Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 173 870
  • 9 663

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
On se vaan luojan lykky, että näitä ”Scott Stevens Highlights-faneja” on nykyisin NHL’ssä hyvinkin pieni määrä! Tuollaisia tilanteita tulee peleissä eteen vähän väliä, mutta valtaosa onneksi jättää tilaisuuden käyttämättä ja ajamatta loppuun asti… Ja juu, noin ei pidä pelata! Ja eiköhän DOPS löydä tuosta jonkun hipaisun ennen pääosumaa ja näin spinnaa taklauksen heidän säännöillään oikeaksi? Mutta hyi helewetti kun tekee Khairan puolesta pahaa, tuolla vammahistorialla jokainen päätiltti voi olla se viimeinen!
 

ipaz

Jäsen
NHL ei siis antanut Trouballe rangaistusta Khaira-taklausesta, vaan pelasi viime yönä Coloradoa vastaan tehoin 1+1 ja tappeli Landeskogin kanssa, kun tilttasi ensin kiekkoa katselleen MacKinnonin jäähään:





NHL:ssä saa edelleen taklata vastapalloon, eikä se että vastustaja katselee kiekkoa ole syy jättää taklaamatta. Säännöissä lukee että taklata ei saa, jos vastustaja on "vulnerable position" eli ei pysty suojelemaan itseään. Suoraan edestä päin tuleva taklaus ei ole tällainen haavoittuvainen asento, vaan tässä tulee se vanha tälläkin palstalla rakastettu viisaus että "pidä pää ylhäällä". Tuossa MacKinnon ei katso lainkaan menosuuntaan kun saa kiekon lapaansa ja sieltähän se Trouba tulee vastaan kroppa tiukkana, kädet kiinni vartalossa ja molemmat luistimet koko ajan jäässä olkapää olkaa vasten. Teknisesti täysin puhdas töötti, mutta luonnollisesti aiheuttaa pärinää näinä aivovammojen ja mielensäpahoittamisen aikoina.
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Trouban taklauksista on sanottava vielä se, että kumpikaan niistä ei ole mitään metsästystaklauksia a la Mike Richards, tai Niklas Kronwall, jossa vaanitaan taustalla ja yllätetään omalla suunnanmuutoksella ja vauhdilla vastustaja, vaan Trouba pelaa kummassakin tilanteessa omaa tonttiaan, Khairaa vastaan pitää hyökkäyssinistä ja MacKinnonia vastaan puolustusalueen keskustaa, ja vastustaja luistelee pää alhaalla syliin. Trouballa itsellään ei ole juurikaan vauhtia.

Suosittelen ihan perspektiivimielessä katselemaan Stevens/Kronwall hi-light reelit: siellä on nykymittapuulla todella härskejä, selkeästi vahingoittamistarkoituksessa tehtyjä taklauksia mukana. Trouban miltei seisovilta jaloilta jaetut taklaukset vastustajille ovat niihin verrattuna lähinnä hellyydenosoituksia ja lempeitä muistutuksia, että naama jäässä ei voi määräänsä enempää kiekollisena edetä.
 

ipaz

Jäsen
Ai että kun oon ruvennut diggaan Landeskogista! Hetki sitten kävi haastamassa Rantasen tiputtaneen kaverin ja nyt sama juttu tässä tilanteessa. Siinä on kova ruotsalainen pelaaja!

Ei kuulu suoranaisesti tähän ketjuun, mutta kyllä. Landeskog on kuin kuka tahansa periksiantamaton kanadalaisen maatilan kasvatti, eikä mikään tyylikäs tukholmalaispoika. Tässä pätkä ennen varausta:



 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Ai että kun oon ruvennut diggaan Landeskogista! Hetki sitten kävi haastamassa Rantasen tiputtaneen kaverin ja nyt sama juttu tässä tilanteessa. Siinä on kova ruotsalainen pelaaja!
Olen tykännyt hänestä aina. Ai että, kun Suomen maajoukkueessakin olisi tuollainen äjjä, joka hoitelisi mennen tullen kaikki vastapuolen tuhmailijat ja heittäisi siinä sivussa pari maalia.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Joo ei tuosta Trouban niitistä MacKinnoniin saa kyllä mitenkään käännettyä epäpuhdasta tai kyseenalaista. Käytännössä ottaa kaverin vastaan ennemmin kuin ajaa itse vastapalloon. Tekee kaiken taklaajana "oikein", kuten @ipaz ja @larzzon huomauttivat.
 
Suosikkijoukkue
IFK ilman möyrimistä, NYR, Inkvisitio 1480-
Joo ei noista b2b-avojääpommeista kyllä hakemallakaan saa mitään ajojahtitööttejä vahingoittamistarkoituksessa. Jos Trouba ei olisi ottanut taklaukseen valmistavaa asentoa, olisi todennäköisesti lentänyt itse pyrstölleen kun lähes seisovin jaloin oli..

Pitää myös muistaa, että päähän osunut ja päähän kohdistunut ei tarkoita samaa asiaa. Liigassa toki eri tulkinnat. Eteenpäin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Trouba hakee näitä tämän tyylisiä tilanteita jatkuvasti, jossa vastustaja päästään yllättämään housut kintuissa, harmi vain ettei olla enää 90-luvulla. Tilanteita, jossa vastustajan pääsisi yllättämään puun takaa tulee kaikille pelaajille jatkuvasti, mutta luojan kiitos suurin osa ymmärtää pelata niissä tilanteissa kiekkoa TAI vaihtoehtoisesti jättää vetämättä taklauksen ihan loppuun asti. 15 peliä olisi hyvä rangaistus herralle ja perään kehoitus lopettaa onanoinnin Scott Stevensin highlights- videoille.



Juuri ennen kontaktia Khaira ehtii nostaa päänsä ylös, joten en ole ihan varma mistä puhut?
Mietin myös, että onkohan "pää ylös" huutelijat useinkaan pelanneet mitään mailapelejä? Joskus on vain pakko katsoa missä se peliväline on.
 
Viimeksi muokattu:

laamis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville Predators
Mietin myös, että onkohan "pää ylös" huutelijat useinkaan pelanneet mitään mailapelejä? Joskus on vain pakko katsoa missä se peliväline on.
Toisaalta, samaan aikaan jo pikkujunnuista lähtien valmentajat (tai ainakin omat) olivat kokoajan mussuttamassa että katse ylös.
Nyt kyse tosin salibandystä, mutta oletan että lätkässä ja muissa on sama idea, tarkoituksena olisi pystyä pelaamaan katse ylhäällä mutta tietysti joskus on pakko katsoa alaskin.
Voisin ehkä mainita, että en ole tuon tappelukulttuurin tai edes varsinaisesti taklauksien fani (toki välillä joudun niistäkin tykkäänään).
Mielestäni tuo MacKinnoniin tullut taklaus ei ollut Troubalta mikään paha, olin katsovinani että kääntäisi päätään enemmän alaspäin juuri väärällä hetkellä (tämä siis ilman hidastusta).
 

larzzon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina
Mietin myös, että onkohan "pää ylös" huutelijat useinkaan pelanneet mitään mailapelejä? Joskus on vain pakko katsoa missä se peliväline on.
Ehkä jotain joskus.

Väittäisin, että tässä on kyse enemmän sukupolvikuilusta. Ennen taklaaminen kuului jääkiekkoon ja kaikille oli aivan selvää, että joissain tilanteissa ei voi alkaa etsiä kiekkoa jaloistaan, vaan jos sen on hukkannut, pitää ensin vilkaista ympärilleen ennen kuin kuonon voi suunnata luistimiin.

Toisaalta peliasennot olivat matalampia ja pystympiä, mailat lyhyempiä jne. Nykyään mennään perse pystyssä, pää edellä ja kaksi metrinen maila sojossa kohti kiekkoa ja pohditaan keskustelupalstoilla, miten modernisti vaaka-asennossa kulkevaa kiekkoilijaa voi taklata edestä osumatta päähän. No vaikeaahan se on.

Eikä siinä, ei minunkaan mielestäni mikään urhelulaji ole ammattina, harrastuksena tai viihteenä aivotärähdysten ja elinikäisten vammojen arvoista. Lajien on oltava turvallisia. Kiinnittäisin kuitenkin huomiota siihen, että lajia turvallisemmaksi tekevillä sääntömuutoksilla voi olla kannustimia myös väärään suuntaan. Selän kääntäminen ei saa olla suoja, eikä pää edellä, katse jäässä tilanteisiin syöksymistä pitäisi palkita. Näin kuitenkin tehdään, jos tällaiset huonot ja vaaralliset tavat säännöillä turvataan ja niistä saa pelissä etua.
 

DonTirri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadilaiset jengit sarjasta ja lajista riippumatta
Itse näen tuollaiset Trouban taklausten kaltaiset osumat vain osana lätkäpeliä. Vähän sama kuin ulosajot Formula Ykkösissä. Kipeää tekevät ja joskus sattuu pahasti mutta ei niistä eroon pääse ilman että lajin luonne muuttuu ratkaisevasti.

Kyseessä oli kuitenkin teknisesti puhtaat niitit joissa vastaanottaja oli pistänyt itse itsensä vaaralliseen tilaan.
 

ipaz

Jäsen
Mietin myös, että onkohan "pää ylös" huutelijat useinkaan pelanneet mitään mailapelejä? Joskus on vain pakko katsoa missä se peliväline on.

On ainakin täällä. Kuusi kautta miesten sarjoja tuossa vuosituhannen molemmin puolin. Itselläni kaksi lievää aivotärähdystä koettuna juuri siksi, kun en ollut kiekon kanssa mikään Patrick Kane ja vastustaja kolasi ylitse. Pidän näitä edelleen täysin omana syynä (paitsi sitä toista kyynärpäätaklausta) ja olisi pitänyt pelata juuri siten kuten @larzzon tuossa edellä kirjoittaa. Jos kiekko hukkuu, niin ensin pitää tiedostaa ympäristö ettei sieltä ole joku trouba tulossa jyräämään yli ja vasta sitten kun on kartalla missä kukin viipottaa, niin voi koittaa pelata sitä kiekkoa. Toki NHL:ssä tilanteen tapahtuu 12x nopeammin kun silloisessa 2-divisioonassa, mutta perusperiaate on silti sama: pidä pää pystyssä.

Selästä ja sivusta tulossa taklaukset ovat toki täysin eri asia. Ja varsinkin nämä laidan vieressä tehdyt nopeat pyörähdykset / selänkäännöt, joissa taklaava ei oikeastaan pysty enää vetämään takaisin. Mutta edelleen edestä saa ja pitää saada ajaa päin vaikka toinen katsoo alaspäin.
 

Toby Dammit

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils




Ihan ei osunut kohteeseen tämä taklaus. Näistä voisi penalttia antaakin.

Geertsen on kyllä niin turha ukkeli NHL-kentillä että huh huh. Pelillisesti ei ole mitään annettavaa, ja ainoa tehtävä onkin tuoda vanhanaikaisesti kovuutta kentälle. Ihan idioottimaista Ruffilta edes laittaa tuollaista goonia kentälle 2–3 minuutin peliajoilla. Vaaraksi vain kanssapelaajille ja haitaksi omalle joukkueelle.
 

ipaz

Jäsen




Ryan Lomberg kolasi Jacob MacDonaldin viime yönä. Taas kerran teknisesti puhdas taklaus, jossa Lombard jopa jarruuttaa ennen osumaa. Siltikin vauhti oli todella kova. Se, mikä eniten tässä pistää silmään on MacDonaldin pelaaminen. Hakee kiekkoa kulmasta, vilkaisee menosuuntaan - ja varmasti näkee Floridan pelaajan, mutta pyrkii pelaamaan kiekkoa joukkuekaverille. Erittäin vaarallista ja jopa tyhmää. Kun näkee toisen porskuttavan kohti silmät kiiluen, niin tuossa kohtaa pitäisi vetää liinat kiinni ja kulmavääntö päälle ihan oman turvallisuuden takia. Tai sitten antaa kiekon mennä ja ottaa taklaus vastaan, koska se oma kaveri on kuitenkin siinä vieressä. No mutta nämä ovat näitä NHL-kiekon sadasosasekunnissa tehtäviä päätöksiä, jotka usein tulevat selkärangasta.

Miten Lombergin sitten olisi pitänyt pelata tuo tilanne eri tavalla? En osaa ihan täysin sanoa. Mailakarvaaminen on lähtökohtaisesti tehottomampaa, kuin vartaloon iskeminen ja siten toisen pysäyttäminen. Mutta nyt kiekko liikkui joka tapauksessa eteenpäin Aubel-Kubelin matkassa, eli sen perusteella huonoa karvaamista ja turha töötti. Mutta: pelin valtava tilannenopeus, tunteet, adrenaliini ja selkärankaan iskostettu tapa toimia kyseisessä tilanteessa jne. Ei tähän oikein muuta voi sanoa, kun että niin kauan kun jääkiekossa saa taklata, niin tällaisia loukkaantumisia ikävä kyllä tapahtuu.

------

Ehkä olisi aika alkaa hidastamaan peliä. Aloittaisin varusteista. Luistimet eivät paina nykyään yhtään mitään, eikä myöskään kaiken suojaavat hartiasuojat. Luistimiin lisää painoa, niin varmasti vauhti hidastuu. Samoin hartiasuojien panssareita ohuemmiksi, jotta täysillä päin luisteleminen tuntuu myös itsessä. Hillitsisi tällaisia taklauksia, kun itsellä olisi myös olkapäät hellinä ja mustelmilla.

(edit.) Nykypäivän luistimet painavat mallista riippuen sen 750-850 grammaa. Esim. uudet CCM Jetspeed FT2 painavat 770g. Punnitsin tuossa mielenkiinnosta omat 22v. vanhat Bauer Supreme 3000:et, niin 1,4 kiloa. Siis on lähes puolet enemmän mitä nykypäivä komposiittivahvisteiset luikkarit. Lisäksi nuo vanhat imivät vettä kuin sieni ja painoivat pelin lopussa varmasti paljon enemmän, niin johan siinä vauhti hyytyi jo ihan senkin vuoksi. En tietenkään palaisi tuollaisiin kastuviin kenkiin enää, mutta kyllä noihin jonkun minimipainon 1kg voisi säätää.
 
Viimeksi muokattu:

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
5th most improved team in the NHL
Aina on mahdollista että nopealla vilkaisulla ei huomaakaan kaikkia kaikkia pelaajia, jolloin tällaiset ikävät lopputulemat ovat mahdollisia. Jos McDonald kuitenkin näki Lombergin, ei voi oikeastaan muuta kuin itseään tästä syyttää. Niin kauan kuin saa taklata, kannattaa harrastaa itsensä suojelua edes jollain tasolla. Muuten voi näin käydä.

.
Ehkä olisi aika alkaa hidastamaan peliä.

Ei.

Niin kauan kuin saa taklata, niin aina jotain sattuu. Niin kauan kuin saa taklata edestäpäin ”vastapalloon” sattuu vähän useammin, kuin jos näin ei saisi tehdä. Sitä päivää ei kuitenkaan tule, että tarkoituksellisesti ruvetaan pelaajien liikkumista hidastamaan. Taklauksen sääntöjä tullaan vielä moneen kertaan muuttamaan, ja uskoisin edestäpäin tulevien taklausten säännöt olevan aika lailla ensimmäisiä asioita mitä muutetaan.
 

rpeez

Jäsen
Katselin tuon pelin (oli hyvä matsi, playoff tasoa), ja oli tosiaan pahan näköinen tilanne.

Jo heti MacDonaldin ilmalennon aikana näki ettei hänellä ollut enää sähköt päällä.

Kaivelin vähän tietoa, ja alustavasti lupaavaa; on hereillä ja liikutellut kaikkia raajojaan yms.
 

Crank

Jäsen
Geertsen on kyllä niin turha ukkeli NHL-kentillä että huh huh. Pelillisesti ei ole mitään annettavaa, ja ainoa tehtävä onkin tuoda vanhanaikaisesti kovuutta kentälle. Ihan idioottimaista Ruffilta edes laittaa tuollaista goonia kentälle 2–3 minuutin peliajoilla. Vaaraksi vain kanssapelaajille ja haitaksi omalle joukkueelle.
Ei ollenkaan turha. Ruffin luottomies pelin lopussa kun haetaan vielä kavennusta. </sarkasmi>

Mutta ihme on jos tosta ei kakkua tule. Hyppy eteen ja vähän ylöskin osuen suoraan päähän.
 

ipaz

Jäsen
Ei ollenkaan turha. Ruffin luottomies pelin lopussa kun haetaan vielä kavennusta. </sarkasmi>

Mutta ihme on jos tosta ei kakkua tule. Hyppy eteen ja vähän ylöskin osuen suoraan päähän.

Tuo taklaus Dobsoniin tapahtui jo viime lauantaina ja ei siis tullut kieltoa. Olihan Geertsen jo hämmentämässä toissapäivänä Vegasia vastaan pelin lopussa. Vanhan liiton tyyliin, mutta nykypäivän standardeilla aivan turhaan.
 

Crank

Jäsen
Tuo taklaus Dobsoniin tapahtui jo viime lauantaina ja ei siis tullut kieltoa. Olihan Geertsen jo hämmentämässä toissapäivänä Vegasia vastaan pelin lopussa. Vanhan liiton tyyliin, mutta nykypäivän standardeilla aivan turhaan.
Aivan totta. Jostain syystä pidin tuoreena tapahtumana.
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Brett Connollylta aikas karmaiseva taklaus Tanner Keroon:





Kero ihaili pakin plexin kautta purkua laidan läheisyydessä, eikä ollut kyllä yhtään valmis taklauksen, eikö kyllä millään tavalla kiekollinenkaan. Todella ruma taklaus josta joutaa pitkälle pannalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös