Ihmisten käytöstavat tai oikeastaan niiden puute.
Hienoja hetkiä olen saanut tänään jälleen viettää.
Kaupan kassajonossa ne jotka eivät älyä laittaa sitä "seuraava asiakas" -kylttiä ostostensa perään. Tällaisissa tilanteissa laitan kylmästi omat ostokset siihen perään.
Tämä on muuten mielenkiintoista! Miksi kahteen eri pisteeseen pitäisi muodostaa yksi yhteinen jono?c) "Pankkiautomaattijonossa" ohittelevat ihmiset. Jos jossain paikassa on kaksi tai useampia automaatteja ja vain yksi jono, niin tämä ei tarkoita sitä että voisit perustaa siihen viereen oman jonon "sille toiselle automaatille"
Kysytkin vielä. Koska se nyt vaan sattuu olemaan ainut järkevä tapa. Kuka tulee paikalle ensin, saa myös palvelua ensin. Ja tämähän luonnistuu vain yhden jonon systeemillä. Ei pitäisi olla hirveän vaikea asia sisäistää, mutta valitettavasti todellisuus on jotain aivan muuta. Aina on joku sankari muodostamassa uutta jonoa. No mutta mitäpä muuta voisi odottaakaan tältä kaikkien junttikansojen äidiltä, Suomelta.Tämä on muuten mielenkiintoista! Miksi kahteen eri pisteeseen pitäisi muodostaa yksi yhteinen jono?
Tällä logiikalla siis pitäisi kauppaankin muodostaa vain yksi jono...Kysytkin vielä. Koska se nyt vaan sattuu olemaan ainut järkevä tapa. Kuka tulee paikalle ensin, saa myös palvelua ensin. Ja tämähän luonnistuu vain yhden jonon systeemillä.
Tällä logiikalla siis pitäisi kauppaankin muodostaa vain yksi jono...
Hmmm... eikös lääkärissä kuitenkin ole käytössä "vuoronumerosysteemi", jossa oma nimesi vastaa vuoronumeroasi? Hoitaja/lääkäri sitten kutsuu sinut omalla vuorollasi sisään.Tällä sinun logiikallasi myös lääkärissä saa punkea sinne huoneeseen heti kun joku sieltä tulee pois? Eihän siinä silloin mitään jonoa ole.. Odottakoot muut siellä sivussa kun eivät tajunneet mennä silloin huoneeseen kun ovi aukesi..
Kyllä mun mielestäni ainakin tavallisessa lähikaupassa on ihan normaalia muodostaa yhtä monta jonoa kuin on palvelupisteitäkin. Miksi noihin lippu-/pankkiautomaatteihin pitäisi jonottaa jotenkin eri tavalla?
Eihän kaupan kassallakaan jonoa vaihdeta sillä perusteella, jos joku toinen jono liikkuu hitaammin/nopeammin kuin joku toinen.
Vastatkaa nyt tähän ennen kuin heitätte yhtään enempää Turku-vitsejä:Siksi koska yhden jonon järjestelmä on kaikista järkevin (nopein). Se on kuin vuoronumerojono ilman vuoronumerokonetta. Se toimii parhaiten, ainakin siihen asti ennenkuin paikalle saapuu joku turkulainen joka ei osaa jonottaa.
Vastatkaa nyt tähän ennen kuin heitätte yhtään enempää Turku-vitsejä:
JOS ja KUN tämä yhden jonon järjestelmä on kaikkein järkevin (nopein) järjestelmä, niin MIKSI tuollainen jonotussysteemi ei ole käytössä tavallisessa ruokakaupassa?
Koska niitä kassoja on siinä yleensä joku 20 vierekkäin, ei yhden jonon tekniikka onnistu. Lisäksi niistä kassoista pääsee vielä läpi, niin ei haittaa sekään että jonoja on useampi.JOS ja KUN tämä yhden jonon järjestelmä on kaikkein järkevin (nopein) järjestelmä, niin MIKSI tuollainen jonotussysteemi ei ole käytössä tavallisessa ruokakaupassa?
Yksi jono. YKSI JONO! Siitä sitten singahdellaan vapautuviin palvelupisteisiin kukin vuorollaan.
Vastatkaa nyt tähän ennen kuin heitätte yhtään enempää Turku-vitsejä:
JOS ja KUN tämä yhden jonon järjestelmä on kaikkein järkevin (nopein) järjestelmä, niin MIKSI tuollainen jonotussysteemi ei ole käytössä tavallisessa ruokakaupassa?
!
Siksi koska siellä se on ihan eri asia. Ruokakaupassa se ei toimi. Siellä ei odoteta "viivan takana" vuoroaan eikä ostoskärryjen kanssa niin helposti sujahdeta kassoilta toisille.
Kyllä tätäkin valitettavasti näkee. Takana puhiseva muija kärryineen huomaa viereisen jonon kulkevan nopeammin ja siirtyy sinne. Tosin jonojen nopeus ei ole vakio vaan sujuvuuteen vaikuttaa helvetin monta tekijää.
Mitäs väliä tuolla on, kun joku vaihtaa jonoa. Siinä kaupassa missä usein käyn ostoksilla niin kassoja on 4 kpl ja niistä arkipäivinä ainakin kaksi kassaa käytössä. Sitten kun alkaa tulla pitkät jonot niin kuulutetaan kaikkien kuullen, "Teija tulisitko kassalle" ja hetken kuluttua jono lyhenee, missä kohtaa itse silloin onkin.
Siis näetkö sinä oikeasti nämä asiat ihan samanlaisina vai pelleiletkö vain? Etkö todella osaa hahmottaa missä tuollainen yhden jonon jonotus on ok ja missä ei?
Tulin hetki sitten lähikaupastani. Siellä on viisi kassaa, joista kaksi vierekkäistä oli nyt käytössä. Molemmilla oli yksi asiakas. Tämän yhden jonon logiikan mukaan mun olisi pitänyt jäädä siihen keskelle lattiaa seisomaan ja ihmettelemään kumpi niistä vapautuu nopeammin. Ei toimi! Luonnollisesti mä valkkasin sen paremman näköisen kass... ei kun siis sen, missä toiminta näytti kaikkein rivakimmalta.Koska niitä kassoja on siinä yleensä joku 20 vierekkäin, ei yhden jonon tekniikka onnistu. Lisäksi niistä kassoista pääsee vielä läpi, niin ei haittaa sekään että jonoja on useampi.
Toisin on pikaruokapaikoissa/pankkiautomaateilla/missä tahansa joita on siinä useampi vierekkäin, esim. kolme. Yksi jono. YKSI JONO! Siitä sitten singahdellaan vapautuviin palvelupisteisiin kukin vuorollaan. Lisäksi tämä tapa on oikeudenmukaisin, aina muuten joku tuula-marja tai ulla päättää että jono hupenee sukkelammin jos vähän koko ajan työnnän ja puhisen.
Tämäkö sitten on järkevä systeemi? Jonotetaan yhdessä jonossa, että päästään siirtymään useampaan jonoon... HA-HA-HA! Siis yksi työntekijä on jonon päässä neuvomassa, mihin jonoon asiakas voi siirtyä? No eikös tämä nyt kuitenkin käytännössä tarkoita sitä, että jokaiselle palvelupisteelle on oma jononsa?Olen käynyt ulkomailla isoissakin elintarvike- ja elektroniikkaliikkeissä, joissa sovelletaan tuota "yksi jono - monta kassaa" -tekniikkaa. Tosin se vaati yhden työntekijän siihen jonon päähän neuvomaan, mikä jono vapautui vastaanottamaan asiakkaan.