Vastaukset
1. Luettele Saksan naapurivaltiot.
Niitähän on 9: Alankomaat eli Hollanti, Belgia, Itävalta, Luxemburg, Puola, Ranska, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. Tämän tiesi 11 kisailijaa täysin oikein. Asettelin pientä kikkaa pisteytykseen, jotta ei olisi niin helppo =)
2. Kuinka monesta osavaltiosta Saksa muodostuu? Nimeä niistä viisi.
Saksassa on 16 osavaltiota, jotka ovat:
Baden-Württemberg, Baijeri (vapaavaltio), Berliini, Brandenburg, Bremen (vapaakaupunki)
Hampuri (vapaakaupunki), Hessen
Mecklenburg-Vorpommern
Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen
Rheinland-Pfalz
Saarland, Sachsen (vapaavaltio), Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein
Thüringen
11 vastaajaa tiesi osavaltioiden määrän oikein, 9 pystyi luettelemaan vähintään viisi niistä oikein ja kokonaisuudessaan tästä tuli 7 vastaajalle täydet 8 pistettä.
3. Mikä on nimeltään Saksan suurin järvi ja kuinka syvä on sen syvin kohta?
Saksan suurin järvi, Bodenjärvi (saksaksi Bodensee, ranskaksi Lac de Constance), on järvi Sveitsin, Saksan ja Itävallan rajalla. Järven syvin kohta on 252 metriä. Moni tiesi järven nimen, mutta syvyyden tiesi tarkalleen vain Niilo. Hänelle täydet pinnat.
4. Missä kaupungissa sijaitsi kreivi Zeppelinin ilmalaivatehdas?
Tehdas sijaitsi Friedrichshafenissa, jossa asustelee 57.208 asukasta (joulukuu 2005). (4)
5. Kolme saksalaista säveltäjää, joiden sukunimi alkoi B-kirjaimella? (4½p.)
Ludwig van Beethoven (kastettu 17. joulukuuta 1770–26. maaliskuuta 1827). Syntymäaika on epävarma, sillä vain kastepäivä – 17. joulukuuta – tunnetaan varmasti, mutta tähän aikaan vastasyntyneet lapset oli tapana kastaa heti syntymistä seuraavana päivänä. Ludwig syntyi Bonnissa.
Johann Sebastian Bach (21. maaliskuuta 1685–28. heinäkuuta 1750) syntyi Eisenachissa itäisessä Saksassa. Hänellä oli 3 poikaa, joista 2 oli myös säveltäjiä (Carl Phillip ja Johann Christian), joten Old TJ:lle myös täydet pisteet tästä kysymyksestä. Hieno oivallus!
Johannes Brahms (7. toukokuuta 1833-3. huhtikuuta 1897) syntyi Hampurissa.
Tämä oli helppo, 18 oikein vastannutta, sillä hyväksyin tietenkin Evertonin Blixa Bargeldin.
6. Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymiseen liittyy kansallisesti merkittävä asia, ’Berliinin muurin murtuminen’. Milloin tämä tunnettu muuri siis murtui? (pvm/kk/vuosi)?
9. marraskuuta 1989. Kuvittelin tämän olevan helppo, mutta täysin oikein meni vain neljällä. Tosin moni tiesi kuukauden ja vuoden oikein. Päivä tuotti eniten vaikeuksia.
7. Mitä Stasi teki DDR:ssä, milloin se perustettiin (vuosi riittää vastaukseksi)?
Stasi, Ministerium für Staatssicherheit oli DDR:n turvallisuus- ja tiedusteluorganisaatio, sitä pidettiin yhtenä maailman tehokkaimmista tiedustelupalveluista. Stasi perustettiin 1950 ja se järjestettiin Neuvostoliiton KGB:n mukaan. Sen tehtävä oli kansalaisten epäsopivan poliittisen käyttäytymisen kontrollointi.
Stasin vaikutus ulottui DDR:n elämän joka kolkkaan. 1989 DDR:n romahtaessa sillä oli 91 000 kokopäiväistä työntekijää ja 300 000 ilmiantajaa. Tämä tarkoitti, että joka viideskymmenes itäsaksalainen oli tekemisissä Stasin kanssa. Vuoden 1989 vallankumouksen yhteydessä kansalaiset tunkeutuivat Stasin toimistoihin, mutta viranomaiset ehtivät tuhota suuria määriä arkistoista. Nykyisin arkistot on avattu ja valvotut ovat saaneet huomata ystäviensä, perheenjäsentensä ja kollegoidensa jättäneen säännöllisesti raportteja Stasille. Stasi tuki myös salaa lännessä toimivia terroristeja, kuten Punaista armeijakuntaa. Nämä terroristiryhmittymät eivät tosin olleet todellisuudessa mitään Stasin luomia kulisseja - pääasiassa ideologisen kuilun takia tuki ei ollut läheskään suoraa ja esimerkiksi Stasin Punaiselle Armeijakunnalle antama tuki sijoittuu lähinnä 1980-luvulle, jolloin varsinaiset opiskelijaradikalismille pohjanneet ensimmäisen sukupolven terroristit eivät olleet enää mukana kuvioissa. DDR:n suhtautuminen uusnatseihin oli aikanaan kaikkein tiukimpia. Uusnatsit joko välittömästi ammuttiin tai karkoitettiin maasta.
Siinä hieman tietoa kiinnostuneille. Tästäkin tuli hyvät pisteet monelle.
8. Vuoden 1936 kesäolympialaiset pidettiin Berliinissä 1. 16. elokuuta. Saksan mitalisaalis oli ylivoimainen. Kuinka monta mitalia Saksa sai, mikä maa oli toinen ja paljonko ko. maa sai mitaleita? Tästä vain Niilolle täydet pisteet, moni sai lähes täydet.
Saksa sai 89 mitalia, joista kultaisia 33, hopeisia 26 ja pronssisia 30. Toiseksi tuli USA 56 mitalillaan (24 – 20 – 12). Suomi sai muuten näissä kisoissa 19 mitalia (7 – 6 – 6) ja oli jaetulla viidennellä sijalla yhdessä Ranskan kanssa.
9. Missä maissa virallisena kielenä on saksa?
Saksa, Sveitsi, Itävalta, Liechtenstein, Belgia, Luxemburg.
Tästä täydet pisteet sistikselle ja schollille. Belgia oli varmasti yllätys monelle, myös minulle.
10. Kuinka usein Saksassa valitaan presidentti, kuka/mikä hänet valitsee ja kuka presidenttinä on tällä hetkellä?
Horst Köhler on tämän hetkinen presidentti.
Presidentin valitsee liittokokous (Bundesversammlung), johon kuuluvat kaikki Bundestagin edustajat, ja sama määrä osavaltioiden edustajia. Liittokokouksella ei ole muuta tehtävää kuin valita presidentti viiden vuoden välein.
Tästä Niilolle täydet pisteet. Moni sai kuitenkin ihan hyvät pisteet tästä.
11. Minne Hitler teki yllätysvierailun kesällä 1942?
Kesällä 1942 Hitler vieraili yllättäen kutsumatta Suomen marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivillä Focke-Wulf Fw-200 Condor -koneellaan.
Tiesittekö, että tuon lentomatkan aikana maailma oli päästä Hitleristä eroon? Nimittäin tämä Condor-pommikone oli matkan aikana törmätä tehtaan piippuun, mutta lentäjän nopea reagointi pelasti Hitlerin. Keskusteluista salaa tehty nauhoitus on luultavasti ainoa, jossa Hitler puhuu rauhallisella äänellä tavanomaisen raivoisan puheensa sijasta. (11)
12. Mikä oli Blondi ja miten se liittyy Hitleriin?
Blondi (k. 30. huhtikuuta 1945 Berliinissä) oli Martin Bormannin vuonna 1941 Adolf Hitlerille lahjoittama lemmikkisaksanpaimenkoira. Hitler piti Blondista erityisen paljon, antoi sen nukkua makuuhuoneessaan ja opetti sille lukuisia temppuja. Hitler määräsi henkilääkärinsä Werner Hassen lopettamaan syanidikapselilla koiransa ennen omaa itsemurhaansa vuonna 1945, ehkä uskoen että venäläiset rääkkäisivät koiraa kostoksi hänelle, ehkä kokeillakseen syanidin toimivuutta. Blondi haudattiin Führerbunkerin edessä olleeseen kranaattikuoppaan, jossa se myöhemmin poltettiin Adolf ja Eva Hitlerin ruumiitten kanssa.
Tästä täydet pisteet yhdelletoista kisailijalle. Pelkästä "Suomeen" sai pisteen. Valitan =)
13. Minkä niminen oli ensimmäinen kuvattu puhe-elokuva Manner-Euroopassa?
Josef von Sternbergin ohjaama elokuva Sininen enkeli (Der Blaue Engel) oli ensimmäinen Manner-Euroopassa kuvattu puhe-elokuva. Elokuva kuvattiin samanaikaisesti sekä saksaksi että englanniksi. Ilmestyi vuonna 1930.
Kierroksen vaikein, kukaan ei tiennyt tätä.
14. Mitä 'Maß' tarkoittaa Baijerissa? (1p.)
Litran oluttuoppia.
Muutamalle täydet pinnat. Osa sai ½ pistettä.
Ketkä ovat kuvassa? (1p./oikea vastaus)
A) Marlene Dietrich (oik. Maria Magdalena Sieber os. Dietrich von Losch, s. 27. joulukuuta 1901, Schöneberg (nyk. osa Berliiniä), Saksa - k. 6. toukokuuta 1992 Pariisi, Ranska) oli saksalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja, jonka tavaramerkki oli matala ja tunnelmallinen ääni. Dietrich tunnettiin suorasukaisten ja itsenäisten naisten esittäjänä. Näytteli mm. Sininen enkeli –elokuvassa. Helppo, 20 tiesi näyttelijätären.
B) Johannes Rau oli saksalainen poliitikko (SPD). Rau toimi 1.7.1999 - 30.6.2004 Saksan liittotasavallan liittopresidenttinä. (11)
C) Hermann Hesse oli saksalainen runoilija, kirjailija ja taidemaalari, joka palkittiin vuonna 1946 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hänet tunnetaan parhaiten romaaneistaan Arosusi ja Lasihelmipeli. (schillaci ja 8-ball)
D) Richard Wagner (s. 22. toukokuuta 1813, Leipzig – k. 13. helmikuuta 1883, Venetsia) oli saksalainen säveltäjä, musiikkiteoreetikko ja esseisti, säveltänyt mm. Der fliegende Holländer ( Lentävä hollantilainen) 1841, jonka kantaesitys Dresdenissä 1843. (8)
F) Adolf Eichmann oli korkea-arvoinen SS-upseeri natsi-Saksassa.
Häntä pidetään holokaustin Endlösungin ("Lopullinen ratkaisu") pääsuunnittelijana. (7)
G) Klaus Kinski – näyttelijä, joka näytellyt mm. elokuvassa Tohtori Zhivago (Doctor Zhivago) (1965) (mikkoz ja Another HAB)
*****
T; kilpailun jury
*****
Tämän kisan pisteet:
1. DAF, D-Kiekko/Diskos, 46½
2. SGD, HIFK, 46
3. Niilo, Tampereen Tappara, 45½
4. scholl, HIFK, 43
5. Old TJ, Kärpät, 38
6. Alamummo, HIFK, 37½
7. Hauptmann, Jokerit, 34½
8. Kerouac, Tampereen Ilves, 34
9. seeyou@jäähalli, HIFK, 32½
9. Sistis, HPK RY, 31½
11. Anton, 31
12. Another HAB, Jokerit, 29½
13. ipa rules, Ilves, 28
14. Lyrinna, Porn Ässät, 26½
14. Moto, HIFK, 26½
16. Viikate, D-Kiekko, 24½
16. Everton, KooKoo, 24½
18. 8-ball, Ilves, 23
19. Jukan takahiukset, 23
20. mikkoz, HPK, 19½
21. peruspata, Porin Äsät, 19
22. schillaci, HPK, 18½
*****
Seuraava kisa ilmaantuu tämän päivän aikana.
