Herrasmies-sopimukset

  • 5 852
  • 40

#76

Jäsen
Taannoisen Jalosen mailanmittausepisodin tiimoilta nousi esiin herrasmies-sopimus, jonka mukaan pelaajien mailoihin ei SM-liigassa puututtaisi.

Tiedossa on myös ulkomaalaisten määrän rajoittava yhteinen ymmärrys.

Onko muita behind the scenes-sopimuksia ja ymmärryksiä, jotka rajoittavat joukkueiden toimintaa ja annetaanko uudelle valmentajalle lehtinen kauden alussa, jossa kerrotaan miten liigan säännöt eroavat lajin säännöistä?

Onko perustelua pitää tälläisiä sopimuksia? Miksi yhdessä sovitaan esim. mailan käyryyden unohtaminen ja koska tämä sääntöjen sivuuttaminen on liigassa alkanut? Onko muita asioita, jossa seurat voisivat yhdessä sopia sääntömuutoksista erillisellä sopimuksella? Jos jokin asia koetaan tärkeäksi, niin miksei sitä kirjata viralliseksi säännöksi, kuten punaviivan poistaminen tehtiin.

Miten paljon seurat voivat päättää liigan säännöistä ilman, että Jääkiekkoliitto puuttuu asiaan?

Ulkomaalaisten määrän rajoittaminen on hyvä asia, mutta varusteiden pitäisi olla sääntöjen mukaiset ja sääntöjen noudattamista pitäisi voida valvoa. Se onko nykyiset säännöt varusteiden osalta hyvät en kommentoi vajavaisen tiedon johdosta.

Tarkoitus ei ole spekuloida Jalosen tekoa, vaan yleensä herrasmies-sopimuksia ja muita vastavia järjestelyjä.
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Näitä herrasmies sopimuksia ei useinkaan sovita missään erikseen vaan ne muodotuvat toiminta tavaksi, sitten yleensä joku niitä kuitenkin kiertää. Ulkomaalist tapauksessakin monella seuralla on ollut kauden aikana enemmän ulkomaalaisia kuin viisi, mutta vain viisi kokoonpanossa. ALkuperäistä tarkoitusta turvata omille junioreille pelipaikka ei tässä kuitenkaan noudateta, kun esimerkiksi 'junioreitaan sisäänajavalla' HIFK:lla on kuusi ulkomaalaista lisäksi Lukolla ja Ässillä olleita ulkomaaliaisia ei tahdo enää edes kaikkia tältä kaudelta muistaa. Asiaa voidaan tietysti perustella loukkantumisilla, mutta näissä yhteyksissä junireita juuri on oiva tilaisuus ajaa sisään.

Mielestäni tuo herramies sopimus mailanmittauksesta on totuttu toimi tapa, että varusteita ei mitata. Tämä sisältää myös herramies sopimuksen, että pelataan samanlaisilla varusteilla eli kukaan ei rakentele ns. omia virityksiä. Jos tulee uusia varusteita ne hyväksytään yhteisesti. Esimerkkinä maalivahtien kasvaneet varusteet. En pidä Jalosen toimintaa tuomittavana sillä hän puuttunut räikeipiin ylityksiin. SUomalaiset on maaotteluissa joutuneet jäähylle mm. Myllyksen maskista, sekä jonkun käyrästä mailasta Kanada pelissä 90-luvulla. NHL:ssäkin on herrasmies sopimus, ettei varusteita mitata, mutta ajoittain joukkueet napauttaa tosiaan liian suurista ylityksistä. Ulkomaalaiskiintiö asiassa näemme, miten sopimuksen on tapana venyä, mutta koska siihen ei ole sääntöä venyminen jatkuu, pikku hiljaa lähestymme tilannetta, että jollakin porukalla on 5 ulkomaalaista pelaajaa ja yksi ulkomainen maalivahti ja edelleen siitä on lyhyt matka 6 ulkomaaliseen pelaajaan tai 4 ulkomaaliseen ja kahteen kotimaassa pitkään kiekkoilleeseen ulkomaaliseen/omista junioreista nousseeseen ulkomaaliseen.

Muita herrasmies sopimuksia tulee mieleen ainakin maalivahdin taklaamattomuus eli maalivahtia ei taklata. Tämänkin säännön noudattaminen nähdään ajoittain.
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viestin lähetti Tepa

En pidä Jalosen toimintaa tuomittavana sillä hän puuttunut räikeipiin ylityksiin.

Mielelläni näkisin perustelut tuohon. Onko Latvalan maila koko liigan mittakaavassa jotenkin törkeän käyrä? Saako hän siitä niin suurta eroa verrattuna muihin, "vain hiukan laittomampiin" mailoihin verrattuna? Olisiko Latvalan laukaus täysin munaton ilman juuri tuota käyristystä? Uskooko joku todella että Jalonen on hienolla ja kunniakkaalla ristiretkellä törkeitä ylityksiä vastaan? Vai ajaako hän vain ja ainoastaan omaa ja joukkueen etua?
 

#76

Jäsen
Kun kerran on herrasmiessopimus, millaisilla varusteilla peliä liigassa pelataan, niin miksei kirjata asiaa sääntöihin, jolloin kukaan ei voisi valittaa, miten joku rikkoo herrasmiessopimusta, mutta ei sääntöjä. Estääkö Jääkiekkoliitto tälläisen menettelyn?

Tälläinen sopiminen, että rikotaan porukalla sääntöjä, mutta ei rikota liikaa kuullotsaa menneen maailman jutuilta ja sopisi paremmin muualla kuin liigaan.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tepa:"ALkuperäistä tarkoitusta turvata omille junioreille pelipaikka ei tässä kuitenkaan noudateta, kun esimerkiksi 'junioreitaan sisäänajavalla' HIFK:lla on kuusi ulkomaalaista lisäksi Lukolla ja Ässillä olleita ulkomaaliaisia ei tahdo enää edes kaikkia tältä kaudelta muistaa. Asiaa voidaan tietysti perustella loukkantumisilla, mutta näissä yhteyksissä junireita juuri on oiva tilaisuus ajaa sisään."

Ässien ulkomaalaisista ja heidän onnistumisistaan voidaan olla monta mieltä, mutta puhutaan nyt vain tämän kauden ulkomaalaisten määrästä. Aluksi Ässien ulkomaalaisviisikko oli Fandul, Duerden, Langow, Sachl ja Shirreffs. Duerdenin jalka meni päreiksi jo ennen kauden alkua ja hänen tilalleen hankittiin Rochefort.

Fandul ja Rochefort olivat jonkin aikaa loukkaantuneita. Sachl taas ei selkänsä takia pystynyt pelaamaan kuin yhdeksän peliä. Ainoa pelaaja, joka hankittiin hyökkäyspäähän, on Janne Seva (Kivenmäki tosin kävi try-outilla.). Syyskauden loppupuolella pakkipula oli melkoinen, sillä Shirreffsin lisäksi loukkaantumisista kärsi muutama kotimainen puolustaja. Tuolloin puolustusta helpottamaan palkattiin koesopimuksella Sorokins. Sorokinsin sopimusta jatkettiin hänen vakuutettuaan päättävät tahot. Siinä vaiheessa taisi olla myös selvää, että Sachl tuskin pystyy pelaamaan enää peliäkään. Varsinaisesti kauden aikana Ässiin ei ole siis vielä hankittu kuin yksi ulkomaalaispelaaja.

Peliajan suomisessa junioreille on aina kuitenkin omat rajansa. Otetaan äärimmäinen esimerkki. Jos esim. jonkin liigajoukkueen parhaaksi pistemieheksi kaavailtu ja sellaiseksi myös osoittautunut (ulkomaalais)pelaaja tai vaikka pari heistä rikkoo itsensä marraskuussa pelikyvyttömäksi koko loppukaudeksi, niin veikkaan, että kovin monessa seurassa ei tyydytä siihen, että nyt kävi näin, mutta annetaan oman kylän pojille vähän enemmän peliaikaa, meni miten meni.

Edit. Ässillä on ollut muuten kokoonpanossa ja pelikunnossa tämän kauden aikana 2-4 ulkomaalaista kerrallaan. Yhdessäkään ottelussa ei ole käytetty sallittua viittä ulkomaalaista.
 
Viimeksi muokattu:

Jatuli

Jäsen
Käsittääkseni on olemassa ns"herrasmiessopimus"myös siitä, että kauden aikana ei palkata toisista joukkoeista pelaajia, mutta vähänkin silmiänsä auki pitävä jääkiekkoa aktiivisesti seuraava henkilö kyllä huomaa, että tätäkin sopimusta rikotaan jatkuvasti ja eiköhän sen sopimuksen rikkominen paini aivan eri sarjassa, kun Hpk-Pelicans ottelussa tapahtunut mailan käyryyden mittaus.
 

WickedClown

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
"Useilla kiekkofaneilla ja valmentajillakin on käsitys, että liigassa on sovittu, että mailoja ei mitata. Jalonen kiisti moisen sopimuksen olemassaolon.

- Ei sellaista mitään ole tehty. Olen ollut vuodesta –92 jollain tavalla mukana, eikä kertaakaan ole puhuttu asiasta. Kukaan ei vaan ole mittauttanut mailoja ja se on ihan ok. Jos jotain olisi sovittu ja olisin ollut mukana, niin enhän silloin mitään mittauttelisi. Ei sellaista ole kukaan missään puhunut. On vain ollut sellainen käytäntö, ettei olla mittailtu."

Eli siis onko nämä herrasmies sopimukset oikeasti olemassa vai oletetaanko vaan että ne on? Jos esim. mailan mittauttamisesta on sopimus niin eiköhän siinä ole sovittu myös että kukaan ei sitten pelaa millään 5cm käyristyksellä, mutta pieniin ylityksiin ei puututa.
 

Aksu

Jäsen
Viestin lähetti Jatuli
Käsittääkseni on olemassa ns"herrasmiessopimus"myös siitä, että kauden aikana ei palkata toisista joukkoeista pelaajia, mutta vähänkin silmiänsä auki pitävä jääkiekkoa aktiivisesti seuraava henkilö kyllä huomaa, että tätäkin sopimusta rikotaan jatkuvasti ja eiköhän sen sopimuksen rikkominen paini aivan eri sarjassa, kun Hpk-Pelicans ottelussa tapahtunut mailan käyryyden mittaus.

Kyllähän tällainen sopimus on olemassa, mutta sitä rikotaan kuten kaikki tietävät. Tosiasiassa ongelmaksi muodostuu rikkeen toteaminen. Sopimuksesta on voitu sopia vaikka kuinka aikaisin, mutta kun sen julkaisemin ja allekirjoitus tapahtuu vasta kauden jälkeen, on perin vaikeaa syyttää mitään osapuolta.

Kyllähän tilanne toki ongelmallinen on. Pelaaja x pelaa pleijareissa joukkuetta vastaan, johon hänen on huhuttu siirtyvän seuraavaksi kaudeksi. Pelaaja X:n joukkue häviää ja pelaaja siirtyy kesällä juuri tuohon seuraan. Ja siitähän riittää spekuloitavaa. Oliko asenne kunnossa jne.....

Toisaalta ymmärrän pelaajia hyvin. He tekevät työtään ja kuten kaikilla duunareilla tulevaisuudesta on oman mielenrauhan, perheen ja yleensäkin elämän takia hyvä tietää mahdollisimman ajoissa.

Summa summarum. Sääntö on olemasa, mutta kuka hitto tämän toteutumiseen uskoo? Tuskinpa kukaan. Kaiketi liigan ja pelaajien ensisijainen etu on välttää pahimmat ylilyönnit (eli tietojen vuotaminen julkisuuteen tai paljastuminen).
 

laituri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hockey Reipas, Charlestown Chiefs
Ainakin osassa näissä "herrasmies sopimuksissa" on ongelmana, että ne ovat esim. EU lakien vastaisia ( ulkomaalaiskiintiö ja samalla sisäiset siirtokorvaukset ). Näin ollen niiden muidenkaan olemassa olosta ei juuri oikeata faktaa ole tarjolla.

Jos oletetaan ettei esim. maalivahdin varusteiden mittauttauttamisesta ole sovittu mitään, olisin mitannut jokaisen vastustajan maalivahdin varusteet päävalmentaja.
 

KOBA

Jäsen
Viestin lähetti Footless
Mielelläni näkisin perustelut tuohon. Onko Latvalan maila koko liigan mittakaavassa jotenkin törkeän käyrä? Saako hän siitä niin suurta eroa verrattuna muihin, "vain hiukan laittomampiin" mailoihin verrattuna? Olisiko Latvalan laukaus täysin munaton ilman juuri tuota käyristystä? Uskooko joku todella että Jalonen on hienolla ja kunniakkaalla ristiretkellä törkeitä ylityksiä vastaan? Vai ajaako hän vain ja ainoastaan omaa ja joukkueen etua?

Jalonen mainitsi, että liigassa on pelannut kolme pelaajaa selkästi muita käyremmällä mailalla: Latvala, Koivisto ja Nikko.

Nikon ja Latvalan mailat on mitattu ja Koivisto joutui suoristamaan mailaansa rapakon takana.
 

TheAnimal

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Tepa
Ulkomaalist tapauksessakin monella seuralla on ollut kauden aikana enemmän ulkomaalaisia kuin viisi, mutta vain viisi kokoonpanossa.

Näin on ollut, koska näin on yhdessä ennen kauden alkua sovittu. Ringissä saa olla vaikka 101 ulkomaalaista, mutta ottelupöytäkirjaan saa yhteisen sopimuksen mukaisesti merkata vain viisi - joka sinällään on lainvastainen sopimus ja rajoittaa EU-alueen pelaajien oikeutta harjoittaa ammattiaan SM-liigassa.

ALkuperäistä tarkoitusta turvata omille junioreille pelipaikka ei tässä kuitenkaan noudateta, kun esimerkiksi 'junioreitaan sisäänajavalla' HIFK:lla on kuusi ulkomaalaista lisäksi Lukolla ja Ässillä olleita ulkomaaliaisia ei tahdo enää edes kaikkia tältä kaudelta muistaa. Asiaa voidaan tietysti perustella loukkantumisilla, mutta näissä yhteyksissä junireita juuri on oiva tilaisuus ajaa sisään.

Aika hurja juttu, jos HIFK yritetään nostaa tikun nokkaan tässä asiassa. Harvassa ovat liigajoukkueet, jotka ovat yhtä määrätietoisesti ajaneet omia kasvatteja sisään kuin HIFK. Asia josta ollaan syystäkin ylpeitä IFK:ssa. IFK:ssa omat kasvatit saivat viime kaudella poikkeuksellisen paljon vastuuta ja samalla tavalla on omiin kasvatteihin luotettu tälläkin kaudella. HIFK on tiennäyttäjä tässä asiassa.

Ulkomaalaisiakin on, mutta jos pelaavassa kokoonpanossa on 5 ulkomaalaista, niin siellä on edelleen 17 muuta paikkaa. Kannattaa katsoa millaisia herroja ne 17 muuta ovat. IFK:ssa monet ovat omia kasvatteja, kun taas monessa muussa liigajoukkueessa muualta raahattuja.
 

Knight Hawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Footless
Onko Latvalan maila koko liigan mittakaavassa jotenkin törkeän käyrä? Saako hän siitä niin suurta eroa verrattuna muihin, "vain hiukan laittomampiin" mailoihin verrattuna? Olisiko Latvalan laukaus täysin munaton ilman juuri tuota käyristystä?

Ensinnäkin - Latvalan mailan lapaan hukkuu kevyesti vaikka tennispallo, enemmän käyrän mailanlavan tiedän olevan ainakin Jan Calounilla (ehkä seuraava "uhri"). Sitten tuosta käyryyden vaikutuksesta pelaamiseen - tämän kirjoitan itse kiekkoa pelanneena - Ainoa haittapuoli liiaalisessa käyristämisessä on rystyltä pelaamisen osittainen vaikeutuminen. Sen sijaan hyötynäkökohtia on useampia. Jos esimerkiksi otetaan nyt käyryys, joka oli Latvalan mailassa niin sillä saavutetaan kohtuullinen ero kiekonlähtönopeuteen etenkin ranteella lauottaessa; suurin hyöty on kuitenkin havaittavissa laukoessasi samaan pisteeseen useita kertoja peräkkäin - hajonta pienenee dramaattisen runsaasti käyryyden lisääntyessä. Käytännössä on mahdollista, että jos pelaaja osuu normaalisti laukoessaan 10m päästä n. 30cm reikään noin 70% varmuudella niin käyristyksen muuttuessa siitä laillisesta ----> aina 4,5 cm asti niin pelaaja onnistuu osumaan 25 cm reikään samalla varmuudella kuitenkin kiekonnopeuden noustessa. Ero on huomattavan suuri ja etenkin erittäin hyödyllinen viivassa ylivoimaa pelaavalle puolustajalle.

Vaikka sääntö onkin tehty aikanaan estämään laukasten liiallista voimaa niin se on edelleen voimassa, joten sen mukaan pitää myös elää kaukalossa.

j.k. On erittäin epämiellyttävää karvata kiekkoa kaverilta pois, jos tämän mailanlapa ns. kiertyy kiekon ympärille.
 

))marko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues
Viestin lähetti WickedClown
Eli siis onko nämä herrasmies sopimukset oikeasti olemassa vai oletetaanko vaan että ne on? Jos esim. mailan mittauttamisesta on sopimus niin eiköhän siinä ole sovittu myös että kukaan ei sitten pelaa millään 5cm käyristyksellä, mutta pieniin ylityksiin ei puututa.
Herrasmiessopimuksen luonteeseen kuuluu juuri tuollainen vaihtokauppa. Homman tarkoitus ei suinkaan ole hankkia hyväksyntää sääntöjen rikkomiselle, vaan sopia tietystä etiketistä, jota noudattamalla kaikilla on kivempaa. Täällä netissäkin sellainen on, vaikkakin erityisesti uusilla käyttäjillä voi olla vaikeuksia sitä oppia saati sitten hyväksyä :-)

Asiaan kuuluu vielä sekin, että tällaisen sopimuksen rikkojia ei voida (sääntöihin perustuen) rangaista, mutta heidän olonsa pystytään yleensä tekemään vähemmän miellyttäväksi. Lisäksi, jos piittaamattomuus jatkuu ja oppi ei mene perille, kohtaa rikkureita yleensä yhteisön halveksunta. Seuraamuksia ei tietenkään tule, jos herrasmiessopimus ei ole yleisesti hyväksytty.

#76
Kun kerran on herrasmiessopimus, millaisilla varusteilla peliä liigassa pelataan, niin miksei kirjata asiaa sääntöihin, jolloin kukaan ei voisi valittaa, miten joku rikkoo herrasmiessopimusta, mutta ei sääntöjä. Estääkö Jääkiekkoliitto tälläisen menettelyn?
Sääntöjen muuttaminen on iso juttu, eikä niitä pidä lähteä muuttelemaan kevyesti. Esimerkiksi tämä mailan käyryys on varmaan hyvästä syystä kirjattu sääntöihin, eikä sitä siksi tule poistaa vain hetken mielijohteesta. Mikään virallinen elin ei tietenkään voi sen paremmin määrätä kuin kieltääkään tämän kaltaisia sopimuksia. Kenenkään ei myöskään pitäisi mennä julksisesti rikkomisista valittelemaan, vaan ystävällisesti selittää rikkurille homman luonne. Ja nyt en tarkoita, että sopimuksia myöskään pitäisi salata. Tarvittaessa käytössä on ylempänä mainitsemani "pakotteet".

Tulkinnan avain näissä jutuissa on nimenomaan tuo "herrasmies".
Siksi herrasmiessopimuksia ei tarvitse kirjata ylös eikä niistä tarvitse olla huolissaan. Uusi liigavalmentaja tai pelaaja, jolla ei ole kokemusta Suomesta, saattaa näitä kirjoittamattomia sääntöjä rikkoa mutta huomaa varmasti pian, että on kivempaa itsellä ja muilla, kun ei rupea kikkailemaan säännöillä ja etsimään niistä porsaanreikiä, vaan keskittyy peliin tai peluuttamiseen. (Huh, tulipas pitkä virke)
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Ensinnäkin - Latvalan mailan lapaan hukkuu kevyesti vaikka tennispallo

HAH...oletko itse koskaan pitänyt kädessäsi Latvalan mailaa vai perustatko toteamuksesi mielikuvaan. Latvala vanhoja mailoja voi käydä ostamassa Pelicansin toimistolta ja Latvalan lapa/maila ei todellakaan ole mikään erikoinen poikkeus muista siellä myytävistä mailoista. Paljon käyrempiä lapoja on myytävänä ihan tavallisessa urheilukaupassa.

On erittäin epämiellyttävää karvata kiekkoa kaverilta pois, jos tämän mailanlapa ns. kiertyy kiekon ympärille.

Senkun nostaa mailaa ja ottaa namun pois...olettaen ettei ole marjanpoimia.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Tepa

Muita herrasmies sopimuksia tulee mieleen ainakin maalivahdin taklaamattomuus eli maalivahtia ei taklata. Tämänkin säännön noudattaminen nähdään ajoittain.

Niin, maalivahdin koskemattomuus ei perustu mihinkään herrasmiessopimukseen (yhdyssana), vaan ihan sääntöihin. Tässä lainaus sääntökirjasta:

" Pieni tai iso rangaistus tuomitaan pelaajalle, joka kohdistaa maalivahtiin jonkinlaisen rikkeen tämän ollessa maalialueellaan.

Maalivahtia EI saa taklata, jos hän on maalialueen ulkopuolella. Tilanteissa, joissa vastustaja tarpeettomasti koskettaa maalivahtia, pelaajaa rangaistaan estämisestä tai ryntäyksestä (pieni tai iso rangaistus)."
 

Knight Hawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viestin lähetti Mies laidan takaa
HAH...oletko itse koskaan pitänyt kädessäsi Latvalan mailaa vai perustatko toteamuksesi mielikuvaan. Latvala vanhoja mailoja voi käydä ostamassa Pelicansin toimistolta ja Latvalan lapa/maila ei todellakaan ole mikään erikoinen poikkeus muista siellä myytävistä mailoista. Paljon käyrempiä lapoja on myytävänä ihan tavallisessa urheilukaupassa.

Pointti asiassa ei ollut tuo vaan se että liian käyrän mailanlavan avulla saa selkeän hyödyn. Ja siitä käyryydestä Latvalan mailassa - öh - voi olla näköjään montaa mieltä.
 

Bruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pori,Boston,Vaasa
Jos esimerkiksi otetaan nyt käyryys, joka oli Latvalan mailassa niin sillä saavutetaan kohtuullinen ero kiekonlähtönopeuteen etenkin ranteella lauottaessa; suurin hyöty on kuitenkin havaittavissa laukoessasi samaan pisteeseen useita kertoja peräkkäin - hajonta pienenee dramaattisen runsaasti käyryyden lisääntyessä. Käytännössä on mahdollista, että jos pelaaja osuu normaalisti laukoessaan 10m päästä n. 30cm reikään noin 70% varmuudella niin käyristyksen muuttuessa siitä laillisesta ----> aina 4,5 cm asti niin pelaaja onnistuu osumaan 25 cm reikään samalla varmuudella kuitenkin kiekonnopeuden noustessa. Ero on huomattavan suuri ja etenkin erittäin hyödyllinen viivassa ylivoimaa pelaavalle puolustajalle.

Vaikka sääntö onkin tehty aikanaan estämään laukasten liiallista voimaa niin se on edelleen voimassa, joten sen mukaan pitää myös elää kaukalossa.

Jep jep, etpä ole tainnut pelata kiekkoa kun tällaista "keksit". Muistatko aikoinaan Vellu Ketolan KOho 221:sen; suora pieni lapa teki tuhoisaa jälkeä. Micke Nylander pelaa lähes identtisellä lavalla ja tekee tuhoisaa jälkeä.

Kyllä se on pelaajan ranteissa ja habassa; ei lavassa !!!
 

nro.44

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO, VG-62
Kyllä mailan käyryydellä saadan erinäköisiä hyöty kohtia, mutta kaiken saman mitä käyrällä lavalla pystyy tekemään suoralla lavalla, se kaikki on kiinni taidosta ja tottumuksesta..

Pelaaja A on pelannut koko ikänsä suoralla lavalla, hänelle annetaan pelaaja B:n maila joka on "hieman" ylikäyrä, ja pelaaja B:lle annetaan pelaaja A:n maila, miehet laitetaan siniviivalle laukomaan, 10 vedosta noin 4 osuu sinne minne tähdättiin. Nyt molemmat pelaajat saavat omat mailat takaisin ja heidät laitetaan samoille paikoille ampumaan samat 10 kiekkoa, tällä kierroksella molemmat saavat 8 kiekkoa sinne minne tähdättiin.


Tuo on pitkälti hypoteettinen tilanne, mutta lähellä todellista.

Minä itse en pysty suoralla lavalla kiekkoa kauheasti hallitsemaan vaan pelaan ylikäyrällä mailalla koska olen siihen tottunut, pienen harjoituksen jälkeen pystyisin varmasti suorallakin mailalla pelaamaan samalla tasolla (joka ei ole korkea) mitä nyt, mutta eihän sitä kannata enää tässä vaiheessa alkaa lapaa vaihtamaan..
 

Tepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Viestin lähetti TheAnimal
Aika hurja juttu, jos HIFK yritetään nostaa tikun nokkaan tässä asiassa. Harvassa ovat liigajoukkueet, jotka ovat yhtä määrätietoisesti ajaneet omia kasvatteja sisään kuin HIFK. Asia josta ollaan syystäkin ylpeitä IFK:ssa. IFK:ssa omat kasvatit saivat viime kaudella poikkeuksellisen paljon vastuuta ja samalla tavalla on omiin kasvatteihin luotettu tälläkin kaudella. HIFK on tiennäyttäjä tässä asiassa.

Ulkomaalaisiakin on, mutta jos pelaavassa kokoonpanossa on 5 ulkomaalaista, niin siellä on edelleen 17 muuta paikkaa. Kannattaa katsoa millaisia herroja ne 17 muuta ovat. IFK:ssa monet ovat omia kasvatteja, kun taas monessa muussa liigajoukkueessa muualta raahattuja.

Ei ollut tarkoitus nostaa HIFK:iä tikun nokkaan vaan tässä on hyvä esimerkki, että omia junnuja ei käytetä, vaikka mahdollisuus olisi. Mielestäni HIFK:llä on eriomaiset nuoret pelaajat, jotka olisi hyvin voinut nostaa isompaan rooliin, Ruutu, Grünn, Pikkarainen, Hirskovich, Vihko jne. Kaikilla on hyviä näyttöjä tältä ja edelliseltä kaudelta. (Tosin Grünn on nyt loukkantunut.) HIFK kuitenkin hankki kuudennen ulkomaalisen. HIFK oli esimerkkinä siksi, koska se viimeisin joka sen teki ja toisaalta HIFK on tosiaan ajanut junnuja hyvin sisään ja mielestäni se olisi hyvin selvinnyt ilmankin vahvistusta, mutta halusi kuitenkin tehdä hankinnan. Samoin maalivahti tilanteessa ei luotettu Riksmanniin ja tilanteessa kävi miten kävi. Ässät on tässä toinen mieleen tullut, mutta heillä tilanne on mielestäni eri, koska ulkomaalaisia oli iso liuta pois samaan aikaan ja lisäksi poissa olot jopa koko kauden kestäviä.

Kärpät ei ole tässä asiassa pekkaa parempi. Itse muistamme hyvin Kärpissä olleen pelaajaruletin viiem kaudella, mm oma kasvatti Kangas heitettiin tylysti syrjään maalilta ja joukkuessa oli myös yli 5 pelaajaa kaudella. Kärpät teki kuitenkin kaudella hienon liikun Potaichukin, Lieverssin ja muutaman muun runkopelaajan olleessa loukkanutuneena antamalla omille junnuille peliaikaa ja näyttöpaikkoja. Samaa on tehnyt myös HIFK. Molemmat pelaa kuitenkin jatkuvasti viidellä ulkomaalisella. Säännön alkuperäistä tarkoitusta kuitenkin kierretään jatkuvasti. Tämä oli pointtini.
 
Viimeksi muokattu:

Kaljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoo Blues, Honka, Newcastle Utd.
Itse näkisin asian sillä lailla, että herrasmiessopimus mailojen mittauttamisessa on ihan paikallaan. Kaikissa joukkueissa pelaa vähintään pari ylikäyrällä mailalla pelaavaa pelaajaa, tällaisen käsityksen olen nyt käyneestä keskustelusta saanut. Kun nyt sitten Jalonen aloittaa tämän mailojenmittauspelleilyn, niin jos muutkin liigavalmentajat lähtisivät samaan mukaan, voisi jälki olla aika rumaa. Otetaan vaikka HPK-Pelicans-matsi esimerkiksi (en tiedä ketkä pelaavat ylikäyrällä mailalla, nimet vedetty hatusta):

Jukka Jalonen mittauttaa Latvalan mailan, Pelicansille 2 min.
Petteri Hirvonen "ajattelee joukkueensa etua ja käyttää keinot, mitä on käytettävissä", mittauttaa vaikka Max Kenigin mailan (varmasti pelaajat ja valmentajat tietävät, kenellä vastustajajoukkueesta on ylikäyrä lapa): HPK 2 min.
Jalonen, joukkueensa parasta ajatellessa, mittauttaa seuraavalla katkolla Joonas Jääskeläisen mailan, helppo ylivoimapeli Kerholle.
Mutta mitä tekeekään Petteri Hirvonen, koska kaikkihan tietävät millaisella mailalla Tomas Kucharcik pelaa...

Pelleilyä! Koska joka joukkueessa on pari "rikollista" pelaajaa, on syntynyt herrasmiessopimus (sanallinen tai sanaton, tottakai Jalonen tiesi, ettei mailoja perinteisesti mittauteta, perustelut edellisessä kappaleessa) jottei tuhlattaisi kaikkien aikaa vaan pelattaisiin jääkiekkoa, sehän taitaa olla se pääasia.

Ulkomaalaiskiintiö ei taida olla EU-Suomessa mikään laillinen ratkaisu, sehän rajoittaa työvoiman vapaata liikkuvuutta unionin sisällä. Kokoonpanossa ei silti ole kai koskaan ollut kuin 5 ulkolaista, enkä muista sellaistakaan tilannetta, että jossain joukkueessa olisi ollut 6 pelikuntoista ulkolaista samaan aikaan.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti Kaljami

Pelleilyä! Koska joka joukkueessa on pari "rikollista" pelaajaa, on syntynyt herrasmiessopimus (sanallinen tai sanaton, tottakai Jalonen tiesi, ettei mailoja perinteisesti mittauteta, perustelut edellisessä kappaleessa) jottei tuhlattaisi kaikkien aikaa vaan pelattaisiin jääkiekkoa, sehän taitaa olla se pääasia.

Olen ymmärtänyt Jalosen kertomasta, että niin saatetaan tehdä jatkossakin. Kivaksi seurattavaksi menee kiekko keväällä, kun joku valmentaja seuraa esimerkkiä ja jäälle kootaan pelaajat jonoon mittauksiin ja veskarit riisutetaan mm. rintapanssari-, levyhanska-, räpylä-, syndi-, maila- ja maskimittauksiin. Sitten vaan kaikki ollaan sitä mieltä, että ihan okei hommaa. Loistavia taktisia vetoja silloin, kun ne tekee oma joukkue?

Kunhan sitten muistetaan pyytää myös pelikatkoilla dumarit tarkastamaan jokainen ruhje ja kuhmu. Joukkuetreeneissä kannattaa ottaa uusi osa-alue käyttöön. Intin sulkeisten omaisesti huudetaan pelaajille 'maahan, ylös, maahan' jne. Koirakoulutuksesta voisi ammentaa hyviä vinkkejä: 'maahan, paikka, vapaa' -käskyt saavat aivan uuden ulottuvuuden. Elämme 'maailman toiseksi kovin liigaa'. Huoh.
 

#76

Jäsen
Miksi pitää pelata luvattomalla mailalla? Yhtälailla voi kyseenalaistaa poliisin tutkavalvonnan, koska niin moni rikkoo nopeusrajoituksia, joten eikö olisi ehlpompaa sopia, ettei valvota kuin räikeimmät ylitykset? Hyväksytty säänötjen rikkominen vesittää sääntökirjaa ja mikä johtaa muihinkin rikkomuksiin. Jokaisen valmentajan homma olisi nyt siistiä oman joukkueen mailavarasto ja pelaajien pelata luvallisilla varusteilla vai onko jooku pelaaja niin huono, että tarvitsee lisäetua luvattomista varusteista? Mikäli HIFK:ssa joku pelaa luvattomilla varusteilla toivon jonkun mailan mittauttavan ja k.o pelurin viisastuvan. Pelataan rehdisti tai ei pelata ollenkaan.
 

Senior

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viestin lähetti #76

1. Hyväksytty säänötjen rikkominen vesittää sääntökirjaa ja mikä johtaa muihinkin rikkomuksiin.

2. Pelataan rehdisti tai ei pelata ollenkaan.

(numeroin ja leikkasin)

1. Tottakai säännöt pitää olla ja niitä noudattaa. Kyse on minun mielessä enemmän siitä, että säännöt tai lähinnä niiden valvominen tulee muuttaa sellaiseksi, että ne vastaavat aikaa ja valvonta tapahtuu muualla ja muulloin kuin pelin aikana. Eiköhän riittävä sakko seuralle väärästä varusteesta olisi yksi tapa hoitaa varusterikkomukset. Olisiko se nyt mahdoton ajatus, että vastustajalla on oikeus pyytää epäillyn väärän varusteen tarkastamista ennen ottelua. Jos varuste osoittautuu sääntöjen vastaiseksi, pätkästään seuralle sellainen sakko, että lompsa ohenee riittävästi.

2. Siitähän tässä on kysymys valmentajienkin kanssa. Rehdiksi menettelyksi on koettu mittaamattomuus. Nimenomaan _rehdiksi_, vaikka säännöt antavat mittaamiseen mahdollisuuden.

Jos yleisesti hyväksytty ja vallitseva tapa on ollut mittaamattomuus, toimittakoon sitten kaikki yhdessä rintamassa siten. Lieventävänä asianhaarana Jalosta kohtaan koen sen, että Pelikaaneja ja Latvalaa oli huomautettua asiasta kuulemma monia kertoja.

Kun kerran tunnutaan tietävän, että moni pelaa sääntöjenvastaisilla vehkeillä, minua vaan etukäteen harmittaa liigan uskottavuuden kannalta, mihin tämä saattaa keväällä johtaa. Pahimmillaan tilanteeseen, johon kukaan eikä missään seurassa ja kannattajissa ole tyytyväinen.

Muutettakoon systeemiä, sääntöjä ja/tai menettelytapoja siten, ettei tällaisia turhia episodeja tarvitse tapahtua jatkossa.

Kaikella ymmärryksellä HPK-kannattajia kohtaan, luulen, että monen kommentit olisivat olleet ratkaisun taktisesta viisaudesta toisenlaisia, jos mitattava, laiton, maila olisi ollut jonkun HPK-pelaajan.

Yhtäkään vastausta ei tullut aiempaan kysymykseeni: olisiko joku tyytyväinen, jos Jalonen jatkossa mittauttaisi HPKn kaikissa tulevissa peleissä yleisesti tiedossa olevat vastustajien laittomat varusteet? Katsotaanko sekin hyväksi taktiseksi vedoksi ja kuuluvan suositeltavien ja kannatettavien, käytössä olevien keinojen joukkoon?

Makuasioitahan nämä. Ei näissä liene oikeita vastauksia.
 
Viimeksi muokattu:

#76

Jäsen
Mikään ei estä ketä tahansa valmentajaan mittaamasta vastustajan mailaa. Pitää vain nopeasti komentaa omat lurjukset vaihtamaan pelivälinettään. MM-kisoissakin Kanada on tätä harrastanut, jos tilanne on tiukka pelin lopussa.

Olen täysin samaan mieltä, että säännöillä asiat pitää ratkaista ei erilaisilla sopimuksilla. Liiga voisi tietty tehdä "ratsian" johonkin peliin ja molempien joukkueiden mailat mitattaisiin ennen peliä ja jokaisesta luvattomasti mailasta tulis esim. 50 000 euroa sakkoa. Tästä "ratsiasta" varoitettaisiin joukkueita tyyliin, helmikuun alusta alkaen mihin tahansa otteluun voi tulla mailatarkastaja, joka voi vielä ottelun aikanakin tutkia mailatelinettä. Loppuisi naurettava sääntöjen kiertäminen nopeasti.

Miksi pitäisi voida pelata luvattomalla mailalla?
 

Footless

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Viestin lähetti #76

Miksi pitäisi voida pelata luvattomalla mailalla?
Ennemmin voisi miettiä mitä haittaa näistä sääntöjen vastaisista mailoista on? Onko se suuri haitta lajille jos laukaukset ovat kovempia tai tarkempia?

Ehkä sääntö on todellakin vanhentunut ja sille pitäisi tehdä. Sitä odotellessa ei mailojen mittauksia kiitos.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös