Mainos

FC Bayern München 2022–2023 – aika Lewandowskin jälkeen

  • 21 433
  • 133

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Avataan myös Bayernille tätä jo käynnissä olevaa kautta koskien kausiketju. Kesä on ollut suht kiireinen ja energia ja aika on ollut vähissä, mutta parempi myöhään, kuin ei milloinkaan, vaikka kausi onkin jo tosiaan korkattu ja Bayerninkin osalta ensimmäiset tittelit jaettu, kun Bayern Super Cupin ottelussa Leipzigin löi lukemin 3-5. Paljon on Bayerninkin joukkueessa tapahtunut mylläystä ja Bayern onkin ollut tämän kesän siirtoikkunassa poikkeuksellisen aktiivinen ja määrätietoinen. Joukkueen heikkoja positioita ja valumakohtia on pyritty siirtomarkkinoilla paikkaamaan ja mielestäni tässä onkin onnistunutt kohtalaisen hyvin. Viime kausi oli Nagelsmannin ensimmäinen Bayernin peräsimessä ja nappiinhan se ei mennyt. Aika pitkälti opettelua ja oppirahojen makselua oli viime kausi nuoren Nagelsmannin kohdalla, mikä toki oli jonkin verran odotettavissa, kun tuo 5-vuotinen paperi JN:lle sorvattiin, että pidempää prosessia ja jatkumoa tässä ollaan rakentamassa. Toki Bayernissa tavoite on aina, joka kausi, menestyä, joten edes kokemattomalle Nagelsmannille ei mitään totaalisia välikausia ja ohi suorituksia katsoyta läpi sormien. Nähtiin mm. Kovacin ja Ancelottin toimesta, että miten nopeasti heille tulivat lähdöt toisten kausien alussa, kun ensimmäiset kaudet olivat vaikeita ja toisten kausien syksyt lähtivät tahmeasti liikkelle, joten tuleva syksy on Nagelsmannille todella tärkeä.

Viime kauden pelilliset ongelmat ja muutkin kuopat matkan varrella olivat aika selkeästi nähtävissä, joita tulikin aika kattavasti käsiteltyä jo viime kauden Bayernin kausiketjussa, läpi pitkän kauden. Viime kaudella pelitapaa ja formaatteja vaihdeltiin (etenkin kevätkaudella) useammin, kuin moni vaihtaa bokseereitaan, joka luo (tai loi) mielestäni myös tälle kaudelle selkeän ongelman. Kauden alla Bayernilla ei oikein ollut sellaista selkeää punaista lankaa viime kaudelta, jota lähteä nyt jalostamaan, vaan ikään kuin jälleen lähdettiin puhtaalta pöydältä työstämään. Tuo oli jopa iso ongelma, että viime kaudella Nagelsmann ei löytänyt Bayernille sellaista selkää yhtä pelitapaa ja -identiteettiä, koska nyt ei ole mitään sellaista valmista tai luonnosta mitä kehittää, vaan kesällä on jouduttu viettämänä pitkiä iltoja officella (kuten on ilmeisesti Nagelsmannin ja Salihamidzicin toimesta vietettykin) ja analysoity viime kautta, mikä meni vikaan ja tulevan kauden kuvioita on piirrelty ahkeraan ja pohdittu millä pelitavalla kauteen lähdetään. Tuosta voi antaa pitkän miinuksen Nagelsmannille & Co.lle, että taas joudutaan ikään kuin lähtemään nollista ja rakentamaan pohjamudista niin sanotusti, kun ei viime kaudesta sinänsä tarttunut mitään sellaista oikeasti pysyvää mukaan.

Totta kai seura, joukkue ja pelaajat ovat nyt tutumpia toisilleen ja etenkin Nagelsmannille, mutta taas lähdetään rakentamaan jotain erilaista ja uutta, kuin viime kaudella, ja oma ennuste on, että tämä kausi tulee pelitavan ja kaiken muunkin osalta olemaan aika erilainen, kuin viime kaudella. Senhän olisi pitänyt mennä niin, että viime kaudella rakennettiin pohjat, joita lähdetään tällä kaudella jalostamaan ja kehittämään ja joidenka päälle sitä touhua olisi tällä kaudella lähdetty rakentamaan, kun hyvät pohjatyöt olisi viime kaudella tehty. Eli luontainen prosessin kehitys. Nyt Nagelsmannin toisena vuotena, lähtee taas ikään kuin "uusi" prosessi nollista, uusilla ideoilla. Toki osansa varmasti vaikutti tuo kokoonpano ja käsillä olevat pelaajat, joihin JN ei pystynyt viime kaudella suuremmin vaikuttamaan ja nyt mm. Lewan poistumisen ja Manén tulon myötä, Bayern on oikeasti monipuolisempi ja joustavampi, joka tarjoaa JN:lle mahdollisuuden toteuttaa paljon omannäköisempää peliään, mitä hän on koko ajan halunnutkin.

Oma toive on, että kun pöydälle on kesän aikana kasattu ideoita, että niistä kaikista on nähtävillä joku punainen lanka ja kaikki ideat tähtäävät yhteen valmiisen lopputulemaan, eikä niin, että pöydällä läjäpäin erilaisia hurjia ja niin pirun "innovatiivisia" ajatelmia, joista ei kuitenkaan saa sujuvaa ja jouhevaa kokonaisuutta rakennettua, kuten ehkä kävi viime kaudella. Viime kaudella oli paljon erilaisia hienoja palapelinpalasia, joista ei kuitenkaan saatu valmista kasaan, joten tulevalla kaudella sitä yhtenäistä ja koherenttia pelitapaa pitäisi alkaa rakentaa pala kerrallaan ja kaikkien ideoiden ja pelitavan taktiikodien pitäisi tähdätä yhtä isoa valmista kokonaisuutta varten. Illuusio syntyy muka niin monipuolista ja joistavaa jalkapalloa, mutta totuus on, että rutiini ja toisteisuus puuttuvat täysin. Bayernilla on niin hyviä yksilöitä ja niin iso materiaalietu mm. Bundesliigassa, että siellä voidaan yksilöiden turvin jyrätä, mutta kun Mestarien Liigassa vastaan asettuu joku Unai Emeryn laadukkaasti organisoitu Villarreal, niin sitten ollaan täysin hapaattomia ja aseettomia, kun ei ole mitään rutiinia tai tarpeeksi toistoja alla tietyistä kuvioista tai systeemistä ja pelaajat joutuvat luottamaan liiakseltaan luomuun ja omaan henk.kohtaiseen taitoon. Ei niin henk.kohtaiselta taidoltaan erinomainen, mutta hyvin ja laadukkaasti organisoitu kollektiivi lyö aina individualistisen ja henk.kohtaiseen taitoon perustuvan tähtisikermän laudalta.

Nagelsmaan on myös ilmeisesti treeniohjelmassaan luopunut tuollaisesta valmistautumistyylsitä jossa luodaan aina ns. pelisuunnitelmia vastustajan mukaan ja mukautetaan aina viikon harjoittelu sen mukaan, ketkä loppuviikosta kohdataan. Luojan kiitos. Fokus siihen omaa tekemiseen ja oman pelin kehittämiseen, mutta ei niin, että mukautetaan aina viikon treeniohjelma ja pelitavan hiominen sen mukaan, että kuka asettuu vastaan ja lopputulema on, että Bayernissa ei ole kahta samanlaista treeniviikkoa, kun koko ajan mukaudutaan ja yritetään olla niin monipuolisia, mutta lopputulema on jälleen kerran jotain karmeaa solkkumuusia ja fokus on liikaa vastustajassa sekä tietynlaisissa epäolennaisissa asioissa. En tiedä oliko tuo jotain ihan ylitaktista hifistelyä vai mitä se on ollut JN:n osalta, että analysoidaan aina seuraava vastustaja viimeistä piirtoa myöten ja mukauteen omaa peliä sen mukaan, mutta onneksi siitä on nyt tälle kaudella ilmeisesti luovuttu ja fokus on omassa pelin kehittämisessä ja vastustajan ylianalysointi ja aina uuden pelitavan/suunnitelman kehittely aina yhtä viikon pääpeliä varten, on kuopattu ja haudattu. Jos mennään ihan eri lajiin, niin muuan Lauri Marjamäkikin aikanaan Leijonien peräsimessä siihen kapsahti, kun laati niitä kuuluisa ottelusuunnitelmia aina yhtä seuraavaa vastustajaa kohden. Toki pitää sanoa, että viime kaudella Nagelsmann tuli myös siinä mielessä pahaan paikkaan, että ei ehtinyt vaikuttaa oikeastaan ollenkaan joukkueen kasaamiseen, eikä hankittuihin pelaajiin, vaan joukkue oli jo käytännössä rakennettu valmiiksi, joka sitten näkyi mm. muutamien pelaajien vähäisessä peliajassa ja siinä, että joukkue ei muutenkaan ollut aivan Nagelsmannin toiveiden, peli-ideologian ja pelitavan mukainen.

Nyt katseet kääntyvät lähes kokonaan Nagelsmanniin. Paljon kuraa ja raippaa saanut Salihamidzic on tehnyt vakuuttavaa työtä siirtomarkkinoilla ja hieman Bayernin seuraideologian vastaisesti, myös päävalmentaja Nagelsmann on päässyt vaikuttamaan kohtalaisen paljon siirtoihin ja hankittujen pelaajien valintoihin (mm. huomattavasti enemmän, kuin edeltäjänäs Flick, jonka kemiat eivät natsanneet ollenkaan Brazzon kanssa). Nyt trio Nagelsmann-Salihamidzic-Marco Neppe (Bayernin 'tekninen johtaja' ja Brazzon oikea käsi) on pelannut loistavasti yhteen siirtomarkkinoilla ja saanut houkuteltua juuri oikeita ja kaivattuja pelaajia joukkueeseen ja myös joukkueesta poistuneet pelaajat menevät posin puolelle, kun turhasta "kuolleesta painolastista ja muista turhakkeista on päästy eroon.

Lewandowskin poistuminen jättää toki ikävän aukon ja mikäs olisi futisromantikkona ollut sen mahtavampaa, kuin se, että Lewa pelailee koko loppu-uransa Bayernissa ja rikkoo loputkin Gerg Müllerin ennätykset, mutta nyt oli muutoksen aika ja se voi olla, etenkin Nagelsmannin kannalta todella hyvä juttu. Iso kiitos ja syvä kumarrus Lewalle kaikesta, mitä teki Bayernin vuoksi. Ero Bayernista ei ollut se kaikista "siistein", mutta itselläni ei (kenties päinvastoin, kuin joillain muilla kannattajilla), jäänyt mitään hampaankoloon Lewaa kohtaan tai kaunoja tuosta siirrosta, vaan Lewa on kyllä kaiken suuren arvostuksen ja isoimmat kiitokset ansainnut. Yksi kaikkien aikojen Bayernin seuralegendoja, eikä sitä edes tuo sotkuinen siirto pois muuta mihinkään. Piste. Lewa sai näiden vuosien aikana uskomattoman paljon Bayernilta ja Bayern sai uskomattoman paljon Lewalta. Nyt takki oli vain tyhjä ja oli uusien tuulien aika.

Aukko, jonka Lewa Bayernin hyökkäykseen jättää, on massiivinen, mutta samalla se avaa myös ihan uusia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia Bayernin peliin. Monien lähteiden mukaan Nagelsmann ei viime kaudella ollut aivan tyytyväinen ja koki ettei saanut täyttää omia visioitaan ja ideoitaan ihan sataprosenttisesti, koska Bayernin peli ol niin pitkälti sidottu ja rakennttu Lewan tekemisten ympärille. Tässä mielessä Manén kaltainen maailmanluokan pelaaja sopii kenties paljon paremmin siihen, mitä Nagelsmann on alunperinkin halunnut yrittää ja implementodia Bayernin pelissä ja ensimmäisten pelien perusteella Bayern on ollut aidosti parempi, joustavampi ja ennalta-arvaamattomampi, kuin mitäse Lewan kanssa viime kaudella oli. Lewan kanssa tämä toteuttaminen jäi valitettavasti puolitiehen ja piippuun, vaikka ilmeisesti samoja yrityksiä ja viritelmiä oli jo viime kaudella. Mané valeysinä sopii juuri siihen pelitapaan, mitä JN on koko ajan halunnutkin tuoda Hoffenheimin sekä Leipzigin ajoiltaan ja nyt Nagelsmanillakin on kaikki vaaditut palikat siihen, että hän voi todellakin peluuttaa haluamaansa futistaan. Nyt on niin sanotusti näytönpaikka ja katseet kohdistuvat entistä enemmän Nagelsmanniin, koska hän on saanut haluamiaan pelaajia, jotka sopivat juuri hänen ideologiaansa ja hänen peluuttamaan futikseensa.

Jos otetaan pikainen yhteeneto Bayernin siirtokesästä ja tärkeimmistä siirroista: (tappiolla €40,00 miljoonaa)

ULOS: (saatu +97,50 miljoonaa)
Niklas Süle (CB): Ilmaissiirto
Chris Richards (CB): €12,00 milj.
Tanguy Nianzou (CB): €16,00 milj.
Omar Richards (LB): €10,00 milj.
Marc Roca (CDM): €12,00 milj.
Corentin Tolisso (CM): Ilmaissiirto
Robert Lewandowski (ST): €45,00 milj

SISÄÄN: (käytetty -137,50 miljoonaa)
Matthijs de Ligt (CB): €67,00 milj
Noussair Mazraoui (RB): Ilmaissiirto
Ryan Gravenberch (CM): €18,50 milj.
Sadio Mané (SS): €32,00 milj.
Mathys Tel (ST): €20,00 milj.

Joukkue on siirtoikkunassa vahvistunut merkittävästi. Oikeastaan kutospaikan pelaajaa lukuunottamatta bayern on vahvistunut jokaisella pelipaikalla, minne tarvetta oli ja nyt sisään on tullut myös mielestäni huomattavasti parempaa laatu, kuin mitä ulospäin on lähtenyt. Süle ja Nianzou poistujat toppariosastola ja de Ligt sisään on mielestäni iso upgreidaus tähän osastolle. Nianzoulle olisi kyllä ollut pitkän kauden aikana käyttöä ja puolustajien vähäinen määrä hieman mietityttää. Eikai taas meinata sortua viime kauden sudenkuoppaan, että mennään yhdellä avauskokoonpanolla koko kausi ja kauden loppupuoliskolla suurin osa piiputtaa, kun reserviä ei ole? Tämä huomioituna, olisi Nianzoukin sitä peliaikaa saanut. Mazraoui oikean laitapakin tontille on juuri sitä, mitä Bayern on kaivannutkin monta vuotta ja Lahmin lopettamisen jälkeen, muta nyt vihdoin ja viimein tämäkin osasto on kunnossa. Iso upgreidaus mm. Bouna Sarriin, joka toivottavasti vielä poistuu tämän ikkunan aikana.

Keskikentällä Roca ja Tolisso ulos ja Gravenberch sisään, jälleen iso upgreidaus ja Gravenberhcin jo ilmeisesti vakuuttanut monet pelikaverit treeneissä. Keskikentälle ei ole tarjolla, kuin neljä pelaajaa, joten tämä osasto kaipaisi pitkä kausi taas huomioituna lisää pelaajia määrällisesti (ainakin sitä yhtä), mutta muuten Gravenberch on loistava hankinta ennen kaikkea tulevaisuutta ajatellen. Hyökkäyksessä Lewa ulos on iso menetys ja jättäää jälkeensä massiivisen aukon, mutta Manén kaltainen maailmanluokan huippupelaaja sisään, joka sopii vieläpä paremmin Nagelsmannin filosofiaan ja pelitapaan, on todella hyvä swäppi mielestäni. Todella lahjakas Tel erittäin hyvä investointi tulevaisuutta varten.

Enemmän on tässäkin ikkunassa poistunut, kun otetaan vielä muut poistujat (junnut ja reilut parikymppiset nuoret, joilla ei tulevaisuutta Bayernissa ole), mutta parempaa laatua on mielestäni tullut sisään, joka tekee Bayernista vahvemman sekä paremmin rakennetun nipun, kuin viime kaudella. Kaikki pelaajat myös sopivat paremmin Nagelsmannin futikseen ja ovat kaikki monipuolisia pelaajia. Hyökkääjät Mané-Tel todella monikäyttöisiä ja pystyvät pelaaman eri pelipaikkoja sekä joustamaan systeemin sekä pelin mukaisesti. De Ligt kaivattu puolustuksen liideri ja jämäkkä esimerkkipelaaja. Mazraoui offensiivinen laitapakki, jonka keskikenttä-taustasta tulee olemaan hyötyö Nagelsmannin systeemissä, kun saa pelata osin sellaisessa 'inverted full-backin' roolissa, joita mm. Guradiolankin aikana tiuhaan käytettiin. Gravenberch keskikentällä taitava ja pallovahva pelaaja, joka pystyy pitkiin kuljetuksiin ja luoviin ratkaisuihin pallon kanssa sekä pystyy myös tuomaan jo nyt tulevalle kaudelle kilpailua keskikentän pelipaikoille. Bayernin siirtoikkuna ol iniin onnistunut, että huhujen mukaan Telistä Bayern ei edes joutunut maksamaan tuot €20 milliä, tai Gravenberchista tuota €18,5 millin summaa, vaan molempien agentit osallistuivat jonkun verran siirtokulujen maksamiseen.

Bayern oli Salihasmidzicin, Nagelsmannin ja Neppen johdolla onnistunut esittämään kaikille vakuuttavat suunnitelmat ja visiot, ja bayern pystyi varmistamaan jokaisen pelaajan suostumuksen, ennen kuin se pääsi yhteisymmärrykseen pelaajien suerojen kanssa. Salihamidzic oli kuulemma kaivanut jopa jotain powerpoint esityksiä esille, kun oli esitellyt Bayernin suunnitelmia ja ideoita näissä neuvotteluissa. Nagelsmannin harteille noissa neuvotteluissa jäi kertoa pelitaktisista asioista, pelaajan rooleista sekä joukkueen tavotteista ja urheilullisesta puolesta, mihin tähdätään. Näiden ideoiden myymisessä onnistuttiin kohtuu hyvin. Lähtökohtaisesti Bayernin joukkue on valmis tämän siirtokesän osalta, mutta, jos seuraavien viikkojen aikana eteen tulee joku sopiva palanen, pystyy Bayern viimeiaikaisten myyntien ja rahojen genroinnin jälkeen kyllä reagoimaan. Vasemman laitapakin korvaaja ja yksi kk-pelaaja kutospaikalle (miten käy Laimerin suhteen?) kenties vielä kiikarissa...

Bayernin kokoonpano 2022-2023 (ei lainapelaajia tai muita junnuja):

Maalivahdit: 3

#1 Manuel Neuer (GK)
#26 Sven Ulreich (GK)
#35 Johannes Schenk (GK)

Puolustajat: 8
#2 Dayot Upamecano (CB)
#4 Matthijs de Ligt (CB)
#5 Benjamin Pavard (RB/CB/LB/CDM)
#19 Alphonso Davies (LB/LW/RW)
#20 Bouna Sarr (RB/RM)
#21 Lucas Hernández (CB/LB)
#40 Noussair Mazraoui (RB/RM/CM)
#44 Josip Stanisic (RB/CB/LB)

Keskikenttä: 7
#6 Joshua Kimmich (CDM/RB/CM)
#8 Leon Goretzka (CM/CAM/CDM)
#14 Paul Wanner (CAM/RW/LW)
#18 Marcel Sabitzer (CM/CAM/RW/LW)
#28 Gabriel Vidovic (CAM/SS/ST)
#38 Ryan Gravenberch (CM/CDM)
#42 Jamal Musiala (CAM/LW/RW/CM)

Hyökkääjät: 8
#7 Serge Gnabry (RW/LW/ST/CAM)
#10 Leroy Sané (LW/RW/CAM)
#11 Kingsley Coman (LW/RW/SS)
#13 Eric Maxim Choupo-Moting (ST/SS/LW)
#17 Sadio Mané (LW/SS/ST/RW)
#25 Thomas Müller (SS/CAM/RW)
#32 Joshua Zirkzee (ST/SS)
#39 Mathys Tel (ST/LW/RW)

(YHT: 26 pelaajaa)

Paljon pitää tiettyjen kaverin nostaa tasoaan. Nyt on kyllä viimeisiä näytönpaikkoja herroille Sané ja Gnabry Nyt pitää onnistua myös isoissa peleissä ja näyttää eteen. Tämä uusittu Bayern ja uusi pelitapa voi sopia Gnabrylle paremmin, koska on valitellut mediaan, kuinka tykkää pelata enemmän kentän keskusosissa ja nyt pääseekin todennäköisesti tuossa roolissa pelaamaan, kun on Bayernin uusitussa 4-2-2-2 (tai 4-4-2) pelitavassa se toinen kaveri Manén kanssa siellä piikissä. Sabitzer keskikentällä jolta kaivataan isoa isoa tasonnostoa. Kauden alku on ollut lupaava. Sabitzer on kauden ekoissa peleissä (ja jo harkkakaudella) ollut todella vakuuttava. Nyt on nähty sitä parasta Sabitzeria ja Sabitzer voi omalta osaltaan olla vastaus tuohon Bayernin hieman vuotavaan keskikenttään sekä puhtaan kutospaikan pelurin puutteesseen. Sabitzer on alkukaudesta ollut oma terriermäinen itsensä, voittanut alkukaudella paljon palloja ja ollut todella vahva kaksinkamppailuissa. Puolustuksessa kaivataan tasonnostoa Upamecanolta ja Upamecanoltakin on sellainen alkukaudesta nähty. Viime kauden suurin ongelma oli liian suuret tasonheittelyt ja epätasaisuus. Loistavaa peliä kun saattoi seurata aivan umpisurkea peli. Upamecano oli ilmestynyt kesälomilta rautaisessa kunnossa ja on ollut alkukaudesta hyvä. Tärkeä tasonnosto ja luo hyvää kilpailutilannetta puolustukseen.

Kokonaisuudessaan maalivahtiosasto on jälleen kerran hyvissä kantimissa, kun se on aseteltu Manu Neuerin leveille hartioille, vaikka Manullekin alkaa toki sitää ikää tulemaan ja on tullut kiinnitettyä huomiota, että kenties ne Neuerinkin henk.kohtaiset virheet ovat iän myötä hieman lisääntyneet. Puolustus on myös ihan hyvässä jiirissä ja laatua riittää. Määrällisesti olisi hieman huolissani ja esim. Daviesin korvaaja vasemman laitapakin tontille puuttuu tyystin. Tuohon rooliin on kaavailtu 16-vuotiasta Wanneri tai sitten Hernández siirretään Daviesin poissaolon ajaksi vasemmalle. Ei kovin kesätävä idea ja tuo kaipaisi vielä mielestäni sitä yhtä vahvistusta, koska jos Hernándezin joutuu tuolle tontille siirtämään, on se pois toppariosaston syvyydestä. Eikä sen tarvitsisi edes olla mitään taso 'bornasosa'.

Muuten keskuspuolustus on hyvässä kunnossa: Hernández, Upamecano ja de Ligt päärooleissa, ja Pavard sekä Stanisic pystyvät tuuraamaan. Oikealle on tarjolla Pavard-Mazraoui-Stanisic, joten sekin osasto on kunnossa. Vasen puoli ainoa joka huolettaa. Keskikentälle on tarjolla kovaa laatua: Kimmich-Goretzka-Sabitzer-Gravenberch (+Musiala, joka ilmeisesti pelaa tämän kauden enempi laidassa), mutta määrällsiesti tuo on pitkä kausi huomioiden aivan liian vähän. Varsinkin kun myös mm. Goretzkalla on vaikeuksia pysyä kasassa. Sabitzerin tasonnosto toki on iso asia ja myös se, että Gravenberch vaikuttaa pätevältä vahvistukselta jo täksi kaudeksi.

Saapa nähdä, mitä tehdään lupaavien nuorten Wannerin ja Vidovicin kanssa? Wanner ilmeisesti vetää tämän kauden Bayernin kakkosjoukkueen ja treenaa edustuksen kanssa (+ jotain minuutti mahdollisuuksia, jos edustuksessa tulee loukkeja tms.), mutta Vidovic todennäköisesti lähtee johonkin toiseen Bundesliigaseuraan lainalle. Lahjakas hyökkäävä kk-pelaaja/valeysi/ysi, joka taitaa pelaamisen myös vähän alempana keskikentällä tai nimenomaan tuossa aggresiivisen prässääjän roolissa, johon Laimeriakin on kaavailtu. Jos Laimersiirto ei tämän kesän osalta enää toteudu, näkisin mieluusti 19-vuotiaan Vidovicin saavan tilaisuutensa. Toki nuori kehittyvä pelaaja, joka tarvitsee paljon peliaikaa, eikä penkin kuluttaminen Bayernissa tällä kaudella kehitä tarpeeksi, vaikka saisikin treenata edustuksen kanssa Wannerin tavoin. On jo liian hyvä Regionaligaan, joten kenties paras vaihtoehto on lähteä lainalle muualle Bundesliigaan...?

Hyökkäys myös näyttää suht hyvältä, Sanélta ja Gnabrylta sitä tasonnsotoa kaivataan. Muuten tilanne näyttää hyvältä ja Bayernin kaikki hyökkääjätä ovat todella nopeita ja monipuolisia, ja Bayernin hyökkäyspeliä on ollut alkukauden ilo katsoa. Tämä kausi tulee muuten olemaan Musialan läpimurtokausi maailman huipulle. Herranjumala, on ollut huikeaa katsottavaa tämä alkukausi! Aivan maagista suorittamista ja nyt Musiala on valmis ottamaan sen seuraavan stepin. On kehittänyt laukaustaan kesällä, kuti ja sihti on parantunut, taitotaso on huikea, on saanut lisää vääntövoimaa kamppailutilanteisiin...tällä kaudella muuten räjähtää pankki. Luo myös hyvää kilpailutilannetta, kun tuosta vasemman laidan/kymppipaikan positiosta taistelee Musialan lisäksi Sané, joka joutuu laittamaan ison vaihteen silmään, mikäli meinaa Musialan syrjäyttää siinä tällä kaudella. Huhujen mukaan Sané onkin näyttänyt hyvää asenetta ja tiikerinsilmää treeneissä ja on valmis tosissaan kamppailemaan pelipaikastaan. Tuo asenteen parannus olisi iso upgreidaus, diivanakin tunnetuksi tulleeseen Sanén tekemiseen.

Hieman yllättynyt olen Nagelsmannin pelisysteemi valinnasta 4-2-2-2, varsinkin kun koko viime kauden loppu ajettiin niin kiimaisesti sisään sitä kolmen takalinjaa kera wing-backien, mutta parempi näin, koska itse olen enempi tuon neljän takalinjan fani ja sillä on Bayernissakin vedetty iät ja ajat, ja se on syvällä seuran dna:ssa. Alkukausi on ollut lupaava, peli on paremman näköistä, kuni viime kaudella ja ei voi olla ajattelematta, että Lewa tietyissä määrin jarrutti Nagelsmanin visoita viime kaudella, vaikka huikea pelaaja ja maalitykki olikin. Myös puolustus näyttää olevan hieman paremmassa jiirissä ja strukturoidumpaa, kuin viime kaudella, johon liittyy varmasti osin uudistunut pelisysteemi ja se, miten Sabitzer on nostanut alkukaudesta tasoaan ja tilkinnyt keskikenttään niin, että se ei enää vuoda, kuin verkkokassi. Nyt tämä Bayern on pelitavallisesti paljon lähempänä sitä Nagelsmannin Leipzigiä ja Hoffenheimia. Pakka on koko ajan todella tiivis ja pyritään etenemään aika paljon keskustan kautta. Nagelsmannin Leipzigkään ei tullut tutuksi siitä, että se käytti leveyttään hyödyksi isoissa määrin, vaan lähes kaikki pelaajat olivat noiden "half spacien" (mikä onkaan suomenkielinen teri tälle?) sisällä kentän pituussuunnassa nähden, paitsi poislukien laitapakit. Vaan Leipzigissäkin paketti oli aika tiivis, etenkin joukkueen puolustaessa ja tätä on nyt Nagelsmann Bayerniinkin implementoinut.

Jää nähtäväksi, että mitä tuleva kausi tuo tullessaan. Juuri nyt askelmerkit näyttävät kaikin puolin paremmilta, kuin vuosi sitten ja toivotaan, että Nagelsmman pitää myös tämän yhden pelillisen suunnan sekä, että nähdään myös rotaatiota, eikä tiettyjä avainpelaajia piiputeta jo kauden ekalla puoliskolla. Nyt pitää tulla menestystä muuallakin, kuin Bundesliigassa. DFB-Pokalissa on jo kahtena peräkkäisenä vuotena nähty aikainen poistuminen 2.kierroksella, joten myös sinne pitää panostaa tällä kaudella. Lopultahan tilanne on todennäköisesti taas se, että se on se Mestarien liiga ja siellä menestyminen, joka määrittelee sen, että onkon Bayernin kausi onnistuntu vai ei. Minimtavoite tälle kaudella on: Bundesliiga -mestaruus, DFB-Pokal -mestaruus ja Mestarien liigassa vähintään neljän joukkoon, joka on kova tavoite muiden maailman huippujen seurana, mutta sinne pitää tähdätä.

Menestykseen pitää tosiaan tähdätä myös DFB-Pokalissa ja osoittaa faneille ja kaikille, että myös siellä menestyminen on tavoitteena, joten mikään alkukierroksien exit siellä, ei ole hyväksyttävää. Joukkue on vahvistunut, Salihamidzic on laittanut toimistolla kesän aikana ison vaihteen silmään, nyt katseet kohdistuvat pitkälti Nagelsmanniin. Hänkin on paiskinut kesällä paljon hommia, tehnyt johtopäätöksiä ja laatinut taas kaiken pohjamudista uudelleen, joten toivotaan, että se kantaa nyt hedelmää. Varsinkin, kun on päässyt nyt alusta alkaen vaikuttamaan myös joukkueen kasaamiseen ja saanut haluamiaan pelaajiaan. Joukkue nyt todella on Julian Nagelsmannin näköinen. Nyt ei kelpaa tekosyyt tai mikään sekasotku futis. Painekattila ei ole ainakaan pienentynyt ja syksyn aikana Nagelsmann tulee olemaan todella tarkan loopin alla, joten hyvä kauden alku (jollainen näytetään ainakin toistaiseksi saaneen) on äärimmäisen tärkeä.

Sana on tottakai vapaa myös kaikille muillekin halukkaille kommentoijille ja kirjoittajille, joilla jotain sanottavaa tai asiaa mielenpäällä on!
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Sivusilmällä seuraillut Bayerin edesottamuksia jo muutaman vuosikymmenen ja nyt on pakko todeta ettei tuosta porukasta tunne juuri muita kuin Neuerin ja Müllerin. Poissa ovat Lewa, Klose, Schweinsteiger, Robben ja kumppanit...
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Vastataan tänne Bayernin kausiketjuun, kun viestiin tuli muutakin asiaa, joka koskee enempi Bayernia, niin sopii paremmin tänne, kuin liveketjuun.

Taisi olla 18 torjuntaa (19 laukausta maalia kohti). Oli muuten uusi Bundesliiga-ennätys.
Ainakin SofaScoren ja Bundesliigan mobiiliapin mukaan Bayernilla oli 20 laukausta maalia kohti ja näyttää 19 torjuntaa Sommerille. Samoin tämä twiitti ja tilasto:

Ja tuo 19 torjuntaa tosiaan oli uusi Buli-ennätys.





Aikamoisia oli nuo muutkin tilastot, kun niitä tarkastelee:

Maalidottama: Bayern 3,27 - M'gladbach 0,77
Kaikki laukaukset: Bayernille 35-3
Laukaukset maalia kohti: Bayernille 20-3 (torjunnat Neuer 2, Sommer 19)
Laukaukset maalikehikkoon: Bayern 1 - M'gladbach 0
Hyvät maalintekopaikat: Bayernille 4-1
Hylätyt maalit: Bayern 2 (paitsioita)
Pallonhallinta: Bayernille 63% - 37%
Syötöt: Bayernille 612-281 (syöttötarkkuus Bayernille 90%-70%)
Kulmapotkut: Bayernille 14-1
Pelialueilla vietty määrä peliajasta (%): Bayernin puolisko 14% - Keskikenttä 36% - M'gladbachin puolisko 50%

Mutta ne tärkeimmät, eli isot numerot tulostaululla olivat Bayern 1 ja Mönchengladbach 1. Noh, tällaista se välillä on, vaikka nyt ketuttaakin. Paremmasta joukkueesta ei tänään ollut epäselvyyttäkään, mutta Sommer M'gladbach maalilla oli täysin mykistävä ja ilmiömäinen. Silti, vaikka Bayern on tässä alkukauden aikana murskannut mm. Frankfurtin ja Bochumin, oli tämä peli mielestäni Bayernin kauden paras ja tasapainoisin suoritus. Jopa yksi Nagelsmannin Bayern-aikakauden parhaista suorituksista, mielestäni. Viime kaudesta ollaan opittu ja menty eteenpäin. Ollaan fiksuunnuttu ja peliä on järkevöitetty niin sanotusti. Keskikenttä ei enää vuoda, vaan paketti pysyy koko pelin ajan hyvin tiiviinä ja kompaktina (niin kk-pelaajien, kuin koko muunkin joukkueen osalta), josta on hyvä pelata noita nopeita kombinaatiopelejä ja Bayernin liukkaiden pelaajien edetä nopeilla syötöillä ja jaloilla. Peli muistuttaa tältä osin hyvin paljon sitä, mitä Nagelsmann mm. Leipzigissä peluutti.

Puolustuspeliinkin ollaan saatu stabiiliutta ja rakennetta, vaikka silti välillä meinataan höntyillä hieman ja pelata liian aggressiivisesti, mikä oli viime kaudella todella iso akilleenkantapää ja kanto kaskessa. Mutta isossa kuvassa puolustuspeli toimii paremmin, kuin viime kaudella ja sellainen samanlainen yltiöpäinen ylipelaaminen on mielestäni karsittu enenevissä määrin pois ja pelaajien lyhyet etäisyydet (=kompaktius) tekee myös sen, että tuki on koko ajan nyt lähempänä ja on helpompi luoda 2v1 -tilanteita ja ylivoimia eri puolille kenttää. Harmi, että Upamecanon tötyilystä taas kerran rankaistiin (kuten niin monta kertaa viime kaudellakin, huoh......). M'gladbachin pelin ainoa paikka ja iskivät siitä. Kallis oli Upan sekoilu.

Noh, tästä on isossa kuvassa hyvä jatkaa ja peli on aika hyvin jiirissä jo nyt. Hyökkäypelikin on parantunut ja siinä on paljon enemmän variaatioita ja monipuolisuutta sitten viime kauden. Kyllä se Lewandowski viime kaudella vain jotenkin sitoi ja hidasti sitä peliä, mitä Nagelsmann todella halusi ja osaa peluuttaa. Bayern oli viime kaudella liiakseltaan sidottu Lewaan ja hänen mieltymyksiinsä sekä yksipuoliseen pelaamiseen, vaikka huikea pelaaja Lewa onkin. Bayernillaa on todella nopeita, taitavia, teknisiä ja pienissä tiloissa hyviä ja ketteriä, hyökkääviä pelaajia, jotka liikkuvat todella nopeasti, vaihtavat paikkoja tiuhaan ja Bayern pelaa todella upeita kombinaatio- ja kolmiopelejä vastustajan hyökkäyskolmanneksella ja ahtaassa boxin tuntumassa, jotka ovat ainakin alkukaudesta olleet myrkkyä vastustajille. Pallo ja pelaajat liikkuvat todella upeasti ja nopeasti, nopeilla kosketuksilla, todella ahtaissakin väleissä ja kolmioiden avulla saadaan juuri noita kaivattuja 2v1 ylivoimatilanteita luotua, todella todella pienillekin alueille, ja Bayernin ketterät ja teknisesti todella taitavat hyökkääjät pystyvät iskemään niistä salamana vastustajan maalia kohti. Paikoille päästään, tänään viimeistely vain ontui pahemman kerran.

Ehkä se pieni ongelma on, että näitä tällaisia pelejä nähtiin myös viime kaudella, kun Bayern oli selvästi vastustajaa niskan päällä, mutta ei vain onnistuntu siirtämään sitä tulostaululle. Tänään mm. Man City nousi upeasti 0-2 tappioasemasta voittoon ja pystyi väkisin kääntämään pelin itselleen. Tuntuu, että Bayernille nuo käännöt jäävät usein piippuun ja tuloksena tällaisista peleistä joissa dominoidaan, on joko suora tappio tai maximissaan se tasuri.

Se on huippujoukkueen merkki, että tällaiset pelit, joissa ollaan ylivoimaisesti vastustajaa edellä, pitäisi pystyä kääntämään itselleen ihan voitoksi asti, ja Bayern tällaisissa tempuissa onnistuu aika kehnosti ja harvoin, jos vertaa muita maailman huippuja. Liian usein jäädään siihen tasuriin tai jopa tappioon, vaikka tuloksen pitäisi olla selvä voitto, kuten tänäänkin. Tänäänkään ei tässä onnistuttu, vaan paikkoja tuhlailtiin ja tulos oli se maximi tasuri, vaikka kaikki eväät olivat voittoon ja se voitto olisi pitänyt sieltä raapia. Jatkossa nämä pelit pitäisi pystyä alkamaan kääntänää ja raapimaan itselleen. Okei, tänään Yann Sommer oli kyllä sellaisessa jumalmoodissa ja aivan ilmiömäinen, että ei ihan jokailta tällaisia maalivahdin suorituksia kyllä nähdä, joten annetaan tämä nyt anteeksi.

Tykkäsin myös pelaajien kovasta tunnetilasta ja intensiteetistä. Okei, välillä meinasi läikkyä jopa yli ja jotkut pelaajat näyttivät kovaakin tunnetta (kenties jopa turhautumista...?) aika aikaisessa vaiheessa jo peliä, ihan siinä toisen puoliajan alkuvaiheilla jopa. Mutta hyvin pystyttiin pitämään fokus pelissä ja lopulta se tunne ei läikkynyt pahemmin yli, vaikka ihan mukin yläreunoilla välillä käytiinkin. Erityismaininta Sanélle. Huikea peli. Mies on kaivanut työhaalarit päälle pudottuaan alkukaudesta penkille Musialan taakse. Sané näytti tunnetta, oli kovalla työmoraalilla tänään mukana ja antoi kaikkensa joukkueelle kovaa kamppaillen ja yrittäen. Näytti todelal isoa sydäntä ja tunnetta ja lopussa meinasi jopa läikkyä yli, mutta piti päänsä ja fokus pysyis pelissä ja iski Bayernin ainokaisen. Diiva-Sané oli tänään poissa ja jos jatkaa näin, niin tietää se todella hyvää Bayernille. Toivotaan, että tällä kaudella jaksaisi hieman pidempään, kuin pelkän syyskauden, ettei keväällä taas kovissa peleissä tussahda ja lässähdä... Mutta all-in-all, tästä on hyvä jatkaa.

Edit. Se pitää vielä sanoa, että ehkä M'gladbachin ja Farken taktiikka millä peliin lähtivät, yllätti. Ei oikein aikomustakaan saada omaa peliä käyntiin, vaan ekasta minuutista lähtien parkeerattiin bussi ja vetäydyttiin. Toki heillä on piikissä yksi Bundesliigan nopeimmista pelaajista eli Marcus Thuram, joten ehkä luottivat hänen nopeuteensa vastaiskuissa, nyt kun oli Bayernin tasoinen jengi vastassa. Ja toki Thuram iskikin yhden maalin. Mutta tätä taktiikkavalintaa ihmettelen sen takia, että miten M'gladbach on alkukaudesta pelannut. Eli hallinnut palloa paljon, pelannut todella aloitteellista ja hyökkäysvoittoista futista, luoneet paljon paikkoja jne. Nyt valittiinkin täysin erilainen taktiikka naftaliinista ja se oli kyllä mielenkiintoinen valinta, voisi näin pelitaktisesta näkökulmasta sanoa. Toki paljon oli Bayernin hyvyyttä ja Bayern myös pitkälti pakotti M'gladbachin vetäytymään ja taistelemaan alhalla henkihieverissä, mutta ihan hyvin M'gladbach myös tuossa uudessa taktiikavalinnassaan onnistui. Tyystin erilainen lähestyminen M'gladbachilta, mitä alkukauden muihin peleihin. Toisella puoliajalla ja mitä pidemmälle peli eteni, Bayernin paine kasvoi hurjaksi, mutta loistavasti Mönchengladbach taisteli.
 
Viimeksi muokattu:

Yltävastaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit -2014 (sympatiat Mestikseen), saksalaiset
Vastataan tänne Bayernin kausiketjuun, kun viestiin tuli muutakin asiaa, joka koskee enempi Bayernia, niin sopii paremmin tänne, kuin liveketjuun.


Ainakin SofaScoren ja Bundesliigan mobiiliapin mukaan Bayernilla oli 20 laukausta maalia kohti ja näyttää 19 torjuntaa Sommerille. Samoin tämä twiitti ja tilasto:

Ja tuo 19 torjuntaa tosiaan oli uusi Buli-ennätys.



Itse katselin Googlen tilastoja ja nyt sinnekin tosiaan korjattu tuo 19/20. Huikeita lukuja. Toinen ikimuistoinen ottelu Sommerille viime kesän Ranska-ottelun oheen.

Sané tosiaan Bayernin MOTM. Suurennuslasilla tulee usein hänen suorituksiaan kytättyä ja tänään teki lähes poikkeuksetta hyviä ja oikeita ratkaisuja. Toivotaan tosiaan, että ei ollut ainoastaan poikkeus tämä ottelu, vaan sama vire jatkuu aina sinne CL-mestaruuteen asti.

Harmittava virhe Upamecanolle, joka on hänkin tähän asti ollut erinomainen. Viime kaudella näitä virheitä tuli lähes joka matsissa, joten eteenpäin kuitenkin ollaan menty?

Eipä näiden Mönchengladbachia vastaan pelattujen matsien tuloksista kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää, koska niiden päällä leijuva kirous on voimakas. Peliesitykset tärkeämpiä ja niitä ei voi suuremmin Bayernin osalta moittia.

Ja eipä Lewandowskiakaan enää tarvita, kun uudeksi targetiksi löytyi De Ligt!
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Ja eipä Lewandowskiakaan enää tarvita, kun uudeksi targetiksi löytyi De Ligt!
Tämä kyllä nauratti kun pelin lopun katselin. Nagelsmann kaikkien xG-nörttien lempilapsi ja vapahtaja heittää lopussa ihan brucena topparin kärkeen!
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Salihamidzic on virallisesti allekirjoittanut Bayernin kanssa uuden jatkosopimuksen UTJ:n virasta vuoteen 2026 saakka. Pari heikompaa siirtoikkunaa ja joukkueen kasausta oli Brazzolla takana, joka johti myös Bayernin hallituksen epäröintiin, mutta mennyt siirtokesä oli kaikin puolin, niin onnistunut ja erinomainen, että se riitti vakuuttamaan Hainerin ja muun johtokunnan uudesta sopimuksesta. Toki Brazzon rooli on tässä ennestään muovautunut ja yhteistyö mm. Nagelsmannin, Neppen ja Kahnin kanssa tuntuu sujuvan kuin rasvattu ja Brazzolla on ainakin lähteiden mukaan kova halu kehittää itseään ja toivotaan, että noista menneistä epäonnistumisista ja möhlimisistä on otettu opiksi, kuten ainakin osin näkyykin viime aikaisen toiminnan perusteella, että näin on käynyt. Brazzolla on myös iso rooli koko Bayernin urheilupuolen toiminnan kehittämisestä ja junioripuolesta.

Toki onhan tässä ollut parina viime vuotena koronaa hidastamassa ja lyömässä kapuloita rattaisiin, eikä se yhteistyö Flickin kanssa ollut aivan niin yhtä ruusuista ja sujuvaa, kuin mitä Nagelsmannin kanssa...aina eivät ne henkilökemiatkaan vaan kohtaa, joten töyssyjä on tien varrella parina viime kautena myös ollut. Mutta jäädään katsomaan, että mitä tuleman pitää ja jatkuuko suorittaminen yhtä vahvana, kuin mitä se on jo hyvän tovin ollutkin...juuri nyt, aika positiiviset fiilikset tästä jatkosopimuksesta. Vuotta aiemmin, olisi ehkä ollut hieman eri ääni kellossa...


 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernin osalta nähtiin eilen kolme siirtoa:

- 18-vuotias Gabriel Vidovic lähti yhden kauden lainalle Hollantiin ja SBV Vitesseen vakituisen peliajan perässä. Lainadiilissä ei ole osto-optiota Vitessen kannalta, koska Bayern näkee Vidovicin mahdollisena tulevaisuuden kulmapalasena joukkueessaan. Vidovicilla olisi kenties ollut tälle kaudelle jo rahkeita pelata Bayernin rotaatiossa, mutta iso rooli Vitessessä houkutti ja eväät onkin Hollannissa todelliseen tykkikauteen. Saa heti Vitessessä myös #10 paidan käyttöönsä, joten odotuksia on silläkin suunnalla nuorta lupausta kohtaan. Otetaan Vidovic tarkkaan seurantaan.

- Joshua Zirkzee allekirjoitti 4-vuotisen sopimuksen Serie A:n Bolognan kanssa ja Bayern lisäsi sopimukseen itselleen takaisin osto-option, koska Zirkzee pysyy edelleen "mielenkiintoisena" pelaajana Bayernin silmissä. Nyt tavoite oli kuitenkin saada lisää peliaikaa ja vakituinen rooli, ja on mahdollista, että myös Zirkzeeltä nähdään jonain päivänä paluu Bayernin paitaan, jos homma Italiassa lähtee toimimaan toivotulla tavalla. Myös Zirkzeen otteita jään mielenkiinnolla seuraamaan.

- 19-vuotiaan toppari Bright Arrey-Mbi'n lainasopimus FC Kölnin kanssa purettiin, koska eivät nähneet Arrey-Mbi'lle käyttöä ja tämän johdosta Arrey-Mbi siirtyykin vuoden lainapestillä 2.Bundesliigan Hannover 96:seen ja Hannoverilla on €400 tuhannen osto-optio itsellään.

Saapa nähdä tapahtuuko enää siirtoikkunan viimeisillä hetkillä minkäänlaista liikennettä sisäänpäin. Rosteri on siinä mielessä kohtuu kapea (21 kenttäpelaajaa), että ainakaan kovinkaan montaa loukkaantumista se ei kestä, ei ainakaan keskikentälle (jossa 4 pelaajaa) tai sen koommin puolustukseenkaan (8 pakkia)...yhtä keskikenttää sekä vasemman laitapakin varamiestä se edelleen huutaisi, niin siirtoikkuna olisi Bayernin osalta aika lähellä napakymppiä...
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernille kontrolloivan suorituksen jälkeen ansaittu 0-2 vierasvoitto. MOTM-osasto: Sané, Kimmich, Müller ja Sabitzer. Myös topparipari Hernández-de Ligt oli todella väkevä. Müllerin roolia muutettu tähän peliin hieman viime kausia vastaavaksi ja oli taas huikea suoritus Raumdeuterilta. Kun Müller on parhaillaan, on kriittinen liideri ja esimerkkipelaaja Bayernille. Toi balanssia ja tuki loistavasti omalla aktiivisuudellaan ja halulla auttaa Bayernin keskikenttää. Tämä jätti toki valitettavasti Manén liian yksi piikkiin, mutta oli vitaali valinta, jotta keskikenttä voitettiin tänään. Myös Sanélta loistavaa tukea keskikentälle.

Sen sijaan Mané, Coman ja Davies osastolta heikkoa tekemistä. Mané aikalailla täysin näkymätön, jäi yksin piikissä eikä oikein mitään halua osallistua pallolliseen peliin. Työmoraali kuitenkin kunnossa. Davies epästabiili puolustussuuntaan (taktinen valinta, pelaa todella usein liian ylhäällä wing-backina ja luottaa nopeuteensa, versus Pavard oikealla on usein kolmas toppari) ja Daviesin anti hyökkäyspäähän olematon tällä hetkellä., Coman hätäinen pallon kanssa ja pallo ei tunnu tällä hetkellä tottelevan Comania, kuten se parhaillaan on kuin liimattu jalkaan. Liikaa pallonmenetyksiä ja heikkoja ratkaisuja pallolla. Kenenkään työmoraalissa ei moitteen sijaa.

Kaiken kaikkiaan kuitenkin suht hyvä peli ja puolustuspeli on parantunut ja vakiintunut sitren viime. Iso kiitos tästä Sabitzerille, jonka tasonnosto viime kaudesta on ollut massiivinen. On huikea tällä hetkellä tuossa puolusutavan kk-pelaajan roolissa ja tämä on mielestäni yksi suurimmista syistä Bayernin parantuneeseen puolustuspeliin, että keskikenttä ei enää vuoda kuin verkkokassi. Hyökkäyspeli Manén johdolla ja roolituksen suhteen mietityttää osin (parhaillaan toki huikaisevaa katsottavaa), se puhdas ysi kun sieltä puuttuu ja matalia blokkeja sekä tiiviisti puolustavia joukkueita (oman boxin tuntumassa) vastaan on ollut JN:n alaisuudessa todella vaikeaa...
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Tänään Bayerninkni kannalta iso ja mielenkiintoinen peli. Viime pelit ovat olleet (mm. Bundesliigassa) vaikeampia ja kaikesta sirkuksesta päätellen voisi luulla, että meineillään onkin joku suurempi kriisi (9 ottelue, 6 voittoa ja 3 tasuria). Kausi alkoi hyvin, mutta sen jälkeen on viime peleissä taas lähdetty Nagelsmannin johdolla taktikoimaan ja sekoittamaan pakkaa. On nähty taas Sané ja Gnabry wing-backeina, Gravenberch tuli viime pelissä sisään ja pelasi laidassa yms. Näinköhän kävi, että kausi lähti hyvin liikkeelle ja luultiin, että voidaan taas sen kustannuksella alkaa kokeilla ja säätää, mitä on viime peleissä nähty enemmän. En vaan ymmärrä, mikä ihme sillä Nagelsmannilla on, että ei voida pidättäytyä niissä yksissä pelin raameissa, pitää siitä punaisetsa langasta kiinni sekä kultivoida yhtä peliä. Ei nyt toisteta viime kauden virheitä uudestaan...?

Tuossa Bayernin 4-2-2-2 systeemissäkin olisi kohtia, mitä korjailla ja parantaa, mutta sen sijaan päätetänä taas sekoittaa pakkaa oiekin kunnolla ja ikään, kuin hankkimalla hankkia niitä ognelmiaa oikein roppakaupalla lisää. Minkä ihmee takia!? Kun voisi jalostaa yhtä mallia, joka sekään ei vielä ole täydellinen, niin pitää haalia itsllee vähän kuin ehdoin tahdoin lisää ongelmia pelitavan suhteen, joak kertaantuu sitten tyytymättömyytenä joukkueen sisällä ja kemioissa sekä kaikessa muussa. Systeemiajattelun mukaisesti: systeemin pienkin osa vaikuttaa koko systeemin toimintaan ja kaikki osat ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Kyse ei siis vain oel pelitavasta..

Ymmärrän hyvin joidenkin pelaajien tyytymättömyyden Nagelsmannin ja Bayernin viime aikaiseen peliin ja taktisiin muutoksiin. Koko Bayern aikanaan eivät myöskään nuo Nagelsmannin vaihdot kesken pelien ole menneet nappiin. Niissä harvoin, jos koskaan, on mitään päätä tai häntää. Tuntuu, että kesken pelien tulevat vaihdot pakottavat Bayernin pelaamaan eri peliä, koska niitä ei ole loppuun asti mietitty. Viime pelissä otettii loistavasti pelannut Mazraoui pois (Stanisic tilalle) ja oikean laidan hyökkäyspeli tukehtui käytännössä kokonaan. Sitten myös Bayernin Bundesliigahistorian nuorimmaksi maalintekijäksi (17.v, 4 kk) nousstu Tel otettiin pois ja Gnabry sai jatkaa tuhnuiluaan kärjessä.

Joukkueen sisällä vaikuttaa oelvan taas pientä draamaa ja kismitystä, ja ennen kaikkea Goretzkan ylimieliset höpötykset omasta roolistaan kyllä aiheuttivat närää minussakin. Goretzka on ollut heikko jo pari viiem vuotta ja nyt loukkaantumiselta palattuaan, ikään kuin ilmoittaa, että "okei nyt palaan kokoonpanoon ja seuraavassa pelissä sitten parempi olla avauskokoonpanossa" tason juttuja. Ihan naurettavia juttuja. Sabitzer on ollut alkukaudesta Bayern parhaimmistoa ja ansaitusti Goretzkan edellä tällä hetkellä. Jos Goretzka ei ole valmis kilpailemaan peliajasta ja roolistaan sekä parantamaan suorituksiaan, niin ensi kesänä kiitos ja näkemiin.

Tänään haaste on kvoempi, eikä Nagelsmannillakaan ole varaa säätää tai pelleillä, joten luulen, että tänään Bayern palaa tuohon ihan alkukauden peliinsä. Myöskin asenteen pitää olla tänään ihan eri luokkaa, kuin mitä se oli esim. Stuttgartia vastaan. Todella ylimielistä, laiskaa sekä typerää pelaamista. Jopa Kimmichin kaltainen soturi pelasi pari kertaa uskomattoman löysästi ja edes Stuttgartin pari hylättyä maalai eivät riittäneet ravistelemaan joukkuetta. Tänään tarvitaan tuohon - ja uskonkin, että tulee - muutos. Ainakin, jos Mülleria on uskominen haastateluiden perusteella. Ja aika usein, kun Müller on jonkun pelin jälkeen todennut olevansa vihainen ja Bayernin tulevan eri ilmeellä seuraavaan peliin, on muutos myös tapahtuntu ja ollut ilmeinen.

Xavi on ilmoittanut Barca tulevan Allianzille hallitsemaan palloa ja peliä, mutta vaikka Bayern kärsiikin tällä hetkellä taas pienestä turbulenssista, ei tuo tehtävän ole helppo. Ja kaikki viime aikojen tapahtumat humioiden, veikkaan Bayernin ainakin vyöryvän täydellä voimalla päälle ja yrittävän dominoida peliä ja sen virtausta alusta loppuun saakka. Xavilla on samat suunnitelmat, joten luvassa lienee todella mielenkiintoinen peli. Tuskin kumpikaan joukkue peliä tulee täydellisesti hallitsemaan, etenkään kun kaksi näin hyvää joukkuetta kohtaa, mutta saapa nähdä, miten tuo pallonhallinta ja pelinvirtauksen kontrollointi menee, kun molemmat sitä himoitsevat.

Barca prässää korkealta ja sen heikkoudet ovat puolustuslinjassa, joka itse asiassa sopii Bayernille paremmin, kuin nyrkki silmään (tai aiemmissa peleissä nähdyt vastustajan bussin parkkeerausket ja matalat blokit), koska nyt Bayernin nopeille ja teknisille hyökkääjille (Sané, Mané, Musiala, Gnabry) jää paljon tyhjiä tiloja Barcan puolsutuskolmannekselle, linjojen väliin sekä isoihin syntyviin taskuihin. Uskon Bayerninkin ottavan tämän pelin ns. enemmän tosissaan, palaavan alkukauden pelitapaan ja malliin. Jos noin käy, uskon Bayernin tämän pelin hoitavan, koska Barca vastustajana - tietyissä määrin - sopii Bayernille ja etenkni sen hyökkääjille paremmin, kuin todella tiivit bussit ja blokit. Keskikentällä on taas Sabitzer-Kimmich kaksikon lisäki tärkeeä Sanén, Müllerin ja Musialan apu ja tuki. Ja puolustukseen liittyen, niin taas Sabitzerin loistopeli on olennaista, jotta Upamecano ja Hernández eivät jää liian yksi mm. Lewan kanssa. Sabitzer tuo Bayernin keskikentälle tällä hetkellä hyvän puolutuksellisen balanssin.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Otetaan vielä pari nostoa tuosta Barca-pelistä. Isossa kuvassa ei niin vakuuttava, eikä sellainen vastareaktio, kuin odotin. Bayernin pelistä - etenkin ekalla puoliajalla - puuttui huolellisuus ja terävyys, syötöt olivat heikkoja tai vääriin osoitteisiin (järejtön määrä harhasyöttöjä ja syöttöjen laatu all-in-all todelal heikkoa). Todella heikkoa peliä palloa, eikä pallottomienkaan liike ja terävyys ollut sekä kiiam haluta palloa, ollut sillä tasolla millä olisi pitänyt olla. Puolustusalueella syöksyt ja reagoinnin tulivat myöhässä tai tapahtuivat liian hitaasti. Hyökkäyspäässä pelaajien päät tuntuivat olevan tukossa.

Ei ollut avauspuoliskolla paljoa hyökkäyspelissä ja sen organisoinnissa paljoa ideaa. Karmeaa sekamelskaa ja syötöt menivät tyhjiin osoitteisiin. Liian ylitaktista, monipuolista ja "fleixibelliä" futista, että ei siellä kentällä tiedetä itsekään, että missä kaveri. Juostaan ristiin ja rastiin sekä törmäillään kaverin kanssa ja kaverien juoksulinjojen kanssa. Kakkospuoliajalle toki Bayern petrasi ja alkoi käyttää kenties suurinta vahvuuttaan pelissä, eli kovaa intensiteettiä. Ilman todella kovaa intensiteettiä, terävyyttä, työmoraalia ja jalkatyötä, on Bayern pulassa ja heikko.

Myös pelipaikka valinnat ihmetyttivät. Miksi Mané vasemmalla ja Sané oikealla laidalla? Sané itsekin ilmaissut ja kentällä teoin näyttänyt, että parhaan saa irti vasemmalla pelatessaan ja vieläpä enemmän kentän keskiosissa. Nyt kyyhötti surkean ja yksinäisen näköisenä ekalla puoliajalla oikealla sivurajan tuntumassa. Mané laidalle myös ihmeellinen valinta. Pakko se on nostaa kissa pöydälle. Mané on ollut alkukaudella heikko ja etenkin panos pelinrakenteluun on ollut surkeaa. Tuo hyökkääjien paikanvaihtopeli ei siitä syystä toimi optimaalisella tavalla, koska esim. vasemmalla puolella sitä vaihto ei voi tehdä, että Mané piikistä enemmän laidalle ja se kuka pelaa siinä vasemmalla laidalla, niin vasemmaksi kärjeksi (jos muoto se 4-2-2-2), koska Manén anti ja pelinrakentelu tai kyky luoda hyökkäyspeli, haastaa 1v1:ssä (kuten mm. Coman) on todella heikkoa tänä päivänä. Mané ei saa tuolla laidalla mitään aikaan. Ei pysty repimään pakkeja, linjoja tai voittamaan kiripalloja, eikä vain pääse pakeista ohi. Vuodet ovat tehneet tehtävänsä ja roolin muutos Poolissa ainakin omalta osaltaan johtui tuosta Manén pelaajaprofiilin sekä vahvuuksien ja heikkouksien muutoksesta. Puhumattakaan tuosta Musialan ja Müllerin vuorottelusta ysipaikalla.

Nagelsmann pyrkii ehdoin tahdoin kaivamaan verta nenästä noilla ylitaktisilla säädöillä ja muokkaamalla pelitapaa ja fiksaamalla joka peliin jotain. Totta kai tähän voisi todeta, että "kyllä mm. Sanén pitää ammattimiehenä pystyä pelaamaan kummalla tahansa laidalla" yms. Totta kai! Mutta, kun ei ole mitään syytä tehdä näitä ihme fikauksia. Yhdessä pelissä Sané nähtiin laitapakkina viime kauden tapaa ja totta kai tuon tason huippupelaajan pitää psytyä puolustamaan ja pelaaman eri rooleja, mutta tuossakaan pelissä ei ollut mitään syytä tai tarvetta pistää pelaajia heille epämukaville pelipaikoille. Nytkin Sané vain laitettu epämukavammalle puolelle oikealle, missä ei ole kertaakaan Bayernissa saanut parasta itsestään irti. Ihan ehdoin tahdoin tehdään näitä fiksauksia ja haalitaan ongelmia ja sitten ihmetellään, kun peli ei toimi ja kone yskii. Miksi näitä kokeiluja pitää tehdä? Syynä oli vain ajatus "ihan muuten vaan" ja "huvin vuoksi"...?

Pakon edessä tai, jos peli ei toimi, niin totta kai muutoksia pitää tehdä ja silloin nämä pelipaikka siirrotkin voisivat olla edes jollain tasolla perusteluja, mutta nyt päätettiin tuhota hyvän draivin ja vireen omaavan Sanén peli siirtelemällä ensin wing-backiksi, sitten ihan oikeaan laitaan...ja mitään pakkoa tai sen suurempaa perustetta noilel siirroille ei ollut. Sentään Barca-pelin 2.puoliajalla pääsi enemmän tuolta oikealta laidalta keskurooliin siihen 10-paikan/laidan hybridiin, vaikka tuolta väärältä oikealta puolelta. Toki Sanén asenne jo viime Stuttgart-pelissä oli heikko, käsien leivttelyä ja turhautumista, joten ei sekään ole mikään syy pelaajan osalta kiukutella, kun ei pääsyt mielipaikallee. Tuon takia Sané ei oel maailman parhaita pelaajia. Eväitä ja kaikki ominaisuudet siihen olisi, kuten mm. Inter-pelissä nähtiin. Mutta sitten tulee näitä lapsellisia itkupilli-pelejä, missä asenne on kuraa ja osoitetaan mieltä.

Jos vielä Barca-pelistä muutama nosto, niin ihmetyttää Bayerni valinta hyökätä pääsäänötisesti oikealta laidalta, jso laitoja käytetään (suurin osa hyökkäyksistä keskeltä). Ja sitten, jos palloa pelataan vasemmalle Daviesille, niin se tapahtuu joko ihan boxin rajalla tai boxin sisälle. Noissa tilanteissa Davies ei pääse käyttämänä vahvuuksiaan ja nuo ovat ihan turhia sekä huonoja palloja. Davies on vahvimmillaan siinä, kun saa pallon omalla/tai keskialueella ja pääsee käyttämään nopeuttaan ja taitoaan, kääntämään noepasti suunnanmuutoksista vastaan, kun vastustajan pakka on hieman sekaisin. Nyt nuo pelit tuonen boxin rajalle, eivät hyödynnä näitä Daviesin vahvuuksia. Bayernini pitäisi käyttää paljon ahkerammin tuota vasenta laitaa hyökkäyspeliä luodessaan ja pelata palloja aikaisemmin Daviesille, jotta pääsee käyttämään vahvuuksiaan. Nyt tässä pelissä ehkä käytettiinkin ja myös Davies paransi huimasti. Davies pääsi heti paremmin peliin sisään

Goretzka tuli toiselle puoliajalle sisään ja petrasi hänkin Daviesin tavoin. Oli saanut ajoituksia kuntoon noissa nousuissa/pistoissa boxiin/boxin tuntumaan, missä on loistava, eik änähty enää Stuttgart-pelni kaltaisia alibijuoksuja. Goretzka näytti myös hieman kurinalaisemmalta ja suostui pelaaman tuossa Kimmich vierellä enemmän, kuin Sabitzer, eli nyt ei oltu antennit niin ojossa hyökkäyssuuntaan, vaan laitettiin joukkueen etu oman edun edelle pitämällä korkeampi puolustuspelivalmius. Tätä kurinlaisuutta ja altruismia tarvitaan jatkossakin, eikä kiukuttelua ta oman edun ajamista.

Upamencano-Hernández pari MOTM-kamaa. Huikea peli ja etenkni Upamecano oli aivan ilmiömäinen. Huikea tasonnosto viime kaudetsa ja kun tällä kaudelal on saantu rutiinia ja tasaisuutta otteisiin sekä suurimpia hasseja karsiuttua, niin läpimurto maailman eliittiin voi olla edessä. Hernández iski Bayernin vapauttavan 1-0 maalia ja muutenkin soturiasenteellea on koko joukkueen sieluja ja taistelun ruumiillistumia. Harmillisesti loukkaantui ja on n. 4-5 viikkoa sivussa. Raju isku Bayernille. Upamecano ja Pavard selvisivät ilmeisesti kolhuilla ja heidän pitäisi palata vahvuuteen pian, kenties jo tällä viikolla viikonlopun peliin. Ehkä sinänsä erikoista, että joukkueena ei voi tätä suoritusta liiemmin kehua, mutta pelistä nousi silti esille moni hyviä ja loistavia yksiläsuorituksia. Kollektiivina ei niin vakuuttava ja selkeä suoritus, mutta yksilötasolla jopa pari huimaa suoritusta.

Käsitellään vielä lyhyesti Mazraoui. Huima peli oikealla. Toi ihan uuden uhan ja ulottuvuuden Bayernin peliin, kuni Pavard. Iso osa Bayernin hyökkäsypeliä ja pelinrakentelua sekä hyökkäysuhkaa eri tilanteissa. Pelaa tuossa oikean laitapaki roolissa hieman eri tavalla, kuin Pavard, joka laskeutuu kolmanneksi toppariksi, mutta Mazraoui sen sijaan pelaa tuota 'inverted full-backin' rooliaan ja siirtyy kolmanneksi lenkiksi ja osaksi keskikenttää. Kannattaa katsoa Mazraouin sijoittumsiat ja roolia tuossa Sanén 2-0 maalissa. Pärjäsi myös paremmin puolustussuuntaan, kuin odotin. Ehdin vaihdon tullessa hieman huolestua, mutta Mazaroui kyllä pyyhki nämä huolet. Raudanluja esitys niin hyökkäys-, kuin puolustussuuntaankin.

Müller totesi viime Stuttgart-pelin jälkeen, että oli vihainen ja pettynt omaan sekä joukkueen peliinsä, ja ettäö Bayern tulee petraamaan runsaasti tähän Barca-peliin. Ja 11/10 kun Müller on noin sanonut, on Bayern nostanut huimalla tavalal tasoaan. Nyt ei. Stuttgart pelissä nähtiin myös Kimmich karmeaa koomailua, ei kerran ,vaan kaksi kertaa todella löysää pelaamista vaarallisilla paikoilla omalla puolustusalueella. Ei ottanut kerrasta opiksi! Stuttgart myös iski kaksi hylättyä maalia, mutta edes se ei riittänyt ravistelemaan siinä pelissä ylimielsitä ja aneemista Bayernia hereillä. Nämä ovat niitä merkkejä, jotka vähän laittavat huolestuttamaan. Johtavien pelaajien teot tällä hetkellä...kuten todettu, aina kun Müller on heikon pelin jälkeen puhkunut vihaa, on Bayern nostanut tasoaa, mutta miksi nyt ei...? Miten toinen johtava pelaaja Kimmich voi yhdessä pelissä koomailla todella ylimielisesti pari kertaa...? Isossa kuvassa tämä kyllä huolestuttaa ja mietityttää. Johtavat pelaajat...

Totta kai kyseessä on varmasti kasvukipuja ja ottaa oman aikansa, että tietyt kuviot ja automatisaatito löydetään peliin, mutat silti...ei sitä pyörää tarvitse kehitellä uudestaa ja nyt Nagelsmannin pitää lopettaa se säätäminen ja ehdoi ntahdoin veren kaivaminen nenästä. Ei tuolla pelillä pitkälle pyyhkitä. Guardiolan City jauhaisi tuosta Bayernista paskat pihalle. Ei kahta sanaa. Nagelsmannin pitää antaa pelille aikaa ja mahdollisuus kehittää sitä alkukauden systeemiä ja jalostaa sitä. Ei sekään täydellsitä ollut ja omat kehtiyksohteensa siinäkin, mutta antaa joukkueelle mahdollisuus menestyä ja lopettaa tuo ylitaktinen hifistely. Rauha ja kärsivällisyys ovat hyveitä. Niitä tarvitaan pelin kehittämisessä, siellä on jo Flickin jäljiltä hyvät pohjat ja keitokset luotu, ei sitä pyörää tarvitse yrittää keksiä uudestaan hienompaan ja erilaisena ja felixibellinä ja ties minä. Bayernin pelaajien mielet ovat nyt niin solmussa, että tavallaan sen näkee tuosta pelistä, että mitä Nagelsmann siinä yrittää räpeltää ja implementodia, mutta kollektiivi liikku kentällä - kuten Barcaa vastaan- todella kankeasti, hitaasti ja laiskanpulkeasti. Ei se pelaajien kunnosta johdu, mutta jotenkin tästä koko sopasta johtuen (mm. viimeaikaiset FC Hollywoodin pään nostamiset...) korvien väli on ihan tukossa.

Hyvä pelitapa ja sen erinomainen omaksuminen sekä sisäistäminen ja soveltaminen vaatii toistoja ja pelin tositeisuuttaa ja kokemuksia siitä pelitavasta (kauden aikan tulee vaikeuksia ja heikkoja hetkiä), johon pyritään sitten sen peltiavan ja raamien turvin keksimään lääkkeitä ja ratkaisumalleja. Jos haluta tulla mestariksi jossain, vaatii se toistoja ja kokemuksia sekä tuhansia tunteja työtä siitä aiheesta. Ei se niin mene, että implementoidaan pelitapa, pelataan yksi hyvä peli sillä tavoin ja sitten luullaan, että nyt se on pelaajien selkäytimessä (se 'hallitaan' täysin), nyt voidaankin siirtyä seuraavaan malliin, jota aletaan takomaan pelaajien kalloon jne.

Ei helvetti todellakaan. "Muista ---> Ymmärrä ---> Sovella ---> Analysoi ---> Arvioi ---> Luo" tai "Luulee tietävänsä ---> Tietää ettei tiedä ---> Tietää ---> Ymmärtää ---> Soveltaa ---> Kehittää". Nämä ovat aika normaaleja ja perusoppimiiseen ja sen eri portaisiin liittyviä juttuja. Notia portaita ei voi skipata, eikä missään asiassa tulla mestariksi lähes olemattomalla toistojen, työtuntien ja aiheeseen paneutumisen määrällä. Ei sinne pelaajien päähän voi kauden aikana takoa, kuin hulluna jonain tehdastuotantona, 37 eri pelikirjaa ja pelitapaa, roolia, pelaamisen mallia yms. josta on jokaisesta joku muutama huolimaton toisto. Sitten keväällä koko kauden peliään harjoiteleen joukkueet pyyhkivät tuollaisilla todella heikoilla, haurailla ja onnettomilla himmeleillä perseensä. Ei pelissä ole silloin mitään rutiinia tai opeteltuja ratkaisumalleja tai vaihtoehtoja. Toki Bayern varmaan tosiaan kärsii tällä hetkellä kasvukivuista vähän kaiken suhteen, erilainen tilanne jne. Mutat Nagelsmannin tehtävä valmentajana olisi kaikin puolin auttaa pelaajia, poistaaa esteitä pelaajien tieltä, jotta pelaajat voivat keskittyä täysillä pelaamiseen sekä tukea parhaalla mahdollisellla tavalla pelaajia, eikä koko ajan tunge päätä täyteen eri kuvioita ja ties mitä skeidaa. Ei nyt, ei tässä tilanteessa, kun stressitila ja sopeutuminen on muutenkin vaiheessa ja aiheuttaa ihan selvästi muutenkin kipuja, niin ei valmentaja nyt ainakaan omalla toiminnalla enää sitä herranjumala vaikeuta ja laita lisää asiotia, mitkä pitää omaksua ja sisäistää. Valmentajan tehtävä olisi auttaa pelaajaia sopeutumaan ja selvittelemään päätä, mutta nyt se on Nagelsmann valmentajana, joka vain saa touhun entistä sekavammaksi ja päät entistä pahempaan jumiin. Juuri silloin, kun asiat pitäisivät pitää yksinkertaisina ja mahdollismman simppeleinä, eikä varsinkaan hifistellä liikaa tai varsinkaan mitää nturhaa, joka ei siinä tilanteessa ole välttämätöntä. Paluu takaisin siihen alkukauden 4-2-2-2 systeemiin ja peliin, joka näytti todella lupaavalta.

Punainen lanka nyt siihen touhuun ja tietyt raamit minkä puitteissa peliä kehitetään, eikä vaihdeta pelaajien pelipaikkoja, vain vaihtamisen ilosta. Tämän Barca-pelin voiton merkitys lieni enemmän mentaalipuolella. Toivottavasti tämä voitto nyt avaa vähän henkisiä lukkoja ja päästää painetta pois joukkueen keskuudesta (koska joillain pelaajilla tuntuu olevan nyt pää niin jumissa ja täynnä ties mitä eri taktiikoita ja ohjeita. Ja ihmekös tuo, kun joka peliin tulee taas jotain (erilaista) uutta opeteltavaa, muutetaan asioita, tai päätetään esitellä pelaajalle X joku ihan helvetin "mullistava", "uusi" ja "erilainen" rooli, jollaista ei jalkapalloilun historiassa ole ennen nähty ja joka pitää sitten peliä edeltävissä harkoissa omaksua...). En ole enää ihan varma onko Nagelsmannkaan (valmennustiiminsä kanssa) ihan kärryillä enää tuosta touhusta ja noista omista kuvioistaan. Ja jos valmennus ei ole, niin miten pelaajat voisivat olla...

Toki Nagelsmannhan vuosi sitten haastattelussa totesi, että hän haluaisi normaalin futiksen otettavan jenkkifutiksesta tutun korvanapin käyttöön, jossa valmentaja antaa joukkueen pelinrakentajalle (Bayernissa varmaan Kimmich) neuvoja sen välityksellä. Nagelsmannin pitää löydä lujasti jarrua näiden juttujen suhteen. Hyvä, että on innokas kehittäjä ja innovatiivinen sekä pyrkii aina kehittyämänä ja kehittämän sekä oppimaan lisää, mutta liika innostus sekä höntyily kuvaa tällä hetkellä Nagelsmannin valmentajauraa. Potentiaalia on vaikka mihin ja Nagelsmannin hurja ja palava intohimo jalkapalloa kohtaa näkyy Jupiteriin asti, mutta jos haluaa luoda todella menestyksekkänä uran, niin tuohon touhuun pitää löytyä järkeä ja lyödä jarrua (ei sitä intin tavaraa, tai noh...) ihan huolella. Nagelsmannin pitää kaivaa jostain sisältään sellainen carloancelottimainen zen-tila. Poikamainen into, höntyily sekä hätäily versus (elämän)kokemuksen tuoma rauha, kärsivällisyys ja maltti. Eroa on.

Nagelsmann on varmasti erinomainen - liki huikea - pelin taktinen ymmärtäjä ja kehittäjä (ja ymmärtää eri pelitapoaj ja taktisia asioita uskomattoman yksityiskohtaisella tasolla), siitä ei kahta sanaa, mutta hyvä valmentaja ja valmentajuus on niin paljon muutakin, kuin taktiikkataulun kuviot ja jalkapallon näkeminen jonain isona shakkipelinä. Ei valmentaja voi ylivalmentaa peliä ja pelaajia, vaan pelillä pitää olla ne tietyt raamit, mutta antaa myös pelaajille ns. vapauksia pelata ja ratkaista tilantieta omien taitojen, vaistojen ja oppien varassa. Itse tykkää hyvistä valmentajista ja pelitaktiikoista, mutta silti, tämä on pelaajien peli, ei valmentajien. Valmentajien ei pidä shakkinappuloiden tavoin ohjata pelaajia kentällä ja pelaajien jokaista liikettä ja mikromanageroida kaikkea mitä kentällä tapahtuu ruohojen huojunnasta lähtien, vaan tarjota pelaajille erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja pelitavalla ja taktiikoilla, kun he kohtaavat kentällä erilaisia tilanteita. "Jos näet näin, toimi näin" -periaatteella.

Siinä tämä illan avautuminen, kenties huomenna tulee vielä jotain mieleen. Mutta nyt, jatkakaa harjoituksia.

PS. Kirjoitusvirheiltä ei varmaan vältytty, mutta jos ei nyt ihan järin pahoja mokia tullut tuossa tajunnanvirtaa ja ajatuksia tähän näppäimistölle suoltaessa.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernissa kuplii tällä hetkellä monin tavoin ja tilanne on aika turbulenttinen kyllä kaikin puolin. Neljä voitonta Bundesliiga-ottelua ja alkukauden laskeva käyrä ovat laittaneet kyllä joukkueen ja etenkin Nagelsmannin todella ahtaaseen rakoon. Aikamoinen sekastoku on käynnissä ja sotkua pahentaa se, että käytännössä Nagelsmann näkee pelaajat pääsyylliseksi ja heidän huono asenteensa sekä teknisen taitotason (esim. huonot viimeistely-yritykset), kun taas pelaajat luonnollisesti ovat sitä mieltä, että vika on Nagelsmannissa (enemmän tai vähemmän) ja hänen johtamisessaan, taktiikoissaan sekä kyvyttömyydessä löytää itsestään sen suurempaa vikaa analyyseissaan.

Eri medioissa ja fanien osalta tätä sotkuista ja kompleksista ongelmaa on mielestäni yksinkertaistettu aika rajusti, että voisi sanoa vian johtuvan vain asiasta X ja ratkaisu on suoran linjan päässä. Nagelsmannin johdolla kauteen lähdettiin tietyllä sapluunalla ja 4-2-2-2/4-4-2 systeemillä, mutta sitten tätä alettiin säätämään ja fiksailemaan, kunnes viime Augsburg-tappiossa yritetiin palata enemmän tuohon alkukauden sapluunaan, mutta se ei toimutkaan, jolloin sitten ilmeistyi somessa osa Bayern-kannattajista sun muista henkilöistä naureskelemaan, että miten suurimman osan Bayern-fanien takaisin toivoma 4-2-2-2 systeemi ei toiminutkaan tai ollutkaan pelastus tilanteeseen, kuten moni oli sanonut, että homma alkaa taas luistaa, kun palataan takaisin tuohon muodostelmaan. Mutta asiat eivät ole ihan näin yksinkertaisia, vaan tätä Bayernin tilannetta ja alkukauden kehitystä voisi kenties kuvata jotenkin seuraavasti, jossa yritän hieman pohtia asiaa kompleksisuuden ja sen käsitteiden ja moninaisuuden kautta:

Esimerkiksi, jos seuralla/joukkueella menee hyvin, toimintamallit, systeemit ja taktiikat ovat sujuvia, homma luistaa ja kaikin puolin tulee tunne, että kehitys kehittyy lineaarisesti kohtisuoraa ylöspäin. Mutta sitten asioita lähdetään vähän muuttamaan ja kokeilemaan jotain uutta, mutta se ei ihan toimikaan, niin ei se välttämättä siinä hetkessä vaikuta tilanteeseen tai isoon kuvaan mitenkään. Sitten yritetään taas keksiä ja yrittää jotain vähän uuttaa, millä ratkaista ongelmaa ja kokeilla sitä kautta, mutta lopputulema on, että ei toimi ja tilanne meneekin taas sysäyksen huonompaan suuntaan.

Sitten tätä sykliä toistetaan ja toistetaan (koko ajan muutetaan, yritetään vähä jotain uutta, kokeillaan yms.), joka johtaa lopulta ihan totaaliseen asioiden sekasotkuun ja katastrofiin, jonka turvin yritetään hädän hetkellä palatakin siihen ihan alkuperäiseen toimintaan ja taktiikoihin, jotka tuottivat tulosta ja menestystä, niin erittäin hyvin suurella todennäköisyydellä sekään ei enää toimikaan tai ”pelasta” tilannetta, niin kuin luultiin. Että jos nyt vaan palataankin tähän alkuperäiseen, niin kaikki on hyvin, ongelmat, jotka ilmenivät voidaan tällä tavalla ns. takautuvasti peruuttaa ja palataan takaisin siihen hyvään ja tulosta tuottavaan tilaan ja toimintaan.

Asiat ovat kuitenkni aina tätä paljon monimutkaisempia, moniulotteisempia ja kompleksisempia, ja joukossa on aina miljardin verran erilaisia muuttujia ja komponentteja sun muita elementtejä, jotka vaikuttavat tietyllä tavalla tai tietyn verran asioiden syntymiseen ja eri rooleihin asian suhteen, ja nämä elementit myös synnyttävät täysin uusia asioista, joita huomioida ja, jotka voivat myös olla ns. ”peruuttamattomia”. On itse asiassa edes hyvin vaikea näin tekstin tasolla alkaa perkaamaan tuollaista sekamelskaa tai asioita, mitä siellä ajanjakson välissä on tapahtunut, muuttunut tai ilmennyt (ihan kauden alku ---- viim. sunnuntain Augsburg-peli).

Kun aikaa on kulunut, ihmisten tunteet muuttuvat ja vaihtelevat, joka voi aiheuttaa uudenlaisia asenteita, suhtautumisia, näkökulmia ja mielipiteitä, jotka saavat henkilön X katsomaan asioita uudella tavalla, joka voi johtaa siihen, että vaikka joku henkilö X alun perin tykkäsi originaaleista toimintatavoista ja taktiikoista, voi hänen asenteensa ja näkökulmansa olla muuttuneet ihan totaalisesti ajan myötä, asioiden Z ja Y välisenä hetkenä, joka johtaa siihen, että henkilö X ei enää näekään niitä alkuperäisiä toimintamalleja mielekkään (syystä tai toisesta), joita niin kovasti silloin alun perin kannatti.

Asiat ovat aina monimutkaisempia ja hyvin kompleksisia, ja matkassa on aina niin paljon erilaisia asioita, jotka saattavat muuttua ja tuoda sekä synnyttää ihan uusia elementtejä ja asioita, joita huomioida (ja jotka muuttuvat), että noin kompleksiseen ongelmaan (kuin tuo Bayernin tilanne tällä hetkellä on) ei voikaan olla noin yksinkertaista ratkaisua, kuin: "huomataan, että käveltiin väärään suuntaan, ei hätää, kävellään vaan takautuvasti ja takaperin askeleet takaisin lähtöruutuun ja ongelmat purettu ja kaikki taas hyvin entiseen malliin!" Vähän tyhmempikin henkilö tuon todennäköisesti tajuaa, että ei koskaan jotain todella moninaisia ja kompleksisia ongelmia, jotka ovat muhineet ja kasautuneet pitkän aikaa, voi ratkaista tavalla: syy on pelkästään joko henkilössä X tai Y, tai asiassa Z tai C.

Kun joku tietty suunta ja tie on valittu, ei ole enää sitä samaa alun 'tilaa', johon tainomaisesti voidaan palata ja kaikki asiat olisivat samalla tavalla yms. Eikä kompleksisia ongelmia voi myöskään ratkaista yksinkertaistamalla ongelman, vaan vaaditaan myös pohdintaa ja kompleksisia ja moniulotteisia ratkaisuehdotuksia ja -malleja. Vaaditaan ongelman syvällisempää ymmärrystä ja hahmottamista, eikä todellakaan se helpoin tapa ole ratkaisu pois ongelmasta, että yksinkertaistetaan mukamas ongelma ja haetaan siihen tällä tavoin simppeliä ratkaisua.

En tiedä tajusiko kukaan yhtään mitään tuosta selityksestä, mutta jos tuon ylläolevan voisi jotenkin tiivistää, niin se olisi, että: asioita ei voida purkaa ja peruuttaa takautuvasti, jotta voidaan palata mukamas johonkin "alkutilaan". Se ei vain ole mahdollista. Siellä on ajan myötä tullut muitakin ongelmai ja ilmenneitä asioita, joita ei voida setviä ja ratkaista sillä, että palataan nyt johonkin tiettyyn pelimuodostelmaan 4-2-2-2 tms. Kaikki lähtee ihmisten ja systeemin välisestä vuorovaikutuksesta. Niin hyvässä, kuin pahassa. Asiodien yhtäkkistä ilmaantumista eli emergenssejä tapahtuu systeemiin sisäsäisessä vuorovaikutuksessa koko ajan ja se on tietyllä tapaa systeemin sisäistä vuorovaikuttamista ja ns. normaalia arkea. Itseorganisoitumsiessa systeemi muuttaa muotoaan jatkuvasti, ilman minkäänlaista uhjausta tai kontorollointia ja sekin on spotnaania ja tapahtuu ihmisten vuorovaikutuksessa. Ihmiset kyllä löytävät parhaat mahdolliset toiminttatvat raamien sisällä ja kas kummaa, "asiotia vain ilmaantuu jälleen yhtäkkiä, ilman mitän näkyvää syytä".

Myös systeemiajattelu on kompleksisuuden ja kompleksisen johtamisen lähikäsitteitä, miten systeemin sisällä jonkun ihmisen teko saattaa vaikuttaa muihin ympärillä oleviin ihmisiin, heidän mielipiteisiinäsä ja lopulta toimintaan, että itsekin alkaa lopulta tehdä ja toimia samalla tavalla, mutta ei vain muista, että mistä on sen vaikutteen ja esimerkin saanut, joka tarkoittaa sitä, että ongelmien ja haasteiden alkuperään on taas todella vaikea osoittaa tai sanoa, että "ahaa, se oli tämä yksi asia, joka kaiken sotkun aiheutti" --> joka taas johtaa näihin emergensseihin eli asioiden yllättävään ilmaantumiseen ilman mitään ns. näkyvää syytä. Näitä emergenssejä sitten puhkeaa ja "yllättäen" ilmaantuu siellä asioiden välissä ja ajan myötä. Pitää ymmärtää, miten eri järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa, ymmärretään isoja kokonaisuuksia sekä, miten eri tekijöiden ja osien väliset suhteet ovat liitoksissa ja kytköksissä toisiinsa mentaliteetilla "kaikki vaikuttaa kaikkeen". Asiat ovat kytköksissä toisiinsa ja syntyy yhteis- sekä kerrannaisvaikutuksia, ja pitää myös hyväksyä, että kaikkia kytköksiä ei voi hahmottaa tai hallita, ei edes johtamisella (tämän kappaleen alussa oleva systeemiajattelun esimerkki).

Noita (uusia) asioita sitten ilmaantuu siellä ajan ja asiodien välissä, mikä tarkoittaa, että ei voida palata enää mihinkään "normaaliin" alkutilaan, jossa oltiin ja resetoida muutoksia, koska niin paljon muutakin erilaista on jo tapahtunut, uusia asioita ilmennyt ja syntynyt, ja asiat ovat hurjalla tavalla kytköksissä toistensa kanssa. Asioiden sekä ilmiöiden kompleksisessa yhteydessä, asioita tapahtuu ja ilmaantuu todella usein joko ilman mitään selkeästi näkyvää tai helposti osoitettavaa syy-tä, tai vaihtoehtoisesti syyt taustalla ovat monitahoisia ja kompleksisia, joiden välisiä merkityksiä sekä vuorovaikutussuhteita ei pysty tarkentamaan, eikä suorilta osoittamaan. Mutta on vaarallista olla ajattelematta, että mikä vaikuttaa mihinkäkin ja miksi, tai olla ajattelematta sitä sen takia, kun tuo on sellainen asia, jota ei voi täysin ymmärtää, joten lopputulema on petollinen ---> antaa itsensä vain ajelehtia virran mukana, eikä edes yritetä ymmärtää sen tähden.

Kun puhutaan tuollaisesta pirullisten ongelmien yhteenkietotoumisesta on paha virhe ajatella, että kun aletaan selvittää totaalista sekasotkua ja pirullista ongelmaa, että pilkotaan se ongelma osiin ja rajataan se, ja sitten vielä kuvitellaan, että siihen on olemassa yksi ja ainoa ratkaisu. Tutkija Michael Pidd on osuvasti todennut, että "yksi pahimmista virheistä, jonka voit sotkun selvittämisessä tehdä, on rajata siitä osa, käsitellä ongelmana ja ratkaista pulmana – unohtaen sidokset sotkun muihin osiin." Tältä se Bayernin osalta vaikuttaa, kun pelaajien mielestä Nagelsmann on pääsyyllinen ja Nagelsmann (sekä seurajohto) näkevät pelaajat, heidän huono asenteen ja jotkut helvetin 'tekniset viimeistelysuoritukset' pääsyypäänä. Ylipäätään myöskään tuollainen syyllisten etsintä (heikkoa ongelmanratkaisua, vuorovaikutusta ja organisaation toimintaa) ja asioiden yksinkertaistaminen ei ole ratkaisu mihinkään. Vaaditaan moninäkökulmaista tarkastelu ja eri ratkaisuvaihtoehtojen pohtimista.

Bayernin tilanne jos mikä, on kompleksinen ja äärimmäisen haastava lähteä ratkaisemaan. Kummallakin osapuolella tuntuu olevan myös tietynlaiset psyykkiset defenssit käytössä, eli siirrellään vastuuta, kielletään oma osuus ja vetäydytään suojakuoreen. Koko ongelman ja moninaisen sekä sotkuisen lankakerän avaaminen lähtee kuitenkin varmasti ihmisten vuorovaikutuksesta, avoimuudesta, sekä kaikkein kriittisimmästä asiasta, eli ongelmien juurisyiden ymmärtämisestä sekä niiden ongelmien juurisyistä yhteisymmärrykseen pääsemisestä ja hyväksymisestä, että ongelma on kompleksinen, joka johtuu monesta eri asiasta, tekijästä ja osapuolesta sekä eri osapuolten vastuiden ja roolien yhteisymmärrykseen pääsemisestä koko sotkussa ja miten ne ovat vaikuttaneet kaikkiin muihin henkilöihin ja asioihin ympärillä koko ongelmavyyhdin kasvaessa.

Pöytä pitää tuolta osin putsata ja selvittää perin pohjin, että mikä asia kiristää kenenkäkin hampaita ja päätä, että päästään sosiaaliseen koheesioon ja kollektiivisuuden mielentilaan, jotta voidaan edes alkaa miettiä, että miten ongelmaa olisi mahdollista lähteä työstämään ja ratkaisemaan yhdessä samaa köyttä, saaman suuntaan vetäen. Miten mitään asiaa voidaan ratkaista, jos henkilö X:n mielestä se johtuu yhdestä asiasta ja henkilö Z:n mielestä taas jostain toisesta asiasta? Mutta pitää myös ymmärtää, että tuskin tuollaisessakaan tilanteessa päästään mihinkään satavarmaan lopputulemaan ongelmien syistä ja koko kompleksisesta sekasotkusta. Vaikka päästään yhteiseen mielentilaan ja ymmärrykseen, ei kukaan voi silti varmuudella sanoa, että onko juuri se yhteinen ymmärrys – johon päästiin – oikea tai väärä, joka tulee johtamaan meidät lopulta pois tästä ongelmavyyhdistä takaisin menestykseen. Tämä on myös liitoksissa ns. asiantuntijatyön paradokseihin: halutaan hallita, ei voida hallita. Halutaan tietää, ei voida tietää. Tarvitaan aikaa ongelmien ratkaisuun, mutta kausi on kesken ja pelitahti intensiivinen, ei vain yksinkertaisesti ole aikaa. On päätettävä, vaikkei ei varmuudella tiedetä, että miksi, miten ja mitä. Näin se vaan on, mutta tuokin asia on tietyissä määrin vain hyväksyttävä ja sen kanssa on elettävä, että ei tiedä miten tässä tulee käymään, kun joku yhteinen ymmärryksen tila löydetään.

Mutta siitäkin huolimatta, vaikkei tiedät, että mihin juuri tämä yhteisymmärryksen tila ja valittu tie johtaa, pitää vain tehdä jotain päätöksiä ja näen edelleen sen olevan avainroolissa, että löydetään se yhteisymmärrys, jotta voidaan antaa ainakin itselle mahdollisuus ratkaista ongelmat ja päästä takaisin jaloilleen. Pitää myös ymmärtää konfliktien tärkeys ja, miten niitä käsitellään, kun niitä tulee eteen ja, miten ne voivat olla kasvattava kokemus, jos ne hyödyntää oikein. Kun tarkastelen Bayernia tämän osalta (selän takana puhumista ja ’valittamista’, ongelmien kiertelyä, ei puhuta suoraan, vastuiden siirtelyä ja välttämistä, suojakuoreen vetäytymistä ja muiden syyllistämistä, ihmettelyä oman toiminnan suhteen ja sekavuutta siitä, miksi tehdään yms.), niin ei Bayernin konfliktien käsittelyä ja kohtaamista voi pitää kovin korkeatasoisensa ja laadukkaana. Ongelmien ratkaisuun vaaditaan monia osapuolia ja moninäkökulmaisuutta sekä ideoiden pallottelua, josta kenties rakentuu ja muovautuu aivoriihessä sitten yksi hyvä, monipuolinen sekä toteuttamiskelpoinen idea.

Mutta, jos esim. onnistutaan, on helppo jälkeen päin viisastella ja katsoa asiaa, kuin se ratkaisu olisi ollut jotenkin ilmiselvästi nenän edessä ja todeta, että ”jep, juuri noin se tarkasti siinä hetkessä suunniteltiinkin ja haluttiin tismalleen ja juuri tuollainen vaikutus ja toteutus, joka johti kuopasta pois pääsyyn” jne. Ei, vaan tilanne on varmasti kaoottinen, todella sotkuinen ja monisyinen, ja organisaationa, seuran ja joukkueen sisällä käydäänkin tällä hetkellä monen eri tahon ja henkilön osalta varmasti kova pohdinta, ja ajatusten vaihto, että mitä pitäisi tehdä, mitä pitäisi muuttaa, eikä mitään satavarmaa varmuutta todellakaan ole tällä hetkellä ”oikeista” ja ”vääristä” ratkaisuista tai ideoista, eikä satavarmaa, jos edes jonkinmoista, tietoa, että mihin suuntaa ja mistä lankakerän päästä tätä tilannetta pitäisi lähteä purkamaan ja kerimään auki.

Jälkikäteen katsonutta voidaan toki aina esittää tiesmitä guruja, että juuri noinhan me sen halusimme menevän ja miten oli selkeät visiot ja strategiat asioista, mutta todellisuudessa kun on eletty siinä sen hetken kaaoksessa ja epätietoisuudessa, niin totuus on saattanut olla hyvin toisenlainen, epävarma ja kaoottinen, eikä asioita voinut todellakaan nimetä ja osoittaa niin helposti, miten se jälkikäteen saadaan kuulostamaan.

Nyt siellä oli sunnuntaina ollut Bayernin pelaajia yömyöhään juhlimassa Oktoberfestin jatkoilla ja tässä kohtaa olen itse sitä mieltä, että jonkunlainen irtiotto nyt arjesta, joukkueesta ja pään totaalinen tyhjentäminen ja nollaaminen ei välttämättä ole huono asia. Se ei hyödyttäisi ketään, että jos Nagelsmannkin olisi heti Augsburg pelin jälkeen launtai-iltana linnoittautunut Säbener Strassen toimistoonsa ja ollut siellä sunnutaiaamu kuuteen asti miettimässä päätänsä puhk asiodien suhteeni ja sitten vielä ilmoittaa kotiin tyttösytävälle, että en muuten tule seuraavaan kahteen viikkoon kotiin, vaan linnottaudun tänne toimistolle. Eikä sekään hyödytä yhtään ketään, jos pelaajat nyt linnouttautuisivat koteihinsa itkemään päivät pitkät kamalaa kohtaloa ja sitten sillä samalla synkeällä mielentilalla takaisin ankeuttamaan joukkueen ilmapiiriä, kun paluun aika on.

Ei, nyt pään nollaaminen virkistyneen mielentilan hakeminen voi olla juuri se paras vaihtoehto. Mutta sitäkään ei etukäteen tiedä, ja sen epävarmuuden kanssa pitää elää. Jälkikääten on helppo visisatella ja tarttua sitten siihen (ja niin Saksan media pomminvarmasti tarttuukin, jos vire jatkuu huonona), että olisi pitänyt valita ns. toinen reitti, pitää hihna kireänä, missä standardit ja sitä rataa. Toki, jos vire kääntyy positiiviseksi, niin voidaan esittää, miten oltiin silloin maju-tauolla täysin tilanteen päällä ja oli tarkat suunnitelmat yms. vaikka ollaan varmuudella oltu täydessä epätietoisuuden ja epävarmuuden tilassa.

Vaaditaan myös kovaa itsetutkiskelua, reflektointikykyä ja itsetuntemusta, että voi myös kyseenalaistaa omaa toimintaa ja tällaisessa monimutkaisessa ja sotkuisessa tilanteessa, tulla itse vastaan ja tarkastella omaa käytöstä, jotta voi huomata sieltä puutteita. Ja, jos omasta toiminnasta ei löydä mitään korjattavaa tai näkee itsereflektoinnin jälkeen yhä suurimman vastuu olevan jollain muulla henkilöllä X tai ryhmällä Y, niin tuskin on tarkastellut omaa toimintaansa todellakaan huolellisesti tai sillä tavalla, että suostuisi näkemään asioiden monimutkaisuutta tai omaa vikaa toiminnassaan, varsinkin, jos sattuu olemaan ihan ongelmien kasaantumisen ytimessä ja ns. polttopisteessä.

Syyttämällä ja syyllistämillä muita, saadaan aikaan vain lisää ongelmia ja uusien ongelmien yhteen kietoutumista sekä negatiivista kierrettä ja pahaa verta. Vaikeissa paikoissa, monitahoisia ja sekavia ongelmia ratkoessa (tai ainakin yrittäessä), vaaditaan jokaiselta sopeutuvuutta, joustamista, asioiden tosilaidan hyväksymistä, sitoutumista ja halua muutokseen, itsetutkiskelua sekä tekoja, jotka mieluummin hitsaavat tiimiä yhteen ja luovat joukkue- ja ns. taisteluhenkeä, että näistä vaikeuksista on mahdollista päästä yli.

Täydessä kriisissä ei vielä olla, mutta maajoukkuetauon jälkeen voi leimahtaa kunnolla, jos vireeseen ei tule muutosta ja tätä sotkuista lankakerää ei pystytä purkamaan. Pyöritteli tätä, miten tahansa ja vaikka Nagelsmannin pesti ei vieklä ole uhattuna monien lähteiden mukaan (ja mm. Khan ja Heienr osoittaneet täyden tukensa Nagelsmannille) ei tästä pääse ylitse, eikä ympäri, että paine voittaa ja tuoda tulosta pöytää tauon jälkeen on valtaisa. Tauon jälkeiset kolme peliä ovat Leverkusenia, Plizeniä (UCL) ja Dortmundia vastaan. Leverkusen ja Plizen kotona ja Dortmund vieraissa. Vaikka Leverkusenista ja Plizenista irtoaisi voitot, on Dortmund peli ilmeisesti vaa'an kieli peli niin sanotusti.

Itsellä on luotto Nagelsmanniin ja nyt on eittämättä nuoren valmentajauransa ylivoimaisesti kovimmassa paikassa, jossa se osaaminen ja työkalupakin sisältö mitataann toden teolla. Katseet kääntyvät totta kai pitkälti pelaajiin, mutta ennen muuta Nagelsmanniin. Joukkue on ollut jopa ylimielinen, kuriton, aneeminen, laiska sekä työmoraaliltaan todella heikko viime aikoina, Nyt pitää jokaisen pelaajan katsoa itseään peilistä syvään ja kunnolla sekä miettiä, että mitä se Bayern-mentaliteetti merkitsee ja todella tarkoittaa.

Itselläni on luotto, että se on nimenomaan Nagelsmann, joka Bayernin tästä suosta pois johdattaa. Hän on liian fiksu, oppimishaluinen, voitontahtoinen, kovan työmoraalin omaava ja kyvykäs kaveri, jolla todellakin on kykyä tarkastella asioita laaja-alaisesti, monipuolisesti sekä itsetutkiskelevasti, että ei muka kääntäisi tämän maajoukkuetauon aikana joka ikistä kiveä, mitkä ovat mahdollista kääntää. Uskon, että tulee lopulta (nyt tiukan paikan edessä) analyyseissaan myös tulokseen omasta vastuustaan ja myöntää oman osuutensa ja roolinsa tässä ongelmavyyhdissä. Kaikki lähtee Nagelsmannin ja joukkueen vuorovaikutuksesta ja harmonian sekö yhteisymmärryksen löytämisestä. Nyt pitää kuunnella muita, puhua suoraan ja välit selviksi, ottaa vastuuta, tulla vastaan asioissa, eikä kierrelle tai siirtää omaa vastuuta pois.

Todettakkoon vielä sen verran, että potkut nyt olisivat täysin pähkähullu idea ja lopputulema. Ostetaan valmentaja tosiesta seurasta 25 miljoonalla, annetaan 5-vuotinen lappu ja luvataan antaa aikaa sekä rakentaa oman näköinen joukkue ja projekti, toteutetaan valmentajan toiveet siirtomarkkinoilla haluamiensa pelaajien suhteen yms. muiden juttujen suhteen, vaan jotta voidaan antaa potkut saman tien ensimmäisten vaikeuksien ilmennettyä (kausi on kestänyt vasta 2 kk), niin olisi ihan pähkähullua ja totaalinen housuunpaskominen seurajohdolta. Kyllä Nagelsmannille pitää myös antaa nyt työrauha ja mahdollisuus ratkaista ongelma sekä nostaa laiva pohjalta ylös. Potkut olisivat aina liian helppo ratkaisu ja siinä tilanteessa olisi toimiston väen myös syytä tuijoittaa peiliin ja tehdä johtopäätökset.
 
Viimeksi muokattu:

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB, Eagles
En ala lainamaan yllä olevaa kokonaisuudessa helvetin ansiokasta ja hienosti kerrottua tarinaa. Mutta vaikka tämä tyhmäkysymys onkin, niin haluan kuulla vannoutuneen Bayern fanin @Proffa_20 mielipiteen. Tuchel sisään? Europelit Tuchel varmasti pelastaisi, mutta ei oikein muuta. Bayern fanit tottuneet, että voittavat kaiken ja ovat ylimielisiä muita kohtaan vaatimalla Nagelsmannin eroa?

Eihän Bayernilla ole mitään hätää tällä hetkellä edes. Jos muutama tasuri tuli niin eihän sillä ole mitään merkitystä Bundesliigassa, koska taso ja päävastus joka periaatteessa voisi haastaa on huono. Europelejä ajatellen varmasti hieman Nagelsmannin mikromanageeraus voi tuoda ongelmia kyllä, mutta jos Nagelsmannin opit eivät tuokkaan sitä isointa pyttyä euroopasta tältä kaudelta niin en olisi kyllä kovinkaan huolissani. Bayern voittaa Bundesliigan tänäkin vuonna ja siitä ei tarvitse kenenkään paatuneen Bayern fanin olla huolissaan. Ylivoima on liian iso ollut Kloppin lähdon jälkeen ja se jatkunee vielä vuosia eteenpäin.
 

Yltävastaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit -2014 (sympatiat Mestikseen), saksalaiset
Ei todellakaan mitään Tuhnuja tässä vaiheessa sisään. Ehkä BuLi-mestaruuden voisi tuoda, mutta Champpari-pokaaliin en usko. Kauden-kahden jälkeen olisi sitten taas palanut niin pelaajien, seurajohdon kuin fanienkin päreet ja jälleen oltaisiin valmentajaa metsästämässä.

Bayern voittanut molemmat UCL-pelinsä, joissa vastustajina ei ollut mitään pikkuseuroja. Vaikka huippuvireisellä Barcalla ehkä maaliodottama olikin hieman Bayernia korkeampi, niin ei pisteiden jääminen Müncheniin silti mikään vääryys ollut toisen puoliajan kypsän pelin johdosta.

Bayernilla on jokaisessa BuLi-pelissä ollut vastustajaansa korkeampi maaliodottama, joten puolustuksen ollessa edelleen laadukasta ovat viimeisimmät ottelut kaatuneet lähinnä kehnoon viimeistelyyn ja helppojen syöttöjen mokaamisiin. Lähinnä vaikuttaisi siis henkiseltä Lukolta maalintekijöiden osalta. Lukon avaamisessa on toki vastuunsa myös valmennuksella.

Vaikken sataprosenttisen vakuuttunut ole minäkään Nagelsmannin tekemisestä, niin ihan höpöhöpö-juttuja tässä vaiheessa spekuloida millään valmentajavaihdoksilla. Toiset antavat aikaa MM-kisoihin asti, mutta nuoren valmentajan ollessa kyseessä olisin itse niinkin kärsivällinen, että odottaisin siihen asti, kunnes Bayernin Mestareiden Liiga -pelit ovat tämän kauden osalta päättyneet. Sitten on tarkemman retrospektiivin aika.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
En ala lainamaan yllä olevaa kokonaisuudessa helvetin ansiokasta ja hienosti kerrottua tarinaa. Mutta vaikka tämä tyhmäkysymys onkin, niin haluan kuulla vannoutuneen Bayern fanin @Proffa_20 mielipiteen. Tuchel sisään? Europelit Tuchel varmasti pelastaisi, mutta ei oikein muuta. Bayern fanit tottuneet, että voittavat kaiken ja ovat ylimielisiä muita kohtaan vaatimalla Nagelsmannin eroa?

Eihän Bayernilla ole mitään hätää tällä hetkellä edes. Jos muutama tasuri tuli niin eihän sillä ole mitään merkitystä Bundesliigassa, koska taso ja päävastus joka periaatteessa voisi haastaa on huono. Europelejä ajatellen varmasti hieman Nagelsmannin mikromanageeraus voi tuoda ongelmia kyllä, mutta jos Nagelsmannin opit eivät tuokkaan sitä isointa pyttyä euroopasta tältä kaudelta niin en olisi kyllä kovinkaan huolissani. Bayern voittaa Bundesliigan tänäkin vuonna ja siitä ei tarvitse kenenkään paatuneen Bayern fanin olla huolissaan. Ylivoima on liian iso ollut Kloppin lähdon jälkeen ja se jatkunee vielä vuosia eteenpäin.
Onhan Tuchel ainakin omasta mielestäni todella hyvä koutsi, mutta kuten @Yltävastaaja tuossa yläpuolella nosti esille, niin myös varjopuolensa siinäkin olisi. En myöskään näe tai osata tuota konsensusta, että Tuchel tämän kauden tai UCL:n pelastaisi, kuten moni tuntuu pitävän itsestäänselvyytenä. Mielenkiintoisena kuriositeettina, niin Bayernin UCL-pelithän ovat olleet ihan hyviä, etenkin tuloksellisesti. Ja tuon Inter-peli jopa Bayernin kauden parhainta antia melkeinpä. Joten ehkä myös Olli Kahnin lausunnoissa sen suhteen, että pelaajat eivät tällä hetkellä ota Bundesliigaa niin tosissaan, voi olla myös jotain vinhaa perää...

Olen itsekin jopa samaa mieltä Yltävastaajan kanssa, että itsekin olisin kyllä valmis katsomaan jopa tämän kauden loppuun saakka näillä pelimerkeillä. Nagelsmannin pitkä sopimus ja, miten kaikki on nyt pedattu häntä varten, niin potkut muutaman tappion tai huono vaiheen jälkeen eivät kävisi järkeen. Toki ihan täydellinen syöksykierre ja mahalasku olisivat asia erikseen. Nagelsmannkin varmasti tiedosti tämän kauden ja etenkin tämän syksyn tärkeyden hänelle itselleen. Kaikki nähtiin, että mitä tapahtui toisen vuoden syksynä mm. Kovacille ja Ancelottille, kun ensimmäinen vuosi Bayernissa oli vaikeahko. Lähtö seuraavan syksynä tuli aika herkkästi. Nyt en näe tuollaista hätäilyä tarpeelliseksi tai järkeväksi, etenkin kun Nagelsmannista alunperinkin ajateltiin selvästi pidempää palasta Bayernin valmentajapalapeliin.

Toki joukkueen ja kopin menetys olisi myös sellainen toinen tilanne, jossa valmentajan olisi täysin mahdotonta ja kestämätöntä jatkaa. Se on selvä, ei kahta sanaa. Totta kai näissä median suoltamissa jutuissa pitää olla myös vahva filtteri päällä, eikä nyt uskoa ihan kaikkea, mitä tuolla Saksan mediassakaan liikkuu, mutta onhan siellä ollut jo pidemmän aikaa sellaista huhuilua ja haistelua, että pelaajien kritiikki Nagelsmannia kohtaan on - jos ei nyt vahvaa - niin aikankin jonkinlaista ja ainakin tällä hetkellä kasvamassa. Huhut kertovat, että ilmapiiri ja kemiat joukkueen sisällä (eli siis pelaajien kesken) ovat hyviä, mutta kritiikki joukkueen suunnalta kohdistuisi nimenomaisesti Nagelsmanniin. Siinä määrin huolestuttiavia ja hälytyskelloja soittavia merkkejä tuon suhteen. Voidaan sitten pohtia, että onko syy pelaajien asenteessa, tai minkä takia Bayern on myös ollut tämän kauden joissain peleissä äärettömä kuriton, ylimielinen, laiska sekä välinpitätön. Ainakin viimeisimpien uutisten mukaan johtopelaajiin kuuluva Kimmich (josta on myös kasvamassa Bayernin tärkein liideri kopissa ja Nagelsmannin tärkein pelaajalinkki muuhun joukkueeseen) on ilmeisesti vahvasti Nagelsmannin tukena ja pitää kovasti Nagelsmannin ajatuksista ja filosofiasta. Muunkaan joukkueen osalta ei tällä hetkellä ole havaittavissa sitä, että he (ainakaan vielä) olisivat Nagelsmannia vastaan.

Saksan mediassa liikkuu aika paljon tällä hetkellä kaikenalaisa huhuja ja juttuja, ja ainakin mm. Falkin ja Bildin juttupankki taitaa olla aika tyhjä, kun olivat väsänneet pari päivää sitten jotain juttuja Nagelsmannista pukeutumisesta ja pelin aikana yllä olevista vaatteista pelin, ja miten Bayernin johtokunta katsoo tätä kriittisellä silmällä...toki Falk nyt muutenkin on aikamoinen toimittelija, että eipä tässä mitään uuttaa. Itse ehkä olen eri mieltä Yltävastaajan kanssa siinä mielessä, että vaikka peli tuottaakin ihan kohtalaisesti maaliodottomaa, on pelissä ja sen rakenteissa kyllä paljon muutakin vikaa, kuin vain se, että ei saada viimeisteltyä muutamista paikoista. Jos vertaa tätä tämän kauden Bayernin pelinrakentelua ja build-up peliä esim. johonkin Heynckesin aikojen Bayerniin (löytyy aika huikeita klippejä Youtubesta), niin eroa on kuin yöllä ja päivällä. Toki tämä heikko build-up peli on ilmeisesti myös ollut Bayernin pomojen agendalistalla, kun viime päivinä on palaveerattu ja siihen halutaan parannusta.

Joten parannusta pitää toimintaan tulla ja paljon, enkä itse ollenkaan näe mitenkään varmana Bayernin tämän kauden menestystä myöskään Bundesliigassa, jos touhu tuollaisena jatkuu. Mutta, kuten jo todettua, niin potkut nyt olisivat liian hätäilyä ja varsinkin kun tämäkin maju-tauko on jo ehtinyt alkaa ja kulua hyvän tovin ja Nagelsmann on saanut nyt selailla videoita sekä tehdä analyysejä, niin nyt pitää antaa työrauha myös tauon jälkeen katsoa, että mitä niistä analyyseistä on jäänyt käteen ja antaa korjata tilannetta. Lopullisten johtopäätösten aika on sitten siellä ensi keväänä, että miten on jatketaanko Nagelsmannin kanssa vai ei, ellei nyt tosiaan jotain ihan mullistavaa tapahdu tässä nyt.

Aina pitää myös miettiä saatavilla ja vapaan olevia vaihtoehtoja. Onko markkinoilla joitain absoluuttisesti parempai nimiä, kuin Nagelsmann, jotka varmuudella toisivat hommaan ryhtiä ja olisivat selkeä upgreidaus Nagelsmanniin? Mielestäni edes Tuchel ei tuohon kategoriaan mene ja kuten todettua, itse näen Nagelsmannin edelleen erittäin hyvänä valmentajana. Kumpainenkin on taktiselta osaamiseltaan huippuluokkaa, mutta molemmilla on myös niitä omia virheitä ja vikojaan, enkä myöskään näkisi Tuchelia samanlaisena pitkän ajan ratkaisuna, millainen markkinoilta tulisi siinä vaiheessa silloin löytyä. Näen edelleen Nagelsmannissa jopa paremman potentiaalin tuollaisen pitkäaikaisempaan ratkaisuvaihtoehto, joka on aina parempi vaihtoehto, kuin lyhyen aikavälni ratkaisupaikkausyritys.

Alkoi myös naurattaa tämä Viaplayn videopätkä keväältä 2021, kun Nagelsmannin siirrosta Bayerniin uutisoitiin. Bayernissa on 15 viime vuoden aikana ollut tasan kaksi(!) valmentajaa, jotka ovat valmentaneet pidempään, kuin kaksi vuotta: Felix Magath aikanaan 2,5 vuotta ja Pep Guardiola 3 vuotta. Kaikki muut ovat olleet kaksi vuotta tai vähemmän aikaa. Että ihan hyvää pohdintaa oli kyllä tuolla studiossa mm. Rautiaiselta, kun totesi, että alkaa kyllä pikkuhiljaa ymmärtää niitä valmentajia, jotka asuvat hotelleissa, eivätkä välttämättä raahaa omia mööbeleitään ympäri maata. Nuorena, kokemattomana ja naiivina kaverina Nagelsmannkin on saattanut alkuun ajatella, että "hei, tää 5-vuotinen pahvihan tulee kestämään loppuun saakka"..toki ehkä se kestääkin, tai toivotaan ainakin, että kestää. Mutta kukaan sitä tuskin tässä vaiheessa osaa sanoa, joten jäädään seuraamaan. "Suhteellisen" tuulinen pesti kuitenkin kyseessä tuo Bayernin päävalmentajan paikka...




Edit. typot
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayern myös pitkästä aikaa tänänä tulessa. Tänään saadaan jo alustavia vastukais siihne, että miten Nagelsmannin & con. analyysit ovat maajoukkuetauolla onnistuneet. Siellä on ilmeisesti katsottu Nagelsmannin osalta kaikki Bayernin alkukauden pelit uudestaan ja analysoitu ne. Ainakin alustavat johtopäätökset noiden analyysien jälkeen olivat aika tismalleen samoja, kuin ennen maajoukkuetaukoa, koska keskiviikon treeneissä Bayern oli vetänyt lähes 75 minuutin viimeistely/maalintekoharjoitus treenit. Viimeistelyn harjoittelua kulmatilanteista, vapareista, erilaisista pelitilanteista, eri asennoista, puskuja, volleyta, puolivolleyta, hankalista syötöistä, eri kulmista, eri syöttökombinaatioiden jälkeen jne.

En edelleenkään ole ihan varma, että onko tuo nyt se oikea lähestymiskulma asiaan tai mistä lähteä tuota lankkerään purkamaan, mutta eihän tässä muuta voi, kun pakko luottaa ammattilaisiin, että joukkueen pelaamista ja myös sitä omaa toimintaa on reflektoitu riittävällä tasolla ja tänään nähdään paranneltu Bayern. Itse olisi jotenkin lähtenyt sen pelaajien vuorovaikuttamisen kautta ja ihan ns. ihmisten keskinäisen toiminnan avulla purkamaan tätä solmua. Vaikka Bayernin pelissä on myös omaan silmään paljon petrattavaa, eikä viime pelien pelitapa ole millään muotoa voittavat tai menestystä tuotta mielestäni, niin aika usein tällaisissa tilanteissa, kun on ns, kriisiä päällä ,niin pelillsiet ja urheilulliset asiat ovat ns. sivuseikka ja lankaa pitää lähteä purkamaan ihan kliseisesti todettuna kohtaamalal ihminen ihmisenä.

Toki Nagelsmann oli hyvin eilen pressissä todennut, että samassa veneessä tässä ollaan, niin pelaajat, kuin valmentaja, vaikka osa mediasta onkin koittanut lietsoa, jotain 'Nagelsmann vs. pelaajat' dialogia sekä, miten välit ovat tulehtuneet yms. Mutta edelleen, sitä pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen ja olipa se pelitapa tai systeemin mikä tahansa, koskevat joukkuepallopelin lainalaisudet ja perusperiaatteet myös jokaikistä joukkuetta ja pelisysteemiä ikinä. Kaikkea ei tarvitse aloittaa nollista ja kehitellä uudestaan.

Kuten todettua, tämän illan pelin jälkeen ei voida vielä niitä omia 'syväanalyysejä' vetää tauon analyyseistä, että miten niissä ollaan onnistuttu ja mihin suuntaan lumipallo lähtee tästä edespäin pyörimään, mutta pomminvarmasti jotain ensimerkkejä ja juttuja tästä varmasti pystyy jo näkemään, että mihin päin ollaan edes auttavasti menossa jollain tasolla. Isompia johtopäätköksiä ei voi vielä vetää, mutta kyllä tänään jo pystyy haistelemaan, että onko tauon pohdinnat ja uudet suunnitelmat toimivia, vai onko pelissä nähtävissä vieläkin jotain enenvissä määrin vialla olevaa. Totuus myös on, että suurin osa Bayern pelaajista on tällä hetkellä aivan täysin pois formusta ja totaalisessa 'epävireessä' niin sanotusti. Myös tuohon pitää saada muutosta ja onnsitumisa alle, sekä vahva pelillinen sekä ennen muuta selkeä pelillinen selkänoja, johon pelaajat voivat tukeutua ja jonka avulla tätä tämän kauden uutta tulemista voidaan lähteä rakentamaan.

Ainakin illan kokoonpano Leverkusenia vastaan on löydetty se paras koostumus, joka tällä hetkellä on saatavilla ja ainakin Budensliigan virallisen sivun mukaan, on illan formaatti paljon kaivattu 4-2-2-2, mutta pelaajat eivät vieläkään ole ilmeisesti löytäneet Nagelsmannin taktiikkavihkossa oikeille puolille, mm. Sané oikea kärkipelaaja Manén vierelle. Näen Sanén toimivan ihan ookooti tuosa toisen kärkipelaajan roolissa, koska on tekninen, nopea ,taitava ja haistaa maalipaikat todella hyvin, mutta ennemmin vasemmalla puolella. Ja vielä, jos harratsetaan hyökkääjien osalta tuota pientä paikanvaihtopeliä, niin silloin Sané voisi myös hieman paremmin ja loogisemmin siirtyä tuohon Musialan paikalle 'half space' -tontille, jossa on pelannut ylivoimaisesti parhaat suorituksensa Bayern-paidassa.

Tällainen sommitelma Bundesliigan virallisten sivujen mukaan, mutta pelihän sen näyttää, että miten mm. noiden neljän hyökkäävän pelaajan paikat lopulta muodostuvat, joten katsotaan sekin rauhassa pelin edetessä.

........................Mané......Sané..................................
..................................................................................
..........Musiala...........................Müller....................
..................................................................................
...................Sabitzer......Kimmich...........................
..................................................................................
...Davies......de Ligt......Upamecano......Pavard...
.................................................................................
..............................Neuer........................................

Noilla mennään. Ulreich, Mazraoui, Stanisic, Gravenberch, Goretzka, Gnabry, Choupo-Moting ja Tel penkillä. Coman, Hernández, Wanner ja Sarr sivussa loukkantumsiten takia. Comanni paluu odotettavissa ensi viikolla ja Hernándezin osalta, joskus lokakuun puolivälin/lopun tienoilla.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Müllerillä ja Kimmichillä todettu korona, jonka johdosta tulevat missaamaan ainakin tiistaisen UCL-pelin Viktoria Plzeniä vastaan. Lähtökohtaisesti karanteeni on viisi päivää ja, jos sen jälkeen oireita ei ole ja olo on hyvä, pitäisi kummankin olla pelikunnossa ensi viikonlopun Der Klassikerissa.

Noh, ainakin Kimmich saa nyt sen ns. pakkolevon, kun ei Nagelsmann muuten meinaa miehelle huilia antaa ja samoin Müller ei ole alkukaudesta parhaimmillaan ollut sekä pelannut paljon - jopa liian paljon - ja joutuu hänkin nyt ns. pakkolevolle. Toki olisin toivonut, että tuo Leverkusen ottelun maali olisi ottanut apinaa pois Müllerin harteilta ja saanut jatkaa hyvässä flow'ssa tuohon Plizen peliin hakemaan lisäonnistumisia ja maalinkontribuutioita, mutta tällä kertaa näin.

Toivotaan, että Coman olisi jo pelikunnossa tiistaina, koska muuten vaihtoehto tuohon Müllerin paikalle avaukseen on tällä hetkellä joko Gnabry tai Choupo-Moting. 17-vuotiaalle Mathys Telillehän ei voi vahingossakaan antaa peliaikaa, saati avauksen paikkaa, vaikka alkukauden otteet ovat - niissä peleissä missä peliaikaa on saanut - ovat olleet parempia, kuin kummallakaan em. kaksiolla. Gnabry tällä hetkellä kenties todennäköisin avaaja, jos Coman vielä sivussa tai ei täyden ysikympin kunnossa.

Myöskään keskikentällä Gravenberchia on varmastikaan turha odottaa avaukseen, vaan eiköhän tiistaina mennä Sabitzer-Goretzka duolla. Toki, nyt Gravenberchilla on mahdollisuus saada edes jonkun verran enemmän minuutteja, kun on ainoa kk-vaihtopelaaja penkillä, joten ainakin sellainen 20-30 min tilaukseen. Toivoisin, että saisi paikkansa jo avauksessa ja saisi kenties pelata täyden ysikymppisen, ja Sabitzer/Goretzka voisivat jakaa minuutit Plizeniä vastaan.

Perjantaisesta Leverkusen voitosta vielä sen verran, että hyvä voitto ja toivottavasti otti painetta pois koko joukkueelta ja löysäsi vannetta pään ympärillä. Suht 'dominoiva' esitys, mutta vastassa todella surkea ja heikko Leverkusen, joten tuosta pelistä ei sen suurempi voi päätellä. Manélle ja Müllerille tärkeät osumat ja Neuerille tärkeä nollapeli maalissa. Oli suht dominoiva esitys, mutta hyökkäyspelissä ja sen selkeydessä sek ns. automaatioissa vielä paljon petrattavaa. Tuntui edelleen, että ei olla samalla sivulla muiden kanssa ja peli ei tule selkärangasta. Liikaa sellaisia pysähdyksiä, katseita joka suuntaan ja epätietoista "ihmettelyä" tuossa vastustajan boxin tuntumassa, mikä kielii siitä, että peli ei toisaan tule ihna selkärangasta, eikä olla ihan niistä tiimikaverin kaikista liikkeistä ja positioista perillä, kuin kenties pelitavassa, jossa olisi vähän vakiintuneemmat tontit. Mutta posin kautta ja tärkeä voitto, etenkin henkisellä puolella.


 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Nagelsmann tänään pressissä vahvisti, että vaikka Coman onkin jo tänään palannut joukkueharjoituksiin ja ihan ns. täydellä kuormalla, niin ei ole huomenna Plzenia vastaan vaihtoehto kokoonpanoon, ei edes penkille. Mutta Nagelsmann on optimistinen, että lauantain Dortmund-pelissä Coman olisi jo vaihtoehto, ei kuitenkaan avaukseen, mutta vähintään penkille.

Nagelsmann otti myös kantaa tuossa pressissä mm. Gravenberchin sekä Telin tilanteisiin (twiitti viestin lopussa). Itsekin juuri tuossa ylemmässä viestissä penäsin näiden nuorten kaverin peliajan perään ja nyt Nagelsmann sopivasti vastasikin kritiikkiin, mitä Telin ja Gravenberchin vähäisestä peluutuksesta on saanut. Ihan hyviä pointtejahan JN:n tuossa nosti, eikä tässä nyt mitään sen suurempaa 'draamaa' tai kriisiä tuon asian ympärillä ole. Toki itsekin vain toivoisin - ja nimenomaan penäsin sen perään -, että jatkossa myös pelisuoritukset ratkaisisivat. Kilpailu totta kai on Bayernissa kovaa, mutta Tel ja Gravenberch olisivat kyllä ansainneet alkukauden perusteella myös enemmän minuutteja, jos nyt vertaa, että mm. miten anteliaasti Goretzka, Gnabry ja Choupo-Moting ovat niitä saaneet, vaikka suoritukset ovat aika laimeita mielestäni olleet.

Mutta huomenna lienee peliaikaa about kaikille luvassa. Sivussa huomenna ovat: Müller, Kimmich, Wanner (sairaina) sekä Hernández ja Sarr (loukkaantuneina). Kokoonpanossa on siis 2+15 pelaajaa. Eli vain viisi kaveri vaihtopenkillä, pyöritettiin tuota rotaatiota sitten miten tahansa. Eli peliaikaa luulisi olevan nyt luvassa. Medialähteiden mukaan Neuer olisi maalissa, puolustuslinjassa ei suuria muutoksia nähtäisi eli Davies - de Ligt - Upamecano tod.näköisiä aloittajia ja oikean laitapakin tontilla pohditaan sitten Pavardin ja Mazraouin väliltä. Toivotaan, että Mazraoui saa huomenna täydet 90 minuuttia, koska on ollut todella hyvä viime aikoina ja ei muutenkaan tarvitse suuri ennustaja olla, että viikonlopun Dortmund-pelissä JN:n tulee luottamaan Pavardiin ja siinä pelissä ei Mazraouille ole hirveästi - jos ollenkaan - minuutteja luvassa, joten siksi huomenna Pavardille huili ja antaa Mazraouin paahtaa, jos peli kulkee.

Vahvasti näyttäisi siltä, että keskikenttä huomisessa pelissä olisi mallia Gravenberch-Goretzka eli peukku tälle. Jos pitää paikkansa, niin toivottavasti tässäkin tapauksessa se olisi Gravenberch, joka ne täydet 90 min pelaisi ja mahdollisesti Goretzka/Sabitzer jakaisivat minuutit. Hyökkäysnelikko olisi sitten ilmeisesti mallia Tel-Mané-Musiala-Gnabry eli peukut tällekin, jos noin on. Toivotaan Telille täysiä 90 minuuttia. Toki, jos tuo on se kärkinelikko millä lähdetään, niin vaikea vielä näin ennakkoon sanoa, että millä pelipaikoilla kaverit tulevat pelaamaan pääsääntöisesti ja pelataanko yhden kärjen (4-2-3-1) vai kahden kärjen (4-2-2-2) systeemillä. Onko Mané vai Tel vasemmalla laidalla ja kumpi piikissä? Manéa on viime aikoina JN:n mukaan peluutettu vasemmalla laidalla, koska on haluttu osallistaa Manéa tuolla tavoin enemmän peliin (jäänyt piikissä orvoksi alkukaudesta) ja antaa ns. rytmiä pelaamiseen. Näkisin Manén silti mieluummin piikissä, koska tuolla vasemmalla laidalla ei vain mielestäni toimi ja lähde, mutta voihan se huomenna myös olla nuoren Telin huippupaikka näyttää kykyjään tuolla ysipaikalla.

Oma toive olisi kahden kärjen ja kahden kymppipaikan systeemillä. Eli esim. Mané-Gnabry piikissä ja Tel-Musiala alempana, noissa 'half-space' -tiloissa, koska tuo Manén ja Gnabry kärkiduo toimi paikoin, jopa loistavasti kauden ekoissa peleissä. Ehkä tuolla tavalla voisi tuosta Gnabrystakin saada revittyä enemmän irti tai ainakin mahdollistaa paremmat suoritukset. Toki tuossa systeemissä mietittyttäisi vain Telin rooli, koska on enempi ysipelaaja tai ns. puhdas laituri, koska laidan lähellä pääsee käyttämään nopeuttaan, taitoaan sekä tykkää jopa oikein hakeutua noihin 1v1 tilanteisiin laidan lähellä, jotta pääsee harhauttelemaan ja haastamaan. Laitakaistoilla on vaarallisimmillaan, jos ei piikissä pelaa. Katsotaan. Oma veikkaus on silti huomennakin tuo 4-2-3-1 systeemi ja Musiala kymppipaikalla, Gnabry oikealla ja saa nähdä kumpi sitten Mané-Tel duosta piikissä ja kumpi vasemmalla. Todennäköisesti Mané piikissä ja Tel vasemmalla, joka olisi ihan fine noinkin.

Totta kai näihin peluutuspäätöksiin ja -toiveisiin vaikuttaa luonnollsiesti myös pelin tilanne ja miten peli on edennyt. Jos ollaan 60 min kohdalla tappiolla tai tasatilanteessa, niin luonnollisesti varmaankin mm. Gravenberch ja Tel ovat ensimmäsienä liipaisimella, ketä vaihtoon otetaan. Toki tuossakin tilanteessa pitäisi katsoa sen pelin suorituksia eli jos esim. Tel loistaa ja on vaarallinen sekä samalla esim. Gnabry on täysi sukka, niin silloin ottaa totta kai huonompi pelaaja vaihtoon, mutta noinhan se aika harvoin tulee menemmään ja jos maalit ovat tiukassa, niin pelin suorituksista ja vireestä viis, Tel varmasti ekana liipasimella. Mutta jos tilanne sen salliin ja Bayern hyvässä johdossa on ja peli kulkee, niin toivottavasti nyt vähemmälle peliajalle jääneet (eli mm. Tel, Mazraoui, Gravenberch ja miksei vaikka Gnabrykin) saisivat täydet minuutit. Ei sekään oikein mitään ns. oikeaa rotaatiota ole, jos Bayern on huomenna 3/4-0 johdossa ja sitten taas kerran siinä 60-65 min kohdilla kun vaihtoja tehdään, niin otetaan juuri nämä em. kaverit vaihtoon.

Nyt toki on huomenna (taas jos peli sen sallii) mahdollista nähdä enempi rotaatioa ja peliaikaa pienemmälle vastuulle jääneille kavereille, koska viikonloppuna todella iso peli Dortmundia vastaan ja eiköhän JN halua kaikkien parhaiden olevan juuri freesinä tuossa pelissä sekä tämän viikon suurissa määrin valmistavan kaikkia juuri tuohon koitokseen. Olkoonkin, että tässä Bayernin nykyisessä tilanteessa, ei todellakaan ole varaa lähteä peleihin takki auki tai antaa ajatusten karkailla tuleviin peleihin. Fokus hetkeen ja juuri siihen peliin, oli vastus kuka tahansa. Nyt ei voi antaa yhdenkään pelin lipsua ohi huono keskittymisen, valmistautumisen, henkisen tilan tai ajatusten karkailun takia.


 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Nagelsmann oli pressissä kertonut, että Müller ei vielä huomenna ole käytettävissä Der Klassikerissa, koska on vielä oireita koronasta, sen sijaan Kimmich oli tänään palannut treeneihin, mukaan, mutta on vielä hyvin epävarmaa, onko käytettävissä huomenna tai matkustaako edes muun joukkueen mukana Dortmundiin. Jos matkustaa, niin tuskin on ainakaan täyden ysikympin kunnossa eli todennäköinen keskikentän kaksikko huomiselle on Sabitzer-Goretzka.

Mielenkiintoista nähdä tuon duon yhteispeliä, jos tuolla avataan. Pelaaminen tulisi tuon johdosta olemaan varmastikin erilaista, kuin mitä se olisi Kimmichin kanssa, koska Goretzka ei samanlainen dynamo ja pelintekijä tuossa keskellä ole, joten olisi mielenkiintoista nähdä, että miten kokoonpanop ja pelitapa huomenna asettuu uomiinsa huomenna. Kimmich normaalisti pelinrakentelu vaiheissa alin kk-mies, Sabitzer toimii ylempänä linkkinä, mutta miten huomenna? Sabitzer on omasta mielestäni Goretzkaa parempi pelintekijä, joten ottaako tuon osalta isompaa ruutua ja vastuuta, kun taas Goretzka hotielee tuota keskikentä ja hyökkäyksen välistä linkkipelaamista? Enkä näe oikein edes järkevänä lyödä Kimmichiä avaukseen, kun on viettänyt viimeiset viisi päivää kotona istuen, tekemättä käytännössä mitään. Toisaalta, siinä on myös omat riskit ottaa Kimmich kesken pelin mukaan, joten olisiko siis sittenkin kenties järkevämpi lyödä Kimmich avaukseen, jotta voidaan ottaa sitten pois, jos kunto ei ole kohdillaan?

Gravenberchia tuskin huomenan näin kovaan testiin avaukseen lyödään. Gravenberchkin sai hyvää kokemusta Plzen pelistä, kun toimi tällä kaudelle ensimmäsitä kertaa enempi kk:n pohjapelaajana ja kantoi isompaa puolustuspelillistä vastuuta. Aiemmissa kauden peleissä, missä on tulltu sisään, niin on pelannut offensiivista kasipaikkaa tai jopa kymppipaikalla. Tuo Plzen peli oli siinä mielessä hyvä paikka nyt testata Gravenberchia tuossa roolissa ja antaa myös hänelle pelikokemusta tuosta puolustavan keskikenttäpelaajan roolista. Gravenberchilla on vielä paljon petrattavaa puolustuspelissä, joten kokemuksen saaminen myös peleistä on tärkeää.

Muuten huomisessa kokoonpanossa ei varmastikaan ihmeellisyyksiä nähdä. Neuer maalissa, Davies - de Ligt - Upamecano - Pavard puolustuslinja, keskikentällä avaa hyvin todennäköisesti Sabitzer-Goretzka (jos Kimmich ei täydessä kunnossa), ja hyökkäyksessä sitten Mané avaava vasemmalla, Sané oikealla, Musiala kymppipaikalla ja Gnabry valeysinä. Coman on Nagelsmannin mukaan pelikuntoinen, ei kuitenkaan täyden ysikympin kunnossa, mutta tulee huomenna todennäköisesti pelaamaan sellaisen 30-40min.

Hernández ilmeisesti pidempään pois, kuin aiemmin ennustettiin, koska röntgenissä oli ilmennyt takapakkia toipumisen suhteen. Aiempi ilmoitettu paluuaika oli n. lokakuun puolivälin tienoilla, mutta nyt taitaa mennä vielä lokakuun lopulle, jopa kuun vaihteeseen.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Jos vielä lyhyttä yhteenvetoa tuosta Plzen pelistä, niin vaikea taaskaan sen syvempää analyysiä tehdä, kun vastus oli niin paljon huonompi. Tulos kuitenkin tärkeä ja tärkeille kavereille onnistumisia, mm. Mané kahden pelin maaliputkessa. Tuo Plzen peli oli myös varmasti Manén kauden paras peli ja vaikka olen kritisoinut Manén pelaamista tuolla vasemmalla laidalla tuli tuo huippusuoritus juuri nyt tuolla vasemmalla laidalla. Muutenkin näyttää siltä, että Nagelsmann on selvästi tauolla analysoinut Bayernin peliä ja taktisia muutoksia on tehty. Plzen-pelissä huomioitavaa oli Daviesin uusi rooli tuossa 'inverted full-back' roolissa. Davies pelasi paljon enemmän nyt keskellä ja 'half space' -tilojen kautta, kun laituri Mané piti leveyttä aivan laidan tuntumassa. Aiemminhan (mm. viime kaudella) tilanne oli toisinpäin ja Davies wing-backina piti leveyden aivan siellä laitarajan tuntumassa ja vasemmalla laidalla pelannut (usein Sané) siirtyi keskemmälle kenttää - lähes kymppipaikalle - hyökätessä.

Käydään läpi myös vähän taktisia asioita Bayernin pelistä. Silmiin on nimittäin pistänyt Bayernin hieman erilaiset ryhmitykset ja roolitukset pelinrakenteluvaiheessa. Tätä olisi paljon helpompi avata, jos käytössä oli joku fläppitaulua tai visuaalinen aputyökalu, mutta jos tästä joku saa jotain selkoa. Aika paljon tuohon ryhmitykseen ja pelinrakenteluun vaikuttaa mielestäni se, että ketä Bayernilla avaa laitapakkien tonteilla, etenkin oikealla puolella. Se on ratkaiseva asia, koska mm. oikealla puolella Pavard ja Mazraoui ovat hyvin erityyppisiä pelaajia, hyvin erilaisine vahvuuksineen ja myös Nagelsmann tuntuu heitä peluuttavan juuri tästä syystä eri tavalla.

Nyt totta kai Daviesille löydetty tuo ns. uusi rooli tässä alkukauden mittaan, josta Nagelsmannkin mainitsi, mutta mm. Daviesin ja Pavardin avatessa laitapakkien tonteilla (jotka ovat ne useimmat avaajat), on Bayernin muoto peliä tehdessä usein, ja alkukaudesta eniten ollut, 3-1-3-3, jossa Pavard pudottautuu kolmanneksi toppariksi Hernándezin/de Ligtin ja Upamecanon vierelle, Kimmich toimii alimpana kk-miehenä ja hamuaa palloa pelintekijänä tontilla. Sitten se alempi kolmen pelaajan keskikenttä-linja koostuu niin, että keskellä on Sabitzer (linkki puolustuksen-hyökkäyksen välillä), vasemmalle puolelle Sabitzerin puolelle tulee Davies pelaamaan sitä 'inverted full-back' roolia ja tukemaan keskikenttää, ja Sabitzerin oikealle puolelle pudottautuu sitten joko kymppipaikalla pelaava Musiala/Müller tai joissain tapauksissa jopa oikealla laidalla pelaava (usein Sané), jonka fani en niinkään ole, vaan Sanéa kannattaisi hyödyntää juuri ylempänä tai pyrkiä siihen kaikin keinoin, toki aina peli ei suunnitelmien mukaan etene ja pelaa mitä peli pyyttää jne. jolloin myös roolit ja positiot jonkun verran elävät.

Korostetaan siis, että nimenomaa puolustettaessa/pallo menetettäessä, on tuo Sanén työmoraali ja liike alemmaksi hyvä juttu (jääkiekosta tuttu takakarvaus/takaprässi/paine) jota nähtiin mm. UCL-pelissä Interiä vastaan erinomaisesti, mutta pelinteko vaiheilla en näe järkeää tuohon ehdoin tahdoin pyrkiä, että Sané pudottautuu alemmas. Sitten kärkitrion muodostaa laiturit ja valeysi tai, jos Sané pudottautunut tuohon keskikentälle, niin siinä tapauksessa Müller/Musiala liikkuu enempi oikealle laidalle. Toki sitten kun lähestytään vastustajan maalia/siirrytään vastustajan puolustuskolmannekselle, siirtyy Musiala/Müller juuri enemmän tuohon kymppipaikalle ja pois keskikenttä-linjasta, hyökkäykseen. Toki myös Davies hyökkää tuohon Manén ns. sisäpuolelle välikaistoihin tai joissain tapauksissa Mané leikkaa keskemmälle ja Davies menee leveyteen, mutta nyt tällä hetkellä useimmin tosiaan niin päin, että Mané leveydellä ja Davies keskellä.

Näyttää pelinrakenteluvaihessa jotakuinkin rautalankamallina tältä (3-1-3-3):

....................................Gnabry...................................
....Mané.........................................................Sané....
....................................................................................
.................Davies.....Sabitzer....Musiala/Müller.....
...................................................................................
.................................Kimmich...................................
...................................................................................
............de Ligt......Upamecano......Pavard..............

Toki myös Kimmich ja Sabitzer pystyvät vaihtelemaan paikkoja. Kimmich vitaali pelintekijä, jolloin nousee usein ylemmäksi osaksi hyökkäystä, Sabitzer varmistaa alempana, mutta nähdään myös, että Sabitzer box-to-box keskikenttäpelaajan tavoin saattaa tehdä jopa noita juoksuja/hyökkäyksiä boxiin ja silloin Kimmich totta kai vähän alempana.

Viime kaudella pelinrakenteluvaiheessa Bayernhan ryhmittyi muotoon 3-4-2-1 eli pelattiin kahdella kymppipaikalla. Myös tuota (kahdella kymppipaikalla pelaamista siis) on nähty alkukaudesta, kun on pelattu sillä 4-2-2-2 formaatilla, toki on myös nähty ryhmitelmää 3-4-1-2 eli kahdella kärjellä. Silloin Daviesin rooli on ollut enempi pitää juuri se leveys laidalla, mutta nyt Daviesilla tosiaan tuo hieman uusittu rooli keskemmällä kenttää, jossa viime aikoina enempi pelannut. Davies on omiin silmiin juuri silloin toiminut enemmän leveydessä, kun oikealla puolella on avannut Mazraoui, eikä Pavard. Eli silmiin on pistänyt myös se, että Mazraouin ollessa oikealla, on käytössä pelinrakenteluissa ollut alkukaudesta hieman erilaisia malleja. Tällöin, kun Mazraoui on ollut kentällä, niin pelinrakentelu on ollut joissain määrin, jopa 2-3-4-1 muodossa.

Topparit de Ligt-Upamecano alhaalla rakentamassa peliä, ne kolme pelaaja siinä ylempänä ovat tupla-pivot plus Mazraoui oikealla 'inverted full-back' -roolissa, laidoilla leveyttä pitämässä vasemmalla puolella on Davies, oikealla puolella oikea laituri (usein Sané) ja sitten kahdella kymppipaikalla vasemman laiturin paikalta keskemmälle siirtynyt kaveri ja sitten pelin alussa siihen ns. originaaliin kymppipaikalle merkitty kaveri. Ja tottakai (vale)ysi piikissä. Toki, nyt kun alkukaudesta on pelattu myös 4-2-2-2 systeemillä, jossa nuo kaksi pelaaja kärkien takana pelaavat enemmän keskemmällä kenttää, juuri noissa 'half space' -tiloissa, jolloin tuo kahden kymppipaikan ryhmitys tuon hyökkäyksen osalta on kunnossa, eikä vasemman laiturin (kuten viime kaudella) tarvitse siirtyä enempi sieltä laidalta, vaan nyt rooli on heti selkeämpi.

Tämä näyttää rautalankamallina, about tältä (2-3-4-1, pelaajat on nyt nimetty tuohon nyt, miten/millä pelaajilla alkukaudesta on useiten pelattu):

........................................Mané......................................
........................................................................................
....Davies.............Musiala........Müller.............Sané....
......................................................................................
..............
...Sabitzer......Kimmich......Mazraoui...........
..............
........................................................................
..............................de Ligt......Upamecano...................

Ero tulee siinä, että Pavardin ollessa oikean laitapakin tontilla, pudottautuu hän kolmanneksi toppariksi ja loistaa siinä roolissa, Mazraouin pelatessa, on systeemi eri ja hän tukee enemmän keskikenttää liittymällä siihen kolmanneksi lenkiksi. Eli, omaan silmään näyttää siltä, että nyt alkukaudesta ja etenkin myös viime kaudesta on otettu opiksi, koska viime kaudella Bayernin puolustus vuoti, kuin verkkokassi, joka johtui omasta mielestäni myös pitkälti siitä, miten heikosti Bayern pelasi keskikentällä sekä miten luvattomasti keskikenttä vuosi, mikä johti siihen, että puolustajat sitten joutuivat paljon näihin 1v1 puolustustilanteisiin, ja rakenne ei ollut tältä kunnossa. Heikko puolustaminen ja kaaos puolsutettaessa johtui pitkälti heikosta keskikentän pelaamisesta ja vuotamisesta. Nyt noilla keskustan tukemisilla ja ylimiehityksillä (nähty paljon, että noilta kymppipaikoilta kaverit myös pudottavat alas tukemaan keskikenttää puolustettaessa, etenkin Sané ja Müller tehneet sitä tosi hienosti), joita Bayern on täksi kaudeksi lisännyt, pyritään pakottamaan vastustaja hyökkäämään laidoilta (yllä olevassa sommitelmassa siis nuo tilat Daviesin ja Sanén takana, jotka oranssilla värillä ja alleviivattu), johon peli pakotetaan.

Bayernilla on kuitenkin noilla laitakaistoilla kovan työmoraalin omaavia pelaajia, jotka kyllä tukevat puolustusta loistavalla tavalla (mm. Daviesin iso juoksuvoima ja nopeus on massiivinen valttikortti) ja tuosta muodosta Bayern pystyy reagoimaan ja ryhmittymään paremmin puolustusmuotoon ja enää sellaista viime kauden tapaista sekoilua ja hätääntynyttä päänpyörittelyä kiireessä, vastustajan hyökätäessä nopeasti ja oman pakan ollessa levällään, ei ole enää pahemmin nähty. Vastustajat eivät siis pääse käyttämään nopeita suorahyökkäyksiä niin paljoa ja nopeasti. Pelin alla on usein se n. 3-4 pelaajaa puolustusvalmiudessa tai ainakin topparipari (kulma/erikoistilanteissa voivat olla jotkut muut 2 pelaajaa) pelin alla ja sitten pari pelaajaa ainakin siinä ns. hollilla ja jossain valmiudessa. Pystytään myös (vasta)prässäämään paremmin ja lyhyemmillä etäisyyksillä, kun etenkin kentän keskiosissa pelaajien etäisyydet ovat nyt paljon lyhyemmät.

Eli Nagelsmann on ottanut selvästi nuo sisäänpäin pelaavat laitapakit enemmän käyttöönsä, joita hyödynnetään eri kokoonpanoissa eri tavoin. Etenkin Mazraoui on ollut tuossa roolissa huima ja kannattaa käydä katsomassa paraatiesimerkki tuosta UCL-pelistä Barcaa vastaan ja se Sanén 2-0 maalin rakentelu, miten siinä Mazraouin siirtyminen keskemmälle oli isossa roolissa maalin syntymisessä. Mazraoui imee Dembelen laidalta keskemmälle, tämä avaa Upamecanolle yhden uuden syöttövaihtoehdon laittaa pitkä syöttö Sanélle oikean laidan tuntumaan, syntyy laaja kolmio Mazraoui-Musiala-Sané trion välille, josta sitten loistavalla henk.kohtaisella taidolla ja mm. etenkin Mazraouin loistavalla syöttötaidolla (joka on kriittinen osa tuota hänen rooliaan ja yksi pääsyistä, mikä auttaa Mazraouita loistamaan tuossa roolissa) Bayern purkaa Barca kolmen pelaajan prässin, josta syntyy sitten Sanén maali hetkeä myöhemmin (iso kiitos toki myös Musialan erinomaiselle henk.kohtaiselle pallokontrollille sekä liikkeelle). Mazraouin liike ja rotaatiot tarjosivat mahdollisuuden ylimiehittää Barcan puolustus etenkin keskikentän vaiheilla.

Toki Bayern on myös käyttänyt pelinrakenteluvaiheissa tuota neljän takalinjaa, niin että laitapakit (Davies-Pavard/Mazraoui) ovat sitten pelanneet korkeammalla laidoilla, ja sitten ollaan pelattu kahdella kymppipaikan ja kahdella valeysin pelaajalla. Eli muoto on ollut suunnilleen about 2-4-2-2 tai 2-2-4-2, koska laitapakit nousseet luonnollisesti ylös tukemaan hyökkäyksiä, topparit jäävät selvästi alemmas takalinjaan, keskikentällä duo Sabitzer-Kimmich ja sitten ylempänä kymppipaikan pelaajat pelaavat 'half space' -tiloissa tai jopa vähän ripauksen leveämmällä (eivät kuitenkaan ihan laitakaistoilla), jolloin valeysit pystyävät jopa myös pudottamaan tuohon alemmas ns. kymppipelaajien väliin. Silloin myös nuo kaksi ns. originaalia kymppipaikan pelaaja pystyvät tekemään noita juoksuja kärkeen (valeysit ottavat silloin kymppipaikat) ja saadaan sitä rotaatiota ja "hyrrä-efektiä" siihen hyökkäykseen, kun paikkoja vaihdellaan. Aika usein on nimenomaan ollut niin, että mm. Musiala-Müller duo on jopa merkattu sinne piikkiin kärkiduoksi ja mm. Mané-Sané kaksikko niihin 'half-space' -tiloihin. Se on sitten kai makuasia, että kutsuuko Musiala-Müller duoa kymppipaikan pelaajiksi tuossa vai valeyseiksi, koska usein pudottavat alemmas, jotta juuri Mané-Sané voivat sitten tehdä niitä juoksuja myös sinne piikkiin (---> Musiala-Müller ottavat nuo Manén ja Sanén laita/välikaistan paikat haltuun hetkellisesti). Eli tuotakin on nähty, että laitapakit hoitavat noita laitakaistoja.

Bayern pelaa muutenkin tällä kaudella kompaktimmalla ja keskustaa puolustavammalla/tukkivammalla systeemillä (puolustettaessa usein mm. tiivis 4-4-1-1/4-4-2). Ja noilla laitapakkien sisäänpäin pelaamisilla ja sijoittumisilla halutaan selvästi tukea ja vahvistaa keskikenttää mm. pallo menetettäessä. Peliä ja vastaiskuja halutaan pakottaa laidoille, eikä Bayern ole tällä kaudella todellakaan enää niin haavoittuvainen puolustussuuntaan. Tilastot tätä väitettä myös tukevat: Bundesliigassa 8 otteluun, 6 päästettyä maalia ja Chämppäreissä 3 peliin, 0 päästettyä. Toki viime kauden puolustuspelin vaikeudet ja ongelmat on sitten korvannut hyökkäyspelin vaikeudet ja kehittämiskohteet......yhden asia, kun korjaa, niin...

Totta kai näihin pelitaktisiin asioihin vaikuttaa myös sillä hetkellä pelaavat pelaajat ja pelaajien eri vahvudet. Juuri mm. edellisessä viestissä mainittu iso eroavaisuus keskikenttä duojen Sabitzer-Kimmich versus Sabitzer-Goretzka välillä, joka pakottaa sopeuttamaan ja muuttamaan peliä ja kenties joiden pelaajien rooleja. Esim. Kimmich kanssa pelatessaan on Sabitzerin rooli enemmän linkkinä toimiminen eri linjojne välillä ja olla tasapainottava/varmisteleva voima, kun taas Goretzkan kanssa on kenties noista kahdesta se parempi pelintekijä, jolloin joutuukin pelaamaan kenties enemmä sitä Kimmich pelintekijän ja dynamon roolia sekä olemaan suuremassa määrin tekemisissä enemmän pallon kanssa ja osallisena Bayernin pelin tekemisestä ja rytmittämisestä.

Edit. typot
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Eilinen Der Klassiker jätti kyllä hieman karvaan maun, mutta tarjosi myös paljon draamaa ja erilaisia kaaria siihen liittyen. Bellignhamille jäi antamatta toinen keltainen kortti tuosta kungfu-potkusta Daviesin naamaan ja Dortmundin olisi periaatteessa pitänyt pelata koko toinen jakso miesvajaalla, mutta Aytekinilla ei ollut kanttia 80 000 Dortmund-fanin edessä, sitten "ratkaista" peliä heittämällä Bellinghamia pihalle. Noh, ei se peli tuohon ratkennut ja kenties tämä tasuri opettaa taas Bayernia paremmin, kuin voitto, koska eihän tuo tasuri pelin kuvaan nähden epäreilu ollut ja ehkäpä voitto olisi antanut Bayernile 'valheellisen' tunteen, että oltiin rajusti pelin päällä, vaikka mm. ekan puoliajan jälkeen ollut 0-1 johto oli - kuten Nagelsmannkin pelin jälkeen totesi - hieman epäansaittu. Tasapeli ei siinä mielessä ole epäreilun, koska Dortmundilla myös maalissa kakkosmolari Meyer, jolle nuo molemmat maalit menivät hieman helposti. Loukkaantunut ykköskassari Kobel ei noita olisi laskenut noin helposti sisään.

Jos jätetään nuo kortti- ja tuomarihommat taka-alalle ja keskitytään taas pelilliseen antiin ja mitä sielät voi poimia, niin kyllähän suurin yksittäinen huomio on se, että Bayern Kimmichin kanssa ja Bayern ilman Kimmichiä, ovat kaksi täysin eri joukkuetta. Ekalla puoliajalla Goretzka-Sabitzer kaksikko keskikentällä ei toiminut, Bayern ei saanut minkäänlaista kontrollia keskikentällä pelistä tai onnistunut rytmittämään peliä ja hallitsemaan pelin tempoa. Toiselle puoliajalle Kimmich sisään ja homma alkoi taas rokkaamaan aika paljon paremmin. Kimmichin rauhallisuus pallon kanssa ja kyky hallita tempoa laajalla syöttövalikoimalla ja huikealla visiolla on jotain huimaa. Näkee syötöt ja syöttöväylät, joita ei vielä pallon syöttöhetkellä ole olemassa.

Esimerkkinä, niin Sabitzerilla ekan 45 min aikana 34 pallokosketusta ja 20 syöttöä omille, kun taas Kimmichillä viimeisen 45 min aikana 66 kosketusta ja 44 syöttöä omille. Eli noin kaksinkertainen määrä, mitä Kimmich oli osallisena peliin ja vaikutti pelivälineeseen. Kimmich toi myös puolustuspeliin tällä kertaa ison vaihteen ja Bayern onnistui kontrolloida tuoa oman boxin edustaa ja keskustaa loistavasti. Kaikin puolin Bayern sai toisella puoliajalla paremmin rytmistä kiinni Kimmichin tulon myötä ja Kimmich ne rytmit tarjosi. Toki, eihän joukkue saisi noin riippuvainen yhdestä pelaajasta olla ja parempaan pitäisi pystyä myös suht loistavalla Goretzka-Sabitzer duolla, vaikka erilaisia pelaajia ovatkin, kuin em. Kimmich, mutta älyttömän iso on Kimmichin merkitys Bayernille. Ero myös Kimmichin ja Sabitzerin pelaamisessa tulee siinä, että vaikka ovat erityyppiset pelaajat, niin Sabitzer on omassa pelaamisessaan enemmän sidottu tuohon pelipaikkaan ja ns, yhteen kentän osaan, kun taas Kimmichin peli on kokonaisvaltaisempaa ja kattaa koko kentän. Tuntuu, että välillä Kimmich on joka paikassa. Sabitzerin peli on ns. paikallisempaa.

Eka puoliaika oli todella tahmean heikko Bayernilta. Äärimmäisen kehnoa ja olematonta oli Bayern peli Puolustaminen taisi olla ainao asia joka toimi jollain tasolla. Pelinrakentelu ---> surkeaa, hyökkäyspelaaminen ---> surkeaa, Gnabry piikissä ---> ei yhtään mitään, Mané vasemmalla ---> ei yhtään mitään. Mutta niin Bayern kuin myös Dortmund molemmat puolustivat loistavasti keskustaa ja tutoa omaa ydintää omalla puolustuskolmanneksella. Toisella puoliajalla Bayern kuitenkin kontrolloia peliä sinne 75 min tienoille ja Dortmund oli käytännössä aseeton ja näkyi, miten usko alkoi valua Dortmundin pelaajilta jo omaan peliin. Sitten viimeisellä 15 minuutilla kollektiivinen housuun paskominen Bayernilta. Dortmundin 1-2 maalissa Pavard höntyilee keskialueella vastaan, kun Bayernin kaksi pelaaja jo prässäsi Dorren kaveria. Aika harvoin saat yhden mokan jälkeen heti perään yrittään paikata tuota aimepaa mokaan, Pavard sai, mutta luki tilanteen juostessa omaan boxin väärin ja karema merkkausvirhe, jossa Moukoko jäi vapaaksi boxissa ja verkko heilui. Ensin surkea alibijuoksu ja sitten hölköttely omiin, merkkausvirhe, kun Moukoko jää 5 metriä selän taakse ja omasi kaiken tilan ja ajan sijoittaa pallon maaliin. Harmi, koska Pavard muuten pelasi mielestäin todella hyvän pelin, mutta tuo kahden virheen sarja toi jo lyyhistyneen Dortmundin takaisin peliin ja sytytti heidän uskon kipinänsä, joka oli rehellisesti sanottuna aika sammuneena ennen tuota tilannetta.

Dortmundin 2-2 tasurissa sitten Bayernilta nähtii ennen tuota lisäajalla järkyttävä vetäytyminen ja kilpikonnaan sykertyminen. Henkinen luuhistuminen ja murentuminen. Pelättiin häviötä, mutta pelättiin vielä enemmän voittoa ja voittamista. Modesten 2-2 tasoitusmaalissa sitten todella heikkoa oman boxin puolustamista. Pallo lentää boxin sisälle, aivan päätyrajan tuntumaan Schlotterbeckille Neuerista katsottuna vasemmalle, jossa Schlotterbeckillä on kaikki maailman tila ja aika: A) ottaa pallo haltuun, B) rauhoittaa tilanne ja pallo, C) nostaa pää ylös ja oikein katsoa, että mikä tilanne ja missä omat, sekä D) keskittää se pallo sinne takatolpalle Modestelle. Ja tämä kaikki samalla, kun kukaan, siis kukaan ei ota tilaa ja aikaa pois, ja lähin mies Stanisic vetää jotain TOP5-kevätjuhlaliikkeitään, eikä mene mieheen kiinni. Miksi kukaan ei ottanut tilaa ja aikaa pois Schlotterbeckilta? Ja ihmettelen myös, että miksi yksi Bayernin pisimmistä pelaajista ja parhaista pääpelaajista eli Choupo-Moting hölköttelee tuossa lopun tilanteessa jossain keskialueella oman boxin ulkopuolella? Miksei hän ollut siellä boxissa tarjoamassa sitä pääpelivoimaa, vaan nyt siellä takatolpalla yrittää rimpuilla joku Mazraoui, joka on surkea pääpelaaja? Ottelu oli tuossa hetkillä ihan lopussa, joten ei siinä enää hyökätä eteenpäin tai ajatella, että jos käyn yhden maalin kiskaisemassa.

Upamecanolta huikea peli puolustuksessa, taas kerran. On toden teolla nostanut tasoaan tällä kaudella huimalla tavalla. Vielä, kun saa pelinlukua ja tilanteiden tunnistamista paremmaksi sekä karsittua tiettyjä ilmiselviä virheitä pelistä pois tai minimoitua ne omassa pelissä lähes olemattomiin, niin nousee maailman parhaiden topparien joukkoon lopullisesti. Nyt on siinä ns. kärjen takana johtuen juuri noista aika ajoin tulevista lapsuksista. Goretzka keskikentällä hyvä ja alkoi jo näyttää Goretzkankin tekeminen paljon paremmalta. Toi uhkaa hyökkäyspeliin ja pystyy uhkaamaan vastustajan maalia noilla kaukolaukausilla, josta nähtiin esimerkkin siinä Goretzkan 0-1 maalissa. Tärkeitä taklauksia ja katkoja keskikentällä, mutta omaan silmään Goretzka häviää edelleen liikaa kaksinkamppailuja. En oikein edes ymmärrä, että miten "Hulkgretzka" jonka fysiikka on huimalla tasolla, voi olla noin lapanen kamppailupelaamisessa. On siellä hyviä ja tärkeitä kamppailuvoittojakin, mutta häviää myös kamppailuja ja menettää oman joukkueen pallon hallinnan mielestäni liian usein. Sanélle ei voi myöskään puhtaita papereita antaa. Hyvää röyhkeyttä taas hyökkäysuuntaan, mutta tsiisus mitä kävelyä ja hölköttelyä ottelun lopussa, kun olisi pitänyt löytyä sitä asennetta ja puolustustahtoa.

Müller on ollut heikohko kauden alussa, mutta eilen nähtiin se Müllerin merkitys ja mikä se on, kun mies kokoonpanosta puuttuu. Merkitys ei ole vain pelillinen. Se miten Müller ohjaa ja ohjeistaa omaa joukkuettaan (todella todella äänekkäästi) kentällä, miten sijoittua, mihin pelata, organisoi oman joukkueen peliä, pitää vaatimustasoa yllä ja jaksaa myös itse väsymättömästi prässätä ja paineistaa läpi ottelun ja antaa kaikkensa loppuvihellykseen saakka. Todella tärkeä palanen Bayernille ja Müller olisi ainakin omalta osaltaan pitänyt huolen, että tuollaista eilisen kaltaista luuhistumista ja kilppariin vetäytymistä. Nyt kentällä ei ollut voittajia vaan pelkääjiä ottelun lopussa. Kimmichin merkitys pelillisesti Bayernille on massiivinen, mutta Müllerin vaikutus henkisesti, asennepuolella ja kaikilla muilla tavoin, on korvaamaton. Müller noita viimeisiä 'reliikkejä', jotka tuon Bayern-mentaliteetin omaavat ja tietävät mitä se merkitsee sekä ilmentävät sitä täydellisesti. Kuvastaa jotenki hyvin tuota Bayernin tämän hetken henkistä tilaa sekä asennetta tuo romahtaminen. Ja kuvastaa toki myös joukkuetta kokonaisuudessaan. Veikkaan, että jos Müller olisi lopussa kentällä ollut, niin ainakaan tuon tason housunpaskomista ei olisi lopussa nähty, vaikka joukkue tietyissä määrin lapaselta vaikuttaakin.

Toinen kaveri, jota Bayern kipeästi kaipaa ja joka on elintärkeä osa tuota Bayern joukkuetta ja todellinen taistelutahdon sekä "MiaSanMia" sloganin ilmentymä, on Hernández puolustuspäässä. Kriittinen palanen Bayernin joukkuetta ja pelaamista sekä todellinen soturi. Hernández on suorastaan rikollisen aliarvostettu pelimies, aivan huikea puolustaja ja omissa papereissani yksi maailman parhaista toppareista. Jää aivan liian vähälle huomiolle, kenties osaltaan sen takia, kun palloilee Saksassa ja Bayernissa. Etenkin puolustuspelitaidot ja asenne on maagista luokkaa, mutta omaa myös todella vakuuttavat pallolliset- ja syöttötaidot sekä syöttövalikoiman. Mukava huomata, että myös tuosta hieman nuoremmasta sukupolvesta tulee noita Bayern-mentaliteetin omaavia pelimiehiä, vaikka eihän 26-vuotias Hernándezkaan ihan mikään poikanen enää ole. Bayernin takalinjan ehdoton johtaja ja selkäranka koko toiminnalle ja koko joukkueen ehdottomia johtajia.

Bayern tarvitsee kipeästi Hernándezia takaisin, koska Hernándezin vaikutus Bayerniin ei ole vain pelillinen tai puolustuslinjaa koskeva, vaan koko joukkueeseen vaikuttava, niin kentällä, kuin kopissakin, niin pelillisesti, kuin henkisesti. Olkoonkin, että de Ligt-Upamecano parivaljakko on suorittanut loistavasti, liki erinomaisesti Hernándezin poissaollessa, niin etenkin tuon henkisen puolen takia on niiiiiiin iso palanen. De Ligt ollut posiitiivinen yllätys, etenkin ottaen huomioon, miten tahmeahko touhu Juventuksessa oli, niin Bayernissa on noussut ns. uudelle tasolle. Omaa myös noita Hernándezin tapaisia hyviä liiderin ominaisuuksia ja potentiaalia on tulevaisuudessa kasvaa takalinjan johtajaksi.

Ennen peliä olin sitä mieltä, että se maajoukkue-tauon jälkeinen ns. uusi tuleminen ja Leverkusen sekä Plzen voittojen merkitys mitataan nyt tuossa Dortmund-pelissä. Nyt lyötiin kyllä tavallaan vähän palkeita tyhjäksi sekä imettiin ilmapallosta ilmat pihalle. Dortmundilta hieno nousu, josta saavat varmasti virtaa ja uskoa, jota käyttää jatkossa voimavarana, ja vastaavasti Bayernin maanantain aamupalaverissa voi olla vähän myrtsimpää ilmettä ja kurtumpaa otsakulmaa, joka ei toki vältttämättä huono asia ole, koska voitto olisi vointu antaa valheellisen mukavoitumisen, että hyvin meni ja pelattiin. Nyt pitää epäkohtiin tarttua entistä rajummin. Ja kuten todettua, ei se tuohon Bellighamin tilanteeseen ratkennut. Jos viimeisellä 15 minuutilla johdat peliä 0-2, ja viimeisellä 15 minuutilla tuon johdon puppeloit ja paskot täydellisest housuun, niin silloin vika löytyy jostain ihan muualta kuin tuomareista ja kannattaa katsoa syvästi ja harkiten peiliin.

Kaiken kaikkiaan ei vain vakuuta tuo Bayernin peli. Toki kova joukkue oli vastassa, mutta joukkueen heikko henkinen tila, huono ja epäorganisoitu hyökkäyspelaaminen, kökkö ja hidas sekä heikohko pelinrakentelu ja build-up pelaaminen ympäri kenttää, heikko intensiteettitaso peleissä ja huono asenne sekä työmoraalin lopahtaminen kesken pelin, huonon asenteen näkyminen siinä, että nyky-Bayern on tänä päivänä onneton pitämään johtoaseman, mutta myös ennen muuta nousemaan tappioasemasta. Ennen (Flickin, Guardiolan, Heynckesin, jopa Ancelottin aikana) noihin pystyi luottamaan ja siihen, että Bayern-mentaliteettia näkyy tiukoissa paikoissa ja noustaan rinnalle ja ohi, jos tarve vaatii ja parasta pitää laittaa pöytään, niin se laitettiin ja noustiin väkisin rinnalle ja ohi. Tai miten pidettiin johtoasema olemalla kliininen, henkisesti vahva ja voittava joukkue, eikä puppeloida sitä tuolla tavalla paskomalla housuun ja pelkäämällä voittoa. Mutta nyky-Bayern on vain jotenkin hengetön ja vaisu sekä hyvin epä-Bayernmainen.

Pelaajien vastuulla on myös totta kai luonnollisesti paljon, mutta näen, että tuo Bayern-mentaliteetin esiin kaivaminen ja joukkueen sitouttaminen ja parhaan suorituksen kaivaminen joka ilta esiin (johon mm. Flick pystyi huimalla tavalla) on ennen muuta valmentajan vastuulla. Tietyt kaverit vaikuttavat olevan vain liian suurissa rooleissa ja saappaissa tällä hetkellä tai mihin heitä yritetään kaavailla tai mihin heidät on jo palkattu. Muun muassa Sanésta yritetään leipoa johtavaa pelaajaa, johon hänellä kaikki pelilliset kyvyt onkin olemassa, mutta asennepuoli ja ailahtelevaisuus, jota tuossa Dortmund pelinkin lopussa nähtiin, kun työmoraali laski, eikä kestänyt pelin loppuu saakka ja löntysteli kentällä hengettömästi, ei vain riitä. Valmentajisto herättänyt erilaista pohdintaa jo viimeiset 1,5 vuotta, vaikka luottoa ja uskoa Nagelsmannin vielä löytyykin....huolenaiheita ja mietittävää on, ja paljon.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Ennen keskiviikon UCL-peliä Plzeniä vastaan taas vähän lunta tupaan. Bayernilla on nimittäin kuusi pelaajaa sivussa tuosta pelisä Davies kärsii aivotärähdyksestä, de Ligtillä lihas/nivusvammaa, Musialalla on todetty tänään korona, Gnabrylla sattui Dortmundia vastaan joku kolhu, jonka takia (ilmeisesti) osin varotoimenpiteenä ei matkusta Tsekkeihin. Sitten on vielä tosiaan pitkäaikaispotilaa Sarr ja Hernández, jotka ovat sivussa. Noista kavereista kuitenkin mahdollisesti Gnabry, Davies, de Ligt ja ehkä Musiala, jos testaa perjantaina negatiivisen testin, ovat käytettävissä sunnuntaina tärkeässä ja kriittisessä Freiburg-pelissä. Ehkä. Ei vahvasti mene. Kannatti jättää se vasemman laitapakin korvaaja hommaamatta Daviesille ja samoin myydä se Nianzou topparintontila pois, koska "ei tule saamaan peliaikaa". Kausi on pitkä, kuorma on suurta, raistus on valtavaa ja jo nyt kauden alussa eräillä Bayern-pelaajilla on lihasvammoja, kramppeja sun muita, koska pelikuorma on niin suurta. Kyllä sitä peliaikaa Nianzoullekin olisi olltu saatavilla, oikealla rotaatiolla ja järkevällä vastuun ja kuorman jakamisella.

Nyt Bayernilla ei ole tuohon Plzen peliin ainuttakaan varapelaajaa puolustuspaikoille, vaan kaikki vapaat/terveet kaverit tuelvat olemaan avauksessa. Todennäköisesti Plzeniä vastaan mennään siis niin, että Mazraoui (oik.) ja Stanisic (vas.) laitapakit ja Upamecano-Pavard topparipari, vaihtopenkillä ei ketään (laadukkaita) varavaihtoehtoja, vaikkakin todennäköisesti kakkosjoukkueesta matkaa jotain pelaajia/junnuja varmasti mukana. Keskikentällä varmaankin Goretzka-Kimmich duo avaa, Sabitzer ja Gravenberch vaihtopenkillä. Myös Wanner on tervehtynyt sairasteluistaan ja on kenties vaihtoehto penkille. Myös hyökkäyksessä on nihkeästi vaihtoehtoja, vaikkaakaan mm. Gnabry "menetys" ei todellisuudessa suuri menetys ole. Suurella todennäköisyydellä hyökkäyksen avaava nelikko on nyt Coman-Mané-Müller-Sané (jossain muodossa) ja penkille jää Tel ja Choupo-Moting varalle. Onko Müller taas piikissä ja Mané jatkaa vasemmalla, jolloin Coman kenties oikealla ja Sané 10-paikalla, vai palaako Mané nyt piikkiin, Müller 10-paikalla ja Coman-Sané laidoilla?

Bayernillaa jää kieltämättä ihan hyviä vaihtoehtoja peleissä myös penkille, mutta kyllähän tuo materiaali on tietyissä määrin suht kapea ja ohut, eikä oikeen kestä about ainuttakaan loukkaantumista ja poissaoloa. Tammikuun siirtoikkunassa shoppauslistalla pitäisi olla mielestäni ainakin seuraavat pelaajat ja ns. 'profiilit', jos ei ostamalla, niin vaikka sitten loppukauden lainasopimuksella:

- Vasen laitapakki (kirittäjä Daviesille, mutta tarpeeksi laadukas sellainen, jotta voi jopa haastaa kauden tahmeasti aloittaneen Daviesin, eli mallia Borna Sosa.)

- Keskuspuolustaja (varavaihtoehto/kuorman jakaja eli 4.topparivaihtoehto de Ligtin, Upan ja Lucasin taakse.)

- Keskikentän pohjapelaaja (ei tarvitse olla ihan luokkaa 'maailman', vaan mallia kirittäjä ja toisenlaisen profiilin kaveri, jollaista Bayernissa ei vielä ole. Viimeistään kesällä sitten se maailmanluokan 6-paikan puolustusorientoitunut peluri sisään.)

- Mahdollisesti joku kärkipelaaja (taaskaan ei tarvitse olla luokkaa 'maailman', ja tuskin sellaista onkaan talvella tarjolla/saatavilla, vaan jos lainasopparilla saisi edes jonkun puhtaan - ja suht ok 'laadukkaan' - ysipaikan kaverin piikkiin tyyliin Morata, Depay, Andre Silva yms.). Toki katostaan nyt ensin, että mihin nämä nykyiset kaverit tässä loppuvuoden aikana vielä pystyvät. Jos homma alkaakin (kuin todellisen ihmeen kaupalla toimimaan), niin en tiedä kannattaa nykyistä pakettia taas sekoittaa tuomalla talvella jotain keskinkertaisuutta sisään, jos ensi kesänä kuitenkin idea tuoda maailmanluokan kärkipelaaja.
 

Yltävastaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit -2014 (sympatiat Mestikseen), saksalaiset
Tammikuun siirtoikkunassa shoppauslistalla pitäisi olla mielestäni ainakin seuraavat pelaajat ja ns. 'profiilit', jos ei ostamalla, niin vaikka sitten loppukauden lainasopimuksella:

- Vasen laitapakki (kirittäjä Daviesille, mutta tarpeeksi laadukas sellainen, jotta voi jopa haastaa kauden tahmeasti aloittaneen Daviesin, eli mallia Borna Sosa.)

- Keskuspuolustaja (varavaihtoehto/kuorman jakaja eli 4.topparivaihtoehto de Ligtin, Upan ja Lucasin taakse.)

- Keskikentän pohjapelaaja (ei tarvitse olla ihan luokkaa 'maailman', vaan mallia kirittäjä ja toisenlaisen profiilin kaveri, jollaista Bayernissa ei vielä ole. Viimeistään kesällä sitten se maailmanluokan 6-paikan puolustusorientoitunut peluri sisään.)

- Mahdollisesti joku kärkipelaaja (taaskaan ei tarvitse olla luokkaa 'maailman', ja tuskin sellaista onkaan talvella tarjolla/saatavilla, vaan jos lainasopparilla saisi edes jonkun puhtaan - ja suht ok 'laadukkaan' - ysipaikan kaverin piikkiin tyyliin Morata, Depay, Andre Silva yms.). Toki katostaan nyt ensin, että mihin nämä nykyiset kaverit tässä loppuvuoden aikana vielä pystyvät. Jos homma alkaakin (kuin todellisen ihmeen kaupalla toimimaan), niin en tiedä kannattaa nykyistä pakettia taas sekoittaa tuomalla talvella jotain keskinkertaisuutta sisään, jos ensi kesänä kuitenkin idea tuoda maailmanluokan kärkipelaaja.
Samaa mieltä muuten, mutta en tuota keskuspuolustajan tarvetta näe niin kriittisenä, koska Pavardhan pystyy myös tarvittaessa keskellä paikkaamaan. Noista kolmesta muusta tarpeesta en usko, että jokaiselle paikalle tulee tammikuussa, joten mieluiten noista näkisin itse asiassa uuden hyökkääjän. Olisi mukavaa, jos olisi vaihtoehtona heittää kentälle boxi-pelaaja, jolle voisi keskityksiäkin laittaa ja olisi jotain toivoa saada sisäänkin (Choupo ei riitä).

Tuosta Bouna Sarrista. Ainakin Redditin ihmeellisessä maailmassa häntä tunnutaan pitävän aikamoisena hupiukkona ja meeminä. Osaatko, @Proffa_20, sanoa, miten hän on tällaisen maineen ansainnut? Onko hän todella ollut niin surkea Bayern-paidassa?
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Samaa mieltä muuten, mutta en tuota keskuspuolustajan tarvetta näe niin kriittisenä, koska Pavardhan pystyy myös tarvittaessa keskellä paikkaamaan. Noista kolmesta muusta tarpeesta en usko, että jokaiselle paikalle tulee tammikuussa, joten mieluiten noista näkisin itse asiassa uuden hyökkääjän. Olisi mukavaa, jos olisi vaihtoehtona heittää kentälle boxi-pelaaja, jolle voisi keskityksiäkin laittaa ja olisi jotain toivoa saada sisäänkin (Choupo ei riitä).

Tuosta Bouna Sarrista. Ainakin Redditin ihmeellisessä maailmassa häntä tunnutaan pitävän aikamoisena hupiukkona ja meeminä. Osaatko, @Proffa_20, sanoa, miten hän on tällaisen maineen ansainnut? Onko hän todella ollut niin surkea Bayern-paidassa?
Joo, nyt kun itsekin aloin miettimään tuota topparin tonttia, niin ehkä siihen ei tosiaan nyt mitään akuuttia tarvetta ole. Tosiaan, kuten sanoit, niin Bayernilla on siihen Pavard ja myös Stanisic, joka sitä pystyy hoitamaan ja onneksi Bayernilla on puolustuksessa juuri noita kavereita, jotka pystyvät eri pelipaikoilla pelaamaan ja ovat täten monikäyttöisiä, mikä helpottaa osaltaan asiaan. Jos tätä asiaa haluaa pohtia tuollaisen kankean syvyyskartan muodossa, niin omasta mielestäni joukkueessa tulisi olla (ainakin) kahdeksan puolustajaa, joka olisi myös lähellä sitä 'ideaalia': neljä topparia, kaksi vasenta laitapakkia ja kaksi oikeaa laitapakkia. Totta kai tuohon päälle sitten plussaa, jos siellä pakistossa on kavereita, jotka pystyvät monia eri paikkoja pelaamana.

Nythän tuon Bayernin tilanteen voi ajatella syvyyskarttana, niin, että neljän topparin rotaation muodostavat esim. de Ligt, Upamecano, Hernández ja Stanisic. Oikealle on tarjolla Pavard ja Mazraoui, mutta vasemmalle ei ole tarjolla, kuin Davies. Olkoonkin, että mm. Stanisic ja Lucas pystyvät tuota paikkaa pelaamaan, niin en niinkään näe tuota asiaa tuon kautta ettäkö se olisi ongelma, että sinne vasemmalle ei ketään hätätilassa löytyisi, vaan ihan määrällisenä asiana, että on vähän puskuria loukkaantumisille ja tällöin voidaan ottaa Stanisicia/Pavardia mm. topparirotaatioon, kun vasemmalle on se kirittäjä ja siten myös penkille jää joku varavaihtoehto. Nykyinen 7 pakkia kokonaisuudessaan ja määrällisesti ajateltuna on siis hieman liian vajaa ja vähän. Ja totta kai pitää huomiodia myös kilpailuasetelmana.

Nyt Bayernilla on joka ikiselle muulle pelipaikalle tarjolla varavaihtoehtoja ja kilpailua, mutta tuolle Daviesin tontille ei ole. Tämä on ehkä mielestäni näkynyt alkukaudesta Daviesin - omasta mielestäni - osin heikohkoissa otteissa. Koska ihan sama miten "huonosti" pelin pelaat, tiedät, että olet seuraavassa pelissä pomminvarmasti avauksessa, eikä kukaan uhkaa paikkaasi, eli mentaalipuolen juttuja osin. Stanisicia Nagelsmann on käyttänyt ainoastaan sellaisena "hätävarana" tai jos loukkaantuminen tai muu este tulee, että Davies ei pysty pelaamaan, mutta muuten Davies taitaa olla aloittanut kaikki(?) pelit avauksessa ja kukaan ei todellisuduessa tuota hänen tonttiaan uhkaa tai tuo kilpailua. Hernández sitten hätähätävara, mutta pääasiassa Nagelsmannin palapelisä toppari ja Bayernin kenties tärkein toppari.

Eli, jos puolustusta talvella vahvistetaan ja budjetin euroja pitää jakaa ja laskea sentillee, niin ehdottomasti ne siihen vasemman laitapakin tontille ja myös tuon tilanteen näen niin, että ei sinne kannata ketään keskinkertaisuutta tuoda tai jotain kaveria, joka on ihan selkeästi varavaihtoehto, vaan jopa sellainen suhteellisen laadukas (mutta edullinen) pelimies, joka voi Daviesille laittaa painetta sekä jopa napata Bayernissa sen avauksen paikan, jos Daviesin otteet ailahtelevat. Joku Stuttgartin 'Borna Sosa' kaliibeein pelaaja voisi olla ihan mukiinmenevä vaihtoehto.

Kärkipelaajasta samaa mieltä. Joku sinne tarvittaisiin ja laadukkaampi kaveri, kuin Choupo. Vähän on huhuja, että talveksi ei Bayern olisi ketänä tuomassa hyökkäykseen sisään, mutta ensi kesää silmällä pitäen Brazzo on laittanut scoutit hommiin ja tarkkailemaan mahdollisimman montaa eri pelaajaa. M'gladbachin Marcus Thuram noussut yhtenä nimenä esille (soppari loppuu ensi kesänä). Ei todellaakaan mikään avauksen vaihtoehto tulevaisuudessa, mutta voisi olla ihan pätevä varavaihtoehto. Jos olisi irrotettavissa jo talvella pilkkahintaan, niin tuon suhteen voisi jo reagoida. Mutta toki jos ilmaisena irtoaa kesällä, niin tiedä sitten. Ei hänkänä se maailmanluokan kärki ole, jota kaivataan, mutta huomattavasti parempia, kuin Choupo ja toisi kevään peleihin erilaisen profiilin. Pitkä (yli 190cm), tuulennopea ja yllättävän tekninen ja taitava isoksi kaveriksi, joten tuonkin osalta sopisi tuohon Bayernin profiiliin. Olkoonkin, että pitkäksi kaveriksi on yllättävän heikohko pääpelaaja mielestäni.

En edes näe järkeväksi tai mielekkääksi tuoda talvella mitään maailmanluokan kaveria sisään, kaikki paukut siihen Lewan korvaajaan sitten ensi kesänä, mutta jos jonkun kaverin sinne talvella löytäisi edes tasoa "hyvä/suht laadukas". Toissa kaudella Frankfurtin paidassa 28 maalia iskenyt Andre Silva on aloittanut kauden heikohkosti Leipzigissä (Bundesliigassa 0 maalia ja kaikki kilpailut ml. vain 4 maalia), joten voisi olla irrotettavissa talvella halvalla hinnalla ja olla kenties hyvä tuollainen loppukauden vaihtoehto. Mietin, että minkä takia Bayern ei enää käytä noita lainapestejä, joita on joskus ennen muinoin käytetty onnistuneesti. Flickin aikana Perisic, Coutinho, Odriozola, sekä aikanaan James Rodriguezin 2.v lainapätkä, joka oli aika nerokas veto. Väitän, että Bayernilla ei koskaan edes ollut tarkoituksenakaan ostaa Jamesia, vaan 2.v laina ja sitten siihen päälle oli se 50 millin osto-optio jota ei ollut aikomustakaan aktivoida, mutta nyt Bayern sai tuon 2.v lainan aikana Jamesin huomattavasti halvemmalla, kuin 50 milliä ja sitten ilmoitetaan, että ei ostetakaan. Joten, jos rahat eivät talvella riitä kärjen ostoon, niin olisko joku loppukauden lainavaihtoehto ja hätäratkaisu ennen ensi kesän "isoa" siirtoa mahdoton ajatus?

Tuosta Sarrista sen verran, että hänhän oli loukkaantunut, kävi polvileikkauksessa ja huilaa tällä hetkellä pitkään. Koko kausi on oikeastaan jo ns. ohi. Paluuta odotellaan ilmeisesti jossain siellä ensi vuoden maalis/huhtikuussa. Ja kyllä, on kenties yksi Brazzon huonoimmista hankinnoista ikinä. Mentaliteetti ja asenne on hyvää luokkaa mielestäni, ei siinä, mutta taso ei riitä, ei sitten alkuunkaan. Ei edes penkille. Tämä Sarrhan oli silloin toissa kaudella niitä Brazzon siirtoikkunan lopun "housuun paskomis" -hankntoja, kun Flick oli koko kesän vaatimalla vaatinut pelaajia ja sitten joku viikko ennen siirtoikkunan sulkeutumista, Brazzo päättää paskoa housuun ja lykätä ison saavillisen paskaa Flickin käteen ja niskaan ja joka paikkaan, tuomalla häthätää sisään Choupon, Rocan, Sarrin ja Douglas Costan, joista ainaostaan Choupo on jossain määrin ollut kelvollinen ja roolinsa täyttänyt haku. Muut ihan totaalisia turhakkeita ja anti tasoa nolla. Olkoonkin, että Roca on nyt ilmeisesti ollut äärimmäisen hyvä Valioliigassa ja Leedsissä pelatessaan, joten tuossa olisi voinut olla peliaikaa saadessaan potentiaalinen kaveri. Mutta ei ilmeisesti sopinut/mahtunut Flickin, eikä Nagelsmannin suunnitelmiin.

Bayernhan on yrittänyt Sarria ilmeisesti ulostaa jo viimeiset pari kesää, mutta koska Sarr tienaa Bayernissa jonkun pari milliä palkaa (mitä helvettiä!?), ei kukaan täysjärkinen seura ole tuohon täkyyn tarttunut tuon takia ja ole suostunut ottamaan miehen järisyttävää palkkaa maksettavaksi. Toki kertonee kaiken oleellisen, että niissä seuroissa, joissa talous on kunnossa ja jopa olisi varaa miehen palkka maksaa, ei kukaan ole edes kiinnostunut häntä ottamaan. Kova on etsintä Bayernilla ollut, kun ollaan yritetty Sarrille uutta seuraa etsiä, mutta kiinnostus ihan joka ilmansuunnalta on aika nollissa. Siinä tilanteessa kaveria on aika vaikea ulostaa, jos kukaan ei ole halukas ottamaan tai edes kiinnostunut miehestä alkuunkaan. Ja nyt kun on loukkaantuntu, eikä pääse edes pelaamaan (toiveissa oli, että olisi päässyt MM-kisoissa Senegalin paidassa pelaamaan ja nostamaan markkina-arvoa, jolloin ulostaminen esim. tammikuussa olisi kenties ollut mahdollista), niin vaikea on nähdä, että ensi kesänäkään kukaan on Sarrista kiinnostunut. Taitaa täyttää sopimuksena (kesään 2024 saakka) loppuun asti Bayernissa.

Mutta joo, eipä tuon nyt Sarrin "vika" ole tai, että hän olisi tuota kaikkea sosiaalisen median pilkkaa ja kuraa ansainnut. Pelasi koko uransa heikohkossa Ranskan liigassa ja mm. Marseillessa jonkun about 5 vuotta ja sitten kun eteen ilmeni elämän tilaisuus siirtyä Bayernin kaltaiseen suurseuraan, niin totta kai on ymmärrettävää, että mies siihen tilaisuuteen tarttui. Valitettavasti taso ei kuitenkaan ole riittänyt päiväst yksi alkaen, ei alkuunkaan ja on ihan täysin väärässä paikassa ja sarjassa operoidessaan Bayernin kaliiberin joukkueessa. Taso on vain yksinkertaisesti alun alkujaankin ollut liian kova, että olisi edes pystynyt tuomaan vahvuuksiaan esille ja pelaamaan niiden kautta. Väärässä paikassa on Sarr. Brazzon ja toimiston suuntaan tässä pitää katsoa ja jos jonnekin, niin sinne osoittaa se kritiikki.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös