kritiikki kirjoitti:
Niin, miten on Pascal, päivittäisitkö ajatuksesi kisojen parhaaseen urheilijaan?
Voittiko sen dopingurheilija?
Kyllä sen doping-urheilija voitti. Sitä emme vielä tiedä, onko Virpi näissä kisoissa käyttänyt ja jääkö kiinni, mutta yksikin käry uralla tekee hänestä doping-urheilijan.
Tulokset ovat tulleet tähän asti kisojen aattopäivän osalta, jolloin Venäjän Shirjajevin todettiin käyttäneen EPOa. Venäjän joukkueesta neljä miestä joutui kisojen aikana karenssiin liian korkeiden hemoglobiinarvojen vuoksi: Konstantin, Matvejev, Dementjev ja Pankratov. Näistä voisi olettaa, että Venäjä on käyttänyt EPOa laajemminkin kuin yhteen mieheen.
Kun Suomen ADT tammikuussa 2006 tavoitteli Kaisa Varista testiin, he olisivat halunneet ottaa testin viisi päivää ennen kisaa, johon Varis oli ilmoittautunut. Ajatuksena on, että EPO näkyy parhaiten ottopäivänä, joksi on arvioitu tuo viisi päivää ennen kisaa. Varista ei tavoitettu. Hänet tavoitettiin vasta seuraavana aamuna, jolloin näytettä on mahdollisesti ehditty manipuloida vedenjuonnilla. Muistaakseni näitä tavoittamisongelmia oli muitakin ja yhdestä kisasta Varis jäi pois, vaikka oli ilmoittautunut.
EPO häviää elimistöstä nopeasti, joskus voi 2-3 vuorokauttakin riittää, jos käytetään pieniä määriä. (Tästä kirjoittaa Leena Jokinen Ilta-Sanomissa 5.3.)
Naisten viestiin oli tähdätty ja siinä varsinkin Saarisen ja Kuitusen meno oli todella vallatonta. Näitä naisia valmentaa Jarmo Riski, joka sai ikuisen toimitsijakiellon Lahdessa 2001 toimittuaan naisten joukkueen valmentajana. Niissä kisoissa kärähtivät plasmaekspanderista Kuitunen ja Jauho (nyk. Saari).
Naisten viesti hiihdettiin torstaina 1.3. Viisi päivää ennen tätä (25.2) oli hiihdetty yhdistelmäkilpailu, jonka Virpi jätti kesken. Näiden kahden kisan välissä (27.2) hiihdettiin vapaan tavan kymppi, jolle Riskin valmennettavat eivät osallistuneet.
Jos siis EPOa olisi nautittu vaikka yhdistelmäkisan iltana, viisi päivää ennen viestiä, niin siinä välissä ollut kisa olisi voinut paljastaa epämiellyttävyyksiä. Tai mahdollisesti, jos EPOa olisi otettu viestiä ajatellen pieni määrä kolme päivää ennen viestiä, niin kympille ei olisi voinut lähteä, mutta viestiin jo huoletta.
Yhteenveto: Tämä luettelo on itse kokoamani, eikä sillä välttämättä ole tekemistä dopingin käytön tai siitä kiinnijäämisen suhteen. Kuitenkin mielestäni Suomella on monia tekijöitä, jotka olisi helppo liittää yhteen dopingilla ansaitulla menestyksellä.
--
Jos taas lähdetään siitä olettamuksesta, että Suomen joukkue ei Sapporossa käyttänyt kiellettyjä aineita lainkaan, niin sitten jäi ilmaan kysymys, että miten voi sellainen selkävaiva kuin Kuitusella, että se välillä haittaa ja välillä ei lainkaan. Virpi hiihti ensin kolme matkaa neljään päivään, joilla selkä haittaisi kaikilla (siis avausmatkallakin), sitten hän huilasi vuorokauden. Jätti selkä ongelmien myötä seuraavan kisan väliin ja sitten selkä ehtikin jo parantua ja viestistä tuli kultaa ja parin päivän jälkeen myös kolmeltakympiltä.
Niinäkin päivinä kun selkä haittasi, Virpi otti yhden pronssin ja yhden kullan. Viimeisessä kisassa Virpi kärsi päänsärystä. Olisiko Virpi tosiaankin terveenä voittanut kaikki matkat?
Ja entäs Aino-Kaisa? Vielä tiistaina hän oli sen verran kipeä, ettei lähtenyt hiihtämään kilpaa lainkaan. Ja torstaina hän teki elämänsä hiihdon. Hyvin parannuttu.