Ehkä tämä ketju sopii tälle parhaiten.
Printtimedia on mielestäni hieman epäonnistunut selittäessään kontekstia tiettyjen maiden nihkeyttä EU:n vaatimiin maakaasun säästötalkoisiin. YLE:n radio-ohjelmissa tätä ollaan käsitelty kiitettävän laaja-alaisesti.
Media uutisoi että esim. Espanja ei oikein suostuisi tuohon 15 prossan säästötavoitteeseen maakaasussa. Lukijalle jää kuva että espanjalaiset päättäjät haluavat jatkaa Veli Venäläisen maakaasun käyttöä maassaan silleen itsekkäästi.
Paitsi että Espanja ei käytä venäläistä maakaasua lainkaan.
Espanjalta löytyy runsaasti nesteytetyn maakaasun (LNG) terminaalikapasiteettia. Kaasuterminaaleja on peräti seitsemän. Lisäksi maahan tulee maakaasua Algeriasta kahta merenalaista putkistoa pitkin.
Espanja on pitchannut viime vuosina Midcat kaasuputken rakentamista Espanjasta Ranskan kautta edelleen Eurooppaan. Hanketta ei tehty koska se maksaisi miljoonia ja homma haudattiin 2019. Mitä sitä turhaan tuhlaamaan rahaa vaihtoehtoisiin kaasuputkiin kun Venäjältä saa halpaa maakaasua...eiku.
No, näköjään hommaa ollaan miettimässä uusiksi:
Since Russia invaded Ukraine, Madrid has revived calls to build a huge gas pipeline between Spain and France dubbed MidCat that would boost Europe's energy independence from Russia.
www.france24.com
Näin jälkikäteen Midcatin laajennuskustannukset (440 miljoonaa euroa) ja rakennusaika (3v) tuntuvat aika naurettavilta kun mietitään pelkästään Uniperin tappioita. Saatikka paljonko hittiä EU:n talous tulee ottamaan ensi talvena Saksan ja tiettyjen itä-euroopan maiden energiaratkaisujen takia.
Toinen syy erityisesti Espanjan nihkeydelle olla solidaarinen oli EU:n asenne kun Espanjassa oli sähkökriisi viime vuonna. EU:n viesti oli että "suck it up, markkinat hoitaa". Espajassa saattaa olla sellainen fiilis että solidaarisuutta halutaan vain silloin kuin Saksa on pulassa. Eikä ne ihan väärässä olisi.