1. Luettele Saksan naapurivaltiot.
Niitähän on 9: Alankomaat eli Hollanti, Belgia, Itävalta, Luxemburg, Puola, Ranska, Sveitsi, Tanska ja Tšekki. Tämän tiesi 11 kisailijaa täysin oikein. Asettelin pientä kikkaa pisteytykseen, jotta ei olisi niin helppo =)
2. Kuinka monesta osavaltiosta Saksa muodostuu? Nimeä niistä viisi.
Saksassa on 16 osavaltiota, jotka ovat:
Baden-Württemberg, Baijeri (vapaavaltio), Berliini, Brandenburg, Bremen (vapaakaupunki)
Hampuri (vapaakaupunki), Hessen
Mecklenburg-Vorpommern
Niedersachsen, Nordrhein-Westfalen
Rheinland-Pfalz
Saarland, Sachsen (vapaavaltio), Sachsen-Anhalt, Schleswig-Holstein
Thüringen
11 vastaajaa tiesi osavaltioiden määrän oikein, 9 pystyi luettelemaan vähintään viisi niistä oikein ja kokonaisuudessaan tästä tuli 7 vastaajalle täydet 8 pistettä.
3. Mikä on nimeltään Saksan suurin järvi ja kuinka syvä on sen syvin kohta?
Saksan suurin järvi, Bodenjärvi (saksaksi Bodensee, ranskaksi Lac de Constance), on järvi Sveitsin, Saksan ja Itävallan rajalla. Järven syvin kohta on 252 metriä. Moni tiesi järven nimen, mutta syvyyden tiesi tarkalleen vain Niilo. Hänelle täydet pinnat.
4. Missä kaupungissa sijaitsi kreivi Zeppelinin ilmalaivatehdas?
Tehdas sijaitsi Friedrichshafenissa, jossa asustelee 57.208 asukasta (joulukuu 2005). (4)
5. Kolme saksalaista säveltäjää, joiden sukunimi alkoi B-kirjaimella? (4½p.)
Ludwig van Beethoven (kastettu 17. joulukuuta 1770–26. maaliskuuta 1827). Syntymäaika on epävarma, sillä vain kastepäivä – 17. joulukuuta – tunnetaan varmasti, mutta tähän aikaan vastasyntyneet lapset oli tapana kastaa heti syntymistä seuraavana päivänä. Ludwig syntyi Bonnissa.
Johann Sebastian Bach (21. maaliskuuta 1685–28. heinäkuuta 1750) syntyi Eisenachissa itäisessä Saksassa. Hänellä oli 3 poikaa, joista 2 oli myös säveltäjiä (Carl Phillip ja Johann Christian), joten Old TJ:lle myös täydet pisteet tästä kysymyksestä. Hieno oivallus!
Johannes Brahms (7. toukokuuta 1833-3. huhtikuuta 1897) syntyi Hampurissa.
Tämä oli helppo, 18 oikein vastannutta, sillä hyväksyin tietenkin Evertonin Blixa Bargeldin.
6. Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymiseen liittyy kansallisesti merkittävä asia, ’Berliinin muurin murtuminen’. Milloin tämä tunnettu muuri siis murtui? (pvm/kk/vuosi)?
9. marraskuuta 1989. Kuvittelin tämän olevan helppo, mutta täysin oikein meni vain neljällä. Tosin moni tiesi kuukauden ja vuoden oikein. Päivä tuotti eniten vaikeuksia.
7. Mitä Stasi teki DDR:ssä, milloin se perustettiin (vuosi riittää vastaukseksi)?
Stasi, Ministerium für Staatssicherheit oli DDR:n turvallisuus- ja tiedusteluorganisaatio, sitä pidettiin yhtenä maailman tehokkaimmista tiedustelupalveluista. Stasi perustettiin 1950 ja se järjestettiin Neuvostoliiton KGB:n mukaan. Sen tehtävä oli kansalaisten epäsopivan poliittisen käyttäytymisen kontrollointi.
Stasin vaikutus ulottui DDR:n elämän joka kolkkaan. 1989 DDR:n romahtaessa sillä oli 91 000 kokopäiväistä työntekijää ja 300 000 ilmiantajaa. Tämä tarkoitti, että joka viideskymmenes itäsaksalainen oli tekemisissä Stasin kanssa. Vuoden 1989 vallankumouksen yhteydessä kansalaiset tunkeutuivat Stasin toimistoihin, mutta viranomaiset ehtivät tuhota suuria määriä arkistoista. Nykyisin arkistot on avattu ja valvotut ovat saaneet huomata ystäviensä, perheenjäsentensä ja kollegoidensa jättäneen säännöllisesti raportteja Stasille. Stasi tuki myös salaa lännessä toimivia terroristeja, kuten Punaista armeijakuntaa. Nämä terroristiryhmittymät eivät tosin olleet todellisuudessa mitään Stasin luomia kulisseja - pääasiassa ideologisen kuilun takia tuki ei ollut läheskään suoraa ja esimerkiksi Stasin Punaiselle Armeijakunnalle antama tuki sijoittuu lähinnä 1980-luvulle, jolloin varsinaiset opiskelijaradikalismille pohjanneet ensimmäisen sukupolven terroristit eivät olleet enää mukana kuvioissa. DDR:n suhtautuminen uusnatseihin oli aikanaan kaikkein tiukimpia. Uusnatsit joko välittömästi ammuttiin tai karkoitettiin maasta.
Siinä hieman tietoa kiinnostuneille. Tästäkin tuli hyvät pisteet monelle.
8. Vuoden 1936 kesäolympialaiset pidettiin Berliinissä 1. 16. elokuuta. Saksan mitalisaalis oli ylivoimainen. Kuinka monta mitalia Saksa sai, mikä maa oli toinen ja paljonko ko. maa sai mitaleita? Tästä vain Niilolle täydet pisteet, moni sai lähes täydet.
Saksa sai 89 mitalia, joista kultaisia 33, hopeisia 26 ja pronssisia 30. Toiseksi tuli USA 56 mitalillaan (24 – 20 – 12). Suomi sai muuten näissä kisoissa 19 mitalia (7 – 6 – 6) ja oli jaetulla viidennellä sijalla yhdessä Ranskan kanssa.
9. Missä maissa virallisena kielenä on saksa?
Saksa, Sveitsi, Itävalta, Liechtenstein, Belgia, Luxemburg.
Tästä täydet pisteet sistikselle ja schollille. Belgia oli varmasti yllätys monelle, myös minulle.
10. Kuinka usein Saksassa valitaan presidentti, kuka/mikä hänet valitsee ja kuka presidenttinä on tällä hetkellä?
Horst Köhler on tämän hetkinen presidentti.
Presidentin valitsee liittokokous (Bundesversammlung), johon kuuluvat kaikki Bundestagin edustajat, ja sama määrä osavaltioiden edustajia. Liittokokouksella ei ole muuta tehtävää kuin valita presidentti viiden vuoden välein.
Tästä Niilolle täydet pisteet. Moni sai kuitenkin ihan hyvät pisteet tästä.
11. Minne Hitler teki yllätysvierailun kesällä 1942?
Kesällä 1942 Hitler vieraili yllättäen kutsumatta Suomen marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivillä Focke-Wulf Fw-200 Condor -koneellaan.
Tiesittekö, että tuon lentomatkan aikana maailma oli päästä Hitleristä eroon? Nimittäin tämä Condor-pommikone oli matkan aikana törmätä tehtaan piippuun, mutta lentäjän nopea reagointi pelasti Hitlerin. Keskusteluista salaa tehty nauhoitus on luultavasti ainoa, jossa Hitler puhuu rauhallisella äänellä tavanomaisen raivoisan puheensa sijasta. (11)
12. Mikä oli Blondi ja miten se liittyy Hitleriin?
Blondi (k. 30. huhtikuuta 1945 Berliinissä) oli Martin Bormannin vuonna 1941 Adolf Hitlerille lahjoittama lemmikkisaksanpaimenkoira. Hitler piti Blondista erityisen paljon, antoi sen nukkua makuuhuoneessaan ja opetti sille lukuisia temppuja. Hitler määräsi henkilääkärinsä Werner Hassen lopettamaan syanidikapselilla koiransa ennen omaa itsemurhaansa vuonna 1945, ehkä uskoen että venäläiset rääkkäisivät koiraa kostoksi hänelle, ehkä kokeillakseen syanidin toimivuutta. Blondi haudattiin Führerbunkerin edessä olleeseen kranaattikuoppaan, jossa se myöhemmin poltettiin Adolf ja Eva Hitlerin ruumiitten kanssa.
Tästä täydet pisteet yhdelletoista kisailijalle. Pelkästä "Suomeen" sai pisteen. Valitan =)
13. Minkä niminen oli ensimmäinen kuvattu puhe-elokuva Manner-Euroopassa?
Josef von Sternbergin ohjaama elokuva Sininen enkeli (Der Blaue Engel) oli ensimmäinen Manner-Euroopassa kuvattu puhe-elokuva. Elokuva kuvattiin samanaikaisesti sekä saksaksi että englanniksi. Ilmestyi vuonna 1930.
Kierroksen vaikein, kukaan ei tiennyt tätä.
14. Mitä 'Maß' tarkoittaa Baijerissa? (1p.)
Litran oluttuoppia.
Muutamalle täydet pinnat. Osa sai ½ pistettä.
Ketkä ovat kuvassa? (1p./oikea vastaus)
A) Marlene Dietrich (oik. Maria Magdalena Sieber os. Dietrich von Losch, s. 27. joulukuuta 1901, Schöneberg (nyk. osa Berliiniä), Saksa - k. 6. toukokuuta 1992 Pariisi, Ranska) oli saksalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja laulaja, jonka tavaramerkki oli matala ja tunnelmallinen ääni. Dietrich tunnettiin suorasukaisten ja itsenäisten naisten esittäjänä. Näytteli mm. Sininen enkeli –elokuvassa. Helppo, 20 tiesi näyttelijätären.
B) Johannes Rau oli saksalainen poliitikko (SPD). Rau toimi 1.7.1999 - 30.6.2004 Saksan liittotasavallan liittopresidenttinä. (11)
C) Hermann Hesse oli saksalainen runoilija, kirjailija ja taidemaalari, joka palkittiin vuonna 1946 kirjallisuuden Nobel-palkinnolla. Hänet tunnetaan parhaiten romaaneistaan Arosusi ja Lasihelmipeli. (schillaci ja 8-ball)
D) Richard Wagner (s. 22. toukokuuta 1813, Leipzig – k. 13. helmikuuta 1883, Venetsia) oli saksalainen säveltäjä, musiikkiteoreetikko ja esseisti, säveltänyt mm. Der fliegende Holländer ( Lentävä hollantilainen) 1841, jonka kantaesitys Dresdenissä 1843. (8)
F) Adolf Eichmann oli korkea-arvoinen SS-upseeri natsi-Saksassa.
Häntä pidetään holokaustin Endlösungin ("Lopullinen ratkaisu") pääsuunnittelijana. (7)
G) Klaus Kinski – näyttelijä, joka näytellyt mm. elokuvassa Tohtori Zhivago (Doctor Zhivago) (1965) (mikkoz ja Another HAB)
*****
Protestisi on huomioitu, käsitelty ja ei aiheuta jatkotoimenpiteitä.scollkirjoitti: Protestoin noita kuvia. Eivät kuvaa suuria saksalaisia, eikä joka alalta. Rau on suorastaan vitsi
T; kilpailun jury
*****
Tämän kisan pisteet:
1. DAF, D-Kiekko/Diskos, 46½
2. SGD, HIFK, 46
3. Niilo, Tampereen Tappara, 45½
4. scholl, HIFK, 43
5. Old TJ, Kärpät, 38
6. Alamummo, HIFK, 37½
7. Hauptmann, Jokerit, 34½
8. Kerouac, Tampereen Ilves, 34
9. seeyou@jäähalli, HIFK, 32½
9. Sistis, HPK RY, 31½
11. Anton, 31
12. Another HAB, Jokerit, 29½
13. ipa rules, Ilves, 28
14. Lyrinna, Porn Ässät, 26½
14. Moto, HIFK, 26½
16. Viikate, D-Kiekko, 24½
16. Everton, KooKoo, 24½
18. 8-ball, Ilves, 23
19. Jukan takahiukset, 23
20. mikkoz, HPK, 19½
21. peruspata, Porin Äsät, 19
22. schillaci, HPK, 18½
*****
Seuraava kisa ilmaantuu tämän päivän aikana.