IFK:n lätkähistoria, osa II
Tässä piti vaihtaa konetta ja ottaa pieni tauko. On tää niin totaalisen kova historia, että tankata pitää.
1968-69 Ensimmäinen mestaruus.
Jo vuodesta 1967 Wienin MM-kisoissa käytyjä keskusteluja kantoivat hedelmää. CARL BREWER, kolminkertainen Stanley Cupin voittaja ja sinä hetkenä maailman paras puolustaja, tuli IFK.hon pelaaja-valmentajaksi.
Yhdessä Esko rekomaan kanssa valmennus tuotti heti tulosta.
IFK oli vihdoin Suomen mestari. Vain TuTo ja Ilves pystyivät voittamaan IFK:n.
Kun kerran vauhtiin päästiin niin IFK voitti myös Pohjoismaiden mestaruuden löymällä Ruotsalaisen Leksandin komeasti 7-1 kotihallissaan. Yleisö suorastaan repes riemusta.
Muistan itsekin kuinka huudettiin: "TÄÄLLÄ EI HURRIT JUHLI".
Mainittakooon muutamia pelaajia kuten Eero "Holo" Holopainen, henrik "Grana" Granholm, Juhani "Osteri" Boström, Kimmo "Kife" Heino, Esa Isaksson (ehkä kaikkien aikojen taitavin centteri, mielestäni), Juhani Jylhä, Heikki Järn, "Väpi" Kolkka, "Murtsi" Murto, "Hexi", "Buffalo" ja Jorma "Joppe" Thusberg. Callea tai muita yhtään unohtamatta.
Carl Brewerin ansiota otti IFK käyttöön uuden asenteen: Taklaava joukkue joka ei koskaan anna periksi!!!
Ns. Brewerin-henki jäi moneksi vuosiksi IFK:hon ja vasta kun viimeiset Brewerin oppliaat, Hexi ja Murtsi, väistyivät oli Brewer-henki poistunut joukkueesta. Brweri-henki tarkoitti, ettei koskaan anneta periksi, koskaan ei hyväksytä tappiota enne kuin summeri on soinut ja ottelu on päättynyt. Useita kertoja 60- ja 70-luvulla IFK oli tilanteessa, joka näytti toivottomalta - kunnes ottelu käännettiin eduksi ja voitoksi.
1969-70 Mestaruus uusitaan
Carl Brewerin visiitti jäi lyhyeksi ja mies palasi NHL:ään. Muutamien vahvistuksien kautta IFK pystyi komeasti uusimaan mestaruutensa. Sarjalaatijat olivat onnistuneet sillä mestaruus ratkesi vasta viimeisessä ottelussa IFK-Ilves. Täpötäysi jäähalli räjähti riemuun kun IFK voitti ottelun 7-3.
Kausi oli muutenkin menestyksellinen kun IFK voitti arvostetun Ahearne-Cupin. Mitä Brwer-henki todellisuudessa tarkoittaa saivat kaikki paikallaolleet todeta kun IFK pelasi Leksandia vastaan Ahearne-Cupin viimeisessä ottelussa. Sen voittaminen toisi Cupin ykköspaikan. Leksan meni kuitenkin jo ensimmäisen erän jälkeen 4-0 johtoon ja moni oli jo "allapäin". Mutta IFK teki sen mitä Brewer-henki edellytti, taisteli eikä antanut piiruakaan periksi. Esa Isakssonin sinetöityä voittomaalin 5-4!! oli IFK jälleen osoittanut mahdottoman mahdolliseksi.
1970-71 Vain pronssia
Hyvän alun jälkeen IFK "törmäsi" yllättäin tappioputkeen. Kahdeksan peräkkäistä tappiota toi lopulta 32 ottelun sarjassa pronssiset mitalit.
1971-72 Pronssiputki jatkuu
Dave Siciliano palkattiin pelaaja-valmentajaksi. Monien suureksi suruksi palasivat Esa Isaksson ja Juhani Jylhä takaisin Lukkoon.
1972-73
Nyt IFK pestasi valmentajaksi parin Seppo Liitsola - Esko Rekomaa ja uusina pelaajina mm. Esa Peltonen, Juhani Tamminen, Stig Wetzell sekä Jorma Immonen.
Kesken kauden, Ahearne-Cupissa, debytoin muuan juniori-ikäinen Matti Hagman, joka pelasi keskushyökkääjänä Juhani Tammisen ja Esa Peltosen välissä. Matii "Hakki" Hagman ehti olla vaivaiset 20 sekuntia kentällä kun Leksandin verkko repesi. "Hakki" iski heti ja Ruotsin maajoukkuemaalivahti Christer Abrahamsson oli voimaton.
Sarjassa IFK sai "vain" hopeeta.
1973-74 Kolmas kulta
Kovan ja värikkään kauden jälkeen IFK otti jo kolmannen mestaruutensa. Kolmatta mestaruuttaan juhlivat Juha Rantasila, Juhani Boström, Hexi, Kimmo Heino, Harri Linnonmaa, Väinö Kolkka, Matti "Murtsi" Murto ja Jorma Rikala.
Joukkueessa pelasi myös Heikki "Uugen veli" Kojola.
1974-75 Jälleen mitali
Seppo Liitsolan ja Esko rekomaan viimeinen kausi toi jälleen hopeata. Hexi oli siirtynyt ammattilaiseksi Winnipeg Jetsiin. Tämä kausi oli myös Juha Rantasilan viimeinen. Komeat kahdeksan vuotta IFK:ssa ja plakkarissa 3 mestaruutta, 2 hopeeta ja 2 pronssia. Repikää kundit siitä!!
1975-76 Ensimmäinen kausi sm-liigassa
Frank Moberg otti jääkiekkojaoston puheenjohtajuuden vastaan ja ensimmäinen sm-liiga kausi alkoi. Valmentajina toimi Matti Väisänen sekä "Linkku" Lindegren. Pleijareiden ekalla kierroksella tuli "noutaja" Turusta, eli TPS. IFK:n pelaajia ei kiinnostanut pronssimitalit joten IFK jäi ensimmäisen kerran kahdeksan vuoteen ilman mitalia!
1976-77 Jällen "vain" neljäs.
Pronssiottelu hävittiin KooVee:lle ja neljäs sija oli jälleen sijoituksemme. Yleisön suursuosikki Lalli Partinen päätti uransa ja Matti "Hakki" Hagman oli siirtynyt jo kauden alkaessa NHL:ään Bostoniin. Sellaiset suurudet kuin Raimo "Rassa" Hirvonen ja pertti "Ruoska" Lehtonen vetivät ensimmäisiä piruettejaan IFK:n paidassa.
1977-78 Pleijareiden ulkopuolella!
Piste per ottelu ei riittänyt play-offeihin ja sijoitus oli vasta viides.
Hexi teki paluun ja oli joukkueen kapteenina.
1978-79 Pleijareihin mutta mitalit jäi.
Vaikka kausi meni penkin alle ja pronssiottelu hävittiin niin yksi riemastuttava tulos saavutettiin: Kaikkien aikojen suurin voitto paikalliskilpailijastamme Jokereista, 13-0!!!!!!!!!!
1979-80 Neljäs mestaruus!
Runkosarjassa IFK hävisi vain 7 ottelua ja pelasi muutenkin yleisöystävällistä jääkiekkoa (Mitäköhän tuo tarkoitti silloin?).
Hakki oli hirmu vireessä ja voitti ylivoimaisesti pistepörssin 36 ottelua, 37+50 = 87.
KärPät kaatui ekassa pleijarimatsissa otteluvoitoin 3-1 ja Ässät putos puhtaasti otteluvoitoin 3-0. Viimeisen ottelun sankari oli Ari "Allu" Lähteenmäki, joka 6 sekuntia ennen loppua teki ratkaisumaalin.
1980-81 Ulkona.
Hakki oli jälleen NHL:ssä ja nyt Edmontonissa ja kaikki halusivat voittaa IFK:n. Pleijareissa oli nyt kuusi joukkuetta ja ekan rundin selvitimme. Tokalla tuli sitten kirvesrinnat Tampereelta ja vei ottelut puhtaasti 3-0 eikä IFK:ta kiinnostanut taaskaan pronssiset mitalit joten sijoitus oli neljäs.
Simo "Simppa" Saarinen debytoi ja "Buffalo" Salmelainen lopetti uransa.
1981-82 Hyvä kausi - vain pronssia.
Kaikki näytti hyvältä kun runkosarja oli päättynyt. Pelit kulki ja pleijareissakin ekat 2 peliä Taparaa vastaan meni mallikaasti. Sitten tulikin stoppi ja Tappara vei kun vei seuraavat pelit ja IFK:n oli tyytyminen pronssiin. Ihme sinänsä koska aikaisemmin pronssit eivät kovasti kiinnostaneet.
Carey Wilson tuli joukkueeseen täksi kaudeksi.
1982-83 Viides kulta!
Jorma Rikala pestattiin takaisin valmentajaksi ja menestystä tuli heti. Matti "Hakki" Hagman oli uus-vanha ja takaisin Edmontonista. Semifinalissa Ilves kaatui otteluvoitoin 3-1 ja unelmafinaali oli valmis. Vastustajana rakas Jokerit.
Jokerit aloitti voimakkaasti ja meni otteluvoitoin 2-0 johtoon kunnes IFK kaivoi vanhan perinteisen asenteen kätköistään. Carl Breweriä muistaen kaverit pisti kaikki peliin. Mitään ei annettu anteeksi ja missään olosuhteissa ei annettu perkele periksi. Tässä taistelussa Sven Duvakin olisi jäänyt varjoon.
Viimeisessä ottelussa Jokerit meni jo 2-0 johtoon kunnes IFK tasoitti pelin. Nordenskiöldin hallin lehterit oli sortumassa, kun "Ruoska" Lehtonen pisti kumilaatan juuri siihen paikkaan minne se kuuluukin laittaa. Viides kulta oli tosiasia!!!
Mainittakoon, että IFK:n A-junioritkin voittivat mestaruuden samana vuonna.
1983-84 Taas välivuosi
Viides sija ja heti kättelyssä turpaan TPS:ltä pleijareissa.
1984-85 Pleijarit - adjö.
Timo Haapaniemi otti valmentajan tehtävät vastaan mutta pelijaripaikka jäi saavuttamatta. Kari "Nenä" Jalonen teki epäonnistuneen visiitin IFK:ssa.
1985-86 Hopeeta!!!
Anssi Melametsä lähti Winnipeg Jetsiin, Hakki lähti Saksaan ja Esa Tikkanen Edmontoniin. Tilalle tuli Crisu Ruuttu ja Darren Boyko.
IFK raivasi tiensä finaaliin pudottamalla TPS:n 3-2 otteluvoitoin semifinaalissa. Tappara oli sitten liikaa finaalissa ja hopee mitskut kaulaan.
1986-87 Hagman jälleen IFKssa.
Monta muutosta saatiin tehdä kauden alussa. Harri Tuohimaa lähti enteilevästi pankkimaahan Sveitsiin ja Crisu Ruuttu NHL:ääm Bostoniin. Uusi oli jälleen Hakki, Anssi Melametsä vuoden NHL visiitin jälkeen sekä Simo Saarinen, joka oli pääasiassa loukkaantuneena kahtena kautena NYR:issä. Maaliin tuli nuori ja pienikokinen Sakari Lindfors.
IFK saavutti pronssia, A-juniorit otti mestaruuden ja C-juniorit hopeeta.
Se siitä ja loput tiedätte itsekkin. Tässä ei valitettavasti ole kaikkia asioita voinut mainita mutta toivottavasti tämä antaa hieman osviittaa mistä on kyse.
Lopuksi haluan lainata Eino Nykäsen tekstiä samasta kirjasta koskien suomenkilistä yhteenvetoa. Hän kirjoittaa mm. näin:
" Satunnaisen katsojan muistikuva Helsingin Jäähallin Ylimmiltä lehtereiltä lähes kahden vuosikymmenen takaa kertoo omalla tavallaan eräästä tähtirintaisten pelaajien kantavasta ajatuksesta: Älä koskaan luovuta ennen vihellystä.
Isäntäjoukkue IFK:ta vastassa oli Ruotsin ylpeys Leksand. Vierasjoukkueen hyökkääjä oli karannut soolohyökkäykseen, ohittaen isäntien viimeisen linnoituksen, pelaajavalmentaja Carl Brewerin. Katsomo vaikeni kauhusta. Hyökkääjäpelaaja kierteli vielä selvässä tilanteessa, ikäänkuin olisi pelännyt yksinäistä ratkaisuaan.
Kalle Brewer joko näki tai aavisti hyökkääjän epävarmuuden - tai sitten vain pisti showksi. Hän koputteli mailallaan jäätä ja huusi käheällä äänellä: "Passa Här". Ja Leksandin pelaaja syötti - taaksepäin, sokkona.
Jäähallin täyteinen yleisö purskahti nauruun.
Kolminkertainen Stanley Cupin voittaja, yksi maailman arvostetuimmista puolustajista oli antanut näytöksen - ja opetuksen."
THIS IS IFK!!