Mainos

Henri Kontinen ja muut suomalaiset tennismiehet

  • 67 120
  • 275

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Avaan uuden ketjun suomalaiseen tennikseen liittyen, niin pyhitetään tuo toinen tennisketju muun maailman pelaajista puhumiselle. Palstalla ollut paikotellen havaittavissa melko suurikin joukko tenniksestä kiinnostuneita ja käyty myös vääntöä että mistä aiheista on "sopivaa kirjoittaa", jne. Lienee siis hyvä hieman eritellä ketjuja.

Suomalaisessa tenniksessä on elämää Jarkko Niemisen uran jälkeenkin. Henri Kontinen pelaa tammikuussa Australian avointen Grand Slam-nelinpelikaavion 8-sijoitettuna näillä näkymin, yhdessä aussi John Peersin kanssa. Tähtäimenä GS-turnausvoitto. Kontinen noussee lähivuosina vakiokasvoksi tuonne ATP-nelinpelinrankingin top10 joukkoon, joten seurattavaa riittänee kiinnostuneille.
Kontinen on voittanut toistaiseksi 6 ATP-titteliä nelinpelissä. Pelaa tammikuun alussa Brisbanen ja Sydneyn dubbelit ennen Melbournen GS-kisaa.
Kontinen(ATP-31) tähtää edelleen myös Rion olympialaisiin. Jos pystyy nostamaan rankingin top10 joukkoon kesäkuuhun mennessä, niin Riossa pelaa jonkun toisen suomalaisen kanssa(luultavasti Jarkko Nieminen olisi kyseessä). Nelinpelilistalla on nähty nopeita nousuja tuolta 30+ sijoilta top10, joten mahdotonta se ei ole, kun ennen kesäkuuta pelataan Australian avoimet(2000p), Indian Wells(1000p), Miami(1000p), Monte Carlo(1000p), Rooma(1000p), Madrid(1000p) ja Ranskan avoimet(2000p).

Kontinen tulee olemaan aussiparinsa kanssa kaikissa näissä suurissa kisoissa sijoitettujen pelaajien joukossa, joten pisteitä ja rankingnousua luvassa. Top10 ranking toki vaatii esim. yhtä Mastersin voittoa 1000p ja lisäksi vaikka GS-finaali 1200p. Olympialaisiin ei siis aivan sentään kävellä.


Lisäksi tähän ketjuun voi toki kirjoittaa otsikon mukaisesti myös muista suomalaisista tennispelaajista. Jarkko Niemisen akatemiassa(JNTA) on iso joukko lupaavia pelaajia nousemassa ja näistä riittää myös puhetta niin miesten pelien kuin isojen junnuturnauksienkin osalta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
@Keskiviiva : osaatko sanoa, kuinka mahdollista se on, että Nieminen tulisikin vielä takaisin pelikentille, JOS Kontinen onnistuisi varmistamaan maapaikan Rion olympialaisiin nelurissa?

Katselin taannoin jonkun videon Urheilulehden sivuilta, missä tuolla spekuloitiin, mutta U-lehti nyt on mitä on, niin en osaa sanoa, kuinka paljon tuossa oli keinotekoista "kohu-uutista" päällä.

Noin teoriassahan Kontisella lienee mahis tuossa rankingissa tarvittavat sijat vielä nousta, siis johtuen uudesta huippuparistaan ja oman pelinsä kehityksestä.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomen Tennisliitto järjesti viime viikolla toimittajille tilaisuuden, jossa kerrottin monesta eri asiasta. Siellä tilaisuudessa oli myös Jarkko Nieminen, joka Iltalehteen antamassa haastattelussa itse sanoi, että lähtee mukaan Rioon, jos kutsu käy, mutta ei ryhdy sitä varten vielä treenaamaan.
Pääosassa täysin Henri Kontinen. Jos tosiaan nousee top10 joukkoon, niin saa siinä tapauksessa valita parikseen kenen tahansa suomalaisen, jolla yksikin ATP-piste. Ei siis ole sanottua, että Henkka haluisi parikseen juuri Jarkko Niemisen. Järkevintä se toki olisi menestyksen kannalta, sillä eiköhän Jarkko ole vielä ensi kesänä pelitasoltaan parempi kuin vaikkapa Patrik Niklas-Salminen. Wimbledonin junnusarjan semifinalisti, Niklas-Salminen voitti Milanon GA-suuren perinteikkään junnuturnauksen dubbelin viime toukokuussa ja hänellähän on tulivoimaisempi syöttö isona pelaajana kuin J.Niemisellä, joten ei huono dubbelipari ois Henkalle olympialaisiin, kun ikää mittarissa ensi kesänä 19v.
Pelasihan Niklas-Salminen viime heinäkuussa Tampereen ATP-challengerin nelinpelin finaalissakin. Henri Kontinen treenasi viime kesänä GS-kisojen yhteydessä Niklas-Salmisen kanssa.

Lontoon olympialaisissa 2012 nähtiin Valko-Venäjän pari Mirnyi/Bury. Mirnyi oli nelinpelilistan top10 pelaaja ja otti parikseen ATP600+ sijoilla silloin olleen Buryn. Niklas-Salminen olympialaisissa olisi hieman kuin tuo 2012 Bury, ellei jopa kovempi.

Mutta aika näyttää, että onko olympiaspekulaatiot täysin turhia.
Selllaisestakin olen kuullut, että olympialaisissa on tosiaan tietty määrä maapaikkojakin ja jos Rion nelinpeliin ei ole tyrkyllä pienen tennismaan top10 dubbelistia, niin voi riittää alhaisempikin ranking. Olisi tosi tärkeää se, että Kontinen olisi ensi kesäkuussa korkeammalla rankingissa kuin muiden pienten tennismaiden parhaat dubbelistit. Olisi syytä ohittaa ainakin Valko-Venäjän Mirnyi ATP-28 ja toivoa, että Intian Rohan Bopanna ATP-9 valuu alas listalla.
 

Mäyris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Googlettelin miten homma menee ja liitteenä info kuinka paikat jaetaan dubbeliin Riossa. Maksimissaan kaksi tiimiä per maa.
 

Liitteet

  • rio tennis.jpg
    rio tennis.jpg
    319,9 KB · kertaa luettu: 634

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ensi viikon Brisbanen melko kovatasoisessa ATP-kaaviossa Kontinen/Peers tulevat olemaan 2-sijoitettuja. Tuossa jo näkyy se, että Henri hyötyy melko paljon parinsa kovasta rankingista, sillä jos Henkalla ATP-31 olisi parinaan toinen noin sijan 30 pelaaja, niin ei mahtuisi välttämättä laisinkaan sijoitettujen pelaajien paikalle tuossa Brisbanen turnauksessa, mutta aussi Peersin ATP-8 rankingin myötä parin yhteisranking vain 39, joten keskiarvo top20 tasoa, joka vie turnauksissa korkeille sijoituksille.

Näillä tosin ei nelinpelissä välttämättä sen suurempaa merkitystä, sillä monesti alkukierroksella ne pahimmat vastustajat ovat kaksinpelaajista muodostetut parit. Toki suinkaan kaikki ATP-tason kaksinpelaajat eivät ole kovia nelinpelissä. Esim. Gael Monfils on varsinainen vitsi dubbelissa surkeudessaan. Mutta sellaiset kaksinpelaajat, joilla eteenpäin kropan liikkeeltä suuntautuva syöttö, sekä hyvät lentolyönnit ja muutoinkin suoraviivainen pelityyli - ovat nelinpelissä häijyä vastuksia. Jos näillä ominaisuuksilla varustetut pelaajat ovat pystyneet nousemaan kaksinpelissä ATP-tasolle, niin tennisosaaminen sillä tasolla, että dubbeliexperteillä tiukat paikat. Lisäksi monesti kaksinpeliin keskittyvät pelaajat ottavat nelinpelin tosissaan vielä alkukierroksella, mutta ns. tankkaavat taktillisen tappion dubbelissa myöhemmässä vaiheessa, mikäli ovat vielä kaksinpelissä mukana.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Brisbane ATP 1.kierros:
(2) Henri Kontinen / John Peers vs. Radek Stepanek / Daniel Nestor

Stepanek s.1978 ja Nestor s.1972.
25 vuotiaalla Kontisella vastassa 43 ja 37 vuotiaat tenniskonkarit. Yhteisikä miehillä siis 80 vuotta! Nestor on iän puolesta eräänlainen tennismaailman Teemu Selänne, kun pelaa ykköskiertueella vielä 43 vuotiaana.

Mikäli Henkka kaataa uuden parinsa kanssa ikämiehet, niin seuraavassa matsissa vastassa voisi olla Dodig/Groth pari. Dodig ATP-nelinpelilistan sijalla 6. ja Groth tunnetaan maailman kaikkien aikojen kovimmasta syötöstä - 263km/h. Kontinenhan kuuluu myös maailman tämän hetken kymmenen kovasyöttöisimmän joukkoon. Henkka syötti muutama vuosi sitten niin halutessaan yhdessä kaksinpelissä toistuvasti 220-228 kilsan syöttöjä, mutta nelinpelissä pelaajat eivät keskity syötön nopeuteen, vaan lähinnä sijoitteluun, joten dubbelissa Henkan syöttölukemat ovat lähinnä välillä 205-215.
Kontinen tuli syötöstään tunnetuksi jo 2008 Wimbledonin junnusarjan finaalissa, jossa tutkaan ilmestyi lukema 218km/h ja kaiken huipuksi tuo oli kakkossyöttö.

Viime vuoden lopulla Kontinen teki harvinaislaatuisen asian, kun selvitti yhden syöttövuoron läpi neljällä ässällä, eikä siinä syöttövuorossa siis muita pisteitä nähty. Boris Becker teki aikoinaan saman kaksinpelissä 1990-luvulla ja toki Karlovic ja muut päälle 2 metriset näitä välillä suorittaa.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontinen/Peers aloittivat 6-3, 6-3 voitolla ja pelaavat puolivälierissä huomen aamulla.

Päivän suurin uutinen on kuitenkin se, että ensi maaliskuussa Suomi vs. Zimbabwe Davis Cup-ottelu pelataan Lapissa, Kittilässä!
Tulee olemaan tennishistorian pohjoisin pelipaikka Davis Cup-peleissä. Suomi vie tuon tittelin Venäjältä, joka pelasi yhden kotimatsinsa Oulun korkeudella sijaitsevassa kaupungissa.
Kittilästä monelle mieleen tulee pujottelun maailman cup-osakisat Levillä, mutta tästä lähtien paikka tunnetaan siis myös tenniksestä!
Areenana Kittilän toissavuonna valmistunut sisähalli. Katsomokapasiteetti ei päätä huimaa, mutta varmasti katsojia paikalle saadaan, sillä Levihän tunnetaan bilemestana, jossa populaa etelän suurista kaupungeista riittää.
Zimbabwen pojat saavat tuolla elämänsä kokemuksen, kun maaliskuussa hanget ovat korkeimmillaan, yli metriset.
 

Mäyris

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Välierässä 6-4, 6-3 voitto Inglot/Lindstedt parista ja finaalissa vastaan asettuu sijoittamaton pari Duckworth/Guccione. Mukavasti kausi siis startannut Henkalla & Peersillä kun heti ensimmäisessä kisassa marasivat finaaliin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ja "Konnalle" heti titteli kauden ekassa skabassa. Tästä on hyvä jatkaa kohti isompia kauden kisoja!

Ennen kaikkea tässä nyt voi ainakin pientä lisäfiilistä hakea siitä, josko pari Kontinen/Nieminen nähtäisiin Riossa ;)
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Viime vuoden lopulla Kontinen teki harvinaislaatuisen asian, kun selvitti yhden syöttövuoron läpi neljällä ässällä, eikä siinä syöttövuorossa siis muita pisteitä nähty. Boris Becker teki aikoinaan saman kaksinpelissä 1990-luvulla ja toki Karlovic ja muut päälle 2 metriset näitä välillä suorittaa.


Sam Querrey niittasi 2007 Indyn turnauksen kaksinpelissä James Blakea vastaan 10 (!) peräkkäistä ässää. Siinä tavoitetta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

Sam Querrey niittasi 2007 Indyn turnauksen kaksinpelissä James Blakea vastaan 10 (!) peräkkäistä ässää. Siinä tavoitetta.

Harmillista muuten, etten ainakaan youtubesta onnistunut löytämään tuosta mitään videopätkää.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves

Sam Querrey niittasi 2007 Indyn turnauksen kaksinpelissä James Blakea vastaan 10 (!) peräkkäistä ässää. Siinä tavoitetta.

Olen muuten pistänyt monasti merkille, kun Querreyn matseja katsellut että miehelle sattuu joissakin syöttövuoroissa ihan ihmeellisiä putkia eli mälläilee helposti sen 3-4 ässää putkeen yhdessä syöttövuorossa!! Ja tämä siis tapahtunut useamman kerran kun katsellut. Miehellähän on aika puhdas flatti syöttö joka lähtee kyllä kun tykin suusta.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen valittiin kauden 2015 parhaimmaksi tennispelaajaksi Suomessa. Jarkko Niemisen putki 2001-2014 siis päättyi.
Kontinen oli 2015 päätösrankingissa nelinpelissä ATP-31, kun Nieminen oli kaksinpelissä ATP-153.
Oikeaan paikkaan mielestäni valinta meni, vaikka kaksinpelimenestys onkin selvästi arvostetumpaa, mutta vaisu oli Jarkon uran viimeinen ammattilaiskausi.
Kaudella 2000 paras oli Tuomas Ketola ennen Niemisen pitkää hallintakautta. Edellinen paras nainen ennen miehiä tainnut olla joskus noin vuosina 1994-1995 Nanne Dahlman. Jääkiekkoilijan Toni Dahlmanin (12 NHL-matsia) sisko tuo ex WTA-pelaaja. Emma Laineen kausi 2006 (WTA-50) ei luonnollisesti riittänyt Jarkko vastaan, joka oli tuolloin ATP13-15 sijoilla.

Eiköhän tulevat vuodet mene pitkälle Kontisen hallinnassa. Mikäli Kontinen nousee dubbelissa top10 pelaajaksi, niin tarvittaneen suomalainen kaksinpelin top100 pelaaja, jotta haastaa äänestyksessä Kontisen. Sellainen seuraava voisi olla vaikkapa Niklas-Salminen noin viiden vuoden kuluttua jos ura nappiin menee. Tyttö/naistenniksessä Suomella kaksi suurlupausta, -2001 Oona Orpana ja -2002 Ella Haavisto, joita molempia pidän hyvin mahdollisina tulevaisuuden WTA top100 pelaajina, mutta näillä tytöillä se menee 2020-luvulle saakka varmasti, joten eiköhän Henkka ole Suomen paras tennispelaaja tämän vuosikymmenen loppuun saakka.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Hieman asiaa suomalaisesta tennisjunnusta nimeltä Peetu Pohjola s.2001.
Treenasi koko tammikuun Espanjassa ulkokentällä massalla ja on siirtymässä kaiketi pysyvästi Espanjaan treenaamaan. Ei taida tämä suomalaislupaus luottaa Jarkko Niemisen akatemian toimivuuteen ja miksi luottaisi, sillä hänellä aivan uskomattomat treeniympäristöt tuolla Espanjassa. Henkilökohtaisena koutsina espanjalainen Jesus Hidalgo Sanchez, joka tunnettu kovana espanjalaisten sekä latinojunnujen valmentajana.
Kaiken huippuna Peetu Pohjola s.2001 treenasi tammikuussa tuolla maailman juniorirankingin((U18) ykkösnimen kanssa! Mistä lähtien suomalainen 15v-kausilainen saa treenikaverikseen 18v-kausilaisen maailman huipulta.

Oheista nettisivua kun kelaa alas, niin tuolta löytyy useita Peetun treenivideoita, sekä kuvagalleriaa erinlaisista fysiikkatesteistä, ym. Treenikaverina on siis muun muassa Casper Ruud (ITF-1 pelaaja tammikuun alussa), sekä nousevan tennismahdin Kiinan parhaimpia 16-19 vuotiaita ja myös Espanjan kova 2001 syntyneiden Peetun ikätoveri.
Yhteispotretissa juuri 15v täyttänyt Pohjola on porukan pisin, vaikka tuolla oli aikuisia miehiäkin mukana. Pituutta taitaa Peetulla olla kohta jo lähemmäs 190cm. Kasvanee sinne välille 195-200cm. Löytyy yhteensä kaksi eri videota pelkästään siitä kun Pohjola treenaa tuon maailman junnurankingin ykköseksi nousseen kanssa + kaksi syöttötreenivideota. Ei muuta kuin sivua kelailemaan alas ja bongailemaan. Toivottavasti poika(kohta mies) treenaa tuolla jatkossakin ja pää pysyy kylmänä, niin hyvä tulee.

Tennis Concept
Peetusta löytyy juttua ainakin päiviltä 26. 21. 20. ja 6.tammikuuta.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontinen kaatoi eilen Rotterdamissa nelinpelin maailmanlistan ykkösen.

Kontinen/Peers vs Melo/Dodig
3-6, 7-6, 10-7

Brassi Marcelo Melo komeilee ATP-listan ykköspelaajana, kun voittanut edellisen vuoden aikana kolme suurta kisaa. Yhden Grand Slamin ja kaksi Mastersia. Dodig on myös top10 pelaajia.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomalaiset yhdenkäden rystylyöjät hyvin esillä tennismaailmassa. Henri Kontinen tosin hävisi Rotterdamin ATP500-kisan keskuskentällä semifinaalissa luvuin 7-6, 6-7, 4-10 Vasek Pospisil/Nicolas Mahut parille. Yksi ottelupallo oli.

Peetu Pohjola 15v päässyt puolestaan jo Espanjan televisioon asti, tosin treenikaverin 17v Casper Ruudin kustannuksella. Ruud on tämän hetken yksi kuumimmista 17 vuotiaista, sillä voitti juuri Mallorcan miesten ammattilaiskisan ja on tämän hetken maailman toiseksi nuorin pro-kiertueen kisan voittaja.

Ruud ja Pohjola, joka näyttää yhdenkäden rystytaitojaan tuossa videossa
UMH TV - Tenistas de élite entrenan en la UMH - YouTube
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tilastohistoriaa tähän väliin. Parhaat saavutukset suomalaisilla tennismiehillä kaksinpelin ATP-kisoissa:

1. Jarkko Nieminen: ATP-turnausvoitot (Auckland 2006 ja Sydney 2012)
2. Leo Palin: ATP-finaali (Sofia 1981)
3/4. Veli Paloheimo: ATP-välierä (Basel 1990)
3/4. Aki Rahunen: ATP-välierä (Firenze 1990) saavutettu 18v
5. Tuomas Ketola: ATP-puolivälierä (Chennai 2000)
6. Olli Rahnasto: ATP 3.kierros 64 pelaajan kaaviossa R16 (Tukholma 1982) saavutettu 16v
7. Ville Liukko: ATP 2.kierrokset (Umag 1999, Tashkent 1999, San Jose 2000 ja Kööpenhamina 2000)
8. Henri Kontinen: ATP 2.kierros (Hertogenbosch 2010) saavutettu 19v
9. Kim Tiilikainen: ATP 1.kierros (Amsterdam 2000)
10. Tapio Nurminen: ATP 1.kierros (Praha 1998)

Kymmenen suomalaista nähty ATP-pääsarjassa historian saatossa. Sitä seuraavaa odotellessa. Toki tähän voidaan lisätä puolisuomalainen Sveitsiä nykyisin edustava Henri Laaksonen (Memphis 2.kierros 2016 ja Gstaad 2.kierros 2014).
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen kohtaa Dubain ATP500-nelinpelissä nimekkään kaksinpelaaja Tommy Robredon ja Andy Murrayn veljen Jamie Murrayn, joka voitti juuri Australian avoimet ja on dubbelilistalla ATP-2.
Kova pari siis vastassa heti avauskierroksella, joten ei auttanut mitään, vaikka Kontinen/Peers on kaavion 4-sijoitettu pari.

ATP-nelureissa on kyllä nämä sijoitukset välillä "hauskoja", kun esim maailmanlistan ykkönen ei ole kaavioissa kärkisijoitettu ja nyt tuore GS-voittaja on sijoittamaton. Johtuu tietenkin peliparin dubbelirankingista.

Mitä tulee muihin suomalaisiin, niin voisi mainita täälläkin, että kova suomalainen junnulupaus, Emil Ruusuvuori s.2.4.1999 (16v 10kk) voitti Tanskassa junnuturnauksen murskaluvuin. Ruusuvuorihan pelasi kaksi vuotta sitten 15-vuotiaana miesten SM-finaalissa tiukan matsin kymmenen vuotta vanhempaa ex ATP-194 Harri Heliövaaraa vastaan. Olin katsomossa ja Jarkko Niemisen isä siinä parin metrin päässä tokaisi vaikuttuneena näin Ruusuvuoresta: "todelliset lahjakkuudet erottuvat muusta massasta"
Hieno pallosilmä Emilillä ja kosketus palloon. Jarkko Nieminen oli tuolla Kööpenhaminassa jakamassa Ruusuvuorelle voittopalkintoa. Näyttäisi poika olevan jo 190 senttinen, kun 185 senttinen J.Nieminen selvähkösti lyhyempi.
Kulikova and Ruusuvori Dominating In Denmark | Jarkko Nieminen Tennis Academy

Tuossa puolestaan youtubessa Ruusuvuori tasan vuoden takaa kuvattuna samaisessa Tanskan turnauksessa, jonka voitti siis tällä viikolla. Tekijänä worldtennis, joka kuvaa vain kovimpien lupauksien otteita.
Emil Ruusuvuori - YouTube

Paljon ollaan puhuttu 1997 syntyneestä viime kesän junnu-Wimbledonin semipelaajasta Patrik Niklas-Salmisesta, mutta mielestäni ne Suomen tämän hetken suurimmat lupaukset miesten puolella ovat 1999 syntynyt Emil Ruusuvuori, sekä 2001 syntyneiden kolmikko Peetu Pohjola, Otto Virtanen ja Roni Hietaranta. Näistä voi jokaisesta oikeasti tulla melko kovia ammattilaisia, jos ehjänä säilyvät.
Ruusuvuori pelaa ensi viikolla Liettuassa melko kovatasoisen junnuturnauksen, joka mielenkiintoinen testi nykytasosta. Emilhän on pelannnut usean 1999 ikäluokan maailman top10 nimen kanssa tasaisia matseja, mutta on loukkaantumisesta johtuen vielä kiertämässä hieman alemmalla rankingtasolla - mutta ei varmasti pitkään. Puolestaan 2001 syntyneiden poikien kolmikko voinee tehdä vuosina 2018-2019 suomalaista historiaa, sillä enemmän kuin todennäköistä on, että jokainen yltää junnujen Grand Slam-tasolle ja koskaan samassa junnu-GS-kaaviossa ei olla nähty kolmea suomalaispelaajaa. Kaksi kylläkin. Ruusuvuoren aika junnujen GS-kaavioissa tulee sitten viimeistään ensi vuonna, vaikkakin ei olisi ihme jos yltäisi GS-tasolle jo tämän vuoden US Openiin jo 17 vuotiaana.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Turun kupeessa Kaarinassa pelataan tällä viikolla Suomen hienoimmalla ja moderneimmalla tennisareenalla Aktia Arenalla G4-tason U18 turnaus. Mukana pelaajia noin 25 eri maasta.
Moniahan aliarvioi tätä neloskategorian kisaa, eivätkä tule ajatelleeksi, että näissä pyörii maailman parhaita 14-15 vuotiaita tulevaisuuden staroja. Moni ATP:n top10 nimi aloittannut ITF-uransa 15 vuotiaana juuri tältä G4-tasolta.

Tänä vuonna Kaarinan kisassa mukana poikien pääsarjakaaviossa kuusi kpl nimekkäitä vuonna 2001 syntyneitä, jotka menestyneet finaaleihin ja turnausvoittoihin saakka isoissa 1.kategorian Tennis Europen 14v-sarjan turnauksissa viime vuonna. Kaikki löytyy youtubesta. Paikalla Turun kupeessa Ranskan mestari Adrien Gobat, MM-hopeamitalisti Puolan Wojciech Marek, TE14 Mastersin voittaja ja EM14 hopeamitalisti romanialainen Filip Jianu, toinen kova ranskalainen Alexandre Doan Van, Hollannin ykköslupaus Christian Lerby, joka treenaa Espanjassa ja voitti Barcelonan ATP-kisan yhteydessä pelatun 14v-sarjan, kaataen parhaat 2001 syntyneet espanjalaiset.

Olen ollut paikalla Kaarinassa katsomassa matseja nyt kahtena päivänä ja vaikka tuolla on siis mukana Euroopan 2001 huippuja, niin paras 2001 syntynyt ollut Suomen 14v Otto Virtanen s.21.6.2001. Virtanen voitti avauskierroksella 1-sijoitetun slovakialaisen 16 vuotiaan ja tänään voitti helposti tuon Hollannin ykkösnimen Lerbyn luvuin 6-4, 6-1, joka tuli taannoin ATP-sivuillakin tutuksi.
Kovaa tennistä Otto Virtanen pelaa ja on pelitasoltaan Euroopan viiden parhaan joukossa ikäluokassaan arvioni mukaan. En ole suinkaan ainoa joka tuolla on ollut vaikuttunut Virtasen otteista, sillä myös Ranskan mestarin taustajoukot olivat ihmeissään suomalaisen pelitason kovuudesta.

Ei ole näin tasokasta 14 vuotiasta poikajunnua aiemmin Suomella ollut. EM16-kultaa voittanut Henri Laaksonenkin oli 14 vuotiaana heikompi, kun tilastoja katsoo. Espanjassa treenaava, hieman hehkutettu Peetu Pohjola s.21.1.2001 ei siis lienekkään tämän hetken paras tuon ikäluokan suomalainen. Tosin Peetulla meneillään pitkä treenikausi ja voi kyllä yltää koviin tekoihin hänkin, jahka palaa kisoihin.

Viihdyttävää tennistä pelataan tuolla G4-junnutasollakin. Moni varmasti yllättyisi pelitasosta ja otteluiden viihdearvosta. 15 vuotiaiden kovien poikien matseissa syötöllä on muuten jo isompi merkitys kuin naisten WTA-kiertueella. Jos murron saat, niin vahvoilla olet. Tuolla on myös tutka pääkentällä ja esim. 14 vuotias Virtanen syöttää jo yli 180km/h ja sivukentällä pelannut Puolan 14 vuotias MM-hopeamitalisti Marek syötti silmämääräisesti vielä kovempaa, mutta Virtasella parempi peruspeli. Kohtaavat ehkäpä lauantain semifinaalissa.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Otto Virtanen viikon puheenaihe. Kaikki Kaarinassa paikalla olleet haukkoneet henkeään, minkälainen talentti on nyt suomalaisessa tenniksessä. Aiemmin suomalaisista junnuista hyvin varovaiseen sävyyn puhunut Henrik Johansenkin (J.Niemisen junnuvuosien koutsi) oli tuolla kuin hangonkeksi.

Tänään Otto kaatoi puolitoista vuotta vanhemman Sveitsin ykköslupauksen 6-7, 7-6, 6-2.
14 vuotias suomalainen syötti tänään tutkaan lukemia 203-209km/h. Jos joku epäilee lukemia, niin muut, 16-18 vuotiaat syöttivät tänään samaan tutkaan vain max 185 kilsaa tunnissa. Tekniikka on se joka ratkaisee tenniksessä, eikä niinkään voimataso.
Todella letkeää ja rohkeaa peliä kaikkinensa, ilman heikkoja osa-alueita. Lisäksi, kun 14v Virtasella pituutta 182cm, niin yli kaksisataa syöttö on huikea juttu, sillä miesten ATP-kiertueellakin alle 185 senttiset aikuiset miehet eivät ylitä usein tuota rajaa.

Vuosi sitten helmikuussa G4-tason junnuturnauksen voitti Kanadan Felix Auger-Aliassime, joka vuotta vanhempi kuin Virtanen. Tuostahan Auger-Aliassimesta puhutaan seuravaana superstarana, joten hiton hyvin, että suomalainen junnu on nyt samalla viivalla kuin tuo kanukki tasan vuosi sitten. Tosin kanukki menestyi sitten keväällä jo miesten CH-kiertueellakin historiallisen nuorena.
Novak Djokovic oli muuten 15v 4kk ikäinen kun voitti ensimmäisen G4-ITF-kisansa vuonna 2002. Suomalaispoika pistämässä selvästi paremmaksi. Kun nykyisien ATP top10 pelaajien tilastoja käy läpi, niin keskimääräinen taso 14 vuotiaana näillä ollut G4-kisoissa kvartsitaso.
Ruotsilla on huippulupaukset Elias ja Mikael Ymer. Kun katsoo heidän tilastojaan alkuvuodelta 2011 ja 2013, niin olivat heikompia kuin Suomen Virtanen nyt.
Aika näyttää mitä Virtasesta tulee - nyt näyttää satumaisen lupaavalta. Juuri tälläistä junnua olen odottanut koko ikäni suomalaiseen tennikseen.
Oton isähän on Pasi Virtanen, joka koutsasi Henri Laaksosen 16v-sarjan Euroopan mestariksi melko puskista ja lisäksi tasapaksun virolaisen Jurgen Zoppin Pasi Virtanen vei jopa sijalle ATP-71.
Hänen poikansa siis hyvässä opissa ja tulokset nähtävillä jo nyt. Isä-Virtanen oli ammattilaispelaaja 1980-luvulla.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen pelaa seuraavaksi Indian Wellsin ja Miami Mastersin sijoitettuna pelaajana. Toki ennen tuota tänä viikonloppuna Davis Cup Suomen Kittilässä. Osa zimbabwelaisista näkivät tuolla elämässään ensimmäistä kertaa lunta ja kerralla metriset hanget.

Suomen kovista 2001 syntyneistä voisi uutisoida täälläkin jälleen myös Peetu Pohjolasta. Hän ollut lehdistötilaisuudessa Espanjan 1.divarin jalkapalloseuralle Elche CF:lle kertomassa valmentajansa kanssa fysiikkavalmennuksen tärkeydestä. Tuo ammattilaisseura pelaa futista 39 000 katsojan stadionilla ja suomalainen 15 vuotias tennisjunnu opastaa että miten treenataan fysiikkaa.
Tennis Concept
Kaksi ylintä artikkelia aiheeseen liittyviä.

Pohjola pelaa seuraavaksi Espanjassa 18v-sarjan ITF-kisoja kaksi-kolme vuotta vanhempia vastaan G1 ja G2-tasolla, jonne saa WC-paikat vaikka ei ole vielä edes ITF-rankingia. Lähivuosina mielenkiintoinen "taistelu" käynnissä, kenestä näistä suomalaisista 2001 syntyneistä tulee lopulta kovin pelaaja. Espanjassa treenaavasta Peetu Pohjolasta, Suomessa ja Virossa isänsä kanssa treenaavasta Otto Virtasesta, vaiko Jarkko Niemisen akatemiassa treenaavista Roni Hietarannasta ja tyttöjunnu Oona Orpanasta. Alkaa JNTA:n junnut jäämään pian haastajan asemaan verrattuna Virtaseen ja Pohjolaan.
Muutama kuukausi sitten maikkari uutisoi, että kaikki Suomen parhaat junnut treenaa Niemisen akatemiassa, joka oli melko asiantuntematon uutinen.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Tämä tennislupauksista keskustelu on yksi ikiliikkuja. Aina hehkutetaan helvetisti jotain 13-16-vuotiaita, ja sitten kun kasvavat muutaman vuoden ja jotain pitäisi tapahtua miehissä, ollaankin jo siirrytty seuraavaan ikäluokkaan. Omakohtaisesti muistan tämän Heliövaarasta lähtien, mutta epäilemättä traditio ulottuu pidemmällekin. Harrin kanssa hehkutettiin Kontista (joka olisikin kyllä ollut hyvä ilman loukkaantumisia), sitten oli "tuleva maailman ykköspelaaja" Laaksonen ja Micke Kontinen, viime kesänä NPS&kumppanit ja nyt näköjään joku Virtanen. Katsellaan ja toivotaan, mutta en ylläty mikäli keväällä 2020 Virtanen pelailee SM-kisoja ja nettiforumeilla hehkutetaan jotain 06-ikäluokan jantusta.

Tennis on niin käsittämättömän vaikea laji murtautua huipulle, että jotenkin toivoisi teinien saavan keskittyä ihan vaan siihen helvetinmoiseen treenaamiseen ja lajissa tarvittavan psyykeen kehittämiseen. Mutta kukin saa ilonsa mistäkin.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Tennis on niin käsittämättömän vaikea laji murtautua huipulle, että jotenkin toivoisi teinien saavan keskittyä ihan vaan siihen helvetinmoiseen treenaamiseen ja lajissa tarvittavan psyykeen kehittämiseen. Mutta kukin saa ilonsa mistäkin.

Toisaalta eikö se ole hyvä, että ainakin jollain tasolla tätä joutuu kohtaamaan jo nuorempana, ettei se sitten vanhempana tule täysin puun takaa? En toki seuraa näitä junnuja ollenkaan, mutta urheilua muuten todella paljon, enkä ole koskaan kuullut kenestäkään näistä Niklas-Salmista lukuunottamatta, joten ei mediarummutus ainakaan kotimaassa ole näpeistä lähtenyt.

Näistä tennisjunnuista tulee mieleen vähän jalkapallon vastaavat. Näitähän hehkutetaan oikeasti kun Ylekin tekee juttuja jostain 16-vuotiaasta akatemiajannusta ja useammaskin aviisissa kerrotaan edesottamuksista. Silti todella monella tai melkein kaikilla se viimeinen askel jää ottamatta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös