Ootko nyt tosissasi? Eli Chia ja McLellan ovat epäonnistuneet kun vuosia ryssittyä joukkuetta ei ole saatu korjattua puolessa vuodessa, jossa näkyy vielä edeltäjien kädenjälki? Tuosta olen kyllä samaa mieltä, että joukkuetta on johdettu huonosti, ei niinkun mitään epäillystä.
Chiaa ja McLellania on ihan turha tässä vaiheessa isommin arvostella. Iso kuva nähdään paremmin muutaman vuoden päästä. Toisaalta olisin suoraan sanottuna odottanut isompia liikkeitä jo viime kesänä joukkueen osalta. Toronto tukki omat puutteensa kakkoskorin veteraanipelaajilla. En tiedä olisiko Edmontonilla ollut mahdollisuuksia tehdä liikkuja viime kesänä, joilla olisi saanut edes jotain apuja tuonne puolustukseen. Toisaalta jos paras mahdollinen apu on ollut esim. Phaneuf niin Chia teki aivan oikein, eikä lähtenyt täyttämään cappia veteraanipuolustajalla, joka haittaisi niitä parhaita vuosia.
Valmentajaa käsittelen myöhemmin.
Siellä on kasa umpisurkeita sopimuksia ja joukkueen rakenne on ollut vuosia rikkinäinen, mutta ei siellä ole lupauksia tuhottu. Hall on pelannut potentiaaalissaan, kuten Eberlekin, samoin Nuge. Ainoat noista ketkä ovat oikeasti 1 varauksen tasoisia on Hall ja McDavid, Nugen ja Yakupovin vuosina taas prospektitaso oli huomattavasti heikommat kuin muina vuosina. Jos jostain Oilersia voidaan syyttää niin se on umpisurkeasta joukkueen rakentamisesta, lupausten tuhoaminen on ihan paskapuhetta.
Lupauksia ei ehkä ole tuhottu, mutta toisaalta kun katsotaan missä tilanteessa joukkue on, eli sarjan viimeisenä. Niin voidaan todeta, että ei niitä ainakaan kovin optimaalisesti ole liigaan saatu tuotua. Tuolla toisessa ketjussa oli paljon puhetta pisteistä, mutta pisteillä ei ole hevon humpan tekemistä pelaajan kehittymisen tai potentiaalin kanssa. Onko valmennuksella ollut mitään käsitystä minkälaisessa roolissa ja mitä asioita painottaen lupauksia tuodaan joukkueeseen. Nyt on annettu avaimet ykköskenttään ja kaikki tuki ympäriltä on puuttunut. Millä tavalla pelaaja ratkaisee siinä vaiheessa tilanteen? Todennäköisemmin sillä tavalla mihin on tottunut, eli tekee sitä mitä osaa ja missä on hyvä. Nuorten pelaajien kohdalla yleensä siis yritetään tehdä niitä pisteitä ja siihen on potentiaalia, mutta sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä voittamisen kanssa.
Mikä sitten erottaa Babcockin Toronton ja McLellanin Edmontonin on se, että Babcock peluuttaa pelaajien ehdoilla, McLellan taktiikan ehdoilla. Toinen missä joukkueet eroavat niin on rahapolitiikka, Toronto pystyy hankkiutumaan ei toivotusta capista eroon kts. esim. Clarkson - Horton kauppa, Oilersilla taas ei ole mahdollisuuksia tuollaiseen kikkailuun. Ei ne ykkösvarukset oikeasti joukkuetta tee, vaan ne oikeat NHL-pelaajat ja oikein rakennettu joukkue.
McLellanilla on kuitenkin ollut hyvin erilainen nippu, kuin minkä Babcock sai käsiinsä. Babcock on rakentanut joukkueelle systeemin, joka on ihan erilainen mitä se oli viime kaudella. Joukkue pitää enemmän kiekkoa ja puolustaa tiiviisti. Torontolla ei vain riitä yksilötaito, sillä joukkue on maalipaikoissa ja ykkösalueen maalipaikoissa selkeästi plussalla. Edmonton oli viimeksi pitkästi miinuksella. En nyt löydä tilastosivua tuekseni, joten jos joku tästä minut käräyttää, niin tehköön sen ilomielin.
Sanoisin että Babcock on luonut joukkueelle voittavan pelitavan, mutta yksilötaito ei riitä. Olettaisin että jos Edmontonin hyökkäyskalustolla tehtäisiin sama, niin todennäköisesti viimeistely olisi tehokkaampaa. Torontossa on myös hyvin selkeä hierarkia sen suhteen, että jos et ole valmis tekemään töitä joukkueelle, niin silloin et kohta pääse edes tekemään töitä joukkueelle.
Mutta Schultz älä nyt oikeasti väitä, että se on Oilersin vika että pelaaja karttaa kontaktia, luovuttaa puolustuspelaamisen kesken ja tekee aivan järjettömiä virheitä silloin kun ei ole mikään hätä.
Schultz saa varmasti etsiä syyllistä peilin puolelta, mutta paljon on mieheltä odotettu, eikä sitä tukea ole sen edestä annettu. Liian iso rooli, liian aikaisin ja tulos on tuossa. Schultz aloitti todella hyvin NHL:ssä ja pystyi pelaamaan vahvuuksillaan. Edmonton ei ole pystynyt miestä millään tavalla kehittämään siitä eteenpäin tai peluuttaamaan miestä rooliaan vastaavasti. Syytä on mielestäni molemmissa, mutta seuran kannalta se on todella huono asia, koska tuo puolustus on ainainen ongelma.
Hall on täyttänyt potentiaalinen yhtenä parhaista laitureista liigassa, Nuge on täyttänyt roolin 1B / 2-ketjun kahdensuunnan sentterinä ( nythän Oilers on ihan kusessa, kun Nugen vastuu jakautuu muille). No Yakupov ei ole täyttänyt sitten tulokaskauden, mutta tuon jälkeen laukaisuprosentti on luokka 5%, mikä sinänsä ihmetyttää varsinkin kun kaverilla on tuollainen pyssy. Mutta tekeminen kentällä on ihan hyvännäköistä.
Joukkue on silti sarjassa viimeisenä, vaikka noiden nuorten pitäisi pikku hiljaa alkaa olemaan sillä tasolla, että pystyvät voittamaan pelejä joukkueelleen. Siellä on toki tällä kaudella ollut loukkaantumisia, mutta niitä on joka joukkueella. Mielestäni tässä vaiheessa tuon joukkueen pitäisi olla jossain ihan muualla, kuin missä se on. Edelleenkin se että tekee laadukkaasti pisteitä ei tarkoita sitä, että pystyy voittamaan pelejä joukkueelle.
Eihän kukaan syytä pelaajaa. Mutta eikö yleensä nuo ketkä eivät ole valmiita pelaavat vuosia siellä farmissa kunnes ovat. Käsittääkseni nuo pelaajat keitä täällä puidaan kyllä kävivät siellä farmissa pelaamassa ja jälkikin oli sen näköistä, että turha siellä on enää peluuttaa.
Voi olla että tässä se näkemysero näkyy, eli onko siellä farmissa sitten tehty oikeita asioita ja olisiko siellä muutakin oppimista kuin se pisteiden teko? Verrokkina olen Torontoa käyttänyt, joten siinä mielessä nostan tässä Nylanderin esiin, jolla ei olisi mitään syytä tahkota farmissa, mutta kun nuorelle pelaajalla näytetään tässä vaiheessa uraa se, että jos haluat menestyä, niin pitää pystyä pelaamaan kiekon molemmilla puolilla.
Sieltä nousevat tällä hetkellä ylös ne kaverit jotka sitoutuvat työntekoon ja pelisysteemiin. Ne joilla on oppimista jommassa kummassa tai voivat kehittää esim. kokonaisvaltaista pelaamista pelaavat farmissa. Toki osa syy on myös se, että tuohon häviävään kulttuuriin ei haluta tuoda nuoria liian aikaisin. Farmissa on mahdollisuus saada onnistumisia, itseluottamusta ja kasvaa pelaajana.
Olisiko RNH ja Yakupov hyötyneet vielä kaudesta junioreissa? Siellä olisi voitu kehittää fysiikkaa ja keskittyä niiden heikkouksien hiomiseen. Toronto olisi voinut tuoda Marnerin jo tällä kaudella NHL:n. Antaa ykköskentän vastuun Kadrin ja JVR:n kanssa. Todennäköisesti pisteitä oltaisiin saatu, mutta pitemmällä tähtäimellä siitä olisi ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.
Miksi sitten Oilers ei ole parhaiten hyödyntäneiden joukossa, no kun tuo rakenne on niin saatanan rikkonainen ja on ollut jo pitkään. Joukkueesta puuttuvat tädentävät ja tukevat pelaajat hyökkäyksestä, kahdensuunnan / peliä tekevät Top-4 pakit oikalta puolelta. Kesällä on taas sentäs valoa ikkunassa kun siellä on capissa tilaa se 15 miljoonaa UFA-markkinoille ja ehkä vähän lisää kun Ference ostetaan ulos. Jos nyt sitten oikeasti kesällä hankitaisi oikeat pelaajat eikä vain haalittaisi niitä täytepaloja kuten MacT ja Tambelli Chian edeltäjänä tekivät. Ja nyt sitten vielä huudellaan että Oilersin pitäisi treidata rosteripelaaja lupaukseen joka ei NHL:ää tule 4 - vuoteen näkemään.
Tässä se haaste tulevaisuudessa on, että vaihtaa osan noista nuorista pelaajista sopiviin kokeneisiin pelaajiin. Kaiken järjen mukaan Edmontonin pitäisi olla siinä vaiheessa jälleenrakennusta, että joukkuetta aletaan valmistelemaan cup runiin. Nyt siellä ei ole yhtään kokenutta pelaajaa, joka voisi joukkuetta valmistella tähän. Tuki puuttuu kokonaan. Joukkue on lastattu nuorilla, joiden pitäisi pystyä jo kannattelemaan joukkuetta, kun siellä olisi perusta kunnossa.
Sinällään surkuhupaisaa, että todennäköisesti Edmonton saa draftista taas hyökkääjän, jolla se ei edes tee mitään. Puolustajia tuossa ihan kärkipäässä ei oikein ole, kun Chychrun on laskenut rankingeissa. Onko jollain joukkueella tarjota puolustajaa + varausvuoroa vastineena Edmontonin ykköspickistä ja onko seurajohdolla vihdoin järkeä tehdä noita siirtoja. Joukkue olisi ihan eri tilanteessa, jos Yakupovin sijaan draftissa olisi keskitytty puolustajien haalimiseen. Riskihän noissa tilanteissa aina on, että se pelaaja on todellinen supertähti, mutta toisaalta ykköspickin arvo on niin järjettömän kova.
Enkä todellakaan tarkoita että Edmontonin pitäisi esimerkiksi treidata 1. varaus, kun Matthews on ihan eri tasolla, mutta esimerkiksi 3. pickin kohdalla pitäisi jo harkita muita vaihtoehtoja kuin varaaminen. Toki kaupunki hankaloittaa UFA pelaajien kaappaamista ja tuskin Edmonton kovin haluttu NTC pelaajienkaan keskuudessa, mutta kyllä tuo Chiarellin ja McLellanin palkkaus kertoo siitä, että Oilers nähdään joukkueena, jossa on tulevaisuudessa mahdollisuus menestyä.
Siirsin tämän keskustelun tänne, kun se ei tuonne treidispekulaatioihin kuulu. Itse siellä kaappasin ketjun, joten siirrän tämän tänne. Nämä ovat omia mielipiteitäni, enkä ole niin tarkasti seurannut Edmontonia, kuin muut ketjuun kirjoittelevat. Mielipiteet ovat varmasti kärkkäitä koska olen todella turhautunut siitä, että joukkueenne ei pääse mihinkään. Draftia muutettiin tuon teidän konttauksen takia ja nyt jälleen kerran oma joukkue todennäköisesti ottaa siinä takkiinsa. Toronto on varannut 99 kauden aikana kerran 1. pickillä ja todellisia supertähtiä ei ole montaa ollut. Toiselle joukkueelle niitä syydetään ripakopallinen, eikä hommasta tule siltikään mitään. Kateutta ilmassa, kun taistellaan samoista jumbosijoista ja tilanne on mielestäni täysin nurinkurinen.