Elitserien, yleinen keskustelu

  • 105 490
  • 638

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Nurmisella näyttää kulkevan tilastojen valossa, mutta mikä mättää maagisella Kipperillä?

Edellisessä pelissä 20 laukausta, joista neljä sisään ja sitä ennen 14 laukausta, joista kaksi sisään. Eli torjuntaprosentti kahdesta viimeisestä pelistä on vain 82 ja molemmat pelit ovat päättyneet tappioon.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Korhonen
mutta mikä mättää maagisella Kipperillä?
Mitä maagista Kipperissä nyt sitten pitäisi olla? NHL ole mikään takuu siitä että kysymys on maailman parhaimmasta maalivahdista. Lundqvist ja Norrena ovat hallineet pari viimeisestä vuotta Elitserienissä, joten ei ihme että he tekevät näin myös tällä kaudella.

Kipper oli Calgaryssä osa todella voimakasta puolustusta ja loistava maalivahtihan hän todellakin on. Jokainen tosin muistaa että Timrå oli voimakas joukkue myös Kimmo Kapasen loistaessa tolppien välissä, joten Kiprusoff on lihaa ja verta siinä missä kaikki muutkin normaalista perseestä maailmaan lirpsahtaneet.

Maalivahdeista puheenollen, juuri nyt olen huulet pyöreinä nuoren Mikael Zajkovskyn otteista. Hän on seissyt suurimman osan kaudesta Tommy Salon varjossa MoDossa. Salo on tukenut poikaa paljon, neuvonut ja opettanut. Zajkovsky oli ottelun sankari MoDon voittaessa Linköpingin viimeksi.
Poikaa ei voi vielä vertailla muihin, sillä hän on pelannut vasta 4 matsia, mutta näiden otteluiden tilastot nostavat hänet sarjan ykköseksi!!! Tommy Salo saa siis taistella paikastaan oppipoikansa kanssa!

30 Zajkowski, Mikael MODO 23 4 241:48 133 6 1,49 127 95,49 0
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Viestin lähetti finnishninja
Mitä maagista Kipperissä nyt sitten pitäisi olla?

No kyllä Kipper on tällä hetkellä yksi maailman parhaista maalivahdeista, tuskin paljon valehtelen jos sanon, että jopa paras; NHL-kauden päätteeksi top3:ssa, WCH:ssa top2:ssa ja se yksi herra, joka oli kamppailemassa molemmista titteleistä ei ole pelannut virallisia pelejä WCH:n finaalin jälkeen.

Loistava NHL-kausi, lähes yhtä hyvä World Cup ja mainio alkukausi uudessa sarjassa ja suuressa kaukalossa, jossa mies ei ole pelannut muutamaan kauteen eivät ole tuurista tai Calgaryn hyvästä viisikkopuolustuksesta kiinni.

Ihmettelyni Kipperin heikoista otteista kohdistui vain ja ainoastaan kahden viimeisen pelin tilastoihin, jotka ovat 'epä-Kippermäiset'. Yhtäkään Elitserien peliä en ole tällä kaudella nähnyt, mutta kyllähän Kipper tilastojen valossa on hyvin onnistunut Ruotissakin; maalivahtitilaston kolmas (Lundqvistin ja Norrenan jälkeen) torjuntaprosentilla 92,06 ja seurakin löytyy taulukon kärkipäästä.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Korhonen
No kyllä Kipper on tällä hetkellä yksi maailman parhaista maalivahdeista, tuskin paljon valehtelen jos sanon, että jopa paras;
Jos tämä olisi totta, niin kyllä Kipperin pitäisi pestä esim. nuori Lundqvist ja Norrena - jolle ei ole edes suotu NHL-mahdollisuutta koskaan - mennen ja tullen! Jos hänet nimitetään johonkin NHL:n TOP-juttuun, niin se pätee siellä, ei koko maailmassa.

Ajattele, Nurmisesta ei ole puhuttu missään vaiheessa sillä tavalla kuin esim. Kipperistä, mutta juuri nyt Nurminen loistaa tavalla, jota Kipper ei ole tähän mennessä esittänyt Timråssa. Kipper on pelannut hyvin pitkään, loistavasti vain muutaman viikon. Minulle tämä ei riitä vielä maailman parhaimman maalivahdin titteliin.

Elitserienin maalivahtitaso on juuri nyt todella korkea. Se maalivahti, jolla on edessään paras puolustus on nyt sitten maailman paras...
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Kiprusoff on jo todistanut taitonsa sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa; lähtiessään NHL:ään hän oli SM-liigan paras maalivahti, jonka jälkeen hän teki vuosia töitä ja nousi NHL:n eliittiin.

Käsittääkseni Tampa Bay on tarjonnut Norrenalle sopimusta (ellei jopa useampaan kertaan), mutta hän ei ole syystä tai toisesta ainakaan toistaiseksi päättänyt tarttua siihen. Ei siis voi sanoa, ettei hänelle olisi "suotu NHL-mahdollisuutta". Ei Kipper eikä kukaan muukaan eurooppalainen maalivahti ole saanut mahdollisuutta, vaan sen eteen on täytynyt tehdä töitä ja kahlata farmisarjoja. Norrena on todistanut olevansa loistava maalivahti Euroopassa, muttei ole edes yrittänyt taistella tietänsä läpi Pohjois-Amerikassa.

Myös Lundqvist on luonut itselleen kovan maineen Euroopassa, mutta ei ole vielä pelannut MM-kisoja kovemmissa karkeloissa (NHL, World Cup), joissa Kipper on jo osoittanut Euroopan lisäksi pätevyytensä. Lundqvisthan saattaisi hyvinkin pelata jo New York Rangersissa ellei lakon uhka olisi ollut niin voimakas. Hänellä on kyllä kaikki eväät nousta huippuvahdiksi myös Euroopan ulkopuolella, mutta toistaiseksi hän ei ole vielä taitojaan kovimmassa mahdollisessa seurassa näyttänyt.

Syy miksi Nurmisesta ei puhuta samalla tavalla kuin Kipperistä on se, ettei hän pelaa NHL:ssä voittavassa joukkueessa eikä hän ole omalla panoksellaan tehnyt Atlantasta voittavaa joukkuetta. Itse asiassa Nurmista ja Kipperiä voikin varsin hyvin verrata toisiinsa sikäli, että molempien seurat olivat ennen Kipperin liitoa NHL:n keskikastin alapuolella; Kipperin tulo Calgaryyn (toki siihen vaikuttivat myös muut seikat, mutta tuskinpa seura olisi Turekin johdolla niin pitkälle edennyt) nosti Calgaryn playoffseihin ja lopulta SC-finaaleihin, Nurmisen Atlanta jäi playoffsien ulkopuolelle. Ainahan Nupea on Suomessa arvostettu, mutta kansainväliseen maineeseen eivät hänen tekonsa toistaiseksi riitä. Lisäksi Nurminen on tainnut pelata Ruotsissa vasta viikon verran, joten mielestäni on ennen aikaista sanoa, että "juuri nyt Nurminen loistaa tavalla, jota Kipper ei ole tähän mennessä esittänyt Timråssa."

Kyseisten herrojen otteista Elitserienissä en voi sanoa muuta kuin, että tilastojen perusteella kaikilla peli kulkee.

Norrena ja Nurminen ovat loistavia maalivahteja ja Lundqvistin voinee laittaa samaan sarjaan (en ole nähnyt häneltä kuin muutaman MM-kisapelin), sen verran positiivisia asioita hänestä sanotaan, mutta enpä laittaisi heitä toistaiseksi Kipperin edelle.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Maalivahtien vertailu on vaikeaa, sillä monesti täytyy vääntää tasolla "mutta kun hän siellä silloin." Ainoa todella hyvä tapa vertailla kahta maalivahtia on se, jos he pelaavat samassa joukkueessa ja jakavat maalivahtihommat. Muuten voidaan vain veikata, sillä maalivahti ei pysty yksin loistamaan, jos edessä on seula pakisto. Sama jos edestä löytyy kova ja uhrautuva puolustus, silloin saa myös maalivahti osansa kunniasta.

Miikka Kiprusoff sai paljon loistavaa kritiikkiä Stanley Cupin loppuotteluissa, varsinkin lopussa, kun ei ollut enää kuin yksi maalivahti johon verrata. Kiprusoffia hehkutettiin aivan älyttömästi. Noh, tämä on tyypillistä pohjois-Amerikassa.
Kiprusoff on jo todistanut taitonsa sekä Euroopassa
Elitserien on lähes täynnä maalivahteja, jotka ovat todistaneet jotain. Lundqvist ei saanut edes pelata World Cupissa, vaan istui katsomossa kolmosmaalivahtina. Siitä huolimatta nyt - kun miehet pelaavat samassa sarjassa - ja hyvissä joukkueissa, Lundqvistin tilastot ovat paljon paremmat kuin Kiprusoffin ja väliin mahtuu vielä Norrenakin, jolle naurettiin kun häntä ehdotettiin mukaan World Cuppiin.

1 35 Lundqvist, Henrik Frölunda 23 22 1326:52 600 38 1,72 562 93,67 2
2 30 Norrena, Fredrik LHC 24 21 1216:53 541 39 1,92 502 92,79 1
3 30 Kiprusoff, Miikka Timrå 22 22 1318:16 529 42 1,91 487 92,06 3

Kiprusoff oli Suomen ykkösmaalivahti. Kiprusoff on loistanut SM-liigassa, Lundqvist loistaa juuri nyt Elitserienissä ja teki näin myös viime kaudella. Lundqvistin lähtö NHL:ään viivästyi tosiaankin, mutta siinä tapauksessa se olisi merkinnyt peliä farmissa, prosessi jonka Miikka Kiprusoff on jo käynyt läpi.
nousi NHL:n eliittiin.
NHL:n eliittin nousu ei vaadi välttämättä vuosien työtä pohjois-Amerikassa. Riittää jos on hyvä maalivahti Elitserienissä. Esim. Martin Gerber nousi suoraan Färjestadista. Noh, Gerber ei esiintynyt loppu-otteluissa, mutta ei hänen joukkueensakaan. Tästä tuskin kukaan voi syyttää Gerberiä.
Mies ei ole jarruttanut, myös hänen tilastonsa ovat enemmän plussan puolella kuin Kipperin, mutta kuten jo totesimme, otteluja on niin vähän ettei vertailu ole oikeudenmukaista.
mutta toistaiseksi hän ei ole vielä taitojaan kovimmassa mahdollisessa seurassa näyttänyt.
En tiedä miten paljon painoa panisin tälle. Esim. Lundqvist ja Norrena pelasivat Frölundassa elämänsä jääkiekkoa kun he jakoivat työn, molemmat olivat aina levänneitä ja 100% motivoituneita. Tästä todisteena Frölundan ensimäinen mestaruus 36 vuoteen. Siitä huolimatta kumpikaan ei kelvannut MM-kisoihin.

Alan viisaat Ruotsissa sanovat; Jos Henrik Lundqvist olisi saanut pelata World Cupissa, Hardy Nilsson olisi todennäköisesti yhä Tre Kronorin luotsi.
Mutta mutta, hän tulee saamaan mahdollisuutensa.

Kimmo Kapanen teloi lonkkansa kun häntä peluutettiin koko ajan Timråssa. Nolo loppu loistavalle maalivahdille, joka ei saanut koskaan olla mukana missään todella hienossa. Myöskään hän ei saanut koskaan esiintyä MM-kisoissa, vaikka peli Elitserienissä edellytti mahdollisuuteen.

Mielenkiintoiseksi jää miten kevään MM-kisoissa, kuka jaksaa. Jos molemmat, Kiprusoff (melkoisella varmuudella Suomen ykkösmaalivahti) ja Lundqvist (takuulla Ruotsin ykkösmaalivahti) pelaavat koko kauden samaan tahtiin, saattaa olla että näemme kaksi maalivahtia, jotka ovat väsyneitä eivätkä pelaa itselleen eduksi. Lundqvistilla oli viime vuonna pieni kuoppa juuri ennen joulua, vähän niin kuin juuri nyt Kiprusoffilla. Oikean maalivahdin nimittäminen on vaikeaa, eikä aina edes varmaa saako juuri oikea maalivahti mahdollisuuden oikealla hetkellä. Joskus valmentaja haistaa tämän ja maalivahti pelaa hyvin.
enpä laittaisi heitä toistaiseksi Kipperin edelle.
Lundqvist on ollut koko kauden Kipperin edellä. Norrena muutamaan otteeseen. Tuleeko maalivahdista automaattisesti joku jeesus jos hän käy NHL:ssä pelaamassa? Onko median hehkuttama maalivahti automaattisesti myös maailman paras maalivahti? Siis taidoiltaan?

Toiseksi, jostain kumman syystä joillakin on vaikea tunnustaa Lundqvistia maalivahtina, joka todellakin johtaa elitserienin maalivahtitilastoja tällä hetkellä kirkkaasti - ihan samalla tavalla kuin viime vuonnakin. Lisäksi, hän on tehnyt lujasti töitä sen eteen ja on pelannut paria ottelua lukuun ottamatta joka matsin.

Olen seurannut Lundqvstia paikan päällä jo monta vuotta. Hän ei ole mikään valovoimainen tähti, pikemminkin päinvastoin, naureskelee kun häntä haastatellaan ja soittelee mielummin bändissä kuin osallistuu jippoihin. Lundqvistin vahvuus on hänen sijoituskykynsä. Hän on isokokoinen ja peittää maalin. Fredrik Norrena sanoi Lundqvistista; Henrik torjuu periaatteessa kaiken, joka tulee jäätä pitkin. Olen tästä täysin samaa mieltä. Lundqvistin peli maalin takana on tosin hiekkoa, tai ei ehkä heikkoa, vaan olematonta. Hän ei lähde usein seikkailemaan maalin taakse. Tämä on ruotsalaisten maalivahtien tyyli, heidän mielestään maalivahdin paikka on tolppien välissä. Lisäksi hänen mailapelinsä on ärsyttävän passiivista, ainakin jos verrataan Norrenaan, jokan on välillä kuin kolmas puolustaja. Siis viihdyttäjänä Lundqvist ei kosi lehtimiehiä, mutta siinä hän aina seisoo... hyökkääjien kiusana ja koppaa välillä maagisesti räpyllällään aivan mahdottomia juttuja.
Käsittääkseni Tampa Bay on tarjonnut Norrenalle sopimusta
Kyllä, mutta onko jokainen tarjous mahdollisuus? Kannattaako aina lähteä kun NHL vilkuttelee sopimuksen kanssa? Onko NHL se paras mahdollisuus?
Minusta ei. Fiksulla ihmisellä on aina paljon mahdollisuuksia ja veikkaan että Norrenan elämä Ruotsissa on hänelle hyvää aikaa ja rahaakin on varmasti tullut. Elitserienissä on paljon muitakin pelaajia jotka ovat sanoneet ei NHL:n pitkätakkisille. Kallio viimeksi sanoi ei-kiitos. Samoin Ronnie Sundin. Myös Jonas Johnsson viittasi kintaalla, eikä Magnus Kahnbergikään halunnut lähteä vielä. Tässä vain muutamia Frölundan pelaajia.
Jos joku haluaa antaa kunnon mahdollisuuden pelaajalle tai maalivahdille, sen täytyy myös sisältää sellainen paperilla. Hyvä joukkue, joka tosiaankin haluaa sijoittaa pelaajaan johon se uskoo, pitää huolen siitä että mahdollisuus on hyvä myös sopimuksessa. Tämä on todella tärkeää tänä päivänä, kun peli Euroopassa tarjoaa yhä paremmat ehdot jääkiekkoilijalle.
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
NHL:n eliittin nousu ei vaadi välttämättä vuosien työtä pohjois-Amerikassa. Riittää jos on hyvä maalivahti Elitserienissä. Esim. Martin Gerber nousi suoraan Färjestadista.

No, kyllä se hieman enemmän vaatii, ennen kaikkea onnea. Esimerkiksi Norrenan tilanne NHL:än suhteen on huono; hänen oikeutensa omistaa seura, jolla on yksi NHL.än parhaista maalivahdeista (Khabibulin), joka on vielä saman ikäinen Norrenan kanssa (molemmat syntyneet vuonna -73). Paremmalla onnella hänet olisi varannut jokin muu seura tai hänen oikeutensa olisi kaupattu muualle. Kiprusoff puolestaan pelasi joukkueessa, jossa ykkösenä oli yksi nousevista tähdistä (Nabokov) ja nousi itse tähdeksi vasta päästyään Calgaryyn, jolla oli maalivahtiongelma. Huonommalla onnella Kipper olisi voinut pysyä koko viime kauden San Josen kolmosmokkena tai kokea saman kohtalon jossain muualla.

Gerber taas on pelannut toistaiseksi NHL:ssä vain yhden kauden ja ollut sillä joukkueensa kakkosmolari eli ei ole vielä kovin suuressa roolissa NHL:ssä ollut. Kaiken lisäksi hänet kaupattiin huonosti menestyvästä seurasta (Anaheim) vielä huonompaan (Carolina).

Lundqvist on ollut koko kauden Kipperin edellä. Norrena muutamaan otteeseen. Tuleeko maalivahdista automaattisesti joku jeesus jos hän käy NHL:ssä pelaamassa?

Ei toki, mutta jos kaikkia maailman maalivahteja laitetaan paremmuusjärjestykseen, on NHL:ssä menestyminen ehkä kovin meriitti kaikista. Toistaiseksi NHL:ssä pelaavat käytännössä kaikki maailman parhaat kenttäpelaajat ja maalivahdit. Nythän Venäjä on kovilla palkoillaan tekemässä jonkinlaista poikkeusta tähän, mutta sen näemme vasta muutaman vuoden päästä. Tämän kauden Elitserien on poikkeuksellisen kovatasoinen, muttei sitä silti voi verrata NHL:ään, sillä NHL-pelaajat ovat jakautuneet ympäri Eurooppaa; Venäjälle, Ruotsiin, Suomeen, Tshekkiin, Slovakiaan jopa Latviaan ja Norjaankin.

Norrenan ja Lundqvistin etuna Kiprusoffiin tämän kauden Elitserienissä on se, että he ovat pelanneet koko ikänsä suuressa kaukalossa ja lisäksi tuntevat joukkueensa, vastustajansa, organisaationsa yms.. Kiprusoffin edellinen kausi isossa kaukalossa oli kaudella 98-99 ja hän tuli kauden jo alettua Timråhon jääden näin paitsi harjoituskaudesta.

Kyllä, mutta onko jokainen tarjous mahdollisuus? Kannattaako aina lähteä kun NHL vilkuttelee sopimuksen kanssa? Onko NHL se paras mahdollisuus?

Ei tietenkään. Esim. jos Norrena olisi lähtenyt ennen viime kautta NHL:ään olisi hän parhaimillaankin ollut Tampassa vain luukkuvahtina, kun seuralla oli jo Khabibulin. Norrenan mahdollisuus päästä pelaamaan olisi ollut onnistua AHL:ssä ja toivoa kauppaa toiseen seuraan.

Mutta jos haluaa olla yksi suurista tänä päivänä, pitää pelata NHL:ssä ja onnistua siellä. Jarmo Myllys oli yksi Suomen MM-kullan arkkitehdeista ja oli monen vuoden ajan loistava Luulajassa, mutta kuka hänet nostaa kautta aikain parhaiden joukkoon? Suomessa hän on legenda ja Ruotsissakin varmasti arvostettu, mutta ei hän sille listalle kuuluu. Miksi? Koska ei onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa NHL:ssä. Samasta syystä sinun kovasti ihailemasi (varmasti aiheesta) Lundqvist haluaa pelata NHL:ssä; siellä paitsi maksetaan eniten, siellä myös pelaavat parhaat pelaajat-->paras liiga-->parhaat maalivahdit. Eihän tuo aukoton kaava ole, mutta niin se vain menee. Ei kai kukaan oikeasti väitä, että silloin kun NHL on käynnissä, maailman paras maalivahti pelaisi Elitserienissä tai SM-liigassa?


Kimmo Kapanen teloi lonkkansa kun häntä peluutettiin koko ajan Timråssa. Nolo loppu loistavalle maalivahdille, joka ei saanut koskaan olla mukana missään todella hienossa.

Kimmosta olisi mukava kuulla enemmän, kovin lopulliselta kuulostaa tuomiosi. Onko todella niin, että hänen uransa on kokonaan ohi? Kimmo on kertoillut, että haluaisi vielä pelata KalPassa ja antanut ymmärtää, että paluu saattaisi tapahtua aivan lähivuosina. Mutta voiko näille haaveille siis heittää hyvästit salaperäisen sairauden myötä?
 

mixu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
Kertokaapa te jotka enemmän seuraatte Ruotsin sarjoja että mitä on tapahtunut pelaajille joiden paikan Nhl-miehet ovat vieneet.
Ovatko katsomossa vai siirtyneet muihin seuroihin?
 

EsKa

Jäsen
Viestin lähetti mixu
Kertokaapa te jotka enemmän seuraatte Ruotsin sarjoja että mitä on tapahtunut pelaajille joiden paikan Nhl-miehet ovat vieneet.
Ovatko katsomossa vai siirtyneet muihin seuroihin?

No esim Södertäljessä Ferraron kaksoset on passitettu katsomon puolelle jo aikoja sitten ja kuitenkin satoja tuhansia pitää maksaa palkkaa kuukaudessa. Uutta seuraa miehille on tosi vaikea löytää kun 1) eivät ole aivan halpoja kavereita 2) markkinoilla on tällä hetkellä yllinkyllin kovempia nimiä tarjolla. Ok, tämä nyt ehkä oli vähän huono esimerkki mutta näin Södertäljessä. ;)
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Korhonen
No, kyllä se hieman enemmän vaatii, ennen kaikkea onnea.
Aivan. Kiprusoffilla oli onnea, hän pääsi oikeaan aikaa oikeaan rakoon, mutta kulkeeko tämä kädessä maalivahtitaitojen kanssa? Voitko esim. todellakin sanoa että Norrena on huonompi maalivahti kuin Kiprusoff? Tai voitko sanoa että Kiprusoff on yhtäkkiä maailman paras maalivahti? Miksei Kiprusoff esiinny maailman parhaimpana maalivahtina Elitserienissä tavalla, joka on ominaista juuri maailman parhaimmalle? Miksi Henrik Lundqvist on pelannut paremmin? Eihän hän ole edes pelannut yhtään World Cup matsia, ei NHL:ssä ja hän on vielä tuore Ruotsin eliitissäkin! Eihän sen pitäisi olla mahdollista että nuori kolli pelaa paremmin kuin palvomasi Kipper!
Toiseksi, Timrålla ei ollut viime vuonna yhtä nimekäs joukkue kuin tänä vuonna, silti joukke menestyi vähintään yhtä hyvin Kimmo Kapasen hienon pelin myötä, jos verrataan kauteen tähän mennessä kun Kipper hoitaa viimeisen miehen postia.

Minusta on oikeudenmukaista vertailla maalivahteja, kun he pelaavat suunnilleen yhtä hyvissä joukkueissa, samassa maassa ja samassa sarjassa. Kiprusoff, Norrena ja Lundqvist pelaavat nyt samassa sarjassa - jossa NHL-pelaajat parveilevat - ja jokainen näistä joukkueista voi periaatteessa voittaa Ruotsin mestaruuden. Näiden joukkueiden maalivahdeista Lundqvist on pelannut parhaiten tähän mennessä. Tämä ei ole palvontaa, vaan faktaa.
on NHL:ssä menestyminen ehkä kovin meriitti kaikista.
Totta kai. Jos olet ollut ykkösmaalivahti NHL:ssä ja pelannut Stanley Cupin finaalissa, olet saanut tunnustuksen, jonka mukaan olet takuulla hyvä maalivahti. Mutta maailman paras? Kuka voi luokitella maalivahdin sellaiseksi yhden hyvän kevään perusteella? Amerikkalaiset kyllä, niin ja tietysti jotkut fanit.
Norrenan mahdollisuus päästä pelaamaan olisi ollut onnistua AHL:ssä ja toivoa kauppaa toiseen seuraan.
Kyllä, mutta tämä ei tee Norrenasta huonompaa maalivahtia. Ihan sama mies, rämpi sitten Elitserienissä tai AHL:n linja-autoissa.
Kiprusoffin edellinen kausi isossa kaukalossa oli kaudella 98-99 ja hän tuli kauden jo alettua Timråhon jääden näin paitsi harjoituskaudesta.
Kiprusoffilla oli pitkä viime kausi, taisi lopettaa vasta juhannuksena. Sen jälkeen maajoukkueleiri + World Cup. Lundqvist ei saanut pelata yhtään matsia World Cupissa ja menetti näin myös tärkeitä harjoitusotteluita, joita Frölunda pelasi samaan aikaan. Siitä huolimatta mies esitti parasta maalivahtityötä jo heti ensimmäisessä matsissa.

Mistä Kiprusoff muka jäi jälkeen, hänhän on pelannut ja harjoitellut koko ajan!!?!?

Meidän sarjojamme aliarvioidaan NHL:n sokaisemina. Ajattele, meidän maalivahtimme pelaavat vähemmän, mutta harjoittelevat paljon paremmin. Miksi NHL:ssä pelaa niin monta suomalaista maalivahtia? Koska heidän kehityksensä on ollut laadukkaampaa. Meidän maalivahtiperinteemme ovat erilaisia. Euroopasta on löytynyt monta maalivahtia jotka pärjäävät hyvin NHL:ssä, Hasek on paras esimerkki siitä miten eurooppalainen veskari voi pärjätä. Ja ajattele Gerberiä, hänellä ei ole takanaan Urpo Ylösen eikä Hannu Lassilan koulua, silti hänen alppiuransa on tähän mennessä riittänyt Ruotsin mestaruuteen ja NHL-uraan.

Väitän yhä, vaikka maalivahti lähteekiin liigaan, johon on palkattu maailman parhaimmat pelaajat, se ei vielä tarkoita sitä että he ovat myös maailman parhaimpia maalivahteja. Timråsta löytyy todiste. Kuinka moni NHL:ssä tietää kuka on Kimmo Kapanen? Veikkaan että moni jääkiekkohullu NHL:ssä tietää tänä päivänä missä Kiprusoff pelaa ja tietää myös sen että Timrå on huippujoukkue Ruotsissa, mutta kuinka moni tietää että Timrå pelasi yhtä hyvin joukkueella, jossa ei ollut yhtään NHL-tähteä ja maalivahtina oli tuntematon Kimmo Kapanen.

Niin, Kapanen kertoi loppukesästä yrittävänsä palata jouluna, mutta pahimmassa tapauksessa hänen uransa on ohi. Pidän kovasti peukkuja hänelle! Jääkiekko tarvitsee tähdenlentoja!

Norrenan ja Lundqvistin etuna Kiprusoffiin tämän kauden Elitserienissä on se, että he ovat pelanneet koko ikänsä suuressa kaukalossa ja lisäksi tuntevat joukkueensa, vastustajansa, organisaationsa yms.. Kiprusoffin edellinen kausi isossa kaukalossa oli kaudella 98-99 ja hän tuli kauden jo alettua Timråhon jääden näin paitsi harjoituskaudesta.
Tälle en laske pätkääkään. Jos Kiprusoff voi kehittyä eliittimaalivahdiksi suuressa kaukalossa ja olla mukana aina viimeiseen finaaliin asti pienessä kaukalossa, niin kyllä hänen tulee pärjätä silloin myös Elitserienin isossa kaukalossa ilman mitään ongelmia. Ja hyvinhän mies on pelannutkin! Ei sen puoleen.

Ei kai kukaan oikeasti väitä, että silloin kun NHL on käynnissä, maailman paras maalivahti pelaisi Elitserienissä tai SM-liigassa?
Harva lähtee väittämään, tosin periaatteessa tämä on täysin mahdollista, mutta alan viisaille maailman parhain maalivahti voi olla VAIN sellainen maalivahti, joka pelaa NHL:ssä. Miten tämän kaavan kanssa kun on toisinpäin, elikkä siis kun se maailman paras tulee Eurooppaan pelaamaan huonompia maalintekijöitä vastaan? Mennäänkö silloin vanhojen meriittien mukaan, nykyisten, vai tulevaisuuden? Vai voisiko se mitenkään olla mahdollista, että mies on juuri sellainen kuin lähtiessäänkin, elikkä loistava maalivahti, jolla on kapasiteettia pärjätä hyvin jos joukkue pääsee voittavaan pelisumaan, ihan samalla tavalla kuin kymmenet, sadat muutkin maalivahdit maailmassa?
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti finnishninja
Miksei Kiprusoff esiinny maailman parhaimpana maalivahtina Elitserienissä tavalla, joka on ominaista juuri maailman parhaimmalle? Miksi Henrik Lundqvist on pelannut paremmin? Eihän hän ole edes pelannut yhtään World Cup matsia, ei NHL:ssä ja hän on vielä tuore Ruotsin eliitissäkin! Eihän sen pitäisi olla mahdollista että nuori kolli pelaa paremmin kuin palvomasi Kipper!

Niin, sillä ei varmaan ole mittän merkitystä että Frölundalla on "hiukan" nimekkäämpi ja parempi pakkikalusto kuin Timrålla. Frölundalla on Saloa, Bäckmania, Niemeä ja Koikkaa, kun taas Timrålla jotain Teemu Aaltoa ja Aki Bergiä (joka ei isossa kaukalossa ole parhaimmillaan).
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti mixu
Kertokaapa te jotka enemmän seuraatte Ruotsin sarjoja että mitä on tapahtunut pelaajille joiden paikan Nhl-miehet ovat vieneet.
Ovatko katsomossa vai siirtyneet muihin seuroihin?
Frölundassa on tietenkin tapahtunut. Jens Karlsson sai lähteä hakemaan vauhtia Röglestä. Hän on tosin vaappunut viivalla jo pitkään. Myös juniorit ovat saaneet väistyä, heistä on nyt mukana vain Loui Eriksson ja Daniel Åshberg, joka sai testata peliä kun Magnus Kahnberg oli loukkaantunut. Muuten pojat pitävät hauskaa ja äyskäröivät maaleja divarissa ja junioriliigassa. Frölundan J-20 kausi on suorastaan räjähtänyt kun mukana ovat myös pelaajat, jotka olisivat muuten pelanneet (istuneet penkillä) Elitserienissä. Taulukko kertoo totuuden, vain yksi tasapeli tähän mennessä, muuten vain voittoja...

Rk Lag SM V O F GM:IM TP OTW OTL PSW PSL
1. Frölunda 15 14 1 0 106 : 22 43 0 1 0 0
2. Leksand 15 10 1 4 57 : 46 32 1 0 0 0
3. Mora 15 9 2 4 54 : 29 31 2 0 0 0
4. MoDo 15 10 1 4 71 : 54 31 0 1 0 0

--------------------------------------------------------------------------------

5. Luleå 16 10 1 5 54 : 38 31 0 1 0 0
6. HV 71 17 8 3 6 66 : 68 27 0 3 0 0
7. Södertälje 15 7 4 4 54 : 45 25 0 4 0 0
8. Malmö 16 5 6 5 53 : 48 23 2 4 0 0
9. Timrå 15 4 5 6 42 : 53 19 2 3 0 0
10. Huddinge 15 5 3 7 41 : 53 19 1 2 0 0
11. Västerås 15 5 2 8 42 : 50 17 0 2 0 0
12. Djurgården 15 5 1 9 45 : 60 16 0 1 0 0
13. Skellefteå 16 5 1 10 42 : 69 16 0 1 0 0
14. AIK 14 3 5 6 32 : 37 15 1 4 0 0

--------------------------------------------------------------------------------

15. Rögle 16 4 3 9 42 : 69 15 0 3 0 0
16. Brynäs 15 4 2 9 42 : 59 14 0 2 0 0
17. Linköping 15 4 1 10 27 : 44 13 0 1 0 0
18. Hammarby 14 3 2 9 38 : 64 12 1 1 0 0

Tässä hieman tilastoja pelaajista:

Rk No Name Team Pos GP G A TP PIM +/-
1 22 Åhsberg, Daniel Frölunda LW 15 19 10 29 14 32:6
2 11 Axelsson, Anton Frölunda LW 15 8 18 26 4 28:3
3 22 Enström, Tommy MODO LW 15 12 11 23 41 22:11
4 7 Karlsson, Sebastian Frölunda LW 15 11 10 21 26 30:3
5 9 Westerling, Jonas Mora CE 9 7 14 21 2 15:3
6 21 Larsson, Alexander HV 71 CE 17 6 15 21 4 18:10
7 17 Sinisalo, Tomas Stars LW 15 11 9 20 22 20:13
8 26 Jakobs, Jens Mora RW 15 9 11 20 32 17:3
9 20 Johansson, Maths HV 71 RW 17 5 15 20 55 21:16
10 20 Ahlström, Victor HIK LW 14 5 14 19 6 18:13
11 22 Ahlström, Oscar HIK RW 14 7 10 17 10 18:14
12 19 Olsson, Kalle Frölunda RW 15 7 10 17 30 23:6
13 10 Gynge, Richard HIF LW 13 6 11 17 10 13:15
14 28 Kopitar, Anze SSK CE 15 11 5 16 10 18:11
15 24 Andersson, Jesper MODO RW 15 7 9 16 4 18:11
16 39 Hellström, Mattias MODO CE 12 4 12 16 0 20:10
17 33 Kisum, Tobias Stars RW 13 3 13 16 6 11:13
18 27 Gudmundsson, Martin Mora LW 12 10 5 15 10 14:4
19 71 Starkov, Kirill Frölunda CE 15 9 6 15 4 17:1
20 23 Edblom, Pär MODO RW 15 9 6 15 12 14:12
21 8 Jernberg, Alexander Rögle LW 16 8 7 15 16 13:14
22 18 Albinsson, Kristoffer HV 71 CE 17 6 9 15 10 20:19
23 10 Andersson, Johan SSK RW 15 5 10 15 6 16:15
24 26 Harju, Johan Luleå LW 15 10 4 14 4 15:8
25 11 Molinder, Andreas MODO CE 15 7 7 14 6 18:16

Frölundan joukkue täytettiin oikeastaan automaattisesti NHL-miehillä. Lähtijöitä oli Alexander Steen, Kimmo Eronen ja Erik Kakko + pari junioria, jotka eivät mahtuneet joukkueeseen (vielä). Tilalle tuli Tom Koivisto, Arto Tukio sekä NHL:stä Christian Bäckman, Samuel Påhlsson, Per-Johan Axelsson ja hieman myöhemmin Sami Salo.

Katsomoon ei siis ole joutunut kukaan, kaikille löydettiin hyvä ratkaisu tälle kaudelle.

Jos lockout jatkuu joulun jälkeen, Daniel Alfredsson liittyy todennäköisesti joukkueeseen, hän on kuulunut muonavahvuuteen jo kesästä lähtien ja Frölunda on myös rekisteröinyt hänet. Kerrotaan myös että "Affe" tuo mukanaan Wade Reddenin. Se tosin merkitsisi todennäköisesti sitä, että joku Frölunda seitsemästä pakista saisi siirtyä jonnekin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Master Chief
Niin, sillä ei varmaan ole mittän merkitystä että Frölundalla on "hiukan" nimekkäämpi ja parempi pakkikalusto kuin Timrålla. Frölundalla on Saloa, Bäckmania, Niemeä ja Koikkaa, kun taas Timrålla jotain Teemu Aaltoa ja Aki Bergiä (joka ei isossa kaukalossa ole parhaimmillaan).
Jaaha, no vihdoinkin voidaan alkaa puhumaan myös pakeista. Kiitos tästä. Näköjään siihen tarvittiin hieman heikompi peli maailman parhaimmalta maalivahdilta;-)
Muistanet tosin että viime kaudella Frölundan pakisto oli lievästi sanottuna anonyymi, siitä huolimatta Lundqvist oli elitserienin paras maalivahti.
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Palataanpa sitten taas maalivahteihin...

Aivan. Kiprusoffilla oli onnea, hän pääsi oikeaan aikaa oikeaan rakoon, mutta kulkeeko tämä kädessä maalivahtitaitojen kanssa?

Onnella saadaan näyttöpaikka, hyvillä otteilla se vakiinnutetaan. Jos Kiprusoffin peli ei olisi kulkenut, olisi hän todennäköisesti seurannut loppukauden penkiltä Roman Turekin ja Jamie McLennanin pelatessa ja (näin uskallan väittää) Calgaryn jäädessä taas playoffsien ulkopuolelle.

Tai voitko sanoa että Kiprusoff on yhtäkkiä maailman paras maalivahti?

En tietenkään voi. On jopa täysin absurdi ajatus väittää kiven kovaan jota kuta maailman parhaaksi maalivahdiksi, niin monesta seikasta maalivahdin hyvyys riippuu; kenttäpelaajat, pelitapa yms.. Viime keväänä Kipper oli kuitenkin loistava ja syksyllä lähes yhtä hyvä ja nyt hän on pelannut tilastojen valossa hyvin Elitserienissä, uudessa sarjassa, uudessa joukkueessa ja suuressa kaukalossa.

Ja tällä en nyt halua arvostella Kimmo Kapasta millään tavalla, hän on loistava maalivahti. Seurasin hänen otteitaan, kun hän viimeksi pelasi KalPassa ja tuolloin hän oli oikeastaan ainut todellinen pelimies seurassa. Toivottovasti Kimmo voittaa sairautensa ja pystyy vielä pelaamaan, ja toivottavasti vielä KalPassa...

Toiseksi, Timrålla ei ollut viime vuonna yhtä nimekäs joukkue kuin tänä vuonna, silti joukke menestyi vähintään yhtä hyvin Kimmo Kapasen hienon pelin myötä, jos verrataan kauteen tähän mennessä kun Kipper hoitaa viimeisen miehen postia.

Eipä ollut vastustajillakaan. Eiköhän Timrån voimasuhteet verrattuna muihin ole pysyneet jokseenkin samoina. Kapanen pelasi Elitserien-miehien kanssa ja heitä vastaan, Kipperin pelatessa kaukalossa on peterforsbergejä, ollijokisia, henrikzetterbergejä, zdenocharoja...

Mutta maailman paras? Kuka voi luokitella maalivahdin sellaiseksi yhden hyvän kevään perusteella? Amerikkalaiset kyllä, niin ja tietysti jotkut fanit.

Kuten ylempänä totesin, parhaan määritys on mahdotonta. Jääkiekko ei ole yksilöiden kannalta kuin keilailu, jossa olosuhteet ovat käytännössä samat kaikkialla ja eniten pisteitä saanut on paras.

Kun Kipperistä on käytetty nimitystä "maailman paras", on kyseessä ollut sen hetkinen tilanne. Ei heistä kukaan ole Kipperiä vielä minnekään legendojen joukkoon nostanut. Mielestäni viime keväänä Kipperistä oli täysin oikeutettua käyttää nimitystä "maailman paras"; tuosta tittelistä kilpailivat runkosarjassa hänen kanssaan kai lähinnä Roberto Luongo ja Martin Brodeur ja playoffseissa kai Nikolai Khabibulin.

Taas tuli esille tämä NHL:n eriarvoisuus, mutta mielestäni on oikeutettua nykyisessä tilanteessa sanoa, että siellä pelaavat ovat maailman parhaita ja siten siellä pelaavat maalivahdit ovat maailman parhaita maalivahteja. Kun aukotonta rankingia ei ole, tämä on paras tapa.

Kiprusoffilla oli pitkä viime kausi, taisi lopettaa vasta juhannuksena. Sen jälkeen maajoukkueleiri + World Cup. Lundqvist ei saanut pelata yhtään matsia World Cupissa ja menetti näin myös tärkeitä harjoitusotteluita, joita Frölunda pelasi samaan aikaan. Siitä huolimatta mies esitti parasta maalivahtityötä jo heti ensimmäisessä matsissa.

Tuolla kohdalla, jota lainasit viestistäni tarkoitin sitä, että Lundqvistillä oli etua siitä, että hän tunsi läpi kotaisin joukkueensa (Frölundan) ja oli pelannut pelkästään suuressa kaukalossa. Kun eurooppalainen maalivahti lähtee Pohjois-Amerikkaan, laitetaan hänet farmiin totuttelemaan pieneen kaukaloon ja uuteen pelityyliin. Tästä voi päätellä, että lajia tuntevat ovat sitä mieltä, ettei siirtyminen suuresta kaukalosta pieneen ole mikään helppo asia. Miksei sama toimisi myös toisinpäin? Miksei NHL-maalivahdeilta veisi aikaa totutella suureen kaukaloon?

Mistä Kiprusoff muka jäi jälkeen, hänhän on pelannut ja harjoitellut koko ajan!!?!?

Pelivire Kiprusoffilla varmasti oli päällä tullessaan Eurooppaan, mutta jääkiekko on moniulotteisempi peli; suureen kaukaloon ja uusiin pelikavereihin tottuminen vie aikansa etenkin maalivahdin tontilla, joka vaatii yhteistyön sujumista puolustajien kanssa.

Väitän yhä, vaikka maalivahti lähteekiin liigaan, johon on palkattu maailman parhaimmat pelaajat, se ei vielä tarkoita sitä että he ovat myös maailman parhaimpia maalivahteja.

Ei se, että tekee sopimuksen NHL-seuran kanssa vie ketään maailman eliittiin, mutta se jos maalivahti pystyy nappaamaan itselleen kiistattoman ykkösvahdin paikan sarjassa vie. NHL:ssä on 30 seuraa ja ykkösmoken paikkoja on tarjolla tasan yhtä monta. On kova saavutus saada kyseinen tittelin sarjassa, jossa pelaavat kaikki parhaat ja jos vielä auttaa joukkueensa sarjan finaaliin, on se todella kova suoritus ja osoitus siitä, että kyseessä on hyvä maalivahti.

...tosin periaatteessa tämä on täysin mahdollista, mutta alan viisaille maailman parhain maalivahti voi olla VAIN sellainen maalivahti, joka pelaa NHL:ssä.

Toistaiseksi ihan paikkansa pitävä peruste alan viisailta. Jos Hasek olisi huippuvuosinaan päättänyt, ettei halua pelata NHL:ssä vaan palata Eurooppaan tai Khabibulin saisi Venäjältä parempaa palkkaa kuin NHL:ssä ja päättäisi jäädä Venäjälle, silloin voitaisiin kyseenalaistaa se pelaako maailman paras maalivahti NHL:ssä vai missä. Mutta eipä tule mieleen ainuttakaan aivan huippumaalivahtia, joka olisi kieltäytynyt ruhtinaallisesta palkkashekistä ja pelannut Euroopassa.

Euroopassa on useita hyviä maalivahteja, mutta aniharva heistä kykenisi heti ottamaan ykkösvahdin paikan NHL:ssä ja pienessä kaukalossa. Lundqvistilla tuo testi on vielä edessä ja todennäköisesti hänenkin tiensä tulee kulkemaan farmisarjan kautta, kuten lähes kaikilla eurooppalaisilla maalivahdeilla.
 

Master Chief

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Denny Crane
Viestin lähetti finnishninja
Jaaha, no vihdoinkin voidaan alkaa puhumaan myös pakeista. Kiitos tästä. Näköjään siihen tarvittiin hieman heikompi peli maailman parhaimmalta maalivahdilta;-)

Muistanet tosin että viime kaudella Frölundan pakisto oli lievästi sanottuna anonyymi, siitä huolimatta Lundqvist oli elitserienin paras maalivahti.

Mites Brodeur liittyy tähän asiaan? ;)

Niin, tottakai oli paras kun Kipper ei pelannut siellä silloin. ;)

Siis oikeesti, kyllähän Lundqvistillä on se etu että tuntee pakit ja ne tuntee hänen torjuntatyylinsä. Kipperihän tuli ihan hänelle tuntemattomaan joukkueeseen pienestä kaukalosta noin niinkuin pikahälytyksellä. Sitä paitsi Nupehan se sarjan paras kassari on tällä hetkellä...
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Lisää molareista:-)

Viestin lähetti Korhonen
penkiltä Roman Turekin ja Jamie McLennanin pelatessa ja (näin uskallan väittää) Calgaryn jäädessä taas playoffsien ulkopuolelle.
Tsekeillä on ollut paljon hyviä maalivahteja. En näe mitään syytä epäillä etteikö Calagarylla olisi ollut kaikki mahdollisuudet myös Turekin maalivahtityöskentelyn kanssa.
niin monesta seikasta maalivahdin hyvyys riippuu; kenttäpelaajat, pelitapa yms
Tähän minä olen viitannut koko ajan. Yleensä kysymys on myös paljon itseluottamuksesta ja tuurista. Kun joukkue alkaa voittamaan, se voittaa ja voittaa. Muistanet miten loistava jengi Coloradolla oli, vain voitot puuttuivat. Samoin Detroit. Yhtäkkiä joukkueet, joiden paikka normaalisti olisi ollut (pitänyt olla) pudotuspelien ulkopuolella, alkoivat voittaa ja menivät pitkälle Cupissa. Totta kai, tähän tarvitaan myös hyviä maalivahteja, mutta mitä pidemmälle kevättä mennään, sitä enemmän media nostaa ylös maalivahteja, jotka ovat valokeilassa jäljellä.
Eipä ollut vastustajillakaan.
Ei, mutta Lundqvist seisoo yhä maalissa ja pelaa täsmälleen yhtä hyvin, tai ehkä vielä paremminkin kuin viime kaudella, vaikka laukojat ovatkin nyt nimeltään Janne Niinimaa, Henrik Zetterberg, Brendan Morrison, Kristian Huselius, Marcus Nilsson, Peter Forsberg, Brian McCabe, Veljekset Sedin... Tänään hän pääsee luultavasti tosi kiekkosateeseen kun veljekset Hossa avaavat tulen!
Kun Kipperistä on käytetty nimitystä "maailman paras", on kyseessä ollut sen hetkinen tilanne.
Hyväksyn tämä, jos vertaus tehtiin keväällä vain niiden maalivahtien (kahden) välillä, jotka olivat jäljellä Cupissa.
Tästä voi päätellä, että lajia tuntevat ovat sitä mieltä, ettei siirtyminen suuresta kaukalosta pieneen ole mikään helppo asia. Miksei sama toimisi myös toisinpäin? Miksei NHL-maalivahdeilta veisi aikaa totutella suureen kaukaloon?
Yleensä jo se, että siirtyy jonnekin tuo tullessaan omat ongelmansa. Jotkut maalivahdit taas syttyvät vasta silloin kun on siirrytty jonnekin. Itse asiassa moni maalivahti nousee huipulle vasta kun saa jostain potkut. Miikka Kiprusoff on saanut peruskoulutuksensa isossa kaukalossa ja pelannut todella paljon sellaisessa, niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Hänelle Elitserien ei ollut mitään uutta. Muutenkin, NHL:ssä käväisseillä maalivahdeilla näyttää olevan helppo sopeutua isoon kaukaloon. Pasi Nurminenhan pelaa todella hienosti Malmössa ja viimeisimmät NHL-maalivahdit - jotka eivät ole ikinä edes pelanneet isossa kaukalossa - ovat todella ihastuneita Elitserieniin. Jos sinulla on mahdollisuus katsoa Djurgårdenin peliä jossain, vilkaisepa heidän maalivahti Marty Turcon peliä. Moista peli-iloa saa hakea! Luulisi että heillä on paljon enemmän vaikeuksia sopeutua kuin esim. Kiprusoffilla... Ja Turcon pelaa alan viisaiden mukaan huonommassa joukkueessa kun Timrå...

Näyttää siis siltä etteivät NHL-maalivahdit tarvitse lainkaan aikaa totutteluun, vaan homma toimii välittömästi!

Korhonen, on mielenkiintoista kääntää juttuja toisinpäin ja päälaelleen, en siis mitenkään provoa, vaan aihe on todellakin mielenkiintoinen!
ja uusiin pelikavereihin tottuminen vie aikansa etenkin maalivahdin tontilla
Kipper hyppäsi melkein suoraa Stanley Cupin loppu-otteluista World Cuppiin ja edessä oli taas uudet pelikaverit, kolmannet sellaiset tänä vuonna. Siitä huolimatta en muista milloin näin viimeksi Suomalaisen maalivahdin, joka pelasi niin hienoa peruspeliä kuin Kiprusoff. NHL:n maalivahdille uudet pelikaverit kuuluvat homman luonteeseen ja ammattimiehelle tämä ei ole mikään ongelma. Vai kysytäänkö Marty Turcolta?
Jos Hasek olisi huippuvuosinaan päättänyt, ettei halua pelata NHL:ssä vaan palata Eurooppaan tai Khabibulin saisi Venäjältä parempaa palkkaa kuin NHL:ssä ja päättäisi jäädä Venäjälle, silloin voitaisiin kyseenalaistaa se pelaako maailman paras maalivahti NHL:ssä vai missä.
Tänä päivänä tiedämme mihin nämä miehet kykenevät. Mutta mitä jos he eivät olisi koskaan pelanneet NHL:ssä? Kuinka moni nauraisi jos vaikka minä väittäisin että Hasek kuului aikanaan maailman parhaimpiin maalivahteihin? Jos Khalibulin olisi pelannut vain Venjällä, voisiko häntä verrata NHL:n suurimpiin ja väittää ettei hän kalpenisi lainkaan siinä seurassa?

Muistan kun Kipper lähti NHL:ään. Luin pari viestiä jossa joku nauroi; äh, se ruikkoo siellä pääse farmia pidemmälle.. Minusta se oli hyvä esimerkki siitä miten me aliarvioimme maalivahtejamme. Vielä mielenkiintoisempaa on heidän, jotka jäävät tänne pohjolaan, aliarviointi. Ajattele itse, ensin Kipper tuskin mahtuu jengiin AIK:ssa, sitten hän pärjää yhtäkkiä hyvin NHL:ssä, mutta jäljelle jääneille naureskellaan. En saa tätä kaaviota yhteen. Miten joku voi ottaa vuodessa parissa loikan kavereistaan tyyliin, tänne jäätte luuserit ja nauttia tittelistä yhtenä maailman parhaimmista maalivahdeista? Kuinka tässä on oikeastaan käynyt? Onko Kipper löytänyt salaisuuden, millä nostaa taitojaan valovuoden verran, vai puhummeko yhä aika pienistä eroista huippu-maalivahtien välillä? Itse uskon jälkimmäiseen. .
Euroopassa on useita hyviä maalivahteja, mutta aniharva heistä kykenisi heti ottamaan ykkösvahdin paikan NHL:ssä ja pienessä kaukalossa.
Tästä olen hieman eri mieltä. NHL:ssä on todetty hyväksi soluttaa uusi maalivahti sisään farmin kautta. Sinne ne pistetään riippumatta siitä miten he pärjäävät peleissään. Yhä useammat joukkueet valitsevat maalivahtinsa pitkällä tähtäimellä ja NHL-seura on koko ajan mukana seuraamassa heidän kehitystään. Esim Henrik Lundqvistin tapauksessa Rangers listasi hänet vuonna 2000. Sen jälkeen he ovat seuranneet häntä tarkasti ja Henrik on käynyt heidän harjoitusleirillään testaamassa. Tälle kaudelle Henken oli tarkoitus lähteä pelaamaan farmissa, mutta epävarma tilanne NHL:ssä sai heidät päättämään että vielä yksi kausi Ruotsissa olisi paras hänen kehitykselleen.

Muistanet varmasti myös ne lukuiset tarinat maalivahdeista, jotka nostetaan farmista kun joukkue konttaa tai maalivahti on loukkaantunut. Säkää pitää siis olla, mutta näinhän se on; hyvällä maalivahdilla on tunnetusti myös tuuria!

Tuurista puheenollen, muistatko vanhan ruotsalaisen maalivahtilegendan, Leif "Honken" Holmqvistin? Hän sanoi aina; "Tolpat ovat minun parhaimmat ystäväni."
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Master Chief
Mites Brodeur liittyy tähän asiaan? ;)

Niin, tottakai oli paras kun Kipper ei pelannut siellä silloin. ;)

Siis oikeesti, kyllähän Lundqvistillä on se etu että tuntee pakit ja ne tuntee hänen torjuntatyylinsä. Kipperihän tuli ihan hänelle tuntemattomaan joukkueeseen pienestä kaukalosta noin niinkuin pikahälytyksellä. Sitä paitsi Nupehan se sarjan paras kassari on tällä hetkellä...
No tunteeks Nupe pakit ennestään? No tuntee varmaan Niinimaan, muuten hän ei varmaan tajua Skånen slangista pätkääkään!! Timråssa on sentään läjä suomalaisia! Malmössä Suomea ei puhu kukaan! Hannulakin varmaa kieltäytyy puhumasta sen jälkeen kun veti sinikeltaisen paidan päälleen ekan kerran.

Lisää aiheesta ylempänä:-)
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Timrå joutuu luopumaan Miikka Kiprusoffista ja Aki-Petteri Bergistä. Taitelijasopimuksen muuttaminen normaaliksi maksaisi Timrålle n. 2.7 miljoonaa kruunua. Tähän Timrålla ei ole varaa tällä hetkellä. Juttu ratkeaa lopullisesti tällä viikolla.

Kiprusoff tulee todennäköisesti pelaamaan loppukauden Suomessa, kaksi joukkuetta ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita.

Timrå tulee todennäköisesti hankkimaan tilalle uuden lockout maalivahdin. Jutun yhteydessä mainitaan kaksi työtöntä kanadalaista maalivahtia, Martin Brodeur ja Roberto Luongo...
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Kipper Ilvekseen;)?

Itse en ole nähnyt Lundqvistin otteita muuta kuin MM-Kisoissa, eikä hän meikäläistä ainakaan niissä vakuuttanut. Ok, Ruotsi meni finaaliin, mutta niin sillä miehistöllä pitikin. En nyt tähän hätään muista Lundqvistilta viime kisoista kuin kaksi peliä, Suomi-Ruotsi (1-1), ja finaalin Ruotsi-Kanada (2-3). Suomi-pelissä "Lunken" imaisi Nummelinin röpelökudin, joka muistaakseni lähti jostain punaviivan tietämiltä, kun taas Noronen, jota täällä monen olivat koko kisojen ajan teilaamassa, tyrmäsi Ruotsin yritykset täysin. Vain loppuhetken ultraonnekas pomppu pelasti Ruotsin sillä(kin) kertaa. Finaalissa Henkka jäi selkeästi Luongon varjoon, ja päästi muistaakseni ainakin kaksi "helppoa". Ei kovinkaan vakuuttavaa ratkaisupeleissä, eh?

Tuo tekstini perustuu sitten täysin muistikuviin, ja voi tietysti olla, että niissä kuvissa on tietty "Ruotsi-lisä" mukana.

En myöskään yritä väittää, etteikö Lundqvist olisi ihan hyvä veskari, mielestäni Kipperiin vertaaminen on vain jotenkin kohtuutonta. En itseasiassa ota tuollaisia väitteitä edes vakavasti, ennenkuin Lundqvist on johdattanut korkeintaan NHL:n keskikastiin (ennakkoon) kuuluvan joukkueen SC:n finaaleihin, tai torjunut (jälleen ennakkoon) kahdeksan maan turnauksessa 6-7 heikoimman joukkueen lähes käsittämättömästi Tshekin, Saksan (x2), Ruotsin ja USA:n dream teamien yli.

Kipper oli myöskin vähintäänkin yhtä maaginen Tepsissä kaudella 98-99, kuin Lundqvist nyt ja viime kaudella.

Eli, tällä hetkellä meriitit ovat _vain ja ainoastaan_ Kiprusoffille edulliset.

[Off Topic alkaa] Kertokaa nyt vihdoinkin joku, että mitä on tapatunut Johan Hedbergille. "Moose" pelasi upeasti 'Burghissa, ja nousi yhdeksi favorite-veskoistani, kunnes katosi yhtäkkiä täysin maan alle. Kuulemma jotain Vancouverin farmipelejä tahkonnut, onko näin? [Off Topic päättyy]
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Viestin lähetti Saku #11
[Off Topic alkaa] Kertokaa nyt vihdoinkin joku, että mitä on tapatunut Johan Hedbergille. "Moose" pelasi upeasti 'Burghissa, ja nousi yhdeksi favorite-veskoistani, kunnes katosi yhtäkkiä täysin maan alle. Kuulemma jotain Vancouverin farmipelejä tahkonnut, onko näin? [Off Topic päättyy]
Johan Hedberg teki lähes sankarin tempun ja palasi Leksandiin.
Eli, tällä hetkellä meriitit ovat _vain ja ainoastaan_ Kiprusoffille edulliset.
Jos aletaan meriiteistä puhumaan niin kyllä Tretjak... Noh, leikki leikkinä.
En itseasiassa ota tuollaisia väitteitä edes vakavasti, ennenkuin Lundqvist on johdattanut
En minäkään ota vakavasti ennen kuin Kipper johtaa Timrån voittoon Frölundaa vastaan. Viimeksi Timrå-Frölunda Sundsvallissa päättyi 2-5... ja elän yhä tätä kautta ja tätä hetkeä.

MM-kisat olivat Lundqvistin ensimmäiset, joissa hän oli ykkösmaalivahti ja hän hoiteli ne hienosti, huolimatta finaalista, johon Suomi ei yltänyt NHL-maalivahtiensa avustuksella. Ruotsi taisi hävitä sen yhdellä maalilla. Toisessa päässä kaukaloa seisoi muistaakseni Roberto Luongo.

Myös Karjala Turnauksen Tsekki- ja Venäjämatsissa Henke hoiteli homman hienosti.
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Tsekeillä on ollut paljon hyviä maalivahteja. En näe mitään syytä epäillä etteikö Calagarylla olisi ollut kaikki mahdollisuudet myös Turekin maalivahtityöskentelyn kanssa.

Kyllähän Turek on hyvinkin pelannut eikä tshekkien maalivahteja todellakaan käy moittiminen, mutta Calgary alkoi pelaamaan hyvin sillä hetkellä, kun Kiprusoff joukkueeseen tuli (Turek oli loukkaantuneena sillä hetkellä jos muistan oikein ja maalissa pelasi McLennan). Ei tämä toki yksin Kipperin ansiota ole, mutta näillä asioilla on varmasti jonkinlainen syy-yhteys. Calgary sai maalivahdin, joka oli varma ja tällä on vaikustusta kenttäpelaajien itseluottamukseen. Jarome Iginla kertoi viime kevään playoffsien aikoihin, että ilman Kipperiä he eivät olisi selviytyneet pudotuspeleihin. Toki tässä on varmasti mukana myös kohteliaisuuksia seurakaverille, mutta uskon, että hänen sanoissaan on perää.

Turekista vielä sen verran, että jos oikein muistan, hän sopi Calgaryn kanssa tuntuvasta palkanalennuksesta. Loistava ele pelaajalta, joka oli selkeästi ylipalkattu viime aikaisiin esityksiin nähden ja olisi vuoren varmasti ollut tällä kaudella liigan kallein kakkosmaalivahti...

Ei, mutta Lundqvist seisoo yhä maalissa ja pelaa täsmälleen yhtä hyvin, tai ehkä vielä paremminkin kuin viime kaudella

Itse en ole Lundqvistin pelejä nähnyt, mutta oletan, että olet subjektiivisuudestasi huolimatta oikeassa (ainakin tilastot puoltavat sitä).

Tästähän voisi päätellä ainoastaan sen, että Lundqvist on loistava maalivahti ja omaa loistavat edellytykset menestyä NHL:ssä. Ei se anna juurikaan osviittaa vertailtaessa Kapasta ja Kiprusoffia.

Hyväksyn tämä, jos vertaus tehtiin keväällä vain niiden maalivahtien (kahden) välillä, jotka olivat jäljellä Cupissa.

Eiköhän se tehty kaikkien NHL-maalivahtien välillä ja oletuksena käytettäessä sitä, että parhaat pelaavat NHL:ssä. Tämän olen varmasti jo tehnyt selväksi, mutta totean nyt kuitenkin, että mielestäni tuo oli varsin pätevä toteamus (eli että Kiprusoff oli viime keväänä yksi parhaista ellei paras).

Muutenkin, NHL:ssä käväisseillä maalivahdeilla näyttää olevan helppo sopeutua isoon kaukaloon. Pasi Nurminenhan pelaa todella hienosti Malmössa

Nurminen aloitti kautensa silloin kuin kaikki muutkin eli heti, kun kausi pyörähti käyntiin Suomessa eli Nurmisen pitikin olla huippukunnossa, kun Elitserieniin siirtyi. Lisäksi Nupehan ei ollut mukana Suomen WCH-ryhmässä, joten onpa hän saattanut vetää kesätreenit ihan Pelicans-ryhmän mukana ja totutella suureen kaukaloon jo ennen kauden alkua.

Luulisi että heillä on paljon enemmän vaikeuksia sopeutua kuin esim. Kiprusoffilla... Ja Turcon pelaa alan viisaiden mukaan huonommassa joukkueessa kun Timrå...

Voi olla, että heillä on (tai pitäisi olla) enemmän vaikeuksia sopeutua kuin eurooppalaisilla maalivahdeilla, mutta on syytä kuitenkin muistaa, että Kipperin edellisestä kaudesta isossa kaukalossa oli vierähtänyt viisi vuotta ja siinä ajassa ehtii hyvinkin tottua pieneen kaukaloon.

Ja joukkueen laadusta ei välttämättä voi päätellä maalivahdin hyvyyttä; laukausten määrät, kulmat ja etäisyydet vaihtelevat eri tasoisissa joukkueissa ja toiset maalivahdit esiintyvät edukseen kiekkosateessa, toiset taas kun laukauksia tulee vähän ja helpommista paikoista.

Näyttää siis siltä etteivät NHL-maalivahdit tarvitse lainkaan aikaa totutteluun, vaan homma toimii välittömästi!

Tämä on varsin yksilökohtaista. Dwayne Rolosonin aloitus Lukossa ei ollut (avauspeliä lukuunottamatta) mitenkään erikoinen, mutta hän on noussut omalle tasolleen ajan kanssa.

Kipper hyppäsi melkein suoraa Stanley Cupin loppu-otteluista World Cuppiin ja edessä oli taas uudet pelikaverit, kolmannet sellaiset tänä vuonna. Siitä huolimatta en muista milloin näin viimeksi Suomalaisen maalivahdin, joka pelasi niin hienoa peruspeliä kuin Kiprusoff. NHL:n maalivahdille uudet pelikaverit kuuluvat homman luonteeseen ja ammattimiehelle tämä ei ole mikään ongelma. Vai kysytäänkö Marty Turcolta?

Kipper oli mukana Suomen maajoukkueen valmistautumisleirillä ennen WCH:ta ja ennen varsinaista turnausta pelattiin harjoituspelejä. Lisäksi kaikki maalivahdit olivat WCH:ssa samalla viivalla eli kukaan tuskin oli harjoitellut yhteispeliä muita enempää.

Lisäksi jälleen on todettava, että tämä(kin) on yksilökohtaista.

Tänä päivänä tiedämme mihin nämä miehet kykenevät. Mutta mitä jos he eivät olisi koskaan pelanneet NHL:ssä? Kuinka moni nauraisi jos vaikka minä väittäisin että Hasek kuului aikanaan maailman parhaimpiin maalivahteihin? Jos Khalibulin olisi pelannut vain Venjällä, voisiko häntä verrata NHL:n suurimpiin ja väittää ettei hän kalpenisi lainkaan siinä seurassa?

Tämä on toki totta, mutta nykytilanne on sellainen, että parhaat maalivahdit viedään Pohjois-Amerikkaan elleivät puhkea kukkaan myöhäisellä iällä (=Norrena). Tosin Norrenahan saattaa vielä lähteä Pohjois-Amerikkaan tai olisi jo saattanut lähteä ilman Khaibibulinia. Mielestäni on reilua olettaa, että parhaat pelaavat NHL:ssä vaikka periaatteessa onkin mahdollista, että Euroopassa pelaisi joku maailman eliittiin kuuluva maalivahti.

Onko Kipper löytänyt salaisuuden, millä nostaa taitojaan valovuoden verran, vai puhummeko yhä aika pienistä eroista huippu-maalivahtien välillä?

Tuskin voi sanoa, että hän salaisuutta on löytänyt, mutta yhdessä asiassa hän on edistynyt Calgaryyn tultuaan; nimittäin reboundien torjumisessa. Jostain luin, että Calgaryn maalivahtivalmentaja oli opettanut Kipperiä nimen omaan tässä asiassa ja tässä olikin nähtävissä selvää edistystä.

Olen täysin varma, että Kipper vuosimallia 2004 on aivan toisenlainen kuin Kipper vuosimallia 1997, jolloin hän pelasi AIK:ssa. Kipperin läpimurtohan tapahtui AIK-vuosien jälkeen TPS:ssä jolloin hän oli SM-liigan paras maalivahti. Maalivahdin peliin vaikuttaa niin moni asia; ehkä hän pelaa nykyään paremmalla itseluottamuksella ja varmasti hän on kehittynyt TPS-vuotenansa ja vuosiensa Pohjois-Amerikassa aikana.

Tästä olen hieman eri mieltä. NHL:ssä on todetty hyväksi soluttaa uusi maalivahti sisään farmin kautta. Sinne ne pistetään riippumatta siitä miten he pärjäävät peleissään.

En oikein jaksa uskoa, että NHL-seurat laittavat ihan tavan vuoksi eurooppalaiset maalivahdit farmiin. He näkevät siinä selvän hyödyn vaikka kyseessä olisikin poikkeuksellisen hyvä maalivahti; se antaa pelaajalle aikaa tottua pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin ja he pystyvät tarkkailemaan häntä. Esimerkiksi todella poikkeukselliseksi lahjakkuudeksi kehuttu Kari Lehtonen pelasi käytännössä koko viime kauden farmissa vaikka pelasi siellä hyvin. Atlantalla on täysin varmasti aikomus peluuttaa Lehtosta ykkösmaalivahtinaan tulevina vuosina, mutta katsoivat, että vuosi farmissa kehittää häntä enemmän.
 

punainen#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, A.C.MILAN, PHILADELPHIA FLYERS
Te jotka seuraatte enemmän tota länsi-naapurin kiekko-sarjaa, niin voisikohan joku teistä kertoa kuka oli se "lihava" NHL-pelaaja joka sai lähteä lätkimään kyseisestä sarjasta?
 

Nickelback

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NHL yleisesti
Oliskohan Tyler Arnason? Ainakin on jättänyt Brynäsin 4 matsin jälkeen... En tosin oo lukenu Iltasanomia et voi olla joku muukin.
 

finnishninja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gunnilse IF
Frölunda – Mora 6-3

Mielenkiintoinen matsi, olin todella utelias näkemään Hossan veljekset ym. Moran NHL-vahvistukset. Valitettavasti ottelu oli ohi ensimmäisessä erässä. Frölunda teki tapansa mukaan ensimmäisen maalin parissa minuutissa ja nykäisi aina tarpeen vaatiessa. Mora ei kerta kaikkiaan päässyt kiinni otteluun kertaakaan. Yhdessä vaiheessa vieraat saivat pelata viisi kolmea vastaan, mutta kaikki kiekot jäivät Lundqvistin suojuksiin tai kimpoilivat verkkoon pleksin yläpuolella. Kaksi seuraavaa erää oli Frölundalle kuin tavallinen päivä työssä ja Moralle kaksi erää ennen kotiin lähtöä. Ainoa jolla oli halua eteenpäin oli Marian Hossa. Seurasin häntä erikoisesti. Aeka epeli ja kova työskentelemään kun on hyökkäyksestä kysymys!! Marian teki kaksi maalia, ensimmäinen kimposi onnekkaasti maaliin Antti-Jussin Niemen luistimesta, mutta toinen oli oikea makupala. Marian tähtäsi ensimmäiseen tolppaan, mutta ei laukonut, vaan kiersi salamana maalin ja tuikkasi vanhanaikaisen maaliin. Tilaa Lundqvistin luistimen ja tolpan välissä oli kahvikupin verran, mutta Hossan kaliiberilla osutaan myös sellaiseen reikään.

Myös muut Moran NHL-miehet olivat ok, tosin kukaan heistä ei loistanut mitenkään erikoisesti Marian Hossaa lukuunottamatta. Mora on todella riippuvainen lockout pelaajistaan. Jos NHL käynnistyy, niin veikkaan että Mora saat vaikeuksia, sillä muut pelaajat olivat ihan pihalla.

Olin hieman surullinen Tero Leinosen puolesta. Häntä ei tappiosta voida syyttää. Leinonen pelasi ihan hyvin ja teki paljon hyviä torjuntoja. Frölundalla oli älyttömästi hyviä paikkoja, eikä kukaan olisi protestoinut jos Frölunda olisi voittanut kaksinumeroisesti.

Frölunda juhli muuten seuran 60-vuotispäiviä. Tätä kautta varten on tehty erikoiset "Retropaidat," joita Frölunda käyttää muutamassa matsissa. Tämä matsi oli ensimmäinen. Paitoja päästettiin myös 1000 numeroitua yleisölle. Kuulin että niitä jonotettiin jo aamusta, joten hylkäsin ajatuksen. Illan matsissa niitä kuitenkin oli vielä yllättäen jäljellä ja sain kuin sainkin omani!!

Magee paita!, täysin vapaa mainoksista!! Kuvassa Arto Tukio, joka teki ensimmäisen maalin. Tästä olen valtavan iloinen!! Tukio on sulautunut todella hienosti joukkueeseen ja on pelannut alusta lähtien virheetöntä peruspeliä. Hän ansaitsi tämän maalin. Ennustan - ja toivon - Tukiolle pitkää tulevaisuutta Göteborgissa:-)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös