Seppänen keskittyy paikoin liikaa epäolennaisuuksiin kokonaisuuden kannalta. Kaikkein tärkeimpiä asioita jätetään korostamatta tietoisesti/tiedostamatta, jotta pystytään perustelemaan omat mielipiteet.
Kuuntelin hieman Puheen playoff-ennakointia ja Tappara-HIFK-sarjaa arvioitaessa Seppänen oli kyllä tutkinut SM-liigan tilastosivut todettuaan, että Tapparan heikko kohta on alivoima ja HIFK voittaa kuumentamalla Tapparan avainpelaajia + iskemällä ylivoimalla. Tapparan alkukauden alivoiman kehnous kuitenkin korostuu ko. tilastossa liikaa eikä heikko alivoima ole relevantti argumentti neljä voittoa vaativan playoff-sarjan hoitamiseen vastustajan kannalta.
Näinhän se hyvin pitkälle meni.
Tapparan alivoima on ollut SM-Liigan parasta siitä hetkestä, kun tuomarit vähän sorsivat joukkuetta Jyväskylässä (kauden 17. matsi). Jyppi naputti 4-3 voitossa 4 yv-osumaa, viimeiset kolme v5-minuuttisen aikana pelin lopussa, mitä ei koskaan olisi pitänyt edes tuomita. Joukkue otti siitä vähän henkistä kasvua ja vastasi tähän voittamalla Lukon 0-5 raumalla ja sen jälkeen Jannik Hansen toi NHL-opit tuohon alivoimapelaamiseen ja av-pelaaminen on säilyttänyt tasonsa myös miehen poistuttua takaisin NHL:ään.
Tuosta Jyväskylän pelistä eteenpäin Tapparan alivoimaprosentti on ollut 86,7%, joka on suht samoissa kuin kesälomalla olevien Kärppien runkosarjan kärkilukema. Ennen sitä matsia se oli 67,9%, joka tietysti laskee tuota koko kauden keskiarvoa. Sitä huonoa alivoimaa sitten ihmeteltiin joka mediassa pitkin kautta ja vielä Aamulehtikin jaksoi HIFK-ottelusarjan alla tuosta mainita. Muistaakseni joko tammi- tai helmikuu vedettiin päästämättä yhtään ylivoimamaalia 5 vs. 4 tilanteissa. Ainoat jotka upposi oli muutama 6 vs. 4 ilman mokea/siirretty rangaistus tai 5 vs. 3 tilanteen maali. Noh, nyt se pudotuspelien av-prossa on 100%.
Oikeasti koko av-prosentti on suhtellinen merkityksetön SM-Liigassa. Kaikki joukkueet ovat hyvin lähellä toisiaan 86%-81% välillä. NHL:ssä sentään ääripäiden välillä on jopa eroja (92%-73%). Suhteellisesti ero Chicagon ja Floridan alivoiman pitävyydessä on 3,5 -kertainen. SM-Liigassa parhaimman ja huonoimman alivoiman ero on alle 1,35 kertainen. Hyvin merkityksetöntä statistiikkaa.
Lisäksi, tuomarilinja löystyy pudotuspeleissä, jolloin erikoistilanteita pelataan vähemmän. Olen aina ihmetellyt sitä, kun erikoistilanteiden merkitystä korostetaan pudotuspeleissä, kun asia on juuri päinvastoin. 5 vs. 5 pelaamisella ne mestaruudet voitetaan, sitä vedetään 80% pelistä. Erikoistilannepelaamisen merkitys menee nollaan siinä vaiheessa, "kun vain kuolleet vihelletään".