Hienoja ja historiallisia hetkiä SM-liigassa

  • 24 677
  • 67

Rote Sau

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS + länsirannikko
Triplamestaruudet 89-90-91 ja 99-00-01. Kaikista maukkain vuosi -95 mestaruus ja vielä kylkeen yksi maailmanmestaruus.

Mestaruuksissa parhainta oli kävellä helsinkiläisten yli kultaan. No tämä toistuu vielä.
Muita hienoja on pienten joukkueiden menestyminen, Kalpan nousu liigaan, TuTon nousu liigaan,Saipan nousu liigaan.
 

sladdi#17

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sininen Suosikkijuoma: Ilmanen
Tässä ketjussa tarinoidaan hetkistä jotka ovat jääneet mieleen SM-liigan historiasta. Tarinoita on luonnollisesti kahdenlaisia, on sellaisia tarinoita jotka itse on päässyt todistamaan ja sellaisia että toivoisi nähneensä tapahtuman paikanpäältä.

Näin espoolaisesta näkökulmasta voisi haeskella sellaisia itseä koskettaneita tilanteita. Maukkaimmat palat liittyy tietysti kevääseen 2008:

HIFK sarjan katkettua kun rantapallot lensi kentälle siinä oli huikea hetki. Aiemmin iltapäivällä olin käynyt Tapiolan Etolasta ostamassa rantapalloja ja myyjä kysyi kassalla "Anteeksi, saanko mä kysyä että minkä ihmeen takia meillä on koko päivän jengi ravannut ostamassa erilaisia rantaleluja". Itse vastasin siihen luonnollisesti että "Katso illalla Urheiluruutua". Toisaalta tuo kyseinen sarja oli niin läpihuuto, ettei se edellisen kevään välieräpaikan jälkeen sinänsä tuntunut edes niin hyvältä vaan pikemminkin siltä että lisää on tulossa.

Välieriin mahtuu kaksi mahtavaa hetkeä, jotka johti lopulta siihen historia osuuteen. Bluesin ensimmäiseen ja toistaiseksi ainoaan mitaliin. Se tunne, se fiilis minkä sai jatkoajalla Helsingin pelissä, jota todistin TV:stä kun Ben "Messias" Eaves vei kahville Kantoria Kaltevaa ja Puurulaa. Voi saatana sitä huutoa ja huutoitkunaurua. Nykyinen Ex-muija heitti minut pihalle rauhoittumaan kun lemmikit pelkäsi niin paljon. Ja ne 7. pelin loppuhetket kun koko halli nousi yksi ihminen kerrallaan seisomaan ja taputtamaan. Silloin sitä mietti voiko mies kuolla onneen.

Muita hienoja ja historiallisia hetkiä Sladdin vinkkelistä on tietyt yksittäiset ei niinkään välttämättä merkittävät hetket. Yksi parhaista on harjoitusottelu Blues-Pelicans toissa kesältä. Siinä vaiheessa kun Brücks ja Hovinen lähti niin saattoi näin melko heterolta mieheltäkin vähän livahtaa pikku intotippa housuun. Tästä olisi kiva kuulla ketkä oli osallisena? Itse muistan luonnollisesti Brücksin, Rönnbergin, V.Lajusen ja Lostedtin. Ketkä oli kaksi muuta. Itse veikkaisin T.Sallista ja ehkä Uusivirtaa. Raju ei muistaakseni kentällä ollut vai oliko?

Mainittava hetki oli myös se TV-peli, jota katsoin muutaman IFK fanin kanssa, jossa Ladislav "Sladdi" Kohn heitti 2-1 voittomaalin 40? sekuntia ennen pelin loppua Karalahden kaulan kautta sisään. Voi, voi kun kavereita vitutti.

Yksi näin ulkopuolinen hetki jota olisin halunnut olla todistamassa oli 2007 SaiPa-Tappara pelin Zebb vastaan Nikkilä. Alan miehenä näistä aina tuppaa innostumaan vähän liikaakin.
 
Viimeksi muokattu:
Pari hienoa Tappara-IFK-muistoa löytyi YouTubesta.

Yksi jännittävimmistä po-matseista. Laksolan maali (0:42) ja Heikkisen tuuletus (1:34)! Eikös tuon pelin studioisäntänä ollut Hjallis IFK-pelipaita päällä? "Toivottavasti IFK voittaa" taisi tokaista ennen jatkoaikaa. No eipä se tietenkään voittanut.

Tässä ratkottiin muistaakseni viimeistä po-paikkaa. Hakametsässä oli tunnelmaa. Jiří Kučera kyykyttää Sakaria. Tuossa matsissa joku IFK-yanar alkoi pelin päätyttyä tökkimään meitsiä lipullaan. Joku täältä?
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Miten ei ole vielä mainittu, vaikka tämän tapahtumista odotettiin vuosia?! Ensimmäinen ja toistaiseksi ainut kerta kun maalivahti on tehnyt maalin SM-liigassa. Upea hetki, hienoa että sattui vielä tv-peliin jota tuli suorana katseltua. Selostajakaksikon syttyminen ja raumalaisyleisön aplodit kruunasivat hetken.

www.youtube.com/watch?v=MFJKGiaSz80
 

Al Bundy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Pittsburgh Penguins, Suomi
Kyllä tämän maalin jälkeen aikoinaan hieman "harmitti", ja monta päivää! http://www.youtube.com/watch?v=98KIkQacM0s.

Ensin Patu Paananen toisessa päässä kilauttaa tolppaa. Hetken kuluttua vanha palokkalainen tulee ja iskee jatkoilla voittomaalin ratkaisevassa välierässä. Ei siinä enää Ässiä vastaan voitettu pronssi paljoa lämmittänyt. Onneksi aika multaa muistot.
 

ilu

Jäsen
Sääntökirjan 2006-1010 Sääntö 471 (sivu 49) - Maalin hylkääminen, kohta a) Maalia ei hyväksytä 2. jos kiekko menee maaliin hyökkäävän joukkueen pelaajan pelattua kiekkoa maalin yläriman yläpuolella olevalla mailalla.

Sääntökirjan 2006-1010 Sääntö 492 (sivu 53) - Kiekon pelaaminen korkealla mailalla, kohta d:

Maalia ei hyväksytä, jos kiekko menee maaliin hyökkäävän joukkueen pelaajan osuttua kiekkoon maalin yläriman yläpuolella olevalla mailalla.

--

En löytänyt mistään mainintaa, että maali hylättäisiin, jos jokin osa mailasta on yläriman yläpuolella, vaikka kiekko osuu sen alapuolella olevaan mailanosaan.

--

Kyllähän tuossa ihan selvällä suomen kielellä sanotaan että maali on hylättävä jos mailan mikä tahansa osa on yläriman yläpuolella.

Tähän on varmasti kaksi syytä:

1) Tuomarin on helpompi havaita miten korkealla maila hiihtelee, kuin se millä korkeudella maila koskettaa kiekkoa

ja ennenkaikkea

2) Maila tekee lärviin osuessaan ihan yhtä rumaa jälkeä vaikka mailalla yritettäisiinkin pelata alempana olevaa kiekkoa.

Joka tapauksessa hieno maali.

Itse toki kannattaisin tulkintaa osumakohdan perusteella. Lyöntilaukauksissa lapa helposti nousee korkeammalle ja muussa pelaamisessa puolestaan mailan pää.
 

Koirapoika

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jutta Grahnin mies, Else-Maj Pontoppidan.
Kyllä tämän maalin jälkeen aikoinaan hieman "harmitti", ja monta päivää! http://www.youtube.com/watch?v=98KIkQacM0s.

Ensin Patu Paananen toisessa päässä kilauttaa tolppaa. Hetken kuluttua vanha palokkalainen tulee ja iskee jatkoilla voittomaalin ratkaisevassa välierässä. Ei siinä enää Ässiä vastaan voitettu pronssi paljoa lämmittänyt. Onneksi aika multaa muistot.

Muistan. Telkkari välittömästi maalin synnyttyä kiinni ja taisipa siinä roskakin mennä silmään.
 

Sam68

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, SöPö
Kyllähän tuossa ihan selvällä suomen kielellä sanotaan että maali on hylättävä jos mailan mikä tahansa osa on yläriman yläpuolella.

Maali on vain 122 cm korkea joten tuskin nyt ihan noinkaan.

Tosin olisihan se hauska nähdä maali hylättävan korkealla mailalla tehtyna vaikka pelaajan mailanlavan kärki oli kiinni jäässä ja kiekkokin osui mailaan jäätä pitkin liukuen.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Tappara lähettää HIFK:n kesälomalle

Tämä matsi on jäänyt aika hyvin mieleen. Kyseessä oli siis runkosarjan viimeinen ottelu ja panoksena playoff-paikka. Itse olin tuolla C-päädyssä ja tunnelma oli hieno ja jännittikin ihan pirusti. Trevor Gallant pääsi vielä jatkoajalla puoliksi läpi mutta veti tyhjistä ohi. Pelin jälkeen oli pieni Tappara-kannattajien joukko HIFK:n bussin edustalla huutelemassa, että: "Kuka lähtee lomille? -HIFK". :D

Tuon kauden playoffit (96-97) ei sitten mitään oikein tarjonneetkaan kun Jokerit oli liian iso jengi silloin. Taisi olla juuri kyseisissä puolivälierissä se matsi jonka Narrit veivät lopulta jatkoajalla 6-5. Tappara taisteli hienosti, nuori Ville Nieminen taisi tehdä oikein kaksi maalia ja Jarkko Nikander koitti olla päällystakkina Otto Janeckylle. Lopulta Jokereiden kaksi viimeistä maalia meni luistimen kautta sisään ja Srömbergin jatkoaikamaalin jälkeen Ipi Kauhanen tempaisi pleksin halki mailallaan.

Muutenkin samoihin aikoihin ottelut Jokereita vastaan olivat isoja tapahtumia ja latausta oli kerrakseen joka kerta. Jotenkin ne vain ovat jääneet hyvin mieleen koska Jokerit oli silloin sellainen joukkue, että ei oltu Suomessa nähty ja kaikki halusivat aina vetää kauden parhaan pelin juuri silloin. Oli hopeapotat päässä ja kaikkia Variksia ja Lindejä paineli ympäri kenttää. Taisipa tuon kyseisen kauden narripakka olla yksi kaikkien aikojen ylivoimaisimmista liigajengeistä eikä playoffeissa tullut yhtään tappiota ja TPS oli finaaleissa ihan turisti.

Ja olikohan edelleen sama kausi kun HPK piinasi ihan tosissaan TPS:ää välierissä ja johti jo 2-0-voitoin sarjaa. Kolmannessakin matsissa Turussa Kerho johti 1-3 mutta TPS nousi Antti Aallon johdolla lopulta finaaleihin asti. Sitä ennen se oli aina Lukko jonka kausi tyssäsi turkulaiseen suohon välierissä, vaikka Lukolla oli tosi kovia nippuja siinä 90-luvun alkupuoliskolla.

Kaudelta 97-98 on jäänyt parhaiten mieleen se HIFK:n 7-1-voitto toisessa finaalissa. Kaverin kanssa katseltiin matsia ja kunnon Tappara-fanina oli stadilaisten puolella koska kaveri oli kova Ilveksen mies. Kyllä siinä oli uhoamiset unohdettu kun taululla oli heti ekaan erään 3-0 ja hyvää yötä. Joku Kari Kaltokin veti yläpesään ja kaikkea semmoista.

Tapparallakin piti olla silloin sellainen nippu, että voisi vähän pärjätäkin mutta naapurilla oli hurja joukkue kasassa Larssonien, Helmisten ja Measuresien myötä. Mutta olihan meilläkin Lasse Pirjetä, Vallu Krykov ja vaikka ketä.

Pari paikallisotteluakin on jäänyt noilta ajoilta mieleen. Taisi olla taas tuo 96-97 kun Ilves johti matsia 6-1 ja pyöritteli Tapparaa ihan miten halusi. Tappara kehitti siinä sitten pienen kirin ja nousi aina 4-6-lukemiin mutta parhaiten muistan kuinka hallissa oli ihan huikea fiilis kun peli oli 3-6 ja Tappara myllytti ylivoimaa. Joku Tapparan pelaaja sanoikin pelin jälkeen, että hävettää pelata noin kun yleisö oli niin hyvin mukana.

Kaudella 95-96 oli yksi pirun katkera peli kun Derek Mayer oli juuri vienyt Tapparan 2-3-johtoon ja siinä oli pieni momentum päällä. Sitten iskivät Mikko Eloranta-Mika Arvaja-Jarno Peltonen (?) ja Ilves nousi alle minuutissa 4-3-johtoon. Oli tippa linssissä kun We are the kings pauhasi :D Lopussa Sasha Barkov pyöritti koko Ipan viisikkoa ja vei vielä veskarinkin kahville mutta nosti tyhjän maalin ylärimaan -> aaargh.

Ja Juha Vuorivirta (kuka muistaa?) teki joskus hattutempun SaiPaa vastaan kun peli päättyi 9-5. Isot pojat naureskeli sitten pelibussissa matkalla seuraavaan matsiin, että miten voi olla mahdollista, että Vuorivirta tekee hatun :D

Kuka muistaa vielä sen Tappara-TPS-matsin jossa Turku johti 3-1 mutta lopussa alkoi paukkua. Jutila teki 2-3 ajassa 59.02 ja Krykov 3-3 muistaakseni 59.21. Sitten vielä Oijennus jatkoajalla 4-3 ja juoksin himassa olohuonetta ympäri. Toinen oli 94-95 kun hyvän kaverini kansa oltiin katsomassa Tappara-Lukko-peliä. Kaveri kannusti Lukkoa ja Jari Torkkia ja peli olikin 0-3 jossain vaiheessa. Tappara kuitenkin nousi aina 4-4:ään ja jatkoajalla Nikander teki Oijennuksen passista 5-4 meidän nenän edessä. Uskomaton fiilis oli kotimatkalla :)

EDIT. Korjasin Jokereiden playoff-saldon joka oli siis 9 9 0.
 
Viimeksi muokattu:

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Koskas tämä spektaakkeli tapahtui ? Oliko Tps vastassa ?

Oli 92-93 ja TPS-HPK oli silloin finaalipari. TPS vei ekan matsin 9-3 ja lehdessä luki, että Kerhoa vietiin kuin huutolaispoikaa. Sitten Kerho terästäytyi ja loppufinaalit olivat muistaakseni tiukkaa ja hyvätasoista lätkää.
 
Kuka muistaa vielä sen Tappara-TPS-matsin jossa Turku johti 3-1 mutta lopussa alkoi paukkua. Jutila teki 2-3 ajassa 59.02 ja Krykov 3-3 muistaakseni 59.21. Sitten vielä Oijennus jatkoajalla 4-3 ja juoksin himassa olohuonetta ympäri.

Mää!

C-päädyssä olin matsia katsomassa. Ihan kamala paine oli lopussa Tepsin maalilla. Voittomaalin jälkeen koko katsomo oli vellovaa, huutavaa massaa (Hakametsässä!). Yksi mahtavimmista hetkistä tosiaan.
 

Jaakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
RFC Liege
Oli 92-93 ja TPS-HPK oli silloin finaalipari. TPS vei ekan matsin 9-3 ja lehdessä luki, että Kerhoa vietiin kuin huutolaispoikaa. Sitten Kerho terästäytyi ja loppufinaalit olivat muistaakseni tiukkaa ja hyvätasoista lätkää.

Tuosta ensimmäisesestä ottelusta muistan legendaarisen kuulutuksen, kun toisessa erässä ilmoitettiin, että HPK:n fanibussit lähtee kotiin ja samalla koko HPK:n katsomo tyhjeni.
 

COLHC1980

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Deutscher Fußball-Bund, NP #3
Yksi jännittävimmistä po-matseista. Laksolan maali (0:42) ja Heikkisen tuuletus (1:34)! Eikös tuon pelin studioisäntänä ollut Hjallis IFK-pelipaita päällä? "Toivottavasti IFK voittaa" taisi tokaista ennen jatkoaikaa. No eipä se tietenkään voittanut.

Tämän matsin muistan kuinka vitutti!!! Maaleja en muistanut oikein. Mutta johan oli Jutin maali Saken imaisu! Silloinkin jos mv-osasto olisi ollut kuosissaan, niin finaaleihin oltaisiin marssittu. Hienoa, että näitä vanhoja pätkiä löytyy netistä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös