Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 178 721
  • 9 663
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Tuomarit taitavat tällä hetkellä ottaa varman päälle kaikki mahdollisesti päähän kohdistuvat tilanteet. Tässä linkki eiliseen Capitals-Blackhawks peliin, jossa LeBlanc ajelee Seminiä päin ja saa suoraan 5 minuuttisen: http://www.youtube.com/watch?v=Eh5FKHArm0Y

Eikös tuosta tilanteesta tullut jostain syystä match penalty (10min. henk.koht. rangaistus)? Ja tämä tarkoittaisi automaattista yhden ottelun pelikieltoa. Ainakin TSN:n box scoressa oli tuollainen merkintä vielä aamulla ja on edelleenkin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Seminille kivekset taskuun. Noista kuvakulmista katsottuna ei voi sanoa muuta kuin, että säälittävää filmaamista ja ainoa pelikielto kuuluisi tässä ryssälle. Miksi tällaisella pelleilyllä pitää lähteä pilaamaan hyvää aietta kitkeä vaaralliset taklaukset pelistä?
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Seminille kivekset taskuun.

No älä.

Tässä on juuri tämän tiukan linjan toinen puoli eli aika nopeasti kiekkoilijakin tajuaa pelin hengen. Taklausten jälkeinen makoilu ála Semin ja abdelkadermainen käsien levittely tuskin jäävät yksittäisiksi tapauksissa kaudella 2011-2012 (vaikka varsinkin jälkimmäisessä rike tapahtuikin). Kyllähän tuo houkuttelee, kun huomataan, että vähimmäisvaikutus on taklaajan ulostaminen käynnissä olevasta ottelusta ja parhaimmillaan pelikieltoa x ottelua. Riskinä on lähinnä pussy-maine, mutta moni lienee silti valmis riskin ottamaan, varsinkin jos ko. maine on muutoinkin. Toki on oletattavaa, että Shannyn linja tulee inhimillisesti löystymään kauden mittaan, mutta kyllä tässä myös ihan aidon ongelman ainekset ovat kasassa.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Tässä on juuri tämän tiukan linjan toinen puoli eli aika nopeasti kiekkoilijakin tajuaa pelin hengen. Taklausten jälkeinen makoilu ála Semin ja abdelkadermainen käsien levittely tuskin jäävät yksittäisiksi tapauksissa kaudella 2011-2012 (vaikka varsinkin jälkimmäisessä rike tapahtuikin). Kyllähän tuo houkuttelee, kun huomataan, että vähimmäisvaikutus on taklaajan ottelusta ulostaminen käynnissä olevasta ottelusta ja parhaimmillaan pelikieltoa x ottelua. Riskinä on lähinnä pussy-maine, mutta moni lienee silti valmis riskin ottamaan, varsinkin jos ko. maine on muutoinkin. Toki on oletattavaa, että Shannyn linja tulee inhimillisesti löystymään kauden mittaan, mutta kyllä tässä myös ihan aidon ongelman ainekset ovat kasassa.

Olet oikeassa, ja varmasti löytyy riittävän paljon pelaajia, jotka ovat valmiit kantamaan harteillaan "pussy-viittaa", jos vaan kaatuilu, makoilu jäänpinnassa tai käsien levittäminen sukellusten jälkeen edesauttaa vastustajaa saamaan jäähyn, passitetaan pihalle ottelusta tms. Ikävä vaan jos (kun) tällainen toiminta sitten vesittää hyvää tarkoittavan sääntömuutoksen, muutoksen jolla on tarkoitus juuri suojella pelaajia vääriltä taklauksilta.

Toivottavasti kaudenmittaan Shannahanilta löytyy pelisilmää ja tällaiset jurkat poimitaan pois joukosta, vielä kun joku lätkäisisi heille pienoisen rangaisutksen tai selkeissä diving-tapauksissa rohkeasti jäähylle vaan. Tai sitten instigator pois ja turpiin vaan tällaisia neitejä!

vlad.
 

Teloch

Jäsen
Malone selvisi ilman pelikieltoa, kuten täällä ennakoitiinkin, ja hyvä näin. TSN:n jutussa nousee esiin juuri tuo seikka, että Campolin pää liikahti juuri ennen osumaa, kun mies kyyristyi kurottamaan kiekon perään.
 
Suosikkijoukkue
NHL
Hyvin selkeästi Shanahan on perustellut nämä viimeisimmätkin taklaukset. Malone ilman penalttia, kuten myös Edler ja Sturm.


Aloittaako Semin nyt sitten uuden trendin, jossa tietyt pelaajat käyttävät hyväkseen tätä uutta sääntöä? Toivottavasti ei. Leblancin taklauksessa on kyllä nähnyt mitään väärää.
 

SVSV

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks
Pistetään nyt Letangin taklaus Puck Daddyn blogista tänne, minne se kuuluu.

Kovin voimalla Letang ei näytä tilanteeseen menevän, mutta Burmistrov on vaarallisessa asennossa lähellä laitaa. Kääntää tosin melko nopeasti itse selkänsä kohti Letangia, joten hieman huolimatonta peliä junnulta.

Shanahan kuulee Letangia tänään, katsotaan mitä tuosta tulee. Jos tulee mitään.
 

FiFi93

Jäsen
Suosikkijoukkue
New Jersey Devils, Česká republika
http://video.nhl.com/videocenter/console?catid=60&id=128880

Paria peliä sieltä napsahti. Perustelut ovat tälläkin kertaa hyvät.

Jaa-a. Rohkenen olla talla kertaa eri mielta Shanahanin kanssa vaikka hieno mies onkin. Hyvin han nakemystaan myos perusteli enka tuota nyt minaan huutavana vaaryytena pida, olihan kyseessa kuitenkin vaarallinen tilanne joka kohdistui nuoreen kaveriin. Kaikesta huolimatta Burmistrov (kokemuttaan, voisi joku sanoa, mutta kylla kai tossa iassa pitaa kokemusta noista tilanteista olla) kaansi selkansa mielestani sen jalkeen kun Letang oli aloittanut taklauksensa eika Letang voinut sille enaa mitaan joskaan ei tosiaan myoskaan tehnyt elkeita kontaktin minimoimiseksi.

Tilanne kylla naytti valitettavan tutulta. Itsellani meni kasi poikki aivan vastaavanlaisessa tilanteessa itse asiassa taysin samassa kohdassa kenttaa.
 

King Deke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Pelicans
Burmistrov kyllä ainekin omaan silmään näytti kääntyvän laitaan sen jälkeen, kun Letang oli ottanut ns. taklaus-stancen. Shananhanin perustelut kyllä hyvät ja olihan niissä totuuden siemen, mutta tuo tilanne ei kyllä ollut kahden pelin arvoinen ihan vaan Burmistrovin oman kurvin takia. Tietenkin Letangin olisi ollut järkevää hidastaa vauhtia ja painaa kaveri pleksiin, mutta tuossa tilanteessa ei hirveästi ole aikaa miettiä sitä, että kuinka paljon Shanban sitä tuomiota antaa.
Semin ja Absin tilanteista täällä on kanssa keskusteltu ja omasta mielestä nuo kyllä kuuluvat jalkapalloon, eikä jääkiekkoon. Semin nyt on muutenkin ainoa nainen nhl:ssä, joten mitä muuta voi häneltä odottaa. Abdelkader, vaikka oma lempparipelaaja onkin olisi taas voinut ihan hyvin pitää kädet alhaalla, tilannehan oli ihan selvä rike, mutta ei nyt sentään Oscarin arvoista roolityötä vaativa..

Itseäkin hieman huolestuttaa se että mitenkä käy jos tätä linjaa aletaan käyttää hyväksi. Päätä voidaan ruveta tarjoamaan väliin joka tilanteessa ja eiköhän kohta näy ensimmäiset ''pikku-junnut'', jotka luistelevat leuka rinnassa ja kääntävät selän, joka tilanteessa vastustajaan päin, jos sattuvat näkemään. Tämä nyt vaan karrikoituna esimerkkinä. Eiköhän nämä floppaajat ole kuitenkin kohtuu helposti kitkettävissä samoilla rangaistuksilla, mutta on ikävää jos hyvää tarkoittavaa ideaa aletaan käyttämään väärin, koska kaiken lähtökohtahan on saada pelistä parempaa karsimalla sikailut pois ja ennenkaikkea turvallisempaa pelaajille.
 
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves, Veljekset Rask
Tietenkin Letangin olisi ollut järkevää hidastaa vauhtia ja painaa kaveri pleksiin, mutta tuossa tilanteessa ei hirveästi ole aikaa miettiä sitä, että kuinka paljon Shanban sitä tuomiota antaa.

Eikö tarkoitus olekin miettiä miten vastapelaajalle voi käydä, eikä että paljonko tästä taklauksesta voi saada penalttia?
 

TaoTao

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Itseäkin hieman huolestuttaa se että mitenkä käy jos tätä linjaa aletaan käyttää hyväksi. Päätä voidaan ruveta tarjoamaan väliin joka tilanteessa ja eiköhän kohta näy ensimmäiset ''pikku-junnut'', jotka luistelevat leuka rinnassa ja kääntävät selän, joka tilanteessa vastustajaan päin, jos sattuvat näkemään.

Ainakin Cal Clutterbuck väittää, että tuota on jo havaittavissa. Hän kertoi Toronto Sunissa, että vastustajat kääntelevät tahallaan selkää kun tietävät, että Clutterbuck tulee. Tosin voi olla, että Cal ylireagoi alkukauden "vähäisiä" taklausmääriään. Viime kauden 4,4 taklausta / peli määrät tippuivat tämän kauden viiteen ensimmäiseen otteluun 2,8 / peli -tasoon, ja Detroitia vastaan vain yksi niitti. Muistaakseni tämän pelin jälkeen tulikin tuo kommentti. Seuraavassa matsissa Penguinsia vastaan tulikin sitten 8 taklausta.

Letang-Burmistrov näytti siltä, että Kris ei odottanut Burmin käännöstä tuonnepäin. Kun kiekko pyörii omissa, ei ole ehkä luontevaa kääntyä takaisin omiin päin sinisen pinnassa ja samalla laittaa kiekkoa vastakkaiseen suuntaan kohti keskialuetta. Jos Burmi olisi purkanut kiekon perinteisesti kämmenellä keskialueelle niin, että olisi kääntänyt myös rintamasuunnan samaan suuntaan niin taklauksen olisi saanut otettua hyvin vastaan.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
No niin, taas on alkanut napsahtelemaan taklaukset päänalueelle, poislukien tämä ensimmäinen tapaus. Toissayönä Hawksien Daniel Carcillo tuuppasi Canesien Joni Pitkäsen päätylaudoitukseen selästä, kun molemmat olivat kilpaluistelussa irtokiekkoon. Tästä taklauksesta NHL langetti kaksi matsia penalttia (NHL.com).

Oilersin Andy Sutton kolasi täysin tarpeettomalla päähän kohdistuneella taklauksella Avalanchen Gabriel Landeskogia. Tässä taklaus ja sen jälkeinen tappelu: http://www.youtube.com/watch?v=3tSuisrmpnU. Sutton on laitettu pelikieltoon toistaiseksi, maanantaina kurinpito kuulee pelaajaa ja langetetaan lopullinen tuomio. Villi veikkaus, 5 matsia yhteensä.

Viime yönä sitten tuli kaksi tapausta lisää, kun Rangersin Wolski tööttäsi kiekotonta Senatorssin Alfredssonia suoraan päähän, Alfredsson loukkaantui tilanteessa ja joutui jättämään pelin kesken. Tässä kuvamateriaalia tapahtuneesta: http://www.youtube.com/watch?v=ALBkc98XiCc. Täysin tarkoituksellinen teko, vähintään viisi matsia penalttia. Tosin, Wolski ei ole aikaisemmin törkyillyt mitään, joten pääsee hiukan vähemmällä.

Toinen tapaus viime yöltä oli Francois Beauchemin päähän kohdistunut blind side-taklaus Nashvillen Mike Fischeriin, joka joutui jättämään pelin kesken taklauksen johdosta. Tällä videolla taklaus, tulee n. 0.50 min kohdalla: NHL.com game highlights. Tästäkin tuleee suurella todennäköisyydellä jatkoseuraamuksia.
 
Suosikkijoukkue
NHL
Suttonin taklauksesta tulee varmasti vähintään kolme peliä, mutta todennäköisesti enemmänkin rapsahtaa. Samoin Wolskin taklauksesta.

Beaucheminin taklaus näytti ensi vilkaisulta suht koht siistiltä, mutta hidastuksesta näkee, että sekin kolahtaa päähän. Tästäkin voidaan odottaa vähintään kolmea peliä. Ihmettelen taas tätäkin tilannetta sen takia, että Beauchemin olisi voinut helposti ajaa tuossa kohtaa runkoon, mutta päätti kolata päähän.
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Jotenkin tuo Wolskin tilanne on juuri sellainen, jonka näkeminen vituttaa eniten. Beaucheminin taklauksessa oli sentään vauhtia aika runsaasti, ja näin ollen tähtääminen paljon vaikeampaa, mutta Wolski tekee nollavauhdeilla tuollaisen helvetin rottamaisen töytäisyn päähän. Mulkku.

Se ei kyllä kauheasti harmita, että vastaava rotta oli kohteena.
 

Ralph

Jäsen
Oilersin Andy Sutton kolasi täysin tarpeettomalla päähän kohdistuneella taklauksella Avalanchen Gabriel Landeskogia. Tässä taklaus ja sen jälkeinen tappelu: http://www.youtube.com/watch?v=3tSuisrmpnU. Sutton on laitettu pelikieltoon toistaiseksi, maanantaina kurinpito kuulee pelaajaa ja langetetaan lopullinen tuomio. Villi veikkaus, 5 matsia yhteensä.

Sitä ei voi kiistää, etteikö taklaus olisi tullut Landeskogille yllätyksenä. Katselee kiekkoa, tietysti, kun se on lavassa ja samalla kyynerpää otsassa. Kiva että Shane O'Brien kävi muistuttamassa Suttonia taklauksen jälkeen, vaikka tappelu olikin vaisu.

Pelikieltoa odotettavissa, 4-6 ottelua luultavasti.
 

McJokke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Pelaajat: Joe Thornton,Ron Hextal
Konopka kolaa Anisimovin

Tämä ei periaatteessa kuulu tähän ketjuun, mutta laitan sen tänne, koska ulosajo tuli tilanteesta.

On hyvä, että selkäänajoja ja päähäntaklauksia on karsittu pois pelistä ja rangaistukset on kovempia, mutta tätä en halua nähdä jatkossa, että mies heitetään ulos miltei puhtaasta taklauksesta. Samassa ottelussa edellä mainittu Wolski taklaus oli pahempi ja siitä selvittiin pelkästään kakkosella. Onneksi tämä Konopkan taklauksesta tuomittu ulosajo ei kokonaan ratkaissut peliä.

Olen yrittänyt kelailla taklausta kerta kerran jälkeen, mutta en näe syytä ulosheittoon. Osuma tulee kylkeen, ehkä selänpuolelta kyllä, mutta tähänkin vaikuttaa Anisimovin selänkääntö. Vauhtia ei ole liikaa, kädet nousevat vasta osuman jälkeen. Anisimov on vielä pää alhaalla kokoajan ja kuka nhl pelaaja tekee tällaista laidan vieressä.

Pelottaa, että tästä Konopakalle tuomitaan pelikieltoa, koska on "rikoksen"uusija ja nimi selässä on juurikin Konopka. Väärään suuntaan ollaan menossa jos tästä lisärangaistusta aletaan antamaan. Nyt on jo lisääntynyt nämä selänkääntötemput ja pääalhaalla luistelut. Clutterbuck muistaakseni sanoikin tästä jossain haastattelussa ja silloin ajattelin, että mies vain purkaa omaa heikkoa alkukauttaan kommenteissa, mutta nyt alan olla samaa mieltä. Toivottavasti tässä ei olla menossa euroopan ja jalkapallon suuntaan, että jokaisen vähänkin rajamailla olevan taklauksen jälkeen jäädään jäähän makaamaan niin pitkäksi aikaa, että tuomari ohjaa taklaajan kentältä ulos.

Sanotaan vielä, että pääasiassa olen ollut Shanahanin tuomioihin tyytyväinen ja odotan kuitenkin, ettei mies lisätuomioita tästä jaa.
 

Aatelinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Glen Metropolit, New England Patriots
Toinen tapaus viime yöltä oli Francois Beauchemin päähän kohdistunut blind side-taklaus Nashvillen Mike Fischeriin, joka joutui jättämään pelin kesken taklauksen johdosta. Tällä videolla taklaus, tulee n. 0.50 min kohdalla: NHL.com game highlights. Tästäkin tuleee suurella todennäköisyydellä jatkoseuraamuksia.

Itse pidän kyseisestä taklausta sellaisena että siitä ei jatkoseuraamuksia tule. Eilisessä pelissä Beaucheminin taklaus osuu kyllä päähän mutta myös olkapäähän, Fisherhän sai joutui lopettamaan pelin sillä hän sai tuosta taklauksesta ylävartalovamman, joka todennäköisesti on olkapäävamma, joka uusiutui. Mielestäni ei aihetta jatkotoimenpiteille.

Samassa pelissä on kuitenkin yksi taklaus minkä pitäisi johtaa toimenpiteisiin. Videota en löytänyt, mutta siinä Geoffrion ajaa Ducksin pelaajaa surutta numeroihin. Kohteena taisi olla Macmillan, mutta varma en kohteesta ole. Tuo taklaus oli mielestäni paljon rumempi ja selvempi tapaus kuin Fisher - Beauchemin tapaus. Videon jos joku löytää ja linkittää niin olisi hienoa.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Itse pidän kyseisestä taklausta sellaisena että siitä ei jatkoseuraamuksia tule. Eilisessä pelissä Beaucheminin taklaus osuu kyllä päähän mutta myös olkapäähän,

No enpä tiedä, kyllä tuo osuma aika reippaasti napsahtaa leukaperiin, saattaa aluksi hipaista olkapäätä, mutta suurin voima taklauksesta kohdistuu kuitenkin päänseudulle. Tässä parempi video (heikko kuvanlaatu tässä youtube-pätkässä) taklauksesta.

edit. tästä taklauksesta ei siis tullut lisäpenalttia, koska katsotiin vahingoksi.
 
Viimeksi muokattu:

Dogi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
No enpä tiedä, kyllä tuo osuma aika reippaasti napsahtaa leukaperiin, saattaa aluksi hipaista olkapäätä, mutta suurin voima taklauksesta kohdistuu kuitenkin päänseudulle. Tässä parempi video (heikko kuvanlaatu tässä youtube-pätkässä) taklauksesta.

edit. tästä taklauksesta ei siis tullut lisäpenalttia, koska katsotiin vahingoksi.

Onko tähän jotain virallisia perusteluja olemassa? En voi uskoa, että tuo taklaus katsottaisiin vahingoksi. Beauchemin hakee taklausta ja osuu. Taklaus on laillinen, en vain huomaa vahinkoa missään kohtaa. Muutenkin se, että vahingossa osuu päähän on mielestäni väärä peruste olla rankaisematta ja minun käsittääkseni nykypäivän NHL on samoilla linjoilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös