Hienoa säätä pidellyt?

  • 1 031 242
  • 9 006

Olkku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen mestarit 20-21
Ei tämäkään ihan oikein mene. Nakkila +6 helvetillinen vesisade ja tuulta ainakin 500km/h. Olis sit reilusti +20 ja aurinkoa, mutta tämmönen helvetin rospuutto. Ei kiitos.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuossa iltäpäivällä liikkeellä ollessani katselin näitä pihanurmikoita, jotka ovat hieman paremmin hoidetun näköisiä, että nehän vihertävät nyt enemmän, kuin moni huonosti hoidettu keskellä kesää.

On tämä kyllä erikoista talven pitämistä, ei voi muuta sanoa. Lumitilanne on niin huono, että osa Lapistakin taitaa olla tällä hetkellä ilman lunta. Ei ole sitäkään varmaan kovin usein tapahtunut, tuskin koskaan.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tosin sää kylmenee viikonlopun jälkeen pohjoisesta alkaen ja paikoin sataa räntää tai lunta. Vuoden vaihtuessa sää olisi laajaltikin selkeää ja poutaista sekä pakkasta olisi koko maassa. Parempi tämäkin, kuin plussan puolella oleva märkä ja sumppuinen keli.

Tässä käy tietysti sitten niin, että talvi siirtyy eteenpäin, ja niitä lumisateita saadaan vielä toukokuussakin, kun pitäisi jo kevään olla pitkällä.
Katsos se menee, niin että nyt tulee pienet pakkaset reilun viikon verran ja sitten taas lämpenee ja tammikuun lopussa alkaa "kunnon" talvi, joka kestää helmikuun puoleen loppuun. Sitten onkin ennätys lämmintä ja ihmiset koko maaliskuun ja ihmiset kaivavat jo lähes kesävaatteita esille. Takatalvi iskee huhtikuun paikkeilla ja kestää toukokuun puoleen väliin. Sitten alkaa sateinen kevät ja kesä, joka kestää elokuuhun...Näin tulee ikävä kyllä varmasti tapahtumaan.
Itseä tässä tällä hetkellä ketuttaa se, kun ei pääse pelaaman kiekkoa. Ei ulkojäitä voi minnekään nyt laittaa näin etelässä ja se syö miestä. Ei oikein innosta ajatus, että pääsee taas tänäkin talvena pyörimään 3 viikon verran, kuten kävi lähes viime talvena. Muistan vielä, kun muutama talvi sitten pääsi aina pelaamaan viimeistään joulukuun puolesta välistä aina helmikuun loppuun. Nyt ei ole sellaisia näkynyt moneen vuoteen...
 

koo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viherpeukaloko ?

Hassua !
Pihassani kukkii Orvokit, mikä ei sinänsä vielä ihan outoa ole näin lämpiminä aikoina. Se taas on outoa, että viime tammikuussa laittamani kukkasipulit nostavat nytkin, joulukuun lopussa, varttaan mullan alta vaikka jo kertaalleen kukkivat keväällä. Noiden vuosi sitten istutettujen sipuleiden ei olisi pitänyt minkään hortonoomioppien mukaan edes juurtua, kukkimisesta puhumattakaan.
Huomenna menen siemenkauppaan...

terveisin koo
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ai että minä nautin tällaisesta talvesta! Ei tarvitse kolata, ei tarvitse putsailla autoa lumesta joka kerta kun lähtee liikkeelle, ei ole kylmä joten ei tarvitse olla aina kuin Michelin-mies, ja kaikki rahat ei mene lämmityksestä johtuviin sähkölaskuihin. Toivottavasti tätä jatkuu mahdollisimman pitkään! Eläköön ilmastonmuutos!
 

Sic

Jäsen
Huono sää paranee ainakin pariksi päiväksi. Mitä nyt Forecan tietoihin on uskomista. Eli Tiistaina ollaan etelä-suomessa -3 asteen kylmemmällä puolella, Helsingin lähettyvillä näyttäs toisaalta olevan 1-, mutta aurinkokin paistaa melkein pilvettömältä taivaalta siis. Lähes samanlaista keliä olisi keskiviikkonakin, vaan hieman pilvisempää. Mutta se ei haitanne, kunhan vähän kylmenisi nyt vain. Tommonen -3 asteen kieppeille ja vähän enemmän kelpaa kyllä mulle.
 

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Onpahan perkeleellinen viima tällä hetkellä. Kuvittelin ulkona käydessäni, että ollaan reippaasti pakkasella, mutta niin vain on mittari ainoastaan nippa nappa miinuksen puolella ja kylmät puuskat pohjoisnavalta asti saavat ilman tuntumaan 20 astetta kylmemmältä.

Jos keskellä Turkua tuulee tähän malliin, niin millaistakohan olisi seistä Niinisalon lippukentällä?
 
Viimeksi muokattu:

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Onpahan perkeleellinen viima tällä hetkellä.

Lähdin käyttämään koiraa aamukusella ja lähestulkoon kaaduin rähmälleni kun minua tuuppasi takaa päin miljoona tuhatta biljoonaa tonnia ilmaa. Letti muuttui tuulenpesän näköiseksi, itsetunto laski ja kirsikkana kakkuun kusi koira vastatuuleen. Nyt se makaa sängyssä kumikana hampaissaan ja murisee mulle.

Oululainen ilmasto on taas tutusti viilee.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään kuuluu sanonta. Mutta jos nyt kuitenkin muistellaan tasan vuoden takaista päivää, niin kevään lämpöennätykset rikottiin laajalla alueella ympäri Suomen. Helsinki-Vantaalla taisi lukemat olla suuruusluokkaa 17,5 astetta. Nyt kun näkee ulkona tilanteen, niin lunta on tullut lähes koko päivän, ja lämpötila seilaa nollan alapuolella. Keväästä ei ole oikeastaan paljon edes merkkejä täällä etelässäkään, vaan takatalvi sen kun vaan jatkaa otettaan.

Sitten vielä joku kehtaa puhua jostain ilmastomuutoksesta.
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Ja lämpötila seilaa nollan alapuolella. Keväästä ei ole oikeastaan paljon edes merkkejä täällä etelässäkään, vaan takatalvi sen kun vaan jatkaa otettaan.

Forecan ennuste etelään seuraavan kuuden päivän ajaksi on +5, +5, +6, +8, +4, +5 eikä sadetta yhtenäkään päivänä. Nuo eiliset lumet lähtee kyllä rajusti.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Joka vanhoja muistelee, sitä tikulla silmään kuuluu sanonta. Mutta jos nyt kuitenkin muistellaan tasan vuoden takaista päivää, niin kevään lämpöennätykset rikottiin laajalla alueella ympäri Suomen. Helsinki-Vantaalla taisi lukemat olla suuruusluokkaa 17,5 astetta. Nyt kun näkee ulkona tilanteen, niin lunta on tullut lähes koko päivän, ja lämpötila seilaa nollan alapuolella. Keväästä ei ole oikeastaan paljon edes merkkejä täällä etelässäkään, vaan takatalvi sen kun vaan jatkaa otettaan.

Sitten vielä joku kehtaa puhua jostain ilmastomuutoksesta.

Ja taas sekoitetaan ilmasto ja säätila. Kuinkahan monetta kertaa. Kuluva talvi on vissiin lämpimin sinä aikana kun mittauksia on tehty. Ainakaan täällä Pirkanmaalla ei ole ainakaan sataan vuoteen ollut talvea, jolloin kylmin lämpötila jää päälle -20°C. Etelä-Suomessahan ei termistä talvea ollut tänä vuonna lainkaan, eli keskilämpö ei laskenut viikon pituiseksi ajaksi alle nollan kertaakaan.

Ilmasto on lämmennyt, se on mitattavissa oleva trendi. Se mikä osuus siitä on ihmisen toimintaa ja mikä luonnollista vaihtelua on epäselvää. Mallien mukaan säätilan vaihtelut ja varsinkin tuulet voimistuvat lämpötilan noustessa, eli erilaiset luonnonkatastrofit lisääntyvät.

Teoriat kasvihuoneilmiöstä ovat uskottavia vaikkakaan eivät ehdoton totuus. Itse olen sitä mieltä, että asialle pitäisi varmuuden vuoksi yrittää ainakin tehdä jotain nyt, eikä odottaa viimeisen päälle varmoja todisteita ilmiön aiheuttajasta.

Lukekaa Isomäen viimeisin kirja, toki kriittisesti. Vastakkaisia mielipiteitä löytyy webin salaliitouskovaisten palstoilta ihan riittävästi. Jostain syystä uskon tiedeyhteisön vakiintuneeseen käsitykseen enemmän kuin webin amatööritieteilijöiden kritiikkiin.

Viikonlopuksi muuten luvattiin Etelä-Suomeen jopa +10°C lämpöjä, eli nelisen astetta pitkäaikaisia keskiarvoja korkeampia. Ei toki ennätyksiä eikä erityisen poikkeavaa.

t. hanu
 

SSee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Semir Ben-Amor
Ja taas sekoitetaan ilmasto ja säätila. Kuinkahan monetta kertaa. Kuluva talvi on vissiin lämpimin sinä aikana kun mittauksia on tehty.

En tokikaan tiedä, tarkoititko että on lämpimin talvi Pirkanmaalla, Suomessa vai missä.. Mutta olisiko ollut viime viikolla kun uutisoivat että tämä talvi on ollut maailmassa kylmin 14(?) vuoteen.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Koko ilmastonmuutoskeskustelu saa ainakin lehdistössä aikaan koomisia piirteitä. Vaikka ilmastomuutos on jossain muodossa kiistämätön, ei se tule näin nopeana kahdessa talvessa. Lauhoja peräkkäisiä talvia on ollut 1920- 1970- ja nyt 2000-luvulla. Seuraavat mahdolliset kaksi kylmää talvea tuovat mukanaan varmaan jääkauden.

Pari viimeistä kesää on ollut Suomessa melko viileitä ja myös vähän ukkostavia. Tämän perusteella voisi kyseenalaistaa koko ilmastonmuutoksen. Todellisuudessa esimerkiksi ukkosten lisääntymisellä tai vähentymisellä ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Asiaan vaikuttavat aivan erilliset muuttuvat tekijät....
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
En tokikaan tiedä, tarkoititko että on lämpimin talvi Pirkanmaalla, Suomessa vai missä.. Mutta olisiko ollut viime viikolla kun uutisoivat että tämä talvi on ollut maailmassa kylmin 14(?) vuoteen.

Oho, mennyt ohi tuo. Suomessa tämä talvi on ainakin ollut poikkeuksellisen lämmin. Talvihan on nyt loppumassa pohjoisella pallonpuoliskolla ja käsittääkseni Venäjälläkään ei ole ollut erityisen kylmää, joten kylmät ilmat jäävät siis Grönlantiin ja Pohjois-Amerikkaan, vai?

Kuitenkin pohjoisnapa-alueen jään määrä on vähimmillään tähän aikaan vuodesta IFK termein ikinä koskaan. Satelliittikuvat tosin ulottuvat vain -60-luvun lopulle. Positiivista on taas se, että Grönlandin jään määrä on kasvanut lämpenemisestä huolimatta, koska lumisateet ovat lisääntyneet siellä. Eli jään pinta-ala pienenee, mutta jääpeite paksunee, mikä on merten pinnannousun kannalta lohduttava tieto.

Mutta nyt siis jäätikköjen pinta-ala on n. 50v seurantajakson aikana minimissään. Pohjois- ja etelänapa-alueiden jäät ovat toki sulaneet vetten päältä, että ne eivät veden pintaa merissä nosta, mutta jos trendi jatkuu, niin Etelä-Napamantereelta ja Grönlandista alkaa tulla meriin myös sitä nykyään maanpäällistä vettä. Ja sitten ehkä ollaan kusessa. Jyrkkä ehkä tähän ihan naiselliseen tapaan. Vittuakos minä oikeasti mitään tiedän.

Pointti vaan se, että vaikka kaikki olisi vain SM-liigan johdon toiminnan tason pekulaatiota, niin eikö silti kannattaisi varmuuden vuoksi edes yrittää tehdä jotain. Meinaan jos sen 'vittutääkausionhävittyjo' koulukunnan arviot pitävät paikkansa, niin tässä termi kiire alkaa muistuttaa Sampo-pankin tietojärjestelmämuutosta.

t. hanu
 

Cmprs

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, HIFK
En tokikaan tiedä, tarkoititko että on lämpimin talvi Pirkanmaalla, Suomessa vai missä.. Mutta olisiko ollut viime viikolla kun uutisoivat että tämä talvi on ollut maailmassa kylmin 14(?) vuoteen.
Johtuisiko vaikka siitä, että ilmaston muutosten vuoksi tänä vuonna on ollut verrattain kylmää siellä, missä pitäisi olla lämmintä ja taas lämmintä siellä missä kylmää. Ei siinä paljon keskiarvot auta, jos Suomessa voi veneillä koko talven siinä, missä subtrooppisilla alueilla saa auton takakonttiin ottaa vakiovarusteeksi lumilapion ja hiekka-ämpärin kun renkaissa tai kamelin takajaloissa ei ole pitoa.
http://www.karjalainen.fi/karjalainen/Uutiset_ulkomaat/lumi_piinasi_kreikkaa_ja_turkkia_4024249.html

Pari viimeistä kesää on ollut Suomessa melko viileitä ja myös vähän ukkostavia. Tämän perusteella voisi kyseenalaistaa koko ilmastonmuutoksen. Todellisuudessa esimerkiksi ukkosten lisääntymisellä tai vähentymisellä ei ole mitään tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Asiaan vaikuttavat aivan erilliset muuttuvat tekijät....
Siis mitenkähän ihmeessä hetkittäisillä alueellisilla viileillä jaksoilla ja ukkosten määrän lisääntymisellä voi kumota ilmaston lämpenemisen? Ilmastonmuutoshan vaikuttaa esim. merivirtoihin, jotka taas omalta osaltaan ukkosten syntyyn. Samalla kokonaispaletti menee aika sekavaksi, kun lämmintä ja kylmää on missä ja miten sattuu.

Otapa silmä käteen ja katso, ovatko tämä faktinen tilasto ja ennuste mahdollisesti nousevia vai vaakatasossa ja päättele, ovatko ne selitettävissä satunnaisilla muutoksilla.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Global_Warming_Map-fi.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Global_Warming_Predictions-fi.png

Tällä ei ollut vallitsevan säätilan kanssa paljonkaan tekemistä joten pitää todeta, että minun puolesta saisi kesä jo tulla, on tätä talvea ja "talvea" tässä jo ollut riittämiin.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt lumimyräkän loputtua on taas todella hieno ulkoiluilma. Aurinko paistelee kirkkaalta taivaalta ja celsiusmittari on kivunnut pari astetta plussan puolelle. Uusi lumi kimaltelee niin kirkkaasti,että silmiin sattuu. Nyt on kevättä ilmassa ja ne parhaimmat kelit, mitä tässä maassa on tarjolla.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Siis mitenkähän ihmeessä hetkittäisillä alueellisilla viileillä jaksoilla ja ukkosten määrän lisääntymisellä voi kumota ilmaston lämpenemisen?

Ei sitä kukaan ole kumoamassakaan. Luetaan viestit alusta loppuun.

Kirjoitin tilanteesta Suomesta. Tuuliviirit kääntyvät sitä mukaan kun kylmät ja lämpimät ilmat seuraavat toisiaan.

A-J Punkan blogissa on asiasta hyvää juttua...
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Kovasti se takatalvi vaan jaksaa pitää otettaan yllä täällä etelässäkin, ja nytkin tulee selvää lunta alas yllättävänkin paljon. Maa on taas valkoinen, vaikka lämpötila on kuitenkin plussan puolella. Tammikuussa oli lämpötila välillä 10 astettakin plussalla ja nurmikot vihreinä. Nyt eletään jo huhtikuun puolta väliä, ja keli tuntuu välillä olevan talvisempi, kuin silloin kolme kuukautta sitten.

Kesärenkaat jo tuli vaihdettua alle, ja aamulla pitäisi lähteä liikkeelle ennen kahdeksaa. Toivottavasti tien pinnat eivät kuitenkaan tule liukkaiksi, ettei tule mitään kolarisumaa aamuksi. Paljon ovat kuitenkin ihmiset jo vaihdelleet kesärenkaita alle, eikä monikaan niitä nasta- tai talvirenkaita takaisin vaihda, vaikka kelien puolesta niin kuuluisi tehdäkkin.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Paljon ovat kuitenkin ihmiset jo vaihdelleet kesärenkaita alle, eikä monikaan niitä nasta- tai talvirenkaita takaisin vaihda, vaikka kelien puolesta niin kuuluisi tehdäkkin.

Totta. Taas tuli aika monen tehtyä vähän hätiköity päätös. Onneksi itse arvasin tämän kelien huonontumisen, enkä mennyt renkaita vaihtamaan. Toivottavasti tiet eivät kovin pahasti jäähän mene.

Täällä tuli lunta ja räntää sekaisin, Kuopiossa taas tuli välillä rakeita, välillä räntää ja lopulta vettä. Illalla ei satanut enää mitään. Loppuviikolle koko maahan onneksi taas selvästi plussaa. Kunhan nyt selviää sinne loppuviikkoon, niin eiköhän kelit parane.
 

hemppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Hyvin on ainakin Pirkanmaalla suvikumeilla pärjännyt maaliskuun lopusta saakka ja oheinen sääennuste lupaa varsin hyvien kelien jatkuvan. No, Ilmatieteenlaitos ja Foreca eivät ole yhtä optimistisia kelien suhteen, mutta ei takatalvea ole näköpiirissä sieltäkään suunnasta.
 

Liitteet

  • sää.jpg
    sää.jpg
    37 KB · kertaa luettu: 461

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näyttää tulevan koko maahan hienot vappuilmat. Olisiko ollut kymmenen vuotta sitten, siis 1998 kun viimeksi oli vastaavanlainen kesäkeli vapun aattona. Oltiin sillon kaverin luona Tampereella juhlimassa ja kyllä tarkeni.

Terassit kutsuvat. Kippistä sille!
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Näyttää tulevan koko maahan hienot vappuilmat. Olisiko ollut kymmenen vuotta sitten, siis 1998 kun viimeksi oli vastaavanlainen kesäkeli vapun aattona. Oltiin sillon kaverin luona Tampereella juhlimassa ja kyllä tarkeni.

Terassit kutsuvat. Kippistä sille!
Hieno juttu tosiaan, että näinkin kivat kelit saadaan vapuksi. Voi sitten ulkonakin pyöriä toisin, kuin viime vappuna jolloin oli käsittämättömän kylmä.
Tuuli on tänään suhteellisen kova ja se on ainoa asia mikä näyttäisi vituttavan tänään.
 

SSee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Semir Ben-Amor
Ooh, kesän/kevään ensimmäinen ukkonen täällä päin. Espoossa siis. Äsken vähän jysähteli, toivottavasti jatkuu.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ooh, kesän/kevään ensimmäinen ukkonen täällä päin. Espoossa siis. Äsken vähän jysähteli, toivottavasti jatkuu.

Eilen oli uskomaton keli, n. klo 17-20. Vettä tuli kuin Esterin perseestä, ja ukkosta kesti 2-3h välillä vähän tiukemmilla jyrähtelyillä/salamoinneilla, välillä vähän vaisummilla. Aika ajoin näytti kirkastuvan, mutta heti kun oli ulos lähdössä muksujen kanssa niin sama tahti jatkui.

Erikoista tässä oli se, että puoliso oli samaan aikaan noin 15 km:n päässä (etelässä) raviradalla hiitillä, ja siellä ei kuulema tullut pisaraakaan vettä. Ja työkaveri taas kertoi, ettei 15km:n päässä (pohjoisessa), jossa asuu, tullut pisaraakaan vettä.

Samainen työkaveri totesi tänään iltavuoroon tullessa kysymykseen: "millainen sää on ulkona" että aurinko paistaa. Ja kun itse kävelin 15min myöhemmin aamuvuorosta pihalle, niin noin 10 sekuntin kuluttua jyrähti, ja aika saatanan kovaa yläpuolella. Onneksi vettä rupesi tulemaan vasta 5 min päästä, 200m ennenkuin olin ehtinyt sotkea fillarilla kotiin. Kastuin tietenkin.

Vähän on joutunut siis ihmettelemään säätä tämän viikonlopun osalta. Johtui varmaan miehestä...? Tämä siis akselilla Riihimäki-Hämeenlinna.
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Aika nättejä kelejä lupaillaan Suomenmaalle. Joku meterologi lupaili, että nyt alkava hellejakso kestäisi ainakin tuonne kesäkuun puolivälin tienoille. Viikonloppua kohden nyt vaan näyttäisi lämpenevän ja silloin pitäisi jo hellerajojen paukkua. Ei voi valittaa kun tuota vihreyttä ja auringonpaistetta katselee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös