Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 284 324
  • 11 224
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Porukka vois mun puolesta lopettaa nää 10+10 jauhamiset, kunnes kaikki JYP akatemiat on siivottu pois, sitten voitaisiin edes keskustella moisesta.

Niin kauan, kuin maasta ei löydy seura- ja pelaajatasolta leveyttä kahden ammattilaissarjan pyörittämiseen näitä "täyteseuroja" tarvitaan. Myös liigassa on joukkueita, jotka eivät ole "yhtä kiinnostavia" kuin eräät toiset. Sarjoja ei vaan ikinä saada täyteen "superkiinnostavista" joukkueista.

Mielestäni farmijoukkueita täytyy sietää, ja niitä tarvitaan täysimittaisen ja kilpailullisesti laadukkaan sarjan pelaamiseen. Juuri niiden kauttahan taloudellisia resursseja "vuotaa" liigasta Mestikseen. Mestis on kallis sarja pelata, eikä siihen löytyisi tällä hetkellä riittävästi joukkueita jotka voisivat kehittää toimintaansa itsenäisesti ja pitkäjänteisesti.

En tiedä käytännöistä, mutta mielestäni itsenäisten Mestis-seurojen ei pitäisi antaa liigajoukkueiden lähettää pelaajiaan niihin "hakemaan itseluottamusta ja pelituntumaa" ilman taloudellista kompensaatioita. Liigaseura hakee järjestelyssä omaa etuaan, joten sen täytyisi ihan normaalisti maksaa siitä palveluntarjoajalle käypä korvaus.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Joukkuemäärä voidaan pitää tässä 14 joukkueessa mikä nytkin on. Sääleistä luopuisin ja runkosarjan 2 viimeistä joutuisi Mestiksen runkosarjan 6 parhaan kanssa karsintasarjaan jolloin jokaiselle joukkueelle tulisi 14 peliä.

Tuossa mallissa on vaan se ongelma että täysin merkityksettömiä pelejä tulisi älytön määrä lisää. Ensinäkin karsintasarjassa jossa kahdeksasta joukkueesta kaksi selviäisi liigaan olisi peli pelattu parilta joukkueelta jo melkein samantien, ja muutamalta muultakin melko pian. Lisäksi jos Mestiksen runkosarjan ainoaksi tavoitteeksi tulisi kuuden joukkoon selviytyminen siten ettei ole mitään väliä sillä onko sijoitus 1 vai 6, niin runkosarjan loppu lässähtäisi niin pahoin että siinä kyllä menetettäisiin ne lisätulot mitä mahdollinen karsintasarja toisi.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ihan fantasia pohjalta ja ajatusleikkinä yksi visio:

Nordic Liiga
8 joukkuetta Suomesta (Jokerit, Tappara, Jyp, Ässät, Kalpa, HPK, Kärpät, HIFK) ja 8 joukkuetta Ruotsista. 58 ottelun runkosarja(6xoman maan divisioona, 2xnaapuri divisioona). 4 parasta play offeihin molemmista divisioonista, puolivälierät ja välierät divisioonan sisällä, loppuottelu divisioonien mestareiden kesken.

Divisioonan 8. tippuu suoraan, sijoilta 5-7 karsintasarjaan.

SM-liiga/Elitserien
11 joukkuetta (Saipa, Lukko, Pelicans, Blues, TPS, Ilves, Jukurit, KooKoo, TuTo, Sport, Jokipojat) 60 ottelua (6xsarja) 4 parasta nousukarsintasarjaan ja 2 hunointa tippumiskarsintaan.
Karsintasarjassa siis 7 joukkuetta (3+4), 12 ottelua (2xsarja), 4 parasta seuraavaksi kaudeksi Nordic liigaan.
 

Moonchild

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Kraken
Kun näistä karsintasarjoista on ollut paljon puhetta, niin tahtoisin kysyä kaikilta karsintasarjan kannattajilta yhtä juttua. Jos kerran tällainen sarja muotoinen karsinta on urheilullisesti paras ja oikeudenmukaisin tapa ratkaista liigapaikan/paikkojen kohtalo, niin olisiko teistä vastaava systeemi paras myös mestaruuden ratkaisemiseen? Eli että runkosarjan kuusi parasta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan jossa eniten pisteitä kerännyt olisi Suomenmestari? Ja jos ei, niin miksi se sitten sopii parhaiten liigapaikan ratkaisemiseen? Molemmissa tilanteissa kuitenkin on tarkoituksen vain selvittää urheilullisesti paras joukkue.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
YLE urheilun toimittaja Ilkka Palomäki on näkökulmassaan kiteyttänyt koko homman. Linkki Ylen sivulle: Näkökulma: Näin SM-liigan naurettava puuhastelu saadaan loppumaan | Yle Urheilu | yle.fi

Tuo käyttöön ja nopeasti.

Mestis on sarjana suhteellisen mielenkiinnoton, muttei sitä auta millään tavalla se että liigastakin tehtäisi samanlainen. Tuossa kirjoituksessa ei kerrottu mitään millä kiekkoilua parannetaan, vaan oli toimittajan omia unelmia kirjoitettu.
 

wunderveba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Tämä seuraava nyt ei SM-liigaan liity kokonaan, mutta laitetaan kirjoittaen:

Olisihan tuollainen kvalserien mielenkiintoinen, mutta ei missään nimessä Liigasta 2 joukkuetta ja Mestiksestä 4 joukkuetta systeemillä. Tuolla ajettaisiin aivan poskettomasti ainoastaan Mestiksen ja sen joukkueiden etua. Enemmän tuolla tehtäisiin hallaa suomalaiselle huippukiekkoilulle kuin kehitettäisiin sitä. 2+2 olisi mielestäni sopiva, ja ehkä vielä siihen tyyliin, mitä se oli joskus 90-luvulla. Liigan 13. kohtaa Mestiksen runkosarjakakkosen ja Liigan 14. Mestiksen runkosarjaykkösen.

Mestiksestä siis pudotuspelit pois ja muutenkin sarja olisi saatava näkyville televisioon ja rahaa toimintaa mukaan eli ukot hommaamaan isoja sponsoreita Mestikselle. Ilman Mestiksen oma-aloitteista sarjansa kehittämistä, liiga voidaan sulkea.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Mestis on sarjana suhteellisen mielenkiinnoton, muttei sitä auta millään tavalla se että liigastakin tehtäisi samanlainen. Tuossa kirjoituksessa ei kerrottu mitään millä kiekkoilua parannetaan, vaan oli toimittajan omia unelmia kirjoitettu.

Tuo 10+10 -järjestelmä tuntuu tietysti teoriassa siltä että sen jälkeen 20 joukkuetta pelaisi kiinnostavassa ammattilaissarjassa, mutta käytännössä vaikea sanoa. Saisiko tuo alempi sarja sittenkään TV-oikeuksiaan myytyä, ja miten paljon ylemmän sarjan TV- ja sponsorisopimusten arvo laskisi, kun kokonaisottelumäärä putoaisi. Kannattaisi neuvotella nuo asiat ensin ainakin alustavasti ennen päätöksentekoa.

Muuten en ymmärrä tuota tämänhetkistä muoti-ilmiötä että säälipleijarit pitää tuomita kilpaurheilun vihollisiksi, mutta samaan aikaan Mestiksen karsintasarjaa jumaloidaan urheilullisuuden kliimaksina. Kuitenkin niissä on kyse ihan samasta asiasta, eli laajennetaan loppupelejä ottamalla mukaan myös perussarjassa heikommin menestyneitä joukkueita.
 

senilix

Jäsen
Suomen jääkiekkoa ei millään lailla kehitä se, että nyt välillä 14-15 oleva raja siirretään väliin 10-11.

On täysin kuolleena syntynyt ajatus, että näin synnytetty mestis herättäisi jotenkin enemmän mielenkiintoa valtakunnan tiedotusvälineissä kuin nykyinen. Kiinnostusta olisi vain mestis-paikkakunnilla ja kehä III:n sisäpuolinen media kiinnostuisi asiasta vain, jos HIFK tai Jokerit pelaisi siellä. Blueskaan ei kiinnostaisi ketään, tuskin edes Espoossa.

Ja uuden mestiksen sponsorit olisivat paikallisia. On turha kuvitella, että esimerkiksi Jokerit olisi valmis luopumaan osasta tv-tuloja uuden uljaan mestiksen hyväksi.

Näillä palstoilla tottakai ollaan eri mieltä, mutta kannattaa muistaa, että tänne kirjoittavat muodostavat mikroskooppisen pienen osan Suomen jääkiekkoyleisöstä, niin pienen, että sillä ei ole mitään merkitystä.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Olipas uskomaton kirjotelma YLE:n toimittajalta. Ihan hieman jää tuossa nyt epäselväksi että miten se että pienennetään SM-liiga joukkueiden määrää on koko kiekkoilun etu. Eikä ne rahat sinne Mestikseen itsestään ilmesty, ei edes sillä TV sopimuksella. Toki sillä TV sopparilla olis iso merkitys, mutta ei vaikka kaikille Mestis joukkueille lyötäis se hieman vajaa miljoona kouraan, niin se touhu muutu ammattilaisuudeksi yhdessä yössä. Enkä myöskään näe että miten se olisi sen C-junnun etu tai yhtään kenenkään etu jos todella lahjakkaita pelaajia ei saisi ja pitäisi sinne liigaan nostaa heti kun rahkeet riittää. Tietääkseni kaikki nuoret pelaajat joita liigassa on nähty on myös varsin vakuuttavasti siellä esiintyneet, ei ne varmaan muuten sinne mahtuis.

Kyllä sen homman tervehdyttämisen pitää alkaa sisältä päin ja yksi askel kerrallaan, vain siten voidaan Mestiksestä saada aikaiseksi ammattilais sarja, sehän nyt varmasti on se mistä pitää asiassa lähteä liikkeelle ja mikä sitä asetelmaa parantaa, mutta ei se millään hokkus pokkus tempuilla synny niin että ammutaan 4 liigaseuraa jalkaan ja laitetaan ne Mestikseen. Siinä vaan tuhottais 4 pelaajille palkkaa maksavaa organisaatiota. Mielestäni se olisi kaikkien etu että SM-liiga ja Mestis saataisiin saman pöydän ääreen ja organisaatiot tekisivät niitä sopimuksia yhdessä ja yhteistä suomalaista kiekkoilua ajatellen, eikä mitään Ruotsin mallia mukaillen.

Muutenkaan en ymmärrä tuota Ruotsin mallin ihannointia. Montakos sellasta isoa sponsoria on yhdelläkään liigajoukkueella, joka ei ole joko valtakunnallinen ja sponsoroi myös muita seuroja, tai ole hyvinkin paikallinen ja olisi pois joltain toiselta, myöskin ne katsojat taitaa olla aika harvassa jotka olisivat joko tai kannattajia, eiköhän ne omaa asuin/syntymä tms. kaupunkiaan kannata, jos vaan jääkiekkoa seuraavat. Miten se on siis pois Jokereilta missä Roki pelaa tai SaiPalta että missä pelaa Vaasan Sport? Miten nämä kaksi tahoa kilpailee keskenään, muutoin kuin mahdollisesti joskus kaukalossa.
 

Hanhi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, AS Roma
Jos karsintasarja pitäisi pelata, niin järjestäisin sen liigan neljän huonoimman ja mestiksen neljän parhaimman kanssa. Kaksinkertainen sarja, jolloin kaikille tulee 14 ottelua. Parempi puolikas liigaan ja loput mestikseen. Tällöin ei mestiksessä pelattaisi lainkaan pudotuspelejä.
 

Voltti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kun näistä karsintasarjoista on ollut paljon puhetta, niin tahtoisin kysyä kaikilta karsintasarjan kannattajilta yhtä juttua. Jos kerran tällainen sarja muotoinen karsinta on urheilullisesti paras ja oikeudenmukaisin tapa ratkaista liigapaikan/paikkojen kohtalo, niin olisiko teistä vastaava systeemi paras myös mestaruuden ratkaisemiseen? Eli että runkosarjan kuusi parasta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan jossa eniten pisteitä kerännyt olisi Suomenmestari? Ja jos ei, niin miksi se sitten sopii parhaiten liigapaikan ratkaisemiseen? Molemmissa tilanteissa kuitenkin on tarkoituksen vain selvittää urheilullisesti paras joukkue.

Tässä on kyllä esitetty aivan erinomainen kannanotto. Olisi kyllä tosiaan mukava kuulla niitä kannattajien mielipiteitä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Jos karsintasarja pitäisi pelata, niin järjestäisin sen liigan neljän huonoimman ja mestiksen neljän parhaimman kanssa. Kaksinkertainen sarja, jolloin kaikille tulee 14 ottelua. Parempi puolikas liigaan ja loput mestikseen. Tällöin ei mestiksessä pelattaisi lainkaan pudotuspelejä.

Just, eli liigassa pleijareista viimeisellä runkosarjan kierroksella tipahtanut, 11. sijalle jäänyt joukkue suoraan putoamiskarsintaan?

Anna mun kaikki kestää..
 

kalma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Just, eli liigassa pleijareista viimeisellä runkosarjan kierroksella tipahtanut, 11. sijalle jäänyt joukkue suoraan putoamiskarsintaan?

Anna mun kaikki kestää..

Tuossa tapauksessa tuskin olisi villikortti-kierrosta käytössä, vaan kahdeksan suoraan poffeihin ja 4karsimaan.

En kyllä itse tuollaista systeemiä haluaisi.
 

JoKP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinettiurheilua vastustavat joukkueet
Mahtavaa tekstiä Palomäeltä Ylen urheiluosastolla netissä, ei kerrankin tarvitse lisätä mitään. Tulee esille hyvin Ruotsin mallin positiiviset kerrannaisvaikutteet ja liigan/mestiksen isot tasoerot johtuen juuri epäterveestä sarjasysteemistä. Tuli lukiessa mieleen, että ihan kuin omia ajatuksia lukisi.

MUUTOSTA, SANO JO VENNAMO AIKOINAAN!...Rötösherrat kuriin.

-It`s only rock`n roll, but i like it-
 

viikinkikissa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit IFK
Kun näistä karsintasarjoista on ollut paljon puhetta, niin tahtoisin kysyä kaikilta karsintasarjan kannattajilta yhtä juttua. Jos kerran tällainen sarja muotoinen karsinta on urheilullisesti paras ja oikeudenmukaisin tapa ratkaista liigapaikan/paikkojen kohtalo, niin olisiko teistä vastaava systeemi paras myös mestaruuden ratkaisemiseen? Eli että runkosarjan kuusi parasta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan jossa eniten pisteitä kerännyt olisi Suomenmestari? Ja jos ei, niin miksi se sitten sopii parhaiten liigapaikan ratkaisemiseen? Molemmissa tilanteissa kuitenkin on tarkoituksen vain selvittää urheilullisesti paras joukkue.

Karsintasarja nimenä jo oikeastaan vastaa tuohon sinun kysymykseen. Karsintasarjan tarkoitus on erottaa hyvät joukkueet, huonoista joukkueista, ei niinkään niiden paremmuusjärjestystä. Runkosarjahan on tässä juuri se karsintasarja play-offeille. Play-offit on sitten jo hyvien joukkueiden paremmuus järjestykseen laittamista. Karsintasarjassahan tämmöiselle ei enään ole tarvetta, vaan pää-asia on se, että hyvät joukkueet jatkaa ja huonot tippuu pois. Näinhän suurin osa turnauksistakin toimii.
 
Suljettu sarja, mutta tehdään muutoksia. Tarkka liigalisenssijärjestelmä, jolla määritellään, oletko mukana vai et. Mukana nykyiset 14 joukkuetta, jos ne täyttävät ko vaatimukset. Mestis-joukkue voi anoa paikkaa liigassa ja anomuksen liitteenä pitää olla suunnitelma ehtojen täyttämisestä. Jos liigassa oleva joukkue ei pysty ehtoja täyttämään, poistetaan se liigasta ja joukkue voi hakea paikkaa uudelleen kun on osoittanut täyttävänsä ehdot.

Ehtoina esim: hallin ym puitteiden edellytykset, tarvittava budjetti, kilpailullinen menestys (nousijan pitää voittaa Mestis, liigassa olevan pitää osoittaa tietty kilpailullinen taso, mikä se sitten onkaan) jne.

Eikö siinä ole keino, jossa halukkaat pääsee mukaan jos sielä kykenee toimimaan? Jos taas homma ei suju ja olet heittopussi, niin morjens.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Koska monelle tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää karsintasarjan hienous, niin selvennetään hieman. Nykyisessä järjestelmässä joukkueita mukana 2, karsintassarjassa esimerkiksi 6 (2+4), otteluita nykyisin 4-7, karsintasarjassa 30. Tunnelmaltaan ja kiihkeydeltään karsintapelit ovat play off tasoa ja monesti paljon edelläkin. Yleisöä karsintapelit vetävät paremmin kuin liigan puolivälierät tai mestis play offit. Taloudellisesti karsintasarjasta hyötyisivät eniten ne joiden kassa sitä eniten huutaa suomikiekon tason ja leveyden nostamiseksi, eli liigan häntä- ja mestiksen kärkipää. Onhan se tulonhankinnan tuhlausta että näitä yleisöäkin kiistatta kiinnostavia pelejä pelataan vain 4-7, kun niitä voitaisiin pelata 30. Karsintasarja toisi siihen osallistuville joukkueille yhteensä parin mijoonan euron potin ja uskoisin tv-oikeuksienkin käyvän kaupaksi. En näe yhtään seikkaa joka olisi taloudellisesti tai urheilullisesti karsintasarjaa vastaan. Ainoa syy miksi näitä pelejä ei pelata, on liigajoukkueiden putoamispeikon aiheuttama vastustus ja liigan haluttomuus oikeasti avoimeen sarjaan.
 

Turkka_80

Jäsen
En oikein tiedä mihin ketjuun asia varsinaisesti kuuluu, mutta koska uutta ketjua en viitsinyt perustaa niin laitetaan tänne. Mielestäni tuossa Koskisen ulostulossa on kyllä järkeä, eikä pitäisi olla mahdotonta toteuttaa. Isossa maailmassahan tämä on arkipäivää.

Keskimäärinhän tämä ei ollut aikaisemmin ongelma, mutta nyt kun syystä tai toisesta (ylipitkä runkosarja?) pudotuspelejä pelataan älyttömällä kiireellä jopa peräkkäisinä päivinä niin silloin matkustus käy raskaaksi. Lisäksi bussilla kulkeminen peleihin ei ole siinä määrin kallista kuin isossa maailmassa lentokoneella joka lienee syy änärissä vallitsevaan järjestelmään.

Koska monelle tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää karsintasarjan hienous, niin selvennetään hieman. Nykyisessä järjestelmässä joukkueita mukana 2, karsintassarjassa esimerkiksi 6 (2+4), otteluita nykyisin 4-7, karsintasarjassa 30. Tunnelmaltaan ja kiihkeydeltään karsintapelit ovat play off tasoa ja monesti paljon edelläkin.

Jo neljän joukkueen sarjoissa Mestiksen ja Suomisarjan välillä on nähty viimeisinä vuosina viimeisten kierrosten tyhjäkäyntiotteluita turhan paljon. Nämä sitten osaltaan syövät urheilullista uskottavuutta ja jos tätä laajennetaan kuuteen joukkueeseen joista vain kahdella on paikka auringossa niin tuskin näiden täysin tarpeettomien otteluiden määrä ainakaan vähenee. Ja kun joillain joukkueilla on panosta läpi sarjan ja joillaine vain puoli sarjaa niin eihän siinä hyvä heilahda.
 

Schröder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Augsburger Panther, Torpedo Nizhny Novgorod, JYP
Eilisessä Urheiluruudun haastattelussa Risto Dufva ehdotti SM-liiga/Mestis karsintasysteemiksi sellaista, että liigasta kaksi viimeistä ja Mestiksen neljä parasta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan jonka kaksi parasta pelaisivat seuraavalla kaudella SM-liigaa. --> click (linkki vie youtubeen)
 

Tuljakov

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, PaKa
Jo neljän joukkueen sarjoissa Mestiksen ja Suomisarjan välillä on nähty viimeisinä vuosina viimeisten kierrosten tyhjäkäyntiotteluita turhan paljon. Nämä sitten osaltaan syövät urheilullista uskottavuutta ja jos tätä laajennetaan kuuteen joukkueeseen joista vain kahdella on paikka auringossa niin tuskin näiden täysin tarpeettomien otteluiden määrä ainakaan vähenee. Ja kun joillain joukkueilla on panosta läpi sarjan ja joillaine vain puoli sarjaa niin eihän siinä hyvä heilahda.

Mestiksen ja Suomisarjan välillähän ongelma on ollut siinä, että vain yksi neljästä on noussut, jolloin merkityksettömiä pelejä tulee helpommin. 2/4 olisi ehdottomasti parempi. Ja tietysti mitä tasaisemmat joukkueet ovat, sitä vähemmäksi panoksettomat pelit jäävät.

Mutta ei siellä siltikään mitään jossiteltavaa ole jäänyt, vaan melko yksiselitteisesti on aina voitu todeta parhaan ottaneen paikkansa. Tietysti otteluohjelma pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman järkeväksi ja tasapuoliseksi. Kaikki on kuitenkin aina joukkueiden omissa käsissä ja muiden pelaamisilla selittely siinä mielessä turhaa.

2/6-suhde olisi ainakin parempi kuin Mestis-karsinnan 1/4 merkityksellisten pelien suhteen.

Useamman joukkueen karsintasarja on vain mielenkiintoisempi kuin yksittäinen ottelusarja, joten toivottavasti sellainen saadaan myös Liigakarsintaan.
 

bulftrik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Bruins, MM, LHC
Tuon ongelmana on se, että Mestis on amatöörisarja ja SM-liiga on ammattilaissarja. Ruotsissa molemmat sarjat ovat ammattilaissarjoja. Suomessa kun liigajoukkue tippuu niin siinä on konkurssi hyvin lähellä. Ruotsissa taas nou hätä ja homma jatkuu. Ensimmäiseksi pitäisi saada koko Mestiksen taso lähemmäs liigatasoa, sitten voitaisiin miettiä uudelleen.
 

LOFIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
1922
Tuon ongelmana on se, että Mestis on amatöörisarja ja SM-liiga on ammattilaissarja. Ruotsissa molemmat sarjat ovat ammattilaissarjoja. Suomessa kun liigajoukkue tippuu niin siinä on konkurssi hyvin lähellä. Ruotsissa taas nou hätä ja homma jatkuu. Ensimmäiseksi pitäisi saada koko Mestiksen taso lähemmäs liigatasoa, sitten voitaisiin miettiä uudelleen.

Ja mitäs väliä tällä on? Jos joukkueen talous menee nurin kun se putoaa niin voi voi, sitten aloitetaan alusta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös