. 8-ball, Ilves, 23
19. Jukan takahiukset, 23
20. mikkoz, HPK, 19½
21. peruspata, Porin Äsät, 19
22. schillaci, HPK, 18½

*****

Seuraava kisa ilmaantuu tämän päivän aikana.
 

scholl

Jäsen
En ole tyytyväinen kohteen 14 vastaukseen.
Siis onko oluttuoppi se lasi vai se sisältö?
Kysymyksessä ollut sana Maβ tarkoittaa nimittäin sitä sisältöä, eikä sitä lasia. Siis jos tilaat ½ Maβ, saat pienemmän lasillisen. Siis Maβ on tuopillinen olutta, jonka tilavuus on yksi litra. Ei siis oluttuoppi.

Jätän protestin.
 

Juulia

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa. Sympatioita ei muille heru...
scholl kirjoitti:
Kummallista, ettei asiaan ala pikkuhiljaa tulla selvyyttä.

Minun elämäni ei ole ainostaan täällä jatkoajassa, käyn 3-vuorotöissä, joten välillä vastaaminen kestää. Anteeksi vain.

Kysymyksesi huomioin jo aiemmin. Otinpahan nyt vielä selville tuosta asiasta ja Maß tarkoittaa oluttuoppia Baijerissa. Puhuessani pikkuserkku-puoleni kanssa asiasta, hän saksalaisena (ok,äiti on suomalainen, mutta ikänsä serkku on kyllä Saksassa asunut) sanoi kylläkin, että esim. olutjuhlissa tilatessasi Maß:in, saat litran tuopin olutta. Toki tätä saa isompana, jos sitä tilaa isompana. Näin siis serkkuni. Tiedä sitten. Ja todella; soitin Saksaan tätä asiaa selvitellessäni. Eli tällainen asia, kun jäi vaivaamaan mieltä, niin tein sitten roimasti puhelinlaskua itselleni. Järkeä? Ei varmaan...

Onhan se hienoa viilata pilkkua, mutta en jaksaisi mennä liiallisuuksiin. Kuitenkaan tämä asia ei mitenkään vaikuta pisteisiin, sillä kyseessä oli pisteen kysymys ja annoin suhteellisen herkästi pisteen.

Eli tämä tästä kisasta, seuraava on ollut jo tovin käynnissä.

Edit. Jos jollakulla on jotain lisättävää, voipi laittaa yksityisviestiä. Toki linkki sivustolle jossa tästä Maß -sanan tarkemmasta suomennoksesta on tietoa, voi laittaa myös tietoa mulle yv:llä.

t; Kilpailun Jury
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Kyllä tyhjäkin litran tuoppi on Maβ. Sanahan tarkoittaa mittaa, mutta se tarkoittaa myös mitallista. Eli molemmat merkityset ovat oikein. Olutta toki tilataan mitallinen, mitallinen toimitettaan mitan sisällä. Ja kaupasta tyhjä litran tuoppi ostetaan pyytämällä ein Maβ. Tyhjä puolen litran tuoppi ostetaan pyytämällä ein halbes Maβ.

Tavallaan sama juttuhan se Suomessa on 'yksi tuoppi, kiitos' -lauseella saa baarissa rahaa vastan eri asian omakseen kuin Stockmannin lasiosastolla. Toisessa tarkoitetaan tuopillista, toisessa tuoppia. Maβ tarkoittaa molempia.

Kunnon knoppitietoa on tietää että mitä tuossa olutyhteydessä tarkoittaa Schnitt.
 

Anton

Jäsen
Jos menen R –kioskille ja pyydän maitopurkin, niin aika usein minulle lyödään litran verran pahviin pakattua maitoa kouraan. Jos pyydän puolilitraa saan myös puoli litraa. Jos pyydän kaksi purkkia maitoa, niin todennäköisesti neitokainen antaa minulle kaksi litran purkkia maitoa.

Tietenkin minä voisin vaikka tatuoida leppäkertun kuvan poskiini ja pyytää asiasta kiinnostuneita nussimaan sen pilkkuja, jonka jälkeen menen takaisin R –kioskille ja pistän myyjän, sen tyhmän lehmän, itkemään väittämällä halunneeni tilatessani kaksi litraa maitoa sen tietenkin kymmenessä kahden desin pikkupurkissa! ”Voi vi[SENSUROITU]tu, mitä asiakaspalvelua! Mä hommaan sulle vielä potkut, hu[SENSUROITU]ra! Mä tiedän missä sää asut, *kele!”
Seuraavana päivänä pääsen urveltamaan siitä, että purkkien väri on aivan väärä. Sen pitää olla tietenkin vaaleansininen. ”Yrittääkö lum[SENSUROITU]pu tappaa minut ja meidän perheen, täh!

Ehdotan että seuraavilta saivartelijoilta Lady Juulia vähentää viisi pistettä ja roimii vyön solkipäällä kyseisen kilpailijan persauksen siniseksi.

Schnitt Bier = leikattua olutta? Aneemisten viherpiipertäjien tapa tärvellä hieno (Litran!) tuopillinen jollakin karpalonmakuisella kivennäisvedellä?
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Parahin Anton.
Jos tietokilpailussa kysytään mitä jokin sana tarkoittaa niin eihän keskusteleminen siitä että mitä se sana sitten varsinaisesti tarkoittaa ole saivartelua vaan täsmälleen aiheeseen osuvaa. Maitopurkkiesimerkki on huono. Maitopurkki täysin yksiselitteisesti tarkoittaa sitä pahvista pakkausta, ei sisältöä. Maβ minun käsitykseni mukaan sanana tarkoittaa sekä 'pakkausta' että sisältöä. Käsitykseni ei perustu pelkästään sanakirjan selaamiseen (joka sekin toki tukee näkemystäni). Väärinkäsityksen mahdollisuus normaalikäytössä (kumpaa kulloinkin tarkoitettiin) on häviävän pieni.

Schnitt-arviosi meni metsään.
 

scholl

Jäsen
Itselläni on Baijerin sanakirja himassa. Siis Bairisch ja kun sitä nyt katsoin niin olen aivan vakuuttunut siitä, että olen enemmän oikeassa kuin joku soitto jonnekin.
eine Maβ Bier=a māss
ja se lasi on puolestaan
Maβkrug=Māssgruag

Ja ihan Langenscheidtin Saksan sanakirjasta määritelmä Maβ:

Maβ¹
1 e-e Einheit, mit der man Gröβen, Gewichte u. Mengen messen kann <ein geeichtes Maβ>: Das Maβ für die Bestimmung der Länge ist der Meter
-K: Raum-, Flächen-, Längen- 2 ein Gegenstand (der z.B. einen Meter Länge, ein Liter Volumen od. ein Kilo Gewicht hat), mit dem man die Länge, das Volumen od. das Gewicht von Dingen u. Substanzen bestimmen kann <ein Maβ eichen>
-K: Meter- 3 e-e Zahl, die man durch Messen erhält: die Maβe e-s Raumes, e-s Schrankes; beim Schneider e-n Anzug nach Maβ machen lassen
4 Adj + Maβ e-e bestimmte Menge od. Intensität <ein erträgliches, hohes Maβ; das übliche Maβ; in geringem, hohem, beträchlichem Maβe>
5 in/mit Maβen ~ mäβig, maβvoll <in/mit Maβen trinken, rauchen, essen>
6 über alle Maβen viel mehr od. besser/schlimmer als normal ~ extrem, überaus
ID ohne Maβ und Ziel ohne vernünftige Grenzen ~ maβlos; ein gerüttelt Maβ geschr; sehr viel
mit zweierlei Maβ messen zwei Personen od. Dinge mit verschiedenen Kriterien (u. deshalb ungerecht) beurteilen; mst Jetzt ist das Maβ aber voll! gespr; Meine Geduld ist jetzt zu Ende!
Maβ²
südd, A ein Liter Bier
K-: Maβ-, -krug

südd=süddeutscher Sprachgebrauch
A=Österreicher Sprachgebrauch

Tässä ei ole kyse pilkunnussimisesta todellakaan. Kukaan ei ole esittänyt minkäänlaisia todisteita päinvastaisesta ratkaisusta tässä asiassa. Totta kai hyväksyn tappion, jos todisteet esitetään, mutta tähän ikään saakka en ole sellaisia vielä nähnyt.

Olen nyt toistaiseksi oma-aloitteisen asiantarkistuksen varassa. Soittelut kielitieteilijöille baijerilaisyliopistoihin alkavat vasta sitten, jos peli menee likaiseksi. Niin ja on schollkin Baijerissa asunut, joten asia ei nyt aivan vieras ole.

EDIT: Ei maitolitrakaan ole paketti, vaan sisältö
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
scholl kirjoitti:
ein Gegenstand (der z.B. einen Meter Länge, ein Liter Volumen od. ein Kilo Gewicht hat), mit dem man die Länge, das Volumen od. das Gewicht von Dingen u. Substanzen bestimmen kann <ein Maβ eichen>
Litran tuoppi on juuri tuota. Esine jolla voidaan mitata litra.

Työpaikan sähköinen sanakirja sanoo:
1. mitta, mittaustulos, aste, ulottuvuus; 2. kannu, tuoppi, mitta-astia; tulkki

Korstan vielä että ilman muuta Maβ tarkoittaa litraa olutta, siis sitä sisältöä. Minä väitän että sen lisäksi sama sana tarkoittaa myös sitä tuoppia.
 

Anton

Jäsen
"Schnitt-arviosi meni metsään."

"EDIT: Ei maitolitrakaan ole paketti, vaan sisältö"

Olin väärässä? Uskon kumminkin jääväni henkiin...
 

scholl

Jäsen
Twite kirjoitti:
Litran tuoppi on juuri tuota. Esine jolla voidaan mitata litra.

Työpaikan sähköinen sanakirja sanoo:
1. mitta, mittaustulos, aste, ulottuvuus; 2. kannu, tuoppi, mitta-astia; tulkki

.

Niin yhdyssanana. Nuo K-alkuiset viittaavat yhdyssanoihin.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
scholl kirjoitti:
Niin yhdyssanana. Nuo K-alkuiset viittaavat yhdyssanoihin.
Kyllä, josta Biermaβ on lyhentynyt käyttöön Maβ. Aivan samoin kuin eine Maβ Bier on lyhentynyt.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Laitetaanpa vielä Wikipediasta Maßkrugista juttua:
"Ein Maßkrug ist ein Trinkgefäß. Er fasst das Volumen einer (die) Maß (kurzes a, fem., bairische Mundart), was genau genommen 1,069 Liter entspricht (siehe hierzu Reinheitsgebot). Üblicherweise wird er insbesondere in Bayern und Österreich für Bier und Biermischgetränke wie Radler oder Schneemaß verwendet. Die früher üblichen tönernen Maßkrüge (auch als "Keferloher" bekannt) wurden Ende 19./Anfang 20. Jahrhundert zunehmend gegen gläserne ausgetauscht. In Franken und unter Kennern wird jedoch immer noch der tönerne Maßkrug bevorzugt, da in diesem das Bier länger kühl bleibt. Allerdings erkennt man in ihnen auch nicht auf den ersten Blick, ob korrekt eingeschenkt wurde. Wird in Bayern nach einer Maß („Oa Mass!“, wenn die Anzahl betont wird, ansonsten „a Mass!“) verlangt, gilt es als selbstverständlich, dass es sich um eine Maß Bier handelt.

Besonders bekannt ist der Oktoberfest-Maßkrug, der für das Münchner Oktoberfest jährlich neu gestaltet wird. Das Entwenden von Maßkrügen auf der "Wiesn" ist selbstverständlich strafbar. Er gilt jedoch unter Insidern als Trophäe, von der im Jahr 2003 von den Ordnungskräften 195.000 Stück wieder sichergestellt wurden.

Die traditionellen tönernen Maßkrüge können zusätzlich mit einem Zinndeckel versehen sein. Um diesen besser befestigen zu können, befindet sich am Henkel des Kruges immer eine Einkerbung, auch wenn der Krug gar keinen Deckel besitzt. Dieses Gestaltungsmerkmal sieht man sogar noch bei den neueren Maßkrügen aus Glas. Es handelt sich jedoch nicht – wie oft behauptet – um eine Sollbruchstelle, um die Verletzungsgefahr bei Schlägereien zu verringern."

Sekä Brauer Bundista Bayerische Reinheitsgebot:
"Wie das Bier im Sommer und Winter auf dem Land ausgeschenkt und gebraut werden soll
Wir verordnen, setzen und wollen mit dem Rat unserer Landschaft, daß forthin überall im fürstentum Bayern sowohl auf dem lande wie auch in unseren Städten und Märkten, die kein besondere Ordnung dafür haben, von Michaeli bis Georgi eine Maß (bayerische = 1,069 Liter) oder ein Kopf (halbkugelförmiges Geschirr für Flüssigkeiten = nicht ganz eine Maß) Bier für nicht mehr als einen Pfennig Münchener Währung und von Georgi bis Michaeli die Maß für nicht mehr als zwei Pfennig derselben Währung, der Kopf für nicht mehr als drei Heller (Heller = gewöhnlich ein halber Pfennig) bei Androhung unten angeführter Strafe gegeben und ausgeschenkt werden soll. Wo aber einer nicht Märzen-, sondern anderes Bier brauen oder sonstwie haben würde, soll er es keineswegs höher als um einen Pfennig die Maß ausschenken und verkaufen. Ganz besonders wollen wir, daß forthin allenthalben in unseren Städten, Märkten und auf dem Lande zu keinem Bier mehr Stücke als allein Gersten, Hopfen und Wasser verwendet und gebraucht werden sollen. Wer diese unsere Anordnung wissentlich übertritt und nicht einhält, dem soll von seiner Gerichtsobrigkeit zur Strafe dieses Faß Bier, so oft es vorkommt, unnachsichtlich weggenommen werden. Wo jedoch ein Gauwirt von einem Bierbräu in unseren Städten, Märkten oder auf dem Lande einen, zwei oder drei Eimer (= enthält 60 Maß) Bier kauft und wieder ausschenkt an das gemeine Bauernvolk, soll ihm allein und sonst niemandem erlaubt und unverboten sein, die Maß oder den Kopf Bier um einen Heller teurer als oben vorgeschrieben ist, zu geben und auszuschenken.

Gegeben von Wilhelm IV.
Herzog in Bayern
am Georgitag zu
Ingolstadt Anno 1516"


Siis en epäile, etteikö joku voisi puheessa käyttää sanaa Maß, jos hän tarkoittaa Maßkrugia, mutta mielestäni hän tekee silloin virheen.

EDIT: vaikka Maß olikin alunperin 1,069 litraa niin nykyään se on tasan 1 litra
 

scholl

Jäsen
Twite kirjoitti:
Kyllä, josta Biermaβ on lyhentynyt käyttöön Maβ. Aivan samoin kuin eine Maβ Bier on lyhentynyt.

Niin mutta määritelmän toisen pykälän mukaan tuo lyhentynyt muoto tarkoittaa ein Liter Bier etelä-saksalaisella sekä itävaltalaisella kielialueella.
 

scholl

Jäsen
Vaikka mielenkiintoista tämä keskusteleminen onkin niin omalta osaltani lopetan sen tähän. Jatketaan vaikkapa joskus jonkun toisen sanan tiimoilta jossakin etymologia ketjussa.
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Alamummo kirjoitti:
Propsit schollille hyvistä perusteluista.

Täällä se kyllä aiheutti Hyvät naurut, varsinkin tuo lähes kokonaan saksankielinen postaus. Kunnolliset ulkomaankieliset perustelut ja inttämiset piristää liian usein kovin harmaata Jatkoaikaa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Älkää nyt vielä lopettako. Legendaariseen domestic-keskusteluun on vielä matkaa parin sivullisen verran. Odotamme jatkoa!
 

mikkoz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Mikä on Schnitt ja/tai Schnitt-arvio ja mitä eroa niillä on?
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kyllä jollain on elämä vaikeata kun jaksetaan jauhaa p*skaa kun kyseessä on peräti YKSI piste! Siis YKSI vaivainen piste. Jos kyse olisi 60 miljoonasta € niin ymmärtäisin että jaksetaan itkeä ja valittaa mutta kun on kyse siitä vaivaisesta v*tun YHDESTÄ pisteestä, niin en ymmärrä?
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Everton kirjoitti:
Älkää nyt vielä lopettako. Legendaariseen domestic-keskusteluun on vielä matkaa parin sivullisen verran. Odotamme jatkoa!
Asiahan tuli jo selväksi, miksi siitä enää pitäisi keskustella? Ja mitäs ihmeellistä siinä on että saksan kielisen sanan tarkoitusta esitellään saksaksi?

Eikä tässä mistään pisteestä keskusteltu vaan sanan merkityksestä. Mikä tässä nyt oli väärin?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös