Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö

  • 6 302
  • 48
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö/riidat

"Venäjän suhteet" -ketju, jossa tätä aihetta käsiteltiin suljettiin, joten perustanpa uuden ketjun aihetta varten.

Euroopan energiansaanti on erittäin oleellinen kysymys myös tulevalla Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. EU-alueen kulutus ja samalla energian tarve kasvaa koko ajan. Eräs ratkaisu on ydinvoiman lisääminen, mutta moni EU-maa ei halua näin tehdä.

Suosituin lähde lisääntyvän energiantarpeen tyydyttämiseksi on nykyisin maakaasu. EU saa tällä hetkellä kolmanneksen maakaasustaan Venäjältä, ja Venäjä on kiinnostunut lisäämään maakaasun myyntiä Eurooppaan entisestään.

Asiassa esiintyy kuitenkin paljon erimielisyyksiä. EU tarvitsee toisaalta Venäjän maakaasua, mutta ei halua kuitenkaan tulla siitä liian riippuvaiseksi. Vaihtoehdot tuntuvat kuitenkin olevan vähissä, sillä mikään toinen taho ei kykene tyydyttämään EU:n lisääntyvää maakaasun tarvetta.

EU on esittänyt Venäjälle vaatimuksia, joiden mukaan Venäjän tulisi antaa EU:lle omistusoikeuksia sen energianjakeluverkostoon, jolloin EU pystyisi itse kontrolloimaan maakaasun saantia ja hintaa paljon nykyistä enemmän. Samalla EU on kuitenkin blokannut venäläisen energiajätin Gazpromin ostamasta energianjakeluverkkoja Euroopassa, kuten esimerkiksi brittiläisen Centrican tapauksessa.

Venäjä ei ole luonnollisesti suostunut EU:n vaatimukseen, vaan se haluaa säilyttää omistuksen energianjakeluverkostoonsa valtionmonopoli Gazpromin kautta. EU:n vaatimukset ja saneluyritykset ovat saaneet Venäjällä kylmän vastaanoton.

EU tuntuu olevan asiassa altavastaajan asemassa. Venäjä ei ole taloudellisesti heikko kuten 1990-luvulla, joten sitä ei voi enää määräillä eikä sen toimintaa voi sanella, kuten aikaisemmin. Venäjä ja Gazprom ovat lisänneet vaikutusvaltaansa myös Venäjän ulkopuolella. Gazprom omistaa lukuisia kaasukenttiä ja energianjakeluverkkoja mm. Kazakstanissa ja Turkmenistanissa, kuten myös Algeriassa, joka on mm. Espanjan tärkein ulkopuolinen energiantoimittaja. 1990-luvun lopussa suurissa talousvaikeuksissa olleesta Gazpromista on muutamassa vuodessa kasvanut jättiläinen, joka ostelee kaasukenttiä ja energianjakeluverkkoja "oikealta ja vasemmalla". Yhtiö on laajentanut toimintaansa myös kaasun ulkopuolelle, kuten öljyyn. Gazprom on markkina-arvoltaan maailman kolmanneksi suurin yritys, ja tulee tätä vauhtia nousemaan ykköseksi muutaman vuoden sisällä.

EU ei siis neuvottele heikon ja epäyhtenäisen energiantoimittajan kanssa, vaan yhtenäisen ja voimakkaaksi kasvaneen monopolin kanssa. 1990-luvulta tuttu tilanne, jossa kauppaa käytiin EU:n ehdoilla, ei enää päde tänä päivänä. Parhaat kortit tuntuvat olevan venäläisten käsissä, sillä he omistavat hyödykkeen, josta toinen taho on tullut yhä enemmän riippuvaiseksi.

Energia on EU-maiden kannalta niin olennainen asia, että se on onnistunut hajottamaan EU:n rivejä ja aiheuttamaan epäsopua unionin sisällä. Paras esimerkki on vuonna 2010 valmistuva Itämeren kaasuputki, joka mahdollistaa kaasun toimittamisen Viipurista suoraan Saksaan, jolloin välissä olevat Baltian maat ja Puola ohitetaan kokonaan. EU:n uudet jäsenmaat Latvia, Liettua ja Puola ovat kokeneet putken uhkaksi omalle energiaturvallisuudelleen, sillä näiden valtioiden energiariippuvuus Venäjästä on jokseenkin täydellinen. Erityisesti puolalaiset ovat ladelleet kovaa tekstiä sekä Berliinin että Moskovan suuntaan, syyttäen venäläisiä ja saksalaisia uudesta "Molotov-Ribbentrop" -sopimuksesta ja juonittelusta puolalaisia vastaan. Puolalaiset vaativat Saksan liittokansleria Angela Merkeliä pysäyttämään putken rakentamisen, mutta tuloksetta.

Aikaisemmin Puola ja Baltia saivat halpaa kaasua ja siirtomaksuja Venäjältä siitä edestä, että Venäjä sai kuljettaa kaasua niiden kautta länsi-Eurooppaan. Itämeren kaasuputki kuitenkin romuttaa tämän kiistattoman nautintaoikeuden, jolloin myös Puola ja Baltia alkavat maksaa kaasusta markkinahintaa ja menettävät aikaisemmin saamansa siirtomaksut. Esimerkiksi Puolan talouskasvu on ollut riippuvaista halvasta energiasta, ja maassa pelätään ettei sen teollisuus kestä energian tuntuvaa kallistumista. Ei ihme, että puolalaiset ovat raivoissaan. Entisestään kasvava riippuvuus Moskovasta ei varmasti myöskään miellytä polskeja, joiden suhteet Venäjään ovat tuntuvasti kylmentyneet koko 2000-luvun ajan. Mutta uusi kaasuputki antaa kaikki valttikortit Moskovan käsiin, sillä se ei ole enää riippuvainen Puolasta ja Baltiasta kaasun kauttakulkumaana. Puolalaiset joutunevat korjaamaan suhdettaan paremmaksi Moskovaan, mikäli yleensä haluavat kaasua jatkossa saada - edes markkinahintaan.

Itämeren kaasuputki vähentää myös Venäjän riippuvuutta Ukrainasta kaasun kauttakulkumaana. Ukraina on eräs maakaasun suurimmista kuluttajista maailmassa, ja sen teollisuus on kokonaan riippuvainen Venäjän maakaasusta. Viime tammikuussa kallistunut maakaasu on aiheuttanut suuria vaikeuksia Ukrainan taloudelle, ja se joutui vasta ottamaan 500 miljoonan dollarin lainan voidakseen maksaa kaasulaskunsa Gazpromille.

Kuten nähdään, on Itämeren kaasuputkesta valtavasti sekä taloudellista että poliittista hyötyä Moskovalle, joten ei ihme että se rakennetaan huolimatta suurista rakennuskustannuksista. Putki on erittäin hyödyllinen myös Saksalle, koska se kykenee turvaamaan oman energiansaantinsa ilman riippuvuutta Baltiasta ja Puolasta.

Mutta mikä vaikutus Saksan "sooloilulla" on EU:n yhtenäisyyteen? Baltia ja Puola kokivat tulleensa petetyksi, sillä Saksa sivusi kylmästi heidän etunsa ajaessaan omaansa. Samalla varsinkin puolalaiset kokivat jäävänsä kokonaan Moskovan armoille energiansaannin suhteen, puhumattaan kaasun kallistumisen ja kauttakulkumaksujen poistumisen aiheuttamasta taloudellisesta tappiosta.

Sen lisäksi että Venäjän energiapolitiikka on hajottanut EU:n rivejä, on Venäjä aikeissa kilpailuttaa energiaansa EU:n ja Itä-Aasian nousevien talouksien kesken. Parhaillaan on rakenteilla kaasuputki Siperiasta Kiinaan. Myös Japani ja Australia ovat kiinnostuneita Venäjän maakaasusta. Jos ja kun EU menettää ensisijaisen nautintaoikeutensa Venäjän maakaasuun, joutuu se asemaan, jossa sen on mietittävä keinoja joilla se kykenee saamaan edelleen energiaa Venäjältä tilanteessa, jossa markkinoilla on myös muita, yhtä ostokykyisiä ja energiannälkäisiä ostajia.

Mitä Venäjä sitten hyötyy tilanteesta? Lisääntyneen poliittisen vaikutusvallan ohella maalla on tietenkin mahdollisuus rikastua erittäin nopeasti. Maakaasun hinta nousee koko ajan, joka merkitsee samalla valuuttavirran jatkuvaa kasvua kohti Moskovaa. Venäjä on unohtanut kommunismin aikaisen idealistisen hölmöilynsä, ja nyt sen ensisijainen tavoite on rikastuminen. Rikastuminen puolestaan merkitsee kansalaisten elintason kasvua, infrastruktuurin rakentamismahdollisuutta, sotilaallisen puolustuskyvyn nostamiskykyä ja koulutuksen/terveydenhuollon kehittämismahdollisuutta. Venäjä haluaa yksinkertaisesti nopeasti ylös 1990-luvun Boris Jeltsinin katastrofaalisen talous- ja finanssipolitiikan aiheuttamasta suosta, ja nousu on jo hyvässä vauhdissa.

Entä millaisia uhkatekijöitä Venäjän "rikastumispolitiikka" sisältää? Ensimmäisenä tulee mieleen myytävän tuotteen, eli maakaasun loppuminen. Maakaasu on rajallinen luonnonvara, ja mikäli maakaasun myyntiä lisätään, merkitsee se tämän luonnonvaran nopeampaa ehtymistä. Toisaalta Venäjällä on kolmasosa maapallon tunnetuista maakaasuvarannoista, ja lisäksi maassa on valtavia kokonaan tutkimattomia alueita, joilta maakaasua uskotaan löytyvän. Joten aivan heti tilanne jossa kaasu loppuu ei ole edessä.

Toinen uhka on sotilaallinen. Yhdysvallat ja EU eivät ollenkaan pidä Venäjän nykyisestä talouspolitiikasta, jossa Venäjä itse haluaa rikastua. 1990-luvun Boris Jeltsinin heikko Venäjä, jossa luonnonvarat ja niiden myyntituotto jaettiin oligarkkien kautta länteen oli lännelle paljon mieluisampi. Kannattaa huomioida, ettei länsi koskaan kritisoinut Boris Jeltsiniä, vaikka mies lähes tuhosi oman valtionsa! Rikastuva, vaurastuva Venäjä ei missään tapauksessa ole lännen intresseissä, ja tämä on suurin syy EU:n ja Yhdysvaltojen viime aikaiselle kovalle Venäjä-kritiikille.

Paras tilanne lännen kannalta olisi tilanne, jossa lännen energiayhtiöille annetaan vapaa nautintaoikeus Siperian energiavaroihin, ja jossa se voisi vapaasti hallinnoida öljyn ja maakaasun pumppausta sekä energianjakeluverkkoja. Tällainen tilanne ei tietenkään ole mahdollinen, jos Venäjä on voimakas. Sotilaallinen väliintulo Irakin tapaan ei ole mahdollinen, joten vaihtoehdoksi jää rahoittaa erilaisia anti-government liikkeitä Venäjällä ja toivoa, että ne poikisivat jotain tulosta. Tällä hetkellä Putinin nauttima kannatus Venäjällä on suuri, joten kovin helppo tehtävä Venäjän sisäisen yhtenäisyyden horjuttaminen ei tule olemaan.

Tässä on syy myös sille, miksi Venäjä on viime vuosina ottanut niin tiukan suhtautumisen kansalaisjärjestöihin. Meillä Suomessa Venäjän valintaa on helppo kritisoida demokratian vastaisena, koska meidän kansalaisjärjestömme eivät saa miljoonarahoitusta maan rajojen ulkopuolelta tavoitteena valtion sisäisen järjestyksen horjuttaminen, kuten Venäjällä. Lähtökohdat ovat hyvin erilaiset.

Tässä jotain alustusta aiheeseen.
 
Viimeksi muokattu:

Erkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset
Tärkeä teema, toivottavasti keskustelu pysyy tällä kertaa puolin ja toisin aiheessa ja asiallisessa muodossa. Ajankohtaisuus on ainakin kohdallaan, sillä Tuomioja on parhaillaan Moskovassa osin tähän liittyen.

"Suomi on jo kertonut EU:n ja Venäjän väliset suhteet yhdeksi puheenjohtajakautensa tärkeimmistä teemoista. Tähän liittyy oleellisesti EU:n ja Venäjän energiayhteistyö, missä Euroopalla on ostajan ja Venäjällä myyjän rooli."

Lissää täältä:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...ltöä+pohjoiselle+ulottuvuudelle/1135220373993
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, joka nykyisin työskentelee Gazpromin leivissä, kehottaa EU:tä luottamaan Venäjään energiantoimittajana:

http://www.themoscowtimes.com/stories/2006/06/20/002.html

Schröderin mukaan Euroopan olisi "tyhmää" kuvitella pystyvänsä vähentämään riippuvuuttaan Venäjästä, mutta samalla Schröder korosti Venäjän luotettavuutta energian toimittajana.

Schröder: "Kenenkään ei pitäisi kuvitella, että on olemassa muita luotettavia vaihtoehtoja Venäjän ohella".

Schröder korosti myös kauppakumppanien tasavertaisuutta näin: "Euroopan ei tule kuvitella, että Venäjän pitäisi olla erityisen kiitollinen saadessaan myydä energiaansa länteen".

Schröderistä on tullut venäläisten puhemies lännen suuntaan siitä lähtien, kun hän vastaanotti työn Gazpromin palkkalistoilla. Schröder johtaa projektia, jonka tarkoitus on rakentaa kaasuputki Itämeren alitse Venäjältä Saksaan.

Schröderiä on myös arvosteltu Saksassa sen suhteen, että hän olisi ajanut kanslerina samalla omaa etuaan, kun hän sopi Vladimir Putinin kanssa putken rakentamisesta.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Iranin presidentti ehdottaa Venäjälle energiayhteistyötä:

http://en.rian.ru/world/20060615/49526837.html

Iran's president said Thursday that his country and Russia could determine prices for natural gas together.
...
"We can closely cooperate from the standpoint of setting natural gas prices... in the interests of global stability," Ahmadinejad said.

Se mikä tekee ehdotuksesta lännen kannalta huolestuttavan on se, että Iranilla on Venäjän jälkeen maailman suurimmat maakaasuvarannot. Voidaanko Ahmadinejadin lausunto tulkita ehdotukseksi perustaa eräänlaisen "maakaasun OPEC"? Venäjä ja Iran kykenisivät maakaasuvarannoillaan pitkälti määrittelemään maakaasun maailmanmarkkinahinnan, ja tietysti oman etunsa mukaisesti nostamaan sitä ja näin kiihdyttämään omien kansantalouksiensa kasvua.

EDIT: Venäjän ja Iranin liittoumalla olisi vaikutuksensa myös Euroopan tilanteeseen, koska EU:n tavoitteena on saada lisää maakaasua Iranista. Saa nähdä alkavatko EU:n jäsenvaltiot kannattaa Iranin sotaa oman energiaturvallisuutensa varmistamiseksi, mikäli Venäjä ja Iran (ja mahdollisesti Algeria) perustavat maakaasukartellin. Nukkevaltioksi muutetun Iranin kaasukenttiä olisi selvästi helpompi hyödyntää edullisesti kuin itse rikastumaan pyrkivän Iranin.
 
Viimeksi muokattu:

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
The Original Jags kirjoitti:
Se mikä tekee ehdotuksesta lännen kannalta huolestuttavan on se, että Iranilla on Venäjän jälkeen maailman suurimmat maakaasuvarannot.

No mitäs eurooppalaisten kannattaisi sitten mielestäsi tässä tilanteessa tehdä? Pitäisikö Matti Vanhasen avata suunsa, vaiko koko EU:n edustajien yleensä?

Onko tämäkin asia siis mielestäsi heti jonkinlainen hyvät vs. pahat -vääntö jossa toinen tekee "ihan oikein" ja toisen pitää huolestua siitä, vai eikös näistä asioista voida neuvotella? Pyritkö taas luomaan valmiiksi skismaa tähänkin ketjuun?

EDIT:

The Original Jags kirjoitti:
EDIT: Venäjän ja Iranin liittoumalla olisi vaikutuksensa myös Euroopan tilanteeseen, koska EU:n tavoitteena on saada lisää maakaasua Iranista. Saa nähdä alkavatko EU:n jäsenvaltiot kannattaa Iranin sotaa oman energiaturvallisuutensa varmistamiseksi, mikäli Venäjä ja Iran (ja mahdollisesti Algeria) perustavat maakaasukartellin. Nukkevaltioksi muutetun Iranin kaasukenttiä olisi selvästi helpompi hyödyntää edullisesti kuin itse rikastumaan pyrkivän Iranin.

Jahas, siis vastaus onkin jo valmiiksi "kyllä".
 

bunghole

Jäsen
The Original Jags kirjoitti:
Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder, joka nykyisin työskentelee Gazpromin leivissä, kehottaa EU:tä luottamaan Venäjään energiantoimittajana:

http://www.themoscowtimes.com/stories/2006/06/20/002.html

Schröderin mukaan Euroopan olisi "tyhmää" kuvitella pystyvänsä vähentämään riippuvuuttaan Venäjästä, mutta samalla Schröder korosti Venäjän luotettavuutta energian toimittajana.

Schröder: "Kenenkään ei pitäisi kuvitella, että on olemassa muita luotettavia vaihtoehtoja Venäjän ohella".

Schröder korosti myös kauppakumppanien tasavertaisuutta näin: "Euroopan ei tule kuvitella, että Venäjän pitäisi olla erityisen kiitollinen saadessaan myydä energiaansa länteen".

Schröderistä on tullut venäläisten puhemies lännen suuntaan siitä lähtien, kun hän vastaanotti työn Gazpromin palkkalistoilla. Schröder johtaa projektia, jonka tarkoitus on rakentaa kaasuputki Itämeren alitse Venäjältä Saksaan.

Schröderiä on myös arvosteltu Saksassa sen suhteen, että hän olisi ajanut kanslerina samalla omaa etuaan, kun hän sopi Vladimir Putinin kanssa putken rakentamisesta.

No shit Sherlock!!

TSÄDÄM! Pisteet Jagsille!

Todella yllättävää että firman työntekijä kehottaa luottamaan työnantajaansa!:D
 

bunghole

Jäsen
Golden AWe kirjoitti:
No mitäs eurooppalaisten kannattaisi sitten mielestäsi tässä tilanteessa tehdä? Pitäisikö Matti Vanhasen avata suunsa, vaiko koko EU:n edustajien yleensä?

Onko tämäkin asia siis mielestäsi heti jonkinlainen hyvät vs. pahat -vääntö jossa toinen tekee "ihan oikein" ja toisen pitää huolestua siitä, vai eikös näistä asioista voida neuvotella? Pyritkö taas luomaan valmiiksi skismaa tähänkin ketjuun?

EDIT:



Jahas, siis vastaus onkin jo valmiiksi "kyllä".

Mitä muuta voit trollilta odottaa kuin provoamista? Avausviestistä asti ketju on tähdännyt vain väittelyyn ja vastakkainasetteluihin joissa saadaan väitellä hyvät vs. pahat eli itä vs. länsi.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Golden AWe kirjoitti:
No mitäs eurooppalaisten kannattaisi sitten mielestäsi tässä tilanteessa tehdä?

Kirjoitin, että tilanne jossa kaksi maailman suurinta maakaasuvaltiota muodostavat kartellin, on maailman suurimmalle maakaasun kuluttajalle (tai toiseksi suurimmalle, pitää tarkistaa) huolestuttava. Tämä lienee sinustakin totta.

Mitä EU voisi tehdä? Aika vähissä ovat vaihtoehdot, mikäli Venäjän ja Iranin yhteistyö todella toteutuu. Silloin EU:n pitänee vain sopeutua korkeampiin hintoihin.

Edellisen postin edit-osuudessa kirjoitin myös, että tällainen tilanne saattaisi muokata mielipiteitä Iranin mahdollisen sodan suhteen myönteisemmiksi EU:n sisällä. Venäjän kaasumonopoli on saamassa tiukan otteen Euroopan energianjakelusta, joka pelottaa monia Euroopassa.

Ainoa todellinen vaihtoehto Euroopan maakaasuntarpeen tyydyttämiseksi on Iran, jolla on todella merkittävät maakaasuvarannot. Nykytilanteessa Iranista ei saa maakaasua halvalla eikä varmasti, mutta entäpä jos Iranista muodostetaan nykyisen Irakin kaltainen nukkevaltio, jonka energiasektori on kokonaan länsimaiden hallussa? Tämä takaisi paljon lisää halpaa öljyä jenkeille ja halpaa maakaasua Eurooppaan.

Julkisuudessa energiapulaa ei voi tietenkään ilmoittaa sodan motiiviksi, vaan sodan motiivina täytyy olla "joukkotuhoaseet" tai muu vastaava, joka ei saa sodan aloittajaa näyttämään liiaksi Adolf Hitleriltä.

Tämä on toistaiseksi pelkästään spekuloinnin asteella, mutta mikäli käy niin, että Iranin valloitus alkaa saamaan lisää kannatusta EU:n sisällä, niin eräs suurimmista syistä tähän tulee olemaan Euroopan energiaturvallisuuden varmistaminen.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
The Original Jags kirjoitti:
Ainoa todellinen vaihtoehto Euroopan maakaasuntarpeen tyydyttämiseksi on Iran, jolla on todella merkittävät maakaasuvarannot. Nykytilanteessa Iranista ei saa maakaasua halvalla eikä varmasti, mutta entäpä jos Iranista muodostetaan nykyisen Irakin kaltainen nukkevaltio, jonka energiasektori on kokonaan länsimaiden hallussa? Tämä takaisi paljon lisää halpaa öljyä jenkeille ja halpaa maakaasua Eurooppaan.

Julkisuudessa energiapulaa ei voi tietenkään ilmoittaa sodan motiiviksi, vaan sodan motiivina täytyy olla "joukkotuhoaseet" tai muu vastaava, joka ei saa sodan aloittajaa näyttämään liiaksi Adolf Hitleriltä.

Tämä on toistaiseksi pelkästään spekuloinnin asteella, mutta mikäli käy niin, että Iranin valloitus alkaa saamaan lisää kannatusta EU:n sisällä, niin eräs suurimmista syistä tähän tulee olemaan Euroopan energiaturvallisuuden varmistaminen.

Selkeää. Siis aihe nimeltä "Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö" on luonnollisesti samantien agendaa siitä kuinka jenkkimyönteiseksi eurooppalaisten asenteet muuttuvat kun mahdollinen Iranin valloitusretki ja sota käsittelee samoja luonnonvaroja joita Venäjällä on.

Näin.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Golden AWe kirjoitti:
Selkeää. Siis aihe nimeltä "Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö" on luonnollisesti samantien agendaa siitä kuinka jenkkimyönteiseksi eurooppalaisten asenteet muuttuvat kun mahdollinen Iranin valloitusretki käsittelee samoja luonnonvaroja joita Venäjällä on.

Näin.

Asiat liittyvät ja linkittyvät toisiinsa. Mahdollinen Iranin valloitus liittyy suoraan Venäjän ja EU:n energiasuhteisiin, koska nukkevaltioksi muutettu Iran tarjoaisi Euroopalle varman ja halvan maakaasulähteen useammaksi vuosikymmeneksi, joka puolestaan heikentäisi Venäjän asemaa Euroopan energiamarkkinoilla.

Tässä muuten yksi PIRUN hyvä syy Venäjälle vastustaa Iranin valloitusta ja aseistaa Irania.

Mutta kuten sanottu, spekulointia tämä on vielä toistaiseksi ja toivon mukaan tilanne ei koskaan eskaloidu sodaksi asti.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
The Original Jags kirjoitti:
Tässä muuten yksi PIRUN hyvä syy Venäjälle vastustaa Iranin valloitusta ja aseistaa Irania.

Mutta kuten sanottu, spekulointia tämä on vielä toistaiseksi ja toivon mukaan tilanne ei koskaan eskaloidu sodaksi asti.

Juuri näin.

Venäjän ja Euroopan energiayhteistyö = Iranin aseistaminen.

Me siis lähdemme joukolla kantamaan pyssyjä sinne? Vai kuljetammeko niitä ylileveillä rekoillamme EU:n ulkopuolella jossa se 5 cm ei haittaa?
 
Jospa sitten pysyttäisiin taas otsikon aiheessa. Jos on tarvetta keskustella otsikon ohi, on syytä avata oma ketju. Samaten joutava provoilu on syytä lopettaa heti alkuunsa.

yst.terv. Moderaattorit
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Golden AWe kirjoitti:
Juuri näin.

Venäjän ja Euroopan energiayhteistyö = Iranin aseistaminen.

Me siis lähdemme joukolla kantamaan pyssyjä sinne? Vai kuljetammeko niitä ylileveillä rekoillamme EU:n ulkopuolella jossa se 5 cm ei haittaa?

Valitettavasti otsikon muokkaaminen ei ole mahdollista siten, että se näkyisi tuonne keskustelun pääsivulle asti. Tarkoituksenmukaisempi otsikko voisi olla vaikka "Euroopan ja Venäjän välinen energiayhteistyö/riidat", ja tällaiseksi myös otsikon myöhemmin muokkasin.

Tarkoitus ei ole keskustella pelkästään EU:n ja Venäjän välisestä energiayhteistyöstä. Aihe olisi liian kapea, koska tähän kanssakäymiseen liittyy vähintään yhtä paljon ristiriitoja kuin yhteistyötä. Hyvä esimerkki tästä yhteistyö/ristiriita -asetelmasta on Venäjän ja Saksan välinen kaasuputki, joka on yhtä aikaa sekä yhteistyötä Venäjän ja Saksan välillä että ristiriitaa Puolan/Baltian ja Venäjän/Saksan välillä.

Toinen yhtä hyvä esimerkki on Venäjän liittolaisuus Iranin kanssa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tässä kohdin on hyvä muistaa mahdolliset Barentsinmeren kaasuesiintymät, tällä viikollahan Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Huippuvuorilla - aiheena oli Norjan aloitteesta Pohjoismainen yhteistyö Barentsinmerellä mutta ymmärtääkseni Vanhanen ei lämmennyt sille, että Suomi ottaisi asiaa sen laajemmin esille EU-puheenjohtajakaudellaan. Ongelman nimenomaan luo se, että Norjalla ja Venäjällä on edelleen selvittämättömiä aluevesikiistoja Barentsinmerellä ja Norjan agendana varmaan olisi saada tukea EU:n taholta itselleen.

Norja on myös esittänyt kaasuputken rakentamisen pohjoisesta keskiseen-Eurooppaan, siinä vaiheessa jos ja kun nämä Barentsinmeren kaasuvarannot saadaan käyttöön ja tämä helpottaisi olennaisella tapaa EU:n asemaa, se ei olisi enää niin paljon riippuvainen Venäjän kaasutuonnista.

Barentsinmerellä on arvioitu olevan jopa neljännes maailman kaasuvarannoista.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
vlad kirjoitti:
Barentsinmerellä on arvioitu olevan jopa neljännes maailman kaasuvarannoista.

vlad.

Kuinka suuri osuus näistä sijaitsee Venäjän ja kuinka suuri osuus Norjan alueella?
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
The Original Jags kirjoitti:
Kuinka suuri osuus näistä sijaitsee Venäjän ja kuinka suuri osuus Norjan alueella?

Ongelmana on juuri se kun mailla on suuret erimielisyydet aluevesirajoista joten on ilmeisen hankala tarkkaan jaotella sitä mikä on kiistakumppaneiden osuus kaasuvarannoista. Kiistahan on jatkunut jo vuosikymmeniä ja tämä ilmeisesti osaltaan vaikuttaa siihen miksei Barentsinalueen luonnonvaroja ole kunnolla ryhdytty hyödyntämään - kaasua alueelta ainakin löytyy mutta en sitten tiedä löytyykö myös öljyä.

vlad.
 

bunghole

Jäsen
The Original Jags kirjoitti:
Kuinka suuri osuus näistä sijaitsee Venäjän ja kuinka suuri osuus Norjan alueella?

Mitään osuuksia ei voi tietää kun ei tiedetä tarkkoja rajoja eikä edes kaasun määrää. Arvio on kuitenkin että isompi osa on Venäjän aluevesillä mutta norjalaisyrityksetkin ovat siellä apajilla ja erityisesti rakentamassa porauskalustoa myös venäläisille. Alueella on kaasun lisäksi myös öljyä.

http://www.analysnorden.org/analysnorden/artikkel.asp?id=406
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
The Original Jags kirjoitti:
Kirjoitin, että tilanne jossa kaksi maailman suurinta maakaasuvaltiota muodostavat kartellin, on maailman suurimmalle maakaasun kuluttajalle (tai toiseksi suurimmalle, pitää tarkistaa) huolestuttava. Tämä lienee sinustakin totta.

Tästä on jo yritetty vääntää aiemminkin, mutta yritetään vielä kerran. Tämä asia ei ole yksisuuntainen, niinkuin sinä sen näet puusilmilläsi. Ihan yhtä paljon, kuin EU on riippuvainen Venäjästä, niin käsikädessä sen kanssa kulkee Venäjän riippuvuus EU:n (sekä USA:n ja Japanin) keskeytymättömistä korkean teknologian ja jalosteiden toimituksista Venäjälle. Pystytkö myöntämään tämän?

The Original Jags kirjoitti:
Tämä on toistaiseksi pelkästään spekuloinnin asteella, mutta mikäli käy niin, että Iranin valloitus alkaa saamaan lisää kannatusta EU:n sisällä, niin eräs suurimmista syistä tähän tulee olemaan Euroopan energiaturvallisuuden varmistaminen.

Koeta nyt pysyä otsikon aiheessa, äläkä taas sysää tätäkin keskustelua sivuraiteelle. Jos haluat keskustella EU:n halusta valloittaa Iran (hihhih!!), avaa sille oma ketju.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
The Original Jags kirjoitti:
Mitä EU voisi tehdä? Aika vähissä ovat vaihtoehdot, mikäli Venäjän ja Iranin yhteistyö todella toteutuu. Silloin EU:n pitänee vain sopeutua korkeampiin hintoihin.
Minkä ihmeen takia ? Rakennetaan ydinvoimaa. TOJ on hajamielinen, ensimmäisessä viestissä muistit mainita ydinvoiman yhtenä vaihtoehtona Euroopan energiansaannille ja sitten viesti viestiltä veit asiaa siihen suuntaan, että unohdit koko ydinvoima mahdollisuuden ja päädyit lopputulemiin jonka mukaan "Venäjällä on hyvä kortit", "EU:lla ei ole paljon vaihtoehtoja" jne. Bullshit sanon minä, ydinvoima on olemassa oleva vaihtoehto, jonka suosio nousee sitä mukaa mitä vaikeampia neuvottelut Venäjän kanssa ovat.

Aloitetaan siis sillä, että rakennetaan hieman lisää ydinvoimaa. Neuvotellaan Venäjän kanssa maakaasuun liittyvistä ehdoista kaikessa rauhassa ja jos homma ei etene, lisätään ydinvoimaa ja kehitetään vaihtoehtoisia energiamuotoja. Pikku hiljaa ne ehdot Venäjän puolelta muuttuvat kummasti, muutoin jää Iivanalle käteen kasa potentiaalista energiaa, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Sekin on syytä muistaa, että maakaasu on saatava myytyä ennen kuin muita energiamuotoja ehditään kehittelemään pidemmälle jne.

Kenellähän ne hyvä kortit oli ? Siitähän ei voi olla eri mieltä, että niiiiin paljon Eurooppa Venäjän maakaasua tarvitsee, että yksi sota ei tunnu missään ;) Haloo.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
bozik kirjoitti:
Minkä ihmeen takia ? Rakennetaan ydinvoimaa.

Ydinvoima on tällä hetkellä Euroopalle ongelmallinen vaihtoehto, koska sitä kohtaan löytyy niin paljon vastustusta sekä poliitikkojen että kansalaisten keskuudesta. Maakaasu on ydinvoimaan verrattuna todella riskitön energiamuoto.

Tietysti sellaisessa tilanteessa, jossa muita vaihtoehtoja ei ole, ydinvoimaa tullaan lisäämään. Mutta on ydinvoimassa todellisia ongelmiakin. Minne tiheään asuttu Eurooppa aikoo haudata ydinjätteensä jatkossa? No, Suomen Lapista löytynee ainakin tilaa Hollannin ja Saksan ydinjätteille, vai mitä?
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
The Original Jags kirjoitti:
Ydinvoima on tällä hetkellä Euroopalle ongelmallinen vaihtoehto, koska sitä kohtaan löytyy niin paljon vastustusta sekä poliitikkojen että kansalaisten keskuudesta. Maakaasu on ydinvoimaan verrattuna todella riskitön energiamuoto.
Ydinvoima on ennenkaikkea vaihtoehto, eikä todellakaan pelkästään ongelmallinen. Sitä vastustetaan Euroopassa tällä hetkellä, mutta voimme olla aivan varmoja siitä, että sitä mukaan kun maakaasun hinta nousee niin ydinvoiman suosio kasvaa. Tässä on koko homman pointti, ei Euroopan ole alistuttava missään tilanteessa siihen, että Venäjä tai kukaan muukaan nostaa maakaasun hintaa kohtuuttomasti. Päätös on aina ihan omissa käsissä, voidaan esimerkiksi päättää, että maksetaan euro ja jos pyyntö ylittää tämän, niin sitten otetaan muut energiamuodot käyttöön. On täysin järjenvastaista ajatella, että näistä lähtökohdista Venäjä olisi se, joka hinnan sanelee. Kyllä se neuvottelujen kautta määräytyy ja paineet myydä ne on Venäjälläkin. Jos yleinen mielipide Venäjän toiminnan johdosta kääntyy ydinvoimamyönteiseksi on iso naapurimme ns. kusessa. Paha myydä jos ei ole kysyntää.

Maakaasu varmasti on ydinvoimaa riskittömämpi vaihtoehto esim. Venäjälle, mutta onko se sitä Euroopalle ? Minä en ainakaan kannata mitään napanuoraa, jolla Eurooppa liitetään Venäjää. Oma energiatuontanto kunniaan.

The Original Jags kirjoitti:
Tietysti sellaisessa tilanteessa, jossa muita vaihtoehtoja ei ole, ydinvoimaa tullaan lisäämään. Mutta on ydinvoimassa todellisia ongelmiakin. Minne tiheään asuttu Eurooppa aikoo haudata ydinjätteensä jatkossa? No, Suomen Lapista löytynee ainakin tilaa Hollannin ja Saksan ydinjätteille, vai mitä?
Puhtaasti hintakysymys. Riittävästi maksamalla tilaa löytyy kyllä. Ja eihän se maakaasukaan ihan ongelmaton ole, mitä sitten kun se loppuu.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
bozik kirjoitti:
Ydinvoima on ennenkaikkea vaihtoehto, eikä todellakaan pelkästään ongelmallinen.

Ydinvoimasta on toki myös hyötyä, mutta Euroopan kannalta olennainen kysymys on se, että haluaako se perustaa energiantuotantoaan näin riskialttiin energianmuodon varaan.


bozik kirjoitti:
Tässä on koko homman pointti, ei Euroopan ole alistuttava missään tilanteessa siihen, että Venäjä tai kukaan muukaan nostaa maakaasun hintaa kohtuuttomasti.

Venäjä on tällä hetkellä ainoa energiantoimittaja maailmassa, joka myy maakaasua monille asiakkailleen alle markkinahinnan. Ennen kuin pelkäämme Venäjän nostavan hintoja kohtuuttomasti, odotetaan että se alkaa periä kaikilta asiakkailtaan edes markkinahintaa.



bozik kirjoitti:
Puhtaasti hintakysymys. Riittävästi maksamalla tilaa löytyy kyllä. Ja eihän se maakaasukaan ihan ongelmaton ole, mitä sitten kun se loppuu.

Tarkoitatko EU:n ulkopuolelta vai sisäpuolelta?

Jos ehdotat että EU:n ydinjätteet säilötään EU:n ulkopuolelle, etkö näe tällaista toimintaa moraalisesti arveluttavana.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
The Original Jags kirjoitti:
Ydinvoimasta on toki myös hyötyä, mutta Euroopan kannalta olennainen kysymys on se, että haluaako se perustaa energiantuotantoaan näin riskialttiin energianmuodon varaan.

Ei venäjän kaasukaan nyt niin riskitöntä ole. Ja ydinvoimassa riskien hallinta on ainakin omissa käsissä, eikä kiinni mistään venäläisten päähänpistoista.

The Original Jags kirjoitti:
Venäjä on tällä hetkellä ainoa energiantoimittaja maailmassa, joka myy maakaasua monille asiakkailleen alle markkinahinnan. Ennen kuin pelkäämme Venäjän nostavan hintoja kohtuuttomasti, odotetaan että se alkaa periä kaikilta asiakkailtaan edes markkinahintaa.


Mikä on markkinahinta? Eikös markkinahinta ole se, missä kohtaa myyjän myyntihinta ja ostajan ostohinta kohtaavat?

Hyvä esimerkkihän tästä on Putinin uhittelut, siitä miten alkavat myymään kaasuaa Kiinaan. Helvetin tyhmiähän nuo venäläiset ovat, jos saavat Kiinasta paremman hinnan kuin EU-maista, eivätkä silti myy sitä sinne. Vai olisiko se sittenkin niin, että sinne Kiinaan pitäisi myydä vielä EU-maita halvemmalla sitä kaasua.
 
Suosikkijoukkue
Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
Ohmi kirjoitti:
Mikä on markkinahinta? Eikös markkinahinta ole se, missä kohtaa myyjän myyntihinta ja ostajan ostohinta kohtaavat?

Olet erehtynyt. Markkinahintaa ei sovita myyjän ja ostajan kesken, vaan se määritellään yleismaailmallisesti pörssissä.


Ohmi kirjoitti:
Hyvä esimerkkihän tästä on Putinin uhittelut, siitä miten alkavat myymään kaasuaa Kiinaan. Helvetin tyhmiähän nuo venäläiset ovat, jos saavat Kiinasta paremman hinnan kuin EU-maista, eivätkä silti myy sitä sinne. Vai olisiko se sittenkin niin, että sinne Kiinaan pitäisi myydä vielä EU-maita halvemmalla sitä kaasua.

Jotta kaasua voisi myydä Kiinaan, täytyy olla olemassa siirtotie jolla kaasua voidaan sinne siirtää. Tällä hetkellä kaasuputki Siperiasta Kiinaan on vasta rakenteilla.

Minkä Putinin lausunnon muuten tulkitset "uhitteluksi"?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös