RV16 kirjoitti:
Tämän päivän Etelä-Suomen Sanomat:
Vastaus: Ei tuohon oikeastaan muuta keksi kuin että jos leivän päällä on niin paksu kerros voita, että se muutta leivän massakeskipistettä. Se voisi vaikuttaa siihen. Tai sitten, jos ei ole näin, niin se on ihan vaan sattumaa ja se tuntu aina siltä.
Kysymykseen vastasi fysiikan professori Jyrki Räisänen.
Jaahas, pitääkin ohjeistaa Jyrkiä huomenna.
Mythbusters-sarjassa asiaa on testattu, itseasiassa mielestäni he testasivat asiaa väärin, mutta saivat silti tuloksen joka vastannee kysymykseen.
Jakso on "Is yawning contagious".
Eli testeissä he huomasivat, että kun leipää pidetään vaakatasossa tietyllä korkeudella (sellainen oletettava leivänpudotuskorkeus eli n. metri) ja sitä tönäistään tietyllä voimalla (oletettava voima, mitä voisi kuvitella leipään kohdistuvan kun sen tiputtaa) niin se tekee yhden kiepin ts. laskeutuu maahan yläpuoli alaspäin.
Eli putoaminen näyttää tältä
Koska yleisesti ottaen ihmiset pitävät leipiä voideltu puoli ylöspäin niin yhden kiepin pyörähdyksellä se laskeutuu voipuoli maata vasten aika suurellakin korkeustoleranssilla.
Pyörähdys itsessään on riippumaton voista, vaan se johtuu ihan aerodynamiikasta ja pyörimismäärän säilymisestä.