Hienoa säätä pidellyt?

  • 988 453
  • 8 650

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Jaahans... IS-Supersään Ilmatieteenlaitos-puoli lupailee tänne PK-seudulle klo 02:00 alkaen ukkosia aamuun saakka. Foreca ennustaa pääosin vain kuurosteita. Saapa nähdä kumpi osuu oikeaan.

Olisi saanut rintama tulla jo vähän aiemmin niin tulisi tuutilullakin laakista. Jostain syystä saan sateen ropistessa ja jopa ukkostaessa unen päästä kiinni alta aikayksikön. Eikä myöskään tarttis nyt tuota jäähdytintä huudattaa.

Aamupäivällä tuli muutama kohtuullinen sadekuurokin mutta ei niistä oikein ollut tätä kämppää kylmentämään. Onneksi hommasin viime kesänä tuon jäähdytyspömpelin niin saa päivällä tehdä etätöitä inhimillisissä olosuhteissa.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos on sade- ja ukkoskuuroja, niin eihän niistä voi tietää osuuko Kirkkonummelle, Helsinkiin vai Porvooseen. Ja sataako vain vai ukkostaako myös.

Eli heittäkää ne piste-ennusteet kesällä hiiteen, ja katsokaa yleisennuste & seurailkaa tutkakuvaa.
 

Buster

Jäsen
Eikä tuo viime kesäkään mikään huippu ollut.
Ei huippu, mutta ainakin keskimääräistä lämpöisempi. Lämpöhuiput meni 2018 tasolle ja erityisesti kesäkuu oli lämpimin sitten 2013. Myyttinen kahden viikon helleputkikin jäi vain kahden päivän päähän. Hellepäiviä itsessään toki oli "vain" 38, mikä on keskiarvo viimeisen kymmenen vuoden ajalta, jonne tosin vissiin osuu muutama historiallisen kova kesä (18, 13, 10).

2018 nyt olikin ihan friikki 64 päivällä.

Tänään saadaan 8. hellepäivä putkeen kesälle 20 ja kuuden seuraavan päivän kartan perusteella saataisiin kasaan ainakin 13 hellepäivän putki. Uuh. Paikallisesti täällä sisämaassa tosin saatetaan jäädä jopa 24 asteeseen joinain päivinä.

On se kumma, miten nämä lämmöt viime vuosina jämähtää näin "hyvin" aina useaksi päiväksi putkeen päälle. Talvella kyllä kosmos kettuilee ja tuulee joka päivä Siperiasta niin ettei tietä tahdo erottaa penkasta, mutta kesän tullen se viima katoaa jonnekin. Mukava herätä allergioineen hellivään 26 sisäasteeseen ja katsoa, että mittarissakin on varjossa jo aamu kahdeksalta ujot 20 astetta, ja päätä jomottaa toista päivää putkeen. Koitan vältellä väkivaltaisia ajatuksia asunnon rakentajia kohtaan ja haaveilla, että jos viimeinkin lähtisi jonnekin jossa ilmalämpöpumppu ja tummennetut ikkunat olisi vaihtoehto.
 
Viimeksi muokattu:

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
On se kumma, miten nämä lämmöt viime vuosina jämähtää näin "hyvin" aina useaksi päiväksi putkeen päälle. Talvella kyllä kosmos kettuilee ja tuulee joka päivä Siperiasta niin ettei tietä tahdo erottaa penkasta, mutta kesän tullen se viima katoaa jonnekin.

Korkeapaine vs. matalapaine. Vertailun vuoksi viime "talvena" oli suursäätila "lukossa" ja säähämme vaikuttivat matalapaineet lähestulkoon viis ja puoli kuukautta putkeen, joten aika pienellä ollaan vielä näiden kesäisten korkeiden kanssa päästy tähän asti :)

Myrskyvaroitus.com

Tuossa olisi varsin hyvän oloinen sivusto, jonne päivittyy rajuilma-ennusteita. Tämä päivä mennään sivuston mukaan vielä suht. koht rauhallisissa merkeissä, mutta huomiseksi povaavat Lahti-Oulu-linjan itäpuolelle melkoisen kovaa päivää. Salamoita, suuria rakeita, jopa trombeja on ennusteessa. Ja reippaita sateita tietysti. GFS ja ECMF-ajot myös linjassa noista ukkosista.

Pirkanmaasta lounaaseen oleva alue ilmeisesti säästyy pahimmilta ja lähinnä porjotetaan vielä tämä päivä näiden korkeiden kastepisteiden kanssa.

Huomisesta eteenpäin korkea alkaa vahvistua taas ja perjantaihin mennessä noiden sateiden pitäisi jo olla Suomen itäpuolella. Korkeat kastepisteet alkavat laskea ja yötkin hieman ehkä viilenevät ja palattaneen taas siedettävämpään keliin kun tämä höyrysauna poistuu maamme päältä.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pieni huolenaihe alkaa olla myös tuolla tropiikin puolella. Viileämmän veden poikkeamat ovat pulpahdelleet pintaan Tyynen meren puolella. Saas nähdä ollaanko menossa kohti La Ninaa ja vielä tilanteessa, jossa Atlantin puoli on hyvinkin lämmin. KO. asetelma suosii aktiivista Atlantin hurrikaanikautta. Ja kausihan on alkanut jo räväkästi kolmella trooppisella myrskyllä. Kaudesta on ennustettu keskimääräistä aktiivisempaa ja kun ynnää yhteen Amerikan Covid-tilanteen, nämä sosiaaliset levottomuudet (jotka tuskin ihan heti ovat rauhoittumassa) ja sitten siihen hatuiksi pari maihin iskevää Cat-vitosta, voi meno olla aika karua tuolla jenkkilän puolella, jahka tuo hurrikaanikausi pyörähtää kunnolla liikkeelle joskus elokuussa.

Ja tietenkin vaikutukset voivat myöhemmin kesästä ulottua jollain tavalla tännekin asti.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Yhtä vittua tämä on jo nyt. Mut hei ei valiteta ku kohta on taas 20 astetta pakkasta ja räntää sataa vaakasuoraan.
 

Czescku

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Stadin Keltamustat
Aivan täydelliset kelit. Tuo tämänpäiväinen älytön ukkosmyrskykin kuuluu asiaan. Olisipa Suomessa tällaiset kelit noin 6kk ja talvella lunta ja 5-20 pakkasta aina. Saattaisin siinä tapauksessa jopa tykätä Suomen ilmastosta.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei ole kyllä minullakaan vielä henkilökohtainen kipukynnys ollut lähelläkään näiden lämpöjen suhteen. No ehkä tuo parin päivän takainen huonosti lämmitetty höyrysauna oli sitä, mutta nopeasti tuo ohi meni ja eilenkin ilta oli suorastaan upea. Taivas selkeä, aurinko paistoi, pieni tuulenvire piti ilmaa liikkeellä ja yöksi sitten viileni.

Mun puolesta tätä herkkua saa olla vaikka lokakuuhun asti, eipä tulisi kyllästyttyä.

Se todellinen paskahelle on makoillut itseasiassa Siperian päällä jo pitkään. Tuolla kun on rakennettu sen ikiroudan päälle, alkaa rakennukset jo hajota. Ja tuosta syystä se öljyvuotokin johtui.

Eilinen uutinen asiasta ylellä.

Ja näillä korkeiden leveysasteiden blokeilla on kyllä taipumuksena lukittua paikoilleen pidemmiksi ajoiksi. Ei noissa malleissa meidän osalta ole oikein mitään kummempaa muutosta luvassa. Jälleen sateet näyttäisivät kiertävän Suomen eteläpuolitse idästä länteen ja jos noista jotain meidän puolelle osuukin, on tod.näk. kyseessä sitten uusi ukkosjakso. Aika pitkään ko. suursäätila on paikallaan ollut.

Atlantilla pörrää matala mutta tuo korkeablokki kuivaa sen pois, ennenkuin Suomeen osuu. Jos jokin laajempi matala säähämme vaikuttaisi, niin noissa malleissa on pyörinyt skenaario, jossa tuo matala oli enemmän tuollainen jäämeren matala Suomen koillis-itä puolella. Tuollainen skenario oli esim. vime vuoden heinäkuussa viimeksi, kun heinäkuu alkoi melko vilpoisena, mutta myös varsin kuivana ja osin aurinkoisenakin.
 
Viimeksi muokattu:
Ensi viikolla koetellaan heitä, joilla ei ole ilmalämpöpumppua tai muuta viilennintä. Tänne on ainakin ennusteissa tiistaista alkaen lähes 30 astetta tai jopa yli, eivätkä yötkään tuo paljon helpotusta. Pitäisi kumminkin olla suht kuivaa hellettä, joten kosteuden tuomaa epämukavuutta ei liene luvassa. Tästä tietysti seuraa kohonnut maastopaloriski yms.

E. Jännä nähdä ensi viikon lopulla, mihin lukemiin järvien pintalämpötilat nousevat, sillä eilen päästiin jo paikoin yli 23 asteen. Veikkaan, että lähelle 28 astetta päästään pienimmillä järvillä.
 
Viimeksi muokattu:

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Tässä ei nyt juuri vielä ole valittamista mutta jos vielä lämpenee se vie kaiken ilon kesästä. Ei ole hyötyä lämmöstä jos sitä on niin paljon että ainoa vaihtoehto on makailla sisällä viilentimen alla. Itse en ole mikää auringossa makoilija ja beachelämäkin on aika shitiä. Kivassa sopivan lämpimässä kelissä on mukava puuhailla ulkona ja shortseilla tarkenee. En mä suomen talvissa juuri palele mutta se muksujen vaateralli pistää vituttamaan,pimeyskin on ihan ok.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mua lämpö ei niin haittaa vaikka toki se 25 astetta olisi optimi. Tällä viikolla ollut kostea ja painostava ilma oli kyllä kamalaa. Ihan sama mitä teki tai oli tekemättä ja koko ajan olo oli nihkeä. Tänään onneksi näyttää olevan vähän kuivempi ilma ilmeisesti ja heti olo on parempi.

Tämän viikon painostava ilma oli samanlaista kuin Japanissa matkaillessani kesällä sadekauden jälkeen, paitsi siellä oli toki vielä kuumempaa, mutta kosteus oli samaa luokkaa. Yleensä mielestäni tämä painostava kosteua ei kestä Suomessa kuin maksimissaan päivän, mutta nyt kesti useita päiviä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Viikonlopuksi lupaa keski- ja kaakkoissuomeen vähän viileämpää, mikä kelpaa kyllä kun olisi tarkoitus harrastaa ulkoilua eri muodoissa (siis ulkoilumuodoissa, ei esim. ruumiinmuodoissa). Ensi viikolle ennustaa sitten Jkl:ään 25-30 joka päivälle. Oman viihtyvyyden kannalta toivoo että olisi kuivaa ja lämmintä mutta toisaalta luonnon kannalta että sataisi. Ennusteiden perusteella taitaa kuitenkin tykätä enemmän oma viihtyvyys kuin luonto.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Seuraavan 10 päivän ennuste on taas mallia scorchio. Ei tarvi kasteluletkua kerätä pois. Täällä Tampereen puolessa ei ole montaa tippaa tullut vettä taas kahteen viikkoon ja sama jatkuu Niin pitkälle kun on ennusteita. Muuten ei ole valittamista kun tuli viimeinkin hankittua viime kesänä ilmalämpöpumppu.
 

Krepo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Málaga CF
Kyllä itsekin nautin näistä lämmöistä! Koko syksy, talvi ja kevät odotettiin sitä, että pelkissä shortseissa saapi kekkuloida. Kotipuutarhurina toki myös toivoisi, että välillä sataisi. Öisin mieluiten toki.

Koskikalastus saapi toki näillä veden lämmöillä jäädä tauolle. Vuoksella ja saimaalla toki kalaan vielä pääsee.
 

Veijari

Jäsen
Ihan liian kuuma mun makuun, nyt kun on Etelä-Suomessa tykittänyt päivästä toiseen tuollaista +26 astetta ja enemmänkin. Ei pysty mitään tekemään auringon paisteessa. Varjossa istuminen on sentään vielä ihan ok näissä lämpötiloissa mutta hiki siinäkin tulee. Parasta olisi sellainen max +23, puolipilvistä ja pientä tuulta.
 

HPL76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Aivan täydelliset kelit. Tuo tämänpäiväinen älytön ukkosmyrskykin kuuluu asiaan. Olisipa Suomessa tällaiset kelit noin 6kk ja talvella lunta ja 5-20 pakkasta aina. Saattaisin siinä tapauksessa jopa tykätä Suomen ilmastosta.

Hihi arvaapa mitä. Mulla on täällä noin 9kk vuodesta 20 astetta vähintään, ja talvella ei paljoa -10 alle mennä. Tänä talvena ei ollut luntakaan tipan tippaa, joten ei ole loskapaskasohjoja kahlattavana. Tervetuloa!
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aivan loistavaa keliä pitänyt ja onneksi jatkuu vielä. Mökille istutin nurtsia eli sen puolesta olisi saanut välillä sataakin mutta hoituu tuo letkullakin. Himassa alkaa olla kyllä tuskaisen kuuma, mökillä onneksi ilmalämpöpumppu niin ei sisällä enää hiki valu. Syyskuun loppuun asti vaan tätä, kiitos.
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Aijai. Kyllä hellii. Lämmintä on ja pieni raikas merituuli hyväilemässä. Kelpaa olla. Ensi viikolla se toimistolla on raas melkein se ja sama, vaikka sataisi räntää.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Loppuu ensi viikon aikana kyllä tuo helteiden hellimisosuus ja aletaan mennä siihen tosikoitokseen. Ensi viikolla näkyy laajalti olevan todella kuumia päiviä luvassa ja nyt eivät enää yötkään meitä pelasta.

No, matalapaine on sitten syntymässä kesäkuun loppuun, mutta positio tuolle on vielä malleissa aika hakusessa, Että tuleeko trooppisen märkä ja epämiellyttävän kostea ja lämmin matala etelätuulineen. Vai saadaanko vilpoisempi matala, joka kiskoisi tuulia enemmän pohjoiskantilta. Mä liputan jälkimmäisen puolesta, joten tod. näk. saadaan se ensin mainittu.
 
Aika hullua, jos tuo ennuste toteutuu, sillä viikko putkeen lähes 30 astetta tai jopa yli on kyllä poikkeuksellista Suomessa varsinkin kesäkuussa. Jos kämpässä on jo nyt ollut sietämättömän kuuma, niin kannattaa todellakin hommata liikuteltava ilmastointilaite. Sillä saa isommankin huoneen siedettäväksi/kylmäksi.
 

Schwein

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Minä kun olen viime aikoina täällä keskittynyt suoraan valittamiseen tai sarkasmin, niin kehuttakoon nyt kun on aihetta. Tällainen kesäsää on minun mieleen: parikymmentä lämpöastetta ja miellyttävä vilvoittava tuuli. Tällaista tilaisin lisää, ja vesisadetta voisin myös välillä ottaa.
 
Minä kun olen viime aikoina täällä keskittynyt suoraan valittamiseen tai sarkasmin, niin kehuttakoon nyt kun on aihetta. Tällainen kesäsää on minun mieleen: parikymmentä lämpöastetta ja miellyttävä vilvoittava tuuli. Tällaista tilaisin lisää, ja vesisadetta voisin myös välillä ottaa.
Huominen ja tiistaikin lienevät vielä mukavia. Yötkin mukavan viileitä ja kuivia. Kunpa keskiviikosta eteenpäin tapahtuisi jotain, jonka vuoksi ennusteista jäätäisiin ainakin parilla asteella :D
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Melkosta hellettä pukkaa, huomenna "vain" 25c ja sitten ennusteiden mukaan ainakin 8pv vähintään +28c ja jopa yli 30c.

Toistaiseksi pärjätty "hyvällä suunnittelulla" oman juoksuharrastuksen, pihan juuri istutettujen pusikoiden elossa pysymisen ja kämpän lämpötilan kanssa. Kunhan vaan yölämpötila pysyy siellä ~15c tuntumassa niin ei ongelmia. Tänäänkin sai laittaa villasukat jalkaan yön jälkeen. Haasteita kyllä tulee jos mittariin tulee varjossa yli 30c, no katsellaan.

On tää parempi joka tapauksessa kuin -15. Mutta jos vaikka parin viikon siivu +15-25c lämpötiloja jossain vaiheessa? Tai sitten vettä taivaalta parin päivän välein.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Kerrankin olin hereillä ja heti kun huomasin viitteet 30 asteen helteistä, laitoin ennakkotilauksen toisesta ilmastointilaitteesta. Aika monta oli jonossa jo tänään ja elleivät kauppiaat ole ottaneet erityisiä varastoja, on noista taas kohta pulaa. Pitäisi laittaa toki ilmalämpöpumppu(ja), mutta koska lämmityksessä siirrytään puusta pois muutenkin ensi vuonna, ja mahdollinen viilennys integroituu osin tuohon, en alkanut investoimaan vielä isommin, koska tuo vanha siirrettävä pitää pahimmin lämpiävän huoneen paketissa ja tämä uusi taas kevyenä saa olla tarvittaessa olohuoneen ja ison makkarin välillä roudattavissa. Lasten huoneet ja vierashuone ovat varjon puolella alakerrassa ja pysyvät ok lämmöissä, kun tuuletusikkunat pitää öisin auki ja päivällä kiinni kera pimennysverhojen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös