Mainos

FC Bayern München 2023–2024 – Tuchelin ja uudistuneen seurajohdon viitoittamana kohti uutta aikakautta

  • 24 603
  • 133

Kuinka monta ja mitkä pokaalit Bayern tulee tulevalla kaudella 2023–2024 voittamaan?

  • Pelkkä DFB-Pokal

    Ääniä: 0 0,0%
  • Pelkkä Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%
  • DFB-Pokal & Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%

  • Äänestäjiä
    15
  • Poll closed .

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Tuosta Lazio-pelistä, niin krediittiä pitää jakaa myös Tuchelille. Varmaan ekaa kertaa tällä kaudella pelisuunnitelma oli onnistunut ja Bayernia ei kylvetetty heti ekalla jaksolla vastustajan valmentajan toimesta. Muutenkin joukkue oli ladattu ja valmistettu tällä kertaa esimerkillisesti. Toisaalta, jos Bayern Münchenin pelaaja ei syty ratkaisevassa Chämppärin pudotuspeliottelussa tai saa ladattu itseään täysillä otteluun - oli valmentajana nyt ihan kuka tahansa - niin tällöin pelaa kyllä väärässä seurassa. Ei ihan kaikkeakaan voi valmentajan syyksi sysätä. Tällä kertaa valmistautuminen oli toki onneksi mennyt nappiin ja vanha nestori Müller osoitti taas arvonsa ollen ratkaisevassa roolissa jokaisessa kolmessa maalissa.

Tuchelin taktiikka pelissä puri aika hyvin Sarriin, 4-4-2 puolustusmuoto muuttui pallolla hyökätessä 3-1-4-2 muodoksi, Goretzkan pudottaessa vasemmaksi toppariksi (rooli, jossa on aidosti pelannut tällä kaudella hyvin, kun on joutunut siellä tuuraamaan), Pavlovic yksinäinen kutonen ja pelin 'dynamo' keskikentällä, Musiala-Sané -duo kaksi 8/10 paikan hybridiä (kuten Nagelsmann tätä duo parhaimmillaan peluutti) Kane-Müller duon takana ja laitakaistoilla Guerreiro ja Kimmich puskivat itseään todella vahvasti ylös. (Goretzka voisi ehkä jopa tulevaksi kaudeksi jopa jäädä seuraan, jos suostuisi pelaamaan topparin ensi kaudella...). Tämä systeemi mahdollisti todella hyvin Guerreiron ja Kimmichin vahvan ylösnousemisen, joka sai luonnollisesti kummankin pelimannin parhaita vahvuuksia esille.

Portugalia koutsaava Martinez nosti tämän pelin jälkeen myös studiossa hyvin, miten Bayernin laitapakkien korkea positio pakotti Lazio epäröimään, että voivatko he ajaa vastaan, koska tällöin Bayernilla oli mahdollisuus muodostaa 5v4 ylivoima vikaan linjaan, kuten tuossa 3-0 maalissa lopulta kävikin, kun Lazion LB Pellegrini koitti ajaa Kimmichiä vastaan, mutta Kimmich syöttikin pallon keskelle Pavlovicille, joka löysi upealla linjoja murtavalla syötöll Müllerin ja yhtäkkiä Bayernilla olikin se 4v3 ylivoima ja pallo maalissa. Tuo maali oli varmasti Bayernin taktisesti parhaiten toteutettuja maaleja kuukausiin. En tiedä toimiiko tämä systeemi kovempia joukkueita vastaan, etenkin nuoren Pavlovicin rooli mietityttää, jäisikö hän liian yksin. Nyt Laziota vastaan suoriutui briljantisit ja pyöritti orkesteria huimasti, mutta kovempia joukkueita vastaan loppukaudesta kyyti voi olla vielä liian kylmää ja Pavlovic voisi jäädä liian yksin keskikentällä, jolloin Bayernin jo nyt osin olematon keskikenttä olisi entistä haavoittuvaisempi.

Nuoresta Pavlovicista on jo paljon sanottu, huikea peli ja miten pyöritti Bayernin palettia tuossa keskikentällä, mutta nostetaan pelaajista vielä esille Musialan briljantti suoritus vasemman laidan/half spacen positiossa. Tuo voisi olla se Musialan tulevaisuuden paras pelipaikka. Musialan pystyi pelaamaan enemmän vasemmassa half spacessa, koska Guerreiro nousi niin ylös ja vapautti Musialaa keskemmälle, ja Guerreiro taas pystyi nousemaan niin ylös, koska Goretzkan putosi juuri alemmas peittämään sen tilan ja mahdollisti Guerreiron nousun. Kaikki kunnia Daviesille, mutta ne muista pitkään aikaan nähneeni Bayernin vasemman laitapakin pelaajalta Chämppärien pudotuspeliottelussa näin laadukasta suoritusta.

Loistopeli Guerreirolta ja laittaa kyllä miettimään, että jos Davies kesällä lähtee, niin voisiko Guerreiro jopa nousta tuohon avaukseen. Ei ihan maailmanluokan pelaaja, mutta viime kaudella kuitenkin Bundesliigan paras laitapakki, Portugalin maajoukkueen luottomies, loistava teknisesti ja pallon kanssa, älykäs jne. Ei Bayern välttämättä tarvitse tuonne Daviesin tilalle mitään maailmanluokan pelimiestä isolla rahalla, vaan pelaajan, joka on riittävän hyvä siihen mestaruuteen. Vaikka olishan se toki kiva kun rosterissa olisi 17 Beckenbauerin ja 10 Gerd Müllerin ja 9 Lahmin reinkarnaatiota vetelemässä, mutta menestyvää joukkuettakaan ei tarvitse kasata niin, että joka pelipaikalla on välttämättä paikkansa paras pelaaja maailmassa, vaan kunhan jokaisella paikalla on (*vähintään) riittävän hyvä pelaaja mestaruuteen. Ja Guerreiro totta tosiaan on erinomainen laatupelaaja, ehkäpä Daviesin tilalle kannattaisi tuoda jokun halvempi kehittyvämpi pelaaja esim. Gironan Gutierrez on pyörinyt huhuissa ja voisi hänkin mudostaa Guerreiron kanssa pätevän duon. Guerreiro on joka tapauksessa "anti-Davies" eli loistava pallolla ja teknisesti sekä aito pelintekouhka hyökkäyskolmanneksella. Virkistävää.

En olisi kuuna päivänä uskonut, että Eric Dier vetää Bayernin alakerran dynamona näin laadukasta peliä Chämppärien "do or die" -pelissä, mutta näin kävi. Laatuvahvistus ja voi jopa todeta olleen onni onnettomuudessa, että Dragusin meni lopulta ohi Spursiin, joka vapautti Dierin Bayernille. Tällä hetkellä hyvillä mielin Dierin jatkosta ja, että pelaa ensi kaudellakin Münchenissa. Ei Dier nyt mikään avauksen ykkösukko ole, mutta juuri sellainen laadukas nelostoppari, jota tarvitaan: voi heittää tiukassa paikassa jopa avaukseen, vahva puolustustamaan (huom. pelannut BuLissa tammikuun jälkeen yli 500 min ja kukaan ei ole vieläkään harhautellut miehen ohi), hyvä pallolla ja tekemään peliä, rauhallinen, lukee peliä hyvin jne. De Ligt löi pallit pöytään Tuchelille kun peliaikaa ei ole tullut ja pelasi todella vahvan pelin. De Ligtin asenne on jotain sellaista, josta monen muun pelaajan soisi ottavan mallia. Toivon mukaan jatkaa seurassa vielä pitkään. Kanella myös ollut vaikea ja vaisu alkuvuosi, mutta hienoa nähdä, että tiukassa paikassa nyt sitten teki sen, miksi mies Müncheniin hommattiinkin. Isoihin peleihin Kane hankittiin. Kimmichin nosti tasoaan ja ehkäpä kauden paras peli tuolta oikean laitapakin tontilta, vanha tuttu pelipaikka...

35.v Müller tuulettamassa jokaista maalia kuin olisi miehen ensimmäinen ja pelin jälkeen voittoa tuuletettiin keskiympyrässä tuttuun tyyliin kahden käden pumpputuuletuksella, vaikka näitä Chämppärivoittoja ja -pyttyjäkin on kertynyt miehen tilille vaikka ja kuinka. Nälkä ja intohimo ei koskaan lopu ja sammu...ja tähän perään se video nyyhkivästä Pep Guardiolasta, kun totesi Agueron lopettamisen jälkeen "we cannot replace him". Missäköhän tämä tämänki kauden joukkue olisi ilman tuota Müllerin johtajuutta ja asennetta? Jos jokaikinen pelaaja laittaisi jokaikisessä pelissä saman panoksen ja asenteen pöytään, kuin Thomas Müller, niin Bayernilla oli aika helvetin paljon vähemmän ongelmia. Viimeisiä vedellään Neuerin kanssa siitä 10 vuoden takaisesta rungosta. Ensi kauden jengissä en kyllä halua nähdä ainuttakaan pelaaja, joka on mukana vain sillä asenteella, että "ollaan vaan työpaikalla" ja nostamassa isoa liksaa palkkasoturimaisesti. Kaikista välinpitämättömistä pyrkyreistä ja ison liksan nostajista täytyy kesällä päästä ehdottomasti eroon, ja se tulee varmasti vaatimaan myös niitä "kipeitäkin" päätöksiä.

Tästä tuli mieleen, että onko odotettavissa puhdistusta? Uusi valmentaja ja semi tuore urheilujohto mahdollistaisi nyt hieman pönöttyneen kaiken voittaneen tuulettamisen. Tel, Musiala ja Pavlovic on niitä kulmakiviä. Kane toki on ihan ehdotonta eliittiiä 2-3 kautta vielä ainakin. Oisko muuten sellanen tuuletus: Sane, Gnabry, Coman, Kimmich, Goretzka, Davies osasto kuuluu siihen pidempään olevaan porukkaan. Miten uudemmat hankinnat Laimer, Upacameno, Kim, de Ligt, Guerreiro ovatko kaikki ”turvassa” vai etsitäänkö jollekkin uutta kotia? Neuer varmaan jatkaa maalissa ja Müller myös pelannee uran viimeisiä vuosiaan. Onko siis nyt tulossa soft reboot vai suurempi puhdistus?
Itse sivusinkin jo tätä aihetta vähän tuossa viestin numeron #67 puolivälin paikkeilla. Tuota rebuildia pitää kuitenkin suorittaa jo ihan senkin takia, että tuota joukkueen absurdia palkkarakennetta (Müller 20M, Sané 20M, Gnabry 20M, Goretzka 18M, Coman 17M jne.) saadaan tervehdettyä. Aikamoisen käryävän roskistulipalon jätti Salihamidzic (Kahnin taloudellisten raamien siunauksella toki) jälkeensä ja nyt muut joutuvat siivoamaan sotkut... Eihän Müllerkään enää pelilliseltä arvoltaan ole 20 millin arvoinen mitenkään, mutta tuo jättisopimus nyt menee, kun on yksi suurimpia seuralegendoja, johtamismerkitys on niin suuri ja iskihän Müller taas toki nytkin Laziota vastaan tiukassa paikassa aika hyvän suorituksen kuitenkin pöytään. Ja muutenkin Müller lopettaa vuoden päästä niin menkööt nyt 'jäähyväislahjana'. Mies kuitenkin elää ja hengittää Bayernia täydellä sydämellä ja koko sielulla, toisin kuin muutama muu noista kavereista,

Tämä 'rebuild' olisi toki toiveissa, että jotain isompaa 'rebuildia' ehkä nähtäisiin. Ehkä tänä kesänä siihen olisi juuri kaikkein todennäköisimmät saumat (mahd.) pokaalittoman kauden jälkeen ja vielä kun uusi urheilujohto on aloittanut työnsä, niin aloittaa puhtaalta pöydältä. Joidenkin medioiden mukaan Bayern olisi jopa valmis luopumaan kesällä vähintään viidestä pelaajasta (Sarrin ja Choupon lisäksi). Lähtökohta on se, että hyvin harva pelaaja on ns. "turvassa" ja kesällä saattaa (tai ainakin pitäisi olla) joitain kipeitä päätöksiä edessä ja voi joutua luopumaan pelaajista, joista ei välttämättä vielä vuosi-pari sitten voitu kuvitella luopuvan. Daviesin potentiaalinen lähtä yksi mahdollinen tällainen siirto.

Kimmichin itse näen edelleen sellaisen pelaajana, joka pitäisi ehdottomasti pitää vaikka kausi on ollut kaikin puolin vaikea. Sané, Gnabry, Goretzka trio menee taas siihen kategoriaan, jonka näkisin ehdottomasti poistuvan. Comanin työmoraali on hyvä ja on yleensä hyvä isoissa peleissä, mutta Comaninkaan pistelukemat eivät ole sellaista luokkaa, että hänen pitäisi olla koskematon. Upamecanolla on suuri potentiaali, jonka johdosta hän ei ole ihan listan kärkipäässä myytävien joukossa, mutta en myöskään vastustaisi myyntiä. De Ligtin kohdalla oli myyntihuhuja, jos Tuchel olisi jatkanut, koska eivät tulleet toimeen, mutta nyt riippuu hyvin paljon siitä, kuka on uusi valmentaja. Min-jae on päässääntöisesti ollut varma ja tasainen suorittaja ja en usko miehen lähtevän kesällä.

Samoiten Laimerin ja Guerreiron panoksiin on oltu ihan tyytyväisiä, plus ovat äärettömän monikäyttöisiä pelaajia. Laimer etenkin on ollut liian isoissa saappaissa tällä kaudella. Ensi kaudella rotaatiopelaajan rooliin ja vaihdosta sisään pelaamaan vikat 10-20 min, niin rooli on oikea. Guerreiro on sen verta laadukas seppä, että näkisin jopa mahdollisesta Daviesin myynnistä saadut rahat käytettävän mm. sen keskikentän vahvistamiseen ja jopa Guerreirolle annettavan suurempaa roolia tuleviksi 2-3 kaudeksi. Ei maailman paras pelipaikallaan, mutta riittävän laadukas, että näkisin Bayernin taistelevan jopa ihan siitä Chämppärivoitosta Guerreiro avauksessaan, etenkin, jos muu joukkue ympärillä on todella laadukas ja keskikenttää saadaan vahvistettua. Sisään voisi tuoda esim. jonkun halvemman vaihtoehdon kuin sen Theo Hernandezin. Plus Bayernilla on kasvamassa tuolle paikalle kaksi todella laadukasta omaa junioria Frans Krätzig ja Adam Aznou.

Toki on myös hyvä muistaa realiteetit: ei yhden kesän aikana ole muutenkaan mitenkään mahdollista ulostaa 10 pelaajaa, ja tuoda 10 uutta pelaajaa sisälle. Se on liian iso ja absurdi työmaa. Tämän takia näitä rosterin 'rebuildeja' usein varmasti tehdäänkin aina useamman ikkunan aikana ja viilataan sitä runkoa. Sen takia ihan kaikkia mahdollisella siirtolistalla olevia pelaajia ei voida kaupata pois, vaan pitää ns. laittaa lista tärkeysjärjestykseen ja arvioida kenelle pelaajalla on vielä potentiaali ehkä nostaa tasoaan ja ketkä ovat ne kaikkein 'akuuteimmat' myyntikohteet. Ja sitten, jos ei vieläkään onnistu niin vuoden päästä kesällä -25 (tai viimeistään kesällä -26) sitten nämä loputkin kaverit pois. Nyt omalla "akuuteimmat myyntikohteet" -listan pohjalla on juuri mm. Coman ja Upamecano, joidenka lähtöä en välttämättä vastustaisi, mutta jotka eivät myöskään kuitenkaan ole niitä kaikkein akuuteimpia pois myytäviä (kuten taas mm. Gnabry ja Goretzka) ja, Coman ja Upa ovat kuitenkin myös sellaisia kaikkein potentiaalisimpia pelaajia, joiden voi uskoa vielä nostavan tasoaan / tai pidän sitä todennäköisimpinä, että ovat tuosta mahd. myytävien joukosta niitä, joista voi olla vielä eniten hyötyä.

Gnabry, Goretzka, Sané, Davies, Choupo, Sarr kenties kaikkein akuuteimmat myyntikohteet. Kimmichin tilannetta hämmentää jatkosopparineuvottelut, mutta näkisin miehen silti pidettävän. Jos vierelle vaan tuotaisiin se puolustavampi kutonen, joka vapauttaa Kimmichiä ylemmäs ja saa valmentajan, jonka kanssa sukset ei ole ristissä, niin on edelleen Bayernin pelin dynamo. Upamecano on äärettömän hyvä ja vielä kehittyvä pelaaja, joka on saanut tasaisuutta otteisiinsa ja omaa kaikki ominaisuudet olla maailman kärkitoppareita, mutta se virhe- ja hasardiherkkyys...jaksaako Bayern katsella enää niitä hasseja isoissa peleissä ja odottaa, että Upamecano kehittyy ja saa ne karsittua pelistänä pois? Kyseessä on kuitenkin edelleen vasta 24-vuotias pelaaja, joka myös Ranskan paidassa Qatarin MM-kisoissa osoitti, että pää kestää myös kovissa peleissä huippuja vastaan. Eli ei kyse ole myöskään ihan siitä, että Upamecanon pää ei kestäisi yms. Kyse on vain siitä, että miksi sitä tasoa ei saada Bayernin isoissa peleissä esille ja, miten sen huipputason saisi jatkossa tasaisemmin ja useammin esille. Coman ja Mazaraoui hyviä pelaajia, mutta myös loukkaantumisherkkiä, kenties ovat myös myyntilistalla.

En itse näe Bayernin tilannetta kuitenkaan niin toivottamana tai, että syytä olisi suorittaa mitään totaalista täysräjäytystä rosterin suhteen. Pohja on jo nyt olemassa hyvällä mallilla, mutta siihen pitää vain tuoda ne oikeat palaset kuten aikaan kesällä 2012 ennen triplaa (Martinez, Mandzukic, Dante, Pizarro, Shaqiri). Muutenhan tuolloinkin niin se edeltävän kauden joukkue säilyi rungoltaan hyvin pitkälti samana (riberyt, robbenit, lahmit yms. kumppanit). Nyt tilanne on jokseenkin samanlainen. Hankintalistalla pitäisi olla se eliittiluokan kutonen, toinen laadukas 6/8 paikan kk-pelaaja joka on hyvä pallolla, eliittiluokan laituri, laadukas varakärki Kanella kun Choupo lähtee sekä mahdollisesti ratkaista se vasemman laitapakin tontti, jos Davies lähtee. Ja ehkä tuoda yksi ns. laadukas leveystoppari (vasenjalkainen) vielä sisään, jos uusi koutsi peluuttaakin 3-linjaa.

Sitten kun vielä ensi kaudella Tel ja Pavlovic saavat isompaa vastuuta (heidät voi myös omalla tavallaan laskea juuri ns. "uusiksi vahvistuksisi"), samoin kun Zaragoza, jonka voi ensi kauden alusta alkaen myös laskea ns. uudeksi vahvistukseksi, niin olisihan tuossakin jo aika hyvää tuuletusta tähän nykyiseen kokoonpanoon ja ketkä siinä juuri nyt ovat avainpelaajia. Juuri avauskokoonpanoon olisi siis potentiaalisesti tulossa kenties kolme uutta kaveria tuomaan vaihtuuvuutta: laituri, keskikentän pohja ja vasen laitapakki. Kyllä noillakin aika hyviä muutoksia jo saataisiin aikaan, ja edelleen kun ympärillä olisi vielä kuitenkin laatupelaajia (Kimmich, Min-jae, de Ligt, Kane, Coman, Tel, Musiala, Mazraoui, Pavlovic jne.). Nostaisin myös Leverkusenista lainalta palaavan oman kasvatin Stanisicin tähän tulevaisuuden 'ydinryhmään'. Tuskin nousee koskaan ihan maailmanluokan pelaajaksi tai Bayernissa kuitenkaan avauksen mieheksi, mutta on erittäin laadukas monitoimimies ja hänessä on jotain samaa kuin Rafinhassa aikaan, joka hoiti tuota samaa laadukasta "squad player" roolia ja oli parhaimmillaan jopa suht laadukasta avauksenkin tasoa. Ja oma kasvatti vieläpä jne. niin on ehdottomasti mielestäni osa tuota tulevaisuuden ryhmää.

Ja toki puikkoihin vaaditaan koutsi, joka uskaltaa antaa nuorille vastuuta ja myös kierrättää pelaajia ja antaa vastuutat laajaltia. Tuchel ja Nagelsmann ovat vedelleet vähän sen avaus XI:n voimin ja penkkipelaajat ovat sitten totaalisia penkkipelaajia, joille ei ole tarjolla kun muruset ja jämät. Esim. Guardiola on vanhetessa oppinyt tämän aika hyvin kierrättämään ja antamaan vastuuta laajalti, kuten nyt tuossa toisessa osaottelussa Kööpenhaminaa vastaan nähtiin, kun jalkeilla oli ihan totaalinen kakkosjoukkue. Jos siinä olisi ollut kyseessä Bayernin peli ja Tuchel tai Nagelsmann puikoissa, niin olisi ryskytelty sekin ykköskokoonpanolla.

Totuus on lopulta, että varmaan ketään ei vieläkään myydä ja samalla bändillä jatketaan soittelua. Toivon mukaan vaikka Uli-setä valmentajan palkkauksessa onkin vahvasti mukana, niin joukkueen kasaamisen jättää vihdoinkin Eberl/Freund kaksikon harteille. Ainakin BILD:in mukaan Bayernin piti tehdä tämän vuoden lopussa €100M edestä parannuksia Säbener Strassen olosuhteisiin, mutta tuo projekti on nyt toistaiseksi laitettu jäähylle, koska seurajohto on ilmeisesti päättänyt sijoittaa nuo rahat nyt kesän siirtoikkunaan ja valmistautuu kuluttamaan "isosti". Hyvä juttu, että Tuchelin fudujen jälkeen ainakin se uusi kutonen on edelleen pääprioriteetti myöskin Eberl/Freund kaksikolle, joten ehkä vihdoin neljä vuotta Thiagon lähtemisen jälkeen saataisiin tuokin aukko täytettyä edes...
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Pelaako Bayern miten matalalla linjalla ja kuinka iso rooli Dierilla on pelinavauksessa?

Kyllä muutama kaveri täällä ennusteli, että tulee olemaan Bayernissa hyvä (en minä) mutta kyllä silti yllätys on. Spursin rohkeassa taktiikassa taisi jäädä topparihierarkiassa jopa laitapakkien Davies ja Emerson taakse.

Toki suurimman osan urastaan Dier on pelannut keskikentällä, että kyllä hän varmasti peliä osaa tehdä, vauhti suurin syy miksi siirtynyt toppariksi (?).
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Pelaako Bayern miten matalalla linjalla ja kuinka iso rooli Dierilla on pelinavauksessa?

Kyllä muutama kaveri täällä ennusteli, että tulee olemaan Bayernissa hyvä (en minä) mutta kyllä silti yllätys on. Spursin rohkeassa taktiikassa taisi jäädä topparihierarkiassa jopa laitapakkien Davies ja Emerson taakse.

Toki suurimman osan urastaan Dier on pelannut keskikentällä, että kyllä hän varmasti peliä osaa tehdä, vauhti suurin syy miksi siirtynyt toppariksi (?).
Huomattavasti alemmalla linjalla ja pienemmällä riskikertoimella, kuin Nagelsmannin aikana. Vastaprässikään ei Tuchelin aikana ole ollut yhtä rajua ja aggressiivista, vaan kompaktimman ja safetyn kautta on menty. Tuchelin "go-to" vaihtoehto on tällä kaudella ollut tuo mid-block, joka on aika iso muutos, jo vertaa edeltäjiinsä eli Flickiin ja Nagelsmanniin, jotka uskoivat siihen vastustajan hyökkäyskolmanneksen (ja boxin) rajuun ylimiehittämiseen ja pallon riistämiseen niin korkealla kuin mahdollista.

Veikkaan tämä Tuchelin pelikirjan juuri sopivan paljon paremmin Dierille ja mahdollistavan sen, että saa olla enemmän mukavuusalueellaan. Luulenpa, että etenkin joskus Nagelsmannin ykköskaudella, kun koko puolustuspeli nojasi lähinnä ääri-korkeaan linjaan ja pakkien isoon juoksuvoimaan ja kykyyn voittaa 1v1 tilanteita, olisi Dierille saattanut tulla hieman hiki...hieman jopa yllättäen Dier on viime aikoina nousstu Tuchelin go-to kaveriksi tuossa alakerran pelinteossa (mm. Leipzig-pelissä 109 pallokosketusta ja syötöt 88/98 eniten kaikista Bayern-pelaajista).

Virkkunen lateli selostamossa tuon Lazio-pelin aikana jotain tilastoja, että miten Dierin pelinavauksista - vaikka palloa paljon pitääkin - ei kuitenkaan mitään sen suurempia tilanteita ole tilastollisesti syntynyt. Silmämääräisesti on kuitenkin ollut ihan varmaa ja hyvää tekemistä. Ja avasipa Dier aika makoisalla pallolla tuossa Leipzig-ottelussa sen 2-1 voittomaali, kun laittoi pitkän pallon boxiin Choupolle, joka jatkoi sen Kanelle. Ylipäätään Dier viljelee omasta mielestäni aika hyvin noita pitkiä ristipalloja ja avauksia (mm. Laziota vastaan 6/8) ja muutenkin syöttö- ja pallollinen varmuus on vankalla tasolla.

En kyllä itse kuuna päivänä olisi uskonut, että näin laadukasta peliä pystyy pelaamaan, ja on tosiaan tällä hetkellä Bundesliigassa ainoa +500 min pelannut kaveri, jonka ohi ei ole kuljetettu palloa kertaakaan harhauttamalla. Ostin kyllä kaiken sen likasankosaavien kaatamisen, mitä mies jossain somessakin Spurs-faneilta sai, mutta todellisuudessa on ihan pätevä pelimies. Ja varmasti myös tuo Tuchelin maltillisempi ja safetympi pelikirja sopii miehelle myös paljon paremmin ja saa ne vahvudet esille ja heikkoudet piiloon. Muutaman kerran oli mm. Leverkusenia vastaan vähän hankaluuksissa sen puujalkaisuuden kanssa, mutta nekin tilanteet lopulta kyllä selvitti. Eli vähänkään, jos se linja korkeammalla on ja joutuu omiin päin kirmaamaan kiripalloja, niin hikeä puskee pintaan ja on kyllä vähän pulassa. Tämän takia ehkä vähän jännittää, miten ensi kaudella käy, jos uusi valmentaja tykkää pelata enemmän Nagelsmann/Flick -pelikirjalinjalla, jolloin Dierkin voi jäädä turhaksi kaveriksi.

Mutta joo, kevättä 2024 vedellään ja Eric Dier on tällä hetkellä Bayernin topparihierarkian kärjessä alakerran dynamona pyörittämässä peliä...ihan hyvä pelimies, mutta että tähän tilanteeseen on päädytty, niin on täytynyt mennä aika monta muuta asiaa toki hieman reisille...
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Pelaako Bayern miten matalalla linjalla ja kuinka iso rooli Dierilla on pelinavauksessa?

Kyllä muutama kaveri täällä ennusteli, että tulee olemaan Bayernissa hyvä (en minä) mutta kyllä silti yllätys on. Spursin rohkeassa taktiikassa taisi jäädä topparihierarkiassa jopa laitapakkien Davies ja Emerson taakse.

Toki suurimman osan urastaan Dier on pelannut keskikentällä, että kyllä hän varmasti peliä osaa tehdä, vauhti suurin syy miksi siirtynyt toppariksi (?).

Kyllähän Dier pelasi pitkät pätkät hyvin topparina niin Josen kuin Contenkin alaisuudessa, että ei tätä ihan yllätyksenä voi pitää. Se mikä nuo hyvät pätkät sitten omalla tavallaan "tuhosi", oli helpot virheet siellä täällä, jotka johtivat vastustajan maaleihin/maalipaikkoihin. Bayern ei nyt varmaankaan ota koko ajan vastaan vastustajan hyökkäyksiä, kuten Spurs teki noiden kahden managerin kanssa, joten virheitä tulee mahdollisesti todella harvoin.

Eipä taida olla Dier pelannut suurinta osaa urastaan keskikentällä. Hänhän tuli aikanaan laitapakkina Sportingista ja pelasi ainakin ihan alkuun siellä jonkun pelin Spursissakin. Pochettinon älynväläys oli laittaa Dier keskikentälle, kun siirtoikkunassa ei saatu oikein ketään sisään. Pelasi sitten Moussa Dembeleen parina ne pari huippukautta rikkovassa ja puolustavammassa roolissa. Dembelehän se varsinainen moottori siinä oli. Ja eipä tämän kaksikon tehtävä ollut kuin toimittaa pallo Eriksenille ja/tai huippuvuosien Delelle. Dembele se suurin syy näin jälkikäteen taisi olla Dierin huippukausille. Kenenkään muun kanssa homma ei enää oikein toiminut keskikentällä.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Mielenkiintoista nähdä, että mikä on tänään joukkueen vastausta tuohon Lazio-pelin tulokseen. Aiemminhan tällä kaudella kaikki tällaiset tilanteet, joissa on hyvä peli alla (joita ei kovint montaa ole), niin sen hyyvän pelin päälle ei kuitenkaan ole pystytty rakentamaan mitään jatkumoa tai pelaamaan montaa hyvää peliä putkeen. Aina on vuorossa ollut lässähdys ja hyvää peliä on seurannut heikko peli. Itselle tuo kertoo edelleen, että joukkueen ja Tuchelin valmennuksen suurimmat ongelmat ovat siellä henkisellä puolella ja sen ilmapiirin luomisessa, miten sen lumipallon saa pyörimään oikeaan suuntaan, jotta näitä huippusuorituksia saataisiin tasaisesti esille.

Tuo Lazio-pelikin kun oli kuitenkin taktisesti hyvä peli ja Bayern on pelannut tällä kaudella mutiakin taktisesti jopa ihan briljanttejakin matseja (mm. Dortmund ja Stuttgart-ottelut) eli kyllä Tuchel pelin taktisen puolen valmentamisen edelleen taitaa. Mutta juuri tuo, että nuo taktiset hyvät ottelu jäävät vain tuollaisiksi yksittäisiksi välähdyksiksi kuvastavat ongelmien olevan jossain muualla, kuin siinä Tuchelin pelin valmentamisessa tai osaamisessa. Kyllähän Tuchel on edelleen maailmassa ihan suvereenia pelin osaajien kastia. Okei, osansa tuosta heikkoudesta saa toki Tuchel kehnoilla peliinlähtö suunnitelmillaan ja väärillä valinnoilla noiden suhteen, mutta isossa kuvassa näkisin Tuchelin epäonnistuneen nimenomaan siinä ihmisjohtamisessa ja ilmapiirin luomisessa. Tuchel ei ole vain onnistunut luomaan sellaista ilmapiiriä ja valmentamaan sitä sekä henkistä puolta sillä tavallq, että se positiivinen lumipallo hyvien matsien jälkeen olisi lähtenyt pyörimään oikeaan suuntaan. Kuten huippujoukkueissa hyvillä (etenkin ilmapiirin) valmentajilla on tapana.

Joukkue ei ole ollut Tuchelin näpeissä, kuten tuo Lazio-ottelusarjan eka osaottelu osoitti, kun Tuchel viittilöi raivokkaasti kentän laidalla, että ylöspäin ja kukaan kentällä ei tuntunut tietävän mitä tehdä, eikä toteuttanut selkeästikään sitä pelikirjaa, mitä Tuchel halusi pelaajien toteuttavan. Eli pelikirjan iskostus on jäänyt puolitiehen tai sitä viestiä halutusta pelitavasta ei osattu optimaalisesti välittää. Ei välttämättä tarvitse olla mikään valmennusguru todetakseen, että näissä tilanteissa ei ole pelattu niin kuin valmentaja oli ohjeistanut tai halusi pelattavan. Tuchel myös totesi ihan avoimesti tuon Freiburg tasurin jälkeen, miten pelaajat tekivät kentällä asioita, mitä ei olla ennen tehty tai mistä ei olla edes puhuttu joukkueen keskuudessa ("we did things we've never done before - we've never talked about them before").

Eli pelikirja on kyllä olemassa, mutta sen viestiminen ja ilmapiirin tönääminen oikeaan suuntaan, jotta pelaajat saadaan se omaksumaan, on mennyt aika pahasti pieleen. Jännä nähdä tuossa tämän illan Mainz-pelissä, että oliko tuo Lazio-pelin hyvä suoritus enemmän seurausta siitä pelin isosta panoksesta, joka osin pakotti myös pelaajat ottamaan itseään niskasta kiinni ja lyömään parast pöytään, mutta tänään on paluu "normaaliin" päiväjärjestykseen. Tällöin voisi tehdä johtopäätöksen, että tuo Lazio-pelin hyvä suoritus ol ienemmän seurausta siitä pelin panoksesta ja miten Bayernilta kuitenkin aina odotetaan - liki velvoitetaan - Chämppärteissä suorittamista. Vai oliko tuo pelin nyt jonkun alku loppukaudeksi, että mm. tämä Tuchelin kesän erkanemispäätös alkaa vaikuttaa positiivisella tavalla ja Tuchel on vihdoin löytänyt keinot siihen, että pelaajille onnistutaan loppukaudeksi luomaan sellainen ilmapiiri, että onnistumisia alkaa tulla tasaiseen tahtiin, joka myös helpottaa sitä Tuchelin & co. viestin viemistä pelitavan suhteen ja yhtälailla pelaajien pelitavan omaksumista. Jos tänään pystytään lyömään hyvä suoritus pöytään, niin kehitystä voidaan tuolla saralla päätellä tapahtuneen, joka voisi myös jopa povata ihan positiivissäyvetteistä loppukautta ja kauden päätöstä.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Mielenkiintoista nähdä, että mikä on tänään joukkueen vastausta tuohon Lazio-pelin tulokseen. Aiemminhan tällä kaudella kaikki tällaiset tilanteet, joissa on hyvä peli alla (joita ei kovint montaa ole), niin sen hyyvän pelin päälle ei kuitenkaan ole pystytty rakentamaan mitään jatkumoa tai pelaamaan montaa hyvää peliä putkeen. Aina on vuorossa ollut lässähdys ja hyvää peliä on seurannut heikko peli. Itselle tuo kertoo edelleen, että joukkueen ja Tuchelin valmennuksen suurimmat ongelmat ovat siellä henkisellä puolella ja sen ilmapiirin luomisessa, miten sen lumipallon saa pyörimään oikeaan suuntaan, jotta näitä huippusuorituksia saataisiin tasaisesti esille.

Tuo Lazio-pelikin kun oli kuitenkin taktisesti hyvä peli ja Bayern on pelannut tällä kaudella mutiakin taktisesti jopa ihan briljanttejakin matseja (mm. Dortmund ja Stuttgart-ottelut) eli kyllä Tuchel pelin taktisen puolen valmentamisen edelleen taitaa. Mutta juuri tuo, että nuo taktiset hyvät ottelu jäävät vain tuollaisiksi yksittäisiksi välähdyksiksi kuvastavat ongelmien olevan jossain muualla, kuin siinä Tuchelin pelin valmentamisessa tai osaamisessa. Kyllähän Tuchel on edelleen maailmassa ihan suvereenia pelin osaajien kastia. Okei, osansa tuosta heikkoudesta saa toki Tuchel kehnoilla peliinlähtö suunnitelmillaan ja väärillä valinnoilla noiden suhteen, mutta isossa kuvassa näkisin Tuchelin epäonnistuneen nimenomaan siinä ihmisjohtamisessa ja ilmapiirin luomisessa. Tuchel ei ole vain onnistunut luomaan sellaista ilmapiiriä ja valmentamaan sitä sekä henkistä puolta sillä tavallq, että se positiivinen lumipallo hyvien matsien jälkeen olisi lähtenyt pyörimään oikeaan suuntaan. Kuten huippujoukkueissa hyvillä (etenkin ilmapiirin) valmentajilla on tapana.

Joukkue ei ole ollut Tuchelin näpeissä, kuten tuo Lazio-ottelusarjan eka osaottelu osoitti, kun Tuchel viittilöi raivokkaasti kentän laidalla, että ylöspäin ja kukaan kentällä ei tuntunut tietävän mitä tehdä, eikä toteuttanut selkeästikään sitä pelikirjaa, mitä Tuchel halusi pelaajien toteuttavan. Eli pelikirjan iskostus on jäänyt puolitiehen tai sitä viestiä halutusta pelitavasta ei osattu optimaalisesti välittää. Ei välttämättä tarvitse olla mikään valmennusguru todetakseen, että näissä tilanteissa ei ole pelattu niin kuin valmentaja oli ohjeistanut tai halusi pelattavan. Tuchel myös totesi ihan avoimesti tuon Freiburg tasurin jälkeen, miten pelaajat tekivät kentällä asioita, mitä ei olla ennen tehty tai mistä ei olla edes puhuttu joukkueen keskuudessa ("we did things we've never done before - we've never talked about them before").

Eli pelikirja on kyllä olemassa, mutta sen viestiminen ja ilmapiirin tönääminen oikeaan suuntaan, jotta pelaajat saadaan se omaksumaan, on mennyt aika pahasti pieleen. Jännä nähdä tuossa tämän illan Mainz-pelissä, että oliko tuo Lazio-pelin hyvä suoritus enemmän seurausta siitä pelin isosta panoksesta, joka osin pakotti myös pelaajat ottamaan itseään niskasta kiinni ja lyömään parast pöytään, mutta tänään on paluu "normaaliin" päiväjärjestykseen. Tällöin voisi tehdä johtopäätöksen, että tuo Lazio-pelin hyvä suoritus oli enemmän seurausta siitä pelin panoksesta ja miten Bayernilta kuitenkin aina odotetaan - liki velvoitetaan - Chämppäreissä suorittamista. Vai oliko tuo pelin nyt jonkun alku loppukaudeksi, että mm. tämä Tuchelin kesän erkanemispäätös alkaa vaikuttaa positiivisella tavalla ja Tuchel on vihdoin löytänyt keinot siihen, että pelaajille onnistutaan loppukaudeksi luomaan sellainen ilmapiiri, että onnistumisia alkaa tulla tasaiseen tahtiin, joka myös helpottaa sitä Tuchelin & co. viestin viemistä pelitavan suhteen ja yhtälailla pelaajien pelitavan omaksumista. Jos tänään pystytään lyömään hyvä suoritus pöytään, niin kehitystä voidaan tuolla saralla päätellä tapahtuneen, joka voisi myös jopa povata ihan positiivissäyvetteistä loppukautta ja kauden päätöstä.
Vaikka Mainz nyt ei toki tietenkään mikään kärkitason vastus ollutkaan, niin liekö melkein ensimmäistä kertaa tälle kaudella(?) kun hyvää peliä seurasi myös hyvä peli ja näin saatiin tekemiseen jotain jatkumoakin. Viimeisessä parissa (Lazio & Mainz) pelissä on myös löydetty hyvää rytmiä ja jatkumoa valitun avauskokoonpanon, pelaajien roolien ja taktiikoiden osalta, joka varmasti auttaa myös pelaajia paremmin. Vieläkin häkeltyneenä, kun paljon parjaamani ja runnuttamani Goretzka painoi pöytään tehot 2+2 ja varmastikin Bayern-uransa yhden parhaimmista peleistä. Mies muuttui yhdeksi peliksi prime-de Bryuneksi ja painoi kyllä sellaisia syöttöjä pöytään, että en kyllä edes tiennyt, että Goretzkalla tuollaisia kykyjä on. Sen verta hyvin on ne pitänyt piilossa viimeiset 3-4 vuotta, että vieläkin ihan mykistynyt noista kahdesta huimasta maalisyötöstä. Lisäksi paljon voitettuja palloja ja kamppailuita jne. Goretzka oli kyllä täysin tunnistamaton tässä pelissä, ja pelkästään hyvällä tavalla siis. Myös toinen rajusti runnutettu kaveri eli Gnabry sai heti toisessa paluuottelussa loukin jälkeen myös hienon kantapäämaalin.

Mainz toki ei tullut Allianzille peruuttelemaan tai parkkeeraamaan bussia, mutta tekivät samanlaisia kohtalokkaita virheitä pelitaktisissa valinnoissa, kuin mm. Bochum syksyllä. Yrittivät koulupoikaprässätä hyvin korkealta (hyökkäys+keskikenttä voimin), mutta puolustuslinja makasi päinvastoin hyvin alhaalla, joka jätti linjojen väliin aivan liikaa tiloja Bayernille hyödynnettäväksi. Bayernilla oli lopulta suhteellisen helppo työ selvittää tuo koulupoikaprässi ja pelata pallo sinne isoon tilaan, joka Mainzin keskikentän ja takalinjan väliin syntyi. Bayern sai pelissä noita lukuisia 4v4 vastahyökkäyksiä Mainzin takalinjaa vastaan, kun se sai vain pallon pelattua suht helposti sinne Mainzin keskikentän ja takalinjan väliseen isoon tilaan. Lopulta ero tuli sitten siinä henkilökohtaisessa taidossa, kun Kane, Musiala, Sané, Müller -nelikko pääsi Guilavoiguita, Cacia ja kumppaneita vastaan noissa hurjan suurissa tiloissa. Peli oli jo käytännössä tällä taktisella itsemurhalla Mainzin osalta selvä.

Itse myös tykkään tuosta Kimmichistä tuolla oikean laitapakin tontilla, maailman luokan tekemistä, mutta harmikseen Kimmich itse haluaa pelata mieluummin keskikentällä. Liekö muuten sattumaa, että viime aikoina sekä Kimmich, että Goretzka ovat kummatkin pelanneet todella hyvin ja löytäneet parempaa virettä, kun eivät ole enää muodostaneet sitä keskikentän kaksikkoa? Siitä duosta ei enää tule kyllä yhtään mitään, mutta ehkä kummastakin (ja eritoten Goretzkasta) on revittävissä erillään paljon enemmän irti, kuin yhdessä. Jollain ihmeellisellä tavalla Tuchel on löytänyt Goretzkallekin roolin (ja huom. ilman Kimmichiä), jossa Goretzkakin pääsee loistamaan. Ainakin tämän loppukauden ajan Tuchelin täytyy pitää Kimmich tuolla oikealla puolen, mutta ensi kaudeksi lienee paluu keskikentälle.

Kanelle kauden neljäs hattutemppu ja 28., 29. ja 30. maalit Lewan maaliennätys on siis enää 11 maalin päässä ja yhdeksän peliä aikaa. Toki Lewa itsekin eilen antamassaa haastattelussa korosti usempaan otteeseen (havaittavissa oli ehkä pientä närkästymistä, että Kane saattaa tuon ennätyksen rikkoa), miten hänen ennätyksensä syntyi vain 29 ottelun aikana, mutta kuitenkaan, jos Kane tuon ennätyksen nyt rikkoo, niin eihän se mitenkään ole pois siitä Kanen hurjasta suorituksesta. Joka tapauksessa Kanen lopullinen maalimäärä tulee varmastikin asettumaan ainakin jonnekin tuonne liki 40 maalin tuntumaan, joka itsessään olisi avauskaudellan jo todella älytön suoritus. +40 maalia ja ennätyksen rikkominen toki olisi sitten jo ihan oma lukunsa.

Kanen alkuvuosihan oli hieman vaisu, mutta nyt myös hän on viime peleissä nostanut tasoaan takaisin tuttuun muottiin. Mainz-pelissäkin, niin ei pelkästään ne maalit, vaan miten pystyi tässäkin pelissä osallistumaan paremmin pelintekoon, omilla syötöillään ja liikkeillään jne. jne. Iso osa tuoa Bayernin hyökkäyspelin sujuvuutta ja soljuvuutta, jos se alkuvuodesta ja jokin aika sitten oli hieman tukkoista. Ja nyt kun Müller on vihdoin ja viimein alkanut löytää parempaa kemiaa Kanen kanssa, niin tässä voi olla se kaivattu kärkiduo loppukaudeksi. Müller on nostanut viime aikoina aika paljonkin tekemisen tasoaan, kun on sopeutunut Lewan jälkeen nyt paremmin Kanen pelityyliin ja yhteinen sävel alkaa löytyä. Musiala on myös ollut todella erinomainen viime aikoina. Tuo nykyinen 'sisään päinpelaavan' vasemman laiturin rooli, jossa voi operoida myös noilla välikaistoilla ja kentän keskiosissa sopii Musialalle kyllä todella hyvin. Uskon edelleen vahvasti, että se Musialan tulevaisuus voisi olla parempi juuri tuossa laitapelaajan roolissa, kuin kymppipaikalla. Tai sitten vielä alempana pivotissa esim. kasina, jossa voi osallistua aiemmin ja vielä vapaammin build-up pelin alkuvaiheisiin.

Aleks Pavlovic sai myös eilen uransa ensimmäisen A-maajoukkuekutsun Saksaan. Tämä myös tarkoittaa sitä, että Pavlovic tulee edustamaan urallaan Saksaa Serbian sijaan. Pavlovicin isä on serbi, jonka johdosta tämäkin vaihtoehto olisi ollut mahdollinen. Loistavaa, että Saksa sai tässä vaiheessa jo varmistettua näin lupaavan pelaajan omiin riveihinsä, vaikka Pavlovicin omienkin sanojen mukaan päätöksen piti venyä kesän EM-ksiojen jälkeiseen aikaan. Mutta kuten Nagelsmannkin korosti, kyseessä ei ole "poliittinen nimitys", vaan kyllä Pavlovic on tämän kauden ja etenkin viime aikaisilla näytöillään tuon paikan täysin ansainnut ja pääsee mittaamaan itseään nyt kovimmalle mahdolliselle tasolle ja laittamaan itsensä kenties jopa sensaatiomaisesti tyrkylle kesän EM-skaboihin.

Bayern kohtaa myös Chämppäreiden puolivälierävaiheessa Arsenalin. Ensimmäinen osaottelu käydään Lontoossa 9. tai 10.4. ja toinen ratkaiseva osaottelu sitten Münchenissa 16. tai 17.4. Tämän parin voittaja kohtaa sitten Man City-Real parin voittajan semeissä, jossa tuo ratkaiseva kakkosottelu pelataan sitten joko Cityn tai Realin kotona. Kova on mahdollienn tie finaalii Wembleylle, mutta ollakseen paras on voitettava parhaat jne. Vaikka kausi on ollut vaikeahko, niin viimeaikaiset positiiviset otteet näyttävät, että pystytäänkö tulevien viikkojen aikana rakentmaan jotain kestävämpää jatkumoa tälle ja päättämään loppukausi hyvävireisenä. Tämä voisi antaa paljon lisäuskoa noihin tuleviin isoihin otatuksiin, että myös noiden kolmen em. joukkueen haastaminen olisi täten mahdollista, jos tulevina viikkoina tätä momentuma pystytään rakentamaan lisää.

Kaikesta ravasta ja raipasta huolimatta, uskoa antaa myös omasta mielestäni edelleen se, että penkillä koutsaamassa on Tuchel, joka on tullut - kuten jo joskus aiemmin tullut mainittua - tunnetuksi viime vuosina juuri tällaisena taktisena "knockout-vaiheen" valmentajana, joka on onnistunut niihin ratkaiseviin isoihin yksittäisiin peleihin kuitenkin kaikkien vaikeuksienkin keskellä kaivamaan onnistuneen suunnitelman ja taktiikan, jolla on onnistuttu hyydyttämään koviakin vastuksia. Tämä myös kertoo siitä miehen taktisesta briljanttiudesta ja osaamisesta, joka siellä pohjalla on. Jos tulevina viikkoina tämä viesti saadaa tehokkaamin läpi ja pelaajat ostamaan se, kuten muutamina muina kertoina kauden aikana, niin saumat on pelata todella vakuuttavaa futista. Tämä oli myös huhujen mukaan se yksi pääsyy, miksi Tuchel Bayerniin palkattiin, koska Bayern-pomot olivat vakuuttuneita tästä Tuchelin rekordista ja kyvystä näissä pudotuspeliotteluissa. Jännä nähdä, että pystyykö Tuchel tänäkin keväänä toistamaan tuon kaltaisen tempun, vai onko miehen taika jo tämän suhteen hyytynyt.

Viime aikoina Bayern on vetänyt topparipari Dier-De Ligtillä (joka on ollut hyvä), mutta lienee aika varmaa sanoa, että Bayern ei tule tuolla toppariduolla (kaikella kunnioituksella) voittamaan Chämppäreitä, joten tuleviin isoihin pudotuspeliotatuksiin, jotain pitäisi keksiä tuonkin saralla ja muutaa hieman taktiikkaa ja systeemiä, miten niitä joukkueen heikkouksia ja vajavaisuuksia paikataan. Olisiko kenties paluu tuohon Chelsea-ajan kolmen linjaan? Davies on tekemässä paluuta loukin jälkeen vasemman wing-backin tontille, Kimmich on ollut jälleen kerran todella vakuuttava oikean laitapakin tontilla, jossa uskon Kimmichin vetävän loppukauden, vaikka Boey ja Mazraoui palaavatkin loukkaantumisilta. Tuo kolmen linja voisi olla myös tarpeen piilottamaan nuo Bayernin keskikentän puolustuspelin vajavaisuudet ja sen puhtaan kutosen uupumisen. Luulen kyllä, että jotain ässiä Tuchelilla on hihassa tämän suhteen. Min-jaeta pitäisi alkaa ehkä noita Arsenal pelejä silmällä pitäen ajamaan sisään, vaikka Dier on olltu hyvä viime aikoina. Uskon Arsenalin nopeiden hyökkääjien ja laadukkaan joukkueen olevan liian kova pala Dierille ja Min-jae on noista kahdesta se, jolla se korkeampi katto on tason suhteen ja jonka noissa peleissä avauksessa pitäisi olla. Eikä Min-jaekaan kyllä huono viime aikoina ole ollut, jonka johdosta penkityksen ansaitsisi.

Tuchel on jo vetänyt kauden edetessä yhden ässän hihastaan mm. juuri tuon Goretzkan roolin muutoksen myötä, missä Goretzka pelaa keskikentän pohjalla 4-2-2-2/4-4-2 systeemissä ja pudottaa pallonhallinnassa kolmanneksi toppariksi alakertaan muotoon 3-1-4-2. Rooli, jossa - tällaisen vannoutuneenkin Goretzka-kriitikon täytyy myöntää -, että Goretzka on ollut todella hyvä viime aikoina. Goretzkahan pelasi toki jo syksyllä niitä muutamia pelejä ihan täysin topparin paikalla, kun oli paha loukkaantumissuma ja hoiti roolinsa todella mallikaasti. Mielenkiintoista nähdä, miten ensi kaudella uusi valmentaja tulee Goretzkaa sitten roolittamaan.

Edit. Tuli muuten hauskasti vain mieleen, miten Tuchel on lyönyt myös munat pöydälle rosterin ja peluutuksen suhteen, nyt kun ei tarvitse enää ensi kautta ja tuelvaisuutta miettiä. Tuchel itsekin totesi heti sen erkaantumispäätöksen jälkeen, että se etu voi olla siinä, miten voi peluuttaa kokoonpanoa ehkä nyt vähän vapaammin, kun ei tarvitse miettiä kenekään miellyttämistä tai tulevan kauden juttuja yms. Tämä näkyy aika selvästi nyt mm. Dierin ja Guerreiron peluutuksissa ja miten ovat nousseet avauksen pelaajiksi, kun taas Upamecano ja Davies ovat pudonneet penkkipelaajiksi. Kimmich on taasen oikean laitapakin tontilla, jossa ei normaalisti tykkää ihan olla, mutta eipä Tuchelinkaan siinä asiassa tarvitse Kimmichin mielen pahoittamista ensi kauden osalta miettiä, kun se on jonkun muun murhe. Nyt Tuchel voi ilmeisesti sitten aidoimmillaan peluuttaa juuri niitä pelaajia ja niillä paikoilla sekä rooleissa, missä hän haluaa, kun paineet on nostettu harteilta ja kesällä tulee joka tapauksessa lähtö. Aika selvästi on siis nykyisestä kokoonpanohierarkiasta nähtävissä, että keihin Tuchel tuolla lausunnollaan viittasi...ehkä tämäkin asia on saanut nyt nuo pelaajien roolit viime aikoina loksahtaman entistä paremmin optimaalisemmin paikalleen, kun Tuchel voi ns. täydellä vapaudella noita päätöksiä tehdä.
 
Viimeksi muokattu:

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Edit. Tuli muuten hauskasti vain mieleen, miten Tuchel on lyönyt myös munat pöydälle rosterin ja peluutuksen suhteen, nyt kun ei tarvitse enää ensi kautta ja tuelvaisuutta miettiä. Tuchel itsekin totesi heti sen erkaantumispäätöksen jälkeen, että se etu voi olla siinä, miten voi peluuttaa kokoonpanoa ehkä nyt vähän vapaammin, kun ei tarvitse miettiä kenekään miellyttämistä tai tulevan kauden juttuja yms. Tämä näkyy aika selvästi nyt mm. Dierin ja Guerreiron peluutuksissa ja miten ovat nousseet avauksen pelaajiksi, kun taas Upamecano ja Davies ovat pudonneet penkkipelaajiksi. Kimmich on taasen oikean laitapakin tontilla, jossa ei normaalisti tykkää ihan olla, mutta eipä Tuchelinkaan siinä asiassa tarvitse Kimmichin mielen pahoittamista ensi kauden osalta miettiä, kun se on jonkun muun murhe. Nyt Tuchel voi ilmeisesti sitten aidoimmillaan peluuttaa juuri niitä pelaajia ja niillä paikoilla sekä rooleissa, missä hän haluaa, kun paineet on nostettu harteilta ja kesällä tulee joka tapauksessa lähtö. Aika selvästi on siis nykyisestä kokoonpanohierarkiasta nähtävissä, että keihin Tuchel tuolla lausunnollaan viittasi...ehkä tämäkin asia on saanut nyt nuo pelaajien roolit viime aikoina loksahtaman entistä paremmin optimaalisemmin paikalleen, kun Tuchel voi ns. täydellä vapaudella noita päätöksiä tehdä.
Ilmaisu "maha täynnä" on aina ottanut päähän, kun puhutaan huippu-urheilusta, mutta tämä kuulostaa kyllä siltä, että ollaan ihan oikeasti ruvettu menemään mukavuus eikä voitto edellä. Ja aina vaan kovemmin pyörii päässä ne kysymykset Nagelsmannin lähdön syistä.
 

Marleau

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Arvasin jo viime kauden päätteeksi sen, että se Bayernin mestaruusputki Saksassa tulee päättymään, koska se viime kaudenkin mestaruus tuli heille enemmän melkein tuurilla ja varsinkin sen Dortmundin täydellisen sulamisen takia loppukaudesta.

Muistan hyvin sen kuinka Dortmundilla olisi viime kauden päätöskierroksella riittänyt se yksikin piste siihen mestaruuteen, niin joukkue meni sitten häviämään kotimatsinsa muistaakseni Mainzia vastaan ja vielä selvin lukemin. Samalla taas Bayern onnistui tekemään omassa vierasmatsissa sen voittomaalin tyyliin jossain 90+3 minuutin kohdalla.

Eli jo viime kaudella se Bayernin entisen kaltainen jyrääminen, dominointi ja perusvarmuus alkoi olla jo hieman takana päin, eikä se mestaruuksien voittaminen ole ollut heillä enää läheskään yhtä vakuuttavaa, kun mitä se oli vielä joskus 10-12 vuotta sitten.

Mielestäni Tuchel oli myös alunperinkin väärä valmentaja Bayernin kaltaiselle tähtisikermälle, koska hän on enemmän tällaisten Dortmundin ja muiden ns. "Seuraavan tason" joukkueiden valmentaja, mutta ei läheskään mikään Guardiolan, Ancelotin tai muiden tähtivalmentajien kaltainen iso nimi, jota nämä Bayernin, Real Madridin, Barcan ja Cityn kaltaiset suurseurat haluaisivat palkata riveihinsä.
 

Hauptmann

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Muistan hyvin sen kuinka Dortmundilla olisi viime kauden päätöskierroksella riittänyt se yksikin piste siihen mestaruuteen, niin joukkue meni sitten häviämään kotimatsinsa muistaakseni Mainzia vastaan ja vielä selvin lukemin. Samalla taas Bayern onnistui tekemään omassa vierasmatsissa sen voittomaalin tyyliin jossain 90+3 minuutin kokohdalla.
Ihan oikein et muista, sillä Dortmund tasoitti pelin viime hetkillä 2-2 Mainzia vastaan. Ja sen jälkeen oli ihan lisäajan viime sekunneilla mahdollisuus tehdä 3-2-voittomaali ja ottaa mestaruus. Dortmund nousi siis 0-2-tappiolta tasoihin. Mutta tosiaan Dortmund töpeksi sen mestaruuden viime kaudella Bayernille. 2-2 oli siis Dortmund-Mainz -pelin lopputulos eikä mikään tappio selvin lukemin.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Juuri kun näytti siltä, että loukkaantumistilanne alkaa helpottaa, niin tuli maajoukkuetaukoa ennen kylmää vettä niskaan. Guerreirolla revähti taas reisi, mutta paluun pitäisi olla mahdollinen viikonlopun Der Klassikeriin. Kanen loukkasi nilkkansa Darmstadtia vastaan, mutta on tiistaina palannut jo pallon kanssa harjoitteluun ja paluu niin ikäään tuohon Dortmund peliin on hyvinkin mahdollinen. Pavlovic on jo toisen kerran tämän kauden aikana sairastunut nielurisatulehdukseen (syksyllä huilasi tuon takia jopa 1 kk) ja myös hänen pelaamisensa viikonloppuna on epävarmaa, vaikka tekikin eilen paluun treeneihin. Neuer ei liki varmuudella tule ehtimän toipumaan tuosta maajoukkuetauon alussa tulleesta pikkuvammastaa, vaan Ulreich on liki varmuudella lauantaina uunissa.

Sanoisi melkein noiden kaikkien pelaajien kohdalla, että jos riski loukkaantumiselle on suuri, niin ei kannata riskeerata nyt Dortmundia vastaan. Bayernin kausi Bundesliigassa on jo liki ohi ja mahdollisuudet mestaruuteen ovat hyvin hyvin pienet. Nyt kaikki fokus pitää olla Chämppäreissä, koska siellä on vielä jonkunlaiset mahdollisuudet olemassa. Kahden viikon päästä Neuerin ja kumppanien pitää olla Arsenalia vastaan terveenä ja iskussa, joten nyt loukkaantumisriskillä leikkiminen ei vain yksinkertaisesti kannata.

Hieman ironista, että aiempina kymmenenä kautena tämä Bayernin ja Dortmundin joka keväinen otatus on ollut se kevään yksi odotetuimmista peleistä, jossa on myös ollut isot panokset mestaruuden kannalta. Nyt tänä keväänä, tämä peli on liki merkityksetön ja vain yksi peli muiden joukossa. Juuri sen takia Neueria, eikä välttämättä edes Kanea (vaikka nilkka suht terve oliskin ja Lewan ennätys on näköpiirissä) kannata tämän takai riskeerata. Chämppäri on nyt tämän loppukevään se Bayernin "pääfokus" ja, vaikka Bundesliigassakin kyse on vielä ns. kunniasta, niin kaiken toiminnan tästä eteenpäin pitää palvella Chämppärin menestysmahdollisuuksia. Tämä on vain kylmää riskien ja mahdollisuuksien arviointia. Toki, jos BuLissa voidaan jotain näennäispainetta vielä laittaa Leverkusenin niskaan, niin hyvä, mutta pienet on tsäänssit joka tapauksessa.

Tuo ennen maajoukkuetaukoa voitettu 2-5 Darmstadt-peli myös osoitti mielestäni sen, että kovissa peleissä valinnan pitäisi takalinjalla de Ligtin vierelle olla Min-jae, eikä Dier. Haparointia ja ailahtelua oli Dieriltä havaittavissa ja oli pahasti myöhässä muutamassakin tilanteessa. Kysmysmerkkejä oli jo ennen tuota ottelu, mutta nyt ne vain vahvistuivat. Der Klassikerissa Tuchelin on jo ihan pakko heittää Min-jae avaukseen ja ajaa häntä sisään parempaan formuun tutoa Arsenal peliä ajatellen, joka tulee hyvin pian. Muutenkin puolustus toki oli Darmstadtia vastaan ailahteleva ja heikko, että eihän se pelkän Dierin vika ollut, mutta hän on omasta mielestäni se ns. heikoin lenkki ja suurin riskitekijä tuossa, joka vain odottaa sitä aktivoitumista. Kimmich oikean laitapakin tontilla oli jälleen loistava hyökkäyssuuntaan, mutta hänkin vuoti tässä pelissä nyt liiakseltaan omiin päin. Onneksi tuo Saksan maajoukkueen 2-0 voitto Ranskasta osoitti myös loistavasti ne Kimmichin puolustuspelilliset vahvuudet. Kimmich taitteli tuolla oikealla laidalla Mbappen aivan täysin taskuunsa ja pelasi ihan 'super' pelin. Kimmich on maailmanluokan oikea laitapakki ja tuolla tontilla tulee varmastikin koko loppukevään pelaamaan, mikä toki hyödyttää myös häntä ja Saksan maajoukkuetta kesän EM-kisoja ajatellen. Vaikka Palhinhan siirron kariutuminen kesällä viime hetkillä oli iso isku Bayernille ja myös hänelle itselleen, niin seurasi siitä jotain hyvääkin. Sen johdosta, että se kutonen jäi hankkimatta, sai Pavlovic tällä kaudella sen aidon saumansa ja näytönpaikkansa, jonka on kyllä lunastanut huimalla tavalla. Oli huikea alustus siihen 0-1 maalin Darmstadtia vastaan.

Onneksi hyökkäyksessä Musiala on löytänyt vuoden alun jälkeen tapahtuneiden viisaidenhampaiden poiston jälkeen parempaa virettä. Vuosi 2023 oli kokonaisuudessaan vaika Musialalle, mutta viime peleissä on kyllä ollut oma tuttu itsensä ja pelannut älyttömän hyvin. Tätä Musialaa Bayern kipeästi tarvitseekin ja on odottanut hänen heräämistänä koko kauden. Pitää nostaa hyökkäyksessä esiin myös Gnabry: ennen loukkaantumista 453 min ja 1 maali. Nyt loukkaantumisen jälkeen 47 min ja jo 2 maalia. Bayern tarvitsee myös Gnabryn kaltaista pelaaja penkiltä ja hänen paranevaa huippuvirettään kevättä ajatellen. Toki mitään ottamatt pois noilta maaleilta, niin eihän Bayernin viime aikojen vastukset ole päätä huimanneet. Myös Rummenigge antoi tästä loistavan puheenvuoron viikko sitten ja käski olla ylpistymättä liikaa, koska viime aikojen vastuksista (Lazio, Mainz, Darmstadt) kukaan ei ole Euroopan kärkijengejä ja täten se todellinen tasonmittari Bayernille. Eli mielialaa ei myöskään kannata vaihdella masennuksesta euforiaan pelkästään näiden pelien perusteella. Hyvä muistutus Rummeniggeltä ja osoitus siitä, että Bayernissakaan ei tähän nykymenoon olla tyytyväisiä tai ajatella voittojen kellarikerroksen joukkueita vastaan olevan mikään voimanosoitus. Vaikka toki KHR nosti myös esille, miten nuo voitot voivat antaa hyvä ja vakaan pohjan hyvälle loppukeväälle.

Jos Alonsoa ei saada, niin viime aikoina Bayernin kakkoskandidaatiksi on noussut hyvin vahvast De Zerbi Brightonista. Hän on ilmeisesti etenkin Eberln hamuamia kärkinimiä ja keskusteluja on jo De Zerbinkin taustajoukkojen kanssa käyty. Myös tosiaan Mourinhon ja Conten kaltaisia nimiä ei ole poissuljettu, vaan lista potentiaalisista ehdokkaista on nähtävästi kohtuu pitkä, mutta ei kai nyt sentään kumpaakaan noista. Nagelsmannin paluukaan ei ole täysin poissuljettu vaihtoehto, mutta seurajohdossa on ilmeisesti joitain - hyvinkin vahvoja - vastaääniä tämän suhteen, joten tuskin on aika vielä kypsä Nagelsmannin paluulle. Myös Flickin viime aikaiset valmennusotteet Saksan peräsimessä ovat laittaneet tummiä pilviä hänen kykyjensä ylle, etenkin hieman yllättäen Hoenessin mielestä. De Zerbi kuitenkin tällä hetkellä Eberln vahva B-suunnitelma Alonson jälkeen. De Zerbiä on huhuissa viety kuitenkin myös mm. Barcelonaan. De Zerbi ei itseäni ihan vakuuta ja sytytä. Hyvä taktinen valmentaja, mutta tuo auktoriteetti ja karisma (jota edes Nagelsmannilla ei ollut) on hieman kyseenalainen. Sassuolossa ihan kivaa duunia, sitten Shaktarissa uran tähtihetki ja Ukrainan mestaruus, Brightonissa viime kausi onnistunut, mutta tämä kausi taas mahaliuku. Tänään myös jopa Ralf Rangnickin nimi nousi esille potentiaalisema kärkivaihtoehtona Alonsolle, koska hyvät suhteet Tölkki-organisaatio ajoilta Freundiin ja kampusjohtaja Saueriin, Eberl halusi Rangnickin jo Mönchengladbachiin ja sitä rataa. My god sentään...Ensin Mourinhon nimi, sitten Conte ja nyt Rangnick. Mitä täällä tapahtuu? Tuchelille potkut, jotta voitaisiin tuoda Rangnick sisään...Rangnick on omasta mielestäni muutenkin parempi seurajohtaja kuin valmentaja. Jos Alonsoa ei saada, niin oma ykkösvaihtoehtoni olisi edelleen se Nagelsmannin uudelleenkotiutus kaikesta huolimatta...

Tänään saatiin myös pakettiin tuo Tuchelin sopimuksen purun ehdot. Eli Bayern maksaa vielä ensi kaudesta Tuchelille kompensaationa koko hänen palkkansa (€12M), ilman mitään bonuksia sun vastaavia. Sen lisäksi, että jo ihan urheilullisesti näkökulmasta olisi äärettömän hyvä löytää siihen valmennuslinjaan jokunlainen jatkumoa ja pitkjänteisyys, niin se olisi myös jo ihan seuran talouden kannaltakin suotavaa. Tämä Bayernin valmentajakarsuelli maksaa nimittäin myös seuralla aika hurjia summia. Nagelsmannin ja hänen seurueensa potkut maksoivat kaiken kaikkiaan liki €50 miljoonaa euroa Bayernille (25M siirtosumma, palkat etc.). Nyt vielä Tuchelille pulitetaan ensi kaudesta se 12 milliä, niin ollaankin kahden viimeisen epäonnistuneen valmentajasekoilun jälkeen tilanteessa, jossa kahteen viimeiseen valmentajaan on kaikkinensa poltettu rahaa n. €60M. Tuo on jo sellainen summa, millä saisi yhden ihan kohtalaisen hyvän pelaajankin.

Eli sen lisäksi, että tämän jatkuvan veivaamisen seuraukset ovat haitallisia urheilullisella puolella, niin iskevät ne myös todella isosti seuran talouteen, joten luulisi tämänki olevan sellainen yksi kannustin saada nyt se seuraava valinta kohdilleen ja joku järki tähän touhuun. Nagelsmannistakin jäi jo toisen kerran putkeen (Flick) saamatta ne siirtosummamaksut, kun kummatkin siirtyivät Saksan majuun joka on ihan PA, eikä noita summia maksele.
 
Viimeksi muokattu:

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB, Eagles
Rakastan lueskella Byernin juttuja täysin @Proffa_20 ansiosta. Bayern kuitenkin on jatkossa mestareiden liigassa ja Arsenal on vastassa? Onko se helppo pala kakkua taas Byernille? Ja pakko kysyä, että miten ne Nagelsmannin fudut oikeasti vaikuttaa tuohon koneistoon? Nagelsmannia kysellään takaisin, koska ollaan kusessa ja ei voida myöntää sitä? Melkoinen Holywood on vaihteeksi käynnissä taas...Nagelsmann olisi parasta mitä voisi tapahtua Bundesliigalle jos Dorrella rahat vain riittäisi siihen. Melkoinen uskominen on taas käynissä taas.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Rakastan lueskella Byernin juttuja täysin @Proffa_20 ansiosta. Bayern kuitenkin on jatkossa mestareiden liigassa ja Arsenal on vastassa? Onko se helppo pala kakkua taas Byernille? Ja pakko kysyä, että miten ne Nagelsmannin fudut oikeasti vaikuttaa tuohon koneistoon? Nagelsmannia kysellään takaisin, koska ollaan kusessa ja ei voida myöntää sitä? Melkoinen Holywood on vaihteeksi käynnissä taas...Nagelsmann olisi parasta mitä voisi tapahtua Bundesliigalle jos Dorrella rahat vain riittäisi siihen. Melkoinen uskominen on taas käynissä taas.
Kiitos paljon kehuista ja kiva, että joku jaksaa lueskella!

Mitä tulee Arsenaliin, niin ainakaan itse en pidä ottelu todellakaan minään "helppona palana". Toki on tullut huomattua mm. somessa, miten moni Bayern-kannattaja elää vieläkin niissä vanhoissa kaukaisissa ajoissa, kun tilanne ja joukkueet olivat eri ja Bayern ryöpytti Arsenalia noissa keskinäisissä kohtaamisissa. Hyvin paljon on vettä virannut sen jälkeen ja seurat sekä joukkueet ja valmentajat muuttuneet. Ainakaan omasta mielestäni Bayernille ei Chämppäreissä olisi voinut tulla kovempaa tietä finaaliin, kuin tuo nykyinen Arsenal, Man City/Real.

Toki Bayernkin on edelleen todella hyvä joukkue, mutta tuossa on mielestäni kolme maailman kärkijoukkuetta, jotka Bayernin kanssa samalla puolen kaaviota arvottiin. Oletan ja ennakoin hyvin tiukkoja ja tasaväkisiä otteluita. Arsenalilla on mielestäni aika vähän heikkoja kohtia, selkeä pelisysteemi, erittäin hyvä valmentaja sekä ennen kaikkea yhtenäinen joukkue, joka on hitsautunut yhteen hyvin viime vuosina. Ehkäpä kokemuksen puute näistä kovista Europeleistä on yksi ainoista miinuksista. Mutta toisaalta onko Bayernillakaan (koko joukkueen mitalta) myöskään sitä kokemusta? Noin puolella joukkueella ehkä, toisella puolella eipä juuri. Bayernin onneksi tuo toinen ratkaiseva osaottelu pelataan Allianzilla, joka on pienimuotoinen etu. Mutta ison osan Bayern-kannattajista pitäisi lopettaa tuo menneisyydessä eläminen, jos Bayern joskus aikoinaan voitti (yhteismaaleilla) 10-2 Arsenalin. Tämä nyky-Bayern ei ole todellakaan sama Bayern kuin seitsemän vuotta sitten, eikä tämä nyky-Arsenal todellakaan sama joukkue kuin tuolloin. Hyvin 50/50 asetelma ja varmastikin (Leverkusenin ohella) tähän mennessä Bayernin kovin mittari tällä kaudella. Leverkusen sen jo täss alkuvuodesta näytti, että Bayern ei tällä kaudella maailman absoluuttisen kärjen tasolle ole ollut. Tuohon pitäisi nyt Arsenalia vastaan pystyä Tuchelin & co.n mätsäämään.

Nagelsmannin potkuistahan avautui myös muuan Hoeness vasta tässä tämän viikon aikana ja totesi, että Nagelsmannin potkut eivät ollee "Bayernin tapaiset", koska Bayern oli vielä tuolloin potkujen aikaan mukana kaikissa kolmessa kilpailussa. Myöskin Hoeness oli jo aiemmin ilmaissut hieman närää siitä, kun hänet jätettiin täysin tuon Nagelsmannin potkupäätöksen ulkopuolella aikanaan, jonka johdosta hän on varmistanut kuskin paikan tässä nykyisessä valmentajapalkkauksessa (ei tule ilman Hoenessin hyväksyntää). Eli näen nuo Nagelsmannin potkut enemmän sidoksissa Kahn & Salihamidzic duoon, joka tuo päätöksen teki. Myös Bayernissa havahduttiin tämän kaksikon touhuille ja sen takia Hoeness ja Rummenigge päättivätkin palata aktiivisemmin mukaan toimintaan uudistamaan tuon seurajohdon. Hoeness viime syksynä aika rajusti ryöpyttikin Kahnia ja totesi, että hänen palkkaamisensa toimitusjohtajaksi oli suuri virhe ja kun hän ymmärsi, että Kahnista ei yksinkertaisesti ole tehtävään, piti hänen ja KHR:n astua kuvaan laittamaan hommalle stoppi.

Nyt organisaation johto on uudistettu uuteen uskoon, joka myös kielii siitä, että noilla Nagelsmannin (mielestäni väärillä perusteilla) annetuilla potkuilla olikin lopulta puhdistava ja positiivinen vaikutus, koska ne saivat Hoeness&KHR kaksikon reagoimaan tuohon seurajohtoon. Mielestäni seurajohto Dreesenin, Eberln ja Freundin (yms.) komennossa on nyt paremmissa käsissä ja tämä oli se muutos, jonka Hoeness ja KHR:kin halusivat tuohon, jotta voivat astua ihan virallisesti ja lopullisesti eläkkeelle hyvillä mielin. Kahn & Salihamidzic duolla olisi vedetty täysiä päin betoniseinään. Dreesen on tuhat kertaa pätevämpi toimitusjohtajan virkaan kuin Kahn (Kahnin CV nollatasoa, Dreesen työskennellyt pankissa liki 20v mm. hallituksessa, hallituksen pj.nä, Bayernin talousjohtajana briljantti 10v jne.).

Myöskin Eberl-Freund kaksikko urheilupuolen johdossa on mielestäni laadukkaampi kuin Salihamidzic, joka on yksi suurimpia syypäitä tuohon Bayernin koko organisaation vinksallaan olevaan palkkastruktuuriin. Eberl oli pitkään (ennen henkisen puolen loppuunpalamista) Bundesliigan parhaita (ellei jopa paras) urheilujohtaja. Nuo Eberln viimeiset vuodet jotka menivät vähän heikommin M'gladbachin UTJ:nä, niin eivät siis johtuneet mistään osaamisen laskusta vaan tuosta pitkään taustalla olleesta uupumukseta ja sen puolen ongelmista, jotka siellä painoivat. Paussi oli tarpeen Eberlelle. Freundin työnjälki liki 20v Salzburgissa vakuuttavaa ja äärettömän fiksua työtä, mitä on tehnyt. Kuten on tullut tähänkin ketjuun mainittu jo, niin lyhyessä ajassa se, mitä Freund on Bayernin kampuksen ja nuorten pelaajien hyväksi ja sillä puolen tehnyt, olen vaikuttunut (palkkasi mm. talenttikoordinaattori Kitzbichlerin). Brazzo taas oli hylännyt tuon kampuksen ja nuorten lainapelaajian tukemisen liki kokonaan.

Onhan näillä Bayernin lukuisilla valmentajapotkuilla varmasti myös ollut jonkinlaista vaikutusta tuohon Bayernin julkisuuskuvaan valmentajamarkkinoilla. Pitkäjänteisyydestä ei ole oikein tietokaan ja se on varmasti jossain määrin vahingollista Bayernille ollut. Olkoonki, että kyllähän Bayernin kaltaiseen seuraan edelleen varmasti tulihoita onkin. Nyt Nagelsmann tosiaan olisi markkinoilla paras saatavilla oleva vaihtoehto, mutta se vaatisi nykyisen Bayern-johdon (+ Hoeness & KHR) ylpeyden nielemisen ja lakin laittamisen kouraan. Tähän en vaan jaksa uskoa, vaan ratkaisua Tuchelin korvaajaksi yritetään hakea muita reittejä pitkin. Näin valitettavasti luulen.

Luulen myös Nagelsmannin miettivän seuraavaa pestiään hyvin tarkkaan, eikä tule mihinkään puolivillaisiin projekteihin lähtevän (hylkäsi jo viime kesänä mm. Chelsean ja PSG:n kosiskelut). On varmasti sitäkin kautta tullut lisää oppia ja viisautta myös Nagelsmannille. Nagelsmannin siirtyminen juurikin johonkin Dortmundiin olisi toki erittäin hyvä asia tietysti Dortmundille, mutta myös koko Bundesliigalle, koska tällöin Bundesliigan kärjen kilpailu olisi kovempaa kuin kenties koskaan: Alonson Leverkusen, Nagelsmann Dortmundissa ja Bayern aina toki kilpailukykyinen jne. Se olisi toki Bundesliigan kilpailun kannalta erittäin hyvä asia, olkoonkin, että itse toivon kovasti Nagelsmannin paluuta Bayerniin, nyt kun Alonso meni sivu suun :)

****

Ensinnäkin, Alonson päätös jatkaa Leverkusenissa oli mielestäni hänen uransa ja Bundesliigan kilpailullisuuden kannalta hyvä ja oikea. Leverkusenissa on hyvä juttu ja projekti meneillään, jota moni ei ehkä ihan tunnu käsittävän ja uskon vahvasti, että Alonso ei vielä näe työnsä olleen valmis siellä. Alonsoa houkuttaa myös kenties mahdollisuus tarttua joko 2025 tai 2026 kesällä Realin peräsimeen Ancelottin jälkeen, jolloin hän olisi Leverkusenin valmentajan kartuttanut jo hyvin kokemusta parin kauden ajalta Chämppäri-futiksesta sekä kovasta kilpailusta Bayernin kanssa Bundesliigassa. Tämä kaikki olisi omiaan marinoimaan häntä entistä valmiimmaksi Realia varten, joka kasaa aikamoista uutta superjengiä (nykyinen nuori runko, plus mahdollisesti Mbappe, Davies, Endrick jne.).

Nyt kun Alonso ilmoitti jatkavansa vielä (ainakin) ensi kauden Leverkusenin peräsimessä, on Bayernin valmentajahaku tiivistynyt ennestään. Aika vahvojen medialähteiden mukaan kaksi kärkiehdokasta ovat De Zerbi ja Nagelsmann. Zidane ja Rangnick ovat ulkona ja kumpikaan ei ole seuraava Bayern-koutsi. De Zerbi on jo pidemmän aikaa Eberln tulon jälkeen ollut hänen yksi suosikeistaan, mutta nyt Alonson jatkopäätöksen myötä myös Nagelsmann onkin hieman yllättäen kivunnut listan kärkipäähän. Oma mututuntumani sanoo, että De Zerbi (koska on Eberln suosikki) on se ketä Bayern lähestyy ensimmäiseksi, ja jos De Zerbi ei täkyyn jostain syystä tartu, niin tällöin Nagelsmann-topikki nousee kuumaksi. Oma mutuni kaikesta tästä on myös se, että Nagelsmann ei ollut kovin 'kuuma' kandidaatti, vasta ennen kuin Alonso nyt hylkäsi Bayernin. Toki ainakin BILD sekä myös Plettenberg tiesivät kertoa eilen, että Eberl on jo käynyt keskusteluja ja kartoituksia myös Nagelsmannin taustastaffin kanssa ja idea paluusta on myös ihan houkutteleva Nagelsmanninkin mielestä.

DFB haluais pitää Nagelsmannin myös Saksan maajoukkueen peräsimessä, mutta luulenpa, että Nagelsmannia houkuttaisi ehkä enemmän jokapäiväinen seuratyö. Joka tapauksessa Nagelsmann haluaa selvyyden tulevaisuudestaan ennen kesän EM-skaboja ja myös Bayern haluaisi saada selvyyden uuden valmentajan suhteen viimeistään huhtikuun aikana, joten ainakin tämän suhteen Nagelsmannin ja Bayernin aikataulut ovat yhteneväiset ja tietoja Bayernin uuden päävalmentajan suhteen voidaan saada hyvinkin pian seuraavien parien viikkojen aikana. On tai ei se sitten ole Nagelsmann. Unai Emeryn ja Feyenoordin Arne Slotin nimet myös pompanneet aiemmin esille, jotka ovat kenties varavaihtoehtojen varavaihtoehtoja kahdelle em. kärkikandidaatille.

Oma kärkivaihtoehtoni oli Nagelsmann, pohjaten siihen, että hän on hieman kokeneempi, valmiimpi kuin pari vuotta sitten kun nimitettiin. Hän on myös seuralle ja pelaajille tutumpi kaveri ja on kenties kerennyt myös kasvattaa sitä omaa auktoriteettiasemaansa viimeisen parin kauden aikana. Luulen, että näiden Bayern-vastoinkäymisten johdosta Nagelsmann on entistä valmiimpi ja ehkäpä ne olivat juuri niitä kaivattuja vastoinkäymisiä Nagelsmannin uraa ajatellen, jotka hän myös tarvitsi. Nagelsmann myös tuntee liigan ja kielen. Olisihan Nagelsmannissakin riskinsä, mutta näen ne De Zerbissä vieläkin suurempina juuri nyt. Vuoden päästä on Chämppäri-finaali Allianzilla ja en usko Bayernin vain ottavan De Zerbin kaltaista riskiä, jossa on myös isoja uhkakuvia olemassa (kokemus näin kovasta pestistä ja paikoista puuttuu, ei tunne kieltä, seuraa jne.).

Esim. Jo Nagelsmannin Leipzig-pesti on mielestäni ns. "isompi", kuin mikään De Zerbi tähän astisista valmennuspesteistä. Sen jälkeen Nagelsmann onkin saanut jo kokemuksia Bayernista ja nyt vielä Saksan majusta. Tuo De Zerbin työ, mitä hän Brightonissa pienellä budjetilla tekee, on ehkä verrattavissa aika hyvin siihen, mitä Nagelsmann teki aikanaan kauan aikaa sitten Hoffenheimissa. Eli kumpikin on nostanut pikkuseuran uskottavaksi haastajaksi omissa liigoissaan, mutta sen uran muu kartutettu kokemus ja CV menee mielestäni tyylipuhtaasti Nagelsmannille (Leipzig, Bayern, Saksa vs. Sassuolo, Shaktar jne.). Ja ylipäätään, jos Bayernin seurajohto viitsisi pohtia sitä Nagelsmannin todellista suoritusta ja taktista briljanttiutta, mitä Bayernissa sai aikaan (eli piilotti rosterin heikkoudet ja sai joukkueen pelaamaan paremmin, mikä se taso todellisuudessa oli), niin valinta olisi tässäkin mielessä kohtuu helppo.Pohtiessa Nagelsmannin potentiaalista paluuta jo nyt takaisin, kyse on mielestäni enemmän siitä, että pystyykö Bayern-johto nielemään ylpeytensä. Luulenpa, että ei välttämättä pysty...

Olishan se toki aika koomista ja taattua FC Hollywoodia, että Nagelsmann laitettiin "riittämättömänä" luiskaan Tuchelin tieltä, joka laitettaisiinkin nyt syrjään "riittämättömänä" Nagelsmannin tieltä.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kyllähän sitä nyt jo voi onnitella Leverkusenia heidän historiansa ensimmäisestä mestaruudesta. Älytön kautta kyllä pelaavat kaikin puolin. 39 ottelua, 34 voittoa, 5 tasuria, 0 tappiota...yleensä kaikille tulee kauden aikana edes jonkunlainen heikompi jakso/yksittäisiä otteluita yms. Mutta älyttömällä tavalla on Alonso ja Leverkusen onnistunut ylläpitämään tuon rutiinin, tasaisuuden ja suoritusvarmuuden joka ilta ja joka peli. Ja joukkue on vielä sitkeä kuin tilliliha, ja taipuu, mutta ei katkea. Ei ole tämän kauden parhaasta joukkueesta Saksan maalla kyllä mitään epäselvyttä tai jossiteltavaa.

Viikonlopun Der Klassikerin 0-2 tappio katkaisi kyllä kamelinselän ja viimeisetkin toivonrippeet lopullisesti. Törmäsin myös johonkin tilastodataan noista mestaruustodennäköisyyksistä ja Leverkusenin tod.näköisyys oli jotain 99,7% luokkaa, kun Bayernilla 0,3% luokkaa. Kyllä se oli siinä, onneksi olkoon Leverkusenille, Alonsolle, Lukelle ja kumppaneille. Hieno 11 vuoden peräkkäinen mestaruusputki tulee päätökseen. Harmittavaa, että se ns. varmistui (vaikka vielä "teoreettiset" tsäänssit onkin...) noin isossa pelissä Dortmundia vastaan, ja noin lammasmaisen heikon suorituksen jälkeen. Bayern on pelannut tällä kaudella monia heikkoja pelejä, ja etenkin heikkoja yksittäisiä jaksoja. Mutta tuo Dortmund-pelin eka jakso oli ehkä kaikista kaudella pelatuista surkeista jaksoista, se kaikista surkein. Aivan anteeksiantamattoman kehno ja lapasmainen suoritus. Ja vieläpä kotiyleisön edessä ja noin 'maineikkaassa' pelissä.

Kyllähän tämä peli sen jälleen kerran osoitti, että takalinjalla olisi ollut tilausta Min-jaen tai Upamecanon kyvyille. Dier pelasi jokunen aika sitten ihan hyvän jakson ja on ihan solidi varavaihtoehto, mutta kyllä nyt tulevan viikonlopun Heidenheim-otteluun (kenraali Arsenalia vastaan) Tuchelin pitää lopettaa tämä hulluttelu ja heittää se paras kokoonpano sinne, joka sitten Arsenalia vastaan tulee pelaamaan. Dierin kyky nostaa jalalla peliä ylöspäin on rajusti puutteellinen, jos vertaa Min-jaeen saatika Upamecanoon. Dortmundia vastaan oli lukuisia tilanteita, kun Bayernin toppari sai pallon ja edessä olisi armoton määrä tyhjää tilaa. Näissä hetkissä topparin olisi pitänyt nostaa jalalla niin ylös kuin mahdollista ja sitten juuri ennen Dortmund-pelaajan prässiä, jakaa pallo syöttämällä. Näin vastustajan muotoon olisi saatu liikettä ja tehtyä sinne muodon sisälle niitä edes metrin-parin kokoisia tiloja, jota ne Dorren vastaliikkeet niihin topparin nousuihin olisivat aiheuttaneet. Muutenkin tuo toppareiden vastaan tuleminen ja tilan pelaaminen pois (mm.) ysinä olevalta Füllkrugilta oli liian olematonta ja passiivista. Liian isoja tiloja jäi keskikentän ja takalinjan väliin, kun alakerta "maata röhnötti" liian alhaalla.

Dorren puolella etenkin Hummels (joka pelasi muutenkin briljantin ottelun) teki tätä jatkuvasti. Juuri tässä olisi ollut Bayernin takalinjan pelintekovaiheessa se sauma joko Min-jaelle tai Upalle, jotka ovat kummatkin tuossa valovuoden Dieriä edellä. Ja suurin osa noista tilanteista sattui juuri siellä vasemmalla puolen, missä Dier oli. Kenties Dorre pyrki tarkoituksella pelaamaan/ohjaamaan palloja sinne, koska tiesi Dierin vajavaisuudet. Ymmärrän, että topparin tontti on kokoonpanossa ehkä juuri se ns. vaikein pelipaikka, jossa suorittaa vaihto kesken pelin aikana, mutta Tuchelin oli aivan välttämätöntä tehdä se, koska Bayernin pelinteko (plus se olematon pelin "kiihdyttäminen" mistä Tuchelin on koko kauden puhunut) sakkasi jo rajusti tuossa alakerrassa sen puutteiden takia.

Eikä jaksa edes puhua tuosta Daviesin esityksestä vasemmalla puolen...my God mikä 'disasterclass' tason esitys. Aivan puulakitason esitys Daviesilta. Hyökkäyssuuntaan ei mitään, syötöt (jotka eivät muutenkaan Daviesin vahvuus ole) lähtivät ties minne huitsinkuuseen osoitteeseen. Ryerson ja Sancho paketoivat aivan uskomattoman nololla tavalla Daviesin povitaskuunsa ja vievät Daviesia puolustuspelissä kuin kuoriämpäriä. Heikkoa sijoittumista ja pelinlukua jne. Kamala suoritus, joka vaan korosti niitä Daviesin pelin heikkouksia ja puutteita. Kyllä, se älytön juoksuvoima ja nopeus mahdollistaa myös paljon asioita, mutta kun miehellä ei käytännössä ole mitään muita vahvuuksia (laukaus on osoitteeton tuhnu, syöttötaito on perunan luokkaa, sijoittuminen/pelinluku f-junnu tasoa, puolustuspeli kamalaa...), niin heikoimpina iltoina se anti on sitten tämän täköistä. Kaikki rimat alittava suoritus. En sitten tiedä kuinka paljon viimeaikaiset sopimusneuvottelut ja mediakohu sen ympärillä vaikuttavat Daviesin suorittamiseen tällä hetkellä, mutta pää ei ole tällä hetkellä olennaisessa. Davies ihan oikeasti vain päätti herätä yhtenä kauniina aamuna ja vain päättää, että "mää olen muuten 20 millin arvoinen pelaaja!" Juuh, ei

Ei ole tämä kaveri kyllä millään €20M arvoinen pelaaja ja olen ainakin itse enemmän kuin hyvillään, että Eberl-Freund kaksikko on lyönyt sopimusneuvotteluissa kovan kovaa vasten ja yrittää nyt implementoida tuota uutta palkkamallia ja korjata tuota Salihamidzicin jälkeensä jättämää ihan kamalaa palkkarakennetta. Tämä Salihamidzicin urheilujohtajan pesti aiheuttikin lopulta paljon enemmän vahinkoa, kuin olisi voinut kuvitellakaan. Ilman niitä pöllöpäisiä liki €20M sopimuksia Goretzkalle, Sanélle, Comanille ja Gnabrylle, niin Bayernin palkkarakenne ei olisi noin rikki ja Davieskaan ei todennäköisesti tuollaisia summia pyytäisi. Nyt pyytää, "koska muutkin". Kaikki se tiukka hierarkia palkkojen yms. suhteen, mitä Bayernissa on aina ollut ja vuosia rakennettu, niin Brazzo onnistui tuhoamaan sen kaiken UTJ-pestinsä aikana ja aiheuttamaan mittaamatonta tuhoa tuolla saralla.

Joo, Brazzon aikana tuli Flickin johdolla sextuple, mutta pitkäjänteisyys puuttui ja tuntuu, että kaikki paukut ja seuran vaalimat asiat ns. uhrattiin sen yhden pikavoiton takia. Nyt maksetaan sitä laskua. Tämä kaikki myös aiheutti sen, että pelaajat alkoivat luulla itsestään liikoja, kun saivat isoja sopimuksia, (mm.) Goretzkakin ylennettiin tuohon arvovaltaiseen kapteenistoon, pelaajat saivat täten liikaa valtaa ja nyt sen takia kun heitä kritisoidaan tai muuta vastaavaa, niin alkaa kiukuttelu ja känkkäränkkäily jne. Kyllä tuolla Salihamidzicin urheilujohtaja-kaudella saatiin sellaista 'damagea' aikaan, että ei helvata sentään...

Bayernin suurimpia ongelmia on tällä kaudella ollut tuo Tuchelin reagoimattomuus ja heikot pelisuunnitelmat sekä pelaajien kyky motivoia ja piiskata itseään oikeaan vireeseen. Tai, jos Tuchel reagoi, niin kuten nyt Dortmundia vastaan, niin ekat 60 min ei yhtään mitään ja sitten yht äkkiä vaihdetaakin kolme pelaajaa, jokta muokkaavat myös yhdellä vaihtokerralla pelitapaa rajusti. Itse olen enemmän yksittäisten vaihtojen fani. Ensin olisi pitänyt tuoda puoliajalla jo Upa/Kim sisään, sitten ennen 60 min paikkaa Coman laitaan (Sané heikko ja Musiala maju-tauon jälkeen aika sippi), sen jälkeen Mazraoui oikean pakin tontille (=Bayernin avaimia, jos pelinteko sakkaa), tämä olisi siirtänyt Kimmichin keskikentällä (Goretzka-Laimer kaksikko ihan olematon ja pelintekovoima luokka 0), ja sitten vielä joskus 70 min jälkeen tuoda se Tel sisään jokerina hyökkäykseen. Eli pikku hiljaa reagoida noihin pelin puutteisiin, eikä ensin olla tekemättä mitään tunti ja sitten rysäyttää kaikki mukkelismakkelis. Ensi peliin paras avauskokoonpano jalkeille, jolla on edes _mahdollista_ pelata vauhdikkaampaa peliä ja nopeuttaa peliä. Pavlovicin ja Comanin toipumiset pelikuntoon auttavat tässä jo suuresti. Kummankin on yksinkertaisesti aivan _pakko_ olla avauksessa nyt Heidenheimia ja sitten Arsenalia vastaan.

Tulevaisuudessa ja seuraavina kausina riman ja vaatimustason pitää yksinkertaisesti olla roimasti korkeammalla, mitä se tällä kaudella on ollut. Tämä useamman kauden jatkunut loiva mahaliuku ja pöhöttyneisyys pitää nyt ensi kesän aikana taittaa ja saada poikki. Tietyllä tapaa tämän kauden voi ns. antaa anteeksi ja katsoa sormien läpi siinä mielessä, että organisaatiossa on ollut viimeisen vuoden aikana paljon isoja muutoksia ja etenkin organisaation johtotasoja ja -portaita on laitettu uuteen uskoon. Tämän kauden mahdollinen maton alle lakaisu ei tietenkään tarkoita sitä, että ei tehtäisi perinpohjaisia analyysejä ja otettaisi oppi tästä mahalaskusta. Mutta jollain tasolla ehkä ymmärrystä tähän tämän kauden floppiin myös löytyy.

Talossa on aloittanut uusi toimitusjohtaja, urheilujohto on laitettu täysin uusiksi ja nykyinen vallassa oleva urheilujohto ei ole saanut käytännössä juurikaan vaikuttaa millään tavalla tähän nykyiseen joukkueeseen ja sen muovaamiseen. Freund liittyi remmiin viime kesänä ihan siirtoikkunan lopussa ja ei ehtinyt vaikuttaa tulevan kauden joukkueeseen käytännössä ollenkaan ja talven siirtoikkuna on aina paha operoida, eikä siinä ihmeitä tehdä. Eberl taas liittyi nyt vasta maaliskuussa mukaan, joten sanomattakin selvää, että hänen panostan ei olla vielä edes nähtykään. Ja kun kumpikaan nykyisestä urheilujohdosta ei ole saanut vaikuttaa pelaajahankintoihin, joukkueen muovaamiseen, eikä edes tehdä sitä omaa valmentajavalintaa (edeltävä urheilujohto potki pöllöpäisenä Nagelsmannin ulos ja turautti paskat nyt Freund-Eberl duon siivottavaksi), niin aikamoinen sillisalaatti kausi on ollut menossa ja touhua on selkeästi haitannut/sekoittanut jollain tasolla myös tuo organisaation sisäinen järjestely ja paikkojen hakeminen. Eberln nimitys nyt toivottavasti se viimeinen palapelin palanen ja nyt on asetelmat haettu ja uuden rakentaminen on voinut alkaa.

Ovi on käynyt ja tietyllä tapaa Bayern on ollut sellaisessa sekavassa itseään etsivässä käymistilassa koko kauden. Mutta nyt kun organisaatio- ja urheilujohto on saatu uudistettu ja laitettua siihen kuntoon, millaiseksi se on haluttu ja millaiseksi se jo viime kesänä kuviteltiin (--> mm. uusittu hallitus: Dreesen, Diedrich, Eberl), niin tulevana kesänä on se tulikoe ja testi, mihin tästä uusitusta johdosta onkaan. Eberl-Freund kaksikko laitetaan nyt heti massiiviseen puntariin. Pitäisi nimittää uusi pitkäaikainen valmentaja, suorittaa vaadittava rosterin puhdistus ja tuuletus (tämän uuden valmentajan avustuksella).

Tässä alla vielä tuo Daviesin missattu huippupaikka kakkosjakson alusta. Toivottovasti kaikki olivat vaikka käymässä vessassa tai jääkaapilla, ettei tarvinnut tätä suoritusta livenä sentään nähdä. Kun nyt tuli mainittua aiemmin se Daviesin surkea laukaus- ja potkutekniikka, niin...ja tämä kaveri haluaa €20M kaudessa ja pelata mieluummin laitahyökkääjänä, kuin laitapakkina... Ei tuollaisella laukauksella. Yritin etsiä myös yhtä toista koostettua anti-highlight-videota Daviesin suorituksista tuosta Dortmund-pelistä, mutta olikin näköjään poistettu tekijänoikeuksien vuoksi. Ehkä ihan hyvä juttu


 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Avausjakso Heidenheimia vastaan loistava, paikoin jopa suvereeni. Taululle 0-2 lukemat ja fiilis oli hyvä. Kunhan vaan kakkosjakso viimeistellään samaan tyyliin ja saadaan hyvä kenraali Arsenal-peliä varten. Noh, kakkosjaksolla täysin anteeksiantamaton lerpahdus ja lopputulos 3-2 tappio. Avausjaksolla hyvä intensiteetti, pallo pyrittiin riistämään samantien menetyksen jälkeen jne. mutta kakkosjaksolla kaikki levähti.

Etenkin tuo keskikentän ihan kammottava kaksikko, Goretzka-Laimer oli isossa osassa tuota sulamista. Eivät osaa pitää palloa prässin alla, saatika riistää sitä takaisin. Ja vielä kun kaksikon sijoittumispeli on myös kamalalla tasolla, niin Bayernin muoto oli jälleen jo se viime vuosilta tuttu 'donitsi', jossa keskellä ammottaa valtava aukko ja joukkue on liki jakautunut kahtia (hyökkäys-puolustuslinjoihin). Ja nyt kun puolustuslinja (etenkään Kim-Upa) eivät ole parhaassa formussaan, niin edes he eivät kyenneet pelastamaan Bayernia ja paikkaamaan näitä heikkouksia. Henkilöt jotka antoivat aikanaan tuon Bayernin keskikentän repsahtaa niiltä ajoilta, kun se oli luokkaa Schweinsteiger-Martinez-Kroos, Alonso-Vidal-Thiago-Martinez tai edes Martinez-Thiago-Tolisso-James Rodriguez, tuohon nykyiseen Goretzka-Laimer muotoon, pitäisi saattaa likipitäen rikosoikeudelliseen vastuuseen. Aivan kriminaalinen teko. Gnabry sen sijaan oli 'super' ja ainoa joka ansaitsee puhtaat paperit. Jälleen on Gnabryn joka vuotinen 'suonenveto' käynnissä nyt keväällä, kun iskee sen läjän maaleja ja jolla paikkaa kauden aiempia huonoja ailahtelevia jaksoja, ja jolla lunastaa ensi kauden paikkansa rosterista.

On tämä ihan käsittämätön pumppu ja kausi. Tuchel toki kantaa päävalmentajan ison (=isoimman) vastuun ja on yksi "pääsyyllisistä", mutta kyllä luulisi ehkä viimeistään tämän kauden aikana viimeistenkin nyt havahtuneen siihen, että tuon seuran ja joukkueen ongelmat ovat paljon syvemmällä, juin yksittäisessä valmentajassa. Ei tämä pelkkää valmentajaa vaihtamalla tästä korjaannu. Joka ikisen pelaajan pitää nyt katsoa itseään peilistä ja kyseenalaistaa itsensä. JOKA IKISEN. Niin heterogeeninen sekä heikko ja hajanainen pumppu tämä on kollektiivisesti.

Valmentajia voidaan vaihdella vaikka hamaan tappiin saakka, mutta jos isompia ja fundamentaalisempia muutoksia ei tehdä, niin mikään ei todellisuudessa muutu. Ongelmat ovat paljon syvemmällä. Seura- ja urheilujohdon puhdistus oli jo hyvä alku. Seuraavana on vuorossa (valmennuksen lisäksi) pelaajisto. En tiedä puheliko Eberl pelin jälkeen pettyneissä tunnekuohuissa vai mitä. Mutta totesi aika jämäkästi, että on nyt itsekin havahtunut siihen, että isompaa 'overhaulia' ja paljon muutoksia tarvitaan kesällä. Kuulostaa hyvältä ja ehkä tämä nyt vihdoin ja viimein toteutuu.

Pelin taktisista asioista on liki turha puhua, kun asenne- ja motivaatiopuoli sakkaa ja vuotaa noin pahasti, kuten nyt Heidenheimia vastaan nähtiin. Edelleen, uskon Tuchelin olevan enemmän kuin kykenevänínen luomaan oikean taktisen suunnitelman Arsenalia vastaan (vaikka sekin puoli on tällä kaudella toki sakannut rajusti, sitä ei käy kieltäminen). Mutta kyllä se isoin kysymys on se asennepuoli ja mielentila. Liian usein Bayern tällä kaudella (ja jo viimeiset 3-4 vuotta) ollut täysin hajuton, mauton, väritön, asennevammainen ja aneeminen lahnalauma, jonka pelaamisessa ei ole nähtävillä minkäänlaista A) intohimoa, B) intensiteettiä, C) asennetta, D) itseluottamusta, tai E) motivaatiota.

Jos näitä asioita ei huomenna pystytä tuomaan kentälle, niin kaikilla taktiikoilla voi pyyhkiä persettä. Miten se peli voikin olla niin usein niin hidasta ja staattista löntystelyä, missä ei ole nähtävillä minkäänlaista yritystkään tai sitä 'tiikerinsilmää', tai "tappajanvaistoja"? Jonkun Guardiolan, Heynckesin etc. aikana tämä oli itsestäänselvyys, eikä tätä tarvinnut edes kyseenalaistaa, että tullaanko näin isoon peliin oikealla asenteella vai ei. Mutta nyt viime vuosina on jouduttu tulemaan taktiselta puolelta porras alemmas ja kysymään, että onko edes se asenne kunnossa (jos jaetaan tämä mutkat suoraksi vedettyinä ensin asenne- ja sitten taktiseen puoleen). On voitu suoraan pohtia, että ovatko pelitaktiset asiat kunnossa, koska siellä pohjall se asennepuolen kunnossa oleminen on ollut itsestäänselvyys.

Jos tämä - Bayernin seurahistoriankin velvoittava - asennepuoli pystytyään tuomaan huomenna kehiin, niin toivon mukaan Tuchel onnistuu tuomaan myös sen onnistuneen taktisen puolen pelaajien selkärangaksi ja tueksi. Tämäkään ei valitettavasti ole selviö. Tämän kauden Bayernin kahdessa suurimmassa pelissä (helmikuun Leverkusen-matsi ja Lazio-sarjan 2.ottelu) on nähty tämän asian kaksi täysin eri puolta. Leverkusenia vastaan taktinen plääni meni täysin penkin alle (Kim, Dier, Upa 3-linja, Boey-Mazraoui wing-backit, Goretzka-Pavlovic pivot, Musiala-Kane-Sane hyökkäys) ja se oli ihan pannukakku. Laziota vastaan Tuchel taas oli onnistunut valmistamaan juuri oikean suunnitelman ja lopputulos oli erinomainen: Guerreiro, Dier, de Ligt, Kimmich takalinja, Goretzka-Pavlovic pivot, Musiala-Müller-Sané ja Kane hyökkäys. Huomenna voi tulla ihan mitän vaan näiden taktisten suoritusten välimaastosta.

Iso juttu on, että kaikki (Coman, Sané, Mazraoui, Neuer ja etenkin Pavlovic) loukkaantuneet ovat toipuneet pelikuntoon, treenasivat tänään täysillä ja ovat mukana Lontoossa. Etenkin tuo Pavlovicin paluu on älyttömän iso juttu, ettei tarvitse (toivon mukaan) huomenna joutua kärvistelemään Goretzka-Laimer kaksikon parissa. Arsenalin prässipelin alla se olisi kylmää kyytiä tuolla duolla, kun kaksion pallolliset taidot ja prässinkestävyys ovat liki perunan tasolla Kaikkein suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin topparipariin. Dier-de Ligt on ollut viime aikoina se Tuchelin 'go-to' kaksikko, nyt viime pelissä Kim-Upa saivat vuoronsa, mutta epäonnistuivat vakuuttamaan.

Tämä voisi indikoida huomiseksi Dier-de Ligt duoa, jos kahden linjalla pelataan. Vaikka kuinka Dier on ollut ihan mukiinmenevä vahvistus alkuvuoden aikana, niin tummat pilvet miehen ympärillä ovat nyt äärimmäisen synkkiä. Dier Arsenalin prässipeliä ja nopeita pelaajia vastaan...katastrofin ainekset ovat ilmassa. Sen on mielestäni pakko olla Min-jae ja de Ligt (/ Upa), mutta ongelma on, että tuolla kaksikolla ei ole juurikaan yhteisiä kokemuksia tältä kaudelta (3 starttia), joten luottaisiko Tuchel nyt näin kovassa paikassa tuohon duoon? Epäilen. Upamecanon pelivire on heikko (pelannut kerran viimeiseen neljään otteluun ja kuukauden sisään), joten en usko hänen olevan nyt Tuchelin valinta. Min-jae on ollut koko kauden otannalla Bayernin parhaita ja tasaisimpia suorittajia, joten hänen pitäisi omissa papereissani olla se yksi ehdoton valinta avaukseen. Dieriin en tällaisessa pelissä uskaltaisi luottaa, myös Upan virheherkkyys isoissa peleissä (vuoden takaiset City-pelit vieläkin kummittelevat) on iso kysymysmerkki, vaikka muut vahvuudet ovat loistavia. De Ligt taas toisi kaivattu mentaliteettia ja 'soturiasennetta' tuohon lammaslaumaan, jonka takia hänen pitäisi muodostaa Min-jaen kanssa se pari. Guerreiro (sori Davies) vasemman pakin tontille ja Kimmich oikean pakin tontille. Itse haluaisin edelleen nähdä kyllä sen Kimmich-Pavlo duon keskikentällä ja Mazraouin RB:nä, mutta Tuchelin valinta lienee Goretzka-Pavlo ja Kimmich RB. Tämä siksi, koska Goretzka tuossa keskikentällä huolettaa ja mietityttää, mutta Kimmich-Pavlo duo voisi olla liian kevyt fyysiseltä aspektiltaan (tällä saralla Goretzka tarjoaa enemmän, jos olisi pelipäällä). Olen joskus aiemminkin puhunut, miten haluaisin nähdä Upamecanon tuossa keskikentän pohjalla (vahva kamppailija, pelintekijä jne.), mutta Tuchellla tuskin 'cojoneseja' tähän innovaatioon näin isossa pelissä.

Mutta, JOS Pavlocic ei voikaan infektionsa takia pelata, niin tällöin joko Kimmichin tai Guerreiron on avattava keskikentällä Goretzkan kanssa, jotta siihen saadaan pallollista osaamista, prässinkestävyyttä ja pelistä voidaan saavuttaa kontrollia, se on aivan välttämätöntä ja itsestäänselvyys. Goretzka-Laimer duo olisi itsemurha ja loppukättelyt voisi suorittaa jo ennen peliä. Kallistuisin toki ehkä muutenkin Kimmichin peluuttamiseen tutulla paikalla keskikentällä, jotta Mazraoui olisi avauksessa. Edelleen, tällaisessa pelissä se Mazraouin huima teknisyys, syöttötaito, sijoittuminen, peliäly, jääkylmä rahallisuus ja prässinkestävyys sekä kyky tehdä kirurgin teräviä oikeita ratkaisuja pallon kanssa, ovat avain Bayernin build-up pelissä ja prässinpurussa.

Musiala ja Kane itsestäänselvät hyökkäykseen, samoin mielestäni Gnabry on ansainnut avauksen paikkansa (ainoa kenelle voi jakaa puhtaat paperit tuosta Heidenheim nöyryytyksetä). Gnabry on päässyt loukkaantumisen jälkeensä vahvaan vireeseen ja ollut viime aikoina loistelias. Gnabrylla on myös aiempia hyviä kokemuksia Lontoosta (neljän vuoden takainen neljän maalin ilta Tottenhamia vastaan), joten toivotaan Lontoon taas olevan suosiollinen Gnabrylle. Gnabryn paikan näkisin kuitenkin mieluummin Kanen takana kakkoskärkenä, kuin laidassa. Tällöin systeemi voisi olla jopa enemmän se 4-4-2/4-2-2-2. Müller on ollut aika heikko, mutta ei sieltä taida ketään muutakaan olla heittää(?), kun Coman ja Sané ovat viime aikoina olleet loukkaantuneina ja eivät varmasti täydessä 90 min kunnossa ole. Muuten oma valintani tällaiseen isoon peliin olisi, tietysti, Coman (jolloin --> Kane-Gnabry kärkiduo ja takana laituri/10 hybrideinä Musiala-Coman). Toki Tuchel on myös ollut hieman epäonninen näiden lukuisten jatkuvien loukkaantumisten takia. Ne ovat haitanneet ja hankaloittaneet valmistautumista (mm.) tähän Arsenal-peliinkin, koska tuntuu, että suunnitelmat menevät jatkuvasti uusiksi, kuten nyt Pavlovicin pelaamisen yllä olevan kysymysmerkin kohdalla huomataan (mikä on keskikenttä, joutuuko Kimmich avaamaan keskikentällä, vaikka häntä on kuukausi ajettu sisään RB:nä jne.)

Fiilikset ennen huomista Arsenal-peliä ovat jokseenkin samanmoiset kuin keväällä 2019 ennen ensimmäisen pudotuspelikierroksen otteluita ylivertaista Liverpoolia vastaan. Bayern oli tuolloin Niko 'Don' Kovacin johdolla siirtymävaiheessa ja käymistilassa Kloppon ajan parasta Poolia vastaan. Nyt Bayernin omassa tilanteessa on jotain samanlaista nähtävissä ehkä kuin tuolloin 2018/19 aikaan. Arsenal taasen on Euroopan kovimpia joukkueita, joka on ollut alkuvuoden kovassa formussa.

Jos Bayern vaan olisi pystynyt tällä kaudella toistamaan useammin niitä huippusuorituksia (mm. voitot Stuttgartista 3-0, Dortmundista 0-4 ja Laziosta 3-0 tai syksyn 2-2 Leverkusen-tasurin eka jakso), niin kyllähän tällöin Bayern pystyisi ehdottomasti laittamaan hyvin tasaväkisein suorituksen Arsenalia vastaan pöytään ja tällöin erot olisivat pienet. Mutta näistä suorituksista ei ole tällä hetkellä kyllä tietokaan. Niin inspiroitumattoman aneemista ja lahnamaista on koko joukkueen peli-ilme ja asenne tällä hetkellä. Kuten todettua jo aiemmin, joukkue ei vaan enää ole Tuchelin näpeissä ja osta enää hänen viestiään. Siitä tämä jatkuva 'oireilu' ja ailahtelu varmastikin johuut, mitä tässä on edelleen nähty myös noiden Tuchelin erkaantumispäätöksenkin jälkeen. Eberlkin puolusti Tuchelia tuon nolon Heidenheim tappion jälkeen ja totesi, iten Tuchel oli ilmeisesti pitänyt viikolla tunteikkaan ja vahvan puheen joukkueelle. Mutta ehkä tämä juuri kielii siitä, että vaikka Tuchel edelleen isolla tunteella toki yrittää varmaankin kaikkensa, mutta joukkue ei vaan enää ole hänen näpeissä tai halua ostaa sitä viestiä.

Ehkäpä Bayern pystyisi toistamaan huomenna samanmoisen tempun, kuin Kovacin Bayern tuolloin 2019, kun Bayern haki häkellyttävän 0-0 tasurin Anfieldiltä ekassa osaottelussa. Pelikirja tuossa pelissä oli toki kaikkien aikojen limaisimmasta ja nihilistisimmästä päästä, ja Bayern oli pesukoneessa, mutta tuloksestahan tässä pelataan...Näen kuitenkin Bayernin iskukyvyn nyt parempana kuin tulloin Kovacin johdolla, joten jos huomenna Emiratesilta onnistutaan hakemaan suosiollinen tulos, niin tuossa toisessa ottelussa koti-Allianzilla olisi kuitenkin jonkun verran paremmat saumat ehkä, kuin tuossa 2019 kevään sarjassa Poolia vastaan. Tuchel olisi pitänyt vapauttaa tehtävistään jo tuon helmikuisin 1-0 Lazio-tappion, tai aivan viimeistään sen Bochum-häviön jälkeen. Tämä Arsenal peli lienee Tuchelin viimeinen sauma jatkaa vielä kausi loppuun saakka. Jos huominen on pannukakku (peli-ilme ja suorittaminen merkkaa jopa enemmän kuin puhdas tulos) ja suoritus on yhtä aneeminen, niin nopeita muutoksia voi vielä loppukauden osalta tulla ja Tuchelin ero voi olla välitön. Tämän on pakko olla Tuchelin viimeinen sauma saada jotain hyvää vielä syntymään tästä.

Sunnuntaina oli muuten myös Franck Riberyn 41-vuotissyntymäpäivät. Ehkäpä sen ja etenkin yhden suurimman Bayern-legendan kunniaksi, jokainen voisi huomenna laittaa sen taistelu-ilmeen päälle asenteen kuntoon. Jos jokainen taistelisi ja yrittäisi sekä pelaisi siellä kentällä samalla intohimolla, kuin Ribery aikanaan, niin Bayernin nykyiset ongelmat olisivat monta kokoluokkaa huomattavasti pienemmät.
 
Viimeksi muokattu:

Arthur Morgan

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC Oulu, Kärpät, Huuhkajat
Tuchel toki kantaa päävalmentajan ison (=isoimman) vastuun ja on yksi "pääsyyllisistä", mutta kyllä luulisi ehkä viimeistään tämän kauden aikana viimeistenkin nyt havahtuneen siihen, että tuon seuran ja joukkueen ongelmat ovat paljon syvemmällä, juin yksittäisessä valmentajassa.
Kyllä se vika on Harry Kanessa. Mitäs otitte tommoisen epäonnenlinnun joukkueeseen.

No jos ihan kunnolla kommentoi jotain, niin ilman Leverkusenin once in a lifetime liitoa Bayern olisi taistelemassa ties kuinka monennesta mestaruudesta putkeen. Ehkä enää ei ihan murskata vastustajien haaveita kymmentä kierrosta ennen loppua (mikä on sarjalle vain hyvä asia) mutta silti Munchenissa on totuttu juhlimaan. Tällä kaudella siellä sattuu olemaan vain joukkue joka tekee sitä mitä Bayern on tehnyt kaikelle muulle Saksalle useamman vuoden putkeen.

En minä huolestuisi nykymenosta millään. Samoille pisteille siellä ollaan menossa kuin muutamana viime vuonna, jolloin nuo riitti mestaruuteen. En ole ikinä ollut suuri Munchenin fani, enkä tule ikinä olemaan, lähinnä vituttaa koko jengi vaikken suoranaisesti kannata mitään joukkuetta Saksassa. Mutta näin neutraalin (Hradecky kyllä vie osan neutraalia pois) silmin tämä on parasta saksalaiselle jalkapallolle mitä voi käydä. Menee nopeasti tylsäksi ja vie mielenkiinnon pois kun yksi jengi dominoi vuodesta toiseen, nyt sentään on ollut jotain mielenkiintoa.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
On tämä ihmeellinen pumppu. Ainakaan omat odotukseni eivät kovin korkealla viime aikojen esitysten perusteella olleet, mutta Arsenalia vastaan nähtiin lopulta aika vahva esitys ja etenkin Tuchel oli valmistanut joukkueen loistavasti otteluun. Itseäni lämmitti kaikkein eniten se asennepuolen tasonnosto viime aikojen heikoista esityksistä. Eli, että joukkueen selkäranka ei napsahtanut siihen Sakan nopeaan 1-0 maaliin, vaan Bayern onnistui kairaamaan itsensä sieltä tasoihin ja tauolle mentäessä vielä johtoon. Se oli kova ja kaivattu vastaus viime aikojen heikon mentaliteetin ja asennepuolen ongelmiin, että pystyttiin pysymään ja noudattamaan pelisuunnitelmaa, pysymään maltillisina jne. Joukkueessa on kyllä omat pahat vajavaisuudet ja puutteensa, mutta tämä Arsenal-peli oli myös loistava osoitus ja muistutus siitä, mihin tämä joukkue kykenee, kun mentaliteetti on kohdillaan.

En edelleenkään ole suurimmilta osin uskonut tällä kaudella taktiisiin ongelmiin (vaikka niitäkin on ollut), vaan pikemminkin Tuchelin vajavaiseen ihmisjohtamiseen, joka on johtanut siihen, että Tuchelin haluamaa pelikirjaa ei ole toteutettu, niin kuin hän olisi halunnut tai olisi parhaimmillaan voitu toteuttaa. Yksittäisessä näin kovassa pelissä joukkue kuitenkin onnistui löytämään yhteisen sävelen ja Tuchel sai myös motivoitua pelaajat noudattamaan hänen pelikirjaansa, ja lopputulos oli suht onnistunut. Ja Tuchel osoitti - ainakin tämän pelin perusteella - vielä olevansa erittäin hyvä 'knockout' -valmentaja, joka tuntee ja tietää tämän pudotuspelimaailman, jossa matsin panokset ovat kovat, todella hyvin. (Tämä muuten on oma kysymysmerkkini, jos mm. De Zerbistä tulee uusi koutsi, koska hän on valmentajana enemmän tällainen ns. "idealisti", kuin oikean profiilin valmentaja tällaisiin UCL KO-peleihin. Nämä pelit ovat kuitenkin täysin oma maailmansa ja vaativat erilaista, pragmaattisempaa ja jopa inhorealistisempaa lähestymistapaa usein.)

Isossa kuvassa joukkue tuskin on enää Tuchelin takana (täysimittaisesti), mutta näin kovassa kilpailussa, luulen kuitenkin kaikkien vielä aistivan sen, että tällä kaudella on vielä mahdollista saavuttaa jotain ja kaikki tuolla kuitenkin ovat piinkovia ammattilaisia, joten yhteisen hyvän ja päämärän vuoksi luulen, että Chämppäreissä tämä touhu ei sen takia jää vajaaksi, vaan erimielisyydet yms. pystytään siirtämään syrjään. Toki tuskin Tuchel on joukkuetta täysin menettänyt, koska tällöin tämä rivien kasaaminen ei onnistuisi edes Chämppäreissä, mutta kyllä siitä indikaatioita on ollut, että enää jokapäiväisessä arjessa ja silloin kun panokset eivät ole ns. maksimissa, niin joukkue ei ihan Tuchelin näpeissä ole.

Tuchel oli löytänyt hyvän lääkkeen Arsenalin korkeaan prässiin. Neuerin rooli toki loistavalla jalalla pelaamisena oli iso ja kriittinen, mutta lääke oli aika yksinkertainen eli maltti ja levittää toppareita ja pakkaa pelintekovaiheessa aivan laitakaistoille ja pitkien avauspallojen laittaminen alas pudonneelle Kanelle, joka sai tukea lähelle sijoittuneelta Musialalta. Kanen rooli oli muutenkin maalintekopaikoille pyrkimisen sijaan, pudota enemmän alas ja osallistua pelinteko- ja transitiovaiheisiin, kun Gnabry ja Sané pyrkivät keskelle leikkauksilla hyville maalintekopositioille. Tämä taktiikka on ollut käytössä aiemminkin tällä kaudella, mm. alkulohkon ManU-pelissä. Gnabry rooli oli enemmän "off-ball" ja hän teki juoksuja selustaan. Gnabryn rooli ja panos oli massiivinen tuolla vasemman puolen, etenkin siinä pallottomassa pelissä, mihin Tuchel oli Gnabryn ohjeistanut, koska Bayernin vasen puoli (Dier ja etenkin Davies) vuoti todella pahasti. Gnabryn tuki ja usein jopa Daviesin hommien hoitaminen auttoi Bayerni kuiville. Gnabry tykkää osua Lontoossa (Gnabryn 3 viimeisintä peliä Lontoossa: 4 maalia vs. Tottenham, 2 maalia vs. Chelsea ja 1 maali vs. Arsenal) ja hänen loukkaantumisensa näin loistavan pelin jälkeen on iso isku.

Arsenal aloitti neljän linjalla, joten Bayern hyödynsi sitä siten, että Sané leikkasi vahvasti sisään ja kyllä dominoi Kiwiori ekalla jaksolla. Bayern oli myös todella vahva keskustassa (huh, mikä suoritus Goretzkalta) ja Bayern voitti todelal paljon kakkospalloja. Oli fiksu veto Artetalta ottaa Zinchenko kakkosjaksolle mukaan tukemaan keskustaa ja muuttaa takalinja 3-linjaksi pelintekovaiheessa. Tuchelin vastaus tähän oli tuoda Coman Sanén tilalle ja pakottaa peliä leveämmälle ja Arsenalin pakkaa hajanaisemmaksi eli kumota Artetan liikku. Bayern onnistui isossa kuvassa handlaamaan tuon kakkosjakson ihan mallikkaasti, mutta luonnollisesti Arsenalin tasoista vastustajaa vastaan (joka pakotta sinut vielä tekemään virheitä), ei niihin virheisiin vain ole varaa. Davies ekassa maalissa (koko pelin todella heikko) ja toisessa maalissa Dier-de Ligt.

Dier oli muutenkin omasta mielestäni räjähdysherkkä ruutitynnyri ja tuntui kipuilevan jatkuvasti, varsinkin kun Davies vierellä oli aiva hukassa. Se näyttää siltä, että sitä vain jotenkin odottaa, että milloin se Dier maksaa tällaisessa pelissä. Edelleen, laittaisin kakkospeliin Min-jaen varmempana korttina. Arsenal yritti muutenkin korkealla prässillään ohjata Bayernin avauspelaamista vasemmalle puolen Dierille, joka oli vaikeuksissa. Tässä Neuerin rooli oli juuri avain, tämän suunnaan muuttamisessa, niin että palloja pelattiin prässin alla enemmän de Ligtin oikealle puolen, jossa laitakaistalla Kimmich ja alas puolustuksen ja hyökkäyksen linkiksi pudonnut Sané purkivat painetta briljantisti. De Ligtkiäkin kyllä vietiin rajusti siinä Arsenalin 2-2 maalissa, kun mies nuohosi nurmikon pinnassa, mutta Upamecano on näissä peleissä ehkä menneisyytensä (ja pelituntuman puutteen) takia vieläkin riskialttiimpi kortti. Mutta myös de Ligtiltä vaaditaan tasonnostoa kakkospeliin.

Bayern löysi hyvin lääkkeet Arsenalin korkeaan prässiin ja ensi viikolla Allianzilla avain on löytää lääkkeet - tod.näköisesti - tuohon Arsenalin ei niin aggressiivisen mid-blokkiin. Pelin kuva tulee kuitenkin muuttumaan ja veikkaan Arsenalin ja Artetan lähtevän ensi viikolla kakkospeliin vähän konservatiivisemmalla ja matalammalla muodolla. Lääke tähän Bayernin osalta olisi yksinkertaisuus ja maltti. Jos Arteta päättää valita mid-blokin, niin odotettavaa on myös, että hän haluaa Arsenalin pelaavan kompaktisti ja sulkevan keskustan, ja täten jättävän laidoille enemmän tilaa. Tämä kuitenkin omasta mielestäni sataisi suoraan Bayernin pussiin, koska ensinnäkään Bayernilla ei muutenkaan ole riittävään pelintekovoimaa ja kykyä (Goretzka-Laimer) murtautua toistuvasti keskeltä, ja Bayern on muutenkin erittäin sujuva ja mukavuusalueellaan (mm. Tel, Coman, Musiala, Sané) pelatessaan aivan sivurajan tuntumassa. Tällöin korostuisi nimenomaan maltti ja luottamus omaan pelisuunnitelmaan, kuin myös noiden hyökkäyspään pelaajien individualistiseen laatuun ratkoa peli laitakaistojen kautta. Todella mielenkiintoinen taktinen otatus tulossa myös ensi viikollakin ja jännä nähdä kumpi tuolloin voitta Artetan ja Tuchelin välisen otatuksen.

Mielestäni erityismaininnat voi antaa vielä triolle Goretzka, Sané, Gnabry. Paljon parjattu trio ilmeistyi kerrankin paikalle samaan aikaan ja oli vieläpä näin kovassa pelissä Bayernin ehdotonta parhaimmistoa. Goretzkalta nähtiin jopa sellaista vuosien 2019-2021 aikaista pelaamista, kun hän aidosti oli maailman parhaita box-2-box pelaajia. Dominoiva keskikentän kakkospalloissa ja sai myös tehtyä niitä nousuja Arsenalin boxin tuntumaan ja hyökäyttyä niihin tiloihin. Sané oli mielestäni yksi suurimmista syistä, miksi Bayern sai kiihdytettyä ja siirrettyä peliä puolustamisesta hyökkäämiseen, vahva lähituki ja ne todella vahvat spurtit jne. Harmi, että Sané edelleen missaa noita läpiajo paikkoja aivan liikaa, siinä on hiomista. Toivotaan, että tämä missattu tontti (jälleen) ei palaa kummittelemaan. Gnabrylla etenkin palloton työ ja tuon vasemman puolen auttaminen oli isossa osassa. Oma MOTM olisi ehkä Goretzka tai Sané, juuri sen takia, että kummankin panos ja vaikutus Bayernin kokonaisvaltaiseen pelaamiseen oli niin valtaisa.

Alexander Nübel on solminut tänään jatkosopimuksen kesään 2029 saakka. Ilmeisesti plääni on se, että Nübel pelaa vielä ensi kauden lainalla Stuttgartin mukanan (tulevat olemaan suurella todennäköisyydellä myös UCL:ssä) ja sitten kesällä 2025 Nübel perisi Neuerin paikan Bayernissa. Tätä Nübelin tulo Bayerniin on nyt pitkitetty aikalailla ja ensi kausi olisi jo mitä, viides(?) lainakausi putkeen. Tilanne on ongelmallinen siitäkin näkökulmasta, että ei ole mitänä takeita, että Neuer ensinnäkään lopettaa uraansa vielä kesällä 2025. Toisekseen, en myöskään itse vain näe Nübelissa sitä potentiaalia periä Neuerin tonttia. Ikää tulee jo syksyllä 28 vuotta eli kaverin pitäisi nyt olla siinä 'primessaan', mutta ei vieläkään ole mikään maailmanluokan maalivahti.

On ollut tällä kaudella ihan hyvä sensaatiojoukkue Stuttgartin maalilla (mm. yksittäisiä huippupelejä), mutta isossa kuvassa tilastot osoittavat kuitenkin täysin päinvastaista: torjuntaprosentti 67% ei ole mikään 'maaginen' ja samalla Nübel on koko sarjan kuudenneksi (26.) huonoin maalivahti "estetyt maalintekoyritykset" -tilastossa lukemalla -4,10. Eli Nübel on päästänyt -4,1 maalia enemmän, mitä hänen tilastojen/tilastollisen odottaman mukaan olisi pitänyt päästää. Jo Monaco-aikanaan Nübel sai pelaamisestaan raju kritiikkiä suorituksistaan ja pelityylistään, joka on hyvin erilainen kuin mm. Neuerilla. Nübelin otteita kuvailtiin sanoilla "pelokas", "huono sijoittumaan/lukemaan peliä", "itsevarmuuden puute", "ei uskalla tulla vastaan/haastaa laukojaa", "kehno jalalla" jne. Lopulta Monaco ei edes halunnut jatkaa Nübelin lainaa tai käyttää osto-optiotaan häneen. Vaikea nähdä tämän kaverin perivän Neuerin tonttia ja, jos Nübel joskus vielä sen saumansa Neuerin jälkeen saa, niin oma veikkaukseni on, että Bayern on sen jälkeen 1-2 kauden päästä maalivahtimarkkinoilla jonkun oikean huippunimen perässä.

Kanen loistosuorituksen arvoa nostaa hurjasti entisestään se, että sillä välin kun hän oli lentänyt Bayernin kanssa Lontooseen, oli hänen kolme lastaan osallisena auto-onnettomuudessa. Onneksi ilmeisesti isommilta vammoilta ja kolhuilta säästyttiin, mutta aika kovassa paikassa tuollaisen jälkeen Kane pystyi toimittamaan pro-tason huippusuorituksen. Hurja suoritus ja mentaliteetti tuollaisen tapahtuman jälkeen. Chapeau.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Daro

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB, Eagles
Bayern löysi hyvin lääkkeet Arsenalin korkeaan prässiin ja ensi viikolla Allianzilla avain on löytää lääkkeet - tod.näköisesti - tuohon Arsenalin ei niin aggressiivisen mid-blokkiin. Pelin kuva tulee kuitenkin muuttumaan ja veikkaan Arsenalin ja Artetan lähtevän ensi viikolla kakkospeliin vähän konservatiivisemmalla ja matalammalla muodolla. Lääke tähän Bayernin osalta olisi yksinkertaisuus ja maltti. Jos Arteta päättää valita mid-blokin, niin odotettavaa on myös, että hän haluaa Arsenalin pelaavan kompaktisti ja sulkevan keskustan, ja täten jättävän laidoille enemmän tilaa. Tämä kuitenkin omasta mielestäni sataisi suoraan Bayernin pussiin, koska ensinnäkään Bayernilla ei muutenkaan ole riittävään pelintekovoimaa ja kykyä (Goretzka-Laimer) murtautua toistuvasti keskeltä, ja Bayern on muutenkin erittäin sujuva ja mukavuusalueellaan (mm. Tel, Coman, Musiala, Sané) pelatessaan aivan sivurajan tuntumassa. Tällöin korostuisi nimenomaan maltti ja luottamus omaan pelisuunnitelmaan, kuin myös noiden hyökkäyspään pelaajien individualistiseen laatuun ratkoa peli laitakaistojen kautta. Todella mielenkiintoinen taktinen otatus tulossa myös ensi viikollakin ja jännä nähdä kumpi tuolloin voitta Artetan ja Tuchelin välisen otatuksen.

Arsenalia vastaan Tuchel onnistui todella hyvin Emiratesilla (pientä onnea toki siihen tarvittiin myös). Yksilötaitoahan Bayernilta löytyy ja se oli todella hyvin pelattu ottelu kyllä Bayernilta. Itse olen hieman eri mieltä tuosta mid-blokista Arsenalin osalta vieras ottelussa. Toki varmaan hiemaan ollaan varovaisia, mutta se on iso virhe jos Tuchel luulee sen menevän niin, että Bayernille annetaan avaimet hallita ottelua...Vastaiskuillahan Bayern sai tuloksen Lontoosta. Tuchel voi pakottaa toki Arsenalin perääntymään omilla taidollaan, mutta Arteta ei kyllä tule kumartelemaan vieraskentälle yhtään mitään. Ei se mitään hurlumhei futista tule olemaan todellakaan, koska se olisi pahin painajainen Artetalle ja siihen Arteta ei kyllä lähde todellakaan. Vastaiskuilla Bayern tämän otteluparin voittaa jos on voittaakseen. Edellisessä ottelussa ensimmäinen Bayernin maali oli täysin yksilövirhe vastustajan osalta ja se antoi edun Bayernille nyt.

Ja tällä en tarkoita sitä, että jalkapalloa ei voisi pelata eri tavoin. Tulostahan se Tuchelkin vain hakemassa on. Ja tässä on iso kysymys myös siitä, että voittaako ns. ideologia valmentaja vs. sellainen valmentaja jonka tulevaisuus on täysin kysymerkin alla. Tuchelin on pakko voittaa, koska kyseessä on kuitenkin sellainen valmentaja joka on vain palkintojen takia hankittu seuraan tekemään tulosta.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Arsenalia vastaan Tuchel onnistui todella hyvin Emiratesilla (pientä onnea toki siihen tarvittiin myös). Yksilötaitoahan Bayernilta löytyy ja se oli todella hyvin pelattu ottelu kyllä Bayernilta. Itse olen hieman eri mieltä tuosta mid-blokista Arsenalin osalta vieras ottelussa. Toki varmaan hiemaan ollaan varovaisia, mutta se on iso virhe jos Tuchel luulee sen menevän niin, että Bayernille annetaan avaimet hallita ottelua...Vastaiskuillahan Bayern sai tuloksen Lontoosta. Tuchel voi pakottaa toki Arsenalin perääntymään omilla taidollaan, mutta Arteta ei kyllä tule kumartelemaan vieraskentälle yhtään mitään. Ei se mitään hurlumhei futista tule olemaan todellakaan, koska se olisi pahin painajainen Artetalle ja siihen Arteta ei kyllä lähde todellakaan. Vastaiskuilla Bayern tämän otteluparin voittaa jos on voittaakseen. Edellisessä ottelussa ensimmäinen Bayernin maali oli täysin yksilövirhe vastustajan osalta ja se antoi edun Bayernille nyt.

Ja tällä en tarkoita sitä, että jalkapalloa ei voisi pelata eri tavoin. Tulostahan se Tuchelkin vain hakemassa on. Ja tässä on iso kysymys myös siitä, että voittaako ns. ideologia valmentaja vs. sellainen valmentaja jonka tulevaisuus on täysin kysymerkin alla. Tuchelin on pakko voittaa, koska kyseessä on kuitenkin sellainen valmentaja joka on vain palkintojen takia hankittu seuraan tekemään tulosta.
Toki tuo oli vain oma veikkaukseni siitä, millaiseksi pelin kuva voi ehkä muodostua. Useinhan kun siirrytään toisen joukkueen kotistadionille näin tasaisessa parissa, niin pelin kuva tasoittuu ehkä jonkun verran ja se kotijoukkue ottaa enemmän peliä/palloa hallintaan. Tämä kuitenkin sanottuna, niin luulen jopa, että Arsenal tulee Allianzillakin olemaan pallonhallinnassa yms. niskan päällä. Ehkä ero on siinä, että hallinta ei ehkä tule olemaan ihan niin selkeää kuin Emiratesilla (57-43% Arsenalille).

Ja itse asiassa tuo "kyttäily ja vastaiskut" pelitapa sopisi kyllä myöskin mainiosti tämän kauden Bayernille, koska Bayern on saavuttanut tämän kauden parhaat pelilliset suorituksensa ja tuloksensa juuri tuolla pelityylillä (kompakti puolustusmuoto ja nopeat vastaiskut sekä pelin kääntäminen). Muun muassa joulukuussa Bayern voitti kotonaan Stuttgartin 3-0 suvereenin pelillisen suorituksen jälkeen ja Bayernin pallonhallinta tuossa pelissä oli vaivaiset 40%. Toki jalkapallo voi myös pelata eri tavoin ja peliä voi myös hallita eri tavoin. Bayern on myös tällä kaudella parhaimmillaan onnistunut hallitsemaan pelin virtausta, hallitsematta kuitenkaan pallo, kuten tuossa Stuttgart ottelussa. Peliä voi myös hallita vahvasti puolustuksen kautta ja ilman palloa, varsinkin jos puolustavan joukkueen puolustuspeli lyö palloa hallitsevan joukkueen hyökkäyspelin laudalta ja tekee sen aseettomaksi ja neuvottomaksi. Bayern on nimenomaan pyrkinyt kontrolloimaan peliä tällä kaudella parhaimmillaan ilman palloa ja tuo on se Bayernin paras taktiikka.

Eli itse asissa olen itsekin sitä mieltä, että tuo pelitapa on Bayernille tällä hetkellä, Tuchelin alaisuudessa, se optimipelitapa, jolla se voi haastaa. Paradoksaalisesti pahinta Tuchelin Bayernille voisi olla jopa se, että se joutuisi, pallonhallinnan kautta viemään peliä. Siinä Bayern on ollut tällä kaudella suht aseeton ja se voisi aiheuttaa Bayernille ongelmia ja "sormi suussa" asenteen, jos siihen ei keinoja löydetä. Lähinnä ehkä pohdin tuolla mid-blokilla (ja potentiaalisella pelin kuvalla) juuri sitä, että, JOS Arsenal virittelisi enemmän jotain sen suuntaista, niin Bayernin pitäisi (ensimmäistä kertaa) tällä kaudella pyrkiä löytämään myös siihen aseita ja jotan keinoja.

Kimmichin tätä spekuloi viikonlopun pelin jälkeen jonkun verran, että Bayernilla tulee olemaan nyt ehkä jonkun verran kotona nyt enemmän pallonhallinta, mutta tuskin tulevat kuitenkaan dominoimaan peliä mitenkään mielin määrin, vaan se resepti on edelleen ne nopeat käännöt ja vastaiskut, jotka Kimmichin mukaan sopivat kuitenkin ihan hyvin tämän kauden Bayernille. Eli, jos pelin kuva Emirateseilla hallinan osalta oli suht vahvasti Arsenalille, niin nyt Allianzilla ehkä jonkun verran tasaisempaa ja Bayernillakin lienee (ehkä?) enemmän pallonhallintajaksoja. Tai ainakin yritystä ottaa peliä tuolla tavoin komentoon.

Nyt tuossa Emiratesin pelissä ei tullut käytännössä juuri yhtään sellaisia (pidempiä) hetkiä, että Arsenal olisi vetäytynyt enemmän alaspäin ja Bayern olisi hallinnut tällä tavoin peliä. On mielenkiintoista nähdä, että tuleeko niitä nyt Allianzilla enemmän, ja kuinka paljon. Niissä hetkissä (jos niitä tulee), on Bayernin löydettävä erilaiset reseptit murtaa se Arsenalin puolustusmuoto. Voisin kuvitella, että noissa hetkissä Arsenal pyrkii aika vahvasti estämänä tuon Bayernin pelintekemisen keskustan kautta, koska keskustan auki jättäminen on aian riskaabelia.

Se peliliike voisi kuitenkin sataa Bayernin laariin, koska Bayern on parempi laitojen läheisyydessä, kuin keskellä (myös kImmichin siirto laitapakiksi on etu laitapelaamisessa). Eli, jos Arsenal yrittää suosiolla pakotta peliä laidoille, niin se voisi sataa enemmän Bayernin laariin. Ja vaikka Arsenal ei näin tekisi, niin luulen Bayernin yrittävän kuitenkin houkutella Arsenalia juuri sillä tavoin, että sinne laidoille ja leveyteen jäisi enemmän tilaa. Toki tämän pelipläänin osalta Bayern on kokenut nyt kaksi aika rajua takaiskua, kun ensin Gnabry loukkaantui Emiratesilla ja Coman viikonloppuna, ja kumpikaan ei ole pelikuntoinen. Vielä, kun Sané ei alkuvuoden loukkaantumisten jälkeen todellakaan ole edes 90 min kunnossa, niin tämä aiheuttaa Bayernille aika isoja harmaita hiuksia. Peli kun saattaa ihan hyvin venyä jopa 120 min mittaiseksi. Sané joutuu täten hampaat irvessä puristamaan kaiken, mitä koneesta löytyy mahdollisimman pitkälle peliä. Nyt on Choupolle, Telille ja Zaragozalle tonttia tarjolla, kaikkia kun nääs tarvitaan.

Kyllähän kumpikin joukkue tulee tuossa kakkosottelussakin ns. "kärsimään". Lopultahan kyse on kuitenkin kahden näin tasaisen ja hyvän joukkueen välillä siitä, että millä pelisuunnitelmalla ja -tavalla pystyy neutralisoimaan vastustajan vahvuudet parhaiten. Eihän niitä kahden näin hyvän joukkueen kohtaamisessa koskaan totaalisesti pysty nollaamaan ja dominoimaan peliä täydellisesti, vaan löytää mikä on ehkä itselle ja omalle joukkueelle se paras taktiikka, jolla - kärsitään kyllä, mutta kaikkein vähiten, ja millä valitulla taktiikalla nostetaan juuri niitä oman joukkueen jo muutenkin alhaisia todennäköisyyksiä, edes hippasen korkeimmiksi. Pelinrakenteluvaiheessa tuo laitojen kautta rakentaminen olisi Bayernille juuri sitä kaikkein vähäisintä "kärsimystä". Tämäkään ei toki takaa voittoa tai ole mikään "pomminvarma" taktiikka, mutta tuolla valitulla strategialla siihen on parhaat todennäköisyydet, vaikka ne todennäköisyydet tällöinkin olisivat hyvin alhaiset, kuten ne kahden näin hyvän joukkueen kohtaamisessa usein ovat, koska molemmat syövät niin tehokkaasti toisen vahvuuksia pois.

****

Viikonlopun Köln-peli ei Bayernilla tarjonnut oikein mitään muuta kuin minimisuorituksen ja eri pelaajien testauksen eri pelipaikoilla. Davies on pelikiellon takia Arsenalia vastaan sivussa, joten Mazraoui ja Guerreiro lienevät vaihtoehdot vasemmalle puolen. Mazraoui oli sen verta heikohko Kölniä vastaan, että Guerreiro lienee Tuchelin valinta tuttuna kaverina. Moni on pohtinut, miten Guerrereiron jalka riittää Sakaa vastaan tuolla laidalla, mutta pitää myös muistaa, että nopeus ei ole kaikki kaikessa. Jos pelkällä nopeudella pärjäisi, niin Daviesinhan olisi pitänyt taitella Saka povariin ekassa ottelussa, mutta toisin kävi ja Davies kokattiin ihan totaalisesti.

Gnabry joutui muutenkin hoitelemaan Daviesin hommia ekassa pelissä ja hän uhrasi jalkansa sen takia, joka aiheutti sen loukkaantumisen. Guerreiron ja Mazraouin jalkapallo IQ pesee Daviesin mennen tullen. Mazraoui olisi kenties parempi vaihtoehto kenties tähän peliin vasemmalle (koska on Guerreiroa parempi puolustamaan), mutta Mazraouin pelituntuma on sen verta heikko ja hänelläkin on loukkaantumisia alla, joten eiköhän Guerreiro ole se valinta. Guerrerion kombo (verkkaisuus & heikohko puolustuspeli) ei vain ehkä ole Sakaa vastaan se paras yhdistelmä. Vielä kun umpihidas Dier on vasempana topparina, niin tehtävä tulee olemaan aika vaativa.

Nyt Gnabrya ei ole, ja paras vaihtoehto olisi aidosti lyödä Tel tuohon Gnabryn 'inside forwardin' rooliin, jossa loisti ekassa pelissä. Tokkopa Tuchel kuitenkaan 18-vuotiasta kaveria näin kovaan paikkaa lyö, vaikka profiili sopisi Bayernin pelikuntoisista pelaajista kaikkein parhaiten korvaamaan Gnabryn. Olisi aika huima sauma Telille kyllä...Kuka ikinä vas.laidalla pelaakaan, niin jalkatyön avulla pitää tarjota aika roimasti tukeaa Guerreirolle/Mazraouille. Etenkin, jos Guerrero avaa.

Dier-de Ligt lienevät topparipari. Upamecano pääsi viikonloppuna taas kehiin, mutta itseluottamus ja tatsi on kyllä niin hukassa, että ei varmasti ole avauksessa, eikä pidäkään. Min-jae taas ei saanut (aika yllättäen) minuutteja ollenkaan, joten aika selvältä vaikuttaa tämän suhteen. Toivotaan, että Dierin puutteet eivät tule maksuun...Kimmich on varmasti oikeana laitapakkina. Goretzka-Laimer jatkanee tupapivotina, vaikka Pavlovic on nyt terve (tämän Tuchel toki pressissä liki varmistikin, että näin on). Musiala, Müller, Sané, Kane lienee hyökkäyksen nelikko, vaikka tämä peli on kyllä niin "anti-Müller" matsi kuin olla ja voi. Kane piikkiin, Sané oikealla, Tel vasemmalla ja Musiala kymppinä olisi mielestäni aika uhkaroheka, mutta parempi valinta.

Mestaruuden lipeäminen Leverkusenille toki omalta osaltaan harmittaa, mutta asiassa on toki kuitenkin omat hyvät puolensakin. Ehkäpä tämä menetys nyt ensi kaudella antaa taas uutta sysäystä ja mielenkiintoa tuotakin pyttyä kohtaan, koska ihan rehellisyyden nimissä, niin onhan tässä itsekin tuon 11 vuoden putken aikana ehtinyt aika kermaperseenä tottua jo tuohon, että se pytty joka kausi tulee Bayernille ja se on alkanut maistu joa aika tuhkalta, joka ei mitenkään enää liikuta erityisesti. Joten ehkä ihan hyvä nyt tämä palautus maan pinnalle. Tuo mestaruus ei myöskään ole tämän johdosta enää tuntunut pariin kauteenkaan, mitenkään 'spesiaalilta' tai kovalta jutulta, vaikka pitää muistaa, että TOP5-sarjojen mestaruuden voittaminen on aina erityisen iso juttu. Siitä mestaruudesta on siis tullut niin sanotusti itsestäänselvyys. Joten ehkäpä taas ensi kerralla, kun se pytyn voittaa, niin se tuntuu taas edes vähän paremmalta, eikä niin itsestäänselvältä jutulta.

Toinen asia liittyy tuohon Bayernin rebuildiin. Aiempina kausina Bayernin seurajohto on voinut sivuuttaa tuon kaivatun rosterin puhdistuksen sillä, että "tulipa ainakin se kotimainen pytty", vaikka tuon kokoonpanon ongelmat ja negatiivinen kierre sekä kehityssuunta on ollut jo pidemmän aikaa, useamman kauden, nähtävillä. Reagointia olisi vaadittu jo paljon aiemmin (viime kesänä seurajohdossa oli sen verta hulapaloota, että ehkä viime kesänä oli osin ymmärrettävää, että fokus oli muualla). Mutta nyt tulevana kesänä tekosyyt on aikalailla kaluttu loppuun ja ongelmia ei voida enää siirtää maton alle tuolla mestaruus-verukkeella.

Ensi kaudeksi Alonso jatkaa Leverkusenissa ja Leverkusen saa varmasti jälleen todella kilpailukykyisen ja kovan joukkueen jalkeille. Bayern ei voi jäädä laakereilleen lepäämään tai sortua siihen ajatteluun, että "ei tehdä muutoksia, vaan kokeillaan samoja cocktailin aineksia, mutta mystisesti toivotaan ensi kaudeksi erilaista lopputulemaa, kuin tällä kaudella". Bayern on yli 15 pistettä Leverkusenin perässä! Miten ensi kaudelal täysin samalla respteillä, tuliskin nyt erilainen lopputulema? Kun tämä on ollut tätä hyvin ailahtelevaa ja epätasaista suorittamista jo sen syksyn 2020 jälkeen.

Viime päivien uutisoinnin myötä Bayernin "uuden" valmentajan etsiminen on ottanut myös uuden käänteen. Nyt kuuluu aika vahvasti, että Nagelsmann on tällä hetkellä Bayernin ykkösvalinta Tuchelin korvaajaksi. De Zerbi ja Emery muut vaihehdot, jos Nagelsmann jostain syystä kieltäytyy. Etenkin Eberl on vahva Nagelsmannin ouolesta puhuja ja viime aikoina keskustelut ovat vahvistuneet urakalla. Mutta juuri nyt kaikki merkit viittaavat tällä hetkellä Nagelsmannin paluuseen Bayern-ruoriin. Jos, ja jahka kun, tämä nyt tässä varmistunee, niin ehkä voi sitten kirjoittaa myös omia laajempia ajatuksia tästä paluusta, mutta lähtökohtaisesti positiiviset fiilikset ja Nagelsmann on Alonson jälkeen parasta, mitä markkinoilla mielestäni on. Onhan tämä...Nagelsmann siirrettiin vuosi sitten syrjään Tuchelin paikalta, joka siirretään nyt vuosi tämän jälkeen syrjään Nagelsmannin paikalta...FC Hollywood continues. Kaiken huipentumahan olisi nyt se, että Nagelsmann kieltäytyisikin nyt tästä ja näyttäisi Bayernille pitkään nenää tekemällä jatkot Saksan kanssa.

Tämäkin potentiaalinen Nagelsmannin tulo tekisi toki aika 'gutaa' tuolle Bundesliigan kärkitaistolle ja tiedossa olisi ensi kaudeksi - aivan kaikki lähtökohdat huomioiden - yksi mielenkiintoisimmista mestaruuskamppailuista miesmuistiin. Hallitseva mestari Alonson Leverkusen yrittää hakea tuplaa, Bayern ekaa kertaa 12 vuoteen ei lähde mestarina kauteen ja paineet ovat isot, Nagelsmann tekisi yllätys-comebackin vain vuosi sen jälkeen kun hänet laitettiin liuskaan (tämä jo itsessään olisi kyllä sellainen mauste kaikin puolin ensi kauteen). Nyt pitäisi sitten palauttaa Bayern-mestaruuskantaan Alonson pumppua vastaan, Alonson päätös olla tulematta Bayerniin, koska jatkaa Leverkusenissa jne...huh, olisi kyllä aika herkullinen asetelema ja lienee houkuttelisi myös paljon muita, ei niin-aktiivisia Bundesliigan seuraajia mukaan. Sytyn, ja sytyn kyllä aika perhanan isosti!





 

hihhu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos Nagelsmann tulee, niin tulkitsen tilanteen kyllä niin, että edellisellä kiekalla auktoriteettikisa valkku vastaan miehistö päätyi miehistön voittoon, mutta nyt kun liigassa saatetaan kovan taistelun jälkeen saavuttaa se toinen sija, niin pelaajistolla ei ole "10 mestaruutta putkeen hei"-korttia ja tilanne näyttää toiselta. Toki jos Bayern onnistuu CL-voitossa, niin sehän on sitten jännää. En kyllä siihen usko. Mutta todellakin saadaan mielenkiintoinen kausi näillä pelimerkeillä. Stuttgartin tilanne on mielenkiintoinen, mutta jos saavat jatkumoa puuhaan ja Leipzig ja Dortmundkin tuovat mausteita soppaan, niin onhan tuossa aihioita hienoon kauteen.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Keskiviikko-iltainen suoritus Arsenalia vastaan oli kyllä kiitoksen arvoinen loistosuoritus koko joukkueelta ja etenkin Tuchelilta. Allianzilla nähtiin kyllä varsinainen Tuchel-masterclass suoritus ja hän taitteli kyllä Artetan ja Arsenalin aikamoisella tavalla tuossa taktisessa väännössä povitaskuun. Vaikea nostaa ketään yksittäisiä pelaajia esille, koska noin loistava suorutus noin kvoassa paikassa vaatii tietyisti aina hyvin vahvan kollektiviisen suorituksen, jossa ei ole heikkoja lenkkejä juurikaan mukana. Yhteys Tuchelin ja joukkueen välillä on kauden aikana selvästi pätkinyt ja reistaillut, mutta ei se kuitenkaan niin särkynyt ole, että näin kovassa paikassa pystytiin puhaltamaan yhteen hiileen ja Tuchel pystyi sen viestin saamaan joukkueelle läpi, ja joukkue taas sen pystyi omaksumaan.

Jos, ja kun, siellä on haasteita tuon suhteen ollut, niin on ollut aika selvää, että näistä Bundesliiga-peleistä ja muista panoksettomista otteluista joukkue ei ole innostunut enää sillä tavalla, että se olisi Tuchelin viestiä ostanut ja asennepuolella on ollut isoja 'vammoja' ja puutteita. Joukkue kuitenkin näytti Arsenalia vastaan, että kaikista vaikeuksista ja joukkueen puutteista huolimatta, kun asenne on kohdallaan ja kaikki lyövät joukkueen puolesta kaiken peliin ja ostava nuo Tuchelin taktiset suunnitelmat, niin tällöin taso on parhaillaan todella kova. Nämä Arsenal-otatukset puhuvat kyllä jälleen sen puolesta, mistä itsekin on tullut jo aiemmin mainittua: ei kyse ole ollut Tuchelin pelin johtamisesta tai taktisesta osaamisesta (vaikka siinäkin haasteita on ollut), vaan siitä viestin saamisesta perille pelaajille ja ihmisjohtamisesta.

Joka on ehkä osasyy pelaajien laskeneeseen motivaatioon ja asennepuolen ongelmiin. Ehkäpä Tuchelinkaan ei nyt tarvinnut niinkään keskittyä siihen ihmisjohtamispuoleen, koska tällaisissa paikoissa Bayernin pelaajana on kyllä velvollisuus syttyä ja ladata kaikkin peliin ilman erillistä muistutustakin. Ilman pelaajien asennepuolen suurta tasonnostoa näin isoihin peleihin, ei tämä jatkoonmeno olisi ollut mahdollista. Tuchelin taktinen osaaminen kyllä tarjoaa vankan pohjan. Tämä yhdistettynä kaikkensa antaviin pelaajiin tarjosi nyt lositavan lopputuloksen. En siltikään ole sitä mieltä, että tämän pitäisi antaa hämärtää tuon kesän "rebuildin" suhteen. Muutoksai tarvitaan edelleen ja joukkueessa on omat pahat vuotokohtansa. Nyt tällä jatkoonmenolla Bayern on onneksi ehkä asettanut itsensä kesäksi mukavampaan paikkaan houkutella niitä haluamiin pelaajia vahvistamaan niitä - jo vuosia näkyvillä olleita - heikkouksia.

Olin skeptinen ennen ottelua, mutta Tuchelin päätös aloittaa Guerreiro-Mazraoui kaksikolla vasemmalla puolen tässä loukkaantumissumassa, oli Bayernin avain. Se oli Bayernin avain tuon Arsenalin hurjan oikean puolen hyydyttämisessä sekä (yhdessä Musialan kanssa) tuon prässin purussa. Tuchel halusi pitää todella taitavan ja teknisen trion (Musiala-Guerreiro-Mazraoui) hyvin lähellä toisiaan ja minimaalisilla etäisyyksillä, jotta pelistä voitiin saada parempaa kontrollia, kuten Tuchelkin pelin jälkeen mainitsi. Tämän trion henk.kohtainen taitotaso ja tekninen kyvykkyys oli Bayernin suurin avain voittoon. Huikeaa katsottavaa se pallottelu paineen alta. Sanén rooli oli tuolla oikealla puolen vapaana pelaajana ja hyötyä puolenvaihdoista (mistä tuo maalikin tuli).

Tämä setuppihan nähtiin jo tuossa Lazio-pelissä käänteisellä tavalla, kun Tuchel oli asettanut kentälle Bayernin tekniset pelaajat (Kane, Musiala, Müller) hyvin lähelle, mutta tuolle oikealle puolen. Tällöin Guerreiron rooli oli taas vasemmalla puolen olla leveydessä vapaana puolenvaihdoissa. Nyt Arsenalia vastaan tietenkin haluttiin nollata tuo Arsenalin vaarallinen oikea puoli, josta se noita hyökkäyksiä pyrki vyöryttämään. Laimerinkin rooli oli toimia päällystakkina Odegardille ja vaikka Laimer ekalla jaksolla sortuikin mielestäni muutamiin helppoihin pallonmenetyksiin, oli tuo Odegaardin varjostamisrooli kriittisen tärkeä hänen pelihuumorinsa kitkemisessä. Laimerilla on omat rajoituksensa pallollisessa pelissä (kuten tässäkin pelissä nähtiin), mutta miehen uskomattomalle monipuolisuudelle ja -käyttöisyydelle pitää antaa kyllä isoa krediittiä tästä kaudesta. On uhrannut (koko kaudenkin mitalla) aikamoisella tavalla itsensä ja oman pelinsä joukkueen ja yhteisen edun hyväksi. Ei ole helppo saada omaa peliä käyntiin tuollaisessa roolissa, jossa pelin ainoa tehtävä on käytännössä toimia päällystakkina yhdelle kaverille.

Tämä Bayernin vasemman laidan (Musiala-Guerreiro-Mazraoui/Kim) trion dominointi meni osaltaan muuten juuri kuten tuli ennen peliä ennustettua. Bayern löysi ekassa pelissä jo työkaluja Arsenalin korkeaa prässiä vastaan ja nyt piti löytää lääkkeet tuohon mid-blokkiin. Arsenal pakotti Bayernin rakentamaan peliä laitojen kautta ja yritti pysyä kompaktina sulkemalla keskustaa. Mutta tämä satoi - kuten ennustettua - suoraan Bayernin pussiin. Ja tätä Bayern Tuchelin johdolla hakikin, kuten Tuchel pelin jälkeisessä haastattelussa mainitsi, että halusi pitää tuon laidan trion lähempänä toisiaan, jotta eteneminen ylös on mahdollista. Tuon kolmion saumaton yhteistyö, rotaatiopeli ja nopeat kombinaatiot kyllä tuhosivat Arsenalin oikean laidan totaalisesti. Kun Mazraouilla oli pallo, White merkkasi hänet, Jorginho pudotti alemmas (Musialan merkkaamisesta) laidalle merkkaamaan Guerreiron. Mutta se jätti Musialan aivan auki, jolle Mazraoui pystyi pelaamaan pallon, --> Mazraouin liike keskelle ja pallo takaisin hänelle, josta pystyi sitten laittamaan sen selustaan juoksevalla Guerreirolle (/tai Musialalle, joka teki 3:nen miehen juoksun) tai suorittamaan ristipallon Sanélle. Ja tätä varten Dier pelasi vasempana topparin usein hyvin leveällä, liki tuolal laitakaistalal ekassa pelintekovaiheessa, koska Tuchel halusi pitää tuon trion hyvin lähellä toisiaan. Ratkaisu oli peluuttaa siis Dieria leveämmällä.

Oli sen verta suvereeni suoritus Mazraouilta tuolla vasemmalla puolen, että ei kyllä ole Realia vastaan Daviesille paljon käyttöä. Daviesilla voi olla nopeusetu Mazraouihin ja Guerreiroon verrattuna, mutta aikalailla kaikki muu (etenkin teknisyydestä ja peliälystä alkaen) meneekin tälle jälkimmäiselle kaksikolle. Mazaraoui mahdollista omalla panoksellaan tämän koko Tuchelin suunnitelman toimimisen. On jo sanottu aiemminkin, mutta tuo rauhallisuus, kokonaisvaltaisuus, älytön prässinkestävyys, peliäly, sijoittuminen jne. Mazraoui taitteli kyllä Sakan ihan täydellisesti povitaskuunsa omalla tekemisellään. Mazrouin on oltava kyllä yksi maailman monipuolisimmista ja kokonaisvaltaisimmista laitapakeista, ja tarjoaa Bayernille niin monia eria taktisia ulottuvuuksia: pystyy pelaaman 3-linjassa topparina, pystyy pelaamaan wing-backin, operoimaan half-spaceissa, tekemään noita rotaatioita ja liikkeitä keskikentälle jne. Bayern pystyi pelissä myös muovaamaan juuri hetkillisesti 3-linjaan tuon 4-2-4 prässin alla ja antamaan build-up vaiheessa numeerisen ylivoiman, kun Mazraoui kavensi keskemmälle ja Guerreiro toimi wing-backina.

Mazraouin puolustusominaisuudet varmistivat sen, että sitten etenkin kaksikko Musiala-Guerreiro pystyi ylempänä kenttään tekemään taikojaan omalla taitotasollaan ja teknisyydellään. Thierry Henry oli myös nostanut pelin jälkeen esille tuon Musialan huiman kyvyn viedä peliä ja palloa ylöspäin ties kuinka kovan paineen alaisena tai monen pelaajan ympäröimänä. Musiala on tuollainen "vapaudu vankilasta" -kortti tämän suhteen. Jorginho yritti kaikkensa merkata, mutta Musialan pallossapitokyky, ketteryys ja liukkaus ahtaissa tiloissa olivat vain yksinkertaisesti liikaa. Ja vaikka Jorginho oli usein melkein Musialan repparissa, niin Musiala luisteli alta pois. Valtaisa suoritus Musialalta ja yksi illan avainhahmoja. Mazraouilla oli muuten rooli tuossa Bayernin ainoassa maalissakin: ensin hän nollasi Sakan puolustustilanteessa loistavalla sijoittumisella ja peliälyllä, rauhoittaa pallon Neuerille, joka tunnistaa tilan ja pelaa pallon takaisin Mazraouille. Sitten nähtiin jälleen sitä Mazraouin jääkylmää rauhallisuutta paineen alla: houkuttelee kolme paineistavaa pelaajaa itsensä kimppuun, mutta kuten jo niin usein totuttu, Mazraoui tekee paineen alla sen oikean valinnan ja niin nytkin, kun pelasi pallon fiksusti tiukasta välistä vapaanaa olevalle Laimerille, joka sitten käynnistä tämän maaliin johtaneen hyökkäyksen. Maalissa oli vahva Mazraoui-leima. Mitenhän tämäkin tilanne olisi mennyt, jos Mazraouin tilalla olisi ollutkin Davies?

Kane ei muuten ollut kovin näkyvä, mutta oli todella tärkeässä roolissa ja vahva noissa kamppailu- ja hold-up tilanteissa Saliba-Gabriel duoa vastaan. Kimmich jälleen maailmanluokan suoritus oikean laitapakin tontilla ja tietysti tärkeä voittomaali jne. Oma MOTM olisi ehkä Guerreiro, joka on vaan mykistävän loistava pelimies. Vuosia on joutunut katselemaan näissä isoissa peleissä tuolla vasemmalla laidalla aika keskinkertaisia suorituksia, niin nyt saa nautiskella Guerreiron tapaisen taitopelaajana suorituksista. Se on vaan sanottava suoraan, että Guerreirolla on tuollaisena pallotaiturina sellaisia taitoja ja ominaisuuksia, joihin Davies ei vaan yksinkertaisesti taivu ja pysty.

Paljon on pelaajia, joita voisi ja pitäisi kehua. Dieria tuli epäiltyä isolla tavalla ennen peliä, että murtuuko näinä kovassa paikassa, mutta herranjestas, että pelasi kyllä vuorenvarman ja jämäkän pelin. Todella kova suoritus ja johti loistavalla tavalla de Ligtin kanssa takalinjaa. Neuer on noussut ailahtelevan kauden jälkeen kovalle tasolle näissä Arsenal-otteluissa, aivan kriittinen rooli tuossa aivan ensimmäisessä pelintekovaiheessa loistavana jalalla pelaajana. Uli Hoeness totesi vastikään tässä, että vaikka Rice on loistava pelaaja, niin hän ei Hoenessin mukaan kuitenkaan ole 100 millin arvoinen ja tämän takia Bayern ei kuitenkaan ollut valmis maksamaan Ricesta yli 100 milliä. Joten Hoeness lienee hymyillyt suht maireasti näiden kahden ottelun jälkeen, kun Goretzka kummassakin ottelussa onnistui nousemaan aika suvereenisti Ricen yläpuolelle tuossa keskikentän kamppailussa ja olemaan se "Herra ja Hidalgo". Eli jopa paljon runnutettu keskikenttä onnistui nousemaan näissä kahdessa pelissä vaaditulle tasolle. Ja etenkin Goretzkalta nähtiin sellaisia otteita, mitä on viimeksi nähty ehkä vuosina 2019-2021. Suvereeni fyysinen puolustuspelisuoritus ja asia, missä Goretzka edelleen on huippu, niin tuossa vastustajan boxin läheisyydessä/boxissa operointi ja niiden tilanteiden haistelu, josta tässäkin pelissä sai sen tolppapuskun.

Arsenal sai luotua koko pelissä maaliodottamaa vain 0,39 xG:tä ja toisen puoliskon aikana - kun Arsenalin kirin olisi pitänyt olla kovimmillaan - vain 0,08 xG:tä ja 0 laukausta maalia kohti. Kuten Tuchel totesi, eka jakso oli aika varovaista shakkia ja kukaan ei halunnut tehdä ensimmäistä liikettä ja virhettä. Mutta kakkosjaksolla, kun peli alettiin ratkomaan ja pelaajien itseluottaus sekä aloittellisuus nousi, niin kävi myös ilmi tuo joukkueiden taktisen puolen eroavaisuus ja Tuchelin täydellinen Artetan povitaskuun taittelu. Pelitavasta voi aina olla montaa mieltä, mutta kyllä tämä oli aivan hurja taktinen suoritus Tuchelilta, nollata ja hyydyttää tuo Arsenal aivan totaalisella tavalla 90 minuutin ajan.

Joo, eiköhän siinä tullut kehuttua kaikkia jo aivan tarpeeksi. Mutta pakko on, koska oli niin valtaisa kollektiivinen JOUKKUEsuoritus kaikilta. Ei Arsenalin tasoisen joukkueen hyydyttäminen noin totaalisesti muuten onnistuisi. Iso hatunnosto pelaajille vihdoin kaivatusta tiikerinsilmästä, mutta ennen muuta Tuchelille taktisesta briljanssista. Edelleen, isojen knockout-pelien briljantti taktinen valmentaja. Seuraavaksi sitten seimfinaalissa vuosien auon jälkeen 'klassikko-otatus' Real Madridia vastaan. Tässä parissa on historiaa ja perintöä kohtuu paljon. Viimeksi keväällä 2018 semeissä Heynckesin Bayernin ja Zidanen Realin välillä. Ennen sitä vuotta aiemmin Ancelotti Bayernissa Zidanen Realia vastaan. Nyt puikoissa Tuchel ja Ancelotti. Tätä otteluparia olen itse ainakin noista ajoista lähtien odottanut, varsinkin kun Bayernin rekordi viimeisessä seitsemässä keskinäisessä (1D, 6L) on kohtuu heikko. Bayernin viimeisin voitto Realista on 12 vuoden takaa 2012. Huikeat kaksi ottelu varmasti tulossa.

Neuer nousi myös tuolla nollapelillään Chämppärien kaikkien aikojen nollapelitilaston kärkeen ohi Casillasin 58 kappaleella .



 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Uuden valmentajan etsintä sai myös eilen (ja tänään) uuden käänteen, kun DFB ilmoitti tänään Nagelsmannin jatkavan kesään 2026 saakka. Etenkin Freund & Eberl kaksikko puski kovasti Nagelsmannin paluuta maaliin, mutta hallintoneuvostossa oli kriittisiä ääniä Nagelsmannin paluuta kohtaan, eritoten Kalle Rummenigge, jonka johdosta Nagelsmannille ei kenties tullut täysin mukava ja sataprosenttisesti luotettu olo paluun suhteen ja hän päätyi jatkamaan Saksam maajoukkueen peräsimessä. Jos Kalle on kriittinen Nagelsmannia kohtaan, niin olisi äärettömän mukava tietää, että ketkä tai kenet hän sitten valmentajien vapailla markkinoilla näkee Nagelsmannia parempana vaihtoehtona? De Zerbi? Emery? Rangnick? Zidane?

Zidanen taktinen osaaminen ei vain aivan vakuuta (+ ei puhu GER/ENG kieltä), De Zerbissä on suht "noviisina" tälle tasolle aivan valtavat riskit ja uhkakuvat. Emery on Tuchelin tavoin menestynyt Euro-valmentaja, sillä erotuksella, että Tuchel on niittänyt sitä Chämppäreissä, Emery taas (pääosin) Eurooppaliigassa, vaikka toki Villarrealin koutsasikin toissa vuona huimasti semeihin. Emery on kyllä hyvä koutsi ja Tuchelin tavoin hyvä knockout-vaiheen valmentaja, mutta siis jotenkin sellainen köyhän miehen Tuchel. "Torstailiiga-Tuchel". Emeryn kohdalla myöskään nuo pestit juuri suuremmissa seuroissa (ja kovemmissa painekattiloissa) eivät ole aiemmin menneet ihan nappiin. Vaan parhaat suoritukset Emeryllä ovat enemmän "under dogien" peräsimestä.
Seb Hoenessin (teki alkuvuodesta jatkot Stuttgartiin) nimi on noussut uudestaan myös esille viime päivinä. Luotsaa tällä hetkellä viime vuodet kyntänyttä Stuttgartia historiallisen kovalla tasolla ja rekordilla, peluuttaa hyvää aktiivista pallonhallinta jalkapalloa, mutta on verrattain kokematon koutsi (ennen Stuttgartia ainoa kokemus on kaksi vuotta Hoffenheimissa 'ihan ok' tuloksin).

Flickin nimi ei ole alkuunkaan ollut kovin kuuma ja pyörinyt ollenkaan näissä spekulaatioissa. Ei ainakaan ennen tätä Alonson ja Nagelsmannin kieltäytymispäätöksiä. Ja sitten vielä Rangnick...miksi tämä kaveri siis pyörii vieläkin näissä keskuteluissa mukana? Rangnickin voisin hyväksyä yhden kauden projektivalmentajaksi, jos Rangnickin valinta hetkellä Bayernilla olisi joko mm. Alonson tai Kloppon kanssa nimet paperissa kesästä 2025 eteenpäin. Mutta ottaen huomioon, miten vuoden päästä UCL-finaali pelataan Allianzilla ja Bayernin pitäisi olla kovimmassa iskussa vuosikausiin, niin mikään välikausi ja väliaikais-puuhapete ei oikein tässäkään mielessä tule kyseeseen.

Feynenoordin Arne Slot on noussut myös aiemmin yllätysnimenä esille. On tehnyt loistavaa työtä Feyenordissa ja hänen peluuttamansa jalkapallonsa sopisi mielestäni kaikkein parhaiten siihen peli-identiteettiin, jota Bayernissa on vuosikymmen yritetty rakentaa. Kenties hyppy Bayernin kaltaisen seuran puikkoihin olisi kuitenkin vielä liian suuri (eli vähän sama homma kuin Seb Hoenessilla). Slotin seuraava askel pitäisi ehkä enemmin olla jonkun TOP5-sarjan ylemmän keskikastin/kärjen takana olevan joukkueen luotsaaminen. Mutta todella mielenkiintoinen nimi joka tapauksessa…

Ja edelleen, miksi Bayern toi seuraan uuden urheilujohdon (Freund&Eberl), jos Kalle & Uli -duo edelleen dominoi ja päättää asioiden kulusta näin vahvasti...taitaa olla Bayernin seurajohdolla edessä lakki kouraan ja takaisin Tuchelin luo. Jos Tuchel ei jatka, niin Bayern tulee muuten nimittämään varmuudella nimittäin huonomman ja heikomman valmentajan. Elleivät pysty nielemään ylepeyttänsä ja sopimaan asiat vielä Tuchelin kanssa uudestaan. Antakaa Tuchelille kesällä ne pelaajat ketkä hän haluaa, antakaa se eliitti-kutonen ja täten uusi mahdollisuus ensi kaudella juuri sen näköisellä joukkueella ja palasilla, kuin Tuchel haluaa, ilman että joku on hangannut väkisin vastakarvaan seurajohdosta, kuten viime kesänä. Jos Bayern meinaa uuden nimen tuoda ulkoa, niin nyt tämän Tuchelin viimeisimmän saavutuksen myötä (semifinaalit UCL:ssä) paine on tavallaan vaan entisestään kasvanut. Ilman tätä saavutusta Bayernin kausi tosiaan olisi ollut aika täydellinen pannukakku ja Tuchelin panoksen korvaaminen ei olisi ollut niin vaikeaa. Nyt tilanne on kinkkisempi, varsinkin kun kärkiehdokkaat (Alonso, Nagelsmann)antavat litsaria vasemmalta ja oikealta.

Valitakko nyt joku keskinkertainen vaihtoehto pitkäjänteiseksi (+ 3-4-vuotiseksi) valinnaksi, vaiko mennä ensi kausi vielä Tuchelin johdolla ja kun hänen sopimuksensa loppuu kesällä 2025, niin yrittää tuoda Alonso/Klopp yms. huippunimi sisään? (Guardiolankin soppari loppuu kesällä 2025...) Varsinkaan, jos tavoite on yhtään siihen suuntaan, että nyt yhdeksi kaudeksi halutaan joku "Rangnick" tai muu väliaikais puuhamies, niin tällöin paras vuoden mittainen väliaikaisratkaisu on kyllä Tuchelin alkuperäisen sopimuksen täytäntö kesään 2025 saakka

Laitoin omia ajatuksian Bayernin seuraavan valmentajan suhteen, jo tuonne kesän 2024 siirtoketjuun tässä muodossa:

Lol. Ralf Rangnick it is. "I will not be there"...moni ajatteli, että ei näillä Bayernin lukuisilla valmentajapotkuilla ja levottomuudella vuosien varrella ole suurta vaikutusta siihen, että kuka huippuvalmentaja näkee Bayernin houkuttelevan ja kuka ei. Noh, ensin Alonso ja nyt Nagelsmann...

Mutta tosissaan aloin kyllä jo itse miettiä tuon Arsenal-voiton jälkeen, että onhan se vähän absrudia, että Tuchel kuitenkin johdattaa Bayernin noin pitkälle Chämppäreissä, mutta on jo saanut etukäteispotkut. Olisiko markkinoilla siis joku muu valmentajan joka varmasti pystyisi samaan tai vielä muka kovempaan suoritukseen? De Zerbinkin rekordi knockout-vaiheen valmentamisesta on aika rujoa luettavaa...

Viime päivinä ehdin itsekin jo alkaa taipua sille kannalle, että mikäli Bayern ei ole uutta valmentajaa ehtinyt vielä nimittää, niin kaikkein reiluinta olisi odottaa nuo Real-semifinaalit ja katsoa niiden lopputulos, jonka jälkeen tehdä se päätös. Itsekin olin Tuchelin potkujen kannalla, koska hyvin paljon asioita meni pieleen ja yhteys Tuchelin ja joukkueen välilä tuntui olevan heikko, mutta tuollaiset Arsenal-voiton kaltaiset illat ehdottomasti vahvistavat sitä yhteyttä parempaan päin. Viimeaikaisten tulosten johdosta suunta tämän suhteen voisi siis olla kääntymään päin

Jo Arsenal oli iso testi, mutta jos Tuchel johdattaa Bayernin vielä Realin tasoista (UCL-)konetta vastaan finaaleihin, niin kaikista vaikeuksista ja kuopista huolimatta, olisi Tuchel kyllä tällöin ansainnut jatkaa ensi kaudella puhtaalta pöydältä ja saada uuden mahdollisuutensa. Ja varsinkaan kun vaihtoehto markkinoilla ovat hupenemaan päin. Bayernin kannalta tilanne olisi kirjaimellisesti se, että Tuchel vaihdetaan huonompaan koutsiin.

Eberl vahvisti kuitenkin ennen tämän illan Union Berlin ottelua, että neuvottelut uuden valmentajan kanssa ovatkin jo todellisuudessa hyvin lähellä maalia ja tavoite on julkistaa jotain aivan lähiaikoina. Nagelsmannin kieltäytyminen ei siis voinut tulla yllätyksenä Bayernille, koska uusi valmentaja on jo nyt viimeistä silausta vaille nimitetty. Bayernilla on koko ajan ollut prosessi käynnissä siis muiden nimien kanssa. Toki Eberl tämän vahvistikin myös, että eivät neuvottelut missään vaiheessa olleet Nagelsmannin kanssa kovinkaan pitkällä/loppuvaiheissa. Eberl totesi myös ihan suoraan tuota Nagelsmannin päätöstä koskien, että Bayernin ja Nagelsmannin välisissä keskusteluissa oli noussut ilmaan se, että haavat ja pettymys ovat vielä liian syvät ja tuoreita tuosta viime kevään episodista (nimenomaan Nagelsmannin osalta), että Nagelsmann olisi paluunsa jo nyt tehnyt. Ja tuo Tuchelin kanssa semifinaaleihin yltäminenkin oli Nagelsmannin kannalta vain ns. "haitallista", koska sen jälkeen paineet olisivat olleet entistä monumentaalisemmat onnistua.

Kaikkien huhujen perusteella "hot seatin" paikalla uudeksi valmentajaksi on nyt seuraava joukko: De Zerbi, Rangnick, Emery, Hoeness (Nagelsmannin kieltäytymisen jälkeen nimi nousi uudestaan esille). Tuossa samaisessa Eberln haastattelussa Eberl käytännössä myös varmisti, että Zidane ei ole Bayernin uusi valmentaja, kun toimittaja oli kysynyt Zidanen kielitaidosta ja Eberl vain totesi, että "ei tietoa". Matthäusin tietojen mukaan Flick taas on enemmän kiinnostunut ulkomaista ja Bayernin johdossa on muutenkin epäilijöitä hänekin suhteen, joten todennäköisyydet Flickin combackille ovat liki olemattomat. Ellei tämän ryhmän ulkopuoleltla nyt joku super-yllätysnimi tule, niin Bayernin seuraava päävalmentaja liki varmuudella on joko De Zerbi, Rangnick, Emery tai Seb Hoeness. Mihinkään siitä ei pääse, jokaisessa on omat valtavat riskinsä ja lieneehän se selvä, kun A, B, C vaihtoehdot on jo kaluttu ja luu jäi käteen (Kloppikin olisi varmasti ollut yksi kärkivaihtoehdoista ilman sapattivuottaan, vaikka ei häntä nyt suoraksi kieltäytyjäksi voikaan tämän takia laittaa, kun edes neuvotteluja ei ole käyty). Nyt joudutaan ihan sanamukaisesti tyytymään C-D kategorian nimiin listalla, joissa jokaisessa on omat riskinsä (suht varmat kortit on jo kysyttä ja saatu "Ei":tä).

Ei käy kateeksi Eberln työtä, hurjaan paikkaa tuli vasta vajaa pari kuukautta sitten ja nyt on kyllä aika Mount Everestin edessä tämän työn suhteen. Se, että Bayern on kaikkinensa tähän tilanteeseen ajettu, niin ei ole kyllä millään Eberln vika ja se tapahtui jo kauan ennen hänen tuloaan. Sen takia en Eberleä tästä ihan täysin surutta syytä, jos hänen nyt valitsemansa uusi valmentaja osoittautuukin tyhjäksi arvaksi, koska vahinko on sattunut jo kauan aikaa sitten, että Bayern tässä nykyisessä sirkuksessa on ja Eberl on laitettu nyt vuosien sekoilun, valmentajapotkujen, nykyisten ehdokkaiden kieltäytymisten (ei ihme kun katsoo Bayernia viime vuosina, pelkkää myrskyä ja epätasaisuutta) etc. jälkeen tähän paikkaan, että joutuu "riski-korteista" valitsemaan sen "vähiten riskaabeleimman".

Eberln työ on tällä hetkellä äärimmäisen haastavaa, yksi huippujalkapallon kärkiseurojen haasteellisimmista kenties tällä hetkellä. Pidän itse henk.kohtaisesti päävalmentajaa seuran tärkeimpänä yksittäisenä työntekijänä ja tämän uuden valmentajan nimitys on aivan kriittinen ja tärkein osa tätä käynnistyvää projektia. Kuka näistä nykyisistä pyöritellyistä nimistä kestää isto paineet, sopii pelifilosofisesti parhaiten Bayerniin, pystyy ylentämään omia junioreita ja kehittämään heitä, handlaa median (Nagelsmann mm. ei handlannut parhaiten), saa pelaajat ja pukukopin puolelleen ja täten halutut avainpelaajat solmimaan jatkot (=vuosien tauon jälkeen vakautta ja seesteisyyttä koppiin ja seuraan), saa houkouteltua uusia supertähtiä ulkoa Bayerniin (eli lisää imua markkinoilla) ja saa iskostettua jälleen sen 'tiikerinsilmä' -mentaliteetin kaikkiin pelaajiin, jotta pelaajat antavat (tämän kauden Leverkusenin tavoin) joka ilta aivan kaikkensa, eivätkä vain joka viiden tai kymmenes peli?

Ja nimenomaan se kärkiehdokkaien kieltäytyminen ja tämä koko sotku on juuri se, joka tästä uskomattoman haasteellisen Eberlelle tekeekin. Tämä uusi 'rebuild' alkoi jo viime kesänä seurajohon tuuletuksella ja uusien avainpelaajien (Kane, Min-jae, Guerreiro) sisään tuomisella, nyt on vuorossa se kaikista kriittisin eli uusi päävalmentaja. Tällä päävalmentaja nimityksellä punnitaan myös vuoden takainen uudistusprosessin aloitus eli seurajohdon uudistus. Kello tikittää koko ajan.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Viime viikonlopun Union-pelissä nähtiin ihan mielenkiintoisia kokeiluja Tuchelilta (taktiselta puolelta katsottuna), jotka ehkä toimivat jonkinlaisena kokeiluna Real-matseja varten. Choupo-Motingin rooli ihan vasemmalla laitakaistalla, kun taas Davies kavensi vahvasti keskelle ja Goretzka täydensi vasempana kasina tuon 'kolmion'. Goretzka muutenkin jälleen todella vahva ja sopii kyllä tällaisiin peleihin, missä vastustaja ei vetäydy kilpikonnaan, jolloin Bayerninkin pelaajilta vaadittaisiin sitä luovuutta (ei Goretzkan vahvuus) yms. jotta se puolustusmuoto voitaisiin murtaa. Goretzka vahva noissa 'hyökkäyksissä' vastustajan boxiin ja vahva kamppailuissa.

Pavlovic oli kyllä taas ihan 'super' tuossa keskikentän pelin rytmittämisessä ja kontrolloinnissa. Mielenkiintoista nähdä jatkaako Tuchel Realia vastaan Goretzka-Laimer parilla, vai tällä nyt pelatulla Goretzka-Pavlovic. Pavlovicin pelintekotaidoille ja pelin rytmittämiselle paremman kontrollin saamiseksi voisi olla tarvetta Reali vastaan, etenkin jos Bayern hallitsee enemmän palloa, kuin Arsenalia vastaan. Pavlovic tuntuu myös kypsyneen kauden aikana puolustus- ja kamppailupelissä, mutta etenkin tuo pallollisen pelin osaaminen on se, mikä hänen puolestaan puhuu niin vahvasti. Bayernin keskikentän paras nyt siinä, kun Kimmich RB:nä. Takalinjassa Davies oli taas jotenkin lapanen (liekö ajatus jo Madridissa?), Mazraouin on oltava Tuchelin valinta Realia vastaan, Rodrygo kokkaa muuten Daviesin elävältä. Dier - Min-jae/de Ligt lienee topparipari. Näin se vaan on Dier noussut (ansaitusti toki) kevään edetessä Bayernin ykköstoppariksi ja pohditaan, että kuka aloittaa siinä rinnalla...

Müller iski tehot 2+1, mutta kuten mies itsekin ja Tuchel totesivat, niin peli oli muuten aika häneltä 'heikohko'. Helppoja pallonmenetyksiä, huolimatonta pelaamista, ei oikein saa enää hyökkäyspäässä tilanteita luotua omalla liikkeellään tai syöttämisellään, tankissa ei oikein riitä enää löpö muutenkaan siihen 'müllermäiseen' intsensiiviseen peliin ja prässiin jne. Muuten kärkinelikon Choupo, Kane, Müller, Tel kemia kyllä toimi ihan mukavasti ja paikanvaihtopeli toimi, mutta tokkopa Müller tulee Realia vastaan avauksessa olemaan. Gnabry tekee paluun Realia vastaan vähintään penkiltä (Tuchel varmisti tänään), Sanén loukkaantumisten kanssa on taistelu aikaa vastaan ja Musiala viime pelin huilin jälkeen taas mukana. Uskon tämän Union-pelin jälkeen Tuchelin kyllä suosivan mieluummin jopa Choupoa avaukseen Müllerin sijasta, jos Gnanbry-Sané kaksikko ei ole riittävän terve. Vai olisiko jopa Arsenalin sarjan kakkospelin tapaan sitten Guerreiro vas.laidalla? Oli kyllä sen verta 'briljantti', että ei ollenkaan huono vaihtoehto.

Zaragoza taas taisi pelata kokoonpanovalinnoissa nyt itsensä ihan lopullisestä kevään aikana paitsioon. Ymmärrän turhautumisen, kun peliaikaa ei ole kevään aikana tullut liki yhtään ja näyttöhalu on valtava, mutta tällaisessa hetkessä, kun sinne kentälle pääsee, niin kaikkein paras ratkaisu oli simppeliä pelaamista ja tällä tavoin osoittaa, että on lisävastuun arvoinen ja ylipäätään sellainne luotettava pelaaja, jonka valmennus voi kentälle heittää. Zaragozaa ei auta se, jos liika yrittämisen ja kikkailun takia menettää 10 minuutin sisällä pallon 5 kertaa, koska tällöin Tuchel ei todennäköisesti ainakaan uskalla häntä kentälle enää laittaa.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Tällä hetkellä näyttää kohtuu vahvasti siltä, että Ralf Rangnickista on siis tulossa uusi Bayernin päävalmentaja. En kyllä rehellisesti sanottuna itse ole ollenkaan innoissani tästä. Ralf Rangnick:ko on se uusi päävalmentaja kenen kanssa lähdetään rakentamaan jotain uutta parin vuoden projektia (/prosessia?) tässä?

Ja pitää myös ihmetellä tätä Bayernin strategiaa tässä uuden päävalmentajan karjoituksessa ja, mikä se urheilustrategia oikeastaan on. Lähinnä sen takia, koska voi ihan aidosti kysyä, että minkälaista jalkapalloa Bayern haluua peluuttaa ja mikä se Bayernin peli-identiteetti pitäisi olla. Nyt potentiaalisten valmentajien listalla oli ensin Alonso ja nyt ollaan Rangnickin kimpussa. Kaksi täysin erityylistä ja eri pelikirjan omaavaa valmentajanaa. Alonson pallonhallintaan tähtäävä pelitapa (jossa keinotekoiset transitiot jne.) ja 'gegenpress-Rangnick', joka on täysin toista ääripäätä, kuin Alonso. Mikä se Bayernin peli-identiteetin siis pitäisi olla?

Jos Alonso oli se haluttu kohde, mutta sitä ei nyt saatu, niin jos olisi tiedossa se selkeä peli-identiteetti ja käsitys mitä halutaan olla, niin tällöinhän lopullisella listalla potentiaalisista nimistä olisi pitänyt olla valmentajia, jotka peluuttavat samantyyppistä jalkapalloa kuin Alonso. Jos siis se on nyt se suunta ja peli mitä halutaan pelata. Mutta nyt hypättiinkin täysin altaan toiseen päätyyn peli-ideologisesti, kun Rangnick on kuvioissa. Ei tästä oikein huou se, että on jokin selkeä punainen lanka, mitä seurataan ja miten halutaan pelata. Jonkun toimittajan pitäisi oikeasti mennä kysymään Eberltä tai Freundilta, että "hei, voisitko pääpiirteittäin kertoa, että millaista jalkapalloa Bayernin haluttaisiin ensi kaudella pelaavan ja, minkälaista peli-identiteettiä Bayernissa halutaan rakentaa?". Jos vastaus on enemmän pallonhallintaan liittyviä juttuja, niin miksi ollaan kiinnostuneita jostain Rangnikista. Tällöin olisi paljon järkevämpää olla kiinnostunut esim. Feyenoordin Arne Slotista, kuin Rangnickista. Jos taas vice versa, niin miksi koskaan oltiin siis kiinnostuneita Alonsosta?

Tässä kaiken välissä oli toki sitten vielä Nagelsmann, joka asettuu ehkä jollain tavalla peli-ideologisesti karkeasti tuohon Alonson ja Rangnickin välimaastoon sillä "lightning transition" -pelityylillään (kuten joku oli Twitterissä aikanaan osuvasti kuvannut), joka perustui siihen tilan jakautumiseen ("division of space") jossa yhdistellään sitten vähän eri elementtejä myös (mm.) pallonhallinta- ja gegenpress-jalkapalloista. Ja sitten on vielä nykyinen päävalmentaja Tuchel, joka myös hänkin eroaa kaikista noista kolmesta em. nimestä ja peli perustuu kompaktiin puolustukseen, ei kovin aggressiiviseen prässiin ja riiston jälkeen nopeaan kääntämiseen. Eli aikamoinen valmentajien sillisalaatti, joista jokainen huhuissa pyörivä nimi perustaa pelinsä peruspilarit erilaiseen lähestymistapaan ja pelikirjaan.

Kyllä seuralla pitäisi olla joku selkeä ja johdonmukainen pelitapa ja -identiteetti, jota seurata ja kaikkien valmentajavalintojen (sekä myös nimien listalla) tulisi seurata sitä selkää punaista lankaa ja muistuttaa enemmän toisiaan. Ainoa tilanne, jolloin olisi perusteltua ehkä poiketa tältä polulta, olisi sellainen, jossa meillä olisi tässä "Valmentaja A" ja "Valmentaja B", joista "Valmentaja A" muistuttaa enemmän seuran haluamaa peli-identiteettiä, kuin "Valmentaja B", mutta "Valmentaja B" on todistetusti (meriittien, pyttyjen, kehitettyjen pelaajien jne. perusteella) 'huomattavasti' (painosanalla huomattavasti) parempi valmentaja kuin "Valmentaja A". Tällöin "Valmentaja B:n" valinta olisi mielestäni se järkevämpi tällaisessa tilanteessa. Jos valmentajavalinnassa pitää tehdä se valinta valmentajan tason tai peli-identiteetin välillä, niin tällöin olisi mielestäni perusteltua valita se tasoltaan 'parempi' valmentaja, kuin ehkä seuran peli-identiteettiin sopivampi.

Kukaan tuskin on sitä mieltä, että Rangnick on "huomattavan" paljon parempi valmentaja (jos ollenkaan...), kuin mm. Arne Slot. Jolloin olisi ehkä juuri perusteltua sivuuttaa se Slotin parempi istuvuus Bayerniin pelifilosofialtaan. Nyt olisi siis huomattavan paljon fiksumpaa yrittää hankkia vaikkapa se Slot, koska valmentajien välillä ei tasossa isoja eroja ole (kuin ehkä Slotin hyväksi...). Eli säilyttä johdonmukaisuus valmentajavalinnoissa. Mutta nyt tämä Bayernin valmentajarekry on kunnon lottobingoa, jossa on kaluttu pelitavallisen nelikentän joka ikinen kolkka ja ääripää.

Entinen maineikas valmentaja Arrigo Sacchi totesi hieman kärjistäen, että on tasan kahdenlaisia valmentajia, on "taktikkoja" ja on "strategisteja". Itse olen tulkinnut tuon likipitäen sillä tavalla, että "taktikoilla" viitataan karkeasti valmentajiin, jotka pystyvät sopeutumaan peliään enemmän tilanteen ja pelin mukaan ja mätsäämään oman joukkueen pelitapaa ja taktiikkaa enemmän vastustajan mukaan, eikä peli ole 'liian' sidottu johonkin yhteen systeemiin ja sen orjalliseen toteuttamiseen. Tulokset ja pelin panos ohjaavat "taktikon" valmistautumista peliin. Tällaiset "taktikkovalmentajat" eivät ehkä ole kaikkein sopivimpia pitkän kauden ja runkosarjan läpiviemiseen, mutta loistavat pudotuspelityyppisessä maailmassa. "Taktikolle" kyse on pelin tuloksesta ja voittamisesta, ei niinkään (keskeisellä tavalla) pelitavasta. Mielestäni Tuchel kuuluu huomattavan paljon enemmän tähän "taktikko" -kategoriaan.

"Strategistit" ovat taas ehkä enemmän valmentajia, jotka laativat yhden toimivan systeemin ja eivätkä sopeuta pelaamistaan niin paljon kuin "taktikot", vaan pysyvät laatimassaan 'ison kuvan' pelisysteemissä, tuloksesta ja pelin panoksesta huolimatta. Tällaiset valmentajat ovat taas ehkä kaikkein parhaimpia juuri pitkään sarjakauteen ja pidempien prosessien valmentajiksi (omasta mielestäni mm. De Zerbi menee taas enemmän tähän kategoriaan). "Strategistille" olennaista on nimenomaan ensisijaisesti se laadittu pelitapa ja systeemi, jopa osittain tuloksen kustannuksella, vaikka pelin kuva ja tilanne huomioiden oliskin järkevää tehdä jotain muutoksia pelaamiseen. Tällaista strategisti-valmentajaa voisi toki osaltaan kutsua lähestymistavaltaan idealistisemmaksi, ja taktikkoa taas pragmaattisemmaksi.

Tämä em. pointti oli hyvä tuoda esille sen takia, koska se liittyy myös tuohon kateissa olevaan punaiseen lankaan Bayernin osalta. Ottaen huomioon, mitä valmentajanimiä Bayern on tässä pohtinut ja kosiskellut, niin en vieläkään tiedä, että kumpaa (Taktikko vai Strategisti) valmentajatyyppiä Bayern tähän itselleen on etsimässä, koska kaikkia valmentajaprofiileja tuon akselin ääripäistä (ja sen väliltä) on tässä nyt heitelty ilmoille. Tuchel oli edellisen urheilujohdon ihan selvä taktikkovalmentaja -valinta, juuri ajatellen isoja UCL-tyyppisiä pudotuspelejä. Mutta, mikä se haluttu suunta tämän uuden rekrytoinnin jälkeen on, niin se on todella isosti hämärän peitossa kyllä juuri nyt.

Ja, jos ylipäätään puhutaan lupaavista valmentajista, joiden kanssa Bayern voisi lähteä sitä yhteistä prosessia ja tulevaisuutta rakentamaan, niin on aika käsittämätöntä, että Rúben Amorimin nimi ei ole noussut missään vaiheessa esille edes heittona, mutta samaisesta Portugalin liigasta on kyllä sitten kuitenkin nostettu jonkun Roger Schmidtin nimeä esille...(mikään muu ei selitä tätä kyseistä hulluutta, kuin se Bayernin fiksaatio saksalaisvalmentajiin). Mm. Amorim, Slot, De Zerbi ovat kaikki sellaisia nimiä, joissa on toki se korkea riski, mutta niin on kyllä Rangnickissakin. Mutta siinä, missä tuossa em. triossa on myös se korkea potentiaali, niin Rangnickissa tätä on taas hyvin vaikea nähdä, kuin korkeintaan "medium reward". Sinänsä jokseenkin pradoksaalista, että nyt Liverpooliin menossa oleva Slot istuisi Poolia paljon paremmin Bayernin pelifilosofiaan, kun taas Rangnick (a'ka Kloppon hengellinen ja pelitavallinen 'isä') sopisi todellisuudessa paremmin Poolin peli-identiteettiin (ja Kloppon työn jatkajaksi) kuin Bayerniin... #justsayin

Ja, jos puhutaan tästä seuran pelitavallisesta identiteetistä, niin mikä on siis nyt se seuran pelaajien runko, mitä Rangnickin johdolla halutaan lähteä rakentamaan? Hommataanko koko joukkue täyteen siis nyt jotain gegenpress-pelaajia ja sitten se on se tulevaisuus? Koska siinäkään ei ole mitään järkeä, että tuodaan sisään nyt valmentaja, joka ajaa sen overhaulin maaliin ja sitten parin vuoden päästä, kun uusi valmentaja tulee, niin sitten joudutaan taas vaihtamaan 60-70% koko pelaajista hänen pelikirjaansa sopiviksi, jos tämä Rangnickin pelitavallinen tie ei olekaan se, mille haluttiin lähteä. Seuralla pitää olla joku isompi suunnitelma tässä siis taustalla, kuin se, että pelaajat aina ns. "vaihdetaan" kulloisenkin valmentajan ja hänen pelitavallisten mieltymystensä mukaisesta (tässä auttaa se johdonmukaisuus valmentajavalinnoissa).

Eli onko ja edustaako Ralf Rangnick ja hänen jalkapallonsa (sekä ne pelaajat, jotka ovat juuri sellaiseen jalkapalloon sopivia) sitä suuntaa, mihin Bayern haluaa seuraaviksi (vähintään) 5-6 vuodeksi sitoutua ja lähteä? Onko tämä suunta se, mihin halutaan pitkäjänteisesti lähteä. Tämä on absoluuttisen relevantti kysymys, koska Rangnickia ollaan nyt juuri tuomassa sillä ajatuksella, että hän saa suorittaa isossa roolissa sitä rosterin overhaulia. Toki Rangnick taisi puhua aika vahvasti tästä seuran ison kuvan urheilustrategiasta (ja miten kokoonpanoa ei voida aina vaihtaa uuden valmentajan mukaan) mm. ManU:ssa taannoin ollessan. Tämä antaisi jotain toivoa, että Rangnick - jos kuka - nimenomaan osaisi erottaa se, että joukkuetta ei ole nyt mitään järkeä välttämättä täyttää hänen pelityyliinsä sopivilla pelaajilla, jos se ei se Bayernin pitkän aikavälin suunta ole, vaan Rangnickin rooli on enemmänkin olla konsulttina ja sparrina juuri sen uuden urheilustrategian luomisessa.

Tästä toki herää se iso kysymys, että onko juuri Bayernin päävalmentajan paikka tosiaan paras rooli vaikuttaa mm. näihin em. asioihin, vai ollaanko Rangnickin rekryssä vuosi liian myöhässä, kun Bayern etsi itselleen nimenomaan uutta urheilutoimenjohtajaa? Se onkin se ongelman isoin ydin, eli nuo kaikki asiat, joita Rangnickilta nyt tunnutaan odottavan tai se työnkuva, miten hänen pitäisi Bayernia oletettavasti auttaa, ovat korkeintaan 'jollain tasolla' linkittyvissä päävalmentajan työnkuvaan, mutta ennen muuta pikemminkin isomman strategisen kuvan urheilujohtamiseen. Siellä päävalmentajan positiossa pitäisi sitten olla joku muu kaveri, kuin Rangnick, joka sen vision ja strategian implementoi käytäntöön. Rangnick on äärettömän fiksu, johdonmukainen näkemyksellinen ja strategisesti ajatteleva henkilö, ja tietyllä tapaa olen itsekin aidosti miehen "fani", ottaen huomioon miehen ura ja vaikutus etenkin saksalaiseen jalkapalloon. Mutta edelleen näen Rangnickin vain parempana ja sopivampana urheilu-/seurajohtajan rooliin siellä taustalla, kuin eturivissä Bayernin kaliiberin seuran päävalmentajana.

Siitä Rangnickin osaamisesta ja tuesta ei ole mitään apua, eikä sillä saada halutua pitkän aikavälin efektiä aikaan siihen urheilustrategiaan, jos marraskuun maajoukkutaukoon mennessä Bayern majailee sijalla 7. ja odotellaan kongin kumahdusta monotuksen suhteen, kun Rangnick on "väärässä" roolissa päävalmentajan paikalla (urheilujohtokin on tällä erää aika "stäkätty" Eberln ja Freundin myötä, eikä keittiössä voi myöskään olla liian montaa 'visiönääristä' kokkia säheltämässä, vaikka oliskin kuinka osaajia tahansa).

Tällaiset pikapotkut ja Rangnickin penkin alle menevä valmennuspesti näyttäisi myös äärettömän huonolta ja olisi raju miinus Eberl&Freund kaksikon vihkoon. Etenkin kaiken tämän kohkaamisen ja ison näytelmän jälkeen, mitä tässä on nyt järjestelty, miten uusi valmentaja luo nyt overhaulin jälkeen uuden aikakauden jne. jne. Jos Rangnickin pesti - kuten on valtavan iso riski - meneekin nyt pika-aikataululla perseelleen, ei se todellakaan mairittele Eberleä tai Freundia millään muotoa.

Jos vielä mietitään, että karkeasti sanottuna 'projektin' ja 'prosessin' ero on siinä, että projektilla on aina jokin selkeä loppukohta ja se on lyhytjänteisempi, kuin prosessi, jolla ei ole ns. selkää loppupistettä, vaan prosessin aikana luomilla vaikutuksilla halutaan paljon pitkäjänteisempiä toimintamalleja (vielä senkin jälkeen kun se prosessi jossain vaiheessa tulee kuitenkin ns. aktiivisen toiminnan osalta päätökseen). Tässä mielessä katsottuna Rangnickin pitäisi nimenomaan olla 'prosessivalmentaja', joka luo sellaisen pohjan ja toimintamallit, joka jatkuu myös hänen pois lähtiessään ja hyödyttää seuraa myös kaukaisessa tulevaisuudessa, kun Rangnick ei ole enää seurassa. Jos Rangnickia taas tuodaan joksikin projektivalmentajaksi, jonka vaikutukset kumotaan/haihtuvat samantien, kun mies seurasta poistuu, eikä niistä ole mitään pitkän aikavälin hyötyä seuran urheilupuolelle, niin tämä on kaikkien aikojen päättömin ja typerin rekry koskaan (--> esim. että kasataan juuri Rangnickille juuri hänen pelikirjaan sopivia pelaajia, mutta sitten se ei olekaan se pitkäjänteinen suunta mihin seura haluaa lähteä ja puolet joukkueesta joudutaan taas vaihtamaan Rangnickin seuraajalle jne. jne.).

Koska millään pytyillä tätä Rangnickin (tod.näköisesti) tulevaa ajanjaksoa ei kyllä tullaa mittaamaan...olisi tietyllä tapaa "ok" uhrata se pidempi prosessi lyhyiden voittojen mielessä, jos ihan selkeästi olisi joku koutsi, jonka kanssa se jackpot olisi mahdollinen (kuten nyt on ehkä tehty Tuchelin ja hänen palkkauksensa yhteydessä). Ihan selkeästi Bayern tämän Tuchelin rekryn yhteydessä nyt haki sitä lyhyen aikavälin isoa osumaa, eikä siinä mitään, mutta Rangnickin kanssa, jolla ei samanlaista ns. korkeaa kattoa sen jackpotin osalta ole, kuin Tuchelilla. Niin se olisi siinä mielessä ihan typerää toimintaa mitata Rangnickin ajanjaksoa jollain pytyillä tai rakentaa toimintaa vain joku 2-3 vuoden intensiivinen projekti ajatellen, jonka loppupäässä on "pakko" olla se iso maali ja sen jälkeen mitään pysyvää ei jäänyt jäljelle, koska Rangnickin kanssa se iso osuma ei vain ole ollenkaan todennäköistä (tai lähimainkaan niin todennäköistä kun mm. jonkun Tuchelin kanssa).

Kaikkein optimaalistahan olisi löytää molemmat tarpeet (=menestys ja iso prosessi) täyttävä valmentaja (kuten esim. Nagelsmann...), jonka kanssa voidaan viedä sitä isompaa muutosprosessia koko ajan läpi, mutta samalla on olemassa myös se ison jackpotin mahdollisuus koko ajan. Ilmeisesti Hoenessilla ja Rangnickilla on aikanaan joskus menneisyydessä ollut aika "rajujakin" erimielisyyksiä ja Hoeness on nähnyt Rangnickin likipitäen "Bayernin vihollisena". Nyt viimeisten huhujen mukaan sovinto herrojen välille olisi kuitenkin tehty ja Hoeness ei olisi Rangnickin tulon tiellä (kuten mm. KHR oli Nagelsmannin). Mutta jotenkin nämä Hoenessin tämän päiväiset lausunnot ovat ehkä ristiriidassa tämän infon kanssa, että sopu Rangnickin kanssa olisi tehty: "We're discussing it (the new coach), and if one of the decision-makers, for example, can’t stand the new coach at all, then he won’t come. But it’s not just me who has this right, Herbert Hainer and the others have it too". Lol, jotenkin tuosta rivien välistä on vaan luettavissa, että Hoeness haluaisi torpata koko Rangnickin siirron, mutta tiedä sitten.

Toki tämä onkin sitten se yksi raivostuttavia asioita Bayernissa, miksi ihmeessä seuraan on tuotu uusi urheilujohto, jos jollain yksittäisillä dinosaurus-diktaattoreilla on edelleen valta omalla päätöksellään torpata nämä heidän ehdotukset ja tehdä silti, kuten itse haluavat? Eberl&Freund kaksikko puski kovasti Nagelsmannia maaliin (Hoeness puolsi myös Nagelsmannia), mutta Rummenigge torppasi sen. Nyt Rummenigge (+ Salzburgissa Rangnickin oikeana kätenä aikanaa operoinut Freund) taas kannattaa Rangnickia, mutta Hoeness on häntä vastaan.

Tämä näyttäytyy siis tällä hetkellä juuri siltä, miltä sen ei pitäisi näyttää: eli pappaduo KHR&Hoeness kiistelevät tällä hetkellä, kuka on se uusi päävalmentaja, samalla kun juuri tätä hommaa varten palkatat(!) Eberl ja Freund toimittavat kumileimasimen virkaa ja katselevat poikasina vierestä, vailla oikeaa päätöksentekovaltaa. Ei näillä kavereilla ole Bayernissa mitään oikeaa valtaa, vaan sillä hetkellä, kun Rummenigge torppasi Nagelsmannin paluun, eikä antanut Eberln ja Freundin tehdä työtään, niin nämä herrat alennettiin tyhjänpäiväisiksi kumileimasimiksi.

Rooli ei ollutkaan päättää seuraavaa pääkoutsia, vaan päätöksentekoprosessissa tämän kaksikon vastuu oli siellä alkupäässä valmistella ne nimet, (jotka kaikki pappaduo tulee kuitenkin tyrmäämään ja sivuuttamaan) ja papat tekevät lopulta kuitenkin niin kuin itse parhaaksi näkevät... Miksi organisaatioon on palkattu omana expertiisi-roolinaan operatiivisen puolen urheilujohto konsultoimaan sitä 'kärkijohtoa', jos tämä 'kärkijohto' kuitenkin sivuuttaa niiden expertiisirooliin palkattujen asiantuntijoiden (urheilujohtajien) mielipiteet ja lausunnot. Jos heidät uhreilujohtajat nimenomaan on juuri palkattu tarjoamaan sitä asiantuntemusta siitä jostain kyseisestä asiasta johonkin organisaation haluamaan asiaan (tässä kyseisessä keississä päävalmentaja-asia, jonka piti olla Eberl-Freund kaksikon homma)?

Mitäköhän Eberl ja Freund tästä koko sotkusta ja tilanteesta miettivät? Kun heidän piti juuri olla ne henkilöt, jotka sen uuden pääkoutsin tarkasti kartoittavat ja lopulta päättävät. Nyt selvisikin totuus ja 'papat' eivät vieläkään pysty luovuttamaan valtaa eteenpäin ja dominoivat autoritaarisesti. Bayernin operatiivisen urheilujohdon päähenkilöiden työpaikat lienevät yksiä turhimpia maailmassa...Hoeness&KHR duo on etunpenkeillä, Eberl&Freund duo vain takapenkillä nauttimassa matkasta ja peesaamassa...kun lopulta pitää kuitenkin tehdä se valinta, joka käy sekä Hoenessille että KHR:lle, niin kyllähän se aivan kaiken oleellisen tästä kertoo.

******

Bayernin hallintoneuvosto ('supervisory board') päätyy nimittämään Max Eberln hallituksen urheilujäseneksi ja seuran "uusiksi kasvoiksi" Rummeniggen tilalle... -- -- voi jopa olla etu saada Eberl edustustehtäviin ja 'kasvokuvaksi' seuralla... -- -- todella vakuuttava esiintyminen Eberltä, paljon hyviä juttuja...
Tähän yo. liittyen voi ehkä nyt todeta sen verran, että mielestäni Eberl aloitti pestissään todella vahvasti ja piti tämän viestinnän osalta langat aika hyvin käsissään. Eberln olemus ja viestintä myös median edessä haastatteluissa yms. on ollut juuri sitä, mitä Bayerniin on kaivattu Hoeness&KHR kaksikon poistumisen jälkeen.

Kuitenkin ihan viime aikoina parin viime viikon aikana tästä on lipsuttu aika pahasti ja Eberl on ollut kyllä jonkin sortin pettymys. Eberl palkattiin Bayerniin totta kai ensisijaisesti urheiluosaamisensa ansiosta, mutta myös kuitenkin sellaiseksi uudeksi urheilupuolen "keulakuvaksi" ja urheilupuolen viestinnän nokkamieheksi, jonka tavoitteen pitäisi myös omalla vuorovaikuttamiseellaan median yms. tahojen suuntaan, olla sen kaiken mediahälinän ja ympärillä olevan kohinan lopettaminen. Odotukseni olivat suht isot sen suhteen, että kun Bayernin ympärillä on viime vuosina ollut (taas kerran...) tätä täysin ylimääräistä sirkusta ja hulapaloota - aina etenkin sen kauden isoimman hetken kynnyksellä - niin Eberl pystyisi tuomaan tuohon muutoksen ja laittamaan sen homman kuriin. Laittakaa tämä päävalmentaja-asia nyt pakettiin, tulkaa julki sen nimen kanssa, kertokaa ne kämäiset selityksenne ja perustelunne miksi valintaan päädyttiin (oli se nyt kuka tahansa) ja sitten matka jatkuu eteenpäin. Nyt on ihan uskomaton sirkus ja tällainen saman hernerokan lämmitys käynnissä, kun tilanne vain velloo ja velloo ja velloo...

Nyt kuitenkin ollaan taas menossa kauden kovinta kliimaksia (isot pelit Realia vastaan) ja Bayernin ympärillä on aivan armoton sirkus käynnissä. Mielestäni tämä on miinus Eberlellä, että hän on antanut etenkin tämän uuden valmentajakeskustelun paisua tällä tavoin tällaiseksi jumalattomaksi tivoliksi, eikä pystynyt pitämään tätä topikkia kontrollissa. Tämä kaikki on taas omiaan aiheuttamaan turhaa häiriötä ja levottomuutta seurassa ja joukkueen ympärillä, joka ei ole hyvä asia. Ja viime päivinä on myös tullut näitä täysin hallitsemattomia huhuja pelaajiin liittyen (Bayernin kiinnostus Leverkusenin toppari Tahiin), jopa niin paljon, että toisen joukkueen urheilujohtaja(!!!) eli Rofles joutui ottamaan kantaa näihin huhuihin median suuntaan. Tämä on juuri sitä hallitsematonta narratiivia ja sirkusta, jota Eberln urheilupuolen keulakuvana pitäisi juuri hallita ja tuoda järjestystä tähän, ettei media pääse vielä omalla toiminnallaa höpöttelemään, mitä sattuu ja luomaan lisää tätä sirkusta tähän ympärille.

Se, että Eberl ei ole pystynyt pitämään näiden aiheiden ja tämä sirkuksen osalta lankoja käsissään, vaan (etenkin tuon valmentajarekryn osalta) eväät ja pakka ovat levinneet ihan totaalisesti ympäriinsä, on iso miinus.

Freundille voi jakaa myös pyyhkeitä mm. pelaajarekryjen osalta. Selkeästi Freund on tarvinnut aikaa adaptoitua Bayerniin kokoluokan seuraan ja tämä kausi on osaltaan hieman todistanut sen puolesta, että Freund hätiköi ehkä jonkun verran pelaajamarkkinoilla. Tammikuun ikkunassa tuotiin sisään Zaragoza, koska tarvittiin laituria. Ok, ihan loogista sinänsä tuoda kaveri, joka tulee jo kesällä siirtymään seuraan muutenkin. Mutta se, että tässä asiassa ei tunnuttu ollenkaan konsultoivan seuran päävalmentajaa eli Tuchelia, joka ne peluutuspäätökset tekee, on hieman käsittämätöntä. Nyt käsillä on tilanne, että Zaragoza on lämmittänyt penkkiä kohta puoli vuotta, sen sijaan, että olisi vielä loistanut isossa roolissa Espanjassa. Sacha Boeyn €30 milj. siirto vaikuttaa nyt myöskin aika tyhmältä ja hätiköidyltä. Laatupelaaja, mutta ottaen huomioon Tuchelin suunnitelman peluuttaa Kimmichiä RB:nä, Mazraouin ja sen, että Stanisic pelaa jo seuraan kesällä, oli 30 millin tuhlaaminen Boeyhyn aika kyseenalaista.

Vielä kun nyt on ihan Genoan johtoportaan tasolta varmistettu, miten Bayern yrittii kaapata Dragusinin siirron Spursiin, jolla "huomattavasti Spursia suuremmalla tarjouksella" (Dragusin on lämmittänyt penkkiä Spurssissa), niin kyllä tässäkin asiassa on ollut se tietynlainen punainen lanka ja suunnitelma kateissa. Kukaan hankituista tai huhutuista pelaajista ei ole/olisi oikein solahtanut pakkaan mukaan. Freundilla on ihan selvästi mennyt vielä vähän totutteluun ja adaptoitumiseen aikaa Bayernissa, sen voi huomata tuosta toiminnasta siirtomarkkinoilla. Sen takia oli myös aivan vitaalia tuoda Eberl siihen avuksi ja tueksi.

Ja, jos Bayernin uutta valmentajarekryä voisi osuvasti jollain yhdellä kuvalla kuvata, niin se on kyllä tämä (eikä tämä ole ollenkaan hyvä asia):
 

Liitteet

  • 20240425_161109.jpg
    20240425_161109.jpg
    52,7 KB · kertaa luettu: 44
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös