Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puhui ensin kauniita tutkimustietoon luottamisesta. Sen jälkeen hän kuittasi tutkijoiden ilmasto-ohjelmaan kohdistamat kriittiset havainnot sillä, ovatkohan nämä lukeneet oikean ohjelman ja sanoi, että hänen _mielestään_ ohjelmassa on toimia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.
jep jep
Tutkijoiden moninaiset näkemykset tuntuvat kelpaavan sellaisissa asioissa, joissa on tarpeen viivytellä vastaamisessa. Hoitajamitoitus oli yksi tällainen, ilmastopolitiikassakin Orpo käytti tätä väistöliikettä. Olisi tavallaan johdonmukaista, että jos arvostaa tutkimusta, tekisi ohjelmansa ja ajaisi sen mukaista politiikkaa.
Jos tutkimusta ja koulutusta arvostaa, voisi kai edes sitoutua siihen, ettei aio leikata siitä kolmatta kautta putkeen, jos hallitukseen pääsee. Orpo ei tätä luvannut. Koulutukseen panostamiseksi hän mainitsee BusinessFinlandin ja Suomen Akatemian (joo, toki). Toimittaja hyvin kysyikin, että onko sivistyksellä arvoa vain, kun edessä on bisnes?
On totta, että vaikkapa Vihreät, joita itse näissäkin vaaleissa äänestän, on luvannut, että “koulutusmiljardi” toteutuu, jos työllisyysaste on 75%. Kokoomus ei “vaalien miljardilupauksiin” lähde, mutta eri yhteyksissä Kokoomus on ajanut yli kolmella miljardilla verohelpotuksia. Toivottavasti nämäkin ovat riippuvaisia siitä, miten taloudella menee.
Ja näin Tamperelaisena huolestuttaa, että Orpo lausui eilen siihen malliin, että Pisara tarvitaan ennen Turun tunnin junaa, saati Tampereen, jonka Rinne laittoi myös täysin kannattamattoman ja hyödyttömään Pisaran taakse... Sehän tässä ihmetyttää, että mitkä voimat Rinnettä ja Orpoa lobbaavat, kun Helsingin aluepoliittinen hanke menee omien alueiden (Turku, Tampere) valtakunnallisten hankkeiden edelle.