HIFK tarvitsee uusitun hallin – Helsinki Garden tervetuloa!

  • 1 548 809
  • 5 631

vilho

Jäsen
Vaikea kyllä uskoa, että rahoittajat lähtisi mukaan Nordiksen viereen tulevaan prokkikseen. Kyllä se paikka on tuo tai ei mikään, kun puhutaan sadoista miljoonista euroista. Täällä Tampereellakin hallin paikka olisi hyvä, mutta rahoituksen saanti on ollut vaikeaa - tiedä sitten voiko syyttävää sormea osoitella myös hankkeen vetäjän suuntaan..
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Vähän vaikea kyllä ymmärtää mikä tässä kiikastaa. Jos tuohon anottaisiin julkista rahaa niin ehkä silloin, mutta aika pitkälti monessa muussa kaupungissa tuo olisi läpihuutojuttu.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Minkälaisia kykenemättömiä tunareita siellä vitun lautakunnassa istuu, kun ei saada omin päin tehtyä päätöstä? Ihmeellistä vastuun pakoilua ja siirtämistä, tyypillistä suomalaista nurkkakuntaista nysväämistä. Vihaavatko ne yksityistä rahaa ja työllistämistä?
 

Kyynikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK / HJK + Porin Ässien sympatiakannattaja
No vastustajathan tiedetään, Vihreät ja vasemmisto! Kai ne haluaa jonkun homotemppelin tai mamukeskuksen siihen mielummin.
 

R.P.M. 12 000

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Rantanen kommentoi toikkarointiaan näin FB:ssä:

"Päätös jäi pöydälle. ... Suunnitteluvaraus kyllä tultaneen myöntämään mutta lopulliseen ratkaisuun vaikuttaa paljon se miten hankkkeen näkökulmasta ratkaistaan hankkeesen liittyvät isot kaupunkikuvalliset ja liikenteeseen ja moniin muihin tekijöihin liiittyvät haasteet."

Ja jatkaa:

"kyse ei ole vain hallista vaan kampin keskusta suuremmasta liikerakennuksesta johon olisi tulossa asumistakin. Arkkitehtuurista ei voi sanoa mitään ennen kuin sellaista on esillä. Puheet eiffelistä kannattaa tässä yhteydessä jättää. Nyt ei tehdä tornia vaan isoa rakennusmassaa joka on suurimmalta osalta maan alla. Luultavaa olisi että käyntiä stadikalle jätettäisi avoimeksi, ei parkkipaikkojen talia vaan koska stadikanäkymän on tärkeä ja sen oheistapahtumatkin tarvitsevat tilaa."

Mistä se stadikka pitää näkyä? Sitä ei ole vielä kukaan avannut millään lailla. Jos menee manskulle kisiksen toiselle puolelle, Stadikka ei näy! Eikä näy muuten Soneran takaakaan Urheilukadulta, ei vaikka kuinka varvistaisi. EIkä Hadankaltakaan. Mutta just tuosta kohtaa parkkikselta sen pitää näkyä - ja on muuten aina näkynyt! (Ja jos näistä rantasista riippuu, näkyy muuten jatkossakin, kun Rantanen itse laskeutuu oopperasta minkinturkit päällä kavereineen, on kiva tsiigata sitä töttöröö siellä stadikalla iltavalaistuksessa, näyttää kivalta siitä - tosin just sieltä OOpperan takaa se ei kyllä näy, mutta sieltähän tosin kyllä näkyy kivasti se Oopperan perspuoli).
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Oli ihan arvattavissa, että vihervasemmisto tulee kiskomaan käsijarrua kaksin käsin. Saa nähdä kuinka monta mutkaa matkassa on ennen kuin hanke saadaan aloitettua. Onhan se nyt aivan karmea ajatus, että yksityisesti rahoitettu hanke loisi työpaikkoja, tuottaisi verotuloja valtiolle ja toisi selkeää lisäarvoa niin urheilu- kuin kulttuuritapahtumien järjestämiselle Helsingissä. Pidetään mieluummin se parkkipaikkana, että oopperassakävijöillä on esteetön näköyhteys Stadikalle.

Jos otetaan tarkasteluun kyseinen ooppera niin sen toimintakulut vuonna 2013 olivat 53 milj. euroa. Rahoituksesta 71 % tuli opetus- ja kulttuuriministeriön kautta veikkausvoittovaroista ja 10% ympäristökuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen) tukena. Ooppera rahoitti omaa toimintaansa siis vain 19%:lla, joka koostui lipputuloista ja sponsoriyhteistyöstä (eli hieman reilu 10M€). Kaiken tämän päälle valtio rahoitti oopperan toimintaa 14 miljoonalla eurolla oopperatalon vuokraa varten maksaen käytännössä koko vuokran. Kävijöitä oopperassa oli kyseisenä vuonna n. 267 000. Eli 267 000 katsojan viihdyttäminen maksoi 53M€:a jolloin yhden lipun hinnaksi muodostuu n. 200€. Tästä n. 200€:n hintaisesta lipusta veronmaksajat maksavat n. 160€. Kaikkien näiden tukien jälkeen liiketoiminta oopperassa ei ole voitollista vaan yli 250 000€ tappiollista. Luvut eivät tietenkään ole kokonaisuutena merkittäviä valtiontalouden kannalta, mutta jos yhtä ja luvuista päätellen suhteellisen marginaalisen ryhmän harrastusta tuetaan veronmaksajien varoin n. 43M€:lla voisi olettaa, että Helsinki Garden hankkeelle näytettäisiin vihreää valoa läpi koko byrokratiaviidakon. Jos en ihan väärin muista oopperatalon rakennushanke vietiin läpi ilman suurempaa kädenvääntöä ja sitä ei Helsinki Gardenin tavoin edes rahoitettu yksityisin varoin. Aika nurinkurista tämä toiminta Suomessa. Etenkin tällaisina talouden aikoina olisi ensiarvoisen tärkeää tukea tällaisia hankkeita, jotka pyörittävät talouden pyöriä eteenpäin etenkin kun Suomessa on oopperan lisäksi useita muitakin kohteita, jotka pyörittävät niitä samoja pyöriä taaksepäin.

On sivistysvaltion tunnusmerkki, että se tarjoaa kansalaisilleen mahdollisuuden käyttää kulttuuripalveluja rahoittamalla sen toimintaa, mutta sen rahoittaminen ei koske urheilukulttuuria lähelläkään samassa laajuudessaan. Vuonna 2000 valmistunut silloinen Finnair-stadion rahoitettiin pääsääntöisesti yksityisesti, kun taas vuonna 2011 valmistunut musiikkitalo rahoitettiin käytännössä verovaroin. Musiikkitalossa järjestettävien konserttien kuluista 90 prosenttia kustannetaan verovaroin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta jaettavat veikkausvoittovarat jaetaan arpajaislain mukaan urheilu- ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämisen kesken. Edunsaajien keskinäisestä suhteesta tuoton jaosta on säädetty laissa. Sen mukaan tuotosta käytetään vuosittain urheilun ja liikuntakasvatustyön edistämiseen 25 %, nuorisotyön edistämiseen 9 %, tieteen edistämiseen 17,5 % ja taiteen edistämiseen 38,5 %. Jäljelle jäävä 10 % jaetaan samoihin tarkoituksiin vuosittain harkinnan mukaa. Käytännössä valtio arvottaa taiteen edistämisen tärkeimmäksi kohteeksi vaikka kaikilla muilla kohteilla olisi sekä kansantalouden, tulevaisuuden että kansanterveyden kannalta tärkeämpiä vaikutuksia. Taide on ollut suurin edunsaaja veikkausvaroista 90-luvulta lähtien. Taiteen suurin merkitys on toimia henkisen pääoman kasvattajana. Kallista on siis tuon henkisen pääoman kasvattaminen ja kallista se tulee olemaan myös jatkossa

Ei siis tarvitse ihmetellä miksi Garden hanke, kuten kaikki muutkin vastaavat, tulee toteuttaa yksityisen rahoituksen turvin. Tässä ja nyt. Nyt ja aina.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Oli ihan arvattavissa...

Tällaisten viestien vuoksi toivoisi, että täällä JA:ssa olisi jonkin sorttinen "tykkää"-nappi...

Totta joka sana ja vaikka itse ajattelen tuota Oopperataloa "kansallisoopperana" (siis tavallaan Suomen maajoukkueena)...
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Jos kyseessä olisi pelkkä jäähalli niin lupa olisi varmasti varmasti jo tullutkin, valitettavasti sen verran konservatiivista sakkia ollaan vielä täällä, että ei haluta tällaisia komplekseja, vaikka tällainen on paras tapa rahoittaa vastaavat projektit.
 

V-G-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна | is
Toi perustelu, että uusi korkea talo estää näkyvyyden esim Stadikalle jotain ihan uskomatonta. Ei oikein tiedä mistä aloittaa.
a) Stadikka on kyllä hieno jne. mutta kyllä se näkee jos sen haluaa nähdä. Manskulla seistessään ihminen ei näe Stadionia Kisiksen takaa, joten miksi vitussa silloinen messuhalli sai rakennusluvan?! edit. Messuhalli valmistui vieläpä kolme vuotta aikaisemmin kuin Stadion, joten oikeasti Stadion olisi pitänyt rakentaa sellaiselle seudulle, josta sen voi nähdä ilman häiriötekijöitä.
b) Mitä väliä? Nauttiiko joku enemmän elämästään, jos saa hivuttaa katseensa parkkipaikkaa pitkin kohti Stadikkaa?
c) Jos nyt otetaan ääripäät vertailuun ja mietitään, kumpaan suuntaan Helsinkiä -kaupunkia- tulisi viedä, niin New York City on rakennettu monilta osin niin, että yhtä taloa ei näe toisen takaa jne. Silti mun mielestäni aika helvetin hieno ja toimiva kaupunki. Etelä-Pohjanmaa sen sijaan on kasattu ihan toisella periaatteella. Siellä jääkauden ja Jumalan (merkittävä mielipidevaikuttaja siellä päin Suomea) takia maa on tosi lättänä, eikä paikallinen urbaniteettijaosto ole halunnut tätä käydä muuttamaan, joten yhden talon luota näkee esteettömästi 82 kilometrin päähän aina seuraavalle talolle. Jos tähänkin lisään oman mielipiteeni, niin aivan kamalaa seutuahan tuo on, pää meinaa haljeta, kun joutuu Pohojammaan läpi ajamaan.

Tämä vain vahvistaa käsitystäni, että vihervasemmisto on pullollaan Helsinkiin muuttaneita jyväjemmareita, jotka aidosti kauhistuvat nähdessään korkean talon. Ruraalille kansanosallehan liukuportaatkin ovat silkkaa saatanaa ja helvetin pelottavia.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oli ihan arvattavissa, että vihervasemmisto tulee kiskomaan käsijarrua kaksin käsin. Saa nähdä kuinka monta mutkaa matkassa on ennen kuin hanke saadaan aloitettua. Onhan se nyt aivan karmea ajatus, että yksityisesti rahoitettu hanke loisi työpaikkoja, tuottaisi verotuloja valtiolle ja toisi selkeää lisäarvoa niin urheilu- kuin kulttuuritapahtumien järjestämiselle Helsingissä. Pidetään mieluummin se parkkipaikkana, että oopperassakävijöillä on esteetön näköyhteys Stadikalle.

Jäitä hattuun! Tuo pöydälle jättäminen on ihan normaalikuvio paljon pienemmissäkin hankkeissa. Kyllä tämä tästä pikkuhljaa etenee. Ei pöydällejättö muuta tarkoita, kuin että parin viikon päästä käsitellään uudestaan. Tuostahan on ollut jo aiemmin puhetta, että ainakaan valtuustossa ei ole ollut hankkesta tarpeeksi tietoa, joten ei kai se mikään yllätys ole, jos joku kaipailee jotain lisätietoja jostakin asiasta.

Vihreät+sdp+vasemmistoliitto = 43/85 paikkaa valtuustossa, eli niukka enemmistö, vaikka kokoomus yksittäisistä puolueista onkin suurin. Kiinteistölautakunnassakin "vihervasemmistolla" on enemmistö. Joten jos "vihervasemmisto" haluaisi hankkeen kaataa, niin se olisi jo kaatunut. Miksi edes luulet "vihervasemmiston" vastustavan hanketta? Vilkaise vaikka tätä Suomen Kuvalehden juttua, otsikolla "Eduskunnassa vaikuttaa urheilupuolue – joka kolmannella kansanedustajalla on urheilutausta"

Linkki Suomen Kuvalehden juttuun: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kot...lmannella-kansanedustajalla-on-urheilutausta/

Noi on tietysti kansanedustajia, mutta ei Suomessa valtuustoon pyrkiessäkään urheiluvastaisuus varsinaisesti etu ole. Urheilijoita löytyy puolueista vassareista persuihin. Vai tarkoitatko ehkä, että jokeri-tatuoitu Paavo Arhinmäki kaataa hallihankkeen ihan vaan "pissa på ifk" -hengessä?

Mitä tulee yksityisellä rahalla toteutettaviin hankkeisiin, niin Norskisijoittajan hotellihankekin onnistui vasta kolmannella yrittämällä. Kaksi ensimmäistä hotellihanketta meni valtuustoissa nurin ja vasta kolmas meni läpi. Tuo on vieläpä paljon pienempi rakennushanke, hotelli+kongressikeskus.

Linkki hesarin juttuun norjalaisen hotellisijoittajan hotellihankkeista: http://www.hs.fi/kaupunki/a1408766635402

IFK:n hanke kyllä todennäköisesti toteutuu, jos rahoituskuviot on aidosti kunnossa ja jos sinne ei ole piilotettu mitään ikäviä ylläreitä. Mutta ei se mikään läpihuutojuttu ole. Kyllä sen eteen töitä pitää tehdä. Kyllähän Guggenheimkin saisi luvat, jos joku sen suostuisi rahoittamaan, joten en minä tässä projektissa jaksa mitään vihervassarimonstereita ruveta kasvattelemaan.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Sama heppu, joka on aiemmin ehdottanut Gardenia Roihupeltoon.

Olen maalta ja vähän tyhmä, mutta olenko ymmärtänyt oikein, että tuo Roihupelto sijaitsee jossain Viikin perukoilla, lähellä Itäkeskuksen metroasemaa ?
Mielestäni se on kyllä aivan tolkuttoman kaukana keskustasta ? Miksi ihmeessä halli pitäisi sinne rakentaa. Eikö tälläisten kompleksien pitäisi olla mahdollisimman keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien keskellä, jotta katsojien olisi helppo tulla peliin tai muihin tapahtumiin. Jos gardeni tulisi tuohon stadikan nurkille, olisi siitä helppo jatkaa matkaa illan rientoihin keskustaan ? Tyhjän hiekkakentän pitäminen keskellä kaupunkia on idiottiimaista hommaa
Ei muutakuin Gardeni nopeasti pystyyn oheistoimintoineen vaan, niin se on kaikkien etu....
 

444

Jäsen
Olen maalta ja vähän tyhmä, mutta olenko ymmärtänyt oikein, että tuo Roihupelto sijaitsee jossain Viikin perukoilla, lähellä Itäkeskuksen metroasemaa ?
Mielestäni se on kyllä aivan tolkuttoman kaukana keskustasta ? Miksi ihmeessä halli pitäisi sinne rakentaa. Eikö tälläisten kompleksien pitäisi olla mahdollisimman keskustassa, hyvien liikenneyhteyksien keskellä, jotta katsojien olisi helppo tulla peliin tai muihin tapahtumiin. Jos gardeni tulisi tuohon stadikan nurkille, olisi siitä helppo jatkaa matkaa illan rientoihin keskustaan ? Tyhjän hiekkakentän pitäminen keskellä kaupunkia on idiottiimaista hommaa
Ei muutakuin Gardeni nopeasti pystyyn oheistoimintoineen vaan, niin se on kaikkien etu....
Siellähän se. Muutama kaverini asuu siinä Töölön lähellä ja kauhistelivat kovasti ajatusta, että siihen omille huudeille tulisi jokin halli. Olivat kovasti sitä mieltä, että jos jotain on pakko rakentaa, niin jonnekin kehien varteen. En jaksanut jatkaa keskustelua aiheesta heidän kanssaan. On vain olemassa ihmisiä, jotka eivät halua, että keskusta näyttää keskustalta rakennuksineen kaikkineen, vaan kaikkialle pitäisi saada ajaa puoli tuntia suuntaansa autolla. Tai no, nämähän eivät tietenkään ajaisi yhtään mihinkään autottomina, mutta pääasia on, että oma lähiympäristö ei ainakaan muutu mitenkään mihinkään suuntaan.
Sen verran pitää kuitenkin korjata, että se kenttä ei ole hiekkaa vaan asfaltoitu. Siinä on kulttuurihistoriallisesti merkittävä parkkipaikka, joka kaunistaa maisemaa joka suunnasta katsottuna. ;)
 

hemmo_1973

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä HIFK:n hallihanke alkaa todennäköisesti saamaan yhä enemmän virkamieskoneiston prosesseihin ja poliittiseen päätöksentekoon liittyviä perinteisiä elementtejä. Kunnallisessa päätöksenteossa ja varsinkin suurissa, yleistä mielenkiintoa runsaasti herättävissä hankkeissa moni poliittisesti aktiivinen ja näkyvyyttä hakeva näkee paikkansa päteä. Aktiivisuuspisteitä on helppo kerätä, koska hanke on kaikille tuttu ja siihen liittyy yksi Suomen tunnetuimmista urheiluseuroista. Olen yllättynyt, että yhtään hanketta vastustavaa addressia ei olla vielä perustettu.

Totta kai asiat pitää valmistella huolella ja kaikkien osapuolten kannalta keskeiset vaikutukset tulee ottaa huomioon. Mutta jos lähtökohta on esimerkiksi Stadionin tornin näkyvyyteen liittyvät nyanssit, ollaan kaukana siitä että mielipiteen muodostusta ohjaisi tärkeät yhteiskunnalliset intressit.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Luulin silloin sitä Roihupelto-juttua ihan läpäksi, mutta se urpo ehdotti sitä ilmeisesti ihan tosissaan! Melkosta :D
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...hieno viesti koskien Koff Gardenia...

C.Orrilta upea viesti, jota kehuttu myös tuolla "parhaat kirjoitukset"-ketjussa.

Haluaisin kuitenkin lisätä tähän keskusteluun, ettei kuitenkaan ole syytä ihan mustavalkoisesti niinkään ajatella, että oopperassa ja baletissa vieraileva väki olisi mikään yksi kokonaisuus, joka jämäkästi vastustaa monitoimiareenan rakentamista, milloin mistäkin syystä. Minulla on tuttuja ooppera-fanaatikkoja, jotka omistavat myös Hifk:n kausikortin ja heidän mielestään mikään ei olisi hienompaa, kuin kunnon hallin saaminen hyvälle paikalle stadikan viereen. Ja kait minä rohkenen itsekin tunnustaa, että käyn oopperassa, mutta myös halli olisi hieno.

Yksi näkyvimmistä "kulttuurialan" vastustajista Garden-hankkeelle (kuten taannoin Jaffalalle) on ollut entinen pääministeri Lipponen ja hän ei kyllä ole mikään suuri oopperan ystävä. Tai ainakaan hän ei esityksissä juuri käy...
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Haluaisin kuitenkin lisätä tähän keskusteluun, ettei kuitenkaan ole syytä ihan mustavalkoisesti niinkään ajatella, että oopperassa ja baletissa vieraileva väki olisi mikään yksi kokonaisuus, joka jämäkästi vastustaa monitoimiareenan rakentamista, milloin mistäkin syystä. Minulla on tuttuja ooppera-fanaatikkoja, jotka omistavat myös Hifk:n kausikortin ja heidän mielestään mikään ei olisi hienompaa, kuin kunnon hallin saaminen hyvälle paikalle stadikan viereen. Ja kait minä rohkenen itsekin tunnustaa, että käyn oopperassa, mutta myös halli olisi hieno.

Pitää 100%.sti paikkansa. Tarkoituksenani ei ollut missään nimessä maalata oopperassakävijät yhdeksi homogeeniseksi joukoksi, tarkoitus oli lähinnä tuoda esille se, että kulttuuri on arvokas osa sivistysvaltiota oli kyse mistä kulttuurinmuodosta tahansa. Kirjoitukseni pyrkimys oli nostaa esiin se pointti, että mielestäni valtio tukee yhtä kulttuurinmuotoa varsin avokätisesti, kun taas Garden tyyppisten hankkeiden toteuttaminen vaati poikkeuksetta yksityisen rahoituksen. Toisin sanoen vaikkapa juuri ooppera saa pyörittää talouden renkaita vastapäivään kun taas urheilukulttuurilta vaaditaan markkinatalousehtoisuutta. Tässä kontekstissa valtion suhtautuminen eri kulttuuritarjonnan muotoihin on mielestäni jokseenkin eriarvoistavaa.
 
Viimeksi muokattu:

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Toisin sanoen vaikkapa juuri ooppera saa pyörittää talouden renkaita vastapäivään kun taas urheilukulttuurilta vaaditaan markkinatalousehtoisuutta. Tässä kontekstissa valtion suhtautuminen eri kulttuuritarjonnan muotoihin on mielestäni jokseenkin eriarvoistavaa.

Mulle tämä on ihan OK, sillä onhan monellakin urheilubisneksellä, vaikkapa nyt jääkiekolla, mahdollisuuskin rahoittaa itse itsensä. Kannatan ehdottomasti kulttuurin tukemista, vaikka en henkilökohtaisesti kaikista sen muodoista välitäkään. Ilman muuta kuitenkin esimerkiksi veikkaustuottoja voisi ohjata nykyistä enemmän myös urheiluun. Moni laji on kuitenkin kulttuurin kanssa siinä samassa veneessä, joka ei ihan ilman tukimoottoria etene.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Onneksi kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään Helsingin keskuskirjaston rakentamisen aloittamisen n. kilometri keskustaan päin Gardenin paikasta, kun siihen saadaan tuhlattua veronmaksajien rahoja 30 miljoonaa euroa. Mahdollinen kerrannaisvaikutuskin mahtaa olla suuri, kun pienempiä kirjastoja lakkautetaan -> työpaikkoja vähenee. Toivon kuitenkin, että kirjastohankkeen läpimeno edistäisi samalla hallihanketta. Pakko todeta, että tähänkin tapaukseen tuntuu pätevän se tavallinen vasemmisto-demari -ajattelutapa: "Muiden rahat eivät koskaan lopu kesken".
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös