Mutta nuo suhdeluvut, mitä lääkepakkauksissa on, ovat taas empiirisellä otannalla täysin puuta heinää. En tiedä tuleeko se niistä, jotka virallista tietä valittavat ns. loppuun asti. Esim itse en valittanut koskaan siprofloksasiinista paukahtaneesta akillesjänteestä, kun tajusin vasta neljä vuotta myöhemmin, että antibiootti voi oikeasti vaikuttaa noin. Tuttavapiiristä löytyy kaksi kohtalotoveria. Silti pakkauksissa silloin luki joku niin pieni suhdeluku, että olisi ihan kuin lottovoitto tai jääpallomaalivahdin torjunta ollut, jos se olisi napsahtanut pelkistä rappusten kiipeämisestä.
En tosiaan tiedä miten lääkkeiden sivuvaikutukset tilastoidaan ennen myyntilupaa. Mutta enemmän ajantasalla olevista sivuvaikutuksista voi lukea
täältä (linkki vie adrreports sivustolle joka listaa ilmoitetut haitta-/sivuvaikutukset eri lääkevalmisteilla)
Sinänsä lääkevalmisteilla on yleensä pelottavan pitkä ja vakavan kuuloinen lista erilaisista sivuvaikutuksista. Niistä osa ei toteudu käytännössä koskaan, osa toteutuu lievempänä kuin ilmoitettu mahdollisuus ja osa taas vakavampana tai useammin kuin listassa ilmoitettu.
Hyvä periaate on suhtautua kaikkeen lääkitykseen vakavasti ja oman lääkärin kanssa keskustellen. On hyvä ymmärtää, että jokaisella reseptilääkkeellä on mahdollisuus tuottaa jopa vakavia sivuvaikutuksia. Kuitenkin, jokaisen ihmisen terveydentila ja hoito vaatii yksilöllistä lähestymistapaa. Sen takia meistä kukaan ei voi lähteä yleisellä tasolla arvioimaan minkälainen lääkitys on tarpeellinen missäkin tapauksessa. Maallikkona meillä kenelläkään ei ole kompetenssia arvioida mikä lääke on kenellekin tarpeellinen missäkin tilanteessa. Tämä päätös tehdään yhdessä potilaan ja lääkärin kanssa eikä sitä tarvitse lääkärin tahi potilaan julkisesti lähteä selittelemään.
E-pillerit ovat siitä jänniä, kun ne tuntuvat joitain miehiä rassaavan aivan hulluna. Milloin niitä syytetään lisääntyneistä avioeroista (miksi se muuten edes kuuluu sivullisille ihmisille mistä syystä ja miten ihmiset eroavat?) ja milloin moraalin rappeutumisesta. Milloin sukupuolitautien lisääntymisestä ja milloin eläinkunnan sukupuolikäytöksen muuttumisesta. Kyyninen puoli minusta väittää, että tässä kritiikissä on taustalla sama motivaattori kuin eräiden pakonomainen halu puuttua naisten oikeuteen päättä abortista. Heitän tähän saman kommentin kuin aborttikeskusteluun. Jos yhtä-äkkiä kävisi niin, että miehet alkaisivat kantamaan lapset ei yhteiskunta edes ottaisi tätä asiaa keskusteluun. Päätös olisi vain ja ainoastaan miehen itse tekemä eikä siitä julkisesti kirjoiteltaisi mitään.