Kova on vauhti, jolla Ukraina syöksyy alaspäin. Eikä siinä sinällään mitään yllättävää. Joko junnukiekkoilun taso oli olematon jo vuosia, tai maa yksinkertaisesti kieltäytyy ryhtymästä määrätietoiseen nuorennusleikkaukseen, mutta A-sarjan MM-kisoissa nähtiin vuosien ajan alati ikääntyvä ukrainalaisjoukkue, joka tyytyi halonhakkuuseen ja niukkoihin tappioihin vailla selviä merkkejä uusiutumis- ja kehittymishalukkuudesta. Ja samalla taso alkoi hiljalleen laskea kuin lehmän häntä.
90-luvulla maan kiekkoilusta katkaistiin rahoitusta, joka näkyy tänä päivänä. Juniorit ovat olleet kuraa sitten ikäluokkien -83 ja -84, joilla 20-vuotiaat nousivat Ukrainalla viimeksi A-sarjaan. Jalkapallo on vei itsenäistymisen alkuvuosina jääkiekonkin rahat, mutta mikäs on viedessä.
Vielä vuosina 2001 ja 2002 Ukraina ylsi MM-kisoissa kymmenen sakkiin, ja 2003, 2005 ja 2006 se oli myös mukana jatkolohkoissa. 2007 koitti sitten odotettu romahdus A-sarjan jumboksi ja sarjatason vaihtuminen ja kun nousu takaisin A-sarjaan on neljä kertaa jäänyt toteutumatta, uhkaa putoaminen nyt jo toista pykälää alemmas.
Vuonna 2002 oli ehkä Salt Lake Cityn olympialaisissa kovin Ukrainalaisjoukkue.
Eliteprospects.com - Ukraine OG
Sergei Varlamov (ST.Louis Blues)
Dimitri Khristich (Wahington Capitals)
Ruslan Fedotenko (Philadelphia Flyers)
Aleksei Ponikarovsky (Toronto Maple Leafs)
Igor Chibirev (ex-Hartford Whalers)
Dimitri Tolkunov, Sergei Klimentjev, Andri Sryuko (AHL)
Valeri Shirajev (MM-kultaa -89)
Näiden kisojen joukkueessa on mukana "enää" seitsemän 70-lukulaista pelaajaa, ja uuttakin polvea ajetaan sisään kahden 90-lukulaisen myötä, mutta mielenkiintoinen huomio on, että parhaassa iässä olevat pelaajat ovat todella harvassa. Koko joukkueesta ei löydy yhtään haarukassa 1984-1988 syntynyttä pelaajaa. Eikä 20- ja 18-vuotiaiden MM-kisamenestyksen perusteella kovin paljon paremmalta näytä. 20-vuotiaat nousivat hädin tuskin Liettuat ja Koreat kaatamalla takaisin 22 parhaan maan joukkoon, ja 18-vuotiaat eivät olleet lähelläkään nousta A-tasolle.
Parhaimmat (Nikolai Zherdev-84, Anton Babchuk-86) lähtivät hyvissä ajoin Venäjän väreihin eikä tasoa ole liikaa. Uusia huippuja ei tällä hetkellä ole 90-luvultakaan näköpiirissä. Ehkä Donbass Donetskin menestys Vysshaja-liigassa ja maan oman liigan asteittainen tason nouseminen vaikuttaisi positiivisesti maajoukkueeseenkin tulevaisuudessa.
Saapa nähdä, miten muiden ex-USSR-läisten, Valko-Venäjän ja Kazakstanin sukupolvenvaihdoksen kanssa käy.
Valko-Venäjällä ja Kazakstanilla on hyvä ikärakenne, jopa Suomea parempi. Vaikka molemmilla mailla on joitakin 70-luvulla syntyneitä huippupelaajia, niin runkoa löytyy 83-88 syntyneissä.