Mediarummutus kotimaassa ollut yllättävän pientä toistaiseksi ja ehkä hyväkin niin. Ulkomailla tosiaan nämä 2001 ikäluokan suomalaiset saavat enemmän huomiota kuin kotimaassa. Sanoisin niin, että tuo 2001 ikäluokka on suomalaisessa tenniksessä poikkeuksellinen ilmiö, jota urheileva Suomi ei ole vielä hoksannut. Intohimoisena tennisihmisenä, kansainvälisen junnutenniksen suurkuluttajana, sekä tilastoiden tekijänä viime vuosi oli sellainen jota ei ole aiemmin suomalaislupauksilta nähty. Viime vuonna kolme suomalaista pelasi 1.kategorian Tennis Europen 14v-sarjan finaaleissa. Orpana Tukholmassa, Virtanen Renningenissä ja Pohjola Moskovassa. Lisäksi Pohjola pelasi semissä Tukholmassa sekä Ranskan isossa "Tim Essonnessa, jossa Peetun matsia seurasi 500 katsojaa ja Peetu sai jakaa nimmareita "fanilaumalleen".
Kun katselee kenen tahansa ATP-staran urapolkua, niin ovat olleet mediarummutuksen kohteena näissä 1.kategorian TE14-turnauksessa David Ferreriä lukuunottamatta, joka sanonutkin, että on kaikkien aikojen heikkolahjaisin top10 pelaaja. Taisi puhua jopa kaikkien aikojen heikkolahjaisimmista top100 pelaajasta, kun itsestään puhui.
Kun vertaa vaikka Harri Heliövaaraan, joka pelasi 14-vuotiaana vain 3.kategorian TE14-turnauksia, tai Henri Kontiseen, joka eteni parhaimmillaan 1.kategorian TE14-turnauksessa 2.kierrokselle, tai Jarkko Niemiseen, joka eteni 1.kategorian TE14-turnauksessa parhaimmillaan 3.kierrokselle, jne. Niin nämä nykylupaukset ovat aivan toista maata. Patrik Niklas-Salminenkin oli 14v-kiertueella tusinalupaus, joka saavutti junnujen Grand Slam-tason vasta maksimi-iässä 18 vuotiaana. Tuskin Virtanen ja Pohjola ovat edes enää mukana junnujen GS-kisoissa 18 vuotiaana, sillä näillä näkymin tekevät junnujen GS-uransa 16-17 vuotiaana. Lisäksi kun vertaa aiempien kovien lupauksien 15v-kauden tuloksia G4 ITF-kisoissa(18v-sarja), niin ottaneet pataan jo alkukierroksilla, mutta 2001 poppoo Orpana G4-voittaja, Virtanen G4-finalisti ja Pohjola menossa suoraan G2-tasolle WC-paikkojen ansiosta, niin nyt voisi puhua vihdoin niistä "oikeista lupauksista". Tuon Oona Orpanan saavutukset olivat 14-vuotiaana paremmat kuin oli Suomen kaikkien aikojen naispelaaja Emma Laineella (WTA-50 vuonna 2006) samassa iässä vuonna 2000.
Toki Henri Kontinenkin oli kova lupaus, joka kiersi maailmaa pienestä pitäen. Vietti junnuvuosinaan ensin Ruotsissa 10-14 vuotiaana, sitten Tshekissä 15-16 vuotiaana, 17 vuotiaan Floridan Bradentonissa ja 18 vuotiaana Monte Carlon Tennis academyssä. Peetu Pohjolassa on paljon samaa kuin Henri Kontisessa oli kymmenisen vuotta sitten, aivan pelityylistä lähtien. Peetusta sai lukea artikkeleja espanjalaisesta lehdistöstä jo 10-11 vuotiaana, kun treenasi tuolla Saksan suurlupaus Nicola Kuhnin s.2000 kanssa(vuotta vanhempi kuin Peetu) ja lisäksi Peetu sai jo 12 vuotiaana oppia ATP-26 Marcel Granollersilta. Peetu kävi parin vuoden ajan Suomessa treenaamassa, mutta nyt kasiluokkaisena jätti Suomessa vihdoin koulut kesken peruskouluiässä ja siirtynyt pysyvästi takaisin Espanjaan.
Peetun taustajoukotkin näyttäisivät olevan sellaisia, jotka hakemalla hakevat poikaa median eteen. Peetu oli viime kesänä maikkarilla "mediavalmennuksessa", jotta tulevaisuudessa osaisi olla lehdistön edessä. Alexander Barkovin tiimissähän Pohjola on, jossa tuossa Future Champions ryhmässä eri lajien urheilijoita. Varmasti myös Barkovilla osansa, että Peetu saa hyviä kontakteja urheilumaailmassa.
Otto Virtanen puolestaan on Peetun vastakohta median suhteen - poikaa piilotellaan, eikä juuri mitään juttuja hänestä anneta julkisuuteen, vaikka syytä olisi. Lienee Oton isä Pasi Virtanen tuon takana. Vuosi sitten SM14-finaalissa Pohjola voitti 3.erässä niukkaakin niukemmin Virtasen. Sittemmin eivät samoissa kisoissa olekaan pelanneet. Olen sellaisessa ymmärryksessä, että hieman karttavatkin toisiaan. Voin toki olla väärässäkin.
Tenniksessä on kyllä armoton tie päästä huipulle, mutta mielestäni jos sinusta ei missään puhuta 14-15 vuotiaana, niin juna mennyt jo. Merkit ovat siis hyvät, mutta vain aika näyttää mitä pojista ja tytöistä tulee. Kun näitä nyt on markkinoilla sen verran monta, niin uskon että ainakin yhdestä tulee 2020-luvulla 1.tason ammattilaispelaaja. Toisaalta tuskin jokainen onnistuu.