HIFK:n huhut, mutut & htt-spekuloinnit

  • 7 211 599
  • 30 544

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse asiassa kun verrataan Stögöä ja Seliniä palkkaushetkellä, niin heissä on / oli helvetinmoinen ero. Stögö oli jo A-junnujen, Mestiksen ja Sveitsin mestari ja siten aika turvallinen valinta. Selin ei ole voittanut urallaan mitään merkittävää ja Kazakhstanin & Tepsin kanssa hänelle on käynyt aika surullisesti. Mutta en mä jaksa ketään dumata samantien, täytyy katsoa miten homma rullaa. Minäkin olisin kuitenkin jatkanut Törmäsellä ja koettanut hankkia hänelle sopivia pelaajia.
Onhan Törmäsellä kirkkaasti Seliniä parempi recordi ja jos heitä vertaa tulosten perusteella, ei voittajasta ole epäselvyyttä. Tämän kauden TPS kaatui suurelta osin loukkaantumisiin, joten en laskisi tätä kautta Seliniltä aivan niin epäonnistuneeksi. Mieluummin olisin Törmäsellä kuitenkin jatkanut. En kuitenkaan odota ensi kauden ongelman olevan Selin, vaan jos ongelmia ilmenee, veikkaan niiden olevan samat kuin tälläkin kaudella, eli ammattimaisuuden ja urheilullisuuden puute koko organisaatiossa. En siis pidä valmentajan vaihdosta aivan niin merkityksellisenä, vaan sitä, että uskon sen tarkoittavan näiden muiden ongelmien maton alle lakaisua. Jos Törmänen olisi jatkanut, olisin pitänyt ainakin mahdollisena muihin ongelmiin pureutumista, mutta tämä vaikuttaa vain helpolta keinolta olla muuttamatta oikeasti mitään.
 

Stigu

Jäsen
Vähän on sekavat fiilikset tuosta Selin-Pikkarainen parivaljakosta.

Vitutuspuolella on skenaario/olettama, jossa Stögö olisi halunnut jatkaa, mutta häneltä vedettiin matto alta. Tämä skenaario on kyllä niin IFK:n näköinen skenaario, että luulen että se on totta.

Mutta on tuossa valmentajanvaihdossa plussaakin:

- IFK ei olisi Stögön jatkaessa voittanut mestaruutta kuitenkaan, olettaen että Tappara olisi kohdattu jossain vaiheessa pleijareita.
- Selinin TPS voitti viime kaudella porkkanapöksyt kolme kertaa. Tuskin Tapparaa Selin-Pikkaraisella pleijareissa voitetaan mutta ainakin todennäköisyys on suurempi kuin Stögön kanssa
- runkosarja ei voi missään tapauksessa olla samanlaista Lumousta kuin Stögön aikana
- IFK:n valmentaja joutuu taistelemaan paitsi vastapuolen joukkueita vastaan, myös seuran omaa UTJ:ta ja yleistä seurassa vallitsevaa Country Club Hyvä Veli- järjestelmää vastaan. Tämä valmennuskaksikko on seuran ulkopuolelta. Sen lisäksi heitä on 2. Esim. Pikkarainen voi hoitaa seuran sisäisen taistelun ja Selin voi keskittyä joukkueen pelikirjan rakentamiseen.
- on olemassa myös skenaario, jossa Stögö itse halusi purkaa sopimuksen. Tässä tapauksessa otan ilolla vastaan, että organisaatiota on jälleen kerran näpäytetty valmentajan taholta.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
@Pepper Jack Hyvä kirjoitus, olen kaikesta samaa mieltä. Valmentajanvaihdoksella yritetään mielestäni taas kerran pikavoittoa, kun oikeasti pitäisi kaivaa syitä paljon syvemmältä. En mä usko, että kenelläkään on suoranaisesti mitään Seliniä vastaan, mutta ei hän mikään kiistaton, veret seisauttava huippunimi kuitenkaan ole. Sanon näin: HIFK on 2010-luvulla pelannut 2 kertaa finaalissa, tuloksena kulta ja hopea. Nämä saavutettiin kahdella jo aiemmin meritoituneella valmentajalla. K.Jalonen oli tullessaan Suomen mestari, muistaakseni jopa kaksinkertainen. Stögö siis A-junnujen, Mestiksen ja Sveitsin mestari. Tästä voitaisiin päätellä, että HIFK tarvitsee menestyäkseen valmentajan, joka on jo taloon tullessaan jotain voittanutkin. Tämä on mielestäni hyvä ohjenuora valmennuspalkkauksissa ja nyt, kun päätös Stögön ulkoistamisesta, tuli paikkaan, johon sitä ei ollut suunniteltu, ei oikeastaan ollut saatavana muita kuin Selin. Jokainen meistä toivoo, että HIFK:ssa voi myös tulla valmentajalle se ensimmäinen menestys, mutta kauhean yleistä se ei ole...no, Erkka ja Rami olivat suuri poikkeus.
 

Pepper Jack

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
päätös Stögön ulkoistamisesta, tuli paikkaan, johon sitä ei ollut suunniteltu, ei oikeastaan ollut saatavana muita kuin Selin.
Tämä on kieltämättä myös hieman hälyttävä asia. Ei oikeastaan päästy valitsemaan sitä itselleen sopivinta valmentajaa vaan otettiin lähes ainoa vapaa mitat täyttävä.
 
Tämä on kieltämättä myös hieman hälyttävä asia. Ei oikeastaan päästy valitsemaan sitä itselleen sopivinta valmentajaa vaan otettiin lähes ainoa vapaa mitat täyttävä.

Vaadin, että jatkoajassakin vakiintunut termi penailu vaihdetaan tasan Selinin sopparin julkaisupäivämäärällä tomppailuksi tai nybailuksi. Jos sulla on handussa tuoppi jotain, mitä luulet karjalaksi, ethän sä nyt vaihda sitä tuopilliseen kilpikonnan kusta ihan vain siksi, että voisi vaihtaa. Tai sitten sulla on päässä vikaa.
 

Frankie

Jäsen
Suosikkijoukkue
평양시 IFK, Philadelphia Flyers, Arsenal FC
Vaadin, että jatkoajassakin vakiintunut termi penailu vaihdetaan tasan Selinin sopparin julkaisupäivämäärällä tomppailuksi tai nybailuksi. Jos sulla on handussa tuoppi jotain, mitä luulet karjalaksi, ethän sä nyt vaihda sitä tuopilliseen kilpikonnan kusta ihan vain siksi, että voisi vaihtaa. Tai sitten sulla on päässä vikaa.
Tuo punamokkasiininen surkimus ei ansaitse tulla mainituksi Sir. Penan kanssa samassa lauseessa! Sir. sentään kävi itse skouttaamassa koirannimisiä vahvistuksia ja käytti samalla tilaisuutta hyväkseen seitinohuisiin ranskalaisiin päiväkänneihin.
 

Stigu

Jäsen
Sanon näin: HIFK on 2010-luvulla pelannut 2 kertaa finaalissa, tuloksena kulta ja hopea. Nämä saavutettiin kahdella jo aiemmin meritoituneella valmentajalla. K.Jalonen oli tullessaan Suomen mestari, muistaakseni jopa kaksinkertainen. Stögö siis A-junnujen, Mestiksen ja Sveitsin mestari. Tästä voitaisiin päätellä, että HIFK tarvitsee menestyäkseen valmentajan, joka on jo taloon tullessaan jotain voittanutkin..
Mä en vetäisi noin hätäisiä johtopäätöksiä. Jos kaksi meritoitunutta valmentajaa on voittanut IFK:ssa mestaruuden ja hopeaa, niin mitalin kääntöpuolena tulee mieleen heti 6 (jollain tavalla) meritoitunutta valmentajaa, jotka eivät voittaneet IFK:ssa mitään: Suhonen, Matikainen, Summanen, Aravirta, Baxter ja Francis. Varmaan noita on enemmänkin, onneksi en muista kaikkia. Mutta pointti on siinä, että valmentajan meriitit IFK:n peräsimessä eivät ole juuri minkään arvoiset.

Meillä on itse asiassa ollut helvetin vähän ei-meritoituneita valmentajia: Mälkiä, Blomqvist, Soppa ja Shedden (joka ei muistaakseni tainnut hirveästi omata meriittejä ennen meille tuloaan?). Tosin noista ainoastaan Shedden onnistui jotenkuten.

Lisäksi, nythän ensi kauden jälkeen IFK:n valmentajakuvio menee varmaankin taas uusiksi, joten siinä mielessä on sama kuka tuolla ensi kauden valmentaa. Vai oliko Stögö jonkun mielestä löytämässä jonkun punaisen langan valmennuksen suhteen? Oliko Stögön kolmen kauden valmennuksessa havaittavissa jonkinlainen jatkumo?

Meikäläistä huolestuttaa eniten se, että IFK on vajomassa taas valmentajien hautausmaaksi, mikä merkitsee sitä, että seuraan ei tule yksikään itseään kunnioittava huippuvalmentaja koska täällä on ainoastaan hävittävää. Huippuvalmentajille riittää työpaikkoja Keski-Euroopassa ja KHL:ssä, joten mitä syytä olisi valita seuraksi IFK?
 

baddinki

Jäsen
Suosikkijoukkue
iiefkoo
Kyllähän Selinin TPS pelasi kahden kauden aikana sen tyylistä lätkää mitä haluaisi mieluusti HIFK:kin pelaavan. Eli viihdyttävää aktiivista ja paineistavaa hyökkäyslätkää.

Jos kyseessä olisi vain yksittäinen valmentajanvaihto niin voisi ollakin optimistisena liikenteessä. Vaan tälläkin liikenteellä paikataan jälleen yhtä urheilujohdon virhettä. Törmäselle jatkosopimuksen antaminen elokuussa oli iso virhe. Ja kun IFK:ssa ei ole jatkuvuudesta tietoakaan niin liian paljon vastuuta ja paineita kasautuu päävalmentajan niskaan. Ja se on osasyy miksi HIFK:ssa on menestynyt vain niin harva valmentaja.

Paremmalla urheilujohtamisella Törmäselläkin olisi varmasti ollut eväät onnistua paremmin.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Harmittaa, kun ei ymmärrä, miten ja miksi Törtsy ajoi tällä kaudella metsään. Jostain kumman syystä luottoa mieheen löytyy yhä, käsittämättömän huonon runkosarjan jälkeenkin. Jotain uutta ja raikasta pitäisi löytää tilalle, jos Törtsy nyt on lähdössä.

U18-kultakoutsi Nieminen on näköjään signattu Tepsin A-junnuihin ja toinen junnujen MM-kultakoutsi Jussi Ahokas omaa jopa IFK-taustaa...?
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Sehän on aina tietysti vähän ikävää, kun valmentaja(t) pitää kiinnittää niin aikasin. Mutta niinhän se on yleensä aina mennyt.

Viime elo-syyskuussa olis ollu aikas hölmöä olla palkkaamatta vielä yhdelle lisäkaudelle Törmästä, kun kaikki näytti hyvältä viimekauden jälkeen. Siinähän oli se fiilis, että nyt on 2v rauhoitettu valmentajan osalta. Noh, IFK pelasi puuduttavimman runkkarin miesmuistiin, ja joitain kierroksia ennen loppua piti oikeasti miettiä, pääseekö Liigan kärkibudjetin jengi edes sääleihin. Noh, pääsi ja aina mitalipeleihin asti, mutta siinä vaiheessa oli todennäköisesti ollut uusia nimiä diileissä jo pitkään. Mutta olihan tuo nyt paljon huonompi joukkuekin kun vuosi sitten.

Mä en oikeasti osaa sanoa, onko tuo mahdollinen vaihdos hyvä vai huono. Yksi asia ainakin on varmaa taas... Nybondas pääsee taas kun koira veräjästä ja turbulenssin aika on kaikkea muuta kun ohi.
 
Viimeksi muokattu:

444

Jäsen
Penailu elää IFK:ssa vahvana ilman Penan läsnäoloa. Alkaa Kalsongin vaihtaminen Paskansyöjään saada arvoisensa vastuksen "paskimmat päätökset ikinä" -sarjassa.
Vaikka onhan Selin toki erittäin menestynyt ja kaikin tavoin meritoitunut valmentaja. SaiPa-fanit varmasti muistelevat lämmöllä tuota dynastian aikaa. Hienosti klaarasi runkosarjan kakkoseksi, mutta sitten hiton harmillisesti tuli pari loukkaantumista ja jengi hyytyi altavastaajalle aivan täysin. Ihan kuin muistuttaisi jostain tapahtumasta viitisen vuotta sitten...
Pikkarainen ja Stadin yö taas ovat sellainen match made in heaven, ettei toista tule sitten Karalahden mieleen. Paitsi ehkä Pikkarainen, Hank Pikkarainen. Nimi on enne?

Ei jumalauta tätä puuhastelukerhoa.

Mikäli toteutuu, niin kausari jää uusimatta ja terveiset siihen johtaneesta syystä menevät toimistolle ja kaikille puuhakerhon hallituksen jäsenille. Vitun tunarit.
 

Falcon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Onkohan Nybarilla mennyt sukset ristiin Stögön kanssa? No joka tapauksessa tyypillistä IFK toimintaa. Valmentaja heitetään aina bussin alle, muttei koskaan UTJ:tä. Ei tuo Selin, Pikkarainen kaksikko toteutuessaan mitään riemunkiljahduksia saa kyllä aikaan meikäläisessä. Saattaahan tuo tietysti toimiakin. Pikkarainen on varsin mielenkiintoinen tapaus. Menestystä on tullut mestiksessä ja sitten on ollut myös noita ylilyöntejä. Varmasti hänellä on tähtäimessä vielä päävalmentajan paikka liigassa. Selin on tietysti ammattimies, mutta onko hänestä sitten ainesta enempään jää nähtäväksi. Mitenköhän maalaispoika Pikkarainen tulee toimeen Nybarin kanssa?
 
Viimeksi muokattu:

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Mä en vetäisi noin hätäisiä johtopäätöksiä. Jos kaksi meritoitunutta valmentajaa on voittanut IFK:ssa mestaruuden ja hopeaa, niin mitalin kääntöpuolena tulee mieleen heti 6 (jollain tavalla) meritoitunutta valmentajaa, jotka eivät voittaneet IFK:ssa mitään

@Stigu Olet oikeassa, meritoituneisuus ei merkitse automaattisesti menestystä HIFK:ssa, ei ollenkaan. HIFK:n menestyminen on pirun harvinaista, mutta kun on menestytty, puikoissa on kuitenkin ollut molemmilla kerroilla meritoitunut koutsi. Siksi haluaisin jääräpäisesti etsiä valmentajaa jo näyttönsä antaneiden joukosta. Meillä ei ole yhtään näyttöä siitä, että urallaan mitään saavuttamaton valmentaja pärjäisi HIFK:ssa ja koska tämä sektori näyttää nollaa ja meritoituneiden kahta (-11 ja -16), niin ottaisin valmentajaksi ennemmin vaikka Tapolan kuin Selinin. Jos siis näistä kahdesta pitäisi pakolla valita toinen.

Tilanne muistuttaa sitä, että ostat peräkkäin kymmenen käytettyä autoa ja pysyt pääasiassa ns. hyvissä merkeissä, kuten Opel, Volvo, Toyota. Käytettyä ostaessa voi silti tulla joskus huti, vaikka automerkki sinällään laadukas olisikin. Mutta ei se ole mikään syy siirtyä ostamaan halvempaa Ladaa tai Daciaa ja toivoa, että jospa se tärppäisi, vaikka hintakin on halvempi. On todella epätodennäköistä saada hyvä ja halpa samalla ostoksella. Kymmenestä käytetystä autosta pari-kolme voi olla helmeä ja ne ovat kyllä mitä todennäköisimmin muita kuin Ladoja.

Mikäs kausi se oli kun HIFK maksoi kolmelle valmentajalle yhtä aikaa palkkaa, muistaako joku? Perinteitä kunnioittaenhan ensi kaudella Stögökin nostaa liksaa meiltä. Kyllä tässä on penailun elementtejä, mutta The Sir oli sentään kaikesta huolimatta karismaattinen lätkäjätkä.
 

baddinki

Jäsen
Suosikkijoukkue
iiefkoo
Viime elo-syyskuussa olis ollu aikas hölmöä olla palkkaamatta vielä yhdelle lisäkaudelle Törmästä, kun kaikki näytti hyvältä viimekauden jälkeen. Siinähän oli se fiilis, että nyt on 2v rauhoitettu valmentajan osalta.

Noh, kyllähän osaavan urheilujohtajan olisi pitänyt nähdä etä huolimatta kevään 2016 menestyksestä, niin Törmäsen aikaa leimasivat sekavat pelit johtuen olemattomasta pelin rakenteista ja useat loukkaantumiset, johtuen osittain siitä et pelaajille annettiin harjoittelun suhteen liikaa vapauksia.

Niin näistä syistä olisi pitänyt katsella vielä Törmäsen HIFK:ta enemmän ennen jatkosopimusken tekoa. Siitä huolimatta että 2/2016-4/2016 Törmäsen IFK pelasi erinomaista lätkää.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Noh, kyllähän osaavan urheilujohtajan olisi pitänyt nähdä etä huolimatta kevään 2016 menestyksestä, niin Törmäsen aikaa leimasivat sekavat pelit johtuen olemattomasta pelin rakenteista ja useat loukkaantumiset, johtuen osittain siitä et pelaajille annettiin harjoittelun suhteen liikaa vapauksia.

Niin näistä syistä olisi pitänyt katsella vielä Törmäsen HIFK:ta enemmän ennen jatkosopimusken tekoa. Siitä huolimatta että 2/2016-4/2016 Törmäsen IFK pelasi erinomaista lätkää.
Osaava urheilujohtaja olisi tosin palkannut joukkueeseen fysiikkavalmentajan, eikä antanut jonkun kakkoskoutsin hoitaa sitä hommaa otona. Ehkä silloin ei olisi tarvinnut monottaa ykköstä ja maksaa hänelle silti koko kauden liksaa. Mutta sitä hetkeä odotellessa.

Mitä tuohon Seliniin tulee, niin toivottavasti saa sellaiset palikat mitä tarvitsee ja haluaa. Tämän kauden TPS:ssä loppui materiaali kesken, muutenhan peli oli ihan mukavaa. Mutta koska HIFK ja Nybari niin odotukset eivät ole siinäkään järin korkealla. Jos tuo nyt menee totaalisen vituiksi niin kyllähän tämä haastaa typeryydessään tosiaan jopa paskansyöjän palkkauksen.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Jos tuo (Selinin tuleminen) nyt menee totaalisen vituiksi niin kyllähän tämä haastaa typeryydessään tosiaan jopa paskansyöjän palkkauksen.

Samaa mieltä. Mua häiritsee erityisesti se, että HIFK ei ole sen kummemmin skoutannut Seliniä useamman kauden ajan ajatuksenaan, että siinähän on tuleva valmentajamme. Kuten aiemmin totesin, prosessi eteni näin:
1. Törmäsestä päätettiin hankkiutua eroon
2. Katsottiin kuka olisi vapaana Stögön tilalle
3. Selin oli sopivasti saatavana, koska TPS ei halunnut mennä hänen kanssaan kolmatta kautta

Ai niin, Tulosruudun mukaan (linkki tällä sivulla ylempänä) HIFK ja Törmänen ovat purkaneet Stögön ensi kauden sopimuksen. Tämähän meinaa sitä, että sentään ei makseta palkkaa kahdelle eri valmentajalle. Olen ehkä jopa hieman pettynyt tästä, sillä kyllä kunnon penailuun kuuluu se, että törsitään kaikilla rintamilla, myös taloudellisella puolella.
 

Jermu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ai niin, Tulosruudun mukaan (linkki tällä sivulla ylempänä) HIFK ja Törmänen ovat purkaneet Stögön ensi kauden sopimuksen. Tämähän meinaa sitä, että sentään ei makseta palkkaa kahdelle eri valmentajalle. Olen ehkä jopa hieman pettynyt tästä, sillä kyllä kunnon penailuun kuuluu se, että törsitään kaikilla rintamilla, myös taloudellisella puolella.

Törmäselle on varmasti maksettu korvaus sopimuksen purusta. Jos ei nyt koko kauden palkka niin luultavasti kuitenkin merkittävä osa siitä.
 

Harald73

Jäsen
Suosikkijoukkue
1897
Tämä on kyllä pahaa unta. Voisi melkein sanoa, että me on hävitty tulevakin kausi. Ottaisin Raimo -sedänkin mieluummin. Olisi ainakin tutinaa ja tötinää.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Feikkiheikit
Tämä on kyllä pahaa unta. Voisi melkein sanoa, että me on hävitty tulevakin kausi. Ottaisin Raimo -sedänkin mieluummin. Olisi ainakin tutinaa ja tötinää.

Minkälaista tutinaa ja tötinää nähtiin Raimo-sedän viime visiitillä? Toki jos valmentajan itsensä tutiseminen ja tähtikartoista höpöttely kameroiden edessä sellaiseksi lasketaan, niin ok.

Selinissä on sentään se hyvä puoli, että ei tarvitse hakemalla hakea kaljaliigoista alkaen pelaajia, jotka hänen alaisuudessaan suostuvat (mahdollisesti tuplaliksalla) pelaamaan.
 

WPK

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK , Chicago Blackhawks, Leeds United
Selin vaikuttaisi viime vuosien tilastojen perusteella hyvältä runkosarjavalmentajalta, kun sitten taas kevään peleissä ei kummoisia saavutuksia ole ollut. Johdatti 2013-14 Barys Astanan KHL-divisioonan voittoon ja itäisen konferenssin kakkoseksi. Lisäksi nosti TPS:n mutasarjasta (oli ollut 5 vuotta peräkkäin loppusijoituksenaan kaksinumeroinen luku) ekalla kaudellaan runkosarjan seiskaksi ja tokalla kakkoseksi.

Pääsy KHL:ään ja siellä runkosarjassa loistaminen on kieltämättä aika hyvä meriitti valmentajalle. Vielä vaan pitäisi ottaa tuon lisäksi yksi askel eteenpäin myös playoffs-pelaamisessa.
 

Jan_Peter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK,Chicago blackhawks
Törmäsellä on uusia kuvioita varmasti tiedossa jos on suostunut sopimuksen purkamaan. Se on varmaa ettei sitä halvalla ole sitä tehnyt. Itsellä sellainen kutina, että Stögö nähdään jollain aikavälillä Espoo Unitedin päävalmentajana. Enkä ihmettelisi vaikka hoitaisi kannun sinne kun taas samalla ajanjaksolla IFK ei voita yhtään mitään.

Ongelma IFK:ssa on se, että seuraa johtaa "fani". Fani ei pysty tekemään mitään kestävää kehityssuunnitelmaa ja ei hyväksy huonoja tuloksia. Sitten tässä manageri pelissä pistetään kaikki vaihtoon ja edelleen on suunnitelma pidemmälle puuttuu kokonaan. Mitä jos Selin ei olisi ollutkaan vapaana? Mikä ratkaisu silloin olisi ollut?

Olen huomannut, että täälläkin ja muualla sosiaalisessa mediassa ollaan tyytyväisiä, että VAIHTO tapahtuu vaikka koko ratkaisun lopputulema voi olla täysi katastrofi. Ei niinkään kiinnostaa, että se on Selin kunhan se on VAIHTO. Selinillä ei ole mitään sidettä seuraan niin minkälaisen paineen luulette kaverin saavan kun hommat ei suju niin kuin omistaja haluaa? Sitten aitioon myös todennäköisesti jätetään Tanska jotta Nybari on vaikutus mahdollisuus pelillisiin asioin.

Jos Selinin palkkaus tukisi aikaisempaa linjaa niin minulla ei olisi mitään ongelmia sen kanssa. Mutta kun se ei tue millään tasolla. Mikä on ratkaistu jos ollaan sijoilla ynnä muut ennen joulua ja kotipelit samanlaista paskaa? Hieno juhlakausi tiedossa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös