Nuoresta iästäni johtuen en ole saanut äänestää tätä ennen kuin yksissä vaaleissa, mutta silti minulla on ollut aina "henkinen ehdokas", jota olen yrittänyt mainostaa äänestysikäisille tutuille ja kavereille. Yleensä sitä on pitänyt miettiä pitkään ja viime eduskuntavaaleissa en vielä vaalipäivää edeltävänä iltana tiennyt ketä äänestän.
Nyt valinta oli kuitenkin helppo. Minun kriteerejäni olivat (ei tärkeysjärjestyksessä):
a) Hyvä ja tehtäviin sopiva koulutus (tai pitkä kokemus poliittiselta rintamalta) ja laaja tuntemus Euroopan Unionin ja Parlamentin päätöksenteosta.
b) Hyvä ja laaja ennenkaikkea suullinen kielitaito (kirjallinenkin totta kai, mutta sitä korjaamaan on avustajia)
c) Aito kiinnostus asioihin. Ehdokkaasta ei saa jäädä sellaista fiilistä, että lähdetään pakoon Suomen päivänpolitiikkaa, enkä myöskään hyväksy kesken Eduskunta-kauden parlamenttiin hakevia.
d) Edelliseen liittyen sekin, että ehdokas ei saa lähteä Brysseliin "hakemaan kokemuksia" ja "pääsemään ulkomaille töihin"-asenteilla.
e) Hänen pitää ajaa samoja asioita, mitä minä koen tärkeäksi.
Kyseisen ehdokkaan kolumneja olen seurannut Helsingin Sanomista jo useamman vuoden ja kun kuulin, että hän lähtee Kokoomuksen ehdokkaaksi, oli valinta selviö.
Numero 61.
Mielipiteissä olemme vaalikoneiden perusteella olleet hyvin pitkälti samaa mieltä (joka koneessa top5:ssä, useammassa jopa ykkösenä) ja olen käynyt häntä myös ihan kasvotusten tenttaamassa.
Keskustalle Eurovaalit on sinänsä hölmö juttu, että Euroopassa he eivät aja maatalousväestön asioita. Keskusta kuuluu liberaaliryhmittymään, joka mm. ajaa maataloustukien kokonaan poistamista. Ehdokkaissa on kuitenkin vetovoimaa, kuten Jäätteenmäki, Virrankoski (joka mainostaa todella ahkerasti ainakin Tampereen seudulla) ja Väyrynen, mutta silti veikkaan Keskustan olevan vaalien suurin häviäjä ja menettävän kaksi nykyisistä neljästä. Ja vaikka Kokoomuksen julkkisehdokkaille nauretaan, niin mitäs nämä Salmelainen ja Väisänen sitten ovat.. Keskusta menettää ääniä myös siinä, että Vanhanen avoimesti tukee Lipposta EU-komissioon.
Demareiden tilanne on aika mielenkiintoinen myös. Ei yhtään suurta nimeä, mutta useampia tasaisia puurtajia (Paasilinna, Myller, Iivari). Pystyvätkö Lasse Lehtinen ja Maria Guzenina pitämään puolueen tarpeeksi esillä televisiossa viimeisinä viikkoina? Nykyisistä kansanedustajista parlamenttiin pyrkivät Kiljunen, Kekkonen ja Elo ovat enemmän sellaisia hiljaisia puurtajia, jotka valtakunnantason vaaleissa saattavat jäädä sivuraiteelle.
Vaikka nyt hieman omalle kehulle haiskahtaakin, niin suurista puolueista parhaiten pullat ovat uunissa Kokoomuksella. Ainakin tähän iltapäivään asti. Ike Kanervan valinta puheenjohtajaksi tänään n. klo 16 voi muuttaa vielä kaiken, Kanerva jakaa hyvin voimakkaasti mielipiteitä läpi koko Suomen, Katainen olisi näin vaalien kynnyksellä parempi ehdokas. Puoluekokous sinänsä tuo Kokoomukselle paljon medianäkyvyyttä näin vaalien alla ja se on vain hyvä asia. Kokoomuksen kärkiehdokkaat ovat valtakunnapolitiikasta ja muutenkin tuttuja: Itälä, Siitonen, Stubb, Kauppi, Korhola, Pietikäinen. Toki Kokoomuksella on paljon ääniä jaossakin, kun Matikainen, Suominen ja Vatanen jättävät paikkansa. Vatanen toki ehdokkaana ja jatkaneekin parlamentissa, mutta on ehdolla Ranskasta. Siinä haastetta kykypuolueelle.
Julkkisehdokkaissa on nimiä, jotka tuskin pääsevät sisään, mutta keräävät Kokoomukselle tärkeitä ääniä, jotka voivat nostattaa sisään enemmän kärkiehdokkaita. Mitään todellisia yllätysläpimenoja en usko ainakaan Kokoomuksesta löytyvän.
Vasemmistoliitolla on nyt parlamentissa yksi edustaja ja tuskin lisää on tulossa. Ojala on kova haastaja Seppäselle, mutta uskon kuitenkin Seppäsen säilyttävän paikkansa.
Varmasti yksi suurimpia häviäjiä ovat myös Vihreät. Hautala oli ja on edelleen puolueen vetovoimaisin tähti. Hassi on myös kova nimi, mutta ei yhtä vetovoimainen, ei ainakaan niin, että vetäisi omalla äänimäärällään Vihreille toista edustajaa, eli tännekin yhden paikan vähennys.
RKP:llä on tiukka paikka. Astrid Thors teki hyvää työtä parlamentissa, mutta hän on nyt poissa ja Henrik Laxilla on kova työ vetää itsensä parlamenttiin. Noinkin vahvasti kielipuolueeksi profiloituminen ei ainakaan tee hyvää RKP:lle, puolueen sivuilla ei löydy ehdokasesittelyä maamme valtakielellä.. Kiitos ja näkemiin. Ei ehdokkaita läpi.
Kristillisdemokraatit tekivät fiksusti, kun tajusivat, ettei Kallis yksin pysty vetämään itseään läpi. Siinä missä Eija-Riitta Korhola sai paljon ääniä myös puolueen perinteisen kannattajaryhmän ulkopuolelta, on se nyt äärimmäisen vaikeaa. Siksi vaaliliitto Perussuomalaisten kanssa voi auttaa asiaa. Halmeen broidi saa varmasti ihan kohtuullisen äänisaaliin, ei kuitenkaan missään tapauksessa niin paljon, että pääsisi parlamenttiin asti. Kallis voi kuitenkin sinne kingetä.
Oma, hieman objektiivinen arvioni vaalien lopputuloksista:
1. Kokoomus, viisi paikkaa (Itälä, Siitonen, Stubb, Kauppi, Pietikäinen) erotus edellisiin vaaleihin: +1
2. SDP, neljä paikkaa(Paasilinna, Myller, Lehtinen, Kiljunen) erotus edellisin vaaleihin: +1
3. Keskusta, kaksi paikkaa (Jäätteenmäki, Väyrynen), erotus edellisiin vaaleihin: -2
4. Vihreät, yksi paikka (Hassi), erotus edellisiin vaaleihin: -1
5. Vasemmistoliitto, yksi paikka (Seppänen), erotus edellisiin vaaleihin: 0
6. Kristillisdemokraatit, yksi paikka (Kallis), erotus edellisiin vaaleihin: 0
7. RKP, ei edustajaa, erotus edellisiin vaaleihin: -1
Saa nauraa sitten 12. päivä, jos ennustukseni menivät päin honkia. Ainakin olen ennustanut.
Nämä vaalit tulevat myös sinetöimään Paavo Lipposen "kohtalon". Todennäköisesti käy niin, että oikeisto voittaa koko Euroopan tasolla ja silloin komission puheenjohtajaksi ei varmasti valita sosialistia. Voi olla, että Setä-Sauli vielä Luxemburgista kiilaa Suomen komissaarin paikalle.. Ja kahdeksan vuoden päästä Mäntyniemen herraksi.