MustatKortit
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Edelleen, keihään lentonopeuteen vaikuttavat vain lähtönopeus, heittokulma ja keihään asento. Miksi keihäänheittäjä kuten Tero Pitkämäki kerää lihasvoimaa, mihin noista tekijöistä se vaikuttaa? Vain lähtönopeuteen, ei mihinkään muuhun. Vaikka Yegolla on voimaa huomattavasti vähemmän kuin Pitkämäellä, vahvasti epäilen että Yegolla heiton lähtönopeus on vähintäänkin samaa tasoa kuin Pitkämäellä (voiko syy olla siinä että Yegon juoksunopeus on suurempi kuin Pitkämäen?). Aika erikoinen doping joka ei näy kasvavana voimana mutta näkyy keihään kasvavana lähtönopeutena. Oikeasti keihäänheitto ei ole voimalaji siten että mitä voimakkaampi olet, sitä pidemmälle saat keihään lentämään. Kun pesäpalloilijat haluavat saada heittoonsa lisää nopeutta, he treenaavat paljon toistoja pienillä painoilla.
Jotenkin tästä kappaleestasi jään siihen käsitykseen, että ajattelet minun epäilevän Yegoa dopingin käytöstä. En siis epäile, en sen enempää kuin muitakaan keihäänheittäjiä. Samaten minulle on täysin selvää entisenä (vaatimattoman tason) keihäsmiehenä, mitkä ominaisuudet vaikuttavat heiton pituuteen. Yegon heitoissa kyse on varsin selvästi siitä, että saa hyvin siirrettyä voimaa keihääseen, tuottaen sille suuren lähtönopeuden. Tämä kun yhdistetään sitten niihin heittoihin, jotka lähtevät asentoon, niin jälki on nähdyn kaltaista. Toistaiseksi suomalaisvalmentajat eivät ole pystyneet täysin analysoimaan sitä, miksi Yego on niin loistava tuossa voimansiirrossa, tähän palattaneen talven aikana.
Tavallaan on hyvä palata toteamiini lähtökohtiin:
1.) keihästä voi nähtävästi heittää todella pitkälle ilman dopingia, riittävän pitkälle jotta ollaan mitalitaistelussa. Lajissa tarvittavat voimatasot eivät ole mitään yli-inhimillisiä, ei edes puhuttaessa 90+ metrin heitoista.
2.) epäilemättä myös keihäänheitossa on dopingia, tuskin mikään urheilu 100% puhdasta on.