En osaa sanoa onko tämä nyt sitä ilmaston muuttumisen aiheuttamaan runsassateisuutta mutta on tavatonta että 18.2 on tällaisia lumimääriä. Jos matalapaineiden reitti palaa Suomen korkeudelle, mennään kaikkien aikojen lumiennätyksiin ainakin keski-ja itäosissa maata. Toki pian auringon voima kasvaa radikaalisti ja vaikuttanee myös skenaarioihin.
Yleisesti voi sanoa, että sademäärien lisääntyminen on yksi ilmaston lämpenemisen seurauksista. Aina se lämpimämpi ilma itseensä enemmän kosteutta sitoo.
Joku keskimääräistä lämpimämpi talvi on sitten vain sellainen, että ilmavirtaukset koukkaavaat tavalla, joka mahdollistaa sitten enemmän lumiset sateet. Kuten nyt on ollut. Joku toinen sitten on mallia19-20, jolloin vahva zonaalinen länsivirtaus hallitsi koko talven kuvaa ja ja sateet sitten suuressa osassa maata vettä.
Mutta eiköhän niitä kuiviakin talvia vielä luvassa ole. Tuo on vain luontoäiteeltä melkoisen vaikea yhtälö toteutettavaksi tuo kuiva, mutta samalla erittäin lämmin talvi. Nopsalla vilkaisulla moisen kummajaisen löysin kuitenkin talvelta 16-17. Koko talvi oli 2-3 raatia keskimääräistä lämpimämpi ja lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuunottamatta keskimääräistä selvästi kuivempi.
Nopea vilkaisu climate reanalyzerin kautta ilmanpainejakaumiin ja joulukuuta hallitsi tilanne, jossa länsi-Euroopan, osittain Skandinavian ja Brittein saarten päällä oli vahva korkeapaine. Tuo ajaa suihkuvirtauksen pohjoista reittiä ja pitää siis Suomen lämpöisellä puolella baanaa (sivu mennen sanoen noin suurin piirtein samanlaista tilannetta osa malleista on nyt maaliskuun puolelle hieman tarjoillut, mutta katsotaan nyt).
Tammikuussa 2017 tuo korkea oli siirtynyt enemmän Brittein saarten päälle. Tuo on se antisykloninen tila Atlantilla ja suihkukin enemmän juuri Kölivuorten yli ->Föhn-tuulia. Helmikuussa korkea oli melkoisen eksoottisessa positiossa Norjan rannikolla. Ja matala Brittein saarilla. Kuvaa kyllä kuinka heiveröinen on polaaripyörteen täytynyt olla tuona talvena. Tuossa tuulet enemmän "kesäisesti" Mustan Meren suunnalta.
Mutta tämä zonaalinen tai siis voimakas länsi-lounainen virtaus ei kyllä muuta takaa kuin matalapainetta toisensa jälkeen. Niitä ajaa vahva polaaripyörre, joka on vielä linkittynyt nyt alempien ilmakehän kerroksien kanssa. Tilanne on siis samankaltainen talven 19-20 kanssa. Nyt tämän katkaisemiseen vaadittaisiin oikein kunnon häiriö tuossa napapyörteessä. Sellainen on malleissa, mutta millainen tulee, on vielä auki. Ja mitkä ovat ne käytännön vaikutukset säähän, on sitten vielä enemmän levällään.